Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Meggyes pite
  2017-06-23 15:54:35, péntek
 
  Hozzávalók:
50 dkg magozott meggy (lehet befőtt is)
20 dkg liszt
20 dkg cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tej
1+1/2 dl olaj

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A hozzávalókat a meggy kivételével összekeverem, kiolajozott (közepes méretű) tepsibe öntöm, majd a meggyet *belepotyogtatom*. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalható.

Lehet bármilyen más gyümölcsöt potyogtatni bele, csak a nagyon lédús vagy befőtt gyümölcsöket érdemes egy kevés lisztben megforgatni, hogy ne áztassa el a tésztát.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Elállós bodzaszörp recept
  2017-06-10 17:30:23, szombat
 
  hozzávalók / 10 adag

30 db bodzavirág
4 kg cukor
6 l víz
100 g citromsav
4 db citrom
0.5 kávéskanál borkén

elkészítés

Egy nagy fazékban 5 liter vizet, 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.
Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.
A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban felolvasztjuk, és világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a cukor fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.
A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.
Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.
Miután a citromok héját lesikáltuk, felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)
Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.
5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát. Bármilyen edénybe elkezdjük leszűrni a szörpöt (lehet kisebbe is, több részletben).
A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.
Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Villám lekváros szelet, nagy adag fenséges finomság
  2017-05-12 11:18:54, péntek
 
  Szinte elolvad a szádban és villámgyorsan elkészíthető! Tetszés szerint bármilyen lekvárral megkenhető!

Hozzávalók:

200 g vaj,
1 bögre cukor,
1 bögre liszt,
1 db tojás,
0,5 kiskanál szódabikarbóna,
egy csipet só,
lekvár.
Elkészítés:

Kavarjuk ki a tojást a cukorral kézi robotgép segítségével. Olvasszuk meg a vajat és miután kihűlt, kavarjuk a tojáshoz. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, keverjük jól össze. Egy nagyon rugalmas tésztát fogunk kapni. A tészta negyed részét tegyünk be a mélyhűtőbe, a megmaradt tésztát pedig tegyük vajjal kikent, kilisztezett tepsibe, a kezeinkkel igazítsuk el és kenjük meg lekvárral. Vegyük ki a fagyasztóból a másik darab tésztát és reszeljük rá a lekvárra, 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt süssük készre.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Egyszerű csokitorta
  2017-04-11 07:39:04, kedd
 
  HOZZÁVALÓK
A tésztához:
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 púpozott evőkanál kakaópor
20 dkg cukor
4 egész tojás
1/2 dl étolaj
1/2 dl langyos víz
A krémhez:
2 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
15 dkg porcukor

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a cukros-tojásos-olajos-vizes keverékhez keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Egy kapcsos tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt helyezünk, és beletöltjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, amikor kicsit kihűlt, kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és teljesen kihűtjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínt felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, és a vajas krémmel összekeverjük.
A tortát 2 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon a krémből. Ezután jól behűtjük.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Kakaós diós kocka
  2017-04-11 07:34:04, kedd
 
  HOZZÁVALÓK
A tésztához:
8 db tojás
18 dkg porcukor
18 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
3 tk cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
12 dkg vaj
15 dkg cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Összekeverjük a diót, a sütőport és a kakaót, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan a masszához keverjük a fehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt, 23×37 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen kiborítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk. Amíg hűl, elkészítjük a mázat.
A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral. Ezután a süti tetejére öntjük, és egy spatula segítségével elkenjük. Egy órát pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk. A tetejét megszórhatjuk dekorcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Egyszerű sült krumpli
  2017-01-23 18:12:19, hétfő
 
  Sült krumplit készíteni otthon nem a legegyszerűbb feladat. Na persze nem azért, mintha a krumpli sütése nem lenne egyszerű, de azt a fajta tökéletesen ropogós élményt, amit a gyorséttermekben vagy akár a mélyhűtött sültkrumpli sütésével tapasztalhatunk, egyáltalán nem könnyű előállítani.

Én most ebben a receptben nem is a hasábburgonya elkészítését mutatom be, hanem egy sokkal egyszerűbb módszert, amellyel friss krumpliból igazán ropogós, egyszerű sült krumplit készíthetsz te is otthon.

Egyszerű sült krumpli elkészítése

Első lépésben pucold meg a krumplit, mosd meg és vágd kockákra.
Tedd fel eny
hén sós, hideg vízben főni - amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva 10 percig főzd.
Utána szűrd le, és hagyd, hogy teljesen elpárologjon róla minden fölösleges nedvesség. Ez kb. 5-10 perc.
Közben forrósíts fel bő olajat 180 fokra.
A forró olajban kisebb adagokban kb. 12 perc alatt tökéletesre sül a krumpli.
Tálald bármilyen főételhez köretként, vagy akár csak magában, ropogtatnivaló csemegeként. Ez az egyszerűen elkészíthető sült krumpli ugyanis kívülről csodálatosan ropogós, belül pedig puha - épp amilyennek lennie kell.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Jázminrízs
  2017-01-21 10:33:26, szombat
 
  A világ legnépszerűbb rizsfajtája a Távol-keletről származik. Főzés közben igen finom illatot áraszt, ezért parfümrizsnek is nevezik. Aromáját 1-1,5 évig megőrzi. A benne lévő niacin (B3-vitamin) a koleszterinszint szabályozásában játszik fontos szerepet, a tiamin (B1-vitamin) pedig kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítőképességre. Vastartalma segít a vérképzést, a benne lévő szelén pedig immunerősítő.


 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Bögrés fánk
  2017-01-17 08:53:26, kedd
 
  Kb. 50 darabhoz:

4 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
4 tk sütőpor
1/2 tk só
2 tojás
2 ek olvasztott vaj
1 tk vanília

Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Kb. 1 cm vastag legyen.
Kiszaggatjuk egy 6,5 cm-es szaggatóval, majd a közepüket egy 3 cm-essel kilyukasztjuk.
Bő olajban sütjük őket úgy, hogy a szaggatás közben felül levő oldalukkal lefelé kezdjük sütni őket.

Senki ne számítson a kelt tésztás hagyományos fánkunk állagára. Ennek tömör, kívül vékony rétegben ropogós tésztája van és nagyon finom vaníliás
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Amerikai almás pite
  2016-11-09 10:31:16, szerda
 
  Hozzávalók:
A PITETÉSZTÁHOZ
liszt
500 g
Rama Vajas Íz
250 g
porcukor
100 g

1 csipetnyi
tojás
2 db
tej vagy tejföl az összeállításhoz
AZ ALMÁS TÖLTELÉKHEZ
kissé savanykás alma
7 db
barnacukor
60 g
fahéj
1 kiskanál
liszt
1 evőkanál
tojás

Lépés 1
A tésztához a lisztet keverjük össze a porcukorral és a csipetnyi sóval. Morzsoljuk bele a hideg kockára vágott Rama Vajas Ízt is, majd adjuk hozzá a tojásokat és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze annyi tejjel vagy tejföllel, amennyivel összeáll a tészta. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe fél-1 órára.
Lépés 2
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A piteformát pedig kenjük ki vékonyan margarinnal.
Lépés 3
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tészta 2/3-át 2mm-vastagra és béleljük ki vele a formát. Tegyük vissza a hűtőbe.
Lépés 4
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, szeleteljük vagy kockázzuk fel. Keverjük össze a fahéjjal elkevert barnacukorral és a liszttel, majd helyezzük a pitetésztára. A tészta szélét kenjük le az enyjén felvert tojással.
Lépés 5
A maradék (1/3) tésztát nyújtsuk ki és tegyük az almás töltelék tetejére. A széleit nyomkodjuk össze, és formázzuk meg az újjunkkal vagy villával. Kenjük le a tojással, és szurkáljuk meg a tetejét, hogy sütés közben a keletkezett gőz távozhasson. TIPP: a megmaradt tésztát is felhasználhatjuk díszítésre: szaggassunk leveleket majd helyezzük a pite tetejére. Ezeket is kenjük le tojással, hogy szépen megbarnuljon. TIPP: szórjuk meg kevés barna cukorral, ami a sütés során rá fog karamellizálódni.
Lépés 6
Előmelegített sütőben süssük (kb. 45 percig) amíg aranybarna nem lesz, majd vanília fagyival tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Hamis marcipán
  2016-11-08 18:00:54, kedd
 
  8 adagra
150 ml 1,5%-os tej
250 g margarin
800 g kristálycukor
400 g búzaliszt (BL55)
2 evőkanál kakaópor - holland
1 db zöld mandulaaroma

Elkészítés

Magas falú lábasba öntjük a tejet, majd felolvasztjuk benne a margarint.
Beleöntjük a kristálycukrot (nem írtam el, valóban 80 dkg kell bele). Kis lángon gyakori kevergetés mellett teljesen fel kell oldódnia a cukornak, nem szabad ropognia (kb. 15-20 perc). Ezt legjobban úgy ellenőrizhetjük, ha a kanalat belemártjuk, hűlni hagyjuk rajta a szirupot és végigsimítunk rajta, ekkor érezni, hogy a cukor feloldódott-e vagy sem.
Készítsünk elő mindent a befejezéshez, mert a liszt belekeverése után a massza nagyon gyorsan szilárdul. Egy kb 20x30 centis, kb. 2 centi magas falú tálcát béleljünk ki sütőpapírral. Legyen kezünk ügyében a zöld mandulaaroma és a keserű kakaópor.
A továbbiaktól kezdve gyorsan kell dolgoznunk, mert a massza nagyon hamar megszilárdul, nem lehet majd folyatni, kenni! Ha a szirupban tényleg feloldódott a cukor, húzzuk le a lábast a tűzről és csomómentesen keverjük el benne a lisztet.
Válasszuk szét a masszát, az egyik edénybe a kakaóport, a másikba a mandulaaromát öntsük (nem feltétlen kell az egész üvegcse, mi a 3/4-ével szeretjük).Gyors mozdulatokkal keverjük el a kakaóport a masszában és öntsük a sütőpapíros tálcára, igyekezzünk a tálca teljes méretében szétkenni.
Szintén gyorsan a mandulaaromát is keverjük el a másik tálban, azt is igyekezzünk a kakaós masszára önteni, szétkenni.
A kész édességet hagyjuk 1 napig pihenni, ezalatt megszilárdul, pihentetés nélkül nem lehet szeletelni.
Egy nap pihentetés után rombusz alakúra szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 159 db bejegyzés
e év: 5820 db bejegyzés
Összes: 29015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1333
  • e Hét: 1333
  • e Hónap: 70612
  • e Év: 859536
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.