Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Foltos hiéna (Crocuta)
  2017-05-16 22:44:48, kedd
 
  Foltos hiéna


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Link


Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg

Rendszertani besorolás
Ország:Állatok (Animalia)
Törzs:Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály:Emlősök (Mammalia)
Alosztály:Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport:Eutheria
Alosztályág:Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport:Ferae
Rend:Ragadozók (Carnivora)
Alrend:Macskaalkatúak (Feliformia)
Család:Hiénafélék (Hyenidae)
Alcsalád:Hiénaformák (Hyaeninae)
Nem:Crocuta
Kaup, 1828
Faj:C. crocuta
Tudományos név
Crocuta crocuta
(Erxleben, 1777)
Elterjedés

Link
Az elterjedési területetükAz elterjedési területetük
Hivatkozások


Link
Wikifajok
A Wikifajok tartalmaz Foltos hiéna témájú rendszertani információt.

A foltos hiéna (Crocuta crocuta) ragadozó emlős; a hiénafélék családjának legismertebb tagja.


Link
Tartalomjegyzék [elrejtés]
1Elterjedése, élőhelye
2Megjelenése
3Életmódja
4Szaporodása
5Érdekességek
6Jegyzetek
7További információk

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]
A foltos hiéna hajdan hatalmas területen élt, a pleisztocénban még szerte Eurázsiában előfordult. Kihalásának, kiszorulásának oka máig sem tisztázott. Ma Afrikában (főleg Kelet-Afrikában) a Szaharától délre a nyílt, füves puszták és bozótosok lakója. Akár 4000 m-ig is felhúzódik, de a sűrű trópusi esőerdőket kerüli.

Megjelenése[szerkesztés]


Link

Külseje a többi hiénaféléhez hasonlóan kutyaszerű. Orra megnyúlt, sárgás bundáját sötétebb, ovális foltok pettyezik. Testhossza 95-166,8 centiméter,[1] tömege 40,5-90 kilogramm;[2][1] élettartama akár 40 év is lehet. A kifejlett példányok marmagassága 70-91,5 centiméter.[1] Hátsó lábai rövidebbek a mellsőknél, ezért háta lejtős, járása koslatós. Ennek ellenére nemcsak gyors, de hihetetlenül szívós: hosszú távon képes tartani a 60 km/h sebességet. Megfigyeltek olyan hiénákat, amelyek 24 km-en üldözték a zsákmányukat (többnyire nagyobb antilopokat). Ahol a nagy patások évszakosan vándorolnak, ott az ínséges időszakban a hiéna is kénytelen útra kelni. Egy nőstény akár 2800-3600 km-t is bejárhat egy év alatt. Az egyik legerősebb izomzatú állat: állkapcsa és fogazata olyan erős, hogy a csontot is képes porrá őrölni.

Jellemző rájuk a szexuális dimorfizmus, de a hiénák közül - más emlősöktől eltérően - a nőstények nagyobbak és erősebbek: a különbség átlag 6,6 kg. A nőstények jóval agresszívabbek is a hímeknél, mivel tesztoszteron-szintjük is magasabb. Ebből fakad az a furcsaság, hogy a nemi szervük külsőleg nagyon hasonló. A nőstények klitorisza ugyanúgy néz ki, mint a hímek nemi szerve, sőt erektálhat is; ezért az ókorban hermafroditáknak hitték a hiénákat. Külső jegyek alapján csak a szakértők tudják elkülöníteni a nemeket. A meghatározást némileg segíti, hogy a szoptatós nőstények csecsbimbói nagyobbak.

Életmódja[szerkesztés]
Nagyon kíváncsi és eszes állat.

Alapvetően húsevő: maga is zsákmányol, de a dögöt sem veti meg. Emellett eszik lárvákat, tojásokat, sőt, gyümölcsöket is.

Főleg éjszaka aktív; ilyenkor csapatban vadászva akár nagyvadakat is elejthet. Semmilyen vad nem érezheti magát biztonságban tőle; a fiatal orrszarvúak, zsiráfok, vízilovak és elefántok mellett csapatban akár a kifejlett nőstény oroszlánt is elejthetik. A macskafélék egyébként is kedvelt zsákmányai. A gepárdokat rendszerint akkor támadja meg, amikor az egy állat üldözése után kifárad. A leopárd is örülhet, ha csak a zsákmánya mellől kergetik el. A hiénakutyák azonban már méltó ellenfeleik, azok még szervezettebb és számosabb csapatait a hiénák is tiszteletben tartják. Az oroszlánokkal olykor valóságos területszerző háborúkat vívnak, változó sikerrel. A nőstény oroszlán sokszor áldozatul esik, viszont a hím oroszlánokkal szemben rendszerint a hiénák maradnak alul.

A sikeres vadászat után akár 14,5 kg húst is képes egyszerre felfalni. 24 óra alatt még a szarvat és fogat is megemészti.

Szaporodása[szerkesztés]


Link
foltos hiéna nőstény két kölykével a Ngorongoro kráterben, Tanzániában

Klánoknak nevezett szociális csoportokban élnek; ezek létszáma akár a 100 főt is elérheti. A nagyobb csapatok elsősorban a bőséges táplálékot kínáló területekre (pl. a Ngorongoro-kráter) jellemzőek;míg a félsivatagokban a klánok kisebbek. Ennek megfelelően az egyes csoportok közösen védelmezett territóriuma viszont a félsivatagokban nagyobb (a Ngorongoroban 40 négyzetkilométer, a Kalaháriban akár 1000 négyzetkilométer is lehet). A klánok urai a rokon nőstények;gyakorlatilag az összes hímmel szemben dominánsak. Az ivaréretté váló fiatal hímeknek el kell vándorolniuk, és új klánhoz kell csatlakozniuk. Az új klánban a rangsor legvégén kezd, és csak úgy léphet előre, ha egy idősebb hím elpusztul, vagy újabb újonc érkezik.

Az év bármely szakában történhet párzás. A párok csak ideiglenesen alakulnak ki, a nőstények bármelyik kóborló hímmel összeállnak. Maga a párzás sem egyszerű feladat, a hímeknek sok gyakorlat kell a helyes technika elsajátításához. Ugyanis a nőstények péniszszerű csiklóján keresztül kell behatolniuk, amely csak megfelelő szögből és testtartásban lehetséges. A megtermékenyült nőstény 98-110 nap múlva hozza világra - nem kevésbé bonyolult módon - fekete színű kicsinyeit, általában egy üregben. A kölykök fejletten, 1-1,6 kilogrammos súllyal és nyitott szemmel születnek, köszönhetően a hosszú kihordási időnek. Rendkívül agresszívek, szinte azonnal egymásnak esnek, ahogy tehetik. Sőt, előfordulhat a testvérgyilkosság is, főleg, ha azonos neműek. Az agresszívebb kölyök több eledelhez jut, gyorsabban nő, ami adaptívvá teszi ezt a viselkedést. 2-6 hetes korukban az anyjuk kiviszi őket a szülőüregükből, és bevezeti őket a csapatba. A fiatalokat 14-18 hónapos korukban választja el anyjuk. A csoportban egy eset kivételével nem figyelték meg azt, mint amit a hiénakutyáknál, hogy a felnőttek közösen nevelték volna a kölyköket. Az anyák szülői ráfordítása szokatlanul nagy, tekintve azt is, hogy a tejének energiatartalma a tengeri vidráéval vetekszik (fehérjetartalma 14,9%, zsírtartalma 14,1%).

Érdekességek[szerkesztés]


Link
Crocuta crocuta - Buffalo Zoo.jpg

Sok más fajhoz hasonlóan a foltos hiéna is a túlzásokkal teli mendemondáknak "köszönheti" rossz hírét. Rendkívül kellemetlen szaga miatt régen kizárólag dögevőnek tartották és azt híresztelték róla, hogy az általa kiásott sírokból is hajlamos tetemet rabolni. Vihogásszerű hangját is kellemetlennek érezhették a régi utazók az ismeretlen, éjszakai tájon és feltételezték, hogy a hiéna képes az emberi beszédre. A hiéna falánksága kétségtelen, a ,,hullarablás" viszont kitaláció, ahogy a ,,beszéde" is.

A filmek közül jellemzően az Oroszlánkirály című Disney rajzfilmben, illetve annak folytatásaiban jelenik meg. Ott a hiénák igen kellemetlen szereplők, a főhőst alakító oroszlán legfőbb ellenfelei. Hasonló szerepe van az Oroszlánbecsület című filmben is.

Érdekes módon állatkertekben nem túl elterjedt faj, a csíkos hiénát több állatkert mutatja be, viszont a foltos hiénát nagyobb csapatokban tartják. Magyarországon jelenleg két állatkert mutatja be: a Szegedi Vadasparkban egy család él, a tenyészpár mellett két nőstény kölykük is látható, melyek 2009-ben születtek és az első hazánkban világra jött foltos hiéna kölykök. Szegeden kívül Jászberényi Állatkert tart foltos hiénát, itt egy három fős hímcsapat látható.

Jegyzetek[szerkesztés]
Ugrás ehhez: a b c Kingdon 1988, p. 260
Ugrás fel Kruuk 1972, p. 211

További információk[szerkesztés]

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.Link IUCN. (Hozzáférés: 2010. szeptember 1.)
Kingdon, Jonathan (1988.). ,,East African mammals: an atlas of evolution in Africa, Volume 3, Part 1", Kiadó: University of Chicago Press.
Kruuk, Hans (1972.). ,,The Spotted Hyena: A Study of Predation and Social Behaviour", Kiadó: University of California Press.
Afrika - EmlősökLink
Foltos hiénaLink
Angol nyelvű fajleírásLink
______________________________________________________________________________
Kislány voltam, akkoriban természetfilmet nézve, emlékszem sírtam és nem szerettem a hiénákat, mert kicsi voltam és a szívemből váltották ki az akkor "talán" természetes undort, dühöt, mert a zsákmányaikat pedig mindig sajnáltam! Felnőttem, ...igen. Nos, nekik is megvan a maga feladatuk a világunkban. Nem tartom különösebben csúnyának sem, egyedül a lejtős hát és gyenge hátsó lábai nem mutatnak igazán jól. Ha épp nem táplálkoznak, és tiszta a vértől a fejük, látni sok tűrhető fotót róluk. Persze nem szeretnék a zsákmányuk lenni. Csak védeni igyekeztem azok előtt, akiket nagyon elborzaszt ez az állat. Ha nem volnának, a keselyűk kevesen volnának a "döghűsok" eltakarítására. Isten mindent jól teremtett meg, amíg muszáj, hogy ilyen borzasztóan legyen a vége mindennek és mindenkinek a világunkban. Bejegyzés tőlem: M. Anikó 2017.05.16.



Link




Link




Link




Link

foltos hiéna állkapcsa



Link

Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  á- Foltos hiéna (Crocuta)  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 65 db bejegyzés
Összes: 7487 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 1423
  • e Hónap: 10038
  • e Év: 45068
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.