Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
A mandula jótékony hatása
  2018-09-19 08:39:09, szerda
 
  A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja - derült ki az amerikai Loma Linda University kutatóinak egy kis mintaszámú vizsgálatából. Kutatásukról a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban számoltak be.

A vizsgálatba 65, ötvenes éveik közepén járó felnőttet vontak be. A résztvevők mindegyikére prediabetikus állapot, azaz a cukorbetegséget megelőző, emelkedett vércukorszint volt jellemző.

A résztvevőket kétfelé osztották: az egyik csoport étrendjét mandulával egészítették ki, a másik pedig a kontrollcsoport szerepét töltötte be. Alapjaiban azonban mindkét csoport étrendje megegyezett: az Amerikai Diabétesz Társaság által ajánlott diétát követték. A mandulát fogyasztó csoportban a napi kalóriabevitel 20 százalékát a csonthéjas gyümölcs tette ki.
A 16 hetes vizsgálat során a kutatók rendszeresen mérték a résztvevők koleszterinszintjét és inzulinérzékenységét. Azt találták, hogy a mandulát fogyasztók LDL-koleszterin-szintje drámai mértékben csökkent, valamint javulás állt be inzulinérzékenységükben is - ily módon érrendszeri és diabéteszkockázatuk is jelentősen mérséklődött.

A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag
A vitaminok közül a mandula B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, illetve segít menstruációs fájdalmak idején is. Nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelendő.

A belső, barna maghéj értékes antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és az avasodástól, ezért nem célszerű eltávolítani.

Korábbi tanulmányok is igazolták már, hogy a mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, valamint serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését is. A mandulaolaj külsőleg alkalmazva kiváló bőrápoló szer.
Legyünk azonban óvatosak, különösen a keserű mandulával, amely ciánmérgezést is okozhat. Míg az édes mandula magja nem mérgező, csak éretlen állapotban és kis mennyiségben tartalmaz ciánvegyületet, gyakorlatilag képtelenség annyit enni belőle, hogy ciánmérgezést kapjunk, a keserű mandulából gyerekek esetében már néhány szem is mérgezést válthat ki.
Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A gesztenye az ősz egyik kedvence.
  2018-09-18 07:24:29, kedd
 
  A gesztenye az ősz egyik kedvence. E-vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztásával sokat javíthatsz az életminőségeden, és az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását. De mi az, amit még nem tudtál róla?

1. NINCS ROKONSÁG A SZELÍD ÉS A VAD FAJTÁK KÖZÖTT
A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában volt őshonos. A szelídgesztenyét eheted sülve-főve, húsok mellé és süteményekbe rakva is.
2. MAGAS C-VITAMIN TARTALOMMAL RENDELKEZIK
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Ugyanakkor kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz.

3.ALACSONY A ZSÍRTARTALMA
.A gesztenyét régen a népi gyógyászatban is jól ismerték és manapság kezdjük újra felfedezni. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. A szemes és natúr gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3 százalékát tartalmazzák
4. SOK ROST VAN BENNE
Magas a nyersrosttartalma is, ezért élelmirost-hányada jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket is.

5. A LÁBAK JÓ BARÁTJA
A gesztenye az egészség megóvása mellett a test külső részeire is hat. Csökkenti a narancsbőrt, valamint a kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként alkalmazható.



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Napi egy fürt szőlő, és a szervezetünk új erőre kap
  2018-09-07 07:39:23, péntek
 
  A szőlő remek hatással van az idegrendszerre, azonban vértisztítónak és izomregenerálónak is kiváló. Jó hatással van a daganatos betegségek, a vese-, és a hólyagkő megelőzésében. Alkalmas a vérszegénység kezelésére, és a gyulladásos megbetegedések leküzdésében is. A szőlő káliumot is tartalmaz, ezért segíti a sejtek megújulását, valamint a megfelelő szívműködést is. A szőlőben található C-, E- és B-vitamin jótékonyan befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is. A bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. A szőlőmag olaja rendkívül értékes, javítja a látást...



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Nyáron cukorbetegként számos veszély fenyegethet.
  2018-08-18 14:35:08, szombat
 
  Tudtad, hogy a leégés vércukorszint-emelkedést is előidézhet? A cukorbetegeknek fokozottan ügyelniük kell állapotukra a nagy melegben, miután gyakoribbak lehetnek a vércukor-ingadozások.

Leégés A leégés ellen mindenképp védekezni kell magas faktorszámú napvédő készítménnyel, valamint komolyan kell venni a figyelmeztetést: 11 és 15 óra között ne menj ki a tűző napra, keress inkább egy árnyékos helyet, és pihenj ebben az időszakban. A leégés nemcsak a melanoma kialakulásának kockázatát növeli, hanem stresszel járhat a szervezet számára, és a vércukorszint emelkedését is előidézheti mindaddig, amíg be nem gyógyul a leégés okozta bőrsérülés.

Napszúrás Amennyiben sokat tartózkodsz védelem nélkül a napon, például kalap, kendő nélkül, illetve nem használsz napvédő készítményt, akkor igen könnyen napszúrást kaphatsz, ami lázzal, hányingerrel, hányással is járhat. A cukorbetegeknek egyébként is ügyelniük kell állapotukra a nagy hőségben, mivel ekkor gyakoribbak lehetnek a vércukor-ingadozások, ám, ha a napszúrás miatt hányás, láz lép fel, akkor különös figyelemmel kell lenni.

A hányás miatt nemcsak nagy mennyiségű folyadékot veszít a beteg, de az étvágytalanság miatt kevesebb szénhidrátot tud bevinni, mint az előírt, ami alacsony vércukorszintet eredményezhet - hipoglikémia. Érdemes ilyenkor egyeztetni a kezelőorvossal a gyógyszer, inzulin adagolásáról.Hányás, hasmenés Nyáron gyakrabban előfordulnak a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések, különösen, ha olyan országba látogatsz, ahol más ételkészítési szabályok vannak, vagy nem figyelsz arra, mit iszol - jégkocka, csapvíz kerülendő.

KezelésAmennyiben mégis megtörténik a baj, fontos a bőséges folyadékpótlás és elektrolitbevitel. Amennyiben a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori, kétóránkénti vércukor-ellenőrzés mellett csökkenteni kell az inzulin dózisát, erről mindenképpen egyeztess kezelőorvosoddal! Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása. Amennyiben tartósan fennáll a hányás vagy hasmenés, mindenképp egyeztess a továbbiakról orvosoddal!

Link



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Milyen betegségekre jó a szilva?
  2018-08-18 14:28:58, szombat
 
  Itt a szilvaszezon! Ne halasszuk el, most együnk belőle sokat, mert számos betegség ellenszere, és leginkább mert nagyon finom!
A szilva gyógyhatása


Az egész bolygón több fajtája létezik, attól függően, hogy melyik országból származik, színük, méretük és jellegük alapján különböztethetjük meg. A szilvafa általában májustól szeptemberig ontja termését, a viszonylag egyforma nagyságú gyümölcsöket. Minden szilva közepes paradicsom nagyságú (5-6 cm átmérőjű és 70 g), kis bemélyedéssel ott, ahol a szár van. A belső, húsos része lédús, színe a sárgától, fajtól függően, a halványkék vagy zöld színekig terjed. Minden gyümölcsnek vastag, és kőkemény magja van.

A szilva jótékony hatása

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
A szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.
A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Link





Így fogyaszd a szilvát! Nyersen Augusztus és szeptember magasságában legjobb, ha nyersen fogyasztod a szilvát, hiszen ebben a formában tartalmazz a legtöbb vitamint, ásványi anyagot. Szerencsés piacon vagy biogazdaságból beszerezned a gyümölcsöt. Lekvár A téli hónapokban lekváros kenyér, barátfüle vagy gombóc formájában fogyaszthatod a szilvát. A gyümölcs így is megőrzi a benne lévő emésztésserkentő hatású szorbitolt, valamint rosttartalmát.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A kukorica bajusza ingyen gyógyszer
  2018-08-10 07:06:13, péntek
 
  Kiderült, hogy hatásos vízhajtó és vércukorszint-csökkentő teát főzhetünk belőle. Hogyan működik?

Egyéves, termesztett, egyszikű, a pázsitfűfélék családjába tartozó növény. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó.

A legősibb kukoricamaradványokat a dél-amerikai Tehuacán-völgyi barlangrendszerben találták, amelyek i. e. 5200-4000-ből származnak. Egy másik ősi lelet az USA Új-Mexikó államban lévő Denevér-barlang üregéből kerültek elő.

Ezek a kukoricacsövek a maihoz képest igen kicsik voltak. Az elmúlt évezredek alatt a növény méretében, termőképességében nagy változásokon ment keresztül, de alapvető botanikai sajátosságai ugyanazok maradtak. Szára üreges, gyökérzete bojtos, levele széles, lándzsa alakú, ép szélű. Virágai egyivarúak, fajtától függően júniustól augusztusig nyílnak. A virágokat virágzati buroklevél (csuhé) takarja, termése szemtermés. A sárga színű szemeken kívül több fajtaváltozata van, kék, vörös, piros, fehér szemek. Ugyanilyen változatos a magok formája és a mérete.



A hatóanyagot a torzsavirágzat beporzás előtt gyűjtött bibeszálai adják. A kukoricabajuszt gyorsan szárítják.

Kémiai alkotórészek: polifenolok, nyálka, gyanta, zsíros olaj, káliumsók, keserűanyagok, cserzőanyag, redukáló-cukrok, illóolaj, flavonoidok, szaponin.

Vízhajtó és vércukorszint-csökkentő hatása van. Teáját a húgy-utak gyulladásos folyamatainak gyógyítására használják, forrázással készítik. Vesekőképződésre való hajlam esetén más növényekkel (pl. zsurló, aranyvessző), valamint köszvény, reuma, vesehomok, vizelettartási problémák kezelésére fogyaszthatjuk. Salaktalanító, vércukorszint-csökkentő, vizelethajtó teakeverékek alkotórésze.

A kukorica magját sokféle módon használják fel. Kukoricalisztet, darát őrölnek, melyek ma már kevésbé fogyasztott ételek alapanyagául szolgálnak. A kukoricacsírából hideg sajtolással magas ásványi-anyag és vitamintartalmú olaj nyerhető, melyet étkezési célra használnak.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A paradicsom egészségre gyakorolt hatásai
  2018-07-12 08:00:06, csütörtök
 
 
A paradicsom Közép- és Dél-Amerikából származik és Kolumbusz Kristóf hozta Európába mint dísznövényt. Eleinte dísznövényként termesztették, a múlt század elején lett véglegesen otthonos az európai asztalokon.
A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, hasonlóan, mint a burgonya, vagy a petúnia, s hivatalos megnevezése ehető paradicsom. A paradicsom termése a fajtától függően 1,5 - 10 cm méretű, többnyire gömbölyű, belseje kamrácskákra tagolódik, melyek alakja és száma fajtái szerint változó.

Gyümölcs vagy zöldség?

Évek óta folyik a vita afelől, hogy a paradicsom gyümölcs-e vagy zöldség. Az USA-ban kezdődött azzal, hogy egy beszállító megtagadta a paradicsom utáni zöldségbehozatali vám megfizetését és a paradicsomot gyümölcsnek nyilvánította. Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy határozott, hogy a paradicsom zöldség. Az EU 113/2001 sz. rendelete gyümölcsnek nyilvánította, miszerint: "E rendelet szerint a paradicsom, a rebarbara ehető szárai, a sárgarépa és az édesburgonya, az uborka, a tök, a dinnye és görögdinnye gyümölcsnek tekintendő."
A paradicsom tehát gyümölcs, általában azonban a zöldségkategóriába soroljuk, ugyanúgy, mint az uborkát, padlizsánt vagy a babot.



A paradicsom egészségre gyakorolt hatásai



A paradicsom egészségre gyakorolt hatásairól nem kell kételkednünk. A paradicsom kitűnő C, D, E, B, K vitaminforrás, de tartalmaz káliumot, folsavat, kalciumot, vasat, cinket, rezet, mangánt és szelént is. Egy paradicsom naponta fedezi a napi ajánlott C-vitamin mennyiség kb. 28 % -át. Ráadásul csak 22 kalóriát és 95 % vizet tartalmaz.



A paradicsom zeaxanthin, lutein és likopin antioxidánsokat tartalmaz, melyek védik szemünket a külső behatásokkal szemben és a gátolják a szürke hályog kialakulását. Ezenfelül erős antioxidánst, likopint tartalmaz, mely hőkezelés során szabadul fel. Ezért egészséges a paradicsomleves, vagy a paradicsomszósz.
Alkotórészei által a paradicsom csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, jó hatással van a prosztatára, az emésztésre, véd a rákos betegségtől és védi a bőrt az UV sugárzással szemben, ezért főleg tavasszal és nyáron rendszeresen kellene fogyasztanunk.
A paradicsomról annak minden formájában csak akkor kell lemondania, ha hisztamin-intoleranciában szenved.


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A szeder jótékony hatásai
  2018-07-02 17:47:28, hétfő
 
  Évezredek óta ismert tény, hogy a szeder számtalan jótékony hatással bír, egyes források szerint már Hippokratész korában is használták gyógyításra. Gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminban, ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét. A benne lévő ásványi anyagok (úgy, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán) pedig a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben segítenek. Antioxidáns flavonoidjai az immunrendszerünket erősítik és a különböző gyulladásokat csillapítják. A szeder gazdag továbbá rostokban, ezért az emésztésre is pozitív hatást gyakorol.

A szeder feketés színét a benne lévő antociánnak köszönheti, ez az antioxidáns vegyület pedig rendkívül jó hatással van a szervezetünkre, csökkenti a gyulladásokat, javítja a memóriánkat, karban tartja a vércukorszintünket és vérnyomásunkat, továbbá segít megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat, valamint a rákot.


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Betekintés a kávé világába
  2018-06-22 12:04:10, péntek
 
  Miközben reggelente álmosan kavargatjuk a kávéscsészénk tartalmát, aligha gondolunk bele, honnan is érkezik az ébredést garantáló, a szavakat mondatokká formáló rejtélyes ital. Mielőtt pedig a boltban rábökünk az egyik vagy a másik zacskóra, ki kell választanunk, hogy melyik áll közel a szívünkhöz.



Nem kell azonban sokáig törnünk a fejünket, ugyanis csak három választási lehetőség kínálkozik: az arabica, a robusta és a kevert. Nézzük is meg, mi a különbség! Kelet-Afrikából, Közép- és Dél-Amerikából, a Karib-szigetekről és Új-Guineából származik az arabica, Nyugat-Afrikából és Indonéziából a robusta. A két fajta közötti alapvető különbség, hogy míg az előbbi az édes, puha és lágy ízéről ismert, addig az utóbbi kesernyés, magasabb savtartalmú, durvább állágú. Előbbi előnye még, hogy pörkölés után is gyümölcsös marad, és édes az illata, ezért általában lágyabb pörköléshez használják. A robusta kevésbé nemes - leginkább sötétebb eszpresszót érdemes belőle készíteni -, viszont ellenállóbb, s mivel alacsonyabb vidékeken, olcsóbb termőterületen is megterem, nagyobb mennyiségben termeszthetik, s ez az árat is lejjebb viszi. A termése is több, mint az arabicáé, viszont a kávészemek kisebbek. A szubtrópusi éghajlaton, magasabb hegyvidékeken termeszthető arabica érzékenyebb, könnyen válik a kártevők áldozatává.

Nem csak kávé fajtája számít ahhoz, hogy igazán kiváló ízvilágot kapjunk, számos fázison kell túljutnia, mielőtt az asztalunkra, a bögrénkbe kerül. Először leszüretelik - ezt kézi erővel végzik, mert figyelni kell arra, hogy csak a piros, érett bogyókat szedjék össze, miután pedig megtisztították, és megérlelték a babot, jöhet a kávé feldolgozásának utolsó fázisa: a pörkölés. Ekkor dől el a minőségi besorolás, amit az íz-, az aroma- és az illatanyagok alapján döntenek el, majd őrölt és egész babok formájában zacskókba öntik - utóbbi hátránya, hogy a felbontás előtt gyorsan elveszíti aromáját.



Nem véletlenül lesznek többen a koffein rabjává, amely a központi idegrendszerben fejti ki hatását: átmeneti energiát nyújt, ezzel növeli az éberséget, és javítja a kedélyállapotot. Gyors eredményt hoz, hiszen egy bögre kávé öt percen belül érezteti hatását, a koffein eljut testünk szöveteibe, hogy aztán a hatást 20-30 perc múlva csúcsra járassa, és csak órák múlva csökkenjen a koncentráció.



Persze az energia mellett az ízéért is fogyasztjuk. Hogy pontosan milyen kávé készül aztán a kávéfajtákból, az már tényleg a kedves vásárlótól függ, vagy éppen az otthon fellelhető gépektől. Ha kávézóban fogyasztjuk, széles skálából választhatunk: az eszpresszó minden kávéspecialitás alapja, krémes-habos felső rétegéből tudhatjuk, kiváló minőséggel van dolgunk. Habár sokaknak már az eszpresszó is túl intenzív, még egy árnyalattal rátesz az a ristretto, amely a szokásos 30-35 mennyiség helyett 20-25 milliliteres, a legfontosabb jellemzője azonban az, hogy a kávét még finomabbra darálják a készítés előtt az aromásabb íz eléréséhez. A nagyon álmosak választják a doppiót, vagyis a dupla kávét, itthon a legnagyobb kedvenc pedig talán az olasz cappuccino és a latte, vagyis a tejeskávé - utóbbi a sok gőzölt tejjel csábítja a kávéfogyasztókat, előbbi pedig azzal, hogy a kávé mellett ugyanannyi tej és ugyanannyi tejhab kerül rá. Az édesszájúak nagy kedvvel fogyasztják a mélange-ot is, amelynek elkészítésekor az üvegpohár aljára egy kis méz is kerül, amit aztán felhabosított tejjel spékelnek meg, na meg nagy kedvenc a frappuccino, amikor az eszpresszót folyékony tejszínnel és cukorral keverik el, majd lehűtve, üvegpohárban tálalják. Nem csak a kávé és az elkészítés fontos azonban, egy valamire való barista azt is megnézi, milyen vízből készül a kávé, és igényes a kávéba kerülő tejhabra is, melyet szigorúan tilos ugyanis 100 fokra felforralni, ami nem tesz jót sem a tej állagának, sem az ízének.



Persze a különlegességek sora itt még nem ér véget. A világ legdrágább kávéja ugyanis egy igen különleges fajta, amelynek az elkészítése sem mindennapi: a Bakancslista című filmből már itthon is jól ismert Kopi Luwak Indonéziából származik, egyediségét pedig az adja, hogy a kávébabot nem egyszerűen megpörkölik, hanem megetetik az ott élő cibetmacskával, majd csak a macskából ürülékként távozó kávébabokat szedik össze az ültetvényen dolgozók, akik aztán enyhén pörkölve viszik azt a piacra. Öröm az ürömben, hogy szerencsére a macska csak a kávébab puha héjat emészti meg.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Kasvirág
  2018-06-22 11:40:42, péntek
 
  "Az immunrendszer működését serkentő gyógynövény"

A növény leírása:
A kasvirágnak két gyógyászati célokra használt faja van: bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény. Nyáron virágzik.

Hogyan gyűjtsük?
Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

Mi van benne?
A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz.

Mire jó?
Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes.







 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 811 db bejegyzés
e év: 10350 db bejegyzés
Összes: 41602 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 19377
  • e Hónap: 61483
  • e Év: 978987
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.