Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Pázsitunk gondozása
  2015-04-21 02:13:54, kedd
 
  Pázsitunk gondozása

A pázsit fontos része kertünknek így megérdemel némi többlet gondoskodást, hogy szép és üde zöld színfoltot adjon kertünknek. Ám a nyári csapadék hiányos aszályos időszakban jobban oda kell figyelni a megfelelő gondozásra, hogy ekkor is dekoratív maradjon a gyep.
A magasabbra nyírt gyep csapdába ejti a harmatot és elnyomja a gyomokat.
A nyírás után hagyjuk a nyesedéket a pázsiton így többlet nedvességről gondoskodik a száraz időszakban is.
Állítsuk a fűnyíró kését magasabbra így lassabban párolog el a nedvesség a levágott fűszálakból.
A permetező öntözés mellé kéthetente iktassunk be alapos áztató öntözést is, mert a kevés öntözéssel csak arra sarkaljuk a fű gyökereit, hogy a magasabban fekvő száraz talajréteg felé növekedjenek, ahol megsemmisülnek.
A fűnyíró kését mindig az adott fű típusának megfelelően állítsuk be, a finom gyepek esetében ez 2,5 cm, míg az általános gyepnél 4 cm, a sok terhelésnek kitett gyepnél akár 5-6 cm is lehet.
Ha nincs módunk a rendszeres öntözésre, vagy használjunk összegyűjtött esővizet a locsolásra vagy hagyjuk kiégni a füvet, ami a szárasság végén újra magához tér majd.
Bár nehezen hihető, de a kiéget megsárgult fű egy kiadós áztató esős időszak után képes újra magához térni és bezöldülni.
Ha nincs módunk több locsolásra vagy spórolni szeretnénk, a vízzel vessük be kertünket szárasság tűrő fűmaggal, amely kevesebb locsolással is beéri.
Aki a pázsitot júliustól 3-4 cm-nél rövidebbre vágja, kopasz foltokra, mohásodásra és gyomosodásra számíthat.
Ha nagy hőség és szárazság uralkodik, akkor a 8-10 cm-es füvet 6-7 cm-re ajánlatos vágni. A nyesedéket fekve hagyjuk.
Mérsékelt szárazság előny is lehet, mert azután a füvek jól elágazódnak (bokrosodnak).
Tartós szárazság esetén a felületet öntözni kell.
A felületes öntözés nem kedvez a gyökérzetnek, a fű kénytelen éhezni, mert a tápanyagokat csak vízben oldva képes felvenni. Ilyen esetben a pázsit fakó és szürke lesz. Idősebb füvek gyökerei gyakran filcesednek, ami addig az ideig tart, míg a víz elég mélyen a talajba szivárog.
Hetenként kb. 20-30 liter/nm vízre van szükség.
Ha a pázsit nyáron elveszíti zöld színét, a levelek csúcsuktól kiindulva elszíneződnek, tápanyag-, főleg nitrogénhiányra lehet következtetni.
A trágyázási program szerint áprilisban egyszerű, vagy összetett trágyát lehet kiszórni. Tápanyaggal jól ellátott talaj esetében csökken a vízigény.
A pázsitban nyáron néha megjelennek kicsi kalapos gombák, amelyek gyűrű formájában terjednek. Előfordul az ehető szegfűgomba, de számos részben mérgező faj (tölcsérgomba) is. Füvek, levelek vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha túl nedves a talaj. A nedvesség mellett a túl sok humusz is segíti ezeknek a gombáknak a fejlődését. Gondos eltávolításuk fontos feladat, hogy a spórák kihullását, s ezzel elterjedésüket megakadályozzuk.
Mielőtt a gombák kalapjai megjelennek, a talajban már hosszabb idő óta fejlődnek a gombafonalak, a hím és a nőivarú micéliumszálak.
Amikor a talajban a gombafonalak jól összeszövődnek, azután fejlesztik ki a gombatestet (spórahordozót).
Fontos a mechanikai védekezés. Először minden gombakalapot el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Semmi esetre se terjesszük el a felületen nyírással, mert az egész pázsitot megfertőzzük.
Ajánlatos a körgyűrű külső kerületét- ahol a fű sötétebb zöld - ásóval ismételten körbeszúrni, hogy a gombafonadékot elvágjuk, levegőztessük a talajt, a főnyesedéket gereblyézzük le, trágyázzunk bőségesen nitrogénnel és humuszt ne pótoljunk.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Tápoldat házilag
  2015-04-21 02:12:52, kedd
 
  Tápoldat házilag

Akinek a kertjében sok különböző növény található, jobban jár, ha inkább saját maga készít tápoldatot növényei számára.
Tápanyag nélkül a növények nem tudnak fejlődni. Épp ezért ha növényt ültetünk kertünkbe, fontos hogy gondoskodjunk a talaj megfelelő tápanyag utánpótlásáról. Az alaptrágyázását minden évben ősszel, vagy tavasszal az ültetés és magvetés előtt kell elvégezni, amelyhez istállótrágyát érdemes használni. Majd év közben főleg a zöldségeknél fontos hogy egy kiegészítő úgynevezett fejtrágyázást is végezzünk, amely a már felhasznált tápanyagok utánpótlását szolgálja.
Ma a kertészetekben és szakáruházakban igen nagy a választék a különböző tápoldatoknál, szinte minden növény csoportra külön tápoldatot tudunk vásárolni. Ám ha ezeket nem tudjuk mind egyesével megvenni, egyszerűbb és főleg olcsóbb, ha mi magunk állítjuk elő ezeket a szereket.
A tápoldatok otthoni készítéséhez szükségünk lesz majd egy nagyméretű műanyag edényre, gumikesztyűre és pár alapszerszámra.
Az egyik legjobb alapanyag a házi tápoldathoz a csalán. A nagy csalán sok nitrogént, káliumot, magnéziumot tartalmazz, így a növények és a talaj számára is serkentő hatású lesz. A csalánt mindig virágzás előtt vágjuk le, majd a megadott mennyiségben szórjuk bele a tárolóba és engedjük fel vízzel. Érdemes a csalánt kertünk egy eldugott részébe termeszteni, majd innen évről évre szüretelhetjük a friss tápanyag dús csalánleveleket.
Az erjedés sajnos igen kellemetlen szaggal is párosul, így még mielőtt nekilátnánk a folyamatnak, okvetlenül szerezzünk be kőzetőrleményt vagy macskagyökérvirágot, amelyek megkötik a kellemetlen szagokat. A tápoldat akkor ért be, ha a víz már nem habzik. Ekkor vízzel tovább hígítva máris használhatjuk a tápoldatot.
De házi tápoldatot készíthetünk ló, marha vagy baromfi trágyából is, sőt a szalmával kevert trágya is felhasználható erre a célra.
Csalánlé készítése:
Hozzávalók: 500 g friss csalán, de lehet 100 g szárított,vagy adhatunk mellé 500 gr friss nadálytőt is. Gumikesztyű, kés, műanyag nagyméretű edény (fémet ne használjunk) 10 liter hideg víz, fapálca, kőzetőrlemény, szita, mérőpohár, öntözőkanna.
Egy gumikesztyű segítségével szedjük le a friss csalánhajtásokat, és a nadálytő leveleket, majd egy késsel aprítsuk, fel, végül szórjuk bele az edénybe az összes növényt.
1 kg növényhez 10 liter vizet számítsunk. Az így elkészült levet naponta keverjük át egy hosszú fapálcával, mert így oxigént juttattunk a keverékbe és felgyorsul az erjedési folyamat. Amikor a lé már habzani kezd érdemes belekeverni egy maréknyi kőzetőrleményt, hogy megkössük a kellemetlen szagokat. Végül, amikor a buborékképződés megszűnik elkészült a tápoldat, ekkor szűrjük le az edény tartalmát.
Mivel ekkor ez a tápoldat még nagyon tömény további hígítás szükséges mielőtt felhasználnánk. 1 liter tápoldatot felhasználás előtt 10 liter vízzel kell hígítani, ez nagyon fontos, mert máskülönben kiégeti a növényeket a tápoldat.
A tápoldatot adhatjuk szinte az összes növénynek a kertben, a nagy tápanyag igényű növényeknél, mint pl. a zöldségeknél tavasztól őszig akár 4-5 alkalommal adagoljuk, míg a kisebb tápanyag igényű növényeknek elég nyáron kétszer. A maradék levet eresszük fel kellő mennyiségű vízzel és az edény tetejét zárjuk le egy fedéllel. Végül a megmaradt tápoldatot ősszel kilocsolhatjuk az üresen maradt ágyásokba, vagy öntsük rá a komposztra.
Fontos hogy a tápoldatot soha ne a növény leveleire locsoljuk, csak a talajra, valamint az öntözést ne délben, és ne száraz talajra végezzük. Ha a talaj túlszáraz, elsőként reggel locsoljuk be a növények körüli földet vízzel, és csak utána jutassuk ki a tápoldatot.
A csalánlé remek tápanyag forrás lesz a zöldségeknek, gyümölcsfáknak, dísznövényeknek, és a fűszernövényeknek is.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
A muskátlikról.
  2015-04-21 02:12:19, kedd
 
  A muskátlikról.

A muskátlinak a virágzáshoz és az ideális fejlődéséhez szüksége van a megfelelő tápanyag utánpótlásra, hiszen e nélkül hamar elmúlik a varázs.
A virágzáshoz többek között nitrogénre, foszforra, káliumra is szüksége van a növénynek, de emellett fontos kis mennyiségben a bór, magnézium, vas és a kén is.
Ezek pótlása már szinte az első hónap után esedékes, így muskátlival együtt jó, ha megvásároljuk a tápoldatot is. Ha trágyázni szeretnénk a muskátlit, választhatunk a szilárd illetve a vízben oldódó folyékony trágya mellett. A csomagolás mindkét esetben elolvashatjuk az úgynevezett N:P:K arányt, amely megmutatja, hogy az egyes tápanyagokból hány százalék áll a rendelkezésünkre.
A tápsók ma már nem olyan kedveltek, mint egykor voltak, ám még is kapható néhány mezőgazdasági boltban. Ezek is a műtrágyák csoportjába tartoznak,akár csak a folyékony tápoldatok, csak itt a tápanyagok sók formájában találhatók meg. Ezek a muskátli számára közvetlenül felvehető tápanyagot biztosítanak, ám ha nem jól keverjük, el a vízben könnyen kiégeti a növényt.
De a műtrágyák csoportjába sorolhatók a táprudak is, amelyeket csak le kell szúrni a földbe és az öntözés hatására kioldódnak a tápanyagok. Ezeket a különböző műtrágyákat nem csak a lakásban vagy az erkélyen érdemes adni a muskátlinak, de a kertben levő növényeknek is adhatjuk.
A szerves trágyák, mint az istálló vagy marhatrágya is alkalmazható a kertben bár ezeknek a lebomlási ideje lassabb, mint a műtrágyáké, és gyakran nem is tartalmaznak minden fontos hatóanyagot a muskátli számára. Ám kora tavasszal vagy késő ősszel a kertbe ültetendő muskátli számára ideális választás lehet talajjavítás céljából.
Már az ültetésnél érdemes a földhöz adalékot adni ez lehet egy jó minőségű komposzt, vagy humusz, de keverhetünk némi tárgyát is a föld mellé.10 liter földhöz maximum 70 gr szerves trágyát adjunk, de a csomagoláson is fel van tüntetve a keverési arány.
Ültetés után már az első hónapban elkezdhetjük a tápanyagok pótlását, ám fontos hogy ez se vigyük túlzásba. elég az öntözővízhez hetente egy kupak tápoldatot adni, vagy leszúrni havonta pár táprudat a növény mellé, így egész nyáron át kiegyensúlyozott lesz a növények a tápanyagok utánpótlása.
A kertbe ültetett muskátlik számára jobb a folyékony tápoldat, mert a táprudakat, vagy a granulátumos tápokat az eső hamar kimossa.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Díszcserje a kertbe.
  2015-04-21 02:11:35, kedd
 
  Díszcserje a kertbe.


Szomorú barka (salix arbuscula)
Az egyik legismertebb tavaszi díszcserje, a húsvét jelképe lett a barka. A növény ágai tavasszal elsőként kezdenek virágozni, ágai lefelé omlanak. Időjárástól függően március elejétől áprilisig virágzik, és csak utána jönnek a zöld hajtások és levelek. Elvirágzás után érdemes visszametszeni a hajtásokat, kb. 3 rügyre, így jövőre is szép virágzó barkát kapunk. Kiváló szoliter növény, amely erkélyre vagy teraszra is ültethető, de kertbe is szépen mutat.

Díszcseresznye ( prunus serrulata)
Köztereken parkokban tavasszal a legszebb látvány a virágzó díszcseresznye. Tölcsér alakú koronát nevelő fa, amely akár 5 méter magasra is megnőhet. A virágok színe gyönyörű élénk rózsaszín, amely áprilisban nyílnak még a levélzet megjelenése előtt.
Elvirágzás után alakul ki a bordós pirosas levélzet, amely tovább növeli a cserje díszítő értékét. Szoliter növények ideális, gondozása egyszerű, kedveli napos meleg kerteket.

Trombita folyondár (campis radicans)
Egy félig futó, kúszó cserje, amely léggyökereivel akár 10 méter magasságba is felkapaszkodik. Virágai tölcsér alakúak a nevét is innen kapta a növény, legtöbbször élénk narancssárga színben pompáznak, de ma már kapható citromsárga, vagy piros színben is.
A virágzás ideje júniustól egészen szeptemberig kitart. Könnyen nevelhető nagy díszítő értékkel bíró cserje, amely bármilyen támasztékon könnyedén felkúszik. Hajtásait télre vágjuk vissza, kb. a harmadára. Napfényes meleg kertrészbe ültessük, kedveli a tápdús talajt.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Mini rózsa
  2015-04-21 02:10:11, kedd
 
  Mini rózsa

A mini rózsa egyre ismertebb és kedveltebb dísznövény lesz a hazai kertekben. Sokan már színek szerint gyűjtik és ültetik ezt, kedves dísznövényt.
A mini rózsa vagy más néven szoba rózsa, annyiban különbözik rokonaitól hogy méreteiben sokkal kisebb. Maga a növény akár 1 méteres bokorrá is fejlődhet, amely minden nyáron apró színes virágokkal ajándékozz meg minket.
A holland nemesítőknek köszönhetően ma már igen nagy színválasztékban kapható nálunk is ez kedves növény, amely nevével ellenben sajnos szobában nem marad meg. A szobában a száraz levegő hatására főleg télen a növény elszárad, a bimbók lehullnak, ezért csak akkor vállalkozunk tartására, ha ki tudjuk helyezni a szabadba a mini rózsát.
A virág színei fehér, sárga, piros, rózsaszín, bordó, és ezek árnyalataiban tündököl.
Télen és nyáron egyformán kínálják a virágboltok és a kertészetek.
Legtöbbször 12,14.-es cserépben találkozhatunk vele a polcokon.
Érdemes egyszerre több cseréppel is vásárolni belőle, hiszen ezt a növényt ültethetjük erkélyre, teraszra, kertbe, balkonládába vagy virágtartóba is.
Tartásának egyetlen nagy titka hogy metsszük vissza a növényt. Minden elnyílt virágot azonnal távolítsunk el a növényről, és magát a szárakat is érdemes folyamatosan metszeni. Ha rajta hagyjuk az elnyílt elszáradt virágokat, nem fog újra virágot hoznia rózsánk.
Nyáron öntözzük bőven a földjét, a nagy melegben akár naponta kétszer is, és hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. A kiszáradás, de a túlöntözés is végzetes lehet a növények, ezért nyáron a vízhiányra télen pedig a túlöntözésre figyeljünk oda. Télen elég a tövét betakarni az erősebb fagyok ellen, és kint hagyhatjuk a hideg téli hónapokban is, hiszen ez növény évelő. Akár színek szerint csoportosan is elültethetjük ezeket a szép dísznövényeket.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Mit ültethetünk ősszel?
  2015-04-21 02:09:17, kedd
 
  Mit ültethetünk ősszel?

Mielőtt a tél a kertet kietlen sivataggá változtatná, felrobban még egy színes tűzijáték, és az őszi növények a kertet lenyűgöző köntösbe öltöztetik. Most van annak is az ideje, hogy a következő évi hatalmas fellépésüket előkészítsük.
A növények őszi ültetése jó választás
Messze nem kell annyit öntözni, mint tavasszal, mert az ősz a sok csapadék ideje. Ez egy fontos szempont, mert mindegy, hogy egy fáról vagy egy virágról van-e szó, a gyökerek nem lehetnek szárazak. Ha ez mégis megtörténik, akkor el fognak pusztulni, de amíg ez pl. a fáknál nyilvánvalóvá válik, hosszabb idő is eltelhet. Mit lehet ültetni ősszel a fákon és cserjéken kívül?
Fűszerek
Az évelő fűszerek számára ideális az őszi ültetés. A szeptember és október különösen alkalmas erre, mert a talajt még jól átmelegíti a nap. Természetesen a fűszerek legyenek télállók is, mint pl. a kanadai rozmaring, amely -23 °C-ig fagyálló, a citromfű, a menta, a mandragóra, az illatos ánizs. Október elején lehet fokhagymát dugványozni, mert a fokhagyma télálló. Ha télen a hóban és fagyban meg akarjuk spórolni az utat a kertbe, a fűszereket virágládákban a teraszon vagy az erkélyen is tarthatjuk.
Virágok
Ha tavasszal szeretnénk örülni az első virágdíszeknek, ősszel - szeptember és december között - kell elültetni a virághagymákat és gumókat, pl. a krókuszt, jácintot, nárciszt, tulipánt. Ezek télállók és meglehetősen kisigényűek. Ültethetünk a kertbe télálló évelőket is, ide tartozik pl. az indiáncsalán. A télálló talajtakarókkal főleg a kert árnyékos sarkait ültethetjük be. A különböző télálló díszfüvek is kitűnően alkalmasak az őszi ültetésre.

Rózsa, a kert királynője
Rózsát ültethetünk az őszi és téli hónapokban, természetesen csak akkor, ha nincs talajmenti fagy. Ajánlatos a rózsát körbeültetni levendulával, ez segít távol tartani a levéltetveket. Sokféle rózsa létezik, pl. futórózsa, törpe- vagy vadrózsa. Nagyon kedveltek már évek óta a régi rózsafajták, amelyek intenzíven illatoznak, és nem is érzékenyek annyira, mint a mai agyonnemesített fajták.
 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Szépségek az őszi kertből
  2015-04-21 02:08:43, kedd
 
  Szépségek az őszi kertből


A vadszőlő eredetileg Kelet Ázsiából származik innen került be Európába és hamar meghódította a kertbarátok szívét. Hatalmas tenyérszerű levelei összefüggő lombozatot alkotnak, de a növény a legkülönlegesebb és legszebb formáját ősszel mutatja, meg amikor a levélzet skarlát vörös és narancssárga színben pompázik. Az apró kis virágok a nyár közepén jelennek meg, színűk sárgászöld, jelentéktelenek, majd ezután képeződnek a termések, amelyek fekete színben tündökölnek, és kis bogyóformát öltenek. Mivel a növény akár 20 méter magasra is megnőhet, érdemes nagyobb kertekbe, tűzfalakra vagy házfalakra felfuttatni, így nyáron kizárja a nagy meleget télen pedig épp a hideget zárja el. Igénytelen növény, így a tápanyag szegény homokos talajon is megél, nyáron jól viseli a nagy hőséget. Szaporítása hajtásdugvánnyal vagy magvetéssel is történhet.

Az őszi gyönyörök között meg kell említeni a mahónia terméssel megrakott ágait is, hiszen ha a növény jól érzi magát, ez a látvány minden ősszel elénk tárul. A levélzet már kezd bőr-barnára színeződni, a termések pedig hamvas-kék fürtökben tolonganak a vesszőn. Virágkötő szemmel nagyon szép és hasznos a termő mahónia, de az általános kert tulajdonos is bizonyára örömét lelheti benne. Akinek van mellette néhány tő krizantémja, a vázájába nyugodtan vigye együtt a kettőt, mindegyik nagyon tartós.

A vérborbolya szintén dekoratív bokor nem csak tavasszal, amikor a friss égő-vörös hajtásai megjelennek, hanem az ősszel megjelenő hosszúkás, piros termések idején is. Mintha gyöngysort raktak volna a vesszőkre, szabályosan és aranyosan ékeskednek a bogyók és teszik szinte tüzessé a cserjénket.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Muskátlis ablakok
  2015-04-21 02:07:10, kedd
 
 

Muskátlis ablakok

Gyermekkoromban gyakran hallottam édesanyámat,amint dúdolászott csendben egy muskátlis ablakról szóló dalt. Meg is kértem, énekelje hangosabban, hogy értsem is. Azután mesélt a dal történetéről, ami miatt még jobban megtetszett. Felnőtt lettem, de a dalt nem felejtettem el,s ha valahol látok muskátlis ablakot rögtön a fülembe fészkelődik a dallam és egész nap elkísér.

" Holdfényes májusok, muskátlis ablakok

Hozzátok száll minden álmom,

Ott ahol él anyám, ott van az én hazám

Ott lennék boldog csupán!..."

Talán a velem egyidős Kedves Látogatóim még emlékeznek is rá! De most lássuk, hogy e csodás, nyarat idéző virágunknak hogyan is segítsünk a tél átvészelésében! Egyre hidegebbek az éjszakák az őszi időben. Ilyenkor érdemes a növényeket behordani, mert az éjszakai lehűlésnél könnyen megfázhatnak, és elpusztulhatnak. A muskátlikat is érdemes a téli pihenő helyre vinnünk.
De hogyan is kell a muskátlit ügyesen átteleltetni?
Az első és legfontosabb tudni való, hogy csak a három évnél fiatalabb muskátlikat érdemes teleltetni, ha a növényeink ennél idősebbek, érdemes inkább tavasszal lecserélni az állományt. A fiatal muskátlikat viszont több módszerrel is eltehetjük.
Ha van egy világos, de hűvös folyosó, vagy előtér, vágjuk vissza a muskátlikat a felére és egy 9-10 fokos helyiségbe helyezzük el őket cserepestől. A locsolást ilyenkor csökkentsük le, éppen hogy picit legyen nedves a földje.
Tavasszal ültessük át egy nagyobb cserépbe, és kezdjük el a kinti levegőhöz hozzá szoktatni a növényeket, és emeljük az öntözést is. A következő hónapban kezdjük el tápoldatozni, és az első hajtásokat vágjuk vissza a felére.
A másik bevált módszer, ha kivesszük a muskátlit a cserépből, a gyökerét és a szárát visszavágjuk, összerakjuk őket egy nagyobb cserépbe, betakarjuk földdel, és így tesszük el egy sötét, de jól levegőző pincébe, vagy sötét helyiségbe tesszük. Így a muskátli nem hajt ki. A beteg sárgult leveleket okvetlenül távolítsuk le, ugyanígy az esetleges virágkezdeményeket is.
Ilyenkor ősszel muskátlikat könnyen szaporíthatjuk hajtásdugványról is. Vágjuk le a muskátli szárát kis darabokra, és ültessük el őket cserépbe. Tegyük őket ablakpárkányra és tartsuk meleg világos helyen. Ezek tavasszal gyönyörű szép muskátlik lesznek.
Tehát a muskátli teleltetéshez ideális a folyosó, az ablakpárkány, a pince, a garázs, a télikert. Tavasszal a muskátlikat érdemes friss földbe ültetni, és elkezdeni tápoldatozni. Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére így elkerülhetjük, hogy felnyúlt hajtásokat kapjunk. Azt tudni kell, hogy az átteleltetett muskátlik soha nem lesznek olyan szépek, mint a tavasszal vásárolt friss állomány, ezért ha nem ragaszkodunk hozzá, ne teleltessünk, hanem vásároljunk minden tavasszal új muskátlit.
 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Chili termesztése otthon.
  2015-04-21 02:06:11, kedd
 
  Chili termesztése otthon.

Sokan vannak, akik szeretik a csípős ételeket. Magam is közéjük tartozom. Konyhám ablakában évről-évre ott virít egy cserép chili.

A chilit érdemes cserépbe vagy ládába azon belül is jó minőségű szerves komposztba ültetni, így bő termést tudunk elérni. A cserepet vigyük védett világos helyre, vagy nyáron tegyük ki napos meleg fal mellé. Ősszel, amikor az idő már kezd hűlni odakint ismét, vigyük be őket melegebb védett helyre, teleltetni.
A magokat vásároljuk meg boltban vagy már az otthon meglevő növényről gyűjtsük be őket és ezeket ültessük el cserépbe. A chili magokat január és március között kell elvetni egy 5-10 cm átmérőjű cserépbe, amelyet előzőleg megtöltünk komposzttal. Ültetés után jó alaposan locsoljuk be a földjét, és tegyük világos helyre a cserepet. Egy cserépbe érdemes két-három magot is elszórni, hiszen nem biztos, hogy mindegyik ki fog majd kelni, ám ha olyan szerencsések vagyunk, hogy minden mag kihajt, majd szét kell őket ültetni.
A szép erős palántákat nyáron hetente egyszer érdemes egy kevés zöldség táppal is meglocsolni, így biztosítjuk számára a megfelelő tápanyag utánpótlást. A virágzás után nemsokára megjelennek az első kis méregerős chili paprikák, amelyeket csak az érés során, vagyis amikor bepirosodik szabad leszedni.
A chili földjét ne öntözzük túl még nyáron, se de ne is hagyjuk teljesen kiszáradni, próbáljuk meg szépen egyenletesen nedvesen tartani. Tápoldatot csak hetente vagy kéthetente egyszer adjunk neki, hiszen ha túl tápoldatozzuk, többet ártunk vele, mint használunk.
A leszedett chili paprikát akár csak a mi magyar paprikáknak felfűzhetjük egy zsinórra, cérnára, vagy ledarálva sokáig eltartható.
Ízesíteni csak nagyon óvatosan bánjunk vele hiszen, hamar elviheti az étel ízét, és fontos hogy mindig mossuk jó alaposan kezet, ha a konyhában chili paprikával dolgozunk. 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
Dáliák
  2015-04-21 02:05:26, kedd
 
  Dáliák

A dáliák népes családja a hobbi kertészek kedvence lett, hiszen a legkisebbtől a legnagyobbik választhatunk belőlük a kertünkbe, és szinte évről évre új fajták látnak napvilágot. Míg a legkisebb dáliák mindössze 15 cm magasra nőnek meg, addig a legnagyobbak akár 160-170 cm magasságot is elérhetik. Ezen kívül van egyszerű, félig telt és telt virágú, épp ezért érdemes kertünkbe több fajtát is ültetni. Mind méretben és alakban lenyűgöző a választék. A dália a nyár elejétől szinte folyamatosan virágzik egészen az első fagyokig,amennyiben kap elég tápanyagot. Már jóval az ültetés előtt érdemes egy kevés trágyát keverni a földhöz, majd a bimbóképződés során is érdemes magas káliumtartalmú tápoldattal locsolni. Mind színben, mind méretben és alakban lenyűgöző a választék.

Az egyszerű virágúak közé tartoznak a mignon dáliák, amelyek élénk színű szirmaikról könnyen felismerhetők. A félig telt virágúak csoportjába tartoznak a pünkösdi rózsa virágú, a szellőrózsa virágú, és a galléros dália. A telt virágúak talán a legkedveltebbek, ide tartoznak a kaktusz, a díszdáliák és a ladbavirágúak.
A dáliák ültethetők csoportosan, vagy szoliter növényként. Akár több tövet is ültethetünk egymás mellé, de ebben az esetben figyeljünk a színharmóniára.

A kisebb dáliákat ültethetjük balkonládába, vagy dézsába, cserépbe, míg a nagyobbak szegélynövénynek, vagy virágágyásba is telepíthetjük. Amennyiben virágládába, vagy cserépbe szeretnénk ültetni a dáliát, fontos hogy egész nyáron át hetente egyszer locsoljuk meg kálium alapú tápoldattal.

A dália gumókat az első fagyok után érdemes kiásni a kertből, ekkor vágjuk le róluk a leveleket, és a még megmaradt virágokat, de minden gumón maradjon egy kis hajtásrész. Az így felszedett gumókat tegyük faládákba, és fagymentes száraz helyen tároljuk őket télire.

Tavasszal javítsuk fel a talajt még ültetés előtt istállótrágyával, majd úgy ültessük vissza a gumókat, hogy a koronát 5 cm vastag föld takarja.

 
 
0 komment , kategória:  "Kertész leszek, fát nevelek..  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 18623
  • e Hónap: 50604
  • e Év: 50604
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.