Regisztráció  Belépés
evavicus.blog.xfree.hu
,,Jőjj pihenni, szabad perceidben, gépek, számok fáradt embere! A barátság meghitt otthonába hív a költő, - beszélgess vele." /Veress Ferenc/ Szuhanicsné Bencsik Éva
2001.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Csirkés csusza
  2018-05-09 00:47:01, szerda
 
  Csirkés csusza

Hozzávalók:

40 dkg csuszatészta
só, bors
60 dkg csirkemell
6 dkg vaj
25 dkg trappista sajt (a fele füstölt is lehet)
3 dl tejföl
petrezselyem

Elkészítése:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A csirkemellet kockákra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk. A húst a vajon pirosra sütjük.
A sajtot lereszeljük, majd a tejföllel, a petrezselyemmel és a hússal együtt a tésztával összekeverjük. Azt a vajat is belecsorgatjuk, amiben a hús sült.
Egy tűzálló tálat kivajazunk és beleöntjük a tésztaegyveleget, tetejére még reszelt sajtot szórunk. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 percig sütjük. Bármilyen salátával isteni.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Tojásfasírt
  2018-05-02 14:02:25, szerda
 
  Tojásfasírt

Hozzávalók:

15 tojás
2 fej vöröshagyma
3 zsemle
egy nagy csokor petrezselyem aprítva (minél több annál jobb)
5 gerezd fokhagyma (lehet kevesebb is)

bors
zsemlemorzsa a forgatáshoz
étolaj

Elkészítése:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk.

14 tojást felverünk, ízlés szerint sózzuk, majd a hagymán tojásrántottát készítünk belőle.

A kész rántottát kruplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott zsemléket, a nyers tojást, petrezselyemzöldet, sót és borsot, a zúzott fokhagymát és összegyúrjuk, mint a fasírtot.

Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.

Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.

Jó étvágyat kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Muszaka
  2018-04-19 12:58:37, csütörtök
 
  MUSZAKA

A műszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat.
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. A görög változatban hús és padlizsán alkotta rétegek szerepelnek, melyeket fehérmártás/besamelmártással borítanak, majd megsütnek. Kerülhet bele burgonya és cukkini is.
A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész (Τσελεμεν τές) alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: az alsóban pirított padlizsánszeletek vannak; a középsőt darált marhahús alkotja, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal fűszerezve; tetején besamelmártás vagy tejsodó. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják.
Az alaprecept számos változata létezik, néha a mártást hagyják el, máskor a zöldségeket variálják. A Görögországban leggyakoribb változat a padlizsán mellett tartalmazhat cukkinit, részben sült burgonyát vagy pirított gombát is. Celemendész szakácskönyve ismer böjti muszakát is, amibe nem kerül sem hús, sem besamel, kizárólag zöldségek (darált padlizsán játssza a hús szerepét), paradicsomszósz és zsemlemorzsa.
Forrás: Wikipédia

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók 4 személyre:

2 db nagy padlizsán
6 db közepes burgonya
olívaolaj


A húshoz:
1 kg darált marhahús
őrölt fekete bors

50 dkg paradicsom vagy 50 dkg paradicsompüré
10 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojásfehérje
1 db egész babérlevél
1/4 tk. fahéj
4 db egész szegfűszeg
10 db mentalevél
1 kis csokor petrezselyem

A mártáshoz:
1 liter tej
4 ek. liszt
szerecsendió
5 dkg vaj
2 db tojássárgája


Kezdjük az elején. A padlizsánokat felszeljük körülbelül fél cm vastag szeletekre. A burgonyát megtisztítjuk és szintén hasonló vastagságúra vágjuk. A padlizsánokat megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és néhány perc alatt a padlizsánok és a burgonyák oldalát megpirítjuk. Nem kell átsütni, csak egy kis színt adunk nekik és nem lesznek olyan kemények. Ha ezek kész vannak, akkor félrerakjuk ezeket.

A következő lépés a hús elkészítése. A darált húst egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a felaprított vöröshagymát és a felaprított paradicsomot. Megsózzuk kb. 1/4 ek. sóval, 1 tk. őrölt fekete borssal, 1/4 tk fahéjjal és 4 db egész szegfűszeggel. Ezt kb. 10-15 percig összerotyogtatjuk gyakori kevergetés mellett. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.

Egy lábasban a te tejet és a lisztet csomómentesre keverjük. Ha véletlenül mégis csomós lenne, akkor kapjátok elő gyorsan a botmixert és néhány perc alatt megoldjátok vele a problémát. Feltesszük közepes lángra és folyamatosan kavargatjuk. Kevergetés közben hozzáadjuk az 5 dkg felkockázott vajat, egy nagy csipet sót és 5-6 reszelésnyi friss szerecsendiót. Addig kevergetjük az egészet, amíg be nem sűrűsödik. Ezt úgy ellenőrizhetitek, ha belemártotok egy kanalat a mártásba és kiemelve szépen bevonja és nem folyik le, de az állagból is látni fogjátok, hogy milyen sűrű. Kicsit félretesszük hűlni.

Nincs más hátra, vegyünk elő egy tűzálló tepsit (kb. 25x30 cm) (autentikusan kör alakú fém sütőtálat használnak). Alsó rétegként a pirított burgonyát tesszük le.

A kihűlt húshoz hozzákeverjük a 2 db tojásfehérjét, a frissen vágott mentát és a frissen aprított petrezselymet. Alaposan összeforgatjuk az előbbieket a hússal és az első rétegre rakjuk az összeset. Majd befedjük az összes megsütött padlizsánnal.

Végül a mártáshoz hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és befedjük ezzel az egész muszakát.

Közepes hőfokon (kb. 180 °C-on) 40 percig sütjük, addig amíg szép piros nem lesz a teteje. Melegen is fogyaszthatjuk, de ha hagyjuk egy kicsit hűlni akkor a fenti képhez hasonlóan tudjuk szelni.
Számtalan módon készülhet a muszaka, mi ezt a változatot szeretjük és készítjük a leggyakrabban. Munkásabb, macerásabb változat, de megéri!
Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek!
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Grenadírmars
  2018-02-19 17:56:11, hétfő
 
  Grenadírmars

hozzávalók

25 dkg tészta (fodros nagykocka)
50 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 ek napraforgó olaj

elkészítés

A tésztát és a krumplit sós vízben - természetesen külön-külön:) - megfőzzük.
Mindkettőt leszűrjük, a krumplit villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon aranybarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát, sót és borsot, majd beleforgatjuk az összetört krumplit, és végül a tésztát.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Francia rakott burgonya
  2018-02-19 17:10:38, hétfő
 
  Francia rakott burgonya

hozzávalók

1.2 kg burgonya
6 db tojás
3 dl tejföl
5 dkg vaj
4 dkg zsemlemorzsa
10 dkg sajt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint

elkészítés

A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük (ne túl puhára). Majd meghámozzuk, karikára vágjuk. 3 tojást keményre főzünk, azt is karikára vágjuk.
A nyers tojások sárgáját tálba tesszük, hozzákeverjük a tejfölt, sóval, törött borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Beletesszük a tojásfehérjéből vert kemény habot, végül a burgonyát és a kemény tojást.
Tepsit vajjal kikenünk, megszórunk zsemlemorzsával, beleöntjük a burgonyát, tetejére zsemlemorzsát szórunk, és meghintjük reszelt sajttal. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és középmeleg sütőben megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Sonkás rakott tészta
  2018-02-19 17:04:35, hétfő
 
  Sonkás rakott tészta

hozzávalók

A tésztához

250 g tészta (fodros nagykocka)
15 dkg gépsonka
3 db tojás
1 ek vaj (a hőálló tál kikenéséhez)

A mártáshoz

5 dkg vaj (nem margarin)
3 csapott ek finomliszt
3 dl tej
175 g tejföl
szerecsendió ízlés szerint
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint

A tetejére

30 dkg sajt (reszelt)

elkészítés

A tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy kicsit "ress", nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.
A tojásokat keményre főzzük.
A gépsonkát kockára vágjuk.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.
Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Rakott krumpli
  2018-02-17 15:14:07, szombat
 
  Rakott krumpli

Hozzávalók

1 kg krumpli (tisztítva mérve)
6 keményre főzött tojás
1 szál füstölt kolbász


A tejfölös öntethez
1 nagy doboz (450 g) tejföl
0,5 dl olaj
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika


A krumplit meghámozzuk és karikára vágjuk. A kolbászt és a tojást felszeleteljük.
A tejfölt az olajjal, a sóval és a pirospaprikával lábosba mérjük és kevergetve felforrósítjuk.
Egy fedeles jénai edény aljába rakjuk a szeletelt krumpli harmadát. Ízlés szerint sózzuk. Erre jön a tojás és a kolbász fele, majd meglocsoljuk a tejfölös öntet harmadával.
Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a krumpli és a tejföl utolsó harmadával zárunk.
Ha az öntet elfogyott, a lábosba 1 dl vizet öntünk, kicsit összerázogatjuk, és a krumpli alá öntjük.
Lefedjük, és forró sütőben, bő egy óra alatt készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Csirkecomb pékné módra
  2018-02-17 14:26:36, szombat
 
  Csirkecomb pékné módra

Hozzávalók:

4 csirkecomb
1 kg burgonya
4 vöröshagyma
2 evőkanál sertészsír
1 kávéskanál szárított, morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál szárított, morzsolt rozmaring
1 csokor felaprított petrezselyem
1 dl rosé
só ízlés szerint


Elkészítés:

A csirkecombokat megtisztítom, besózom és megszórom a fűszerek keverékével.
A megtisztított burgonyát a kizsírozott tepsibe rakom, és ízlés szerint sózom. A nagyobb darabokat elfelezem.
A krumplin elhelyezem a megfűszerezett húsokat, majd a vastagabb karikára vágott hagymát is rárakom.
Aláöntöm a bort, lefedem fóliával, és kemencébe tolom. 250 fokon 1 órán át sütöm, majd a fóliát levéve még 15 percet.
A vele sült krumplival és hagymával tálalom.
Sütőben is elkészíthető: addig sütjük fólia alatt, amíg a krumpli megpuhul, majd megpirítjuk a tetejét fólia nélkül.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Zöldségekkel sült csirkecombok
  2018-02-14 19:58:13, szerda
 
  Zöldségekkel sült csirkecombok

hozzávalók

1 kg csirke alsócomb
1 kg burgonya
3 db sárgarépa
2 közepes fej vöröshagyma
3 db újhagyma
5 gerezd fokhagyma
7 db koktélparadicsom
10 dkg füstölt szalonna
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
2 ek olívaolaj
1 fél citromból nyert citromlé
1 kis db cukkini (vagy bármilyen zöldség)

elkészítés

A combokat megmossuk, és a kedvenc fűszerkeverékünkkel beszórjuk, sózzuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára.
A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, egy tálba tesszük, befűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, és jól elkeverjük, hogy mindenütt érje az olaj és a fűszer.
Beleborítjuk egy tepsibe, a tetejére rakjuk a combokat, rászórjuk a szalonna darabokat, és rányomjuk a citromlevet. Egy jó nagy fóliával, betakarjuk, és 180 C fokos sütőbe toljuk.
90 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és a hőt felemeljük 230 fokra, úgy sütjük, amíg meg nem pirul.
szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
Rakott kelkáposzta
  2018-02-14 19:45:31, szerda
 
  Rakott kelkáposzta

hozzávalók

2 db kelkáposzta (nagyobb)
3 db leveskocka
1 db vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
30 dkg darált sertéshús
30 dkg darált pulykahús
15 dkg darált füstölt-főtt tarja
10 dkg rizs
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
4 dl tejföl
15 dkg sajt (reszelt)

elkészítés

A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megfuttatjuk.
Beletesszük a kétféle darálthúst, a füstölthúst, és megpirítjuk. Egy csapott evőkanál pirospaprikát elkeverünk benne.
A rizst sós vízben megfőzzük.
A kelkáposztákat félbevágjuk, jól megmossuk, és a leveskockából készített "levesben" puhára főzzük. Ha kész, a vízből kiszedjük, jól lecsepegtetjük, és leveleire szedjük.
Egy tepsit kivajazunk, és a kelkáposzta felét elhelyezzük az alján.
A rizst belekeverjük a darálthúsba, sózzuk, borsozzuk, és a káposztán egyenletesen elterítjük.
A kel másik felével letakarjuk. Erre tesszük a tejfölt, majd a reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Étel ital receptek  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 1552 db bejegyzés
Összes: 10642 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 712
  • e Hét: 1860
  • e Hónap: 33616
  • e Év: 621585
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.