Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
Ez tör­té­nik a tes­ted­del, ha túl sok vizet iszol
  2018-11-27 10:06:55, kedd
 
  Ha túl ke­ve­set iszol, az árt a tes­ted­nek. De azt ke­ve­sen tud­ják, hogy túl sokat inni sem jó. Szél­ső­sé­ges eset­ben a túl sok víz akár meg is ölhet!
Mindenhonnan azt halljuk, hogy igyunk minél több vizet. De vajon van egy határ, ami fölött már ártalmas a vízfogyasztás? Úgy tűnik, igen!

A vízmérgezéses esetek jó része furcsa fogadások nyomán alakul ki. Egy 28 éves anyuka például egy rádióműsorban, nyereményért vetélkedve ivott meg két óra alatt több mint 10 liter vizet, méghozzá úgy, hogy a hányás vagy a vécére menés azt jelentette volna, hogy kiesik a versenyből.Bár a díjat megnyerte, hazafelé már zokogott a fejfájástól, és a bal szemére elvesztette a látását. Otthon további rohamokon esett át, életét csak a kórházi ellátás tudta megmenteni.

A szervezet vízháztartása nem tréfadolog, a vese körülbelül 800-1000 millilitert, azaz legfeljebb egy litert tud feldolgozni óránként. Egy egészséges felnőttnek egy nap átlagosan 3-4 liter vízre van szüksége, ám ennek egy részét az ételeinkkel is magunkhoz vehetjük. A zöldségek, gyümölcsök sok vizet tartalmaznak, de a levesek fogyasztása is feltornázza a bevitt víz mennyiségét.

Ha óránként egy liternél többet iszol, a többletet a veséd nem tudja azonnal feldolgozni. Ez a vízmennyiség a sejtekben raktározódik el, így azok megduzzadnak. A feldolgozás után pedig egyszerűen többet szaladgálsz majd a vécére. Ez önmagában még csak kellemetlen lenne, ám ha az ásványi anyagokat is kiüríted, a szervezeted nátrium-szintje komolyan lecsökkenhet, így a szervezet nehezen szabályozza a várnyomásodat. Ez pedig komoly problémákhoz vezethet - épp ezért felejtsd el, hogy a fogyókúrában rengeteget iszol, és ezzel spórolsz a bevitt étellel.

Ha pedig annyira túladagolod a vizet, hogy az izom és a zsír mellett már az agyad is raktározni kezdi, abból komoly baj is lehet. A vízmérgezés jelei a fejfájás, a zavartság, a szédülés, ha pedig az agyban növekedni kezd a nyomás, a beteg akár agykárosodást is szenvedhet, extrém esetben pedig kómába eshet és meg is halhat. Épp ezért óránként fél-egy liter víznél semmiképp sem szabad többet inni, ha pedig a vizeleted víztisztává válik, emellett pedig különös fáradtságot, görcsöket, fejfájást tapasztalsz, a kezeid és lábaid pedig megdagadnak, lehet, hogy túl sokat ittál. A vizeleted színét is érdemes figyelni: sem a sötét sárga, sem pedig a víztiszta nem jó, a világos, áttetsző sárga árulkodik a megfelelő hidratáltságról. A maratoni futóknak is fel kell jegyezniük, mennyit isznak a verseny során, nehogy túl sok folyadékot vigyenek be.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Érdekességek a reggeli kávé fogyasztásáról
  2018-11-26 09:03:56, hétfő
 
  ,,Kutatások tucatjai szerint ma már kimondható, hogy a kávét fogyasztók hosszabb életet élnek, mint nem fogyasztó társaik, és bizonyos betegségek kevésbé jelennek meg a a kávét rendszeresen fogyasztók között. A kérdés persze az, mint minden eljárás esetén, hogy a több mindig jobb-e, illetve van-e optimális időzítés a kávéfogyasztásra?" - kezdi Lakatos Péter teljesítményspecialista.


Hogyan tartod a kávés csészét? Többet árul el rólad, mint sejtenéd
,,A helyzet az, hogy egy optimálisan működő cirkadián óra szerint a kortizolszinted egyik csúcsa reggel van. De ez érthető is, mert felkeltél, és a kortizol ebben az időszakban segít abban, hogy friss legyél, és készen állj a napra. A kortizol az ébredésed előtt kezd megemelkedni, és nagyjából reggel 8-9 óra magasságában éri el a csúcsot.
A kávé korán reggel azért rossz választás, mert a kávé eleve növeli a kortizol szintjét, amire ebben a helyzetben semmi szükség sincs, hiszen ezt most a belső órád rendezi. Ha pedig kávé, akkor talán a reggel 9.30 és 11.00 óra közötti időszak a legjobb arra, hogy a kávéd a legjobb hatást érje el."

Ihatsz-e később kávét?

,,Nos, a törvény nem tiltja, de a kávé a kutatások szerint még a megivása után 10-12 órával is negatív hatással van az alvásod minőségére. Ha tehát délelőtt 11 után kávéznál, javaslom a koffeinmentes termékeket" - mondja Lakatos Péter.
Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Cékla
  2018-11-17 15:11:39, szombat
 
  A csokorba kötött kisméretű céklák tavasztól őszig szerezhetőek be a piacon, de a jól tárolható gumók télen is rendelkezésünkre állnak. Az egészséges, mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!


Történelem

A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke, illetve a Közel-Kelet. Eleinte a leveleit fogyasztották, s csak később fedezték fel a gumók hasznosíthatóságát. Egy, a római korból fennmaradt recept a sárgarépa alakú gumó főzetét lázcsillapításra, illetve hashajtásra javasolja. A görög legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta. Hippokratész a leveleket sebek kötözésére tartotta alkalmasnak.

A reneszánsz korban még mindig elsősorban gyógyító hatását becsülték nagyra: használatát emésztési gondok és vérképzési problémák esetén ajánlották. Korabeli legenda szerint az egyazon céklából fogyasztó férfi és nő menthetetlenül egymásba szerelmesedik.

Népszerűsége kiemelkedő Közép és Kelet-Európában. A legtöbb ismert céklás étel, így a borscs is, innen származik. Mai kerekded alakját a XVI. században nyerte el.



Táplálkozástani hatásai

A cékla bőséggel tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), valamint ritka nyomelemeket (rubídium és cézium). Vitaminjai (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotinja, flavonoidjai, gazdag és változatos aminosav-tartalma különösen értékessé teszik.

Magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését, ezáltal elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén - növeli állóképességünket, védi szívünket és ereinket, javítja immunrendszerünket.

Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert. Bár ez még nem bizonyított teljesen, de a feltételezések szerint fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható.

A céklalé vese és epehólyag tisztító hatását jobban kifejti, ha sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk.



Számít a színe

A lilás, mélyvörös színű cékla sokkal több rákellenes hatású, méregtelenítő folyamatokat elősegítő anyagot tartalmaz, mint az újabb keletű, tetszetős sárga, fehér, illetve piros-fehér csíkos fajták.



Hogyan vásároljunk és tároljunk céklát?

Céklacsokor vásárlás esetén leveles csokrot keressünk, amelyen jobban meglátjuk a frissesség jeleit: a levelek élénk színűek, életerősek, kissé kemény tapintásúak.
A foltoktól, nyomódásoktól mentes gumó egyetlen vastag gyökérben kell, hogy végződjön.
A szálasan elágazó apró hajszálgyökerek jelenléte régi szedésre utal.
Nyers fogyasztás esetén részesítsük előnyben a kisebb gumókat, ezek édesebbek.
Hazaérve a gumó nedvességtartalmának megőrzése érdekében a levelet, levélnyelet vágjuk le, és ízesítsünk vele levest, vagy salátát.
A gumókat zacskóba csomagolva a hűtőszekrény hideg rekeszében legfeljebb egy hétig tarthatjuk el.


Felhasználás

Az édeskés gumóból nyersen készíthetünk ivólevet, amelybe tehetünk sárgarépát, zellert, vagy almát.
A gumót reszeljük le nyersen, esetleg pároljuk meg vajban, és keverjük zöldség- vagy gyümölcsalapú salátába.
Az egészen apró céklákat egészben hagyva megsavanyíthatjuk.
A cékla főzőlevét ne öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Mandula
  2018-11-17 15:09:47, szombat
 
  A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert. Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe a gyógyszergyártás és az olajkészítés. A friss termés szeptember-októberben jelenik meg, és egész évben fogyasztható.


A mandula története

Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik. Más hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra.

A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító ,,selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein. A portugál, spanyol és arab konyha szívesen használja.

A középkorban a ,,liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.



Élettani hatásai

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.

Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.

Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.

Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.

Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.

A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.

Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.



Tudtad-e?

A görög mitológia szerint Phyllis, a szépséges hercegnő éveken át hiába várta szerelmét, Demophont az oltárnál. Az istenek megsajnálták és mandulafává változtatták. Amikor Demophon visszatért kóborlásaiból, Phyllis helyett egy kopár fácskát talált. Szégyenében megölelte, s erre a mandula azonnal kihajtott és virágba borult. A halálon győzedelmeskedő szerelem legendája Portugáliában is ismert.

Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.

Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.

A Közel-Keleten a zöld mandulát egészben fogyasztják. A még puha héjú termés savanyúságát sós ízekkel ellensúlyozzák.



Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A hámozatlan mandula sokáig eláll. Piacon gyakran találkozunk vele. A héj nem lehet felnyílt, penészes, vagy foltos. Rázzuk meg: ha zörög, a mandula kiszáradt. Keressünk másik árust.

Hámozás után a mandula könnyen megavasodik, ezért ne szégyelljük megkóstolni, ha erre lehetőségünk van. Az avas mandula belül sárgás, puha tapintású. Illata csípős, vagy kellemetlenül keserű.

Sötét, hűvös helyen, illetve légmentes körülmények között az avasodás lassítható.

A mandulát párazáró dobozban, hűtőszekrényben tartva legfeljebb három hónapig tarthatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk.



Mire jó a mandula?

A mandula barna héját nem feltétlenül kell lehúzni. Kóstoljuk meg: könnyen lehet, hogy a rajtahagyott héj javítja az elkészített étel ízét és állagát.

A pirítás kiemeli az ízeit. 75 oC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.

A barna héj lehúzásához mártsuk forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ekkor a héj lemorzsolható-lehúzható.

Darált mandulához érdemes a gépet ki-be kapcsolni: így nem mandulavajat, hanem egyenletesen apróra vágott mandulát kapunk.

Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz és húsos ételhez.

Próbáljuk ki salátákhoz. Illik hozzá az alma, a mustár, a mák. Párosítsuk zöldborsóval, cukorborsóval, szárzellerrel.

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Őszi szüret erdőn-mezőn
  2018-11-17 15:07:09, szombat
 
  Beköszöntött az ősz és vele együtt az erdei kirándulások és az őszi termések begyűjtésének ideje. Ilyenkor érik a madarak által is kedvelt fekete bodza, a berkenye és a savanykás csipkebogyó. Tippek a gyümölcsök begyűjtéséhez és feldolgozásához.

A vadon érő gyümölcsök felhasználhatósága ugyanolyan sokféle, mint a piacon vásárolt, vagy kertben szedett terméseké. Lássuk, mire érdemes figyelni gyűjtésüknél.

Általános szabály a megfelelő öltözet. A kullancsveszély miatt előnyösebb a hosszú nadrág, és legyen nálunk munkás- vagy cérnakesztyű, ami megvéd a tüskéktől vagy a festékanyagoktól.
Célszerű metszőollót és papírral kibélelt kosarat vinni a gyűjtés megkönnyítésére és a termések hazaszállításához.
Kerüljük a gyümölcsszedést közút mellett, és olyan helyen, ahol a talaj szennyezett, pl. hulladéklerakó mellett.
Természetvédelmi területen az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény szerint ,,[...] vadgyümölcs [...] gyűjtése az állami erdőben, az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben, szabadon végezhető". Az ,,egyéni szükséglet" meghatározásakor viszont gondoljunk arra, hogy e termések magja biztosítja az élőhelyek további fennmaradását, tehát legfeljebb ,,amennyi a kosarunkban elfér" alapon szedjünk. Védett növényeknek minden részét tilos gyűjteni.
De mit is kell tudni a vadgyümölcsökről? Az alábbiakban egy kis összefoglaló következik a leggyakoribbak fellelhetőségéről, szedésükről és felhasználásukról.

Szeder (Rubus fruticosus)

Szedres joghurt: egy főre számolva keverjünk össze egy tálban 2 dl joghurtot 5 dkg szederrel és ízlés szerint mézzel vagy barna cukorral. Alaposan nyomkodjuk szét villával a szedret. Reggelire és desszertnek is kiváló.

Erdők szélén, erdei utak mentén gyakori kúszócserje. Finom teának elkészíthető levele és édes, kékesfekete gyümölcse kárpótol a tüskék okozta karcolásokért. Augusztus végétől októberig érik. Ha marad még a kosárban, mire hazaérünk, eltehetjük lekvárnak, de süteménybe is nagyon finom.



Fekete bodza (Sambucus nigra)

A bodzának nemcsak tavasszal nyíló virágát, hanem nyár végén - ősszel érő bogyóit is felhasználhatjuk eltevéshez. Erdő, szántóföld szélén, bolygatott helyeken gyakori fás szárú cserje, sok helyen ültetik is. Nem lehet összekeverni az alacsonyabb, lágy szárú gyalogbodzával, amelynek minden része mérgező.

A bodza fényes, fekete bogyói 3-4mm nagyságúak, és bogernyőben lógnak az ágakról. Mivel sötétvörös leve erősen festő hatású, csak olyan ruhában szedjük, amit nem sajnálunk, ha ráfröccsen a gyümölcs leve. Feldolgozását pedig kötényben és gumikesztyűvel célszerű végezni. Gyógyító köhögéscsillapító hatású.

Lekvárnak nagyon finom, főleg, ha kis kockára vágott savanykás almával együtt főzzük be.



Kökény (Prunus spinosa)

A tövises ágú kökény tavasszal fehér virágtakaróba bújik, és úgy díszíti az utak mentét, az erdők és a természetes rétek szélét. Ha beköszönt az első fagy október végén, és a dér ,,megcsípi" a termést, már mehetünk is szedni a hamvaskék, fanyar kökénybogyókat. Melegítő, élénkítő hatása miatt a népgyógyászatban erősítőnek használták súlyos betegségeket és szülést követően. Készülhet belőle gyümölcslé, lekvár, de amit érdemes kipróbálni, az a kökénylikőr.

Kökénylikőr elkészítéséhez egy kilónyi kökénybogyót forró vízzel leöntve egy éjszakán át állni hagyunk, így reggelre a bogyók kipukkannak. A gyümölcsöt ezután fél kilogramm cukorral egymásra rétegezve lerakjuk egy tálba, majd ismét egy éjszakán át állni hagyjuk. Hozzáadunk egy fahéj rudat és egy hosszában félbevágott vanília rudat. Az egészet egy nagyobb befőttesüvegbe rakjuk, és felöntjük 1,5 liter 30-35%-os alkohollal - ízlés szerinti erősségben -, ami lehet pálinka, vodka, gin. Két hónap érlelés után leszűrhető és fogyasztható, de minél tovább áll szűrés után, annál finomabb.



Veres berkenye vagy madárberkenye (Sorbus aucuparia)


Berkenyelekvár: 3 kg cukrot 0,5 liter vörösborral 1 liter vízzel sűrű sziruppá főzünk, majd hozzáadunk 4 kg megtisztított berkenyét, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Üvegekbe tesszük, csipetnyi szalicilt szórunk a tetejére, celofánnal lezárjuk és dunsztoljuk.
Hegyvidéki erdőkben bükkösök és fenyvesek kísérő fája. Narancsvörös, apró, fürtben álló termését nemcsak a madarak, az emberek is kedvelik, hiszen hagyományosan sok helyen főznek belőle lekvárt, szörpöt, pálinkát. Teáját pedig a népi orvoslásban alkalmazzák.

Legjobb szeptember végén, októberben gyűjteni, a fürtöket egészben vágjuk le a fáról. Húsa sok pektint és C-vitamint tartalmaz, enyhe vizelethajtó, hashajtó. Viszont hosszan főzve a hashajtó hatásért felelős anyag lebomlik benne.



Csipkebogyó (Rosa canina)

A vadrózsa termését óriási - a narancshoz képest hússzoros - C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta gyűjtik. A Dunántúlon tömegesen nő. Erdők szélén, rétek és sövények mellett él. A bogyók akkor lesznek ízletesek és fogyaszthatók, ha megcsípi őket a fagy, csakúgy, mint a kökénynél. Ekkor szedhetjük, és néhány napig hideg vízbe áztatva finom italt készíthetünk belőle. Ha forró vízzel öntjük le, a benne lévő C-vitamin (aszkorbinsav) hő hatására lebomlik.

A belőle készült lekvár - népiesen hecsedli lekvár - és szörp rendkívül ízletes, de elkészítésük a termésben lévő szőrös magok miatt nem a legegyszerűbb. Utóbbi készítésénél lenvászon zsákon többször át kell csepegtetni a ledarált, vízzel felöntött gyümölcshúst, majd cukrot és citromsavat hozzáadni.

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az alma jótékony hatásai
  2018-11-17 07:51:39, szombat
 
  Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

Ismerjük meg!
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva.
Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma - az orvost távol tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Miért jó?


Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysav képződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.
Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... a sor tetszés szerint folytatható.
Székrekedés ellen rostban gazdag étkezés




Tippek - tanácsok
A salátába darabolt alma barnulását késleltethetjük egy kis citromlé rácsepegtetésével. A minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de ha nagyobb mennyiségű alma tárolásáról kell gondoskodni, akkor a hűvös, fagymentes pince a legjobb hozzá. Gondosan betakarva egy ideig az erkélyen is tárolható.

Minden nap egy alma, az egészség oltalma


Érdekességek
A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvénygyógyszerként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztanak, köszvény jóval ritkábban fordul elő. A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, élénkítő hatású. Általában az alma jó hírét, éltető erejébe vetett hitet jelzi, hogy több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig sokféle formában találkozhatunk vele, de mindig értéket, életet, lehetőséget jelentve.


Link



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Csipkebogyó
  2018-10-30 09:38:09, kedd
 
  Első sorban és legelőször azt, hogy elég kimennünk kocogni a mezőkre, az erdők szélére, mindenütt megtaláljuk. Rengeteg formájú, és ízű, sokféle állagú csipkebogyó van. Van amelyik már most érik, van, amelyik csak januárban fog, ami azt jelenti, hogy ez a növény egész télen biztosítja a mozgásunkhoz szükséges c vitamint és vasat.

A csipkebogyó éppen azért bírja ki a fagyokat, mert a benne felhalmozott hatalmas mennyiségű c vitamin védi meg a bogyókat.

C-vitamint nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint bármely más vad vagy termesztett gyümölcsünk, zöldségünk. A másik anyag, amiből horrorisztikus mennyiséget tárol ez a piros bogyó: az a vas. A vasat senkinek nem kell bemutatnom, aki valaha sportolt.

A C-vitamin természetes antioxidáns, mely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését, valamint döntő szerepe van a fogíny, erek és fogak megújulásában.
Emellett B1-, B2-, és P-vitaminok, szénhidrátok, pektin és szerves savak is találhatóak a csipkebogyóban. A P-vitaminok (bioflavonoidok) kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, valamint enyhén gátolják a C-vitamin gyors lebomlását.
Hatóanyagai
A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.



Gyógytea készítés
Gyógytea: rendszeres napi fogyasztása az őszi-téli időszakban - a csipkebogyó immunerősítő hatása miatt - segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében. Vércukorszint-szabályozó hatása miatt cukorbetegeknek is ajánljuk, étkezés után fogyasztva egy csészével.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyassza. Napi 2-3 csészével korlátlan ideig iható. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). A friss virágból készült tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Így szépít a kávé
  2018-09-29 19:10:37, szombat
 
  A kávé, illetve a benne található koffein nem csak belsőleg hasznos a szervezetnek, hanem külsőleg is, ezért bizonyos formái a napi, heti szépségápolási rutinba is beilleszthetők.

Testradír

A kávéból készült testradír élénkíti az anyagcserét és javítja a bőrképet, mert a koffein segít csökkenteni a zsírsejtek méretét. 1 csésze őrölt kávét keverjünk össze fél csésze kristálycukorral és egy csésze kókusz- vagy olívaolajjal. A zuhany alatt masszírozzuk a keveréket a nedves bőrbe erőteljes, körkörös mozdulatokkal néhány percen keresztül, majd öblítsük le.


Arcradír


Fél csésze őrölt kávét és fél csésze kakaóport keverjünk össze egy csésze tejjel, majd adjunk hozzá egy evőkanál mézet. Vigyük fel a megtisztított arcbőrre, majd negyed óra után mossuk le. Gyengéden hámlaszt, a méz pedig segít a bőrben tartani a nedvességet.

Hajpakolás
A koffeines táplálás élénkíteni a keringést a fejbőrben, ami a hajszálak gyorsabb növekedéséhez is hozzájárul. Hetente egyszer két evőkanál őrölt kávét keverjünk össze a tenyerünkben egy diónyi adag hajbalzsammal, és néhány percen át masszírozzuk vele a fejünket, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le.
A kávé nagyon jót tesz a bőrnek!
A kávé nagyon jót tesz a bőrnek!

Napozás utáni pakolás
A kávé segít enyhíteni a bőr kivörösödését, a benne található antioxidánsok pedig felveszik a harcot az UV-sugárzás hatására termelődő szabad gyökökkel. Egy csésze erős feketét hígítsunk fel egy kis hideg vízzel, majd mártsunk bele egy puha szivacsot vagy mosdókesztyűt, és kezeljük a folyadékkal a kivörösödött részeket - azonnal érezni fogjuk a hűsítő hatást.
A legkárosabb reggeli szokások
A legkárosabb reggeli szokások
Tej helyett ezt öntsük a kávénkba
Tej helyett ezt öntsük a kávénkba
Naponta ennyi kávé menti meg a májat
Naponta ennyi kávé menti meg a májat
Leszámolás a tyúkszemmel: 6 tipp!
Leszámolás a tyúkszemmel: 6 tipp!

Szemkörnyékápoló
A koffein segít csökkenteni a szemek körül kialakult duzzanatot és sötét karikákat, mert felélénkíti a vérkeringést. Két vattakorongot mártsunk hideg kávéba, csavarjuk ki őket. Tegyük a csukott szemünkre, és pihenjünk így tíz percet, míg a folyadék a bőrbe szívódik.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A mandula jótékony hatása
  2018-09-19 08:39:09, szerda
 
  A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja - derült ki az amerikai Loma Linda University kutatóinak egy kis mintaszámú vizsgálatából. Kutatásukról a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban számoltak be.

A vizsgálatba 65, ötvenes éveik közepén járó felnőttet vontak be. A résztvevők mindegyikére prediabetikus állapot, azaz a cukorbetegséget megelőző, emelkedett vércukorszint volt jellemző.

A résztvevőket kétfelé osztották: az egyik csoport étrendjét mandulával egészítették ki, a másik pedig a kontrollcsoport szerepét töltötte be. Alapjaiban azonban mindkét csoport étrendje megegyezett: az Amerikai Diabétesz Társaság által ajánlott diétát követték. A mandulát fogyasztó csoportban a napi kalóriabevitel 20 százalékát a csonthéjas gyümölcs tette ki.
A 16 hetes vizsgálat során a kutatók rendszeresen mérték a résztvevők koleszterinszintjét és inzulinérzékenységét. Azt találták, hogy a mandulát fogyasztók LDL-koleszterin-szintje drámai mértékben csökkent, valamint javulás állt be inzulinérzékenységükben is - ily módon érrendszeri és diabéteszkockázatuk is jelentősen mérséklődött.

A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag
A vitaminok közül a mandula B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, illetve segít menstruációs fájdalmak idején is. Nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelendő.

A belső, barna maghéj értékes antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és az avasodástól, ezért nem célszerű eltávolítani.

Korábbi tanulmányok is igazolták már, hogy a mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, valamint serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését is. A mandulaolaj külsőleg alkalmazva kiváló bőrápoló szer.
Legyünk azonban óvatosak, különösen a keserű mandulával, amely ciánmérgezést is okozhat. Míg az édes mandula magja nem mérgező, csak éretlen állapotban és kis mennyiségben tartalmaz ciánvegyületet, gyakorlatilag képtelenség annyit enni belőle, hogy ciánmérgezést kapjunk, a keserű mandulából gyerekek esetében már néhány szem is mérgezést válthat ki.
Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A gesztenye az ősz egyik kedvence.
  2018-09-18 07:24:29, kedd
 
  A gesztenye az ősz egyik kedvence. E-vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztásával sokat javíthatsz az életminőségeden, és az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását. De mi az, amit még nem tudtál róla?

1. NINCS ROKONSÁG A SZELÍD ÉS A VAD FAJTÁK KÖZÖTT
A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában volt őshonos. A szelídgesztenyét eheted sülve-főve, húsok mellé és süteményekbe rakva is.
2. MAGAS C-VITAMIN TARTALOMMAL RENDELKEZIK
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Ugyanakkor kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz.

3.ALACSONY A ZSÍRTARTALMA
.A gesztenyét régen a népi gyógyászatban is jól ismerték és manapság kezdjük újra felfedezni. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. A szemes és natúr gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3 százalékát tartalmazzák
4. SOK ROST VAN BENNE
Magas a nyersrosttartalma is, ezért élelmirost-hányada jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket is.

5. A LÁBAK JÓ BARÁTJA
A gesztenye az egészség megóvása mellett a test külső részeire is hat. Csökkenti a narancsbőrt, valamint a kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként alkalmazható.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 60 db bejegyzés
e hónap: 829 db bejegyzés
e év: 14586 db bejegyzés
Összes: 45838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1840
  • e Hét: 14997
  • e Hónap: 34216
  • e Év: 1340856
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.