Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Rendőrségi felhívás NAGYON FONTOS
  2016-02-19 18:13:38, péntek
 
  A hétvégén az én telefonomra is érkezett egy +39?.-es hívás, de nem vettem észre, és mivel Olaszországra tippeltem, és senkit nem ismerek, aki most ott lenne, nem hívtam vissza.
Szóval ez tényleg létezik.
A T-Mobile megerősítette a hírt, kérlek, olvassátok el figyelmesen!

A Belgrádban megtartott Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon, Marija Kusity, a fórum elnöke és a Raiffeisen bank dolgozója a következő értesítést közölte:
?Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy újfajta bűncselekményre.
Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött.
A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás.
Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen.
A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és
ha a hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394.,
(ebben a konkrét esetben +393193260045 +393193260045 szám volt), és
mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következménye nem lesz,
de ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik.
A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett
számra, és ezzel az egy hívással több mint 2.000 EURO-s költsége keletkezett.
Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, s óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.?
A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is.
Megkérem Önt, hogy ezen esetek megelőzése érdekben, minél több emberhez
juttassa el ezt az információt.
MSN veszély! Átverés!
Vigyázzatok!
Aki a Windows Live Messenger-t használja az msn-hez, a lap alján időnként
megjelenik egy IQ-teszt.
Ez egy nagy átverés!!!!!
Ha rákattintasz és megcsinálod a feladatot, a telefonszámodat fogja kérni ?a válasz megküldéséhez.
Ha itt megadod a számodat, és a tovább gombra kattintasz, kapsz egy sms-t.
Ebben a pillanatban 1.080,- forintot (Ezernyolcvan forintot) levonnak a kártyádról, előfizetésedről!
Innen kezdve az IQ-tesztről már szó sincs, hanem tagja lettél a ?dada
klubnak?, és ami a legszörnyűbb: HETENTE le fog vonni újabb 1.080,- forintokat a rendszer, egészen addig, amíg ki nem lépsz a dadából,
de kilépni sem egyszerű, mert a honlapon nincs ilyen opció, hanem egy telefon-automatát hívogathatsz munkaidőben.
Szóval ez a jelenlegi egyik LEGNAGYOBB CSALÁS, amely kimondottan a diákságot
célozza!Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám,
amely a következő számjegyekkel kezdődik: +4478?
Ne vegyétek fel a telefont, ha ilyen számról van hívásotok, és ne hívjátokAnnyi furcsaság van a dologban, hogy nagyon korán kb. 3-4 csörgés után lerakják a telefont.

A telefonhívások főleg este történnek!
Tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelefonnal rendelkezik!

Köszönöm a segítséget:KÉRJÜK OSSZA MEG ÖN IS!

Kuti Erika r. szds.
bűnmegelőzési főelőadó
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Kend a szemed alá a szódabikarbónát
  2016-02-12 19:23:31, péntek
 
 
Kend a szemed alá a szódabikarbónát és hihetetlen dologban lehet részed!


Egyre több ember van tisztában azzal, hogy mennyire pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a szódabikarbóna. Sokoldalúságát kihasználja a kozmetikai ipar, a háztartás, a főzés, az alternatív gyógyászat, stb.

A szódabikarbóna csodákra képes abban az esetben is, ha a szemünk alá kenünk egy keveset. Ha a szem körüli sötét karikáktól szenvedünk, vagy ha alváshiány miatt táskássá váltak a szemeink,esetleg a szemünk körül lévő ráncokon szeretnénk kicsit korrigálni, akkor a szódabikarbóna mindezt egyszerre orvosolja!

Használata:

Egy pohár forró vízben keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát és várjuk meg amíg kissé kihűl. Vegyünk egy vattapamacsot, áztassuk bele ebbe a folyadékba, kissé nyomkodjuk meg, majd tegyük a szemünkre kb. 10-15 percre.

Ezt követően mossuk meg az arcunkat, vigyázzunk, hogy szembe ne kerüljön, tehát ne hagyjuk csepegősre a vattát. Végül egy hidratálókrémmel kenjük be vastagabb rétegben az arcunkat. 1-2 alkalom szemmel látható változásokra képes!
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
A pezsgők tulajdonságairól
  2015-04-20 23:50:58, hétfő
 
  A pezsgők tulajdonságairól


Szervezetünkben a szénsavnak köszönhetően a pezsgő különösen gyorsan szívódik fel, és ha megfelelő hőmérsékleten, azaz négy-hat fokon isszuk, a nagy hő különbség következtében szétrobbannak bennünk a buborékok. A robbanás boldogsághormonokat szabadít fel. A stresszes fogyasztó oldottabbá, a rosszkedvű vidámabbá válik.
A pezsgőt véletlenül fedezte fel Dom Perignon francia bencés szerzetes a XVII. században. Ő volt az apátság pincemestere, és amikor kibontott néhány magasabb cukortartalmú, parafa dugóval lezárt bort, maga is elcsodálkozott a buborékokkal feldúsult, jóízű italon. Az eseményt megelőzően az angolok már készítettek habzó bort, de a valódi különlegesség a francia testvér nevéhez fűződik. Kezdetben, az elkészítési eljárás kezdetlegessége miatt a pezsgő minősége kívánnivalókat hagyott maga után, gyártása pedig rengeteg balesetet okozott. A szétrobbanó palackoknak köszönhető sérülések miatt gyakran az ördög műveként emlegették.
Amíg elkészül
A hagyományos készítésű pezsgők napjainkban is legalább két évig készülnek. A palackokat máglyába rakják, tartalmukat három-négy hónapig erjesztik, majd további fél év érlelés következik. Az érlelés idején az üvegeket időnként felrázzák, hogy felkeverjék az ital élesztőtartalmát. Később dugóval lefelé, 45 fokos szögben rázóállványra kerülnek, további forgatásban részesülnek, dőlésszögük pedig folyamatosan változik. A tiszta és áttetsző nedű a seprőtelenítés után nyeri el végső állapotát.
A pezsgőkészítés másik változata az úgynevezett Méthode Charmant. Rousseau és Maumené jöttek rá, hogy kedvelt italukat nagy tartályokban erjesztve és érlelve is elő lehet állítani. Az ötlet megvalósítása Charmant nevéhez fűződik.
Édesszájú hazaiak
Magyarországon AC Nielsen-adatok szerint az édes, 0,75 literes kiszerelésű pezsgők a legnépszerűbbek. Az elmúlt évben a második legkedveltebb fajtának a félszáraz bizonyult, a száraz pezsgők pedig a harmadik legjelentősebb termékcsoport pozícióját kapták. Nagyon száraz pezsgőt csak kevés magyarországi fogyasztó vásárol. Lehet, hogy ebben szerepet játszik között az a tény is, hogy a brut pezsgők képviselik a legmagasabb árszintet.
Kinek ahogyan ízlik...
Az ünnepek italának legfontosabb értékmérője a gyöngyözés. Minél több és kisebb átmérőjű, füzérként a felszínre törő buborékot tartalmaz, annál értékesebb a pezsgő. Az íz mellett a látvány is szemet gyönyörködtető, ezért a pezsgőspoharak általában vékony falú, áttetsző üvegből készülnek, űrtartalmuk 100-125 milliliter. A mai gasztronómiai szokások szerint a pezsgőt, természetesen hűtött állapotban, bármikor lehet fogyasztani. Aperitifként extra száraz, baromfi- és disznóhúshoz félszáraz, vadhúshoz száraz, vagy rosé, marhahúsokhoz félszáraz vörös, májételekhez félszáraz, szárazsüteményhez félédes, desszertekhez muskotályos, gyümölcsökhöz pedig félédes pezsgő dukál.
Mit jelent, hogy száraz vagy édes?
A száraz nem azt jelenti, hogy ,,porított anyagból víz hozzáadásával készül.
A bor- vagy pezsgőkészítés során a kipréselt szőlő leve erjedni kezd, amely során a benne lévő cukor alkohollá alakul. Ahogy csökken a lé cukortartalma, úgy nő az alkoholtartalma. Amikor már nem, vagy csak minimális cukor maradt benne, a bort száraznak nevezzük. Attól függően, mennyi cukor maradt a borban, száraznak, félszáraznak, félédesnek vagy édesnek nevezhetjük.
A hazai szabályozás szerint édes bor az, amelynek literenkénti cukortartalma magasabb, mint 45 gramm. A félédesnél a szabott érték 18 és 45 gramm közé esik. Félszáraz borról 4 és 18 gramm közti cukortartalomnál beszélhetünk; egy liter száraz borban pedig 4 grammnál kevesebb a cukor.
Nemcsak a cukor...
Hogy egy bort mennyire érzékelünk édesnek, azonban nem csak a cukortartalmától függ. Az édességérzékelésünket nagyban befolyásolja például a bor savassága: általánosságban elmondhatjuk, hogy minél savasabb egy bor, annál kevésbé érezzük édesnek. (A savasság a cukortartalmat nem csökkenti, az érzékelésünket azonban befolyásolja.)
Ugyancsak befolyásolja a bor ízét a gyümölcsös/zamatos jellege is: minél inkább gyümölcsös ízű egy bor, annál édesebbnek érezzük. Végül, hogy mennyire édesnek vagy száraznak érzünk egy bort, befolyásolja az is, hogy milyen ételt fogyasztunk mellé.
A habzóborok (pezsgők) szénsavtartalmának forrására rendszerint utal a címkefelirat. A Méthode Champagnoise vagy Méthode Classique hagyományos, palackban érlelt pezsgőt jelöl. A tartályban erjesztett ital, azaz a tankpezsgő jelölése Méthode Charmat vagy Cuve Close. Az említettektől eltérően a Méthode Rurale nem borból - másodlagos erjesztéssel - készült pezsgőket jelent, hanem olyan italt, amelynél az édes must már az elsődleges erjesztés során szénsavassá válik. A Schaumwein, illetve Sparkling Wine megjelölést pedig olyan borokra alkalmazzák, amelyekhez utólag, mesterséges úton adták a szénsavat.


A pezsgős üvegek címkéin szokás még néhány speciális tulajdonságot is jelezni, így a Crémant olyan csökkentett habzású italra utal, amely különösen jól őrzi az alapbor ízeit, a Blancs de blancs fehér szőlőből készült fehér, míg a Blancs de noirs színes szőlőből készült fehér pezsgőt jelöl.


Az édesség jelölése
brut nature: a lehető legszárazabb, a másodlagos erjesztésnél egyáltalán nem adnak hozzá cukrot, s a cukortartalma kevesebb, mint 3 g/l
extra brut: nagyon-nagyon száraz, a cukortartalma kevesebb, mint 6 g/l
brut: nagyon száraz, a cukortartalma kevesebb, mint 15 g/l
extra trocken: igen száraz, a minimális édesítés miatt cukortartalma 12-20 g/l (nagyjából ennek a kategóriának felel meg a gout anglais is)
sec: félszáraz, a mérsékelt édesítés következtében cukortartalma 17-35 g/l (körülbelül ennek a kategóriának felel meg a gout américain is)
demi sec: félszáraz-félédes, cukortartalma 33-50 g/l (nagyjából ennek a kategóriának felel meg a gout français is)
doux: édes, cukortartalma meghaladja az 50 g/l-t (ennek a kategóriának felel meg a rich is).
Egyébként maga a Champagne terméknév név- és eredetvédelem alatt áll, azaz csak az Északkelet-Franciaországban készült, s meghatározott szőlőfajták borából palackban erjesztett ital hozható forgalomba ezen a néven.

 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
A pezsgőről
  2015-04-20 23:50:08, hétfő
 
  A pezsgőről


"Nem tudok pezsgő nélkül élni, győzelemnél megérdemlem, vereségnél szükségem van rá!" - mondta Napóleon, de nem ő volt az egyetlen, aki a különleges ital hatása alá került. Nem tudjuk pontosan, ki készített először pezsgőt, de az biztos, hogy fordulatokban gazdag az ital története.
"A csillagokat iszom"
Az egyik feltevés szerint a pezsgőt egy Dom Pérignon nevű bencés szerzetes fedezte fel, mégpedig egy véletlennek köszönhetően. Pérignon atya 1665-ben lett a Champagne vidéken található hautvillers-i apátság pincemestere, és 57 éven keresztül töltötte be ezt a pozíciót. Szakértő borász hírében állt, jól kezelt borai hamarosan híressé váltak még Párizsban is, elsősorban a borházasítás terén szerzett maradandó érdemeket. A legenda szerint az új, és még nem teljesen megerjedt borokat lepalackozta, és parafa dugóval ledugaszolta, így a borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be. Karácsony közeledtével ezzel a borral akarta meglepni a rendtársait, és amikor kibontott egyet, meglepve tapasztalta, hogy szénsavas, gyöngyöző italt rejt az üveg. Amikor belekóstolt, teljesen le volt nyűgözve tőle, és állítólag ekkor hangzott el azóta klasszikussá vált mondása: "A csillagokat iszom." Más források szerint viszont Franciaországban már a 16. század óta töltöttek erjedő bort hordóba vagy palackba, aztán lezárták, hogy az erjedés befejeződéséig keletkező szén-dioxid a borban maradjon.

Lehet, hogy az angolok voltak?
Más vélemények szerint Pérignon atyának mindössze az alapbor megalkotását köszönhetjük, ugyanis a pezsgőt valójában Angliában találták fel. A történet kezdete I. Jakab uralkodásáig nyúlik vissza, aki a fával való takarékosság jegyében megtiltotta, hogy fát használjanak az üvegolvasztáshoz, a szénnel történő olvasztás viszont sötétzöld vagy fekete, vastag falú üvegeket eredményezett. Ezek nélkül bajos lett volna pezsgőt készíteni, hiszen a nagy belső nyomás szétfeszítette volna a vékonyabb üvegeket. A champagne-i bor már ekkor híres volt, és angol kereskedők nagy mennyiségben importálták a nedűt, ám a könnyű, kissé savas borokat az angol ízlelőbimbók túl gyengének találták, ezért a kereskedők trükkhöz folyamodtak: kevés cukrot vagy melaszt adtak a borhoz, és így palackozták. Arra azonban nem gondoltak, hogy ettől ismét erjedni kezd, a végeredmény pedig szénsavas ital lesz. Ezt a verziót látszik alátámasztani, hogy 1662-ben az angol Christoph Merret hosszasan ír arról, hogyan lehet pezsgésre bírni a champagne-i bort. Bárhonnan is ered a pezsgő, az biztos, hogy a gyártása és a gyártási folyamat tökéletesítése Champagne-hoz köthető, és máig ez a vidék a világ pezsgőnagyhatalma. A champagne-i borkereskedők létesítettek ugyanis először pezsgőkészítő üzemeket: elsőként a Ruinart Pere et Fils cég készített üzemszerűen pezsgőt 1729-ben.


"Széchenyi lábai még az állásra sem valának alkalmasak"
Ismerve a kitűnő magyar borokat, nem meglepő, hogy hazánkban is hamarosan megindult a pezsgőgyártás. Ez is, mint olyan sok egyéb vívmány, Széchenyi István jóvoltából került be a magyar köztudatba. 1822-ben ugyanis Széchenyi és Wesselényi Franciaországba utazott, ahol egyebek mellett meglátogatták a Moët pezsgőgyárat is, ahol a jeles államférfiak tisztességesen benyakaltak a számukra addig ismeretlen italból. Wesselényi így emlékezik meg az esetről: "M. Moët hazaérkezve nála ebédelénk. Nagyon jót ettünk, de inni még sokkal jobbat ittunk. (...) Az egész asztaltársaság vidám vala, de két magyar nemes leginkább nekihevülve, és legfőbb ideje volt hazamenni, mert odaérkezve, Széchenyi lábai még az állásra sem valának alkalmasak." Széchenyi ennél diszkrétebben fogalmaz naplójában, mindössze annyit említ, hogy kellő figyelem nélkül kóstolván kis híján az asztal alá esett. Wesselényi nemcsak az italozásról emlékezett meg, hanem a champagne-i pezsgőkészítés technológiáját is leírta, Széchenyi pedig nyelvészeti szempontból járult hozzá az ital hazai meghonosításához, ugyanis Hitel című művében elsőként nevezi pezsgőnek az italt.


A magyar pezsgőgyártás bölcsője
Az első magyar pezsgőgyárat Pozsonyban alapította Schönbauer Mihály és Fischer János 1825-ben, és sokáig ez a város volt a hazai pezsgőgyártás központja: 1891-ben már öt pezsgőgyár működött itt. Schönbaueréktől még 1825-ben átvette a gyárat Napóleon egykori katonája, Hubert J. E., aki francia technológiával magyar alapanyagból készített pezsgőt. Legismertebb termékei a Gentry Club és a City Sect voltak. A kombináció olyan sikeresnek bizonyult, hogy az 1840-es években már 10 ezer palack ital került ki a gyárból. Az 1842-es magyar iparkiállításon a legnagyobb magyar pezsgőnek ítélt első díjat nyerte el, 1867-ben pedig a párizsi világkiállításon nyert első díjat, ami megnyitotta az utat a külföldi értékesítés felé is.
A Törley
Ha magyar pezsgőről beszélünk, szinte mindenkinek a Törley jut eszébe, aminek a kiváló minőségen túl az lehet az oka, hogy 130 éve létezik a márka. A szabadkai születésű Törley József alig végezte el a grazi kereskedelmi akadémiát, máris felkeltette érdeklődését a pezsgőgyártás, ami nem is csoda, hiszen ekkor lendült fel igazán ez az iparág. Franciaországban telepedett le, ahol több pezsgőgyárban is megfordult, majd amikor elsajátította a pezsgőkészítés minden csínját-bínját, saját vállalkozásba fogott Reimsben. Az ott megszokott módon félkész pezsgőt vásárolt a bortermelőktől, majd azt feldolgozta, és saját neve alatt forgalmazta. Egy ilyen alapbor beszerző útja során jutott el Budafokra. Törley meglátta a tájban a lehetőséget, és 1882-ben áttelepítette a gyárát Reimsből Budafokra, és életcélként tűzte ki, hogy elfogadtassa a magyar pezsgőt itthon és külföldön is. Nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen akkoriban itthon is szinte kizárólag csak a francia pezsgőt ismerték el. Az elsők között volt, aki felismerte a reklám jelentőségét, és élt is ezzel az eszközzel. Híressé váltak a gyár művészi kivitelezésű plakátjai, és kihasználták a kor jellegzetes hirdetőfelületét, a számolócédulákat is. Ezek a cetlik egyik felükön hirdetőfelületként működtek, másik felük viszont üres volt, és számolásra használták a boltosok, vendéglősök, majd afféle számlaként a vásárlóknak adták őket. De nemcsak ezeket az eszközöket használta Törley portékája népszerűsítésére, hanem szinte mindent: a levélpapírok és számlák fejléce is a gyárat és termékeit hirdette, a pezsgőt szállító teherautók pedig Magyarországon először hordoztak reklámot, nem kis feltűnést keltve ezzel. Persze nem pusztán a reklámra szorítkozott: francia szakembereket csábított a gyárába, és a legmodernebb gépsorokkal kezdte meg a termelést. Az elgondolás sikeresnek bizonyult, ugyanis 1890-ben már 300 ezer palack pezsgő készült a gyárban, a 25 éves jubileum idején pedig több mint egymillió.


Pérignon apát emlékét a mára már kultikus italnak számító Dom Pérignon pezsgő őrzi, ami nem más, mint a nagy múltú Moët & Chandon pezsgőház préstige cuvée-je.
Churchill is nagy rajongója volt a pezsgőnek, különösen a Pol Roger pezsgőket tartotta nagy becsben. Nemcsak a nemes ital iránt érdeklődött, hanem a Pol Roger családdal is közeli barátságban volt. A pezsgőkészítő család tisztelete jeléül 1984-ben Sir Winston Churchill cuvée néven hozta forgalomba magas minőségű cuvée-jét, amit azóta csak a legjobb szüreti évjáratokban hoznak forgalomba.
A legtöbb pezsgő évjárat nélküli, ami azt jelenti, hogy több különböző termőterületről és évjáratból származó alapborok keverésével készülnek. Az évjáratos vagy vintage pezsgők azonban kizárólag egy évjárat alapboraiból készülnek. Különlegességüket egyrészt az adja, hogy jellegzetes, csak az adott évre jellemző karakterük van, másrészt pedig csak kivételesen jó adottságú esztendőkben készítenek ilyen pezsgőket.
Sokan a pezsgő szinonimájaként használják a habzóbort, pedig két különböző italról van szó. A pezsgő egy ún. második erjedés során nyeri el szén-dioxid-tartalmát, míg a habzóbor úgy készül, hogy a bort szén-dioxiddal dúsítják, majd palackozzák és pihentetik néhány hétig.
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Madáretetési útmutató.
  2015-04-20 23:49:32, hétfő
 
  Madáretetési útmutató.

Nem csak vallom, hogy természetkedvelő vagyok, a magam módján teszek is valamit érte. Bár panelházban élek, de erkélyemen naponta több látogatót látok vendégül. Gondolom nem vagyok egyedül ezzel, ezért néhány jó tanácsot teszek közzé, talán segítség lesz valakinek.

Szívet melengető érzés, amikor télen a kis énekesmadarak rátalálnak az általunk kihelyezett táplálékra, és ennek segítségével maradnak életben.
Télen biztonságos búvóhelyekre húzódnak, és bebábozódnak a táplálékul szolgáló rovarok, hó fedheti a magokat rejtő talajt, a bogyók pedig hamar elfogynak a bokrokról és a fákról. Ráadásul, megfelelő kalóriamennyiség híján, hosszan tartó fagyos időben az alig néhány dekás madaraknak nehéz a testhőmérsékletüket megfelelő tartományban tartaniuk. A téli etetéssel és itatással sok kismadár életét megmentheted.
Miért jó madarakat etetni?
A téli rendszeres etetéssel elérhetjük, hogy sokkal több színes madarunk énekeljen, vagy éppen pusztítsa a rovarkártevőket jövőre a kertben. A madarak kertünkbe vagy erkélyünkre szoktatásával nemcsak a kis énekeseken segítünk, hanem a saját hétköznapjainkat is színesítjük. A madarak megfigyelése, a fajok és nemek meghatározása értékes és hasznos időtöltés az unokákkal együtt is! A Magyar Madártani Egyesület állásfoglalása szerint: ,,A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik szárnyas látogatói látványában, és jóleső érzéssel figyeli táplálkozásukat, egy nagyszerű emberi tulajdonságról is számot ad: önzés nélkül segít."
Hogyan kell a madarakat etetni?
A fagyok beállta után kezdjük el az etetést, és amíg tart a hideg idő, folyamatosan rakjunk eleséget a madáretetőbe. A folyamatosság azért fontos, mert az egyszer odaszoktatott madarak naponta számítanak az eleségre, s elmaradása akár a pusztulásukhoz vezethet. (Igen, a téli etetés kicsit kényeztetés is! És valóban, az odaszoktatás felelősség.) Enyhe időben kevesebbet adjunk. Szinte mindegy, hogy az etető milyen anyagból készül, egy kis átalakítással bármiből varázsolható madáretető (például: műanyagflakon, régi gumicsizma). Nagy hidegben a zsinóron kilógatott szalonna is kiváló energiaforrás. Legszebbek azonban a természetes anyagból, fából készült etetők, amelyek nyáron is a kert díszei közé tartoznak.
Amit adhatunk nekik:
Legjobb, amit tehetünk, ha olyan eledelt adunk a madaraknak, amely közel áll természetes étrendjükhöz. A következő táplálékok közül bármi jó megoldás, önmagában vagy egymással keverve:
• Mogyoró, dió - félbetörve vagy héjastul enyhén összezúzva, a madarak szépen kicsipegetik a számukra emészthető részeket.
• Gyümölcsfélék - alma, mazsola, bogyósok.
• Gabonafélék - köles, rozs, árpa, búza, kiválóan megfelel a díszállat-kereskedésekben kapható magkeverék.
• Olajos magvak - napraforgó, szezámmag, tökmag.
• Szalonna - csak ha só- és fűszermentes, és nincs füstölve.
Az állateledel-gyártók is kifejlesztettek a vadon élő madarak számára komplett keverékeket - készen is vásárolhatunk ilyeneket. Időnként kedveskedhetünk a díszállat-kereskedésekben kapható élő eleségekkel is: lisztkukaccal, földigilisztával.
Amit semmiképp se adj nekik!!!!:
Ne kerüljön az etetőbe sózott, fűszeres vagy füstölt eleség, mivel ezek, az amúgy is vízszegény időszakban vizet vonnak el a madarak szervezetéből. Sós mogyorónak, sós napraforgómagnak és füstölt-sós-paprikás szalonnának nincs helye az etetőben, ezekkel többet ártunk, mint amennyit használunk!
És mi a helyzet a kenyérmorzsával?
A kenyérmorzsával vigyázni kell. Valójában jó táplálék, de csak annyit adjunk a madaraknak, amennyit még aznap elfogyasztanak. Nedves időben a kenyérmorzsa könnyen megromlik, a rajta elszaporodott baktériumok megsavanyítják. Ettől viszont a madarak bélhurutot kapnak, és elpusztulhatnak.
Tippek:
1. Ha néptelen a madáretetőnk, lehet, hogy macska az oka. Ezért az etetőnek olyan helyet találjunk, ahová a cica nem tud felmászni, kerítésről átkapaszkodni, vagy lesből átugrani. Nem érdemes azzal kísérletezni, hogy a macskát a ,,madarászásról" leszoktassuk: akkor is szórakozik a madarakkal, ha nem éhes.
2. Az élelmes és olykor agresszív verebek is távol tarthatják a színesebb, kevésbé urbanizálódott madarakat. Ez ellen nem sokat tehetünk, mert a veréb minden helyzetben feltalálja magát. Megoldás lehet, ha az etetőben az eleség csak egy alulról megközelíthető kis nyíláson, levegőből érhető el. Erre a mutatványra a városi verebek talán kevésbé hajlandók.
3. A mag pótlását legjobb este végezni, mert kis barátaink reggel a legéhesebbek.
4. Olcsón szerezhetünk be apró napraforgómagot Budapesten a Magyar Madártani Egyesületnél, a Költő u. 21-ben. (Megközelíthető a 21-es busszal) Félfogadás: hétfőn és kedden 9-től 15-ig.
5. Az etetés felelősség! Csak akkor etessük a madarakat, ha egész télen vállalni tudjuk, mert az odaszoktatott madarak el is pusztulhatnak, ha nem kapnak többet eleséget.
Madárkalács
Készíthetünk vagy vásárolhatunk készen ,,madárkalácsot" is, amely nem más, mint olvasztott marhafaggyúba kevert napraforgó, dió- és mogyoródarabok. A lényeg a marhafaggyú mint kötőanyag, a magvak arányán lehet változtatni. Ha nincs más, napraforgómag is elég hozzá. Mielőtt megdermedne, lógassunk bele egy madzagot, ezzel tudjuk majd felakasztani. Végül helyezzük ki az erkélyre vagy az ablakpárkányra, majd a hidegben megszilárdult madárkalácsot akasszuk ki egy közeli fa ágára.
Ivóvízről is gondoskodjunk!
Itthon telelő madarainknak a leghidegebb hónapokban a vízhiánnyal is meg kell küzdeniük, hiszen a jégből, hóból képtelenek vizet magukhoz venni. Ezért nagyon fontos a madáritató kihelyezése is, ami lehet egy kiselejtezett műanyag tányér vagy virágalátét. Az ideális az lenne, ha naponta többször langyos vízzel tudnánk feltölteni az itatót, ám ez nem mindig megoldható. Ha minden reggel friss vizet öntünk ki, a madarak hamar megtanulják, hogy addig jöjjenek inni, amíg meg nem fagy a víz.
A leggyakoribb vendégek
Ha kitartóak vagyunk, és némi szerencsével járunk, akkor indulhat a megfigyelés és a fajmeghatározás. Érdemes lesz beszereznünk egy madarakkal foglalkozó könyvet, hogy azonosítani tudjuk a fajokat!
Az etetőn a szén-, a kék- és a barátcinege, valamint a csuszka, a harkály, az erdei és a fenyőpinty, a meggyvágó, a zöldike, a tengelic és a csíz szokott leggyakrabban megjelenni. Ha a földön is etetünk, vagy oda lehull a maradék, akkor feketerigó, vörösbegy, ritkán barátposzáta is szemünk elé kerülhet. 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Cukorbetegség
  2015-04-20 23:48:44, hétfő
 
  Cukorbetegség


Cukorbetegség esetén a szervezetben lévő szőlőcukor mennyisége az inzulin nevű hormon elégtelen termelődése, vagy csökkent hatékonysága miatt magas. A betegségnek két típusa különböztethető meg: az 1-es típusú cukorbetegség fiatalabb korban, általában 30 éves kor alatt jelentkezik, míg a 2-es típusú többnyire 40 év feletti, elhízott személyeknél alakul ki. Kezeletlen esetben a betegségnek az egész szervezetre kiható szövődményei alakulhatnak ki, amelyek viszont a gondos és folyamatos kezelés mellett minimálisra csökkenthetők.
Kialakulása, okai
A sejtek működéséhez energiára van szükség, melyet szervezetünk a szőlőcukor "elégetéséből" fedez. A szőlőcukor sejtekbe való felvételét és raktározását az inzulin nevű hormon szabályozza. Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású hormonja, mely a normális vércukorszint fenntartásáért felelős. Táplálkozás után megemelkedik a vércukorszint, és ez a hasnyálmirigyet fokozott inzulin elválasztásra serkenti: a termelődő inzulin segíti a sejtek szőlőcukor-felvételét és raktározását, normalizálva ezzel a vércukorszintet. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak rá megfelelően, ezáltal magas vércukorszint alakul ki. 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb inzulint termel. A betegség hátterében valamilyen fiatalkori vírusfertőzés áll, melynek következtében a szervezet védekező sejtjei a hasnyálmirigy belső elválasztású sejtjeit roncsolják. Valószínűsíthető a genetikai meghatározottság is. A 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy normál mennyiségű inzulint termel, de a sejtek érzéketlenné, rezisztenssé válnak vele szemben. A 2-es típusú cukorbetegség fő hajlamosító tényezője az elhízás, a betegek több, mint 3/4-e túlsúlyos. Az életkor előrehaladtával e típus kialakulásának esélye nő, és családi halmozódás is megfigyelhető.
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Piócaterápia
  2015-04-20 23:48:02, hétfő
 
  Piócaterápia

Az ókori India ábrázolásai a piócaterápiának már az időszámításunk előtt 500 évvel történő alkalmazásáról tanúskodnak. 300 évvel később Európában a görögök írták le a ,,vérszívó medicinát", és ez így ment tovább a középkoron keresztül az újkorig. A módszer a csúcspontját a 18. században érte el, amikor a piócákkal történő pazarló bánásmód halálos áldozatokat követelt, és vámpirizmusnak nevezték. A 20. század természetgyógyászatának képviselői élesztették újra a módszert, manapság a plasztikai sebészet is használja a hasznos vérszívókat. Mi rejlik ebben a véres módszerben, amelyet úgy tűnik, évezredeken keresztül sem lehet helyettesíteni?
A pióca - egy vérszívó gyűrűsféreg
A pióca egy európai gyűrűsféreg - amely a természetes környezetében elhagyja az édesvizet, hogy petéit a földbe rakja -, és orvosi célokra úgynevezett piócatelepeken tenyésztik. Egy pióca akár 8 hónapot is éhezik, mielőtt a természetgyógyászoknak és orvosoknak eladják. Az orvostudományban előnyben részesített Hirudo medicinalis faj kb. 2-4 cm hosszú, és egyformán szereti az emberek és az állatok vérét. Harapó- és szívószervként a piócán 3 állkapocs szolgál, amelyek éles fogakkal vannak ellátva. Harapás után egy háromágú csillag formájú sebet hagy hátra, amely megmaradhat hegként.
Egy kezeléshez 1-12 piócát alkalmaznak. Ehhez minden állatot fejjel előre egy kémcsőbe tesznek, és a páciens megfelelő bőrterületére csúsztatják. Mivel a Hirudo meglehetősen érzékeny a szagokra, az alkohol és gyógyszerek kipárolgását, valamint az illat- és parfümanyagok felvitelét kerülni kell, hogy ne utasítsa vissza az étkezést. A harapás egy kicsit fájdalmas, és a ritmikus vérszívás alig érezhető. 10-40 perc és 5-8 ml vér után a piócák jóllaknak, és egyszerűen leesnek. A vér azonban akár még 20 órán keresztül is szivároghat, ami fontos részét teszi ki a piócakezelésnek. Mint egy enyhe köpölyözésnél, 30-50 ml vér megy veszendőbe.
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Pecsétviaszgomba
  2015-04-20 23:47:30, hétfő
 
  Pecsétviaszgomba

A pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) Kínában már 2000 éve ismerik, tisztelik és nagy becsben tartják.

A Kínaiak szerint mágikus gyógyerővel rendelkezik, és úgy gondolják, hogy gyógyító ereje meghosszabbítja az életet, megőrzi az egészséget és a fiatalságot.

A Han dinasztia tagja, Wu császár a gombát a hallhatatlanság eszközének hitte és a palota kertjében neveltette. A dinasztia krónikása, Pan Pu, még versben is megemlékezett róla. Gyógyhatását összefüggésbe hozták a filozófiai tannal, a taoizmussal.

Régen csak az uralkodók gyógyítására szolgált, és a XX. század második feléig csak uralkodócsaládok és tehetős emberek gyógyszere volt.

A pecsétviaszgomba gyorsan növekedő, 5-30 cm átmérőjű, 1-3 cm vastagságú kalapot visel, melynek felülete lakkszerű, élénk vörösesbarna. A fiatal gomba parafaszerű, később pedig fa keménységű lesz. Korhadó fatönkökön, fatörzsön vagy talajon egyaránt megél. A világon mindenhol megterem. Hazánkban kora ősszel lelhető fel a tölgy-, bükk-, éger, nyír- és fenyőfákon.

Az ősi Kínában a gomba gyógyhatását mellkasi panaszokra, szellemi tevékenység fokozására, a feledékenység enyhítésére, és az élet meghosszabbítására használták.

A legújabb kutatások már bővítették a gombával való gyógyítható betegségek körét: immunerősítés, álmatlanság, étvágytalanság, krónikus hepatitisz, magas vérkoleszterinszint esetén, krónikus szívbetegség, gombamérgezés, magas vérnyomás, kimerültség és nem utolsó sorban a rákos megbetegedések kezelésére alkalmazzák.

Az ezzel kapcsolatos kutatások az utóbbi 15 évben világszerte bővültek, és tudományos kísérletekkel alátámasztva igazolják a pecsétviaszgomba gyógyhatását. A kutatások igazolták, hogy nem egy betegséget gyógyít, hanem erősíti a szervezetet, normalizálja a működését, erősíti az immunrendszert, amely hozzájárul a betegség megszüntetéséhez, illetve javulásához.

A rendelkezésre álló tapasztalatok alapján és a tudományos kísérletek során beigazolódott, hogy nagyban hozzásegíti a rákos betegeket kiegészítő terápiaként a gyógyuláshoz.
- csökkenti a chemo- és radioterápiás kezelések mellékhatásait (fáradság, hajhullás, étvágytalanság, fertőzésveszély, a csontvelő működésének gátlását)
- hozzásegíti a rákos betegeket az élet meghosszabbításához, csökkenti az áttétes daganatok kialakulását
- javítja a rákos betegek életminőségét
- erősíti az immunrendszert, így csökkenti a rákos sejtek kialakulását

Mellékhatások: a gombajelentős immunstimuláló hatással rendelkezik, ezért kerülni kell az immunpassziv készítményekkel való együttes alkalmazását.

Szintén kerülni kell azokat a szereket, amelyek véraggregációt gátló hatással rendelkeznek, mint például az Aszpirin. Egyéni reakciók is kialakulhatnak, mint az allergiás tünetek, de ritkán fordul elő.

 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Szeptemberi teendők a kertben
  2015-04-20 23:46:38, hétfő
 
  Szeptemberi teendők a kertben

Fűnyírást még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú műtrágyát. Öntözésék gyakoriságát és a kijuttatandó víz mennyiségét az időjárás alakulása határozza meg, hiszen lehet csapadékos és hűvös is a hónap, de lehet kellemesen meleg is.
Sok díszcserje ősszel élénk színű terméseket hoz. Mivel ezek részben mérgezőek, a gyerekeket tartsuk távol tőlük. Ilyenek növények például a borostyán, borozslán, borbolya, jezsámen, és a kecskerágó.
A késő ősszel virágzó fajok kivételével (őszirózsa, krizantém) az évelők tőosztását szeptemberben végezzük el, és ültessük el őket. Tőosztásnál minden, föld feletti részt közvetlenül a talaj fölött vágjuk le. A gyökereket kb. felükre kurtítsuk. A szétosztott tövek ne legyenek túl kicsik, mert az első évben gyengén virágoznak. Ültetéskor az ültetőgödröt olyan mélyre ássuk, hogy a növény gyökerei függőlegesen beleférjenek. Ültetés után a növény gyökerei körül a talajt alaposan nyomkodjuk le, öntözzük meg, majd takarjuk a talajt.
Az évelő növények ágyásaiból szeptember végén minden olyan egynyári virágot távolítsunk el, amelyet hézagpótlóként ültettünk. A legtöbb ilyenkorra már el is hervadt. Velük együtt távolítsuk el az évelőkön lévő elhervadt virágokat és elpusztult növényi részeket is.
A krizantémok virágai nagyon jelentéktelenek lesznek, ha a növények nem kapnak elegendő vizet. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a tövét öntözzük a növénynek és ne a leveleit, mert könnyen megbetegszenek.
A legtöbb liliom ültetésére, átültetésére szeptember a legjobb időszak. A liliomok közül majdnem mindegyik a meleg, napos helyet és a megfelelő vízelvezetésű talajt kedveli. Ott ahol a talaj agyagos és kötött szerkezetű ott homokkal és komposzttal javítsuk. Az ültető gödörbe alulra egy réteg kavicsot terítsünk szét, erre kerüljön a homok, amelybe a hagymákat ültetjük. Így kötött szerkezetű talajon is biztosíthatjuk a megfelelő vízelvezetést. A hagyma fölé laza szerkezetű, de tápanyagban gazdag talaj kerüljön, hogy a gyökerek elegendő tápanyaghoz jussanak. Szerves anyagként ne istállótrágyát, hanem tőzeggel és homokkal összekevert komposztot keverjünk a földhöz. Ültetés után ajánlott a talajt érett komposzttal letakarni. Az ültetési mélység a hagyma magasságának kétszerese legyen. A nagy, lapos hagymák ültetési mélysége a hagyma magasságának 3-4-szerese legyen.
Tavasz végén felszedett vagy újonnan vásárolt virághagymáink ültetésének is elérkezett az ideje. Kertünk tervezése, kivitelezése folyamán ne feledkezzünk meg a hagymás és egynyári növényeknek helyet hagyni, ne ültessünk mindent tele cserjével, örökzölddel. Még akkor sem, ha éppen nincs itt a hagymások telepítésének az időpontja. A kertépítés, szépítés hosszú folyamat mire minden időszak növénye a helyére kerül. Eltelhet két-három szezon is mire kertünk megmutatja igazi arcát.
A nárcisz humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a legjobban. A friss istállótrágyát nem tűri. A hol a talaj szegény, ott nedves tőzeget adjunk a talajhoz. A nyirkos mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul.
Ha ágyásba ültetjük, a sortávolság 20cm legyen. Tőtávolság elegendő 10-15cm. Ha a hagymákat csoportba ültetjük, a tőtávolság 15cm legyen. Az ültetési mélység 15cm.
A tulipánhagymák fő ültetési időszaka is szeptemberre esik. A tulipán a talajjal szemben nem különösen igényes, a laza és a kötött szerkezetű talajban egyaránt jól fejlődik. A semleges kémhatású talajon érzi jól magát. A hagymákat legkésőbb október elejéig ültessük el. A tulipánhagymák ültetési mélysége kb. 10cm legyen. Kötött szerkezetű talajon 8cm is elegendő. A sortávolság 20cm, a tőtávolság 10cm legyen. Csoportba ültetve 10-12cm legyen a tőtávolság. A kicsi, nem virágzó hagymákat fele ekkora távolságra ültessük.
A jácinthagymák ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a hagyma alján lévő gyökérkoronát ne sértsük meg. A jácinthagymák ültetési mélysége a talajviszonyoktól függ. Kötött szerkezetű talajba csak 10cm mélyre ültessük, lazább szerkezetű talajba 15cm-re is lehet. Az erősebb hagymákat 15, a gyengébben fejletteket 12cm-re ültessük egymástól. Legjobban akkor mutatnak, ha csoportban állnak.
A korán virágzó kardvirágfajták hagymagumóit már szeptemberben szedjük föl. Ne várjuk meg, amíg a föld feletti részek teljesen elsárgulnak vagy, elhalnak, ugyanis a betegségek kórokozóinak fejlődése a földben hagyott gumókon nagyon gyorsan folytatódik. A gumók korai kiszedésével ezt megakadályozhatjuk. Amint az elhalás első jelei mutatkoznak a gyökereken, felszedhetjük a gumókat. Az elhalt gyökerek belül barnák. A hagymagumók kiásásához ásóvillát használjunk, hogy a gumók ne sérüljenek meg. A hagymagumó gyökereire tapadó földet rázzuk le, és a gumót tisztítsuk meg. A hagymagumók kiásásakor a föld feletti részeket kb. 10 cm-esekre vágjuk le. A kiszedett hagymagumókat először szellős, száraz helyen szárítsuk meg.
Ügyelnünk kell arra, hogy ne tudjanak befülledni, ezért célszerű rácsos ládákba tenni őket, amelyek még egymásra helyezve is jól szellőznek. A ládákba legfeljebb két réteget tegyünk. Gyakran forgassuk át a hagymagumókat, amíg meg nem száradnak.
A kardvirág hagymagumóinak felszedésekor talált sarjhagymákat fajtánként szétválasztva gyűjtsük össze úgy, hogy a fajták ne keveredjenek. Mielőtt téli tárolásra eltennénk, őket is meg kell szárítani hasonló módon mint a nagy hagymákat. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak túl, mert megkeményednek, és tavasszal rosszul, illetve egyenetlenül hajtanak ki.
A dáliák, amennyiben az esetleges korai fagyoktól védjük őket, akár októberig is virágozhatnak. A szeptemberi fagyok többnyire nem igazán erősek, így elegendő, ha újságpapírral vagy szövetdarabokkal takarjuk a növényeket.
Az árvácska, a százszorszép és a nefelejcs ültetésének legutolsó határideje szeptember második dekádja.
Szeptember második felében szabadföldbe vetett egynyári mák, szarkaláb, körömvirág és katicavirág a következő évben lényegesen korábban virágzik, mint ha tavasszal vetnénk el. Ezen egynyári virágok fiatal növényei a telet jól viselik, amennyiben szélvédett helyre vetjük őket. A kelés után ne egyeljünk, ezt csak tavasszal tegyük meg. Idejében takarjuk az ágyást pl. fenyőágakkal.
Hónap utolsó napjaiban vigyük fagymentes helyre a kertben álló dézsás és cserepes növényeinket. Ilyenek a leander, az agávé, a nem télálló pálmaliliom és a bunkóliliom. A teleltetőben történő elhelyezés előtt alaposan vizsgáljuk át növényeinket, hogy ne kerülhessenek be beteg növények. A teleltetésre világos, szellős, fagymentes helyiséget válasszunk.
Nyárra a szabadba kivitt kaktuszok és más, pozsgás dézsás növények már az enyhébb korai fagyokra is érzékenyek, ezért még a fagyok előtt vigyük be őket a teleltetőbe. Ha ezek a növények megfagynak akkor könnyen elrothadhatnak, így a tél folyamán elpusztulhatnak. A fagymentes teleltetőhelyen mérsékelten öntözzük őket.

 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
Őszi depresszióról
  2015-04-20 23:46:00, hétfő
 
  Őszi depresszióról

A borús hónapokban nem véletlenül van több depressziós. A jókedvünkért felelős hormon, az endorfin termelődése főként napsütés hatására fokozódik. Azért persze, az esős időszakban is lehetünk vidámak, néhány egyszerű boldogság varázsló trükk alkalmazásával.

Mozgás
Az endorfin fáradtság fellépésekor kezd el termelődni, ezért van az, hogy edzés után boldogok, elégedettek vagyunk. Most ne gondolj rögtön a megerőltető edzőtermi gyakorlatokra! Elegendő az is, ha a lift helyett a lépcsőt választod, vagy, hogy a buszozás helyett inkább gyalogolsz. A lényeg a rendszeresség, mindennap igyekezz legalább egy fél órát mozgással tölteni!

Izgalom és félelem
Az endorfintermelést fokozza az izgalom is. A feszültség csökkentésére ugyanis a szervezet több boldogsághormont állít elő. Különös, de mégis hatásos a rosszkedvre, ha megnézel egy izgalmas kaland- vagy horrorfilmet. Izgulni nemcsak moziban lehet! Extrém sportok közben ötvözheted a mozgás és a félelem endorfintermelő hatását! Esőben, például, kipróbálhatod a falmászást, vagy ha az idő engedi, látogass el egy kalandparkba! Kalandparkokról itt találhatsz bővebb információt.

Finomságok
A csokoládéról köztudott, hogy nem csak az íze miatt okoz örömöt. A csoki magas kakaó és cukor tartalma fokozza a boldogsághormon termelődését. Persze, nem kell túlzásba vinni a csoki evést, a boldogságért elegendő naponta két kocka is belőle!
A csípős ételekről már kevesebben tudják, hogy szintén fokozzák az endorfin termelést. Pedig a csípős íz hatására is, a kellemetlen érzés csökkentésére a szervezetben több boldogsághormon lesz. Talán ezért van az, hogy sokan annyira megszeretik a csípőset, hogy utána már mindent így szeretnek fogyasztani.


Szeretet
A testi érintkezés minden formája boldogságot okoz, ezt talán már mindenki tapasztalta. A szeretet, a simogatás és a csók egyfajta izgalmat válthat ki, aminek hatására több boldogsághormon termelődik. Egy szerelmes összebújás pedig kész endorfinbomba!

Vigyázat! A boldogsághormon függőséget okozhat. Ne vidd túlzásba egyik módszert se, különben hozzá szoksz a magas endorfinszinthez! Ha pedig majd egyszer nem tudsz hozzájutni a szükséges boldogsághormon mennyiséghez, könnyen depresszióba zuhanhatsz .Ezért mint mindenben, itt is fő a mértékletesség!
 
 
0 komment , kategória:  Tudtad?  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3920
  • e Hét: 18083
  • e Hónap: 50064
  • e Év: 50064
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.