Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Sajtkrémes háromszögek
  2019-05-05 15:53:49, vasárnap
 
  Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál só
5 dkg élesztő /felfuttatva/
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor / tejbe/

A krém hozzávalói :20 -25 dkg reszelt sajt
20 dkg olvasztott margarin
1 tojás sárgája
1 teáskanál só

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozom, és sima lágy tésztát dagasztok belőle.Félre teszem ,és hagyom duplájára kelni. Amíg kel a tészta , elkészítem a krémet.Összekeverem a krém hozzávalóit.A megkelt tésztát megfelezem,és kinyújtom , a krém felét rákenem, feltekerem mint a bejglit. A tésztarudat felvágom háromszögekre,és a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket.A tészta másik felével ugyanígy járok el.
Kicsit hagyom kelni a tepsin még,majd lekenem a tetejét tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére,ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.


 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Pillekönnyű, joghurtos, gyümölcsös süti:
  2019-05-05 15:44:25, vasárnap
 
  Ebben a joghurtos, kevert sütiben az a nagyszerű, hogy télen-nyáron elkészítheted. Bátran variálhatod benne a gyümölcsöket, sőt, befőttel is kiváló. A tésztája nagyon puha, szinte a piskótánál is könnyebb.

Joghurtos, gyümölcsös süti
Hozzávalók
24 szelethez
2 bögre liszt1.5 bögre joghurt1.5 bögre gyümölcs1 bögre cukor10 dkg vaj1 csomag vaníliás cukor1 csipet só2 teáskanál sütőpor

előkészítési idő: 10 perc elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:
A puha vajat habosítsd fel, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát és a joghurtot. Egy másik edényben mixeld a lisztet, a sót és a sütőport, majd forgasd a vajas keverékhez. Ha szükséges, a gyümölcsöt vágd kisebb darabokra, és forgasd meg kevés lisztben, hogy ne süllyedjen a tészta aljára.

A masszát egyengesd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórd bele a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben süsd meg 180 fokon 20-25 perc alatt. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, takard le fóliával. Tűpróbával ellenőrizd, azaz szúrj a sütibe egy tűt, és, ha nem ragad rá massza, elkészült.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Mit tegyünk ha maradt még jócskán a sonkából?
  2019-04-23 14:08:46, kedd
 
  Főleg, ha hagyományos, parasztsonkát főztünk Húsvétra - fordulhat elő, hogy még maradt belőle rendesen.
Viszont ezzel nincs vész, mert hűtőben még főzve is sokáig eltartható, hisz így is jócskán sós, és füstölt.
Ha mostanában nem akarunk sonkára nézni, elég volt most az Ünnepkor, akkor porciózzuk ki, rakjuk zacskóba, vagy fóliába, aztán menjen a fagyasztóba. Néhány hónapon keresztül akár babgulyásba, bablevesbe, krumplilevesbe, rakott krumpli megbolondítására, de rántottába is tökéletes. Volt olyan ismerősöm, aki ledarálta és fasírtot készített belőle, ugyancsak finom csemege lett.
Ha tojás is maradt, akkor készíthetünk belőle tojáskrémet. Kell hozzá annyi vaj, vagy margarin, amivel kenhetővé tudjuk összefogni az apróra tört keménytojást. Rakunk bele egy pici sót, egy mokkáskanálnyi - csapott - borsot, és ennyi. Ezeket összekeverjük, és már kenhetjük is.
De csinálhatunk belőle tojás pörköltet is, bár ha elegünk van a tojásból, akkor annak semmilyen formájára nem tudunk nézni.
Sokáig ne tartogassuk, mert bár vannak akik úgy gondolják, hogy a keménytojásnak hűtőben semmi baja nem lehet, ez nem így van. Inkább egy kis pocsékolás, mint egy jókora gyomorrontás.
A sonka levét is hasznosíthatjuk - ha hagyományos volt - krumplileves, bableves, babgulyás készíthető vele, feldobja, teljesen más ízhatást érünk el vele, mint egy hagyományossal. Sokan azt mondják, hogy nem szabad felhasználni, mert egészségtelen. Ez botorság. Bárhogy főzzük, bármennyire főzzük is a sonkánkat, az ízesítő, és füstanyagok nagyon nagy része benne marad. Ami kifő, és távozik belőle, csak egy töredéke az egésznek. Ilyen alapon akkor a sonkánkat kellene kidobni, mert az jóval "egészségtelenebb", mint a főzőlé.
Ha nem hagyományos füstölésű sonkát vettünk, hanem gyorspácoltat - és még maradt belőle, akkor azt próbáljuk meg egy-két napon belül felhasználni, mert rövid időre, kifejezetten a Húsvéti ünnepek "kibírására" készítették, lényegesen romlandóbb, mint hagyományos társai
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Gyros pitában
  2019-04-05 09:29:26, péntek
 
 






Hozzávalók

4 adagra

A húshoz:
50 dkg csirkemell vagy sertéshús
5 evőkanál gyros fűszerkeverék
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé


A tzatzikihoz:


400 g görög joghurt
2 db kígyóuborka
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors


A pitához:

50 dkg liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
7 g szárított élesztő
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
ízlés szerint hasábburgonya
ízlés szerint lilahagyma
ízlés szerint paradicsom

Elkészítés

90 perc
A gyros fűszerkeveréket összekeverem az olívaolajjal és a citromlével. A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk a gyros fűszerkeverékkel. 2 órát pihentettem. Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már.

Közben elkészítem a tzatzikit. Az uborkát lereszeljük a héjával együtt. Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá 3-4 gerezd áttört fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olívaolajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a pita elkészítése.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 4-6 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük. Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben, a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük. A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.



Egy kevés hasábburgonyát sütök ki. Lillahagymát, paradicsomot szeletelek. Majd összeállítjuk a gyrosoksat.


A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük, alufólia segítségével.
És azonnal fogyaszthatjuk is a gyroszainkat





Link
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Tíz perces fánk
  2019-03-09 17:30:56, szombat
 
  Hozzávalók: 1 egész tojás, 1,5 dj tejföl, 3 ek porcukor, kb 20-25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, egy csipet só

ízlés szerint: 1 tk rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.

Az egész tojást a tejföllel és a porcukorral habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőpot, ízlés szerint a rumaromát, és a citrom reszelt héját, majd az összetevőkből könnyen nyújtható tésztát készítünk.

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban kisütjük oly módon, mint a hagyományos fánkot.

A kiszaggatott tésztát, beletesszük az olajba, majd 1,5 percig fedő alatt közepes lángon karamellbarnára sütjük Ezután megfordítjuk az olajban, majd amikor a másik oldala is megsült a kész fánkot szalvétára szedve lecsöpögtetjük.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Ételek, amiknek te is a rabja voltál - diákkorunk ízőrzői
  2019-03-05 20:29:42, kedd
 
  Régen sok olyan ételt ettünk, aminek pontos összetevőjét homály fedte, de még azután is ugyanúgy szerettünk, hogy megtudtuk miből készülnek. Van, amitől egyszerűen nem lehet eltántorítani egy magyart sem

Mese sajt
A szocialista élelmiszeripar egyik legszürreálisabb teremtménye, a csokoládé és a sajt szerelemgyereke, a Mese sajt ketté osztotta az ország fiataljait. A Mese sajt iránt nem lehettél közömbös: vagy a rabjává váltál, vagy olyan messzire szaladtál tőle, hogy Hegyeshalomnál állítottak meg.

Ha a sűrített tej és a Limo a te gasztronómiai határaidat is kiszélesítette, a csokoládés sajt furán édeskés ízét még akár meg is szerethetted, sőt, az igazán elszántak párizsis vajas kenyérrel ették. A Mese sajt az iskolában is feltűnt időnként, amit az émelygők előszeretettel ajándékozták oda Mese sajt függő barátaiknak. Te szeretted a csokis sajtot?

Különleges vagdalthús
Sokan nemes egyszerűséggel csak gyíkhúsnak hívtuk a különleges vagdalthús konzervet, ami az építőtáborok, a kisdobos és úttörőtáborok, valamint a Magyar Néphadsereg élelmezésének oszlopos tagja volt.
Felnyitásukhoz igen komoly kézügyesség kellett, mivel a konzervnyitó, amit mellé adtak, össze-vissza nyeklett, de svájci bicskával se perc alatt hozzájutottunk a magyaros és tavaszi ízesítésben is kapható konzervhez. A különleges vagdalthúsnak létezett sonkás változata is, ami állaga és színe miatt radírként híresült el a sorkatonaságot teljesítők körében.


Camping sajt

A kempingezés gyerekkorunkban legalább annyira magától értetődő nyaralási alternatíva volt, mint az, hogy a zsemlébe másnapos fasírozottat tettünk. Ezen az egyetemes gondolkodáson alapuló kultúra hívta életre a camping sajtot is, ami a nosztalgikus életérzés egyik alappillére.

A krémsajt szakszerű felbontása sok gyakorlást igényelt: amatőröknél mindig végig repedt a csomagolás, de az igazi profik határozott és gyors mozdulattal képesek voltak apró lyukat ütni a fólián, amin keresztül aztán a szánkba nyomtuk a krémes sajtot. Persze, kenyérre kenve, paradicsommal, vagy szendvicsben is rettentő finom volt, és még ma is imádjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Kókuszcsókos, vaniliakrémes csoda
  2018-11-16 14:37:17, péntek
 
  Hozzávalók a kakaós laphoz:

6 db tojás,
4 evőkanál liszt,
3 evőkanál kakaó,
6 evőkanál cukor,
1 teáskanál sütőpor,
egy csipet só.
Hozzávalók a kókuszos habcsókhoz:

4 tojásfehérje,
6 evőkanál cukor,
120 g kókuszreszelék.
Hozzávalók a krémhez:

4 tojás sárgája,
5 evőkanál cukor,
40 g étkezési keményítő,
300 ml tej,
vaníliaaroma,
200 g vaj,
1 ananász konzerv,
200 ml tejszín,
50 g fehér csoki a díszítéshez.
Elkészítése:


A lap elkészítése: keverjük össze kézi mixerrel egy tálban a tojásfehérjét a sóval, adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját, majd a lisztet, amelyben elkeverjük a sütőport és a kakaót. Amikor elkészült kanalazzuk sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsi 28 x 38 cm átmérőjű legyen. Süssük 180 fokos sütőben 15 percet, majd rátesszük a kókuszos habot és még sütjük 10 - 15 percet.

Kókuszos habcsók készítése: a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot is és verjük tovább, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Simítsuk el a tésztán és süssük még 10 - 15 percet.

A krém elkészítése: a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a hideg tejben feloldott keményítőt és lassú tűzön főzzük. Kavargassuk folytonosan, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a vaníliaaromát. Takarjuk le fóliával és hagyjuk kihűlni. A puha vajat kavarjuk habosra és kanalanként adjuk hozzá a kihűlt krémet. A lecsepegtetett ananászt szeleteljük kisebb darabokra, keverjük bele a krémbe. A krémet simítsuk el a kihűlt tészta tetején. Verjük fel a tejszínt, kenjük rá a krémre, a tetejére pedig reszeljünk fehér csokoládét. Tegyük hűtőbe a süteményt és hagyjuk legalább 2 órát állni, utána pedig szeleteljük. Jó étvágyat!
Link
forrás: ketkes


 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Krémes, gyümölcsös turmix
  2018-08-10 16:26:21, péntek
 
  Hozzávalók:

1 közepes barack felszeletelve
1 mangó hámozva, felszeletelve
1 csésze málna
1 pohár natúr görög joghurt
Az adagokon ízlés szerint változtathatsz: ha nagyon sűrű, krémes masszára vágysz, kevesebb barackot, de több joghurtot tegyél bele. Turmixold össze a hozzávalókat, és mandulaforgáccsal, fahéjjal meghintve tálald. Fogyaszd reggelire vagy uzsonnára.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Házi jégkása
  2018-08-03 13:16:47, péntek
 
  Hozzávalók
1 adag

A jéghez
1 bögre víz

A jégkása színezéséhez
1 kiskanál málnaszörp
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Ízletes frissítők házilag
  2018-07-29 13:08:09, vasárnap
 
  Akácvirág

Az akácvirág-üdítő majdnem úgy készül, mint a bodzából készült változat. Akácból azonban sokkal könnyebb nagyobb mennyiséget szedni, mint bodzából, éppen ezért még egy kisebb zacskót sem kell megtöltened vele. A virágokat óvatosan mosd meg, majd a szárakról az ujjaid segítségével óvatosan húzd le őket. Ezután 4 liter felforralt, majd körülbelül 40 fokosra visszahűtött vízbe tedd bele a virágokat. A vízhez ebben az esetben 10 darab citrompótlót és egy megmosott, felkarikázott citromot adj, majd végül 150 dekagramm cukrot is keverj bele. A keveréket - lefedve - hagyd állni 24 órát. Ha már a keverék átvette az akácvirágok édes ízét, akkor szűrd le, és bátran fogyaszthatod is. Az íze nem lesz olyan intenzív, mint a bodzáé, de az akác édessége és selymessége érződik majd az üdítőn.

Bodza

Keress egy úttól távol eső bodzabokrot, és szedj le egy kisebb zacskónyi virágot. Otthon vágd le a szárakat, és a virágokat tedd 5 liter vízbe. Adj hozzá egy felkarikázott citromot, körülbelül 20 darab citrompótlót és 30 dekagramm cukort. Ezután hagyd 24 órát állni. Miután állt, szűrd le, és már ihatod is. Ha jobban kedveled az ilyen bodzaüdítőt, mint a szörpöt, és szeretnéd a bodza virágzása után is élvezni az ízét, akkor kevesebb vízzel készíthetsz töményebb koncentrátumot is, amit aztán praktikusan, elmosott tejes dobozokban lefagyaszthatsz.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 66 db bejegyzés
e hónap: 1568 db bejegyzés
e év: 8644 db bejegyzés
Összes: 55413 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2228
  • e Hét: 6085
  • e Hónap: 55219
  • e Év: 440318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.