Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Reggeli
  2020-02-17 08:15:22, hétfő
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Vacsora
  2020-02-17 08:14:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Hús sütés
  2020-02-17 08:13:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Készül az ebéd
  2020-02-15 11:43:04, szombat
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Körömpörkölt
  2020-02-10 10:10:18, hétfő
 
  Ez egy hatalmas kedvenc, bár az is igaz, hogy igazándiból csak télen
rajongunk érte.
A körömpörkölt is azon fogások közé tartozik, amit sokan akár naponta
megennének, de vannak bőven olyanok is, akik még hallani sem
szeretnek róla.
Így a hideg beálltával azért jó néha előkapni...

Hozzávalók:

2 kg köröm
1 hátsó sertés csülök
3 evőkanál zsír
30-40 dkg vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
2 db zöldpaprika - ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
3-4 evőkanál édes nemes paprika
só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)

A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le
tudjuk perzselni.
Feldaraboljuk őket.
A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen
csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz
csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél is a későbbi ízletes
tunkolás végett.
Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.
Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök - csülökcsonttal
egyetemben.
Tovább pirítjuk.
Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával,
ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a
paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk.
Megkavarjuk velük ismét.
Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük,
szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük
főzni.
Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig
mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s
összerottyantjuk.
Van, aki belefőzi a köretnek szánt - hasábra vágott krumplit - mi külön
főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.
De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a pörkölt levében fő - utolsó fél óra
és hasábozva - akkor a burgonya íze mennyei lesz.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Csirke vadas
  2020-01-09 15:22:42, csütörtök
 
  Hozzávalók

50-60 dkg filézett csirke felső comb (pulykahús is jó)
5 dkg füstölt csemege szalonna
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma (közepes)

1 tk bors
2 evőkanál olaj
4 dkg cukor
1 gerezd fokhagyma
4 dl csirkehúsleves (kockából)
1-2 db babérlevél
2 dl tejföl
1 ek liszt
1-2 ek mustár
1/2 db citrom leve
50 dkg spagetti

Elkészítés

A húst kb. hüvelykujjnyi csíkokra, a szalonnát apró kockákra,
a zöldségeket karikára, a zellert kis kockára, a vöröshagymát
finomra aprítjuk.
A szalonnát lassan kisütjük, a pörcöt kivesszük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban a húst kevergetve hirtelen
fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk, majd kivesszük.
Kb. 2 evőkanálnyi felhevített olajon a cukrot karamellizáljuk,
a zöldségeket és a vöröshagymát, zúzott fokhagymával
dinszteljük néhány percig, majd a húslevessel felöntve, a
félretett apró szalonnát, a csirkecombot és a babérlevelet is
hozzáadva puhulásig főzzük.
Kivesszük a húst és a babért. A tejfölben elkeverjük a lisztet,
kevés vízzel hígítjuk, a mártásalaphoz keverjük a mustárral
együtt. Néhány percig együtt lassan forraljuk, pár csepp
citromlével ízesítjük.
A mártást leturmixoljuk, a húsra öntve 1-2 percig lassan
forraljuk.
A spagettit a csomagon található utasítás szerint sós vízben
kifőzzük, leszűrjük, kevés olajjal összekeverjük, és a raguval
tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Sütőben sült fokhagymás fűszeres máj burgonyával
  2020-01-07 04:58:52, kedd
 
  Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
60 dkg burgonya
3 gerezd fokhagyma
majoránna
oregáno
őrölt pirospaprika
só, bors
olaj

A burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és fűszeres vízben
5 percen át főzzük, majd leszűrjük. A májat megtisztítjuk és 5 percen át főzzük,
leszűrjük és a burgonyához keverjük, kiolajozott tepsibe tesszük.

Fél deci olajba keverjük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd a burgonyára
és a májra öntjük.

180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük, időnként megforgatjuk,
hogy minden oldala jól átsüljön.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Királyi rakott krumpli
  2020-01-06 08:47:57, hétfő
 
  Hozzávalók

1,5 kg héjában főtt burgonya
0,5 kg darált hús
1 db vöröshagyma
1 db csiperkegomba konzerv (kb. 200 g lecsepegtetett gomba)
1 db paradicsom
30 dkg reszelni való sajt
220 ml főzőtejszín
ízlés szerint só, bors, egyéb fűszerkeverék

Elkészítés

A darált húst fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a
félhold alakúra szeletelt vöröshagymát, a lecsepegtetett, szeletelt
csiperkegombát és a felkockázott paradicsomot.

Kevés vízzel felöntjük és 15 percig főzzük.

Közben a sajtot lereszeljük.

Ezután hozzáadjuk a felkarikázott, puha főtt burgonyát, felöntjük a
tejszínnel, rászórjuk a reszelt sajt felét. Óvatosan elkeverjük.

A burgonyát kevés vajjal kikent hőálló tálba tesszük.
Rászórjuk a maradék sajtot, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük
és kb. 20 perig sütjük.

TIPP: A burgonyát és a darált húst akár rétegezve is belepakolhatjuk a tálba.
Ilyenkor Annyi a teendőnk, hogy a felszeletelt burgonyát nem tesszük bele
a raguba, hanem egyenesen a hőálló tálba pakoljuk.
A rétegek közé nyugodtan tehetünk reszelt sajtot.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Mini Kijev rizottóval
  2019-12-25 09:24:28, szerda
 
  HOZZÁVALÓK:

1 csomag Sága Mini Kijev
olaj a kisütéshez
200 g arborio rizs (rizottó rizs)
600 ml zöldségalaplé
1 kis fej vöröshagyma
30 ml olívaolaj
120 ml száraz fehérbor
1 nagy csokor petrezselyemzöld
40 g vaj

ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT

A rizottó készítéséhez válasszunk egy magas falú, szélesebb serpenyőt.
Olívaolajon futtassuk meg az aprított vöröshagymát, erre szórjuk a rizottó
rizst. Fehéredésig pirítsuk. Ekkor öntsük fel fehérborral és közepesen
alacsony lángon kezdjük el főzni. Aprítsuk hozzá a petrezselyemzöld
szárrészét. A zöldségalaplevet folyamatosan adagoljuk a rizottóhoz
merőkanalanként, állandó óvatos kevergetés mellett főzzük, amíg a rizs
szemek kellemesen megpuhulnak, de még haraphatóak. Ha már elég puha,
keverjük hozzá a felaprított petrezselyemzöld-levelet és adjuk hozzá a vajat
- ettől kellemesen krémes lesz.

Amikor a rizottónk már majdnem elkészült, forrósítsunk fel olajat, és abban
süssük aranybarnára, készre a Mini Kijev golyókat.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 336 db bejegyzés
e év: 764 db bejegyzés
Összes: 27781 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 224
  • e Hét: 5853
  • e Hónap: 50279
  • e Év: 138836
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.