Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Szeretettel készítsd el ételedet
  2016-02-24 19:26:43, szerda
 
 

Szeretettel készítsd el ételedet

Függetlenül attól, hogy ma mit fogsz enni, fontos, hogy szeretettel készítsd el. Ne csapd csak úgy össze. Ennél jobbat érdemelsz. Gondolj az ételre, miközben készíted, gondolj arra, milyen szép látványt nyújt majd, milyen jó illata lesz, és milyen ízletes lesz. Határozd el, hogy szeretettel táplálod magad ezzel az étellel. Fordíts egy-két percet arra is, hogy gusztusosan elrendezd egy szép tányérra, és teríts meg magadnak akkor is, ha egyedül eszel.

Shakti Gawain
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Lisztekről
  2015-10-05 13:41:30, hétfő
 
  Számomra mindig bosszantó, ha egy recept nem pontos. Irritálóak az ilyen kifejezések: ízlés szerint, amennyit felvesz, közepesen lágy, mérsékelt tűzön stb. Se szeri se száma az ilyen recepteknek, és sajnos még a szakácskönyvekben is. Nincs ma egy szakácskönyv, amiből egy fiatal nő (vagy férfi) meg tudna tanulni főzni. A receptek lényege a pontos mennyiség, a hozzávalók pontos megnevezése, és a pontos technológiai leírás. A legdühítőbb számomra azonban az, hogy a receptek 99%-a csak ennyit említ a hozzávalók között: liszt.
Készítsd el aztán eszerint és csodálkozz, ha nem lett jó. Ezért törekszem a lehető legpontosabb leírásra, és azt is mindig megemlítem, milyen lisztet kell használni.
Természetesen a háziasszonyok döntő többsége változtathat, maga számára adaptálhat egy receptet, de még az is kétséges számomra, hogy sokan tudják-e egy változtatásnak milyen háttere van, mi a következménye. Nekem bevált, legtöbbször ennyi az indoklás.

A lisztek:
A liszteket négy tulajdonsága határozza meg:
milyen gabonából készült
mekkora szemcsenagyságúra őrölték
mennyi a hamutartalmuk, azaz mennyi héjanyag (korpa) van benne
mennyi a gabona fehérjetartalma - sikér vagy szejtán vagy búzahús névvel ismert
A mai háziasszony leggyakrabban a következő lisztekkel találkozik:
BL-55 finomliszt búzából
BFF-55 rétesliszt búzából
Bl-80 kenyérliszt

Finomliszt:
A finomliszt használható péksütemények és kenyér sütéséhez. A tészta héja és belseje is puha lesz, általában lényegesen több folyadékot vesz fel, mint a rétesliszt. Használjuk édes süteményekhez, piskótákhoz. Pl. a piskóta, kevert tészta minőségét erősen befolyásolja, hogy milyen a folyadékmegkötő képessége. Annál szebb, magasabb a piskótánk, kevert tésztánk, minél több folyadék megkötésére képes. A finomliszből készült tészta keményebb, rugalmasabb lesz.
Rántásoknál selymesebb hatást eredményez. Bécsi jellegű panírozáskor az alsó réteg finomliszt legyen, akkor lesz szép levegőpárnás a panír a rántott húson.
A palacsintatészta puhább, csavarhatóbb, ha finomlisztből készül.
Régi receptekben, ahol dupla nullás lisztet írnak, finomlisztet használj (sőt az még ennél is finomabb volt).
Rossz tulajdonság, hogy könnyen csomósodik, nyálkásodik. A belőle gyúrt tészta nehezen főzhető szépre, külseje mászkos lesz. A forró folyadék a finomlisztet hamar összerántja szétkeverhetetlen csomókká (csiriz).

Kenyérliszt:
A kenyérliszt a legideálisabb a kenyerek, kelt tészták sütéséhez. A finomliszt előbb felsorolt negatívumaival kevésbé rendelkezik, viszont még elég jó a folyadékmegkötése. Magasabb korpatartalma pedig a kenyér "rostosságát" fokozza, de még elég magas lesz a belőle sütött tészta (minél magasabb ugyanis a korpatartalom, a tészta annál nehezebb, laposabb lesz). Így az eredmény puha, de rugalmas, ropogóshéjú, elég magas tészta lesz. Kifejezetten kenyérsütéshez találták ki.
BL-80-as liszt hiányában szokás a finomliszt és a rétesliszt valamilyen arányú keverése, mellyel elég jó eredményt lehet elérni, bár a korpatartalom ezzel nem fokozható.

Rétesliszt:
A rétesliszt talán a legsűrűbben használható az ételek készítésekor, ellentétben azzal a tapasztalattal, hogy a magyar nők túlnyomórészt mindenhez inkább finomlisztet használnak.
Gyúrt tészták, nokedli (galuska), nudli készítéséhez ezt használjuk, vagy a kétféle liszt olyan arányú keverékét, amelyek a legelőnyösebb tulajdonságokat hozzák ki mindkét összetevőből. A rétesliszt kevesebb folyadékot vesz fel, így a recepteknél megadott folyadék mennyiségét ne öntsük egészen hozzá, mert a receptet lehet, hogy finomlisztre írták (csak sajnos nincs odaírva). Ezt ki kell tapasztalnunk.
A kelt tészta annál ropogósabb, de egyben nehezebb (laposabb) lesz, minél több benne a rétesliszt. Pizzatészták sütésekor ez előnyös, amennyiben a vékonyabb, ropogós fajtát szeretjük. Rétestészták, vajas, hájastészták készítéséhez is ezt alkalmazzuk. Omlós sütemények készítéséhez is jó (finomliszttel keverhetjük is).
A csak lisztbe (vagy paprikáslisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. Ebből készüljön (vagy keverjük) a sörtészta, a párizsi jellegű panír (liszt+tojás), a bundásalma bundája stb., mert ropogósabb bevonatot eredményez. Ha a piskótát, kevert tésztát réteslisztből készítjük, egészen más jellegű lesz, morzsalékonyabb, laposabb, de izgalmas, újfajta süteményt eredményez. Kuglófok sütéséhez is használható.
Azokban a régi receptekben, ahol azt olvassuk nullás liszt (0), réteslisztet használjunk, mert ez volt régebben a neve.

A sikértartalom szerepe általában sütemények, pékáruk sütésekor lényeges, bármelyik lisztet használjuk is. Általában igaz, hogy a mai lisztek sikértartalma alacsonyabb, mint pl. 100 évvel ezelőtt volt. Ez a gabonafajták változásának és az erős feldolgozottságnak, illetve annak a következménye, hogy már nem csak a mi termőterületünkön termett gabonát őrlik a malmok. Ezen ipari szinten állományjavítókkal segítenek. Bioboltokban olcsón kapható por alakú sikér (szejtán, búzahús), vásároljunk és tartsunk ebből otthon. Kelt tészták, kenyerek, péksütemények sütésekor mindig használjunk. Jót tesz a piskótának és a kevert tésztának is. A sikér hozzáadása a tészta tartását növeli, így magasabb, könnyebb lesz. A réteslisztnek jobb a sikértartalma, mint a finomlisztnek, ezt tartsuk szem előtt, ha plusz sikért adunk a tésztához.
Járjunk el az adagolási utasítás szerint és ne vigyük túlzásba a sikér hozzáadását.
A tönkölybúza lisztnek pl. magasabb a fehérjetartalma, mint a sima búzalisztté.

Ma már sokféle más liszt is kapható, ezeknek mindig nézzünk utána, hogy a fenti 4 tulajdonság szerint milyenek, és aszerint használjuk őket.

Ennyit röviden a lisztekről. A liszt minden nap használatos alapanyag a konyhában, érdemes tudni róla ennyit, de többet talán nem is kell.
Végül itt vannak a lisztkódok, így el tudunk igazodni abban, hogy a vásárolt lisztet mire használjuk fel, és milyen lesz az eredmény.

Lisztkódok:
Az első betű jelöli, milyen gabonából készült a liszt:
B - búza
R - rozs
D - durum
G - graham
TB - tönkölybúza
A második betű a szemcsenagyságot jelöli:
L (liszt) - apró szemcséjű finomliszt
F (fogós) - nagyobb szemcsenagyságú
FF (kétszerfogós) - még nagyobb szemcsenagyságú
D - dara
A szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb, annál több a korpa a lisztben.

Ezek után a kódok:

BL-51 -Sima búzaliszt - Német kódja: 405 - Régebben dupla nullás liszt "00"
BL-55 -Finom (búza) liszt - Német kódja: 550
BL-80 -Fehér kenyérliszt - Német kódja: 1050 - Angolul: white bread flour
BL-112 -Félfehér kenyérliszt (Egységes búzaliszt)
BL-200 -Teljes kiőrlésű búzaliszt - Német kódja: 1700
BF-53 -Egyszer fogós liszt
BF-55 -Félfogós liszt
BFF-55 -Rétesliszt (kétszer fogós liszt) - Angolul: strong white bread flour - Régebben nullás liszt "0"
AD -Búzadara - Angolul: strong white softgrain bread flour
GL-200 -Graham liszt
TL-50 -Tésztaipari liszt
DSL -Durum simaliszt
TDD -Tésztaipari durum dara
TBL-70 -Fehér tönköly(búza)liszt
TBL-300 Teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt
RL-60 -Fehér rozsliszt (rozsláng) A félbarna kenyér készítéséhez használják.
RL-90 -Világos rozsliszt - Barna kenyér készül belőle.
RL-125 -Sötét rozsliszt
RL-190 -Teljes kiőrlésű rozsliszt

Read more: http://www.wiselady.hu/2009/03/lisztek.html#ixzz2pXdhFluG
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Liszt kisokos - Melyiket válasszam?
  2015-10-05 13:40:54, hétfő
 
  Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és mihez használjunk?

Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható.

Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye. Hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez.

A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék. Tágabb értelemben a gabonaőrleményeken kívül a gumók, hüvelyesek őrleményeit is a lisztek közé soroljuk (pl. burgonyaliszt, borsóliszt).

A lisztek csoportosítása többféle szempont szerint történhet:

gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica)
szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt - ld. alább)
hamutartalom alapján (izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a színét adja a lisztnek)
A gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő része a héj, a magbelső és a csíra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen ezekben. A héj a fő cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra szintén gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban.

A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata.

A búza- és rozslisztek jelölése
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betűB),
rozs (R), durumbúza (D), graham (G), tönkölybúza (TB).

A második betű a szemcseméretet jelöli: L (liszt - apró szemcséjű finomliszt), FF (kétszer-fogós), FFF (háromszor-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt), D (dara).

A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben.

Melyiket válasszam?

Búzaliszt (B)

A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is. A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt.

A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.

A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.

A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.Rozsliszt (RL)

A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.Graham liszt (GL 200)

A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.Tönkölybúzaliszt (TBL)

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.Kukoricaliszt

Gluténmentes. (A glutén a búzalisztben található fehérje, allergizáló hatású lehet.) Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza.

Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.Rizsliszt

Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele.

A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.Hajdinaliszt

Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle.Burgonyaliszt

Szárított burgonya lereszelésével készítik. Gluténmentes. Ha sütésre használják, akkor általában más lisztekkel keverik össze. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez.Étkezési búzadara

A búzamag belsőjének nagy szemcsés őrleménye. Fehéres krémszínű, kismértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz. Az asztali darában csírarészecskék is előfordulhatnak, amelyek nagy tápértéket biztosítanak a terméknek.Étkezési búzakorpa

Az étkezési búzakorpa a terméshéjat és a csíra egy részét tartalmazza, a lisztnél nagyobb szemcseméret-eloszlás jellemző rá. Ásványi anyag és vitamintartalma magas, rostban gazdag, azonban rosttartalmának jelentős része nem emészthető. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, és csökkenti az éhségérzetet, így a fogyókúrás és diétás étrend kiegészítője is lehet.


Tudatos Vásárló oldalról
A szerző okleveles biológusmérnök.

 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
  2015-10-05 13:40:00, hétfő
 
  Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek

Babér (más néven: szagos levél)
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom (más néven: királyfű, német bors)
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet
saláták, húspácok


Boróka (más néven: borostyántüske, apró fenyő, borovicskafenyő, gyalogfenyő)
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek


Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok


Borsfű (más néven: csombor, csomborbors, hurkafű, bécsi rozmaring)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
főtt és sült halak
(feketebors pótlására is használjuk)

Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors ( más néven: angol paprika, aranybors, ördögbors, amerikai paprika)
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
krumplis, sajtos és tojásételek


Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek


Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek


Citromfű (más néven: macskaméz, anyaméhfű)
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek


Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak


Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek


Édeskömény (más néven: bécsi kapor)
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények


Fahéj (más néven: cimet)
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek


Fekete üröm (más néven: anyafű, veres üröm)
mártások,
kacsa-, liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek


Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok


Gyömbér (más néven: ginger)
mártások, sütemények, vagdaltak
angolos húsok
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek


Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták


Kakukkfű (más néven: tömjénfű, balzsamfű, timián)
levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, pizzák, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)

Kapor (más néven: uborkafű)
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok, tojásételek, túrós ételek

Kapri (más néven: kapribogyó, kaporna)
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)

Koriander (más néven: cigánypetrezselyem, zergefű, beléndfű)
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek, töltelékek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)

Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

Kurkuma
mártások,
ételek színezése

Lestyán (más néven: orvosi lestyán, levescsík)
levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták, tojásételek

Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, hal- és szárnyassaláták
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek


Mustár
pácok, mártások, körözöttek


Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)


Pirospaprika (más néven: magyarbors)
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások

Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások


Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)


Snidling (más néven: metélőhagyma, pázsithagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
pizzák, sült krumpli

Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)

Szegfűbors (más néven: jamaikai bors, angol fűszer, piment)
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények

Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok

Szerecsendió (más néven: muskátdió) és a szerecsendióvirág
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok,
sajtos ételek, halak, krokettek


Szurokfű (más néven: oregano, origano, rigani, vadmajoránna)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, saláták
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák


Tárkony (más néven: esztragon, tárkonyüröm)
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek


Tárkonyecet
saláták, mártások

Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)


Turbolya (más néven: illatos turbolya, olasz saláta)
levesek, tyúk- és báránysültek, főtt halak, salátaöntetek


Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek


Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek

Zsálya (más néven: kányafű, muskotályzsálya)
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, salátaöntetek
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, tojásételek
lágy sajtok
www.Konyhamester.hu
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Egyes alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése*
  2015-10-05 13:39:23, hétfő
 
  Levesek

levesekhez általában:
boróka
borsfű
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
majoranna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
apróléklevesekhez: citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma

gulyáslevesekhez: feketebors, kömény, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zöldpaprika

gyümölcslevesekhez: citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, vanília

hallevesekhez: babér, borsfű, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma

hús- és erőlevesekhez: bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika

korhelylevesekhez: babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

zöldséglevesekhez: fehérrépa, feketebors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma zeller


Húsok, szárnyasok

pácokhoz általában:
babér
bazsalikom
borókabogyó
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
kömény
lestyán
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
bárányhoz, birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

borjúhoz: bazsalikom, borsfű, curry, feketebors, kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya

marhához: babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

disznóhoz: babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű, koriander, kömény, lestyán, majoranna, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya

csirkéhez: borsfű, citromfű, curry, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya

kacsához: borsfű, babér, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

pulykához: borsfű, curry, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya


Halak, vadak, gombák

halakhoz általában:
babér
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
fekete üröm
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoranna
metélőhagyma
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller

sült halakhoz: borsfű, kakukkfű, tárkony

tengeri halakhoz: babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoranna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring

nyúlhoz: babér, bazsalikom, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

őzhöz, szarvashoz: babér, boróka, borsfű, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

gombákhoz: bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezsely
vadakhoz általában:

áfonya
babér
boróka
feketebors
kakukkfű
kapribogyó
rozmaring
szegfűbors
szegfűszeg
tárkony


Zöldségek, raguk

ragukhoz általában:
babér
borsfű
citromfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoranna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
zeller
zsálya
babhoz: babér, bazsalikom, borsfű, csombor, fehérrépa, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

borsóhoz: bazsalikom, borsfű, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya

burgonyához: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma

fehérrépához: borsfű, kapor, majoranna

karfiolhoz: édeskömény, kapor, metélőhagyma, rozmaring

káposztához: borsfű, feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zsálya

kelbimbóhoz: borsfű, kapor, zsálya

kelkáposztához: feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

lencséhez: babér, borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma

paradicsomhoz: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya

savanyú káposztához: bazsalikom, borsfű, kakukkfű, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

sárgarépához: petrezselyem, turbolya

spenóthoz: fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya

tökhöz: bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony

zöldbabhoz: borsfű, fokhagyma, kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya

zellerhez: petrezselyem, tárkony, turbolya
*
A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás ízkompozíciójának alkotóit.

http://www.konyhamester.hu/

 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Fagyasszunk! De mit és mennyi ideig?
  2015-10-05 13:38:15, hétfő
 
  Sokszor felmerül bennünk a kérdés, hogy az egyes ételeket meddig lehet eltárolni a fagyasztóban. Ha néha Te is elbizonytalanodsz, olvasd el cikkünket!
Nemrégiben a rokonoknál voltam látogatóba és velük töltöttem el egy ebédet, ami töltött káposzta volt. Bevallom őszintén, ugyan váratlan vendég voltam, ennek ellenére kissé meglepett, hogy a vasárnapi ebéd a fagyasztóból került ki, amiről kiderült, hogy a karácsonyi menü volt és ez mosolygásra is késztetett. Azonban semmi rosszat nem tudok róla mondani, szokták is emlegetni, hogy ,,a töltött káposzta jó többször felmelegítve is". Azonban felmerül a kérdés, hogy a fagyasztóban mennyi ideig is lehet (vagy inkább érdemes?) eltárolni a különböző fajta ételeket.

Sokszor elbizonytalanodhatunk ez ügyben és ez nem is csoda, abban bízunk, hogy a fagyasztóban valószínűleg baja nem esik, de azért nem árt odafigyelni erre, hiszen ott se lehet a végtelenségig tárolni az ételeket, időnként érdemes frissíteni a ,,készletet".

Természetesen az a legjobb, ha frissiben el tudjuk fogyasztani a különböző ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, sokszor azonban rákényszerülünk, hogy mélyhűtőbe tegyük az ételeket, ha nem tudjuk azonnal felhasználni vagy elfogyasztani.

Melyek azok az ételek, amelyeket hűtőládában tárolhatunk és mennyi ideig állnak el?

Gyümölcsök:

Cseresznye - 10 hónapig
Sárgabarack - 8 hónapig
Őszibarack - 10 hónapig
Eper - 12 hónapig
Szilva - 10 hónapig
Gyümölcslé - 10 hónapig

Péksütemények:

Nyers tészta - 3 hónapig
Kenyér, zsemle - 2 hónapig
Torta, cukrászsütemény - 5 hónapig
Pogácsa - 6 hónapig

Zöldségfélék:

Hüvelyesek: bab, borsó - 12 hónapig
Paprika - 12 hónapig
Répa - 12 hónapig
Karfiol - 6 hónapig
Kelbimbó - 6 hónapig
Spárga - 12 hónapig
Spenót - 12 hónapig
Káposzta - 6 hónapig

Különböző húsok, halak:

Lazac - 3 hónapig
Sertéshús - 6 hónapig
Csirkehús - 10 hónapig
Pulykahús - 7 hónapig
Pisztráng - 3 hónapig
Marhahús - 12 hónapig
Szardínia - 2 hónapig

A felsoroltakon kívül még igen sok készételt lehet fagyasztani, például, mint már említettem, a töltött káposztát, pörköltet, leveseket, mártásokat, félkész pizzát. Leveseknél arra ügyeljünk, hogy ha a tésztát is lefagyasztjuk, amikor melegítjük, felszívja a levest, ezért érdemes külön fagyasztani. Burgonyás ételt nem érdemes fagyasztani, mert szivacsossá válhat, romlik a minősége. A fagyasztott készételeket 3-4 hónapon belül el kell fogyasztani!

Gyorsfagyasztott élelmiszerek

Tudtad, hogy a gyorsfagyasztott félkész élelmiszerek csomagolásán külön jelölik, hogy a termék a mélyhűtőkben meddig áll el? Ha nem, irány a fagyasztóhoz leellenőrizni!
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Jó tudni!
  2015-10-05 13:37:45, hétfő
 
  Száraz alapanyagok1/2 teáskanál = 0,5 ml

1/4 teáskanál = 1 ml

1/2 teáskanál = 2 ml

3/4 teáskanál = 4ml

1 teáskanál = 5 ml

1 evőkanál =15 ml

2 evőkanál = 30 ml

1/4 bögre = 60 ml

1/3 bögre = 75 ml

1/2 bögre = 175 ml

2/3 bögre = 150 ml

3/4 bögre = 175 ml

1 bögre = 250 ml

2 bögre = 500 ml

3 bögre = 750 ml

4 bögre = 1 literSütőformák méreteiForma

Tepsi Űrtartalom Méret cm-ben

2 liter 20×20×5

2,5 liter 23 ×23 × 5

3 liter 30×20×5

3,5 liter 33×23×5

Gyümölcskenyérforma

1,5 liter 20×10×7

2 liter 23×13×7

Tortaforma

1,2 liter 20×4

1,5 liter 23×4

Piteforma

750 ml 20×3

1 l 23×4


KONYHAI MÉRTÉKEGYSÉGEK VÁLTÓSZÁMAI ÉS JELEI

1 liter (rövidítve: l) = 10 dl = 100 cl = 1000 ml

1 deciliter (rövidítve: dl) = 10 cl = 100 ml

1 centiliter (rövidítve: cl) = 10 ml

1 milliliter (rövidítve: ml) = 0,1 cl = 0,01 dl = 0,001 l

1 kilogramm (rövidítve: kg) = 100 dkg = 1000 g

1 dekagramm (rövidítve: dkg) = 10 g

1 gramm (rövidítve: g) = 0,1 dkg = 0,001 kg

1 mokkáskanál (rövidítve: mk) = 2 ml

1 kávéskanál (rövidítve: kk) = 5 ml

1 teáskanál (rövidítve: tk) = 5 ml

1 gyermekkanál (rövidítve: gyk) = 10 ml

1 evőkanál (rövidítve: ek) = 15 ml

1 pohár (rövidítve: poh) = 2 dl (vizespohár)

1 csésze (rövidítve: csé) = 2,5 dl

1 bögre (rövidítve: bgr) = 2,5 dl

1 gerezd (rövidítve: ger)

1 csokor vagy csomag (rövidítve: cs)

1 csipet (rövidítve: csi)

1 csapott evőkanál (rövidítve: csek)

1 púpozott evőkanál (rövidítve: pek)

1 késhegynyi (rövidítve: kh)
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Konyhatechnikai eljárások
  2015-10-05 13:37:13, hétfő
 
  Bundázás
A különböző élelmiszerek valamilyen bundában, bő olajban való sütése régóta ismert.
A történeti áttekintésbe nem mennék bele, mert szétfeszítené a cikk kereteit.
Röviden, valószínűleg Itáliából indult el hódító útjára, Bécs felé, majd terjedt el Európában és hajósok közvetítésével elérte Japánt is.

Hurrá grillparti !!
A grillezés, mint szabadtéri sütésforma, ősidők óta használatos. A forró kőre tett hús, nyársra húzott hal, szalonna, parázsban sült burgonya, kukorica, régóta ismert ételek. Eleink is gyakran használták, részben egyéb lehetőség híján, később táborozáskor. Gondoljunk úttörő korunkra.

Tartósítási eljárások
Nagyanyáink korában természetes volt, hogy bizonyos élelmiszereket tartósítsanak.
A hűtőszekrény elterjedése előtt nem volt más mód, a nem szezonális élelmiszerek, fogyasztási idejének kinyújtására. Bizonyos zöldségeket vermeltek, a húsokat sózták és füstölték, esetleg zsír alatt tárolták. A gyümölcsöket hőkezelték, majd hozzáadott cukorral tették el. Ismert módszer volt a vízelvonás is, gondoljunk az aszalt gyümölcsökre, illetve a szárított húsokra. Hidegen tettek el savanyúságokat, tartósítószerekkel vagy természetes savanyítással pl. káposzta, kerekrépa.

A sütési eljárások
Hagyományos sütés, Csőben sütés (Gratinirozás), Zsírban sütés, Párolás, Elősütés, Pirítás (Átfuttatás), Roston sütés, Zsírjára pirítás, Zsír nélküli sütés, Grillsütés, Kigőzölés, Nyárson sütés,
Perzselés

Sűrítési eljárások
Sűrítés, Rántás, Világos rántás (Fehér rántás), Zsemleszínű rántás, Barna rántás, Vajas rántás, Száraz rántás (diétás rántás), Magyaros rántás, Lisztszórás (hintés, staubolás), Habarás, Manierozás, Legírozás

Főzési eljárások
Főzés, Abálás, Átforralás (kiforralás), Beforralás, Blansírozás (előfőzés, forrázás),
Gőzben főzés, Bográcsban főzés
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
A Magyar konyha nélkülözhetetlen kincse
  2015-10-05 13:36:50, hétfő
 
  A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?

A petrezselyem jelentős mennyiségű mangánt, vasat, káliumot és folsavat tartalmaz, de található benne C-vitamin is. A benne lévő béta-karotin segít semlegesíteni a káros szabadgyököket, bioflavonoidjai pedig elősegítik az erek rugalmasságának megőrzését, valamint gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és allergiaellenes hatásúak. A benne található mangán nélkülözhetetlen a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek működéséhez.

A petrezselyem hatóanyagai továbbá segítik a tüdő, a gyomor és a bélrendszer vérellátását, ezáltal javítják az emésztést és az anyagcserét. Minthogy valamennyi kiválasztó szerv tevékenységét serkenti - beleértve a bőrt is -, a petrezselyem illóolajai egyaránt hatásosak reuma, köszvény, ekcéma, cellulitisz, sárgaság és menstruációs problémák kezelésére.

Bár elsősorban íze miatt fogyasztjuk, kedvező mellékhatásként elmondható a petrezselyemről,hogy vitaminban gazdag növény. Annak ellenére, hogy alapvető alapanyag a konyhában és egy igazi húsleves, a rizs illetve az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban beleásni magunkat és megtudni mit rejt valójában.

A vastag gyökerű petrezselyem minden része értékes.
Gyökerét általában a levesbe szeljük, míg lombját az ételek díszítésénél használjuk fel.

A-vitamin tartalma miatt kezelhető a szürkületi vakság és a látásunk javára is válik.
A hölgyeknek, akik számára valóban nehéz napokat jelent a menstruáció szintén ajánlott fogyasztani, mivel csökkenti a görcsöket és segít beállítani a ciklust.

A vesebajok miatt sem kell aggódnunk, mivel magas kalcium tartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkenti a vese működését.

A jó szomszédság elengedhetetlen. A petrezselyem ugyanis nem terem meg, ha fejes saláta, retek vagy uborka mellé ültetjük.
Ha már megtermeltük, könnyű dolgunk van, mivel hosszú hónapokig eláll a frissen szedett petrezselyem.

Régi trükk alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolni. Így 2-3 hónap elteltével is épp olyan íze lesz az ételnek, mintha frissen vágtuk volna bele. Nem muszáj fagyasztani, érdemes kiszárítani is. Ha pedig egyből felaprítjuk és sóval összekeverve egy légmentesen zárható üvegbe tesszük, mindig kéznél lesz, hogy feldobjuk a menüt.

Ha a benne rejlő vitaminokat kihasználva elsősorban a szervezetre gyakorolt hatását szeretnénk kamatoztatni, érdemes teát főzni belőle. Csupán 2 teáskanálnyi levelet vagy gyökeret kell összeaprítani, majd azt 3 dl vízzel leforrázni és negyed órára állni hagyni. Főként étkezés előtt ajánlott elszürcsölgetni. Ha pedig magában esszük, kiváló csodaszer a rossz lehellet megszűntetésére.

Tipp:
Főzés során hatóanyagainak nagy része kárba vész, ezért a legjobb, ha frissen fogyasztod, vagy csak a főzés utolsó szakaszában teszed az ételbe.

Néhány tipp a felhasználására


Petrezselyem-tea - hajra és karikás szemekre

Forrázunk le egy teáskanál petrezselymet egy csészényi forró vízzel, majd 15 perc áztatás után szűrjük le.
Ha a hajunkra kenjük fényesebb lesz tőle, ha pedig a teával átitatott vattakorongot teszünk a szemünk alá, a lila karikákat tüntethetjük el!

Petrezselyem-fürdő - a szép és tiszta bőrért
1 csészényi petrezselymet öntsünk fel 2 csésze almaecettel egy jól zárható üvegben. Az üveget 2-3 napig tegyük meleg helyre és naponta 1-2 alkalommal rázzuk fel. 3 nap után szűrjük le a petrezselymet, a folyadékot pedig töltsük egy tiszta üvegbe. Egyszerre 1 csészényit öntsünk a fürdővízhez, ez a mennyiség 2 alkalomra elegendő. Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert sötét, hűvös helyen tárolva nagyon sokáig eláll.

Fűszervaj
1 kis kocka teavajat használjunk, és amikor kicsit felengedett egy tálban egy kiskanál olívaolajjal habverővel jól összekeverjük. Ezután keverjük bele a zöld-fűszereket... Finom benne a petrezselyem, a bazsalikom, az oregánó, a zöldbors, a fokhagyma, de persze akármilyen fűszer mehet bele. Ízletes héjában sült krumplival, de használtjuk főzéshez is vagy egyszerűen kenyérre kenve.

Nyers petrezselyem - a nyersen szétrágott néhány levélke frissíti a leheletet, még fokhagyma evés után is, de rovarcsípést is bedörzsölhetünk vele, megszünteti az égő érzést, viszketést.
A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő.
Ezek a legfontosabb jellemzői ennek az alapvető növénynek.
Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezet hálás lesz érte.

Forrás: napidoktor.hu, javas-zsuzsa.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
Nagyi konyhatrükje
  2015-10-05 13:35:23, hétfő
 
  NAGYANYÁINK GAZDAG KONYHATRÜKKJEI

Nem is gondolnánk, hogy nagyanyáink régi, tradicionális konyhatechnológiája milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetően.
Melyek ezek, és miért érdemes használni őket? Pozitív hozadékuk például, hogy csökken az ételek toxintartalma, mindeközben nő a tápanyagtartalmuk, vagy éppen a szervezetünknek segítenek jobban hasznosítani a táplálékokat azzal, hogy könnyebben emészthetőbbé válnak a feldolgozással.

Erjesztés/fermentálás: ez lehet ecetsavas, tejsavas vagy alkoholos. Az erjesztő mikrobák előre megdolgozzák az ételt, ezért könnyebben emészthetővé válik. Mindamellett új tápanyagok is keletkezhetnek benne (például a B-vitamin tartalma nő), illetve az erjesztés során olyan hasznos baktériumok jelennek meg, amelyek támogatják szerveztünk működését.

Áztatás: az áztatás javítja az emészthetőséget. A gabonafélék áztatása csökkenti a bennük rejlő fitinsavak mennyiségét, így az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, cink) felszívódása hatékonyabb lesz, és közben vitamintartalmuk is nő (B-vitamin).

Nixtamalizáció: az eljárás lényege (pl. Dél-Amerikában alkalmazzák), hogy a kukoricát mészben vagy fahamuban (kalcium-hidroxid) áztatják. A folyamat hatására a kukoricát könnyebben emészti meg, a niacint, proteint, valamint a kalciumot pedig hatékonyabban használja fel a szervezet, illetve csökken a fitinsav mennyisége és a káros mikotoxinsav tartalom is.

Porrá zúzás: sokszor a magok külső héja akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, ezért döngöléssel (pl. mozsár) leválasztják a magok, gabonák héját. A tápanyag-felszívódást gátló terményrész leválasztása után sokkal jobban tudjuk hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat.

Szárítás: eltávolítja a nedvességet, lassítja a baktériumok szaporodását.

Sókezelés: a sóval történő pácolás a sejtektől vizet von el, megöli a mikroorganizmusokat, így tartósít. Emellett hasznos tápanyagok, pl. természetes ízfokozók, glutamátok képződnek, amitől az étel íze sokkal erőteljesebb lesz.

Füstölés: a füstölés során kiszárad a hús, és olyan vegyületek jelennek meg benne, amelyek a hús felszínén antioxidánsként viselkednek, tartósítva ezzel a terméket.

Hasonló írás: VEGYSZERMENTES TARTÓSÍTÁS - ÖREGANYÁINK FORTÉLYAI

Forrás: tudatosvasarlo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Konyha  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 18623
  • e Hónap: 50604
  • e Év: 50604
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.