Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Szemremegés, szemrángás - más néven tikkelés
  2015-04-13 16:15:41, hétfő
 
  Szemremegés, szemrángás - más néven tikkelés


A szemvibrálást, vagy szemrángást, melyet az orvosi szakirodalom a tikkelés egyik fajtájának tekint, a szemet mozgató finom izmok szabálytalan időközönként jelentkező akaratlan összehúzódásai okozzák. A szemmozgató izmok ismétlődő görcsberándulásainak azonban - a tikkelés egyéb formáival (pl. a szemforgatással, grimaszolással, szipogással, vállrángatással, köhécseléssel stb.) ellentétben - nem pszichológiai eredetű okai vannak, hanem kialakulásuk elsősorban a fáradtságnak, a stressznek, az izmok túlerőltetésének tulajdonítható. Ezen kívül az is fontos különbség, hogy a szemrángás a legtöbbször nem válik szokássá, és kellő pihenéssel magától elmúlik. Elég, ha egy jót alszunk, relaxálunk, illetőleg kevesebbet ülünk folyamatosan a TV készülék vagy a számítógép monitora előtt. A szemremegéshez hasonló tikkelés a test más részein is mutatkozhat, azonban a gyakorisága a fejtől lefelé haladva csökken. Bár a jelenség nem befolyásolja jelentősen az életvitelt, ám ha a szemrángás sokáig tart és gyakran jelentkezik, vagy a tikkelés a testünk más részén is mutatkozik, a problémát nem intézhetjük el egy kézlegyintéssel, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk.

A szemrángás nem modern korunk ,,betegsége", a jelenség már régóta világszerte ismert, sőt a tudományos magyarázata sem mai keletű. Érdekes módon ennek ellenére meglehetősen sok babonás hiedelem alakult ki a szemremegéssel - és általában a tikkeléssel - összefüggésben. Pedig ez nem valószínű, hogy jó a ,,gyógyulás" szempontjából, mert ha elhisszük, hogy ötösünk lesz a lottón, vagy a ,,fejünkre szakad az ég", a kiváltott stressz újabb izomrángások okozója lehet. Ezért a következőkben ismertetett hiedelmeket - még ha egyikükre-másikjukra létezik is ésszerűnek látszó magyarázat - célszerű a helyükön, vagyis a folklór részeként kezelnünk.

Mint ahogyan a babonák többségében, (elsősorban a megjelenési helye szerint) a tikkelésből is valamilyen kedvező vagy balszerencsés esemény bekövetkeztére szoktak következtetni. A hiedelmek többsége a jobb és a bal, a jó és a gonosz, a férfi és a nő ősi ellentétpárok kettősségéhez kapcsolódik. Mivel a férfit a jobboldallal, a nőt pedig a ballal társítják, a férfiak számára a jobb szem vibrálása, a nőknek pedig a balé jövendöl szerencsét. Ezzel értenek egyet Kínában és számos afrikai országban, például Nigériában és Kamerunban is. Indiában viszont pont a fordítottjában hisznek, a jobb szem rángása a nők számára jelent jót, a férfiaknál balszerencse előhírnöke. Vannak olyan vélekedések is, hogy a jobb szemé gyermek születését, a balé pedig egy családtag halálát jelzi előre.

Sokak számára viszont nem az a fontos, hogy férfi vagy nő-e az illető, hanem ,,előrejelzéseikben" az alsó és a felső szemhéj remegése alapján tesznek különbséget. A várható esemény szerencsés vagy szerencsétlen voltának mértékét pedig többnyire a remegés erőssége vagy gyakorisága alapján határozzák meg. A kínaiaknál e tekintetben a jobb szem az iránymutató, az alsó szemhéj vibrálása jó, míg a felsőé rossz ómennek tekinthető, de - nagy ország lévén - olyan elképzelés is létezik, hogy a szemrángás egyszerűen csak annyit jelez, hogy valahol pletykálkodnak rólunk.

Afrikában viszont az alsó szemhéj vibrálása a szomorúság, a sírás előjele, míg a felsőé egy váratlan találkozást prognosztizál. Ez utóbbi hiedelem él Hawai szigetén is, csak ők nem tesznek különbséget az alsó és a felső szemhéj között. Számukra a szemrángás - az egyéb körülményektől függően - egy idegen érkezését, vagy valamilyen szomorú, gyászos esemény bekövetkeztét jelzi.

Az amerikai indiánok szerint viszont sírás vagy könnyezés lesz annak a vége, ha az ember szeme akaratlanul rángatózni kezd. Ha pedig valamelyik testrészük rándul meg önkéntelenül, szinte biztosak benne, hogy az adott ponton szúrás vagy lövés éri őket. Az sem jó jel számukra, ha a kéz tenyere remeg vagy ugrik görcsbe gyakran, ez ugyanis azt jelenti, hogy az illető hamarosan meg fog ütni valakit, ha pedig nincs rá módja, méregbe gurul.
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
Beszédhang és karakter
  2015-04-13 16:09:14, hétfő
 
  Beszédhang és karakter


A hang tökéletesen megfelel a hangképző lény karakterének, legyen az galambturbékolás, oroszlánordítás, tigrismorgás, tehénbőgés, báránybégetés, kakaskukorékolás, disznóröfögés, lónyerítés vagy szamárüvöltés, mindegyik hang jellemzi a tulajdonosát.

Más a művelt, intelligens ember hangja, és egészen más a primitív, barbár emberé. A tanulás a hang intonációján, a hanghordozáson is nyomot hagy, míg a műveletlen emberek hangja árnyalatlan marad. A durva ösztönlények beszéde közönséges, a hangjuk rosszul érthető torokhang; míg a tanult személyek hangja kellemesen csengő és muzikális. Aki a viselkedését képes kontrollálni, a hangját is megfelelően használja, beszédével csak a legszükségesebb esetekben fejezi ki az érzelmeit vagy a szenvedélyét. Az a személy viszont, aki beszéd közben nem árnyalja, modulálja a hangját, az érzelmeit, indulatait sem szokta megfékezni, vagyis idővel a hangja asszimilálja a szenvedélyét.

A beszédhang, a hanghordozás és a karakter közötti kapcsolatot ,,tudományos" igénnyel elsőként Arisztotelész (i.e. 384 - i.e. 322) foglalta össze, megállapításai nagy részét a fiziognómia későbbi művelői is átvették.

Arisztotelész és követői szerint a nagy és telt hang gazdája - függetlenül attól, hogy férfi-e vagy nő - nagy lélek, magabiztos, büszke és akaratos személy.

A bágyadt, gyenge hang, melyet apró sóhaj kísér, jó felfogóképességű, élénk fantáziájú, kisevő személyt jelez, akinek azonban a teste gyenge és félénk természetű.

A hangos és metsző hang, mely tisztán hangzik, előrelátó, józan, hűséges és ötletes embert jelez, aki azonban emellett szeszélyes, hiú, becsvágyó és túlságosan hiszékeny is.

Ha egy férfi hangja éneklés közben erőteljes, az illető erős testi felépítésű, jó felfogóképességű, se nem fösvény, se nem bőkezű, ügyes, leleményes és csodálója a szebbik nemnek.

A gyenge, reszkető hang birtokosa viszont irigy, gyanakvó, a munkában, az üzleti életben nehézkes, erőtlen és félénk.

A hangos, metsző és kellemetlen hang bátor, hősies személyt jelez, aki azonban veszekedős és ártalmas, képtelen megszabadulni a hangulatától, és általában a saját feje után megy.

A durva (érdes), rekedt hang - teljesen mindegy, hogy beszéd- vagy énekhang-e - lassú felfogású, nehézkes ember sajátja, aki az ösztöneinek él, és nem sok sütnivalója van.

A telt, de barátságos, kellemes tónusú hang csendes és békés személyről árulkodik (mely nagy erény és meglehetősen ritka az asszonyok között), aki takarékos, titoktartó, nem gerjed haragra, engedékeny természetű.

A mélyről vagy basszusból induló és szopránban végződő hang erőszakos, haragos, merész és félelemtől mentes személyt jellemez.

Az indiaiak azt is megfigyelték, legalábbis Varáha Mihira könyve, a Brihat Szamhitá ezt állítja, hogy az édes hang az istenek ajándéka, az ilyen asszony jó természetű, kedves és vonzó. Az érdes és durva hang rosszindulatú, számító és házsártos asszony jellemzője. A férfias hangú nőket pedig általában elkerüli a szerencse. Az a hölgy, aki beszéd közben forgatja a szemeit, kedveli a férfiak társaságát. A hangos beszéd extrovertáltságról árulkodik.

 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
A szexualitás és a termékenység morfológiai jellemzői
  2015-04-13 16:08:35, hétfő
 
  A szexualitás és a termékenység morfológiai jellemzői


Korábban - az Okkult Tudományok Enciklopédiájának (The Encyclopedia of Occult Sciences, Robert M. McBride and Company, New York, 1939) vonatkozó részét ismertetve - már írtam arról, hogy miért hasznos a karakterológia, illetőleg az arcolvasás művészetének ismerete és hogyan segíthet a párválasztásban. Most - Dr. B. Zenope, a Pasteur Intézet egykori munkatársának megállapításai nyomán - az együttélés szempontjából ugyancsak fontos szexualitás, és az egészséges utódlást meghatározó termékenység külső jegyeinek, alaktani jellemzőinek bemutatásával folytatom a sort.

Aligha kell bizonygatni, hogy a normális szexuális élet nélkülözhetetlen az egészséghez, és így azt sem, hogy veszélyben vannak azok a házasságok, melyben a partnerek nem illenek egymáshoz szexuális szempontból. Borzalmas következményekkel járhat, ha egy genitálisan gyenge férfi túlságosan szenvedélyes nőt vesz feleségül, mint ahogyan az is, ha egy hormonális problémákkal, petefészek elégtelenséggel küszködő hölgy egy szexuális vágytól hajtott férfit választ párjául. És persze az sem egészséges, ha egy érzéki, tüzes természetű asszony olyan férfi mellett kénytelen leélni az életét, aki képtelen kielégíteni őt. Márpedig ha az élettársak fizikailag és szexuálisan nem illenek össze, hűtlenséget, pokoli házaséletet okozhat.

A jó döntésben - az orvosi (genetikai) vizsgálat mellett - a fiziognómia is segíthet, mert segítségével azonosíthatók a szexualitás külső jegyei. A következőkben - külön-külön a nőknél és a férfiaknál - ezeket vesszük sorra.


A nő szexualitásának jelei:

Termet - Alacsony termet (kevesebb, mint 5 láb magas), akár tömzsi, akár sovány: nem megfelelő petefészek működést és pajzsmirigy-elégtelenséget jelez. Következésképpen kolerikus, állhatatlan, számító karakterre utal, akinek szexuális temperamentuma irtózik az élvezettől, a betegségek közül a köszvény és a cukorbetegség fenyegeti. A magas termet viszont (mindegy, hogy sovány vagy testes) csak petefészek elégtelenséget jelez. A karakter nem szükségszerűen utálatos, a temperamentum azonban hűvös.

Orcák - Nagy és vörös: pajzsmirigy-túltengés, ezért rossz karakter és érzékileg hideg. Keskeny v. sovány (gödrök nélkül) és sápadt, közepes magasságú asszony esetében - normális petefészek funkció, szerelmes karakter, jó szexuális temperamentum.

Szőrzet - Az arcon (a száj fölött és alatt), az alkaron, a combon: mérsékelt petefészek működés, betegségek kockázata.

Torok (nyak) - Ha az ádámcsutka alsó része duzzadt és kemény, továbbá a pajzsmirigy nagy: bánatosság, rosszkedv, ridegség. ( Az ádámcsutka alatt található pajzsmirigyet olykor ,,rosszkedv" mirigynek is nevezik, mivel alulműködése közrejátszik a depresszió kialakulásában.)

Mellek - A mellbimbók vastagsága jó jel, tüzes temperamentumra, szenvedélyre utal. Az apró, alig látható csecsbimbók viszont meddőségről árulkodnak.

Test - A vaskos, kövér test (nem tévesztendő össze a baleset miatt megduzzadt testtel) a petefészek alulműködésének vagy a pajzsmirigy elégtelenségének a jele. Rossz karakter, ha a termet alacsony, középszerű, ha magas. Hajlamos lehet az ízületi gyulladásra. Az általános kövérség ugyancsak rossz jel.

Csípő - Széles, domború: termékenység, könnyű szülés.

Szemöldökök - Jól látható vertikális vonalak: hormonális problémák, rosszkedv.

Menzeszek - Ez egyike a legmegbízhatóbb jeleknek, ezért érdemes odafigyelni rájuk. Normális, szabályosan (28 naponként) jelentkező és öt napig tartó menzeszek: Kiválóan működő petefészkek. Elégtelen, szabálytalan, fájdalmas, rövid menstruációk: abnormális petefészkek.


A férfi szexualitásának jelei:

Alak (termet) - Magas (vékony vagy testes) mérsékelt vitalitást jelez; ha alacsony, túlzott mértékű hereműködés (kivéve, ha a fej kicsi, a vállak és a csípő keskenyek), mely esetben here-elégtelenség jele.

Szőrzet - Ha egy fiúnak 20 éves korára se szakálla, se bajusza nincs: tesztoszteron hiány, elégtelen herefunkció.

Arc, orcák - Hasonló a jelentése, mint a hölgyeknél.

Hang - Érdes, durva: here-túltengés. Vékony, gyermekhang: genitális tökéletlenség.

Test - Amint kezd kövérré válni, az energia, életerő csökkenésnek indul.

Haj - Általában az őszülés a belső elválasztású mirigyek termelésének hanyatlását jelzi.

Kövérség és szembetűnő vertikális vonalak a szemöldökök között: jelentése ugyanaz, mint a nők esetében.


Ezek után joggal kérdezhetné az olvasó, hogy miért nem általános a házasság előtti orvosi vizsgálat. Miért nem kérdezik meg az orvost a házasulandók (vagy a szülők), hogy (1) vajon a fiatal férfi (vagy fiatal nő) egészséges-e, és nemi baja sincsen, továbbá azt, hogy (2) milyen az illető szexualitása, és illik-e a vérmérsékletük egymáshoz.

[The Encyclopedia of Occult Sciences, ROBERT M. McBRIDE AND COMPANY, New York, 1939]
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
A jó házasság titka – a fiziognómia szerepe a párválas
  2015-04-13 16:07:57, hétfő
 
  A jó házasság titka - a fiziognómia szerepe a párválasztásban


A karakterológia, a klasszikus fiziognómia szakértői szerint az ember arca, külső megjelenése sok mindent elárul a személyiségéről, jellemvonásairól, így többek között azt is, hogy mekkora szociális érzékenységgel bír, mennyire hűséges és megbízható, s hogy kellő alkalmazkodóképességgel rendelkezik-e. Vagyis az arcvonások megfigyelése és helyes értékelése a társat keresők számára is hasznos útmutatást nyújthat. Ezek az ismeretek különösen szerelem idején - amikor az ember ,,vak" - lehetnek fontosak.

Például egy fiatalember ráncos homloka gondolatokkal telt elmét, viszont kissé melankolikus természetet jelez. Ha azonban túl sok ránc látható a homlokán, az már nyugtalanságra utal, a képzelet csapongását mutatja. Azt is jó tudni, hogy a felfelé haladó ráncok vidám karaktert jeleznek.

Ha egy fiatal hölgy szeme sarkaiban nevetés közben apró hajszálredők sokasága látszik, az a higgadtság, mértékletesség pozitív jele. A homlokán megjelenő vertikális vonal pedig szorgalmat és körültekintést jelez.

A száj körüli ráncok viszont hajlamot jeleznek a duzzogásra, a rosszkedvre. Nem árt óvatosnak lenni az ilyen hölggyel! Ugyanez fordítva is igaz, ezek a kesernyés természet által okozott redők a legényeken sem jelentenek sok jót, morgós, veszekedős férjről árulkodnak.

Az orr körül idő előtt megjelenő ráncok leányoknál gúnyolódó természetet, fiuk esetében pedig középszerűséget jeleznek.

Az arcszínt elsősorban a vérkeringés befolyásolja, következésképpen összhangban van az érzelmi és lelki állapottal. Sohasem szabad megbízni abban a férfiban, aki elsápad, amikor mérges vagy dühbe gurul. Az ilyen ember álnok, és néha bosszúálló.

Az olyan leány viszont, aki gyakran változtatja az arcszínét, a szenzibilitását és nyitottságát bizonyítja. Ha elpirul, amikor egy fiatal férfi közelít felé, az iránta táplált érzelméről árulkodik, vagy a szégyenlősségét fejezi ki.

A világos, fényes arcbőr az őszinte, egyenes emberekre jellemző; a túlságosan világos viszont türelmetlenségre utal. A sárgás arcszín az irigy személyek jellemzője, persze csak akkor, ha nem betegség okozza. A pattanásos arcbőr nem normális fiatalembereken, ez csak kamaszkorban elfogadható.


A tulajdonságok legkedvezőbb kombinációja röviden az alábbiakban foglalható össze:

Az ideális nőt kifinomult érzelmeket és megfontoltságot jelző mérsékelten erős orr; kedvességről és normális érzékiségről árulkodó határozott vonalú száj, húsos ajkakkal; gyengédségre utaló szépen ívelt áll; gondoskodást kifejező tágra nyílt szemek; őszinteségről és nyíltságról tanúskodó tágra nyílt szemek; az arccal arányos fülek; kerek, hátul enyhén párnás nyak és széles csípők jellemzik.

A férfiak esetében az a jó, ha az orr nemes lelkűséget jelezve - alig észrevehető bemélyedéssel - valamivel élesebben elválik a homloktól, az arcprofilszög intelligenciára utal, a homlok széles és magas (de nem túlságosan!), a száj jól rajzolt, a hajszálak egyenesek, de nem kemények. Ha a haj gesztenyebarna miközben a szemek színe szürke, igen nagy a valószínűsége, hogy egy értékes, jóravaló fiatalemberrel állunk szemben.

Ám ne higgyünk annak, aki nem néz a szemünkbe, miközben hozzánk beszél, akinek sátorszerű (/\) rajzolatot mutatnak a szemöldökei, az orra vékonyabb a tövénél, a szeme fehérjéi enyhén sárgás színezetűek, az orcái puhák, a lábai befelé görbülnek, a háta hajlott, a balkeze egy kicsit nagyobb, mint a jobb (ez a féltékenység jele), a szája összeszorított, a szemfogai pedig kiállóak.

[Forrás: The Encyclopedia of Occult Sciences, Robert M. McBride and Company, New York, 1939]
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
Madarat tolláról, embert járásáról
  2015-04-13 16:07:04, hétfő
 
  Madarat tolláról, embert járásáról


Karakterolvasás a járásmód (a járás mikéntje), a járás közben megfigyelhető testtartás, illetőleg a járást kísérő különféle testmozdulatok alapján


A számító, önző személyek járás közben általában kissé megdöntve, ferdén tartják a fejüket.

A mértékletes, szerény emberek nagyon halkan járnak, puhán lépkednek.

A bátortalan vagy szégyenlős emberek a legtöbbször lelépnek a járdáról, ha szembetalálkoznak valakivel. Ha pedig valamilyen akadály vagy kő kerül az útjukba, inkább megkerülik, de sosem lépnek át fölötte.

A körültekintő, nyílt eszű személyek kifelé fordítják a lábfejüket, és hosszan lengetik a karjaikat járás közben.

A lusta emberek hol az út egyik, hol a másik oldalán, széttett sarkakkal, csoszogva haladnak. A gyenge vagy beteg emberek időnként szintén húzzák a sarkukat.

A nagyon határozott, erélyes emberek járás közben - rövid dobbantó mozdulattal kísérve - egyenesen maguk elé teszik a lábaikat.

Az ingatag lelkületű, megbízhatatlan emberek hol gyorsan, hol lassan és látszólag mindenféle cél nélkül haladnak.

A vállalkozó szellemű, merész emberek minden utat kipróbálnak, átkelnek az akadályokon, vagy gyakran átmennek az utca túloldalára, jellemző módon, sohasem elégednek meg az egyenes haladással.

Az önző és monomániás emberek mindig befelé fordítják a lábfejüket járás közben.

A mogorva és hirtelen természetű emberek járás közben gyakran összekoccintják a térdeiket.

A jó természetű, szeretetre méltó emberek hajlamosak csettinteni ujjaikkal járás közben.

A szórakozott, feledékeny személyek senkit sem vesznek észre, és egyszerűen azért mennek el üdvözlés nélkül ismerőseik mellett, mert ,,nem látják őket".

A járás közben előredöntött vállak magas intelligenciát jeleznek.

A járás közben testükkel jobbra dőlő emberek cinikusak.

A fejét minden ok nélkül folyamatosan körbeforgatva haladó embernek nem sok gondolata van, és valószínűleg jelentősebb célokat sem tűzött ki maga elé.

Ha egy férfi járás közben - mintha csak arra lenne kíváncsi, hogy követik-e - gyakran hátranéz, biztosak lehetünk benne, hogy nem tiszta a lelkiismerete.

Az a férfi, aki ráérősen, de magabiztosan és határozottan halad, módszeres, gyakorlatias ember, akinek jó esélye van a meggazdagodásra.

A behajlított lábbal (lábfejjel) és térddel haladó ember fizikai vagy mentális problémával, gyengeséggel küszködik.

Az a járás, melynél a sarok éri el először a talajt, szilárd jellemről árulkodik. Ha viszont a lábujjak érkeznek először a földre, gyenge karakterrel állunk szemben.

A gyors léptek fölös energiáról vagy nyugtalanságról tájékoztatnak.

Azt mondják, balszerencsés a ház körül az egyik lábon cipővel, a másikkal mezítláb sétálni, ez ugyanis annyi balszerencsés napot hoz az emberre, ahány lépést így megtett. Mások szerint ,,ez az ember apjának hívása a sírba."

A nő gacsos (csámpás) járása azt jelzi, hogy miután megházasodik, a családjában több lesz a fiú, mint a lány.

A járás közben kiforduló bal láb balszerencsét jelent.

A szerencsétlen ember járása görnyedt és nesztelen, továbbá rövid, ideges, nyugtalan lépések jellemzik.

A lassú lépések - függetlenül attól, hogy rövidek vagy hosszúak - barátságos vagy megfontolt lelkialkatot jeleznek.

A büszke járás(mód) lassú és kimért; a lábujjak feltűnően kifelé fordulnak, haladás közben a lábak egyenesen állnak.

Biztosak lehetünk benne, hogy az arcon a színlelt mosoly bosszúvágyat rejt, ha a közeledő személy lépései hangtalanok és egyre rövidebbek.

Az ingatag, változó irányú lépések, s az elme minden apró rezdülését követő járásmód, bizonytalanságról, hezitálásról, döntésképtelenségről árulkodnak.

Az akaratos, makacs ember, aki vita során inkább az erejére, mint az eszére támaszkodik, szétvetett lábakkal állva, szilárdan megveti magát a földön, nehéz léptekkel, lassan jár.

A lábujjhegyen járás meglepetést, kíváncsiságot, diszkréciót vagy titokzatosságot szimbolizál.

Az olyan emberek, akik járás közben húzzák a lábukat, rendszerint lassúak és nehézkesek az életben.

Ha egy fiatal férfi fut, amikor sétálnia kellene, egész életében szegény lesz. A túl sietős, vagy gyors lépések balszerencsések. Mindig marad kellő idő a pihenésre, ha előzőleg a tennivalókat megfelelően elterveztük. ,,Az Isten sohasem siet."

,,Sohase járj a szemedet a földre szegezve! Tartsd a fejed, mint egy férfi, és ne úgy, mint egy állat! Felfelé nézz, ne lefelé!" - tanácsolják a régiek.

Egy régi mondás szerint azok a lányok, akik járás közben nagyokat szökkennek, hajlamosak a megváltoztatni a nemüket.

Ha azt látjuk, hogy valaki lefelé haladva kettesével veszi a lépcsőket, egész biztos, hogy lusta emberrel van dolgunk.

 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
Frenológia, avagy koponyatan
  2015-04-13 16:06:32, hétfő
 
  Frenológia, avagy koponyatan


19. századi frenológia térképAz Új Idők Lexikonában a frenológia ,,...az az elmélet, amely az állatok és emberek lelki tulajdonságait koponyájuk formájával, külső alakulatával próbálja összefüggésbe hozni...", míg ugyanezen címszó alatt a Britannica Hungarica Világenciklopédiában a következő olvasható: ,,A koponyatan hibás, tudománytalan megközelítéséből eredő elmélet a frenológia, amely az emberi koponya külső jellemzői alapján az ember értelmi képességére és jellembeli tulajdonságaira vonatkozó következtetéseket vont le." Nagyjából hasonló meghatározást ad rá az Idegen Szavak és Kifejezések Szótára is: ,,A frenológia, régi, tévesnek bizonyult antropológiai elmélet, amely szerint a koponya külső formája és az ember észbeli és erkölcsi tulajdonságai között kapcsolat áll fenn."

A koponyatan, azaz a frenológia elméletének első kidolgozója és lelkes képviselője Franz Joseph Gall (1758-1828) osztrák anatómus, fiziológus volt. Gall meg volt győződve arról, hogy a koponya felszínéből kiolvasható az agy különféle területeinek fejlettsége. Elméletét integrálta a pszichológia tudományába, s arra a következtetésre jutott, hogy minden lelki képességnek megfelel az agy egy-egy határozott centruma, ennek nagysága és a megfelelő lelki képesség energiája között egyenes arány van, például, akiben túlságosan sok a gyűlölködés, annak agyában a gyűlölet ösztönének középpontja túlnövekedést mutat, s ez külsőleg a koponya bizonyos kidomborodásában mutatkozik meg. A koponya felszínén lévő domborulatok és bemélyedések jelzik az agy különféle területeinek fejlettségét. Ebből ered alapvető állítása, miszerint az agy fiziológiája - a koponya külső formája, mérete, milyensége - közvetlen kapcsolatban áll az egyén viselkedésével, intellektusával, szellemi képességeivel, karakterjegyeivel, sőt még az erkölcsével is. Vagyis az ember szellemi tevékenységei az agy meghatározott területeihez köthetők, e működés függvénye pedig az ember személyisége.

Összefoglalva a frenológia alapelvei:
- az agy az ember értelmet hordozó szerve, különálló részeinek mindegyike különböző hajlamot vagy személyiségjegyet (gondoskodás, humor, önzés, szadizmus stb.) reprezentál;
- a koponya felveszi az agy alakját, és ezért annak különböző részei a kérdéses terület fejlettségét mutatják;
- hozzáértő, jól képzett szakember a koponyatérkép segítségével, az ujjbegyeivel megvizsgálhatja az adott személy fejét, így pontosan meg tudja állapítani, hogy mely területek alulfejlettek, melyek normálisak, vagy túlságosan fejlettek;
- az ily módon megvizsgált emberek mentális, viselkedési vagy morális hiányosságai megfelelő beavatkozással vagy tanácsadással kezelhetők, és az önmegismerés segít számukra abban, hogy megértsék társadalmi problémáikat, és szembenézhessenek az őket körülvevő akadályokkal, hogy végül egy teljesebb életet élhessenek.

Koponya térképGall, elméletét később tanítványai - elsősorban Johann Kaspar Spurzheim (1776-1832) és George Combe (1788-1858) - tovább népszerűsítették. Gall kezdetben elítélteken és elmebetegeken végzett koponyavizsgálatokat, ugyanis feltételezte, hogy a koponyán megállapítható alaktani különbségek összefügghetnek a bűnözői hajlammal. Spurzheim, erkölcsi és vallási szempontoktól vezérelve átkeresztelte a Gall által az agyfelületen kijelölt 26 kerek területet, amelyeket szerinte keskeny, üres sávok választanak el egymástól. Spurzheim és Combe a fejbőrt hosszúkás, egymáshoz illeszkedő foltokra osztotta fel. Olyan megjelöléseket alkalmaztak, mint érzékiség, családszeretet, összpontosító képesség, kötődés, harciasság, romboló hajlam stb.

Gall, a frenológiáról tartott bécsi előadásai sok embert vonzottak, népszerűek voltak, az egyházi vezetőket ezek a tanok azonban megbotránkoztatták. Nézeteinek hangoztatásai miatt 1802-ben elítélték, előadásait betiltották, azzal az indoklással, hogy azok ellentétesek az egyház tanaival. Miután el kellett hagynia Ausztriát, 1807-ben Párizsba költözött, ott írta meg 4 kötetes fő munkáját. Számos előadást tartott Párizsban és Londonban. Gall már felismerte, hogy a beszédközpont az agy baloldalán, a homloklebeny alsó részén van, amit később, 1861-ben Paul Broca francia sebész megerősített, ugyanis kimutatta az agyban a beszédközpont létezését. Gall tanaiból viszont nem bizonyult igaznak, hogy a koponya külső alakjáról következtetni lehet az agy egyes részeinek fejlettségére; de az e megállapítása, hogy a féltekék minden része más és más működésű, elvileg teljesen igaznak bizonyult. Az is bebizonyosodott, hogy a koponya változó vastagsága miatt a koponya felszíne nem képezi le az agy topográfiáját, így megdőlt a frenológia alapvető állítása. Ugyanakkor Gall volt az első, aki elkülönítette az agy szürkeállományának aktív szövetét, (neuronok) és az ingerületvezető szövetet tartalmazó fehérállományt (gliasejtek).

Noha a frenológia gyakorlatát, hogy az emberek fejét tanulmányozzák karakterjegyeik feltárása érdekében, sohasem ismerték el legitim viselkedéstudománynak, a tárgyban végzett vizsgálatok eredményei nem vesztek el az utókor számára. Hatása, annak ellenére, hogy a tudósok többsége elvetette ezt az elméletet, jelen volt a 19-20. század fordulóján is, sőt nagy népszerűségnek örvendett Európában (elsősorban Angliában) valamint Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

A frenológia mögött álló elgondolás nem Gallal kezdődött. Írásos bizonyítékok vannak rá, hogy olyan híres ókori bölcsek, mint a görög filozófus, természettudós Arisztotelész (i.e. 384-322) komolyan vizsgálták az egyének külső megjelenését, ide értve az arc és a fej alakját is, összefüggésbe hozva az illető viselkedésével, személyiségével. Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy időnként felbukkan egy-egy formálisabb megközelítés.

A frenológia fénykora az 1800-as évek közepén kezdődött, a század második felében a nyilvánosság részéről igen nagy elfogadottságot élvezett, eredményeit a kor jeles irodalmi és egyéb intellektuális figurái is fontosnak tartották. Többek között olyan szellemi nagyságok tartoztak a támogatói közé, mint az amerikai filozófus William James (1842-1910), a neves feltaláló Thomas Alva Edison (1847-1931), az irodalomból ismert híres Bronte család és a neves amerikai pedagógus, Horace Mann (1796-1859). Akkoriban nagyon népszerű volt a szobrászatban a koponyák megformálása (fejszobrok, koponyaszobrászat), és a frenológiát ugyancsak ez jellemezte. Elég csak hivatkozni és emlékeztetni a német zeneóriás, Beethoven rendkívül széles homlokára, amely kétségkívül megerősítette a frenológusok számára, hogy a jelenlévő géniusza felelős ezért.

Napjainkra viszont teljesen hitelét vesztette a frenológia, Európában már csak kevesek támogatják, az egyén karakterének vagy talentumának megállapítása a fejformája, koponyája alapján a legtöbbünk számára meglehetősen furcsának tűnik. Ma már nevetség vagy gúny tárgya, az egykoron művészetnek vagy tudománynak tartott eljárás. A ,,Meg kellene vizsgáltatnod a fejedet" becsmérlő kifejezés a frenológiából származik.

Valójában azonban a frenológia merev elutasítása nem helyes, ugyanis számos területen újat hozott és néhány tudós is megerősítette, hogy előfutára volt egyes neurológiai tudományoknak valamint a személyiségzavarral kapcsolatos kutatásoknak, különösen a kriminológia terén.
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
A sápadtság
  2015-04-13 16:05:49, hétfő
 
  Sápadtság


A sápadtság - vagyis a színtelen, fénytelen bőr - fiziognómiai jelentésének megítélését illetően meglehetősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a sápadt bőrt lakonikus rövidséggel egyszerűen a jó karakter, a kiváló jellem ismérvének tekintik. A kézelemzők némelyike viszont a puha, sápadt-barna kezekről a hűtlenségre következtet.

A Védák (India ősi szent könyvei) szerint a sápadt arcú nő nehezen kiismerhető, viselkedése kiszámíthatatlan és laza erkölcsű.


Nincs jó véleménnyel a színtelen bőrről Arisztotelész sem. Az ő olvasatában a sápadt arcszínű ember nemcsak megbízhatatlan, de nagyon rosszindulatú, hűtlen, hamis, büszke, elbizakodott és rendkívül hitetlen is.

A későbbi - középkortól kezdődően kialakult, általánossá vált - felfogás szerint a természeténél fogva sápadt arc félénk személyt jelez, aki azonban nagyon vágyik a szerelem és a szeretet örömeire.

Az olyan férfiról, aki az indulattól elsápad, s az ajkai színtelenné válnak, úgy tartják, hogy nem szerethet igazán, vagy nincs benne kellő kurázsi, hogy szükség esetén megvédje a párját.

A csendes-óceáni Fidzsi-szigeteken rendkívül balszerencsésnek tekintik, ha a magát feketére befestő férfi sápadtnak látszik, ez ugyanis náluk az illető közelgő halálának a jele.
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
Fiziognómiai különbségek a férfi és a nő között
  2015-04-13 16:05:16, hétfő
 
  Fiziognómiai különbségek a férfi és a nő között,,A férfi Istené, a nőnek ő az Istene;" [Milton: Elveszett Paradicsom]
Amikor a fiziognómia alapelveit a karakterek megkülönböztetésére használjuk, a megfigyelt személy nemétől függően jelentős korrekciók adódnak, melyeket a következtetések levonásakor mindig figyelembe kell vennünk. A férfiak és a nők általánosságban és speciális sajátosságaikban egyaránt élesen különböznek; ami megfelelő vagy szép lehet az egyikben, az oda nem illő vagy ellenszenves a másikban. Egy férfias asszony vagy egy nőies férfi egyformán negatív benyomást tehet ránk. Mindegyik esetben azt érezzük, hogy nincs ez így rendjén, más szavakkal: úgy tűnik, mintha valami megzavarta volna a természet rendjét.


A férfi és a nő testalkataAz első különbség, amit észreveszünk a két nem között, a férfiak nagyobb testmérete. Az antik művészek - akik jól ismerték az emberi test arányait és a nemek közötti különbségeket - Apollót valamivel több, mint fél fejjel magasabbnak és arányosan testesebbnek ábrázolták (formázták meg), mint Vénuszt. Ha ezt az összehasonlítást napjainkban - amikor a nemre jellemző tipikus viselkedési szokások kevésbé kedvezőek a fizikai fejlődés szempontjából, mint amilyenek az antik világban voltak - végezzük el, még nagyobb eltéréseket találunk.


A következő dolog, ami ugyancsak meglehetősen szembeötlő, a két nem általános megjelenésének eltérése. A szimmetrikusan fejlett férfiak vállai szélesebbek, mint a csípői, és a testük a vállaiktól lefelé fokozatosan keskenyedik. A nőknél viszont egészen más a helyzet, a csípőjük szélesebb, mint a vállaik, és innen kiindulva a testük mindkét irányba fokozatosan elkeskenyedik. Camper (1722-1789) megállapította, hogyha egy nagyjából azonos tömegű férfi és a nő testének kontúrját két egyenlő területű ellipszisbe foglaljuk, a nő medencéje ki fog lóg az ellipszisből, míg a vállai belül vannak; míg a férfira pont az ellenkezője a jellemző: a vállai érik el, vagy lépik át az ellipszis vonalát, és a medencéje található teljesen benne. Az asszony nyaka - bár a csapott vállainak tulajdoníthatóan látszólag hosszabb - rövidebb a férfiétől. Karjai és lábai arányosan rövidebbek, a törzse hosszabb, a háta homorúbb, a mellkasa kisebb, de domborúbb, a feneke viszont nagyobb és sokkal formásabb. A férfit az erőt jelző tömör, izmos, inas alkat jellemzi, míg a nőre a finomságot és a bájt tükröző légies és finom vonalak, tetszetősen kerekded végtagok, sima felületek és az elaszticitás jellemzőek.

Ahogyan Milton mondja:,,A férfi erőre, eszmélésre termett, szelídségre a nő, csinos varázsra." A gömbölyű formák a nőre, míg a szögletesség a férfira jellemzőek. Aférfi és női arcprofil nő laza, de rugalmas szövetei életfenntartó szerepét, míg a férfi izomrostjai a benne lévő hajtóerőt reprezentálják. Feladatukat tekintve, mindegyikük alakja tökéletesen megfelel az alkalmazkodás törvényének.


Az arcvonásaikról ugyanaz mondható el, mint az általános testalkatukról. A férfiak arca sokkal markánsabb, és inkább az egyenes vonalak jellemzik, profiljuk szögletesebb, mint a nőké. Ha egy azonos temperamentumú és nagyjából hasonló fejformájú fivér és nővér arcprofilját nézzük, annak ellenére, hogy mindkettőjük arca azonos típusú, az egyik kifejezetten maszkulin, míg a másik összetéveszthetetlenül nőies jelleget mutat. A különbség elsősorban a hölgy kerekdedségében mutatkozik meg.


férfi fejA koponyát szemlélve, jellemzően a férfi feje masszívabb, nagyobb tömegű, mint a nőé. Emellett a hölgyek koponyája keskenyebb, az agyalapi és az elülső (arckoponyai) régiói arányosan kisebbek, ugyanakkor a homloktól a tarkóig tartó része kissé hosszabb. A fejlett és viszonylag hosszú nyakszirti tartomány ún. ,,szeretet régiói" - barátság, az otthon, az elismerés és a gyermek szeretete - nagy kiterjedésűek. A spirituális érzéseket jellemző koronális régió (koponya elülső része) a nők esetében ugyancsak fejlettebb. Alexnői fej Walker (anatómus, 1779-1852) megjegyzi, hogy a női koponya általában keskenyebb, mint a férfié, ezért (mivel a hossz az intenzitást, a szélesség pedig a tartósságot, folytonosságot adja) a nő mentális tevékenysége - bár intenzívebb és briliánsabb működése közben - kevésbé állandó, folyamatos, mint a férfié. További eltérés a két szex között, hogy a nők fején a frontális üregek (homlok- és orrmelléküregek) sekélyebbek, a glabella (szemöldökköz) és a szemöldök-gerincek, melyeken a szemöldökök találhatók, kevésbé kiemelkedőek, a felső és alsó állkapcsok alveorális körvonalai elliptikusabbak, a fogak és a nyelvcsontok egyaránt kisebbek. Az ábrákon látható fejek a fentebb leírt frenológiai különbségeket csak tökéletlenül illusztrálják.


férfi ajakA két nem között a szigorúan fiziognómiai értelemben vett különbségek hasonlóan változatosak, mint a frenológiai eltérések. A nő homloka simább és gömbölyűbb, mint a férfié, az orra kevésbé hangsúlyos, és - ellentétben a férfiakéval, akiké általában enyhén domború - többnyire egyenes, vagy kissé homorú. Az orrszárnyak szélessége vagy kiterjedése a nőknél nagyobb, mint a férfiaknál. A nők felső ajka általában konkáv és rövidebb, mint a férfiaké,női ajak akikre inkább az egyenes vonalú vagy enyhén konvex a jellemző. A nők alsó ajka sokkal finomabban ívelt, mint a férfiaké, és - összhangban a kisebb nyúltagyukkal (cerebellum) - az álluk szintén kisebb, kecsesebb és kerekebb. A szemeik viszont nagyok, a hajuk és a bőrük finomabb és puhább, vonásaik kevésbé markáns, mint a férfiaké, továbbá jellemzőjük a rugalmasság és a hajlékonyság. Egyes rasszok - pl. a kaukázusiak esetében - a szakáll jelenléte a férfiak arcán és hiánya nőékén szembeötlő megkülönböztető jel, azonban ez nem általánosítható, ugyanis a mongolok, malájok és más rasszok körében a férfiaknál éppoly ritka a szakáll, mint a nőknél.


A két nem megkülönböztetésével Lavater (1741-1801) is megpróbálkozott, a férfi és nő közötti fiziognómiai különbségeket ellentétpárokban sorolja fel:
.
A férfi keményebb, a nő hajlékonyabb.
A férfi egyenesebb, a nő hajlottabb.
A férfi szilárdan áll a lábán, a nő finoman lépked.
A férfi magasabb és szélesebb, a nő kisebb és a csípőjétől elvékonyodó.
A férfi érdes és kemény, a nő sima és puha.
A férfire a konvex (domború), a nőre a konkáv (homorú) vonalak a jellemzőek.
A férfin több egyenes vonal látható, a nőn viszont az ívelt vonalak dominálnak.
A férfi szögletesebb, a nő gömbölyűbb.
A férfi szemöldökei sűrűbbek, a nőé kevésbé szigorúak.
A férfi haja erősebb és rövidebb, a nőé hosszabb és hajlékonyabb.
A férfi komoly, a nő vidám.
A férfi megvizsgál és megfigyel, a nő megpillant és ösztönösen megérez.


[Forrás: Samuel R. Wells: New Physiognomy or Signs of Character as manifested Through Temperament and External Forms and Especially in the Human Face Divine (1876.)]

 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
Karakterolvasás A-tól Z-ig
  2015-04-13 16:04:02, hétfő
 
  Karakterolvasás A-tól Z-ig


AKARATGYENGESÉG
Félgömb alakú homlok, a tövénél beesett orr és gyengén fejlett áll.

AKADÉKOSKODÁS, GÁNCSOSKODÁS
Mogyorószínű szemek, nagyon ívelt, bozontos szemöldökkel.

AKTIVITÁS, MOZGÉKONYSÁG
Mindkét orrlyuk hosszú és keskeny.

ÁLLHATATOSSÁG
A felső részén széles arc, mély és ugyancsak széles állal. Szögletes, széles és magas homlok.

AMBÍCIÓ, NAGYRAVÁGYÁS
Nőknél a szemek árulkodnak róla, melyek forogni látszanak, amikor a gödreikben mozognak. Ugyancsak erre utal a ráncos, laza bőr, ívelt orral, az állandóan mozgó száj, a szép vonalú és szembetűnő áll.

ANALITIKUS GONDOLKODÁS
A találékonyságot és az elemzés képességét jelzi, ha az orrnyílásokat elválasztó húsos rész lenyúlik az orrlyukak alá.

ANALÓGIÁS GONDOLKODÁS
A tövüknél befelé hajló orrlyukak.

APRÓLÉKOSSÁG
Egy mély függőleges vonal a szemek között. A részleteknek ez a fajta szeretete mások szemében gyakran fösvénységnek, a nagyvonalúság hiányának (kicsinyességnek) látszik.

ASZKÉTIZMUS
A szigorú önuralom, önmegtagadás legfontosabb ismertetőjegye az érdes tapintású, magas, függőleges, csomós homlok, melyet profilból nézve egyenes vonalak határolnak. Egy ilyen arcon az orrlyukak általában szélesek, és mélyen barázdált, hosszú vonalak láthatóak.

BÁTORSÁG
A kurázsi legfőbb jellemzői a függőlegesen álló fülek, nagy orrlyukak és erős áll, valamint a szorosan zárt száj, amely azonban profilból nézve sem megfeszültnek sem markánsnak nem tűnik.

BEFOLYÁSOLHATÓSÁG
Lapos, pisze orrlyukak. (Elővigyázatlanságot is jeleznek.)

BOSSZÚVÁGY
Bosszúszomjról informálnak a fejen - a majmokéhoz hasonlóan - nagyon magasan ülő fülek, vagy az, ha a szemöldökök középen meggörbülve, lefelé kinyúlnak.

BŐBESZÉDŰSÉG
A hegyénél széles orr olyan személyről árulkodik, aki szereti megbeszélni a dolgokat, és a szerelmi ügyeit bizalmasan megosztja másokkal.

BÖLCSESSÉG
Négy keresztbefutó haránt irányú vonal a homlok közepén, a homloklebeny fölött. Szabályos, tömör (sűrű) szemöldökök, melynek szőrszálai simák és egy irányban futnak.

BÚSKOMORSÁG (MELANKÓLIA)
Az orr a tövénél nagyon széles, még inkább jellemző, ha ugyanitt besüllyedt. Sok kis apró bevágás (incisio) és vonal található az orron, melyek már a legkisebb mozgásnál is észrevehetőek.

BÜSZKESÉG
Jól láthatóan felfelé kunkorodó orrlyukak, melyek könnyen tágulnak és szűkülnek. A büszkeségnek egy másik jele az orrlyuk sarkából a felsőajak közepéhez futó görbe vonal.

BÜSZKESÉG (nemesi)
Nagy, tiszta, transzparens, gyorsan mozgó szemek, élesen kirajzolt szemöldökök.

CSALÁRDSÁG
Rézsútosan fekvő, egymáshoz közel elhelyezkedő szemek. Középen összeérő, vagy az orrtőre lefutó szemöldökök.

DERŰS TERMÉSZET
Felhajló, fitos orr. Ha az alsó ajak a közepén görbült, az illető személy rigolyás is.

DESPOTIZMUS
A fejtől messze elálló fülek, erős állal.

DISZKRÉCIÓ
Szögletes áll.

DOGMATIZMUS
Egy dogmatikus személynek magas, de keskeny homloka van, kissé előnyúló alsó ajakkal és gyakran felfelé görbülő orral.

DÖNTÉSHOZATAL KÉPESSÉGE
Szögletes áll, bevágással a csontos részénél. Tömött, egyenes, a szemekhez közel futó szemöldökök.

ÉBERSÉG
Kiemelkedő pofacsontok.

EGOIZMUS
Súlyos állkapcsok, az arc alsó része nagyobb, mint a felső, lapos áll és feltűnő arccsontok. Önzésre utal az is, ha a fej hátulról nézve laposnak látszik, és az áll a közepétől lefelé hosszan elnyúlik. Még jellemzőbb, ha az áll hegyes.

ÉKESSZÓLÁS, SZÓNOKLÁS KÉPESSÉGE
A szemek alul annyira teltek, hogy kidülledteknek látszanak. Az ilyen ember kiválóan bánik a szavakkal, és könnyen sajátítja el a nyelveket.

ÉLESLÁTÁS, CSAVAROS ÉSZJÁRÁS
A nagyon hegyes áll a gyors felfogóképességet ravaszsággal egyesíti.

ÉLETERŐ, TETTERŐ
Csontos, széles orrtő, hosszú, szűk orrlyukak, sasorr, továbbá szembetűnően telt arc az arccsont és az orr között.

ELISMERÉS UTÁNI VÁGY
Az elismerés, csodálat iránti vágy jele a közepén megemelkedő, a metszőfogakat láthatóvá tevő felsőajak.

ELLENÁLLÁS (kísértésnek)
A kísértéseknek való ellenálláshoz erőt adó erkölcsi kényszer látható az arcon, ha a szemöldökök kifelé tartva csaknem szögletes vonalat rajzolnak le.

ELLENÁLLÓ KÉPESSÉG, KITARTÁS
Szorosan zárt száj, hosszú felsőajakkal. A görög orr passzív ellenállást jelez.

ELMÉLKEDÉS
A szemöldökök közelében kidomborodó homlok, a szemöldökök között néhány bemélyedéssel. Keskeny, a gondolat élénkségét jelző szemek, ellentétben a sokat látó, de keveset visszatükröző nyílt, kerek szemekkel. Az elmélkedés jele az olyan orr, melynek a nyerge szemből nézve szélesnek látszik.

ELŐVIGYÁZATLANSÁG
A gyenge, szemek fölött nagy ívet leíró szemöldökök, és a szájtól nagy távolságra lévő orr az előrelátás és az elővigyázatosság hiányát jelzik.

ELSZÁNTSÁG
Szemekhez közel fekvő szemöldökök, a tövétől ívelten futó orr és előreugró, bemélyülő áll.

ELTÖKÉLTSÉG
Középen fejlett állkapocscsont, telt állal. A szemöldökök nem ívelhetnek magasan a szemek fölött, mivel ez minden esetben a gyenge akarat jele.

ÉLVEZET (nagy szerelemé)
A szem külső sarkánál nagy távolság a szem és a szemöldökök között.

ÉRDEKLŐDŐ, KÍVÁNCSI ELME
Felfelé görbülő orrhegy.

ÉRDEKTELENSÉG, NEHÉZ FELFOGÁS
A felső részén erősen kiálló homlok, a bagolyéhoz hasonló nagy, kerek szemek, a puha és húsos felső szemhéjak, melyeknek a kontúrjai elmosódottak, nehéz felfogást, lanyha intellektust jeleznek. A keskeny, gyenge homlok, az arc alsó felének vaskos megjelenést adó masszív állkapoccsal, ugyanezt az információt hordozza.

EREDETISÉG
Az orrlyukak alá lenyúló orrporcogó. Kerek, az alsó, csontos részén előreugró áll, a közepén mély behorpadással az ajak alatt.

ERKÖLCSÖSSÉG, SZEMÉRMESSÉG
Magas homlok, mely legalább olyan hosszú, mint az orr, apró, zárt orrlyukak, és a középen a felsőajakhoz simuló alsó ajak. Ha az arc inkább oválisnak, mint kereknek tekinthető, a fenti jellemzők letörölhetetlen jelei a tisztaságnak.

ERŐSZAKOSSÁG, AGRESSZIVITÁS
Jól látható gerinc vagy kidomborodás az orr tövénél, az orrnyereg közelében.

ÉRVELÉS, VITATKOZÁS
Az érvelés és a vita szeretetét erős gerinc jelzi az orrtőnél, az orrnyereg közelében. Még hangsúlyosabb ez a képesség, ha nagy teltség figyelhető meg a szemek alatt. Ez a jellemvonás szinte bizonyosnak tekinthető, ha a szemöldök gerince (szemöldökcsont) lefelé túlnyúlik a szem külső sarkán.

ÉRTELEM
A közepén nagyon széles homlokfront és hosszú orrlyukjáratok.

ÉRZÉKENYSÉG, ÉRZELMESSÉG
Fejhez simuló, fejhez közel húzódó kis fülek, melyeknek a hátsó része jól fejlett.

ÉRZÉKISÉG
Telt, húsos ajkak, a száj felé hajló orral, melyen az orrlyukak rézsútosan felfutnak az orr oldalára. Az izmokat a szem külső sarkaiban ráncok mutatják.

ESZESSÉG
Vékony, élesen kirajzolt, szögletes, a csúcsánál hegyes orr, mely rézsútosan az ajkak felé ereszkedik, miközben a homlok enyhén hátrafelé lejt. Az orron - jelezve az intelligenciát - gyakran három rövid vonal található.

ÉSZJÁRÁS, TANULÁSI KÉPESSÉG (jó)
Szabályos párhuzamos ráncok a homlokon, jól kirajzolt, a szemektől nem messze futó szemöldökök, és magas homlok, gömb alakú csomókkal a felső részén.

FANATIZMUS
Szögletes száj, a közepénél kimélyülő (homorúvá váló) felsőajakkal.

FELFOGÓ- ÉS BEFOGADÓKÉPESSÉG (jó)
Ez a képesség, mely rendszerint szimpatikus természetet jelez, hosszú felsőajak esetén jellemző.

FELFOGÓ- ÉS FELISMERŐ KÉPESSÉG (gyors)
Széles, remekül ívelt homlok, az erős szemöldökök alatt kerek, tágra nyílt, szikrázó szemekkel. Az alsó részén előreugró homlok szintén tisztánlátást, jó ítélőképességet jelez.

FÉNYŰZÉS, LUXUS ÉLVEZETE
A tövénél mélyen besüllyedt, a hegyénél viszont kissé felhajló orr, húsos ajkakkal és függőleges homlokkal.

FÉLTÉKENYSÉG, IRIGYSÉG
Aszimmetrikusan telt áll kétoldalt, közvetlenül a felsőajak alatt.

FOGÉKONYSÁG, TANULÉKONYSÁG
Úgy tartják, hogy a lóéhoz hasonló, széles, nagy, felgörbülő orrlukak docilitást jeleznek.

FRIVOLITÁS, LÉHASÁG
A hegyénél széles és felfelé hajló orr, a sarkaikban gyakran felfelé görbülő ajkakkal.

FÜGGETLENSÉG
Az orr fölött, a szemöldökök között megemelkedett, telt homlok és hosszú nyak.

GÉNIUSZ
Két vagy három vonal a homlok egyik oldalán, melyek rézsútosan egy középen levő pont felé futnak lefelé.

GONDATLANSÁG, ELŐVIGYÁZATLANSÁG
A hegyénél széles orr, ívelt szemöldökök, változó magasságban a szemek fölött, sima és hátranyúló homlok.

GONDOSSÁG, ELŐVIGYÁZATOSSÁG
Arcra simuló (vele kis szöget bezáró) orrlyukak, vékony, hegyes orrcsúcs.

GONOSZSÁG vagy NAGY BUTASÁG
A felsőnél sokkal nagyobb és erősen kiálló alsó ajak.

GOROMBASÁG, DURVASÁG
Széles, az orr ,,homlokzatán" túlnyúló orrlyukak.

GYANAKVÓ TERMÉSZET
Lefelé mutató, nagyon hosszú orr.

GYÁVASÁG
Lapos homlok, beesett szemek a gyávaság legáltalánosabb jegyei. A hegyes orr a férfiatlanság és a félénk karakter megszokott jele.

GYENGÉDSÉG, MELEGSZÍVŰSÉG
Profilból nézve görbültnek látszó homlok, a felső szemhéjak alsó íve kör alakú. A fülek a fejhez simulnak.

GYENGEELMÉJŰSÉG
Az olyan keskeny homlok, melynek az alapvonala rövidebb, mint a függőleges magasságának a kétharmada, az idiótára jellemző. Ha az alsó ajak nagyon puha, vékony, és sokkal jobban előrenyúlik, mint a másik, az illető személy semmi intelligenciával nem rendelkezik.

HÁLÁDATOSSÁG
A jobb szemöldökben az orrtő közelében felfelé görbülő szőrszálak hálás lélekről tanúskodnak.

HARCIASSÁG (küzdelem, versengés szeretete)
Ez a kvalitás általában az ambiciózus emberekben található meg, amikor a szemöldökök annyira leereszkednek, hogy a külső szélüknél csaknem elérik a szemet.

HATÁROZATLANSÁG, TÉTOVASÁG
Hosszú, lapos áll, lelógó felsőajakkal. Szokatlanul nagy fülek, melyek a felső részükön a leggörbültebbek. A kissé mindig nyitott száj a tétovaságra és a gyengeségre mutat.

HATÁROZOTTSÁG
A szemekhez közel fekvő, sűrű, tömött szemöldökök, párhuzamosan futó szőrszálakkal. Szögletes, egyenetlen homlok, jól kirajzolt erős száj, melyen az ajkak körvonalai élesen látszódnak.

HIT (vallásos)
Ha a bal szemöldök szélén a szőrszálak felfelé állnak, a megfigyelt személy valószínűleg hisz a vallási tanításokban és a dogmákban; ha a jobb szemöldökére is ez a jellemző, akkor az előbbi megállapítás csaknem bizonyosság.

HITVÁNYSÁG
Aránytalanul hosszú, feszes, ránctalan bőrrel fedett homlok, előrenyúló alsó ajak és a profilból nézve az orrtól ívelten lefelé futó felsőajak aljas, hitvány természetet jelez.

HIÚSÁG
Kis orrlyukak, kör alakú, ívelt homlokkal, vékony és a sarkaikban felfelé görbülő ajkak, a szemek alatt telt, húsos arc.

HŰSÉG
Felül széles arc, ugyancsak széles és nagy állal. Szögletes, magas, széles homlok.

HŰTLENSÉG
Keskeny, szögletes száj. Ez jegy ugyan szerelmi vágyat mutat, de egyúttal megbízhatatlanságot is jelez.

HŰVÖSSÉG, RIDEGSÉG
Lapos áll, vékony ajkakkal és nagyon kicsi fülekkel.

IDEALIZMUS
Az arc felső része erősen fejlett a halántékok fölött, az alsó rész pedig arányosan kicsi.

IGAZSÁGÉRZET
Két függőleges vonal a szemek között.

IGYEKEZET
A közepén elvékonyodó (eltűnő) felsőajak.

IMPULZIVITÁS
Telt orcák a száj két oldalán. A homlok alsó része kiugró, a felső pedig lapos. Mindez érzékenységre utal, de a bölcs gondolat hiányát is jelzi.

INGATAGSÁG
Ferde száj. Férfiakra az állhatatlanság akkor jellemző, ha kicsi az orruk, kivéve, ha az áll jól fejlett.

INGERLÉKENYSÉG, LOBBANÉKONYSÁG
Nagyon vékony és a hegyénél különösen karcsú orr.

INTELLEKTUALITÁS, ÉRTELMESSÉG
Széles rés a fülhegy és a szem külső sarka között. Minél nagyobb ez a távolság, annál intelligensebb az illető. A nagy pupillák ugyancsak az intelligencia jelei. A bozontos, szabálytalan, markáns, s a szemtől nagyon messze futó szemöldökök az intelligencia és ingerlékenység szokatlan kombinációját jelzik.

INTELLIGENCIA
A fül szélei csak enyhén vannak felgyűrődve. A homlok tökéletes arányban (összhangban) van az arc többi részével, ovális vagy közelítőleg szögletes a szemöldökök mentén. A felső része enyhén hátranyúló, azonban meglehetősen telt a szemöldökök fölött, melyek között egy mély függőleges ránc húzódik.

INTELLIGENCIA HIÁNYA
Rövid fül, alacsony, kerek homlokkal. Kerek fülek gyengén fejlett hajlatokkal és karimával.

ÍTÉLŐKÉPESSÉG (gyors)
A nagy, tiszta, transzparens, állandóan mozgó szemek, az élesen kirajzolt szemhéjak, továbbá a széles orrnyereg, s a végénél felfelé hajló orr, jó ítélőképességet és veleszületett bölcsességet jeleznek.

ÍZLÉS (jó)
Magasan, az orrtő felett ívelő szemöldökök, melyek a szem közepétől rézsútosan lejtenek a halántékok felé.

ÍZLÉS (kifinomult), FINOM MODOR
Görög orr, mely profilból tekintve hosszú és egyenes. Az orcák a szemektől az állig egyenesek vagy gyengén görbültek, ha oldalról szemléljük őket.

ÍZLÉS (művészi)
Enyhén görbült, a szemek fölött ívet rajzoló szemöldökök, hosszú, halvány vagy sápadt, fejhez simuló fülek, és könnyen táguló orrlyukak.

JÓINDULAT
Kissé kiálló alsó ajak. Ha azonban az alsó ajak nagyon előreugrik, a jel kedvezőtlen.

JÓSÁG
A felső szemhéjak ívei alul kör alakúak, és a felsőajak nagyobb az alsónál.

JÓTÉKONYSÁG
A magasan található és jól fejlett fejkorona, továbbá a száj sarkaiban széles felsőajak és telt alsó ajak a jótékonyság és a filantróp karakter jelei. Ez még inkább megerősítést nyer, ha három vagy négy horizontális vonal található a szemöldökök felett.

JÓ TERMÉSZET
A Cupido nyilához hasonló görbét lerajzoló ajkak gyermekies szeretetet, rajongást jeleznek. Jó természetre utal a kinyúló felsőajak is.

JÓZAN ÉSZ
Ha a homlok kontúrja nem markáns, de a felső, középső és az alsó része egyformán fejlett, és ettől a körvonala csaknem egyenesnek látszik, továbbá az orr a hegyénél szögletes, az arc praktikus észjárást tükröz.

KAPZSISÁG
Lapos áll, annyira előreugró alsó ajakkal, hogy az profilból nézve fele olyan szélesnek látszik, mint a száj. A vastag orrnyereg és vékony ajkak ugyanezt jelentik.

KARAKTER (hitvány)
Hátul, a fülek közelében erősen kidomborodó fej, keskeny homlok és nagyon kis távolság a szemek külső sarkai és a fülek között. A csúcsos száj, hosszú orral ugyancsak kedvezőtlen jel.

KARAKTER (nemes)
A kiemelkedő felsőajak a megkülönböztető jelvénye, és általában a legkiválóbb embereken találkozhatunk vele. Az ilyen ábrázaton az arc három része - a homlok, az orr és az áll - egyenlő hosszúságú.

KEGYETLENSÉG, KÖNYÖRTELENSÉG
A fejtől messze elálló, nagy fülek, és vékony, összeszorított ajkak.

KÉPMUTATÁS
Gyenge és rosszul meghatározott karakterjegyek, középen összetalálkozó szemöldökök.

KÉPZELŐERŐ, FANTÁZIA
Magasan elhelyezkedő fejkorona, azaz a fülcsúcstól nagy távolságra levő fejtető.

KÉPZELŐERŐ, FANTÁZIA hiánya
A körvonalát tekintve nagyon meredek homlok a képzelőerő hiányát jelzi, különösen akkor, ha sima és ránctalan. Az ilyen személy meglehetősen gyakorlatias, kizárólag a dolgok praktikus oldalát szemléli.

KÉRKEDÉS
Mindkét ajak telt, a felső kifelé görbül.

KÉTSZÍNŰSÉG
Túlságosan magas arccsontok.

KOMOLYSÁG
A homlok felső része kiugró.

KÖLTŐI VÉNA, KÖLTÉSZET SZERETETE
Apró dudor az orrtövön, nagy távolság a fülcimpa és a fejkorona között.

KÖNTÖRFALAZÁS
A szemöldökök belső vonala középen lenyúlik az orrtő aljáig.

KÖNYÖRÜLETESSÉG
Könyörületes, részvétteljes természetet jeleznek az egymástól távol lévő orrlyukak.

KRITIKAI KÉPESSÉG, A KRITIZÁLÁS SZERETETE
Közepén magas homlok, egyenes vonalú, a hegyénél vastagodó orral.

KÜLÖNCKÖDÉS, EXTRAVAGANCIA
Nagyon vékony orrnyereg, melyet nem egyensúlyoznak ki hosszú, lehajló szemöldökök.

LELKESEDÉS, ELRAGADTATÁS (túláradó)
Függőleges homlok, ívelt orral és kiálló állal.

LETARGIA
Magasan a szemek fölött húzódó, gyenge szemöldökök, beszéd közben a felső ínyeket mutató szájjal.

LIBERÁLIS GONDOLKODÁSMÓD, TÜRELMESSÉG
Egymástól távol ülő szemek, széles homlokkal és hosszú felsőajakkal. Ez utóbbi jegy kiváló értelmi képességet adományoz, az ilyen személy mindent gyorsan megért.

LUSTASÁG
Függőleges homlok, a tövénél besüllyedő (behorpadó) orral.

MAKACSSÁG, MEGÁTALKODOTTSÁG
A rövid, vastag nyakszirt (tarkó) a merev lélek jele. Makacsságot fejez ki a hosszú áll is, ha a homlok felső része hátrafelé hajlik. Ha a homlok jól formált és arányos, az ilyen áll csak eltökéltséget, céltudatosságot jelez.

MATEMATIKAI ADOTTSÁG
A halántékok közelében felfelé görbülő szemöldökök.

MEGBÍZHATATLANSÁG
Szürkés színezetű szemek, ráncos és csomós (egyenetlen felületű) homlokkal, melyen a ráncok rövid, nem markáns, hullámszerű vonalak.

MEGELÉGEDETTSÉG
A görög orr elégedett természetet jelez, azonban az ilyen orrúak híján vannak az ambíciónak és az energiának, melyek a sikerhez szükségesek.

MEGGONDOLATLANSÁG, SZELEBURDISÁG
A fej a fülek közelében különösen fejlett, a szemöldökök távol vannak a szemektől.

MEGVETÉS, UTÁLAT
Felfelé görbülő felsőajak, apró ránc vagy rovátka az alsó ajak alatt.

MEMÓRIA (jó)
Kitüremkedő szemek, megemelt, a közepén kidomborodó homlok.

MERÉSZSÉG
Nem hátrahajló, hanem felfelé álló, a fejhez közel lévő fülek.

MODOROSSÁG, KÉNYESKEDÉS
Ajak nélküli, a szögleteiben felfelé görbülő száj.

MUNKASZERETET
Élesen kirajzolt száj, a sarkaikban ívelten felfelé görbülő ajkakkal. Az orr ugyancsak hangsúlyos, de nem görög orr.

NAGYLELKŰSÉG
Nagyon vékony orrnyereg. A sarkaiknál összezáródó, telt ajkak ugyanezt jelentik.

NEMESSZÍVŰSÉG
Kerek orr, széles orrnyereggel.

NYUGTALANSÁG, TÜRELMETLENSÉG
A pupillák alatt és fölött látható a szemfehérje.

NYUGODTSÁG
A felső részén ívelt homlok, hosszú szőrszálakból álló, egyforma szemöldökökkel, fejhez simuló fülekkel.

OKTALANSÁG, BUTASÁG
Az alsó részén előreugró, a felsőn pedig hátranyúló homlok, hosszú, meredeken ívelt szemöldökkel. (Az ív vízszintes része rövidebb, mint a magasságának kétharmada!) A hátulról nézve kúpos-hegyes végű fej azonos jelzéssel bír.

OSTOBASÁG
Ha a szemek nagyon távol ülnek egymástól, az arc gondolatnélküliséget, stupiditást sugároz. Az állatvilágban ezt a legszembetűnőbben a marha fején láthatjuk. Az ostobaság makacssággal párosul, ha a fejen nagy fülek vannak, melyeknek különösen a felső részük széles és magas.

ÓVATOSSÁG, ELŐRELÁTÁS
Szögletes homlok, tömött szemöldökök, jól rajzolt, azonos méretű és szorosan záródó ajkak. Szögletes, előreálló áll, kidomborodó, ívelt homlok, egy vagy két szakadozott ránccal a szemöldökök között.

ÖNBECSÜLÉS, ÖNÉRZET
Telt és a közepén feszes felsőajak.

ÖNBIZALOM
Az alsó részén széles orr.

ÖNIGAZOLÁS, ALIBI KERESÉS
A cselekedeteit állandóan mások előtt kényszeresen igazolni akaró személy jellemzője, hogy az alsó szemhéjai nagyon szélesek.

ÖNLEBECSÜLÉS (túlzott szerénység)
Az orr alatt besüllyedt felsőajak. Minél jobban begörbül az arcnak ez a része, annál nagyobb az önértékelés hiánya.

ÖNTELTSÉG, GŐG
A homlok bőre feszesnek látszik, nincsenek ráncok rajta, az alsó ajak kiálló. (Az ajkak a száj sarkaiban felfelé görbülnek.)

ÖNTUDAT
Négy vagy öt merőleges vonal a szemek között.

ÖNURALOM, HIDEGVÉR
Szorosan záródó száj, visszagörbülő ajkakkal.

ÖNVÉDELEM
Egy csomó az orr végén, melytől az épp az orrhegy fölött vastagnak látszik.

ÖNZETLENSÉG
A fülek szélei vagy karimái csak kissé görbülnek be.

ÖNZŐSÉG
Nagyon sima ajkak.

ÖSSZEHASONLÍTÓ KÉPESSÉG (a hasonlóságok és különbségek felismerésének képessége)
Alsó részén széles, felül egyenes vonalú orr.

ÖSSZPONTOSÍTÁSI KÉPESSÉG
Masszív megjelenésű, széles homlok, középen elvékonyodó felsőajakkal.

PONTOSSÁG
A felső szemhéjon található ráncok és redők a pontosság nagy szeretetét jelzik, különösen a történelmi adatok, tények tekintetében. A matematikai pontosságot a mélyen ülő, és ráncolt szemek indikálják.

PÉNZÉHSÉG (nyereséghajhászás)
Az előreugró fogak mohó, szerezni vágyó természetet jeleznek, különösen akkor, ha az orr felső része és az arc között nagy távolság figyelhető meg,

REMÉNYKEDÉS, BIZAKODÁS
Három horizontálisan futó hullámos vonal a homlokon.

RÁTERMETTSÉG
Nagy, tiszta, kék szemek, melyek profilból nézve csaknem átlátszóak. A szürke szemek ugyancsak a rátermettség jelei.

ROMANTIKUS, ÁBRÁNDOZÓ TERMÉSZET
Gerinc az orr közepén. Ha ez a dudor az orr felső, csontos részéhez, vagy az orrhegyhez van egészen közel, más jelentéssel bír. A romantikus személy szemöldökei általában kissé íveltek, nagyon ritkán egyenes vonalúak.

ROSSZINDULAT
A felsőajak annyira kiugró, hogy profilból nézve fele olyan nagy, mint a száj szélessége.

ROSSZ TERMÉSZET
Nagy, kitágult orrlyukak. Minél ferdébbnek látszik az arc körvonala, annál rosszabb természet. A természetes módon rövid szőrszálakból álló szemöldökök ugyanezt a jelentést hordozzák.

SZAKÉRTELEM (mesterségbeli)
Ferde száj, hegyes ajkakkal. Ha a szem sarka - akárcsak a szarvasoké - egy pontban végződik, kiváló hallású és fortélyos személlyel van dolgunk.

SZAVAHIHETŐSÉG
Szögletes homlok, mely elég nagy és széles. Telt izmok a szem alatt és ráncok a szem külső sarkában.

SZÉGYENLŐSSÉG
Kis fülek, melyek eléggé hátrahajlanak, kicsi és főleg szűk orrlyukak.

SZENVEDÉLY, INDULAT
Az írisz egészét mutató szemek és az éles, egyenetlen felszínű áll erőszakos, heves szenvedélyt jeleznek.

SZENZIBILITÁS, FOGÉKONYSÁG
Ovális homlok, könnyen táguló és összehúzódó orrlyukakkal. A keskeny, szűkre szabott, a halántékoknál befelé görbülő homlok gyakran beteges érzékenységet mutat. A legszembeszökőbb akkor ez a karakterjegy, ha ezen felül a szemeken vastag, petyhüdt, áttetsző szemhéjakat láthatunk, melyen keresztül áttetszenek az erek. A szempillák puhák és világosabbak, mint a haj. A csúcsánál vastag orr ugyancsak érzékenységet jelez.

SZÍVÓSSÁG
Szögletes, csomós vagy függőleges homlok, a tövénél görbe, e pontban kissé felfelé görbülő orral. A római orr általában szívósságról tudósít, és hasonló a jelentése a nyaki oldalánál telt alsó állkapocsnak is.

SZÍVTELENSÉG, LELKETLENSÉG
Magas, az alsó részén nagyon lapos homlok, feltűnően kerek szemöldökkel. Lapos áll, résre nyíló szájjal, melyen keresztül a fogak akkor is látszanak, ha csukva van.

SZERELMI VÁGY
Az áll közepén található bemélyedés vagy gödröcske azt jelzi, hogy az egyén sokkal inkább kapni szeretne szeretetet, mint adni. A felsőajak az ilyen személyeken gyakran annyira megemelt, hogy a metszőfogak látszódnak. A keskeny, szögletes áll szintén szeretet utáni vágyakozást jelez, azonban az illető nem lesz állhatatos, hűséges a szerelemben.

SZERÉNYSÉG, IGÉNYTELENSÉG
A hosszú és észrevehetően lehajló szempillák veleszületett szerénységet jeleznek.

SZERETET (a másik nemé)
Kerek, nagy, telt és tiszta szemek.

SZERETETREMÉLTÓSÁG
A közepén kidudorodó áll.

SZERETET, SZERELEM (szenvedélyes)
Az arc alsó része az áll oldalánál telt. Az áll kerek, széles, felül nagyon visszahúzódó, alul pedig előreugró.

SZORGALOM
Függőleges ráncok, melyek természetesen találhatók a homlokon, nem pedig a rosszallás jeleként.

TAKARÉKOSSÁG
Hosszú, lehajló szemöldökök, a felső részén széles orral.

TANULÁSI KÉPESSÉG, FELFOGÁS (nehéz, lassú)
Nagy fej, lapos homlok, és hátul rézsútosan lejtő fej. Kétszer olyan széles száj, mint a szem, négyzet alakú ránctalan terület a szemöldökök között, mely akkor is sima marad, amikor a homlok többi része barázdált.

TAPASZTALAT
Előrenyúló szemöldök és az alsó részén telt homlok.

TÁRSAS HAJLAM
Ez a rendíthetetlen barátot ígérő tulajdonság, a ráncos ajkúak jellemzője. A sima ajkak ritkán utalnak állhatatosságra a barátságban.

TEHETSÉG
Szürke szemek és alacsony, széles homlok.

TEHETSÉG (diplomáciai)
Hegyes orr és áll, jól-formált homlokkal.

TEHETSÉG (ismeretszerzésre)
A magas, jó alakú homlok a tanulás szeretetét és az ismeretszerzés képességét mutatja, azonban a tudás nem megfigyelésből származik.

TEKINTÉLY (törvényen vagy tudáson alapuló)
Ezt a kvalitást az orrtőnél rézsútosan futó két vagy három rövid vonalka jelzi.

TISZTASÁG (erkölcsi)
Középen szorosan összezáródó ajkak.

TISZTESSÉGESSÉG
Egymástól távol lévő szemöldökök. Ez az interpretáció azonban csak akkor igaz, ha a szemöldökök nem bozontosak, összekuszáltak.

TITKOLÓZÁS
Az arcon laposan elterülő orrlyukak a titoktartás jelei. Ugyanez a jelentése annak is, ha keresztirányban nagy az orrlyukak nyílásszélessége.

TOLAKODÓ, TAPINTATLAN KÍVÁNCSISKODÁS
A halántéknál a szemekhez közel futó ívelt szemöldökök. Az orr nagyon hosszú és felfelé hajlik. A hegyes orr megerősíti e karakterjegyet.

UTÁNZÓKÉPESSÉG
Az orrlyukak belső vonalának felfelé görbülése utánzóképességet kölcsönöz. Ugyanezt jelentik a megnyúlt, az orcák felé leereszkedő orrlyukak, nagyon széles szájjal és keskeny arccal.

ÜGYESSÉG (veleszületett)
Alacsony és széles homlok.

VASAKARAT, RENDÍTHETETLENSÉG
Enyhén kiálló felsőajak, a telt ajkak találkozása szépen ívelt vonalat alkot.

VENDÉGSZERETET
Felfelé futó barázdák az arcon a száj valamelyik oldalán.

ZÁRKÓZOTTSÁG, SZÓFUKARSÁG
Finoman, de határozottan zárt szájak, hosszú, az ajaknál lehajló orr.
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
A combok
  2015-04-13 16:02:32, hétfő
 
  A combok


A combok, vagyis lábszár felső, vastagabb - a térdízülettől a csípőig tartó - részeinek egészsége, külső megjelenése, nemcsak a járás, a helyváltoztatás és az emberi - különösen a női - test szépsége szempontjából fontos, gesztusaik gazdájuk szándékát is jelezhetik, alaktani jellemzői, a rajta megfigyelhető jegyek pedig elsősorban a régiek - a karakterolvasók, fiziognómusok, jövendőmondók - számára hordoztak hasznos információkat.

Akárcsak a széles, ringó csípők, a hosszú kerekded, formás, izmos női combok ugyancsak felizgatják a férfiak fantáziáját, azonban egyáltalán nem mindegy mit tesznek velük, állásban vagy ülve, hogyan tartják őket. A testtartások, gesztusok üzeneteket hordoznak, melyeknek tartalmával nem árt, ha tisztában vagyunk.

A széttárt combok valósággal kiemelik a nemi szerveket, vonzzák a partner szemeit, ezért rendkívül kihívó a jelentésük. Különösen olyankor igen erős az ösztönzés, ha rövid szoknyát vagy ruhát viselnek a hölgyek. Férfiak esetében ugyanennek - az előretolt csípőhöz hasonlóan - provokatív az üzenete. (Nem tévesztendő össze a laza testtartással, ugyanis ilyenkor a combok csak kissé nyílnak szét, a lábak a csípőtől párhuzamosan futnak.)

Az összezárt lábaknak viszont éppen az ellenkezője a jelentése. ,,Semmi keresni valója nincs itt", üzenik a szorosan összesimuló combok a férfi partner, beszélgetőtárs számára. Ülés közben a térdek ilyenkor szemérmesen egyszerre, összezárva mozognak. Ez különösen rövid szoknya esetén fontos. Az állásban vagy ülve keresztbe tett combok védekezést jelentenek a közeledés ellen. Ez még hangsúlyosabb, ha a karok is összefonódnak a test előtt.

A comb felemelése a járás alapvető eleme, ezért ez arra utalhat, hogy az illető távozni készül. Ezzel a gesztussal azonban óvatosan kell bánni, mert az összehúzódott combizmok kinyújtását is szolgálhatja. A combok fel-le mozgatása (lábrázás) általában idegesség, vagy rossz szokás, de a türelmetlenség jele lehet.

Amikor az emberek felállni készülnek, gyakori, hogy a kezeiket a combjukra helyezik, és úgy tolják fel magukat. Emiatt a combokra tett kezek a távozási szándékot is fejezhetik. Ha viszont közben a könyökök - a csípőre tett kezekéhez hasonlóan - oldalra fordulnak, nemtetszést vagy fenyegetést jelezhetnek.

A combok megérintése a figyelmet próbálja felhívni rájuk. Minél jobban közelít a kéz a genitáliákhoz, annál szuggesztívebb az ,,invitálás". A tenyérrel a combra ütés pedig önfenyítésként vagy távozásra való nógatásként is felfogható.

Átlépve a karakterolvasás és a jövendölés területére, az egyenes, kerekded, lefelé fokozatosan elvékonyodó, szőrtelen, húsos combok a szerencsés, bátor és jóindulatú asszonyt jellemzik. Ha viszont a combok soványak, csontosak, sokat betegeskedő, szerencsétlen nőről árulkodnak. Nem jó ómenek a széles és szőrös combok sem, ugyanis szegénységet, nélkülözést és küszködést jeleznek. A felül széles és belső oldalukon szőrös combok gazdája pedig - állandó csavargásával - a férjének okoz sok problémát.

A férfiaknál a széles, húsos combok a jó szerencse jelei, a keskeny, sovány felső lábszárak viszont balsorsról árulkodnak. Az asszonyok körében népszerűek a sűrű szőrzettel borított combú férfiak, míg a szőrtelen combok szerencsétlen flótást jellemeznek.

Ami viszont a combokon megjelenő anyajegyeket illeti, ezek értelmezése már kevésbé egyértelmű. A kínaiak szerint a combok előoldalán lévők pozitív személyről árulkodnak, aki tiszteletet tanúsít embertársai iránt; míg a comb hátsó részén megjelenő anyajegyek a türelmes, a számokkal jól bánó emberek jellemzői. Az utóbbiak népszerűségre, szerencsés és boldog életre számíthatnak.

Jó kilátást jeleznek a combok belső felén látható anyajegyek is, ez azonban - ha a gazdája férfi - nem az illető érdeme, hanem valamelyik jómódú rokon örökségének köszönhető. Az asszonyok esetében szintén vagyonosodás a jelentésük, ez viszont nem másoknak, hanem a saját erőfeszítéseiknek tulajdonítható.

Az indiaiakat elsősorban nem az anyajegyeknek a combon elfoglalt helyük érdekli, hanem a színük, valamint az, hogy melyiken, a jobbon vagy a balon találhatók-e. Náluk az asszony jobb combján található anyajegy jelez örömteli házasságot és hosszú életet. Ha az anyajegy fekete, várhatóan fiatalon megözvegyül, ám újból férjhez megy, és a második frigye ugyancsak boldog lesz.

Férfi esetében hasonlóan pozitív a jobb combon lévő anyajegy jelentése, a külső szemlélő számára egy intelligens, megértő férfit, míg a gazdájának jólétben töltött hosszú életet és szerető feleséget jelez.

Az asszony bal combján található anyajegy viszont rossz ómen, ugyanis arról árulkodik, hogy rosszindulatú, hamis barátnői áskálódásukkal pokollá próbálják tenni az életét. Ám ha az anyajegy kicsi és mézszínű, sok szeretetben lesz része, és jó egészségnek fog örvendeni. A sötét színű azonban azt jelzi, hogy nem lesz szerencséje a szerelemben, a fekete pedig arra utal, hogy - még ha egyébként erős felépítésű is - hirtelen halálra számíthat.

Férfi esetében a bal comb anyajegye hosszú, súlyos betegség előjele. Ha fekete, életének delét sem fogja megélni, tetejébe a szerencséje is meglehetősen forgandó lesz. A bal comb felső részén lévő anyajegy mindkét nem számára kicsapongó életet, s ezért korai halált prognosztizál. Ha az asszonyé fekete, valószínűleg gyilkosság áldozata lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Fiziognómia - arcisme  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1302
  • e Hét: 4115
  • e Hónap: 61473
  • e Év: 61473
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.