Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 106 
Ha adhatok egy jó tanácsot,
  2016-06-30 14:54:13, csütörtök
 
 

"Ha adhatok egy jó tanácsot, tanulj meg felejteni, hidd el, nem jó mindenre emlékezni."

(Tóth Imre)
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Ne csukd be a lelked ajtaját! (...)
  2016-05-27 11:49:36, péntek
 
 


"Ne csukd be a lelked ajtaját! (...) Az öröm is vendég. Ha elreteszelve találja az ajtót, szaladhatsz utána."
(Alkyoni Papadaki)
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Így kezeljük a negativizmust!
  2016-03-13 18:12:48, vasárnap
 
 

Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik árasztják magukból a negativitást, haragot, keserűséget, rosszindulatot, ezzel szinte 'megfertőzve' környezetüket, s magunk is észrevétlenül 'megfertőződünk'. A menekülés és kirekesztés megszokott reakcióink ilyenkor, de létezik gyöngédebb, mégis gyökeresebb megoldás.

Egyszer egy olyan nővel dolgoztam együtt, aki szünet nélkül és fennhangon beszélt, mindig félbeszakított valakit, bárkiről pletykákat terjesztett, aki épp nem volt a szobában, állandóan panaszkodott, és boldogan viselte mártíromságát.

Úgy tűnt, semmi és senki sem menekült a negatív kisugárzása alól. Profi volt ebben. Életed legboldogabb pillanatát is képes volt szörnyű tévedéssé torzítani. Szemmel láthatólag élvezte is ezt.
"Ne hagyd, hogy mások viselkedése lerombolja a belső békédet." ~ Tenzin Gyatso, a 14. Dalai Láma

Eleinte ítélkező elmém a viselkedését meglehetősen helytelennek találta. Egyszerűen nem helyeseltem. De miután egy hétig dolgoztam vele, már a gondolattól is, hogy akár egy pillanatot is az ő jelenlétében kell töltenem, alászálltam, nos, az ő világába.
A negativitása fertőző volt. Egyre többször azon kaptam magam, hogy az ő negatív tulajdonságára gondoltam, beszélgettem másokkal róla, és panaszkodtam folytonos negativitása miatt.

Egy ideig hallgattam, amikor követett, de nem tudtam, mit mondjak. Később sem mertem kedvesen közölni vele, hogy nem érdekelnek a pletykák, hanem csak próbáltam megszökni előle. Kerültem a szemkontaktust és eliszkoltam, ha megláttam.
De hiába. Akár meghallgattam, akár nem, ha meg is tudtam szökni előle, valósággal fogva tartott a negativitása.
Már csak havi néhány alkalommal kerültem kapcsolatba vele, de negatív jelenléte ott ragadt az életemben. És ezt nem szerettem. De nem igazán számított, hogy szerettem-e vagy sem - magamba akartam nézni, hogy rájöjjek, hogyan kerülhetem el, illetve hogyan szüntethetem meg ezt a negatív hatást, amit rám gyakorolt.

És amikor magamba néztem, azt láttam, hogy én voltam az, aki eltúlozta az ő negativitását. Én döntöttem úgy, hogy megőrzöm ezt a negativitást magamban akkor is, amikor ő már nem volt jelen. Ez az én negativitásom volt. Ezért - mint a legtöbb kellemetlen dologgal tettem az életemben - úgy döntöttem, hogy a sajátomnak tekintem, és felelősséget vállalok a saját negativitásomért. Ahelyett, hogy hibáztatnám, elkerülném és ellenállnék az igazságnak, elfogadom azt. És valahogy lassan alábbhagytam a negativitás felnagyításával.

Elfogadtam a helyzetet olyannak, amilyen volt, nyitottá váltam a változás lehetőségei felé magamban és környezetemben.

Tisztában voltam vele, hogy a manapság divatos 'érzelmi fitness' trendek azt javasolják, hogy csak boldog, pozitív emberekkel vegyük magunkat körül, és kerüljük el a negatív embereket. De ez olyan kirekesztő magatartás. Mindannyiunknak vannak pillanatai, amikor a pozitív benyomásokat hangsúlyozzuk, és van, amikor a negatívakat túlozzuk el.
Ahelyett, hogy megpróbáltam volna továbbra is kirekeszteni vagy elkerülni a negativitást, mialatt a sajátomat letagadtam, szerettem volna újra együttérzéssel és a kedvességgel viszonyulni mindkettőnk felé.

Osztoztunk ebben a negativitásban. És ha már létrehoztam ezt a kapcsolódást, és kicsit egyszerűbben, és talán egy kicsit több tudatossággal szemléltem ezután kapcsolatunkat, mind az elmémben, mind a szívemben. Ezt az újrakapcsolódást a szeretet tette lehetővé.


És e szeretet-szülte gondolatok így hangzottak:

• A türelem segít együtt élni a negativitással anélkül, hogy menekülni akarnánk előle vagy kirekeszteni azokat, akik a negativitást választották. A türelem megnyugtat.

• Ha nyugodt vagyok, képes vagyok megváltoztatni a látásmódom. Látom az igazságot. Ahelyett, hogy arra koncentrálnék, amit nem szeretek, meglátom a pozitív megoldásokat. Képes vagyok megküzdeni velük.

• Megpróbálhatom a helyzetet a másik ember szemszögéből látni. Miért választja ez a nő, miért van rá szüksége, hogy ilyen negatív módon beszéljen? Képes vagyok együttérzésre.

• Miért dönt úgy ez a nő, hogy olyanokat mondjon, amitől én ingerült, dühös vagy sértődött leszek? Én hagytam, hogy a szavai megnyomják negativitás-gombjaimat. Nem hibáztathatom őt ezért.

• Nem is tudja, hogy léteznek a gombjaim. Ő csak a saját igényeit elégítette ki. Soha nem is mondtam neki, hogy mennyire zavar a negativitása.

• Belátom, hogy mindketten boldogtalanok vagyunk a közös negativitásunkban. Az olyan emberek, akik panaszkodnak, valamint pletykálkodnak és feláldozzák magukat másokért - nem boldogok. Megszabadíthatom mindkettőnket ettől.

• Csak segíteni akarok, nem ártani. Szánakozom mindkettőnk miatt. Mindkettőnkkel kedves leszek. Szeretetet fogok táplálni mindkettőnk iránt. Azt választom, hogy újraírom a kapcsolatunkat.

• Magamon fogom kezdeni, aztán majd megosztom a szeretet másokkal is. Bárcsak boldog lennék! Bárcsak boldog lenne a családom is! Bárcsak boldog lenne Ő is! A szeretetet választom.

És akárhányszor csak megláttam, kedves mosollyal köszöntöttem. Néha meghallgattam a történeteit, és bocsánatot kértem magamtól, amikor szavai nem tetszettek, nagyjából ugyanúgy, mint régen. De észrevettem, hogy a negativitás többé már nem időzött bennem. Eltűnt, amint újra a szeretetet választottam. Megszabadultam. És boldogabb lettem. És az együttérzés, a kedvesség és szeretet tette ezt velem.

Nem akartam kimondani, amit gondolok, azért, hogy megváltoztassam az ő nyilvánvaló igényét arra, hogy negatív a szavak mellett döntsön. De igenis reméltem, hogy ő is megszabadíthatja magát a negativitástól, a pozitivitást választva helyette. Új kapcsolatunk teljes volt, és teljességgel korlátlan is, és ez reményt adott nekem, hogy kapcsolatunk által osztozni fogunk a boldogságban.

Továbbra is szeretetteljes kapcsolatot ápolok, együttérző és kedves vagyok mindazokkal az emberekkel - magamat is beleértve - akik épp a negatív szavak használatát választják, mivel mindannyian ezt tesszük időről időre. Pozitív kapcsolat létesül köztünk ebben a negatív dologban is, és minden más esetben. És az együttérzés, a kedvesség és szeretet boldogságban egyesít minket.

Fordította: Radó Márti

Forrás: tinybuddha.com
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
10 lecke Albert Einsteintől
  2016-03-13 18:11:40, vasárnap
 
 


1. Kövesd a kíváncsiságodat

,,Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi."

2. A kitartás megfizethetetlen

,,Nem az, hogy okos vagyok, csak többet foglalkozom a problémákkal."

3. A jelenre fókuszálj

,,Bármelyik férfi, aki biztonságosan tud vezetni egy autót, úgy, hogy közben megcsókol egy csodaszép lányt, egészen egyszerűen nem adja meg a csóknak a kellően megérdemelt figyelmet."

4. A képzelet erős

,,A képzelet minden. Előzetes az életben bekövetkező látványosságokról. A képzelet fontosabb, mint a tudás."

5. Hibázz

,,Az az ember, aki sosem hibázik, az még soha sem próbált ki semmi újat."

6. Élj a pillanatnak

,,Sose gondolok a jövőre - így is épp elég hamar eljön."

7. Alkoss értéket

,,Ne arra törekedj, hogy sikeres legyél, inkább arra, hogy értékes."

8. Ne légy ismétlődő

,,Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen."

9. A tudás a gyakorlatból lesz

,,Az információ nem egyenlő a tudással. A tudás egyedüli forrása a tapasztalás."

10. Tanuld meg a szabályokat, majd játssz jobban

,,Tanuld meg a játékszabályokat, és utána már csak játszanod kell. Persze mindenkinél jobban."


Fordította: Szabó Réka
Forrás: www.educateinspirechange.org
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Fogadjuk meg a szúfik ősi tanácsát
  2016-02-15 22:12:37, hétfő
 
  Fogadjuk meg a szúfik ősi tanácsát és figyeljünk jobban oda saját mondandónkra - mellyel alakítjuk a körülöttünk lévő világot:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Szabadulj meg a felsőbbrendűségi kényszeredtől!
  2016-02-15 19:15:02, hétfő
 
 


"Szabadulj meg a felsőbbrendűségi kényszeredtől! A valódi nemesség nem abban áll, hogy jobbak vagyunk valaki másnál, hanem hogy jobbá válunk régi önmagunknál."

(Dr. Wayne W. Dyer)
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Legyen türelmed mindenhez,de legfőképpen önmagadhoz!
  2016-02-15 10:58:24, hétfő
 
 

"Legyen türelmed mindenhez,de legfőképpen önmagadhoz!Ne csüggesszenek el a hiányosságaid,de kezd el őket rögtön orvosolni!Minden nap kezdd újra ezt a feladatot!
Szalézi Szent Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Egy jó tanács !
  2016-02-05 14:16:12, péntek
 
  "Tanulj meg hallgatni, (...) könnyebb lesz az életed."


 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Ne agyaljunk túl sokat! Felnagyítjuk a problémát
  2016-01-22 13:45:40, péntek
 
 

Sokan egész nap képesek agyalni valamin, ha nincsen éppen semmilyen aktuális probléma, akkor addig gondolkoznak, csűrik-csavarják a dolgokat, amíg létre nem hoznak egy képzelt dolgot. Próbáljuk meg elfogadni a körülöttünk levő dolgokat, ne gondolkozzunk egész nap. Sokszor nehéz ezt kivédeni, de inkább éljük az életünket, és csendesedjünk le, ne kombináljunk folyton.Nézzünk néhány módszert arra, hogyan tudjuk elkerülni, hogy fölöslegesen gondolkozzunk, kombináljunk.

1.Nézzük az éppen aktuális eseményt tágabb perspektívából: ami ma kibírhatatlanul fontosnak és nehezen megoldhatónak tűnik, lehet, hogy pár hét múlva már semmilyen jelentősége nem lesz a jövőnkre nézve.

2.Szabjunk határidőt: ha nem korlátozzuk egy bizonyos időre döntéseinket, képesek lehetünk belecsúszni abba a csapdába, hogy halogatunk, és még tovább rágódunk, esszük magunkat

3.Cselekedjünk gyorsan: nem kell túl sokáig gondolkozni, cselekedjünk megfontoltan és határozottan.

4.Nem kontrollálhatunk mindent: az életnek megvan a saját maga körforgása, el kell fogadjuk, hogy minden esemény nem tőlünk függ. Ne akarjunk mindent megoldani, mert fölösleges energiapazarlásba kerül.

5.Ha fáradtak, éhesek vagy álmosak vagyunk, ne gondolkozzunk. Ilyenkor úgysem tudunk racionális döntéseket hozni, és csak még jobban elfáradunk, ráadásul döntés nélkül maradunk.

6.Éljünk a jelenben! Rengeteg energiát meg tudunk spórolni azzal, ha a jelen dolgokkal vagyunk elfoglalva, és nem azon agyalunk, hogy mi volt a múltban, vagy mi fog történni vajon holnap, holnapután.
Forrás: http://twice.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
Soha ne add fel önmagad, és az álmaid!
  2016-01-16 12:43:52, szombat
 
  Soha ne add fel önmagad, és az álmaid!
Szállj szabadon, mint a madár,
ne hagyd, ...hogy a világ letörje szárnyaid!
Ahhoz, hogy ne csak létezz, hanem élj,
önnön lényeged őrizd meg, és bízz a sorsodban.
Járd a saját utad!
Légy önmagad!"
(Teréz Anya)


 
 
0 komment , kategória:  Tanácsok nagy emberektől  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 106 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3611
  • e Hét: 17774
  • e Hónap: 49755
  • e Év: 49755
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.