Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
Citromos sült csirke
  2021-01-23 06:58:01, szombat
 
  Hozzávalók:

4 db egész csirkecomb
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db citrom
2 dl húslevesalaplé
1/2 csokor petrezselyemzöld
libazsír
frissen őrölt bors


Elkészítése:

A megtisztított csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a húsokat
tepsibe tesszük. Elrendezzük mellettük a megtisztított fokhagyma
gerezdeket, a cikkekre szelt vöröshagymát, és a felkarikázott citromot.
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Kevés olvasztott libazsírral
meglocsoljuk, majd az alaplét is ráöntjük.
180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a csirke
húsa megpuhult, a bőre pedig ropogósra sült. Előmelegített tányérokra
szedjük, és forrón tálaljuk, petrezselyem lecsipkedett leveleivel
megszórva.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Lencse gulyás
  2021-01-03 08:33:55, vasárnap
 
  Hozzávalók:

125 g lencse
50 g szalonna (füstölt)
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
250 g marhalábszár
1.5 evőkanál fűszerpaprika
2 teáskanál só
3 csipet fehér
bors (őrölt)
1 teáskanál köménymag (őrölt)
2 db babérlevél
0.5 db paradicsom
0.5 db TV paprika
0.5 csokor petrezselyemzöld
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
2 csapott teáskanál ételízesítő
1800 ml víz

Elkészítés:

A lencsét a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk.
Az apró kockára vágott szalonnát elkezdjük sütni.
Addig hevítjük, amíg ki nem olvad a zsírja.
Ha esetleg szárazabb és kevés zsiradékot enged,
akkor pótolhatjuk egy kevés sertés zsírral.
Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a
reszelt fokhagymát, majd együtt sütjük tovább.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt
köménnyel.
A szalonnás hagymához adjuk a kockára vágott húst,
majd addig pirítjuk, amíg el nem fő a leve és a hús ki
nem fehéredik.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd a húsra szórjuk a
pirospaprikát. Felöntjük kb. 300 ml hideg vízzel, majd
alaposan összekeverjük. Beletesszük a paradicsomot,
a paprikát és a babérlevelet, majd elkezdjük főzni.
Kb. fél óra főzés után hozzáadjuk a karikára vágott
répát és fehérrépát, majd felöntjük a maradék vízzel.
Ízlés szerint adunk hozzá ételízesítőt, majd beletesszük
a petrezselymet.
Újabb fél óra főzés után a leveshez adjuk a lencsét és
puhára főzzük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Kolbásszal töltött
  2020-12-31 07:41:20, csütörtök
 
  Kolbásszal töltött egybesült vagdalt, pulyka húsból, libazsírban sütve.

1/2 kg darált pulykahús
1 tojás
Pici főtt rizs,
Só,
bors
paprika,
kömény
1 fej hagyma
Fokhagyma
Libazsír
Kolbász

Elkeszítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, bele töltjük a kolbászt,
formára igazítjuk és tálba téve megsütjük, tetejére
szalonna darabokat lehet tenni.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Babgulyás
  2020-12-07 16:07:39, hétfő
 
  HOZZÁVALÓK

70 dkg marhanyak
40 dkg szárazbab
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szelet karalábé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 db zöldpaprika
1 szem paradicsom
1 csap ek pirospaprika
1 egész babérlevél
kevés majoránna
őrölt bors

1 mk kömény
kevés ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS

Forró zsiradékon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát, rajta megfuttatjuk
a zúzott fokhagymát és a köményt, a felkockázott marhahúst rátesszük, pár percig
dinszteljük, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával
elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Amíg a leves felforr, a beáztatott babot előfőzzük: bő vízben, a forrástól számított
5 perc múlva a puffasztó levét leöntjük, a forró babot a forró leveshez adjuk.
(Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.)
Ha kell, vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.

A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzzük
tovább. Amikor félpuha a hús, belerakjuk a zöldséget, a zöldséglevél-csokrot, az
egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adunk hozzá, sóval, fűszerekkel
utánaízesítjük, majd takarékon puhára főzzük.

A főzés ideje alatt a tojásból, a lisztből, egy csipet sóval, egy kis tálban kemény
(levestészta keménységű) tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, majd enyhén
lisztezett tálcára csipegetjük.

Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadjuk, és pár perc alatt készre
főzzük.

Tálalás előtt a főtt zöldséglevél csokrot, zöldpaprikát, paradicsomot eltávolítjuk
a levesből.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Brokkolis-sajtos csirketallér
  2020-11-19 18:48:40, csütörtök
 
  Hozzávalók 2 személyre

15 dkg brokkoli
25 dkg csirkemellfilé
10 dkg mozzarella
2 nagyobb tojás
3 púpozott evőkanál majonéz
2 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
1 nagy csipet őrölt bors
1/2 kávéskanál fokhagymás só
a sütéshez:
2 evőkanál olaj

Az egészen apró rózsákra szedett brokkolit gyöngyöző, sós vízben pár perc
alatt roppanósra főzzük, majd hideg vízbe szedjük, ezután hagyjuk lecsepegni.
A tojást elkeverjük a fűszerekkel, a vékony csíkokra vágott sajttal, a majonézzel.
Beleszórjuk a lisztet, majd beleforgatjuk az apróra kockázott csirkehúst és a
brokkolit. Olajjal kikent, felforrósított serpenyőbe simítunk 1 evőkanálnyi masszát,
közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.
Melegen, salátával, esetleg fokhagymás-joghurtos mártogatóval kínáljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Sárgarépa krémleves
  2020-10-15 08:31:42, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

4 db sárgarépa
1 db főzőtejszín
1 db leveskocka
1 db zellergumó
1 db krumpli
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 szál petrezselyem
2 szál metélőhagyma

bors
gyömbér

Elkészítés:

A sárgarépát, a zellert és a krumplit pucold meg, mosd meg és vágd kisebb
darabokra. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Add
hozzá a zöldségeket. Öntsd fel vízzel, és morzsold bele a leveskockát, majd
fűszerezd ízlésed szerint sóval, borssal, kis darabka reszelt gyömbérrel, végül
nyomd bele a fokhagymát. Főzd körülbelül 20 percig.

Ha a zöldségek megpuhulnak, vedd le a tűzről a levest. Botmixerrel krémesítsd,
majd tedd vissza a tűzhelyre, és öntsd bele a tejszínt.

Hagyd, hogy kicsit összeforrjon. Tálalás előtt szórd meg aprított metélő
hagymával és petrezselyemmel.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Csodaleves karfiolból
  2020-10-10 07:41:48, szombat
 
  Karfiol krémleves hozzávalók:

1 halványító zeller szár
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 karfiol
25 dkg cheddar sajt
8 szelet bacon
1/2 liter víz + 1 dl
1 leves kocka (javaslok inkább házi készítésű leves alaplét)
6 dl tej

Így készítsd:

Robotgép segítségével aprítsd össze a zellerszárat, a karfiolt
és a bacont.

Pirítsd le a bacont kevés olajon.
Tedd félre a pirított szalonnát és a visszamaradt zsiradékra
tedd az aprított zellert, fokhagymát, majd sózd borsozd.
Párold 4-5 percig, majd mehet hozzá a karfiol morzsa és
2 evőkanál víz. 5-6 perc párolás után öntsd hozzá a 1/2 liter
vízben feloldott húsleves kockát és a tejet.
Szitálj 2 evőkanál lenmag lisztet 1 dl húsleves levéhez,
majd folyamatos kevergetés közben öntsd a leveshez.
Hagyd, hogy rottyanjon egyet, majd zárd el alatta a hőt.

Tipp:

Tetejére szórj reszelt sajtot és pirított bacont!
Díszítheted apróra vágott zöldhagymával,
vagy petrezselyemmel!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Zabpelyhes húsgolyók
  2020-10-07 07:58:38, szerda
 
  Hozzávalók 4 személyre:
[a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag
mennyiségére vonatkoznak]

400 g [100 g] darált csirkemell
4 púpos evőkanál [1 púpos evőkanál] zabpehely
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál konyhasó
1 kávéskanál fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
zsíradék a sütéshez

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát
apróra vágjuk. Egy tálban összedolgozzuk a darált húst, a zabpelyhet
és a vöröshagymát. Ízesítjük zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával és
konyhasóval. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk. Teflon
serpenyőben igen kevés olajon gyakran forgatva pirosra sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Sárgaborsó főzelék
  2020-09-16 07:18:05, szerda
 
  Ne aggódjunk, ha nem áztattuk be előzetesen a sárgaborsót, enélkül sem
kell a főzéshez 1 óránál több. A citromlevet se hagyjuk ki, igazán finom ízt
ad ez a főzeléknek. Adhatunk mellé főtt tojást, zöldségfasírtot vagy csirke
fasírtot.

HOZZÁVALÓK

40 dkg sárgaborsó
1 l víz
1 db leveskocka
150 gr 12%-os tejföl vagy natúr light joghurt

bors
babérlevél
1/2 citrom facsart leve

ELKÉSZÍTÉS

Az alaposan megmosott sárgaborsót vízben puhára főzzük a leveskockával
és fűszerekkel. Amikor már megpuhult (legyen még rajta pici víz), a tejfölt
vagy joghurtot elkeverjük benne, hagyjuk egyet-kettőt rottyanni, majd
belefacsarjuk a citromot, és már tálalhatjuk is.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Maci tál
  2020-09-13 08:44:45, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 124 db bejegyzés
e év: 124 db bejegyzés
Összes: 30206 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 714
  • e Hét: 2798
  • e Hónap: 50495
  • e Év: 50495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.