Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 96 
Tipikus tavaszi betegségek
  2018-04-10 12:31:07, kedd
 
  Minden évszaknak megvan a maga jellemző betegsége, melyben az adott időszakban a legtöbben szenvednek. Télen az influenza a legjellegzetesebb, nyáron a különböző ,,strandbetegségek" (bőrgomba, ételmérgezés, leégés...), ősszel a megfázással kapcsolatos tünetek fordulnak elő legnagyobb számban. Természetesen a tavasznak is vannak sajátos megbetegedései melyeket röviden ismertetünk és röviden jellemezzük a tavaszi fáradtság specifikus okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit Dr. Novák Attilával, a Benu gyógyszerészével.

Tavaszi pollenallergia

Ahogy a sötét téli napok átalakulnak napsütéses, virágzó, melegebb tavaszra és ahogy természet felébred szinte azonnal megjelenik korunk egyik népbetegsége az allergia is. A tavaszi allergia tünetei főleg szénanátha formájában jelentkeznek, de gyakran egészül ki kötőhártya-gyulladással, sőt akár ételallergiával is párosulhat.


Tünetei:
orrfolyás, orrdugulás
tüsszögés, ritkán asztmás roham
vörös, viszkető, könnyes szem

Kezelés:

Az időben elkezdett antihisztamin szedés segítségével a kellemetlenségek enyhíthetők, de a már kialakult problémák tüneti kezeléssel oldhatók csak meg (orrcsepp, orrspray, szemcsepp...)

Gyomorfekély

Meglepő ugyan, de bizonyított tény, hogy a gyomorfekély intenzitása, kialakulása vagy kiújulása sokkal jellemzőbb a tavaszi (esetleg őszi) hónapokban. Veszélyes betegségről beszélünk, hiszen a következményei és szövődményei nagyon súlyosak lehetnek (hashártyagyulladás, gyomorrák) és a fekély akár érfalat is elérhet, amely vérzést okozhat.

Tünetei:
erős gyomortájéki égő fájdalom
savas felbüfögés
gyomorégés

Kezelés:

Leggyakrabban idegi alapú betegségnek tartják, de kialakulásában a stressz mellett számos egyéb tényező is szerepet játszik (Helicobacter pylori nevű baktérium, gyógyszer-mellékhatás, dohányzás). A tünetek érzékelése esetén azonnal forduljon szakorvoshoz, aki a fekély kialakulásának megfelelően gyógyszeres kezelésben részesíti!

Vírus fertőzések

Idén is kitolódott az influenza-szezon, sőt február-márciusi időszakban tetőzött hazánkban, de a vírusfertőzések a tavaszi hónapokban is nagy számban előfordulnak. Nevezhetjük tavaszi náthának és megfázásnak is, hiszen ekkor még nagyon ingadozó az időjárás, a nappali 18-20 fok körüli hőmérséklet éjszakára 10 fok alattira esik, mely jelentős hatás gyakorol a szervezetünkre.

Tünetei:
enyhe tünetekkel indul (orrdugulás, torokfájás, kismértékű láz)
később magas láz, hidegrázás
felső-légúti panaszok, köhögés, fejfájás
rossz közérzet, gyengeség

Kezelés:

Megfelelő réteges öltözködés és erős immunrendszer segítségével elkerülhető, de a már kialakult betegség esetén fontos a megfelelő folyadékmennyiség és minőség (akár több liter szénsavmentes víz, gyümölcstea, vitamindús gyümölcslé). Nagy mennyiségű C-vitamin, immunerősítő gyógynövényekkel kiegészítve (propolisz, echinacea, fokhagyma...). Súlyosabb tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát, vagy kérdezze gyógyszerészét!

Egyéb tavaszi betegségek

Felfázás

Tavaszi hónapokra jellemző betegség, hiszen ekkor még immunrendszerünk is gyengébb és az időjárás is még ,,csalóka". Jellegzetes tünetei között a gyakori vizelési ingert, a fájdalmas vizelést, alhasi fájdalmat és a sötétebb színű vizeletet említhetjük meg. Ha a természetes gyógynövényes (tőzegáfonya, csalán...) alkalmazása már kevésnek bizonyul orvosi kezelés szükséges.

Bélférgesség

A kisgyermekek jellemző betegsége, akik a játszótereken, homokozókban találkoznak a bélférgekkel, melyek kellemetlen tünet-együttest okoznak. Hasfájás, felpuffadt has, szelesség, hasmenés, hányás, végbélkörnyéki viszketés és az apró giliszták megjelenése a székletben kísérheti a betegséget. Kezelése az orvos által felírt féreghajtó tabletták segítségével történhet.

Tavaszi fáradtság

Sokan érezzük magunkat kora tavasszal fáradékonynak, aluszékonynak, bágyadtnak, sokszor fáj a fejünk, szédülünk, ingerlékenyek vagyunk. A felsorolt tüneteket sokan tapasztalják mostanság, hiszen a ,,tavaszi fáradtság" sajátságait jelentik, mely nem egy konkrét betegség, csupán a nyáron felhalmozott vitamin és energiatartalékaink téli hónapokban történő kiürülését jelenti. Tehát szerveztünk normális reakciójáról van szó, hogy a téli üzemmódból kapcsoljunk át tavaszira és töltsük fel kiürült raktárainkat.

Biokémiai háttere:

Hormonháztartásunkban lezajló változások okozzák a tavaszi fáradtság tüneteit. Az ,,alvási hormonként" emlegetett melatonin és a ,,boldogsághormonnak" titulált szerotonin szezonális ingadozása tehető felelőssé a tünetek kialakulásában. A rövid téli nappalokban a kevesebb fénynek köszönhetően fokozódik a melatonin-képződés és így nő az alvásigény. Tavasszal meghosszabbodnak a nappalok, csökken a melatonin képződés, zavart okozva az alvási bioritmusunkban. A szerotonin képződését is a fény fokozza, így télen szervezetünkben szerotonin hiány alakul ki, mely ,,boldogtalanságot" akár depressziót is okozhat.

Kezelés:
legfontosabb az életmód-változtatás
testmozgás a szabadban
napi többszöri kiegyensúlyozott étkezés
nagy mennyiségű friss gyümölcs és zöldség
nagy mennyiségű folyadék fogyasztása
megfelelő mennyiségű alvás (min. napi 7 óra)
reggeli váltózuhany alkalmazása
szaunázás
kevesebb stressz, dohányzás és koffein

Mivel a tünetek bekövetkezésének oka egyrészt vitaminhiány, ami akkor lép fel, ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz és a raktáraink is kiürültek, vitaminpótlás szükséges! A patikákban már tengernyi mono és komplex vitaminkészítmény elérhető, a szakdolgozók segítenek kiválasztani a nekünk megfelelőt.

Az esetek többségében az alapprobléma a fent említett kezelési lehetőségek segítségével megszüntethetők, viszont ha nem segítettek a tünetcsoport enyhítésében sürgős orvosi kivizsgálás szükséges, hiszen a problémákat okozhatja vérszegénység, vagy akár depresszió is. Nagyfokú teljesítmény-csökkenés akár pajzsmirigy alulműködésre is okot adhat, sőt szívbetegség lehetősége is felmerülhet!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az allergia okai, tünetei
  2018-04-10 12:27:39, kedd
 
  Allergia az a jelenség, amikor a szervezet immunrendszere kórosan reagál általában ártalmatlan anyagokra (allergénekre). Ezek az anyagok jelen lehetnek a levegőben, ételben vagy a megérintett tárgyakon. Az allergiának fontos szerepe van egyes betegségek (például asztma és ekcéma) kialakulásában is.

Ha az allergiás ember érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer egy speciális antitestet (IgE) kezd el termelni. Más sejtek egyéb anyagokat - például hisztamint - termelnek, amelyek szintén hozzájárulnak az allergiás tünetek kialakulásához.

Leggyakoribb allergének
A leggyakoribb környezeti allergén a poratka, vagyis pontosabban annak széklete.
A különböző pollenek - fűpollen, fapollen, gyompollen - szintén gyakran előforduló allergének, mint ahogy az állati bőrdarabkák is.
Számos élelmiszer válthat ki allergiát, a leggyakoribbak a földimogyoró, tejtermékek, tojás és halak által kiváltott allergia. A valódi ételallergia azonban ritka, a tüneteket leggyakrabban az immunrendszert nem aktiváló élelmiszerintolerancia okozza.
Egyes rovarok csípése szintén okozhat allergiás reakciót.
A cigarettafüstöt gyakran sorolják az allergének közé, bár valójában inkább irritáns mint allergén, ami azt jelenti, hogy önmagában nem vált ki allergiás tüneteket, de a fennálló allergiát súlyosbítja.
Allergiás tünetek
A tünetek attól függően alakulnak ki, hogy az allergén a szervezet melyik részével érintkezett. Így a szénanátha (más néven allergiás rinitisz) szem- és orrtüneteket - többek között orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, torokirritációt, orrdugulást - vált ki.

Allergiás kontakt dermatitisz (bőrgyulladás, melyet a bőr és az allergén - pl. nikkel - érintkezése vált ki) esetén bőrvörösség, hámlás, viszketés alakulhat ki azon a ponton, ahol a bőr és az allergén érintkezett.
Étellel, rovarcsípéssel szembeni allergia esetén csalánkiütés (viszkető hólyagok és bőrvörösödés) jelentkezhet.

Az allergiának számos oka és tünete lehet, ezért allergia gyanúja esetén mindenképpen javasolt a háziorvossal konzultálni.
Súlyos allergiás reakciók
A nagyon súlyos allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük; ennek során kiterjedt bőrvörösödés, légzési nehézség, jelentős vérnyomásesés, végső stádiumban pedig eszméletvesztés is kialakulhat.

Ez életveszélyes állapot és azonnali orvosi beavatkozást igényel (azonnal mentőt kell hívni)!

Mi váltja ki az allergiát?
Bár az allergiát közvetlenül örökölni nem lehet, az arra való hajlam viszont örökölhető, ezt orvosi szakszóval atópiának nevezzük. Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel.

Ha egyszer kialakult valamely allergénnel szemben az érzékenység, akkor az allergiás reakció minden esetben kialakul, amikor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

Tudta? Így öröklődik az allergia! Kattintson!
Az allergia diagnosztizálása
Allergia gyanúja esetén konzultálni kell a háziorvossal, aki beutalót adhat allergológus szakorvoshoz az allergia diagnózisához szükséges bőrpróba vagy vérteszt (RAST - radioallergosorbent test) elvégzésére.

A bőrpróba során az alkar belső felszínére az allergént tartalmazó folyadékot cseppentenek, majd egy vékony tűvel a csepp alatti bőrt megkarcolják. A bőrön kialakuló elváltozás nagyságából következtetni lehet az allergia súlyosságára. Egyszerre akár 30 allergénnel is elvégezhető ez a vizsgálat, így egy vizsgálattal ki lehet szűrni azt az anyagot, amely az allergiát okozza.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A gránátalma
  2018-03-11 17:49:48, vasárnap
 
  A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?
FONTOS SZEREPE VAN A SÚLYKONTROLLBAN
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.


JÓ HATÁSSAL VAN A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERRE
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt férfiakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak az LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.


BIZTOSÍTJA A LÉTFONTOSSÁGÚ C-VITAMIN ÉS K-VITAMIN SZÜKSÉGES ADAGJÁT
A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.


FONTOS SZEREPE LEHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN
A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és anti mikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.


EGYÉB HATÁSOK
A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.



Fogyasztása
Miért fogyasszuk a gránátalmát? A gránátalma jellegzetes alakjáról, színéről és a gyümölcs tetején ülő koronáról ismert és felismerhető. A gyümölcs királyi megjelenésű, és egészségügyi hatásait ismerve, királyi is. Fogyasztása révén könnyedén biztosítható az elegendő gyümölcsbevitel, és fontos lépés az egészséges élet felé. A gránátalma rostban gazdag, ennek révén védi a szívet és biztosítja az egészséges emésztést. Rosttartalma megóvja a szervezetet a keringési problémáktól, csökkenti a diabétesz kockázatát, és segíti az emésztőrendszer hatékony működését. Naponta egy gránátalma elfogyasztása a megfelelő teljeskiőrlésű gabonák és zöldségek bevitele mellett biztosítja a normál bélműködést. Egyetlen gyümölcsben 3,5 gramm rost van, ami a napi ajánlott bevitel 9-13%-a.


A gránátalma fogyasztásával nagymennyiségű antioxidánst tudunk szervezetünkbe juttatni: ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok lebontása során keletkező szabadgyököktől. A szabadgyökök károsítják a szervezet sejtjeit, ennek révén rákot és szívbetegséget okozhatnak. A gránátalmában található antioxidánsok (tanninok, polifenolok, antociánok) felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel, megelőzik a betegségeket, de ehhez az kell, hogy naponta fogyasszunk gránátalmát. A gránátalma C-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrendszert. Egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.
Vitamintartalma révén gyorsítja a sebek gyógyulását, támogatja a növésben lévő szervezetet és a testi szövetek regenerációjában is segít. Nélkülözhetetlen az erős csontozat, porcok és fogazat kialakulásában. Egy gránátalma a napi C-vitamin szükségletnek 10-12%-át fedezi.

A gránátalma remek választás, ha nassolni támad kedvünk. Édes íze révén kielégíti az édesség iránti vágyat, azonban kevés kalóriát és rengeteg hasznos és egészséges tápanyagot, vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló egészséges édesség. Hogyan fogyasszuk a gránátalmát? Amikor feltörünk egy gránátalmát, látni fogjuk, hogy apró vörös tokokkal van tele. Ezeket a golyócskákat maglepelnek hívjuk, és gyümölcslével veszik körül az apró magokat. A magvak természetesen elfogyaszthatók a tokokkal együtt. Megehetjük őket úgy, ahogy vannak, kifacsarhatjuk a gyümölcsöt, használhatunk gyümölcscentrifugát, vagy a héjától megtisztított gránátalmát össze is turmixolhatjuk.
Bioboltokban kapható gránátalma koncentrátum, sűrítmény és dzsúsz készen, valamint nagy a választéka a gyümölcsből készült étrendkiegészítőknek is. Rendkívül ízletes reggeli vagy uzsonna készíthető a gránátalma akár friss, akár koncentrált levéből úgy is, ha joghurthoz vagy müzlihez keverjük hozzá.






Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Napi három kávé lehet a hosszú élet titka
  2018-01-11 11:44:35, csütörtök
 
  Szerencsére néhány éve már véget ért a kávéval (főleg a koffeinnel) való riogatás, és azóta inkább az ital áldásos hatásairól cikkeznek. Kiderült például, hogy a kávé jót tesz az emésztésnek, a szívnek és javítja a kognitív funkciókat is, ráadásul napi 4-5 csészével simán megihatunk belőle.
Nemrégiben pedig két nagy kutatás (egy amerikai és egy európai) is arra jutott, hogy a kávé rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja életünket - mindegy, hogy méregerős feketéről, tejhabos lattéról vagy akár egy csésze koffeinmentes kávéról van szó. A hosszú, követő-jellegű kutatásokban megállapították, hogy a kávéfogyasztók különösen ellenállónak bizonyultak a szívbetegségekkel és a tüdő betegségeivel szemben, de általánosságban is elmondható, hogy hosszabb ideig élnek. Az európai kutatás eredményei szerint a napi három csésze kávét fogyasztó férfiaknak egészen pontosan 18%-kal, míg a nőknek 8%-kal volt alacsonyabb a halálozási rátája.

Azt ugyan egyelőre még nem tudják, pontosan melyik összetevő okozza a kávé áldásos hatását (tele van ugyanis mindenféle antioxidánssal és egy rakás más egészséges dologgal) de annyi biztos, hogy van kapcsolat a kávé és a hosszú élet között.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Házi praktikák immunerősítésre
  2017-11-29 13:12:43, szerda
 
  Lassan beköszönt a fagyos, zord tél. Vele együtt az influenzaszezon, ami akár hetekre is ágyhoz köthet.

Ennek legfőbb oka, hogy nem figyelünk oda az immunrendszerükre, ami olyan, akár egy kőfal: alkotóelemei a cink, a szelén, a vas és egyéb vitaminok, és folytonos karbantartást igényel, hogy távol tartsa a bacilusokat és vírusokat. A hűvös időszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésünkre, ezzel is támogatást nyújtva védekező rendszerünknek. Több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani. Fontos, hogy az idősek és vegetáriánusok különösen figyeljenek oda a kellő fehérje-bevitelre, míg a rendszeres húsfogyasztók egyenek sovány marhahúst, és kevés olívaolajat használjanak sütés közben, így élénkítve a szervezetet. Tovább gyengíthet még, ha keveset alszunk vagy mozgunk, és stresszes helyzetnek vagyunk kitéve.

Lássunk néhány dolgot, melyek hatékonyan támogatják az immunrendszerünket!

Tökmag: a cink forrása. Hiánya miatt akár a legenyhébb megbetegedést is tovább tart legyőzni.
Ajánlott napi bevitele: 15 mg
Cink tartalmú ételek: pulyka- és marhahús, tengeri rák és osztriga.
Hasznos recept: keverjünk össze egy kis tökmagot olívaolajjal, és tegyük a mikrohullámú sütőbe 7-8 percre, vagy a süssük meg a sütőben 95 Celsius fokon 15 percig. Az eredmény egy kellemes nassolni való finomság.

Paradió (brazil dió) : a szelén forrása. Hiánya miatt a fehérvérsejtek lelassulnak, az ártalmatlan vírusok akár agresszívvá is válhatnak.
Ajánlott napi bevitele: férfiaknál 70 mg, a nőknél 33 mg
Szelén tartalmú ételek: lazac, tengeri rák.

Élőflórás joghurt
Karban tartja az emésztő rendszert, ahol a probiotikumok 70%-a található, és amik fokozzák az immunrendszer működését.
Ajánlott napi bevitele: 1 pohár (2 dl)
Tanács: célszerű csak natúr joghurtot fogyasztani, mert az ízesített fajtákban rengeteg a cukor és egyéb adalékanyagok, amik nem segítik elő a rendszer működését, hanem hátráltatják azt.

Teák
Zöld tea: tele van immunrendszert erősítő vegyületekkel (erős antioxidánsokkal: EGCG). Egyes tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása távol tarja az influenzát, a hasmenést, a szamárköhögést és a fogszuvasodás kórokozóit is.
Fekete tea: erősít és jó erőben tartja a szervezetet. Készenlétben tartja a T-sejteket, amiket a szervezet járőreinek is neveznek.
Ajánlott napi bevitel: 1-2 pohár (2-4 dl), azonban betegség esetén 3-4 is ajánlott.



A megfázás és az influenza a hideg, téli napokon nagyon megnehezítheti a fáradt hétköznapokat. Nincs gyógyszer, ami egy csapásra semmissé tenné a betegséget. Azonban vannak házi praktikák, melyek lerövidíthetik a náthás időszakot és csökkenthetik a tüneteit.


Elsőként lássuk a leghatásosabb csodaszert, a házi tyúkhúslevest. Hatása magas hőfokában rejlik, ugyanis, ha forró a leves, akkor mostoha körülményeket teremt a baktériumok és vírusok számára. A magas hő hatására a lerakódások fellazulnak a nyálkahártyán, így segítve, hogy kitisztuljon a szervezet. Nagyobb hatást ér el, mint a forró vizes inhalálás. A vegetáriánusok se keseredjenek el, mivel egy finom zöldségleves is hasonló hatásokat képes elérni.

További házi praktikák
(Lehet, hogy első olvasásra furcsának tűnhetnek, azonban a nagymamám esküszik rájuk. Mikor kicsi voltam, a nagy részét kipróbáltuk, és van, amit a mai napig alkalmazok, ha megbetegszem.)

Torokfájáshoz forraljunk vizet, amibe mézet és friss citromot teszünk, és ennek egyvelegét fogyasszuk. Sokan arra gondolhatnak, hogy hiszen ez tea, teafilter nélkül. Így is van, ezért, ha valakinek jobban ízlik, nyugodtan fogyasszon teát mézzel és citrommal, de semmiképp se cukorral. Ha fáj a torkuk és úgy érzik, valami le van rakódva rá, akkor nyugodtan használjanak vizes öblögetést, mégpedig meleg sós vízzel, mert felszaggatja a torkon lerakódott elpusztult fehérvérsejteket és javítja a vérellátást.

A fokhagyma fogyasztása is nagyon hasznos a szervezet számára, mivel erős illata távol tartja a bacilusokat és vírusokat. Általában egy gerezdet kell megenni egy nap, hogy kifejtse hatását.
Sokan nem szeretik magában fogyasztani, legfőképp a kisgyerekek. De erre is van megoldás: a fokhagymát össze kell törni és bekenni vele a zoknit, hogy sétálás közben a bőrön keresztül felszívódhasson. Célszerű csak otthon alkalmazni, mivel erős illata van. Lehet, némi felháborodást kelthet, ha valaki közösségbe megy (óvoda, iskola, munkahely, szórakozóhely).

Nem elhanyagolható az erős paprika szerepe sem, melynek hatására összehúzódnak az orr és a torok vérerei, így átmenetileg enyhülnek a hurutos köhögés tünetei.

A fülfájás is gondot szokott okozni, mivel a hideg széltől megfázik a fejünk. Velem ez rendszeresen előfordul, és a mai napig azt a módszert alkalmazom, amit anyukám is tett kiskoromban, mégpedig a meleg sót. Fel kell melegíteni a sót, és egy ruhaanyagba csavarni (pl.: tiszta zokni), és ezt kell a fájó fülre tenni. Nálam egy este alatt megteszi a hatását és megszűnik a fájdalom.

Ha valakinek fokozódik a köhögése, ne keseredjen el, erre is van egy kissé furcsának mondható tanács. Állati zsírral be kell kenni a mellkast, és be kell takarni bármilyen ruhaanyaggal (vagy pelenkával, vattával). A beteg ezután feküdjön ágyba. Ha egész éjjelre magunkon hagyjuk ezt a "pakolást, úgy lesz a leghatékonyabb. A zsír felszívódik és felszakadoztatja a lerakódásokat, így segítve az egyenletes légzést és megszünteti a köhögést. (Valóban hatékony, érdemes kipróbálni! - a szerk. megjegyzése.)

Van néhány távol-keleti praktika is. Az indiai orvoslás szerint korianderrel, gyömbérrel és fahéjjal a lázas betegnél izzadást lehet előidézni, ami segíti a gyógyulást. Recept: 1 csésze forró víz, fél kiskanál finomra őrölt koriander és fahéj, negyed kiskanál gyömbér. Ezt keverjük össze, és hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.

Próbálják ki valamennyit, hogy elkerüljék az influenza nehézségeit és megkönnyítsék a mindennapi életüket. Csak ajánlani tudom őket.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Egyszerű őszi szépségtrükkök mindenkinek
  2017-10-28 09:51:02, szombat
 
  Az évszakok változását nemcsak a lelkünk, hanem a testünk is követi. Ha odafigyelünk magunkra, megtarthatjuk nyári üdeségünket és szépségünket.
Amikor a nyár őszbe fordul, és egyre hűvösebb van, mi csak reménykedünk, hogy a változás nagyon lassú lesz, és ameddig csak lehet, megmarad a nyárba hajló, kellemes idő. Nemcsak a lelkünk kívánja ilyenkor a lassabb átmenetet, hanem a testünk is. Hiszen a szervezetünknek, bőrünknek, hajunknak és a körmünknek is alkalmazkodnia kell az új időjáráshoz, és megfelelő választ kell adnunk az évszak hozta kihívásokra. Ahhoz, hogy a nyári szépségünket és üdeségünket is megőrizzük, érdemes segíteni a szervezetünket. A bőrünk mellett a hajunk és a körmünk is megérdemel egy kis extra törődést
Míg nyáron a legtöbben könnyű arckrémet választanak, mert zsírosabb a bőrük, mint a többi évszakban, addig ősszel már kevés az arcunknak a könnyed ápolás. A hideg reggelek kapcsán az egyre szárazabb bőr komolyabb ápolást igényel. A nyári hónapok alatt megvastagodott külső bőrréteget is érdemes ilyenkor hámlasztással eltávolítani. A legtöbb kozmetikus ősszel regenerálást is javasol. Ha otthon hámlasztasz, légy körültekintő, hiszen a bőrödet viszed vásárra. Az eredmény viszont mindenképpen ígéretes, hiszen nemcsak látványosan újjáéled, hanem egészséges is lesz az arcod egy-egy kezelés után. Ha őszi arcmaszkot is keresel, a pompás sütőtök a megfelelő választás. Hiszen éppen ekkor érik, és tele van jótevő A- és C-vitaminnal. A sütőtökös arcpakolást hagyd 10 percig az arcodon, majd alaposan öblítsd le. Nemcsak a vitaminok, hanem antioxidánstartalma miatt is érdemes kipróbálni.

A hajunk és a körmeink is megérzik az időjárás-változást.


Ősszel - többek között a nyári igénybevétel miatt - fénytelennek és fáradtnak tűnik a hajkoronánk. Tápláló összetevőket tartalmazó pakolással vagy hajápoló olajokkal, valamint a megfelelő táplálkozással adhatjuk a legtöbbet a hajunknak. A körmünk ugyancsak elfárad őszre, a növekedése is lelassul a nyárhoz képest. A körömerősítők jól jönnek ilyenkor, a táplálkozásnál figyelj arra, hogy vitamindús, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel teli ételeket válassz. Ha ezt nem tudod megtenni, keress megfelelő táplálékkiegészítőket.

Nemcsak az arcbőr érzi a változást, hanem az egész testünkön észrevehetjük az ősz jeleit. A szánk is hamar kiszáradhat a hűvös, szeles évszakban, ezért ha eddig nem hordtál magaddal ajakbalzsamot, most tegyél egyet a táskádba. A kezedre is figyelj jobban, a bőröd ilyenkor nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint nyáron. Ha egy kicsi kézkrém is elfér az ajakápoló mellett, hordd azt is magaddal.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Gesztenye: nem csak sülve és püré formájában finom!
  2017-10-07 11:51:10, szombat
 
  A gesztenyéről elsőként alighanem a gesztenyepüré jut eszünkbe, az egyik legsoványabb és egyben legfinomabb édesség, amit a magyarokon kívül nem sokan ismernek a világban.

Ismerjük meg a gesztenyét!
Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, jóféle gesztenye (Castanea sativa Mill. vagy Castanea vesca, Castanea vulgaris, Fagus castanea), a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, 20-25 méter magas, terebélyes, igen dekoratív és sok szempontból különleges szelídgesztenyefa termése.
Semmiképp nem keverendő a parkjainkat díszítő vadgesztenyével (Aesculus hippocastanum), melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező, és ami a külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének. Ezért talán nem árt alaposabban szemügyre venni a kevésbé ismert szelídgesztenyét.
A gesztenyének különböző nemesített változatai ismertek. A "maróni" jelentheti az olasz fajtákat, de minőségi kritériumot is jelent. A nagy szemű, 32 mm-nél nagyobb szemek érdemlik ki ezt a megnevezést. A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba.
Miért jó a gesztenye?
A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot - 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb.
100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát rejt. 8,1 gramm növény rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint (27,3 mg) lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
Élelmiszerszűkében a gesztenye jól tárolható, keményítőben gazdag magja jelentette Nyugat-Európa számos területén a túlélést. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére. A nincstelenek számára ezért a közös területen jelöltek ki egy-egy gesztenyefát.
A szelídgesztenyeméz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. Úgy tartják, hogy visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai (galluszsav, ellagsav, quercetin, castalagin) gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak. A Bach virágterápiában a gesztenyebél nyer alkalmazást.
Hogyan fogyasszuk a gesztenyét?
Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A keményítőből felszabaduló cukor édes ízéből csak azoknak ad kóstolót, akik sokáig rágják. A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. Nem is mindig szedték ki a kupacsból, felhasználásig azzal együtt homok között tárolták. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki. A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.

Az utcai sült gesztenyét kínáló gesztenyeárusok szerte Európában kedveltek, főként télen. Hasonlóképpen otthon is készülhet sült gesztenye. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen.

Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz. A tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitásból vált jellegzetes, monarchiabeli cukrászati csemegévé, Ausztrián és Horvátországon kívül máshol nem ismerik. A masszából finom süteménytöltelékek, krémek is készíthetők, amit már más országok konyhái is ismernek.
Link
forrás házipatika
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az ősz gyümölcsei
  2017-10-07 11:17:31, szombat
 
  A gyümölcsök napi fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik legfontosabb eleme, amiről a legkönnyebb elfeledkezni. Nem csak a szomjunkat oltják, de a legtöbb számtalan vitamint, flavonoidot tartalmaz, antioxidánsként védik a szervezetet, segítik az emésztést, és nem utolsó sorban többük erősíti az immunrendszerünket.
A gyümölcs az egyik legtermészetesebb és legtisztább tápanyagforrás. Önmagában persze kevés a tökéletes táplálkozáshoz, ugyanakkor nehéz elképzelni a gyümölcsök jótékony hatásait nélkülöző étrendet. Jelentős tápanyagtartalma és rost tartalma miatt ideális a köztes étkezésekhez, és az alábbi három gyümölcs mindegyike jelentősen hozzájárul a könnyed emésztéshez. A mindennapi egészséges táplálkozásnak szerves részét kellene képeznie a természet ezen ajándékának.

Bár fogyókúra közben fogyasztásuk mérsékelten javasolt csak magas cukortartalmuk miatt, ugyanakkor a legtöbb gyümölcs ígyis csak 7-15g szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként, ami azért a magas rosttartalommal kombinálva nem olyan drámai. Természetesen ez nem igaz a gyümölcslevekre, amelyek nem csak gyorsabban felszívódnak, de magasabb szénhidráttartalommal is rendelkeznek. Na meg 200 gramm alma kitölti a gyomrot, de 200gramm almalé csak egy korty ital.

Mindegyik gyümölcs nagyszerűen oltja a szomjat, hiszen 80% fölötti víztartalommal rendelkeznek.



Alma

,,Minden nap egy alma az orvost távol tartja", ahogy a mondás mondja, az almának számtalan egészségre kedvező hatása van.

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E, beta-karotin

Mindenképpen héjával együtt érdemes elfogyasztani, mert hatóanyagainak jelentős része abban található.



Rost tartalma: kb. 4g / 100g
Energiatartalom: 31kcal / 100g

- kiváló antioxidáns, segíti kivédeni a testet ért káros hatásokat
- rostban gazdag, segíti az emésztést
- védi az ereket és véd a magas vérnyomással szemben
- erősíti az immunrendszert
- segíthet a daganatok megelőzésében
- gyulladáscsökkentő hatású
- segít a fogakat tisztán tartani, csökkenti a fogszuvasodás esélyét
- nem mellesleg sokáig eláll és ezer féle ételhez kiváló

Körte

A körte magasabb szénhidráttartalommal rendelkező gyümölcs, ugyanakkor rost tartalma a három gyümölcs közül a legmagasabb. Gyümölcsvíz tartalma nagyjából 85%-os. Tökéletes a mindennapi gyümölcsbevitel növelésére, számtalan módon elkészíthető.

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E

Rost tartalma: 6.2g / 100g
Energiatartalom: 50kcal / 100g

Szilva

Mindenki tudja, hogy az emésztés megkönnyítésére szilvát kell enni. Mindegy, hogy aszalt, vagy befőtt, vagy nyers formában, mert a gyümölcs magas rost tartalma garantáltan átsegít az esetleges rostszegény táplálkozásból fakadó nehézségeiden.

Rost tartalom: 5.7g / 100g
Energiatartalom: 55g / 100g

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, beta-karotin, C, E

Magas szorbit és xilit tartalma miatt enyhén székletlazító, hashajtó hatása van!

A szorbitolt az 1 éves kor alatti gyermekek szervezete nem tudja feldolgozni, ezért fogyasztása ebben a korosztályban nem ajánlott semmilyen formában.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
5 tipp az elhúzódó köhögés enyhítésére
  2017-10-07 10:54:51, szombat
 
  Elmúlt a láz, az izomfájdalom, nyoma sincs már a tüdőgyulladásnak - ám a köhögés még mindig tart. Mi hozhat enyhülést?



1. Párásító használata: A párásító segít a gyulladt légzőszervi szövetek gyógyításában. Többféle kapható belőle. A legolcsóbb típusok, amelyek hűvös ködöt hoznak létre a szobában, teljesen megfelelőek. Kevesebb energiát használnak fel, mint a meleg ködöt létrehozók, és attól sem kell tartani, hogy felgyújtanak valamit.

2. Kerüljük a tejtermékeket: A tejtermékek nyálkát képeznek, amire a legkevésbé van szükségünk akkor, amikor épp a felgyülemlett váladéktól próbálunk megszabadulni.

3. Víz: A hidratáltság mindig jót tesz a szervezetnek. A hideg és a meleg víz egyaránt gyógyítja a torkot, emellett a hideg víz a duzzanatokat is enyhíti.
4. Méz: Ne erősen feldolgozott, hanem minőségi nyers mézet fogyasszunk akár magában, akár teába keverve. A Pennsylvaniai Orvosi Egyetem vizsgálata szerint a 2-18 éves gyermekek köhögése és légúti gyulladása mézfogyasztás hatására hét napon belül elmúlt. A méz - egyes megfázás elleni gyógyszerekkel ellentétben - még mellékhatásokkal sem jár.

5. Természetes gyógymódok: Fogyasszunk gyömbért és fokhagymát! Aki bírja, rágja el őket nyersen, de akinek ez nem megy, vízbe is dobhatja pár szeletüket, vagy főzhet belőlük teát. A torok hátsó részének hoz enyhülést a felaprított, felmelegített hagyma mézzel keverve. Együnk belőle egy kanállal, majd legalább egy órán keresztül ne igyunk semmit. Keverhetünk a mézbe fokhagymát, illetve fehér vagy fekete borsot is.

Mielőtt azonban bármilyen házi gyógymódhoz folyamodunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy köhögésünket nem valamilyen komoly betegség okozza, és keressük fel orvosunkat.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Dió, mogyoró: már napi tíz gramm csodát művel
  2017-09-09 11:44:30, szombat
 
  A dió és mogyoró fogyasztása igen egészséges, sok fehérjét tartalmaznak, és jótékony hatásuk lehet egyes betegségekkel szemben. A dió például javíthatja a szellemi működést, és segíthet a szív normál működésében is. Milyen egyéb jótékony hatásaik vannak?

Mindehhez új felismerés csatlakozik: csökkenti a mortalitást (halálozást) és mérsékli a krónikus betegségek kialakulását, mint pl. egyes légúti betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, ún. neurodegeneratív betegségek, mint pl. a szklerózis multiplex stb.

120 ezer fős vizsgálat

Az International Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány egy vizsgálatot elemez, amelyben a holland ún. Netherlands Cohort Study adatait dolgozták fel, 120 ezer holland személy elemzése révén, 1986-tól napjainkig (55-69 évesek voltak induláskor). Figyelték az illetők dió-, mogyoró- és mogyoróvaj-fogyasztását ezen időszak alatt.

dió és mogyoró
Aki teheti, egyen diót, mogyorót!

Meglepő tapasztalat volt, hogy már a rendszeres napi kb. 15 g körüli dió, vagy mogyoró fogyasztása jellemzően csökkentette a halálozási arányokat" - említi Pet van den Brandt professzor a vizsgálat vezetője. Nagyobb mennyiség már nem csökkentette tovább a halálozás kockázatát. Ezeket az eredményeket megerősítette egy másik utólagos elemzés (metaanalízis), amely szintén a fenti nagy vizsgálat alapján készül, és ahol kimutatható volt, hogy a légúti és daganatos betegségekből adódó mortalitás is hasonló módon csökkent.

A nyers mogyoró jobb, mint a mogyoróvaj?

A dióban sok az esszenciális tápanyag, pl. rostok, fehérjék, ásványi anyagok, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, antioxidánsok stb. A Nutrients c. szaklapban megjelent 2010-es vizsgálat szerint “egyedi összetétele alapján a dió igen hasznos, jótékony hatással rendelkezik. Epidemiológiai vizsgálatok szerint fogyasztása csökkenti a koszorúérbetegség gyakoriságát, mérsékli az epekövek kialakulását. Ezeket mindkét nemben, a cukorbetegségre csak nők esetén hat. Kimutathatóan csökkenti a szérum-koleszterin szintet is."

Nemcsak a csonthéjasok, de a szárított zöldségfélék is kiváló egészségőrök. Kattintson!

A mostani tanulmány elsőként írta le hogy a dió és mogyoró rendszeres fogyasztása milyen széleskörű előnyökkel bír a fent felsorolt egészségügyi problémák esetén. Fogadjuk meg a kutató orvosok által ajánlottakat! Aki teheti, egyen diót, mogyorót
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 96 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 27 db bejegyzés
e hónap: 576 db bejegyzés
e év: 3538 db bejegyzés
Összes: 34790 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6934
  • e Hét: 26318
  • e Hónap: 82580
  • e Év: 447676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.