Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
Egyszerű őszi szépségtrükkök mindenkinek
  2017-10-28 09:51:02, szombat
 
  Az évszakok változását nemcsak a lelkünk, hanem a testünk is követi. Ha odafigyelünk magunkra, megtarthatjuk nyári üdeségünket és szépségünket.
Amikor a nyár őszbe fordul, és egyre hűvösebb van, mi csak reménykedünk, hogy a változás nagyon lassú lesz, és ameddig csak lehet, megmarad a nyárba hajló, kellemes idő. Nemcsak a lelkünk kívánja ilyenkor a lassabb átmenetet, hanem a testünk is. Hiszen a szervezetünknek, bőrünknek, hajunknak és a körmünknek is alkalmazkodnia kell az új időjáráshoz, és megfelelő választ kell adnunk az évszak hozta kihívásokra. Ahhoz, hogy a nyári szépségünket és üdeségünket is megőrizzük, érdemes segíteni a szervezetünket. A bőrünk mellett a hajunk és a körmünk is megérdemel egy kis extra törődést
Míg nyáron a legtöbben könnyű arckrémet választanak, mert zsírosabb a bőrük, mint a többi évszakban, addig ősszel már kevés az arcunknak a könnyed ápolás. A hideg reggelek kapcsán az egyre szárazabb bőr komolyabb ápolást igényel. A nyári hónapok alatt megvastagodott külső bőrréteget is érdemes ilyenkor hámlasztással eltávolítani. A legtöbb kozmetikus ősszel regenerálást is javasol. Ha otthon hámlasztasz, légy körültekintő, hiszen a bőrödet viszed vásárra. Az eredmény viszont mindenképpen ígéretes, hiszen nemcsak látványosan újjáéled, hanem egészséges is lesz az arcod egy-egy kezelés után. Ha őszi arcmaszkot is keresel, a pompás sütőtök a megfelelő választás. Hiszen éppen ekkor érik, és tele van jótevő A- és C-vitaminnal. A sütőtökös arcpakolást hagyd 10 percig az arcodon, majd alaposan öblítsd le. Nemcsak a vitaminok, hanem antioxidánstartalma miatt is érdemes kipróbálni.

A hajunk és a körmeink is megérzik az időjárás-változást.


Ősszel - többek között a nyári igénybevétel miatt - fénytelennek és fáradtnak tűnik a hajkoronánk. Tápláló összetevőket tartalmazó pakolással vagy hajápoló olajokkal, valamint a megfelelő táplálkozással adhatjuk a legtöbbet a hajunknak. A körmünk ugyancsak elfárad őszre, a növekedése is lelassul a nyárhoz képest. A körömerősítők jól jönnek ilyenkor, a táplálkozásnál figyelj arra, hogy vitamindús, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel teli ételeket válassz. Ha ezt nem tudod megtenni, keress megfelelő táplálékkiegészítőket.

Nemcsak az arcbőr érzi a változást, hanem az egész testünkön észrevehetjük az ősz jeleit. A szánk is hamar kiszáradhat a hűvös, szeles évszakban, ezért ha eddig nem hordtál magaddal ajakbalzsamot, most tegyél egyet a táskádba. A kezedre is figyelj jobban, a bőröd ilyenkor nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint nyáron. Ha egy kicsi kézkrém is elfér az ajakápoló mellett, hordd azt is magaddal.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Gesztenye: nem csak sülve és püré formájában finom!
  2017-10-07 11:51:10, szombat
 
  A gesztenyéről elsőként alighanem a gesztenyepüré jut eszünkbe, az egyik legsoványabb és egyben legfinomabb édesség, amit a magyarokon kívül nem sokan ismernek a világban.

Ismerjük meg a gesztenyét!
Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, jóféle gesztenye (Castanea sativa Mill. vagy Castanea vesca, Castanea vulgaris, Fagus castanea), a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, 20-25 méter magas, terebélyes, igen dekoratív és sok szempontból különleges szelídgesztenyefa termése.
Semmiképp nem keverendő a parkjainkat díszítő vadgesztenyével (Aesculus hippocastanum), melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező, és ami a külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének. Ezért talán nem árt alaposabban szemügyre venni a kevésbé ismert szelídgesztenyét.
A gesztenyének különböző nemesített változatai ismertek. A "maróni" jelentheti az olasz fajtákat, de minőségi kritériumot is jelent. A nagy szemű, 32 mm-nél nagyobb szemek érdemlik ki ezt a megnevezést. A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba.
Miért jó a gesztenye?
A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot - 100 grammja 28-44 grammot -, azon belül pedig 17-25 % keményítőt tartalmaz. Ugyancsak gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%). Ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb.
100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát rejt. 8,1 gramm növény rostot is megeszünk vele. Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint (27,3 mg) lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), 82 mg foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
Élelmiszerszűkében a gesztenye jól tárolható, keményítőben gazdag magja jelentette Nyugat-Európa számos területén a túlélést. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére. A nincstelenek számára ezért a közös területen jelöltek ki egy-egy gesztenyefát.
A szelídgesztenyeméz sötétbarna színű, az egyik legfinomabb, különleges aromájú, de ritka mézféle. Úgy tartják, hogy visszérproblémák és trombózis megszüntetésére is alkalmas. Fája, virágja, kérge és maghéja egyaránt sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél. Leveleinek és kérgének cseranyagai (galluszsav, ellagsav, quercetin, castalagin) gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. Forrázatát lázas betegségek ellen adták, illetve gargarizáló szerként légúti gyulladásos betegségek és kínzó köhögés kezelésére. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak. A Bach virágterápiában a gesztenyebél nyer alkalmazást.
Hogyan fogyasszuk a gesztenyét?
Nyersen is ehető, lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A keményítőből felszabaduló cukor édes ízéből csak azoknak ad kóstolót, akik sokáig rágják. A magok könnyen kiszáradhatnak, ezért hideg, párás helyen kell tárolni. Nem is mindig szedték ki a kupacsból, felhasználásig azzal együtt homok között tárolták. A hűtő zöldséges fiókjában több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csirázott-e ki. A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még a gesztenye. A víz színén úszókat ki kell dobni.

Az utcai sült gesztenyét kínáló gesztenyeárusok szerte Európában kedveltek, főként télen. Hasonlóképpen otthon is készülhet sült gesztenye. A beáztatott, de legalábbis kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen.

Feldolgozásánál, a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz. A tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitásból vált jellegzetes, monarchiabeli cukrászati csemegévé, Ausztrián és Horvátországon kívül máshol nem ismerik. A masszából finom süteménytöltelékek, krémek is készíthetők, amit már más országok konyhái is ismernek.
Link
forrás házipatika
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Az ősz gyümölcsei
  2017-10-07 11:17:31, szombat
 
  A gyümölcsök napi fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik legfontosabb eleme, amiről a legkönnyebb elfeledkezni. Nem csak a szomjunkat oltják, de a legtöbb számtalan vitamint, flavonoidot tartalmaz, antioxidánsként védik a szervezetet, segítik az emésztést, és nem utolsó sorban többük erősíti az immunrendszerünket.
A gyümölcs az egyik legtermészetesebb és legtisztább tápanyagforrás. Önmagában persze kevés a tökéletes táplálkozáshoz, ugyanakkor nehéz elképzelni a gyümölcsök jótékony hatásait nélkülöző étrendet. Jelentős tápanyagtartalma és rost tartalma miatt ideális a köztes étkezésekhez, és az alábbi három gyümölcs mindegyike jelentősen hozzájárul a könnyed emésztéshez. A mindennapi egészséges táplálkozásnak szerves részét kellene képeznie a természet ezen ajándékának.

Bár fogyókúra közben fogyasztásuk mérsékelten javasolt csak magas cukortartalmuk miatt, ugyanakkor a legtöbb gyümölcs ígyis csak 7-15g szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként, ami azért a magas rosttartalommal kombinálva nem olyan drámai. Természetesen ez nem igaz a gyümölcslevekre, amelyek nem csak gyorsabban felszívódnak, de magasabb szénhidráttartalommal is rendelkeznek. Na meg 200 gramm alma kitölti a gyomrot, de 200gramm almalé csak egy korty ital.

Mindegyik gyümölcs nagyszerűen oltja a szomjat, hiszen 80% fölötti víztartalommal rendelkeznek.



Alma

,,Minden nap egy alma az orvost távol tartja", ahogy a mondás mondja, az almának számtalan egészségre kedvező hatása van.

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E, beta-karotin

Mindenképpen héjával együtt érdemes elfogyasztani, mert hatóanyagainak jelentős része abban található.



Rost tartalma: kb. 4g / 100g
Energiatartalom: 31kcal / 100g

- kiváló antioxidáns, segíti kivédeni a testet ért káros hatásokat
- rostban gazdag, segíti az emésztést
- védi az ereket és véd a magas vérnyomással szemben
- erősíti az immunrendszert
- segíthet a daganatok megelőzésében
- gyulladáscsökkentő hatású
- segít a fogakat tisztán tartani, csökkenti a fogszuvasodás esélyét
- nem mellesleg sokáig eláll és ezer féle ételhez kiváló

Körte

A körte magasabb szénhidráttartalommal rendelkező gyümölcs, ugyanakkor rost tartalma a három gyümölcs közül a legmagasabb. Gyümölcsvíz tartalma nagyjából 85%-os. Tökéletes a mindennapi gyümölcsbevitel növelésére, számtalan módon elkészíthető.

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E

Rost tartalma: 6.2g / 100g
Energiatartalom: 50kcal / 100g

Szilva

Mindenki tudja, hogy az emésztés megkönnyítésére szilvát kell enni. Mindegy, hogy aszalt, vagy befőtt, vagy nyers formában, mert a gyümölcs magas rost tartalma garantáltan átsegít az esetleges rostszegény táplálkozásból fakadó nehézségeiden.

Rost tartalom: 5.7g / 100g
Energiatartalom: 55g / 100g

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, beta-karotin, C, E

Magas szorbit és xilit tartalma miatt enyhén székletlazító, hashajtó hatása van!

A szorbitolt az 1 éves kor alatti gyermekek szervezete nem tudja feldolgozni, ezért fogyasztása ebben a korosztályban nem ajánlott semmilyen formában.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
5 tipp az elhúzódó köhögés enyhítésére
  2017-10-07 10:54:51, szombat
 
  Elmúlt a láz, az izomfájdalom, nyoma sincs már a tüdőgyulladásnak - ám a köhögés még mindig tart. Mi hozhat enyhülést?



1. Párásító használata: A párásító segít a gyulladt légzőszervi szövetek gyógyításában. Többféle kapható belőle. A legolcsóbb típusok, amelyek hűvös ködöt hoznak létre a szobában, teljesen megfelelőek. Kevesebb energiát használnak fel, mint a meleg ködöt létrehozók, és attól sem kell tartani, hogy felgyújtanak valamit.

2. Kerüljük a tejtermékeket: A tejtermékek nyálkát képeznek, amire a legkevésbé van szükségünk akkor, amikor épp a felgyülemlett váladéktól próbálunk megszabadulni.

3. Víz: A hidratáltság mindig jót tesz a szervezetnek. A hideg és a meleg víz egyaránt gyógyítja a torkot, emellett a hideg víz a duzzanatokat is enyhíti.
4. Méz: Ne erősen feldolgozott, hanem minőségi nyers mézet fogyasszunk akár magában, akár teába keverve. A Pennsylvaniai Orvosi Egyetem vizsgálata szerint a 2-18 éves gyermekek köhögése és légúti gyulladása mézfogyasztás hatására hét napon belül elmúlt. A méz - egyes megfázás elleni gyógyszerekkel ellentétben - még mellékhatásokkal sem jár.

5. Természetes gyógymódok: Fogyasszunk gyömbért és fokhagymát! Aki bírja, rágja el őket nyersen, de akinek ez nem megy, vízbe is dobhatja pár szeletüket, vagy főzhet belőlük teát. A torok hátsó részének hoz enyhülést a felaprított, felmelegített hagyma mézzel keverve. Együnk belőle egy kanállal, majd legalább egy órán keresztül ne igyunk semmit. Keverhetünk a mézbe fokhagymát, illetve fehér vagy fekete borsot is.

Mielőtt azonban bármilyen házi gyógymódhoz folyamodunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy köhögésünket nem valamilyen komoly betegség okozza, és keressük fel orvosunkat.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Dió, mogyoró: már napi tíz gramm csodát művel
  2017-09-09 11:44:30, szombat
 
  A dió és mogyoró fogyasztása igen egészséges, sok fehérjét tartalmaznak, és jótékony hatásuk lehet egyes betegségekkel szemben. A dió például javíthatja a szellemi működést, és segíthet a szív normál működésében is. Milyen egyéb jótékony hatásaik vannak?

Mindehhez új felismerés csatlakozik: csökkenti a mortalitást (halálozást) és mérsékli a krónikus betegségek kialakulását, mint pl. egyes légúti betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, ún. neurodegeneratív betegségek, mint pl. a szklerózis multiplex stb.

120 ezer fős vizsgálat

Az International Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány egy vizsgálatot elemez, amelyben a holland ún. Netherlands Cohort Study adatait dolgozták fel, 120 ezer holland személy elemzése révén, 1986-tól napjainkig (55-69 évesek voltak induláskor). Figyelték az illetők dió-, mogyoró- és mogyoróvaj-fogyasztását ezen időszak alatt.

dió és mogyoró
Aki teheti, egyen diót, mogyorót!

Meglepő tapasztalat volt, hogy már a rendszeres napi kb. 15 g körüli dió, vagy mogyoró fogyasztása jellemzően csökkentette a halálozási arányokat" - említi Pet van den Brandt professzor a vizsgálat vezetője. Nagyobb mennyiség már nem csökkentette tovább a halálozás kockázatát. Ezeket az eredményeket megerősítette egy másik utólagos elemzés (metaanalízis), amely szintén a fenti nagy vizsgálat alapján készül, és ahol kimutatható volt, hogy a légúti és daganatos betegségekből adódó mortalitás is hasonló módon csökkent.

A nyers mogyoró jobb, mint a mogyoróvaj?

A dióban sok az esszenciális tápanyag, pl. rostok, fehérjék, ásványi anyagok, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, antioxidánsok stb. A Nutrients c. szaklapban megjelent 2010-es vizsgálat szerint “egyedi összetétele alapján a dió igen hasznos, jótékony hatással rendelkezik. Epidemiológiai vizsgálatok szerint fogyasztása csökkenti a koszorúérbetegség gyakoriságát, mérsékli az epekövek kialakulását. Ezeket mindkét nemben, a cukorbetegségre csak nők esetén hat. Kimutathatóan csökkenti a szérum-koleszterin szintet is."

Nemcsak a csonthéjasok, de a szárított zöldségfélék is kiváló egészségőrök. Kattintson!

A mostani tanulmány elsőként írta le hogy a dió és mogyoró rendszeres fogyasztása milyen széleskörű előnyökkel bír a fent felsorolt egészségügyi problémák esetén. Fogadjuk meg a kutató orvosok által ajánlottakat! Aki teheti, egyen diót, mogyorót
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Így készítsd a hagymateát köhögés és influenza ellen!
  2017-09-05 12:21:41, kedd
 
  Az egyik legrégebbi termesztett növényként a hagyma nem csupán népszerű táplálék, hanem fontos gyógyszer is. Róla szóló feljegyzések már rovásírásos szövegekben is fellelhetők. A hagymát az ókorban étvágygerjesztésre, tisztításra és a has puhítására használták, de fül- és szembajokon is segített. Nem véletlen, hogy a kolostori orvoslás is gyógyszerként alkalmazta a növényt.
Hagymatea-receptek Valószínűleg már nagyanyád is ismerte a hagymatea receptjét, mely kiválóan enyhítette a köhögést és egyéb légúti megbetegedések tüneteit. A természetes gyógymód azonban az elmúlt évtizedekben sajnos feledésbe merült. Ismerj meg két remek receptet, valamint bónuszként a hagymaszirupét.


Hagyma egészben Önts egy edénybe fél liter vizet, majd tegyél bele egy egész fej vöröshagymát. Főzd körülbelül fél órán át, de az időközben elfőtt víz folyamatos pótlásáról ne feledkezz meg! Ha fogyasztható hőmérsékletűre hűlt, keverj el benne két evőkanál mézet. Fontos, hogy a még forró hagymateába ne tegyél mézet - elillannak a hasznos vegyületek belőle.

Hagymatea karamellel Karamellizálj egy edényben két evőkanál barna cukrot, majd önts hozzá fél liter vizet. Tedd bele két fej vöröshagyma külső héját. Az egészet forrald fel, majd hagyd hűlni negyed órát - illetve addig, amíg fogyasztható nem lesz. Ha szeretnéd - miután langyosra hűlt -, még ízesítheted egy kevés mézzel.

Különlegesség: köhögéscsillapító hagymaszirup Egy deciliter vízben keverj el három evőkanál cukrot, majd forrald fel. Hagyd kihűlni, és tegyél hozzá egy kisebb fej, nagyon apróra vágott vöröshagymát. A léből naponta három-öt alkalommal egy-két teáskanálnyit fogyassz megfázásos betegségek, főleg köhögés enyhítésére.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A sárgadinnye ezért egészséges
  2017-07-18 15:09:12, kedd
 
 
Az illatos, édes sárgadinnye sokak kedvenc nyári csemegéje. Érdemes is belőle bőven fogyasztani, mert számos módon gyakorol előnyös hatást a szervezetre.
Sok benne a béta-karotin
A sárgadinnyében több a béta-karotin, mint a barackban, a grapefruitban, a narancsban, a kajsziban, a nektarinban vagy a mangóban - gyakorlatilag ugyanannyi, mint a sárgarépában. Ez az anyag adja sárga színét, amely erős antioxidáns és a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin nagyon fontos ahhoz, hogy a szemünk, a vérünk és az immunrendszerünk egészséges legyen.

Kézilabda méretű, gömbölyű, és erős illatával messziről "kikandikál" a többi gyümölcs közül. A sárgadinnyét azonban leggyakrabban nem az illata, hanem egzotikus, hűsítő íze teszi kedvelt csemegévé a nyári forróságban. A finom és egészséges gyümölcsről bővebben az alábbi cikkünkben is olvashat!

Sok benne a C-vitamin
Egy csésze felkockázott sárgadinnyében több C-vitamin van a napi szükséges beviteli mennyiségnél. Ez a vitamin segít abban, hogy az immunrendszerünk erős legyen, és a szervezetünk hatékonyan védekezzen az olyan betegségek ellen, mint az asztma, a rák vagy a cukorbetegség.

Sok benne a folsav
A folsav, vagy más néven B-9 vitamin csökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét, segít az idős embereknek, hogy megőrizzék a memóriájuk frissességét. Ahhoz is fontos, hogy a magzat fejlődése során megakadályozza az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. A szükséges napi bevitel mennyisége körülbelül 400 mikrogramm; két csésze sárgadinnye 75 mikrogrammnyit tartalmaz.

A sárgadinnye nem csak hűsítő édesség, de kiváló vitaminforrás is egyben
A sárgadinnye nem csak hűsítő édesség, de kiváló vitaminforrás is egyben
Magas a víztartalma
A sárgadinnyének nagyjából 90 százaléka víz, így remek hűsítő a forró nyári napokon, és segít abban, hogy megfelelően hidratált maradjon a szervezetünk. Ha elég folyadék van a szervezetünkben, szívünknek nem kell olyan keményen dolgoznia, jobb az emésztésünk, egészségesebbek a veséink, és a vérnyomásunk is könnyebben marad egészséges szinten.
Sok benne a rost
A sárgadinnyefogyasztás remek módja, hogy rostot vigyünk be, amitől jobb lesz az emésztésünk, és csökken az esélye annak, hogy székrekedésünk legyen.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A görögdinnye 3 áldásos egészségügyi hatása
  2017-07-18 14:30:07, kedd
 
  Eddig is imádtad a nyár leghűsítőbb gyümölcsét? Ezek után még többet kérsz majd belőle! Méregteleníts, előzd meg a rákot, és gyógyulj dinnyével!

A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted.

Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.

Méregteleníts dinnyével!

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.

Elősegíti a fogyást

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.
Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.

Előzd meg a rákot!

A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.

Kitűnő vitaminforrás

A görögdinnye nem csupán likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén hozzájárul immunrendszered megerősítéséhez. A-, C- és B-vitaminokban egyaránt gazdag, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

Gyógyító erő számos betegség ellen

Ha megfáztál, a görögdinnye nemcsak a folyadékpótlásban tesz jó szolgálatot, hanem a lázadat is csillapítja. Enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása esetén kisebb valószínűséggel küzdesz majd ízületi gyulladásokkal. Hatékony a szívbetegségek és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

Ha nehezen emészthető ételt ettél, fogyassz utána egy kis görögdinnyét. Először nagyon telítettnek érzed majd magad a magas víztartalom miatt, de ez nem tart sokáig. A víz gyorsan áthalad a gyomrodon, és megkönnyebbülsz. Az emésztés ezután következő folyamatait is segíti, például a belek tisztításával.
Link



 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?
  2017-07-04 16:14:28, kedd
 
  Szervezetünket probiotikus baktériumok milliárdjai védik, nélkülük nincs egészséges ember.
A gyomor-bélrendszerben található laktobacillusok és a bifidobaktériumok fontos feladatot látnak el, gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert, óvnak a betegségekkel szemben.
A hasznos baktériumok már a születés pillanatában jelen vannak
A segítő, jótékony baktériumokat az újszülöttek édesanyjuktól kapják: a szülés során kerülnek a csecsemő szervezetébe. Hamar szaporodásnak indulnak, és benépesítik az egész gyomor- és bélcsatornát. A védőflóra kialakulását az anyatej segíti elő, mivel a benne lévő rövid láncú cukormolekulákat csak a "jó" baktériumok képesek hasznosítani. Ám ha az édesanya emésztőrendszere és hüvelye nem rendelkezik elegendő hasznos mikroflórával, akkor a csecsemő sem jut hozzá ezekhez a jótékony baktériumokhoz.
Mivel immunrendszerünk jelentős része a bél nyirokrendszerére is kiterjed, azoknak a gyermekeknek, akiknél ez a belső ökoszisztéma nem alakul ki időben, gyenge lesz az immunrendszere, és hajlamosabbak lehetnek az allergiára és más betegségre is
Mi történik az immunrendszerrel allergia esetén?
Ideális esetben az immunrendszer megvédi, megóvja a szervezetet az idegen anyagokkal szemben. Az ép bélflóra erősíti a sejtes immunválaszt, aktiválja a limfociták szintézisét, amelyek immunglobulint termelnek (IgA), vagyis segítik a betolakodók elpusztítását, és ezzel együtt gátolják az immunrendszer túlzott aktivitását.
Ám ha a segítő baktériumok száma lecsökken, a sejtes immunválasz gyengül, és bizonyos allergénekre (például pollenekre, házi poratkára, élelmiszerekre) túlzott mértékben reagálhat a szervezet. A túlérzékenységi reakció esetén a szervezetbe kerülő allergén ellen a sejtek egy speciális védekező anyagot, IgE antitesteket termelnek. Ezek az egészséges sejtekhez tapadnak, és olyan kémiai anyagok, pl. hisztamin kiválasztására késztetik, amelyek a szervezetből túl heves védekezését váltanak ki. Az egyensúlyi állapotból kibillent immunrendszer felfokozott ütemben és számban termeli a védekező anyagokat, amelyek megbénítják az egészséges sejtek, szövetek működését.

Miért fontos a probiotikumok pótlása?
Mivel a segítő baktériumok is sérülékenyek, gondolnunk kell védelmükre és pótlásukra. Antibiotikumot csak indokolt esetben alkalmazzunk, hisz a kezelés során a hasznos baktériumok jelentős része is elpusztul. Minél szélesebb spektrumú az antibiotikum, minél gyakrabban és hosszabb ideig alkalmazzuk, annál biztosabb, hogy veszélyezteti a belek, a szájüreg és a hüvely mikrobiológiai egyensúlyát. Ugyanakkor fokozza a mellékhatások (hasmenés, szájpenész, hüvelygombásodás) kialakulásának kockázatát is. Ezért antibiotikum alkalmazása esetén a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében érdemes probiotikumot is szedni.

A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak, az antibiotikumkúrák következtében a szervezetben elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok. Mikor kell probiotikumot szedni?
A helytelen, egyoldalú táplálkozás, a konzervált élelmiszerek túlzott fogyasztása, a szervezetünkbe kerülő gyógyszerek és kemikáliák is folyamatosan ártanak a hasznos védőflórának. Fontos tehát, hogy az egészségünk fenntartása érdekében időről időre pótoljuk az immunrendszerünket támogató jótékony baktériumokat.

Nem mindegy, milyen probiotikus készítményt választunk
Legyen benne minél többféle humán eredetű, élő baktérium! Ezek egymás hatását erősítik, kiegészítik. Hogy a baktériumok könnyebben szaporodjanak, tartalmazzon prebiotikumot is, ezeket ugyanis csak a segítő baktériumok tudják hasznosítani. Legtöbbször oligoszacharidákról van szó (rövid láncú cukormolekulákról), amelyeket sem a szervezet, sem pedig a kórokozó baktériumok nem képesek lebontani, viszont a probiotikus törzsek ezeket felhasználva előnyhöz jutnak a tápanyagokért folyó versenyben. A vastagbélben megtelepedő és elszaporodó, humán eredetű baktériumok hatása tartós. Amennyiben nem áll fenn károsító tényező (pl. antibiotikum szedése), amely veszélyeztetné a mikroflóra egészségét, úgy az egyensúly fenntartásához heti 1-2 adag probiotikum is elegendő.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Már napi 30 perc kocogás is 9 évvel hosszabbítja meg életünk
  2017-07-04 16:03:22, kedd
 
  Azok a nők, akik heti ötször 30 percen át kocognak, akár 9 évvel is tovább élhetnek - derül ki egy friss kutatásból.


Már napi 30 perc kocogás is 9 évvel hosszabbítja meg életünket
Az intenzív fizikai aktivitás - mint amilyen például a kocogás is - lelassítja sejtek öregedési folyamatát. A Brigham Young University munkatársai felfedezték, hogy 7 és 9 év között volt a különbség sejtszinten azok között, akik rendszeresen intenzív testmozgást végeztek, szemben azokkal, akik csak visszafogottan sportoltak.
A nőknél ez a fajta intenzív mozgásigény napi 30 percet jelent heti ötször, míg a férfiaknál 40 percről van szó. Kiderült, hogy ez a fajta intenzív sport akár a ráncok és az ősz hajszálak megjelenését is késlelteti.
"Ha negyvenévesek vagyunk, az nem jelenti azt, hogy biológiailag - vagyis sejtszinten - is 40 évesek vagyunk. Köztudomású, hogy van, aki sokkal fiatalabbnak néz a ki a koránál. Minél több aktív, intenzív testmozgást végzünk, annál lassabban öregedünk testünk" - fogalmazza meg a lényeget a kutatást vezető Larry Tucker.
A szakember hozzáteszi, hogy ezzel együtt természetesen egy sor egyéb genetikai tényező is meghatározza a várható élettartamot: előfordulhat, hogy valaki az intenzív testmozgás ellenére sem él sokáig.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 36 db bejegyzés
e hónap: 647 db bejegyzés
e év: 7122 db bejegyzés
Összes: 30317 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4449
  • e Hét: 25281
  • e Hónap: 92239
  • e Év: 1084220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.