Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
Agytakarítás
  2015-11-07 14:32:19, szombat
 
 

Agytakarítás - avagy nyolc dolog, amit pucolj ki az életedből, és boldog leszel!
Mindenkinek vannak olyan szokásai, amik nem kedveznek különösebben a békés, nyugodt életnek. Minél több rossz szokást tart meg egy ember, és gyakorolja azt, annál inkább a rabjukká válik, mígnem a végén azonosul velük, és a kritikákra már csak a vállát rángatja, hogy persze, "de én ilyen vagyok". Az emberi elmére sok minden hat: képek, szagok, hangok, érzések, érzelmek, vagy éppen ezek hiánya. Viszont van egy olyan érzés, ami kifejezetten erősen hat, és az a félelem. A félelem az, ami olyan szokásokra veszi rá az embert, amelyek teljesen idegenek tőlük. A szokásaink, akárcsak az elménk, fejleszthető. Minden olyat kizárhatunk az életünkből, amelyek visszahúznak minket, és idegenek a valódi, boldog énünktől.1. Panaszkodás Ez az egyik legelterjedtebb emberi szokás. És egyben ez az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy felelősségvállalás és konkrét cselekvés helyett másban keressük a hibát, egyszerűen a körülményeink áldozatává válunk. Te szívesen vagy a körülményeid áldozata? Megoldás: szívd fel magadat, és vedd a kezedbe a sorsod irányítását!
2. Pletykálkodás Egy másik szintén gyakori rossz szokás. Mit jelent a számodra a pletyka? Miért pletykálkodsz? Nem azért, hogy ezzel tereld el saját magadról a figyelmet? Megoldás: másokról való puszta feltételezések helyett objektív információkat keress. Baj esetén kibeszélés helyett mutass együttérzést.
3. Halogatás A fontos dolgok halogatása végül mindig intenzív szorongáshoz vezet (pl. nem veszed fel a telefont). Ha tudod, hogy meg kellene csinálni egy feladatot, de eddig még nem vágtál bele, akkor csináld meg most. Miért tologatnád magad előtt? Megoldás: Vegyél egy mély lélegzetet, és tedd, amit tenned kell!
4. Szüntelenül csak a munka Akár a te munkád a legfontosabb a világon, akár nem, mindenkinek szüksége van pihenésre. A hivatás az élet része, de pihenj néha, ne félj attól, hogy ha nem dolgozol, nem fogják látni, hogy létezel! Keresd meg a benned szunnyadó taoistát és adj választ erre a kérdésre: "Az életem végén azt fogom jobban sajnálni, hogy nem dolgoztam még többet, vagy azt, hogy nem töltöttem több időt a szeretteim és a barátaim körében?" Megoldás: Lazíts, iktass be heti egy pihenőnapot, amikor csak a családoddal foglalkozol.
5. Felesleges kiadások Azt hiszem, ehhez nem kell túl sok magyarázat. Az időnk nagy részét olyan dolgok vásárlására (vagy vásárlásra szükséges pénz előteremtésére) fordítjuk, amelyek azon kívül, hogy az önérzetünket növelik, semmi másra nem jók. Ne feledd, hogy mindenféle plusz tárgyak nélkül is teljes személyiség és egyéniség vagy, nincs szükséged felesleges kiegészítőkre. Megoldás: fogadd el, hogy nem a tárgyak tesznek azzá, aki vagy.
6. Azon aggódni, hogy mit gondolnak mások Talán meglepő ezt hallani, de az idő nagy részében az égvilágon senki semmit nem gondol rólad. Ezt most ne vedd rossz néven, egyszerűen csak a többiek is pont azzal vannak elfoglalva, hogy te éppen mit gondolsz róluk. “Amit szerinted mások gondolnak rólad, azt valójában te gondolod magadról." Megoldás: vonatkoztass el attól, hogy éppen mások mit is gondolnak rólad. Ez egy csomó mentális energiát megspórol.
7. Perfekcionizmus és önbizalomhiány A tökéletesség bűvöletében élni valójában állandó félelmet jelent. Ha maximalista vagy, akkor szinte állandóan kétségbe vagy esve, és mindent és mindenkit meg akarsz javítani. Ha mindig a hibákat keresed, majd javítasz rajtuk, aztán megint hibát keresel, amit javítani lehet, akkor romboló és szükségtelen ciklusokba kergeted magadat. Ha a hiányosságokat keresed, az elméd is a negatív dolgokkal kezd el azonosulni. Megoldás: próbálj meg a pozitív dolgokra fókuszálni: nem kell mindent tökéletessé tenni! (Nem is lehet.)

8. Rágódni a múlton, aggódni a jövőn Ó, igen, ezek a legalattomosabb szokások. A félelem nagyon szereti ezeket a szokásokat, mert így állandó terrort tarthat az elmédben. Rettegsz, hogy a jövőben megismételed a múlt hibáit. Ha a múlt és a jövő között őrlődsz, soha nem leszel a jelenben. Márpedig mindened, amid van, az csak a jelen pillanatában van. Hogy szeretnéd a jelent tölteni? Megoldás: a múlt hibáira úgy tekints, mint bölcs oktatómesterekre, amelyek alapján okos döntéseket hozhatsz a jelenben.
 
 
1 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Ettől bölcsebbé válhatsz: keleti filozófia játékosan 5 percb
  2015-09-27 08:47:29, vasárnap
 
  Ettől bölcsebbé válhatsz: keleti filozófia játékosan 5 percben

Azt mondják, a mesék gyerekeknek valók. Szerintünk viszont van pár olyan mese, ami kizárólag felnőtteknek szól. Ezek a mesék mindamellett, hogy szórakoztatóak, hozzátehetnek valami pluszt az életünkhöz, fejlődésünkhöz. Olvasd nyitott szívvel és értelemmel, mert általuk bölcs kincsekkel gyarapodhatsz!AZ UJJADAT KÉREM

A szegény ember találkozott régi barátjával, aki halála után istenséggé változott. Végighallgatta a szegény ember panaszait a nyomorról, amelyben életét tengeti, majd ujjával az út szélén heverő téglára mutatott. A tégla nyomban aranyrúddá változott. Megajándékozta vele a szegény embert, ám régi barátja nem lett elégedett, ezért adott neki egy nagy aranyoroszlánt is. A másik még mindig elégedetlen volt
- Hát mit kérsz még? - kérdezte az istenséggé vált barát
- Az ujjadat - hangzott a válasz.

Xiao FuEGYÜTT NEVETNI

A vak ember nagy társaságban időzött Amikor társai nevettek, ő is nevetett.
Megkérdezték, min nevet Azt felelte:
- Ha ti nevettek, bizonyára van okotok rá. Megfosztanátok a nevetés örömétől?

Xiao ZanHA NEM JUT SEPRŐ A DISZNÓKNAK

Az elöljáróságomtól harminc li távolságra nyugatra fekszik a Hefu hegy, s annak meredekében húzódik a Wang Po-templom, amelyet az Öreg Hölgy Templomának is neveznek. Senki nem tudja pontosan, mikor élt ez az öreg hölgy. Beszélik, abból élt, hogy bort árusított, s gyakran járt hozzá egy taoista pap, aki sohasem fizetett a borért Az asszony ezzel mit sem törődött. Egyszer aztán a pap így szólt hozzá:
- Soha nem fizettem a borért, de forrást fakasztok neked.
Valóban, a pap forrást fakasztott, amelyből a legfinomabb bor áradt
- Ez a fizetségem - mondta, és eltűnt.
Az asszony nem vesződött tovább a szőlővel, a forrásból fakadó italt árusította. A vevői úgy találták, finomabb minden más bornál. Az üzlete fellendült, az asszony három év múlva meggazdagodott
Egy nap ismét beköszönt hozzá a pap. Az asszony hálálkodott neki.
- És mondd, jó a bor? - kérdezte a pap.
- Csodálatos - felelte az öregasszony. - Csak az a baj, hogy így nincs seprő a disznóknak. A pap elnevette magát, és a következő sorokat vetette a falra:
Hatalmas a mennybolt,
De még hatalmasabbak az emberi vágyak.
Forrásvizet árul bor gyanánt,
S azon sopánkodik, hogy nincs seprő a disznóknak!
Amint befejezte az írást, a pap eltűnt, a forrásból pedig többé nem fakadt bor.

Xue Tao történeteiAZ UTÁNZÁS OSTOBASÁGA

Xi Shit, az ismert szépséget sokszor kínozta a gyomorégés, ezért gyakran mutatkozott fájdalomtól elgyötört arccal az emberek előtt.
Egy falubeli csúnyácska leány, aki roppant vonzónak tartotta Xi Shi viselkedését, ugyancsak összefonta karját a gyomra előtt, és fájdalmas képet vágva sétafikált. A gazdagok, megpillantva a lányt, magukra. zárták ajtóikat, a szegények pedig észveszejtve menekültek előle.
Szerencsétlen leány! Hiába csodálta Xi Shi viselkedését, nem tudta felismerni, hogy mi benne a csodálatos.

Zhuang ZiPONTY A KlSZÁRADT KERÉKNYOMBAN

Zhuang Zinek elfogyott a pénze. Elment a folyót bérlő halőrhöz kölcsönt kérni.
- Rendben van - mondta a halőr. - Éppen itt az ideje, hogy beszedjem a bérleti díjakat a környéken, aztán majd kölcsönzök neked háromszáz aranyat Megfelel?
Zhuang Zi felháborodott, elbeszélte a következő történetet.
- Amint idefele jövök, hallom, hogy szólítanak. Körülnézek, hát egy ponty fekszik a földön a kiszáradt keréknyomban, az beszélt hozzám. Rácsodálkoztam.
- Hát te, hogy kerülsz ide?
- A Keleti Óceán gyermek vagyok - felelte. - Tudnál hozni egy vödör vizet, hogy megmentsd az életemet?
- Rendben van - mondtam. - Elintézem a dolgom, visszafelé jövet hozok majd egy vödör vizet a Nyugati-folyóból. Jó lesz így?
A ponty megdühödött
- Kikerültem a megszokott közegemből - kiabálta -, nem tudom, mit tegyek! Egy vödör víz megmentene, de te nem adsz mást, csak ígéretet! Így legközelebb majd a halpiacon látsz viszont!Zhuang Li
 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Hogyan „szabaduljunk meg” az életünket megkeserí
  2015-09-27 08:44:19, vasárnap
 
  Hogyan ,,szabaduljunk meg" az életünket megkeserítő családtagjainktól? Íme 5 jótanács!


A legtöbb ember nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, hiszen a mindenhez megjegyzést fűző nagynénire, állandóan a rosszat látó nagybácsira nincs egy jól bevált recept, hogy miként tudjunk úgy "megszabadulni" tőlük, hogy az ne legyen bántó, ne keltsünk bennük haragot, az egészet konfliktusmentesen ússzuk meg.Először fontos megemlíteni, hogy nem minden család ,,egészséges", a benne élő tagok, rokonok közül nem mindenki építi kapcsolatait a tiszteletre, szeretetre. Sajnos van, amikor a "család" nem több egyszerű genetikai vérvonalnál.Azt is fontos megérteni, hogy egy nehezen kezelhető, az életünket megkeserítő családtag lehet, hogy egy nagyon nehéz időszakban van, vagy beteg, vagy egyszerűen magányos, és szeretetre vágyik.Bármi is legyen az ok, jogunkban áll ,,megvédeni" magunkat és saját családunkat az ilyen ártó rokonokkal szemben is.1. Az említett személy nem föltétlenül rossz, de nem szabad mindennapunkat vele tölteni

Nem biztos, hogy annyira szörnyű az illető rokon, de ha időről időre bebizonyosodik, hogy nem érezzük jól magunkat a társaságában, vagy összeszorul a gyomrunk, ha felkeres, akkor lépnünk kell. Csökkentsük a találkozások számát, próbáljunk meg távolságot tartani, hiszen jogunk van úgy élni az életünket, amelyben mi hozzuk meg a döntéseket. Ha nem segít a távolságtartás, szakítsuk meg teljesen a kapcsolatot.2. Az ártó emberek remekül képesek a passzív agresszivitás mögé elbújni

Ez is nagyon megmérgezheti a kapcsolatokat, hiszen az ilyen családtag nem mondja meg konkrétan, hogy mit érez, milyen ellenvetése van irányunkban, helyette agresszíven nyilvánul meg, olyan dolgokat tesz, amivel megbánthat. E mögött a kommunikáció és az őszinteség hiánya húzódhat, pontosabban: vágyna arra, hogy őszintén kibeszélhesse magát, de mégsem teszi meg. Annyit tehetünk, hogy megmondjuk neki, hogy úgy fogadjuk el őt, ahogyan van, nincs szükség idegesítő, bosszantó cselekedetekre, inkább mondja el, hogy mi bántja.3. Képesek a megfélemlítésre, ha hagyjuk

Már gyerekkorban kiderül, hogy vannak olyanok, akik egyfolytában verekednek, zaklatják osztálytársaikat. Ez a felnőtteknél, a családban is előfordul. Ezek az emberek nem nyugszanak addig, amíg az önbecsülésünket, az egónkat a földel egyenlővé nem teszik, és rá nem lépnek. Ne felejtsük el, hogy senki sem teheti meg ezt velünk. Hogy ennek véget vessünk, sok bátorságra lesz szükségünk, és a támadásaikkal szembe kell szállnunk, ha szükség van, akkor keményen harcolnunk kell önmagunkért.4. Fordítsunk időt magunkra

Ha olyan helyzetben vagyunk, amikor kénytelenek vagyunk egy ártó, romboló családtagunkkal élni, akkor igyekezzünk minél több időt arra fordítani, hogy egyedül legyünk, hogy feltöltődjünk, energiát gyűjtsünk, különben ,,megmérgeződünk". Elkezdjük saját magunkat kínozni, rombolni, ami sokszor észrevétlenül zajlik, ezért legyünk nagyon figyelmesek, foglalkozzunk önmagunkkal, érzéseinkkel. Törekedjünk csak a jó dolgokra.5. Ne vegyük át ezeket a mérgező szokásaikat

Ők ilyenek, de te nem! Ez nagyon fontos. Ha valamit hibázunk, akkor ezek az emberek egyből le fognak csapni erre, és minden alkalommal emlékeztetni fognak arra, hogy milyen baklövést hajtottunk végre. Ez nem szabad, hogy befolyásoljon, mert hanem sérül az önértékelés, az önbizalom, és ennek komoly következményei lehetnek.
 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Buddha 25 tanítása, ami megváltoztatja az életedet!
  2015-09-27 08:43:18, vasárnap
 
  Buddha 25 tanítása, ami megváltoztatja az életedet!

"Ha látnánk egyetlen virág csodáját, az egész életünk megváltozna." BuddhaA Buddhizmust tanulmányozva nagyon sok szép, erős és életeket megváltoztató gondolatot találhatunk. Ezek közül szeretnék most megosztani 25 csodálatos tanítást.1. A szeretet mindent meggyógyít

“Harag nem old fel haragot - a szeretet mindent felold."

2. Nem a szavaid, hanem a tetteid határoznak meg

" Számos szabad tettünk eredménye vagyunk, s ezekért egyedül mi magunk vagyunk felelősek. “

" Mindannyian saját tetteink rabszolgái vagyunk: Miért haragudnánk emiatt másokra? “

3. A jó egészség titka, hogy teljesen a MOST-ban éljünk

“Mind a szellemi, mind a testi egészség titka az, ha nem siránkozunk a múlt miatt, nem aggódunk a jövőért, hanem bölcsen és komolyan éljük a jelen pillanatot."

“Ne élj a múltban, ne álmodj a jövőről, koncentrálj az elméddel a jelen pillanatra."

4. Aki befelé néz, az felébred

“Az égbe nem vezet út. Az út csak a szívbe vezet."

5. A szavaknak hatalma van, fájhatnak és gyógyíthatnak

“A szavaknak megvan az ereje, hogy pusztítsanak és gyógyítsanak. Amikor a szavak igazak és kedvesek, meg tudják változtatni a világot."

6. Engedd el, és a tiéd lesz örökre“Csak azt veszítheted el, amihez ragaszkodsz."

7. Senki sem járhatja az utadat helyetted

“Senki sem ment meg bennünket, hanem mi magunk. Senki sem képes rá, és senki sem teheti. Magunknak kell járnunk az utat."

8. A boldogság sohasem csökken azáltal, hogy megosztják

“Több ezer gyertyát gyújthatnak meg egyetlen gyertyáról, de a gyertya életét nem fogják megrövidíteni. A boldogság sem csökken soha azáltal, hogy megosztják."

9. Légy kedves mindenkihez

“Határozd el, hogy gondoskodó leszel a fiatallal, könyörületes az időssel, együtt érző a törekvéssel, és toleráns a gyengével és a rosszal. Valamikor az életedben mindez te is leszel."

“Légy együtt érző minden lénnyel, gazdagokkal és szegényekkel egyaránt; mindnek megvan a maga szenvedése. Egyesek túl sokat szenvednek, mások túl keveset."

10. Ne higgy el mindent, amit mondanak

“Ne higgy el semmit, csak mert egy bölcs mondta, Ne higgy el semmit, csak mert mások úgy hiszik, Ne higgy el semmit, csak mert le van írva, Ne higgy el semmit, csak mert Istentől eredőnek tartják, Ne higgy el semmit, csak mert valaki más elhiszi. Csak azt hidd el, amiről magad győződtél meg, hogy igaz."

11. Ahogyan gondolkozol, olyanná válsz

“Mindaz, ami vagyunk, annak a következménye, amit gondolunk: a gondolatainkon alapul, és a gondolataink alkotják. Ha egy ember gonosz gondolattal beszél vagy cselekszik, szenvedés követi, ahogy a kerék követi a fenevad patáját, amely húzza a kocsit... Ha az ember jó gondolattal szól vagy cselekszik, boldogság követi őt, mint egy árnyék, mely sohasem hagyja el."

12. Engedd el a félelmet

“Az egész létezés titka, hogy soha nem lenne szabad félned. Sose félj attól, mi lesz veled, ne számíts senkire. Abban a pillanatban, amikor elutasítasz minden segítséget, szabad vagy."

13. Az igazság mindig kiderül

“Három dolog van, amit nem lehet sokáig rejtegetni: a Nap, a Hold és az igazság."

14. Irányítsd az elméd, vagy az fog irányítani téged

“Hogy élvezhesd a jó egészszéget, hogy igazi boldogságot hozzon az ember a családjának, hogy békét hozzon mindenkinek, az embernek először a saját elméjét kell irányítania és fegyelmeznie. Ha egy ember irányítani tudja az elméjét, meg tudja találni a megvilágosodásba vezető utat, és minden bölcsesség és erény természetes módon jön el hozzá."

“Ez az ember saját elméje, nem az ellensége vagy az ellenfele, mely gonosz utakra csábítja őt."

15. A kétség elválaszt. A bizalom egyesít.

“Semmi sem félelmetesebb, mint a kétség. A kétség elválasztja az embereket, ez egy olyan méreg, amely miatt barátságok esnek szét, és kellemes kapcsolatok szakadnak meg. Egy olyan tüske, amely irritál, és fájdalmat okoz. Egy kard, amely öl."

16. Senki sem érdemesebb a szeretetre, mint te magad

“Kereshetsz az egész világegyetemben valakit, aki jobban megérdemli a szereteted és ragaszkodásod, mint te magad, de ezt a személyt nem találod sehol. Te magad vagy, aki a leginkább megérdemli a szeretetet és ragaszkodást az egész univerzumban."

17. Másokat ismerni bölcsesség, magadat ismerni megvilágosodás

“Sokkal jobb legyőzni önmgadat, mint megnyerni ezer csatát. Akkor a tiéd a győzelem. Nem vehetik el tőled sem angyalok, sem démonok, a menny vagy a pokol."

18. A spiritualitás nem luxus, hanem szükségszerűség

“Csakúgy, ahogy egy gyertya sem éghet tűz nélkül, az ember sem élhet spirituális élet nélkül."

19. Cseréld irigységedet csodálatra

“Ne légy féltékeny mások jó tulajdonságaira, hanem csodálattal fogadd el azokat."

20. Keresd a békét magadban

“A béke belülről jön. Ne keresd kívül!"

21. Engedd el a kötődést

“Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged."

22. Bölcsen válaszd meg barátaidat

“Egy kétszínű és rosszindulatú baráttól inkább kell tartani, mint egy vadállattól; egy vadállat megsebesítheti a tested, de egy gonosz barát az elmédben sebez meg."

23. A boldogság maga az út

“A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság."

24. Hagyj fel a címkézéssel

“Az égben semmi sem különbözteti meg keletet és nyugatot; az emberek a saját fejükben hozzák létre a különbségeket, azután azt hiszik róluk, hogy igazak."

25. Szeress, élj, engedd el

"A végén ezek a dolgok számítanak a leginkább: Mennyire szerettél? Mennyire éltél teljes életet? Milyen mélyen engedted el?"
 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Idővel az ember megérti
  2015-06-29 22:14:45, hétfő
 
 
Idővel az ember megérti mi a különbség a között, hogy tartasz egy kezet,
vagy leláncolsz egy lelket..
És megtanulod, hogy a szerelem nem azt jelenti, hogy lefekszel valakivel...
és hogyha nincs valaki melletted, nem azt jelenti, hogy egyedül vagy...
és megtanulod, hogy egy csók még nem szerződés, és az ajándék nem ígéret..
és elfogadod a zuhanást emelt fővel és nyitott szemmel...
és megtanulod az utakat a mára és a mostra építeni,
mert a holnap nem garantálja a terveidet..
a holnapnak mindig van egy csomó olyan változata, ami megállíthat fele úton...
és idővel megtanuljuk, hogy a nagyon sok is,
az életet adó meleg is égethet és elszenesíthet...

Fogjál hát neki ültetni a saját kertedet és díszitgetni a saját lelkedet ahelyett,
hogy mástól várod hogy virágot hozzon.....
és tanuld meg, hogy tényleg el tudod viselni, hogy tényleg van erőd,
és tényleg értékes vagy, és az ember csak tanul és tanul...
és idővel megtanulod, hogy csak azért maradsz valakivel,
mert gazdag jövőt ígér előbb-utóbb visszatérsz a múltba...

Idővel megtanulod, hogy csak az tud boldogságot adni,
aki elfogad hibáiddal és nem akar megváltoztatni...
de ha csak azért maradsz valakivel, hogy ne légy egyedül,
idővel majd nem akarod látni...

Idővel megtanulod, hogy az igazi barát kevés és harcolnod kell érte,
mert másként körülvesznek a nem igazak...

Idővel megtanulod hogy a haragból kimondott szavak egy életen
át bánthatják azt, akit megsérteni akartál...
megtanulod, hogy mindenki mondhatja "sajnálom", de megbocsájtani
csak a nagy lelkek tudnak...
megtanulod, hogyha megsértettél egy barátot,
valószínű soha többet nem lesz úgy, mint régen...

Megtanulod, hogy lehetsz boldog az új barátokkal,
de eljön az idő, hiányozni kezd a régi..

Megtanulod, hogy semmi sem ismételhető...

Megtanulod, hogyha megalázol és lenézel egy teremtményt,
előbb-utóbb sokszorosan visszakapod...
megtanulod, hogyha sietteted, kikényszeríted a dolgokat,
nem válnak a reméltté...
és megtanulod, hogy a MA a jó, pont ez a perc, nem a holnap...

és megtanulod, hogyha jól is érzed magad azokkal,
akik körül vesznek, mindig hiányozni fognak azok, akik már nincsenek...

Idővel megtanulod, hogyha megbocsájtással próbálkozol,
vagy bocsánat kéréssel, vagy kimondani, hogy szeretsz és vágyódsz,
ha szükséged van, hogy barát szeretnél lenni, egy sír fölött haszontalan.

MEGTANULOD EZT MIND, DE CSAK IDŐVEL... 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Minden ami születik
  2015-06-29 22:14:12, hétfő
 
  Mindent, ami születik, táplálni kell ahhoz, hogy éljen.Önmagában senki se életképes,
mert önmagát táplálni képtelen. A szeretet is folyton táplálni kell. Először az ember
akarja szeretni a világot, és a világ erre úgy válaszol, hogy elkezdi szeretni, az Embert.
Akkor már csak viszont kell szeretni. Lehet, hogy nem mindig kegyes hozzám, de
talán csak olyankor, ha hűtlen vagyok, és nem érzi, a szeretetem. Ha elfelejtem
szeretni a világot. De általában azt érzem, hogy együtt van velem, segít, ha rossz a
kedvem megmosolyogtat egy pajkos kis felhővel, ha nagyon vágyom a melegre, küld
egy aprócska napsugarat. Szeretem a világot, ezért ő jó hozzám. Talán, ha nem
szeretném, ő se kedvezne nekem. Szeretem, és viszontszeret, Szeretlek és v
viszontszeretsz. Érzem. Az én szeretetemet a Te szereteted tartja életben. Táplálja,
ne halljon éhen. Szeretsz és szeretlek, hiába tagadnád, hiába tagadnám A szeretet,
ha táplálva van, megszüli a szeretetet. Akartam a világot szeretni, mert tőle kaptalak,
mert a szeretet is tőle kaptam. Akartam látni, hát megláttam, szép a világ. Szeretem.
Ő is szeret. Érzem. Egymás szeretetét tápláljuk. 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Szeressétek egymást
  2015-06-29 22:13:39, hétfő
 
  Szeressétek egymást, de a szeretetből ne legyen kötelék:
Legyen az inkább hullámzó tenger lelketek partjai között.
Töltsétek meg egymás serlegét, de ne igyatok egyazon serlegből.
Kínáljátok egymást kenyeretekből, de ne ugyanazt a cipót egyétek.
Daloljatok, táncoljatok együtt, és vigadjatok, de
engedjetek egymásnak egyedüllétet.
Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár
ugyanarra a dallamra rezdülnek.
Adjátok át szíveteket, de ne őrizzétek egymás szívét.
Mert szíveteket csak az Élet keze fogadhatja be.
És álljatok egymás mellett, de egymáshoz ne túlontúl közel:
Mert a templom oszlopai távol állanak egymástól,
És a tölgyfa meg a ciprus nem egymás árnyékában növekszik.


 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Az emberi jellemről
  2015-06-29 22:13:05, hétfő
 
  Márai Sándor: Az emberi jellemről

A legérdekesebb tünemény, mellyel az emberi életben találkozhatunk, az emberi jellem.
Semmi nem olyan érdekes, meglepő, kiszámíthatatlan, mint a folyamat, melynek során
egy ember elárulja jellembeli sajátságait. Bármit mutat is a világ: tájakat és természeti
csodákat, a földi flóra és fauna beláthatatlan változatait, semmi nem olyan sajátos, mint
egy-egy ember jelleme. Mikor érdeklődésünk eljut a világ dolgainak szemlélése közben
az emberi jellem ismeretéhez, egyszerre úgy érezzük, ez volt igazi feladatunk az életben.
Minden más, amit megismertünk, csak ismereteinket gazdagította. De lelkünk csak a
jellemek ismeretétől lesz gazdagabb. Mert ez a legközvetlenebb emberi tapasztalás, igen,
a jellem maga az ember.

S mert a jellem maga az ember, hasztalan iparkodunk eltitkolni azt: jellemét éppen olyan
kevéssé rejtegetheti az ember, mint ahogy testi lényét nem tudja elrejteni semmiféle
ködsapka. Ideig-óráig viselhetünk az életben álszakállt és álruhákat, de egy pillanatban
lehull rólunk minden jelmez és megmutatkozik a valóság. Egy mozdulat, egy szó, egy
cselekedet végül is elárulja igazi jellemünket: az álarcosbál csak alkalmi lehet. S a
találkozás egy jellem valódi sajátságaival a legnagyobb emberi élmény, melyben részünk
lehet.


 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
A nehézségeknek azaz egyetlen okuk
  2015-06-29 22:12:30, hétfő
 
  A nehézségeknek azaz egyetlen okuk, értelmük és céljuk, hogy legyőzzük őket.
Hát nem ez az emberi természet titka? Hogy a korlátokra fittyet hányva bizonyítsa
végtelen szabadságát. Nem a kihívás teszi próbára az embert, nem a kihívás
határozza meg, kik vagyunk és mivé leszünk, hanem az a mód, ahogyan
szembenézünk a kihívásokkal, hogy egyetlen fellobbanó gyufalánggal
megsemmisítjük-e a roncsot, vagy lépésről lépésre újraépítkezünk belőle,
amíg újra kivívjuk szabadságunkat. A gondok célja, hogy felülkerekedjünk rajtuk.
A szabadság célja a bizonyítás. És amíg hiszünk az álmainkban, nincs semmi,
ami a véletlen műve lenne. 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
Az ember mindig számon kér
  2015-06-29 22:11:52, hétfő
 
  Az ember mindig számon kér, pedig minden döntés,
az ő, a saját kezében van. Mindig mindenre csak a
lehetőséget kapja, amivel, ha akar él, de nem
muszáj élni vele, Az élet is csak lehetőség, amit
az ember saját akaratából fogad el.
A szülei, az Isten, csak megkínálják az élettel,
Csak kóstolót adnak, lehet nem kérni belőle,
az ember csak a lehetőséget kapja az életre,
az élet élése szabadon választott, és mi,
mindannyian, akik szidjuk, akik átkozzuk,
önként választjuk. Eldobhatnánk, talán
helyette másikat is kapnánk, de ragaszkodunk
ehhez a szidott, de mégiscsak szeretett élethez.
Annyira szeretjük, hogy érte mindent vállalunk,
fájdalmat, szenvedést, csupán csak annyiért,
hogy néha, egy pillanatra ki-kisüt a mi Napunk.
A szerelmet is mi választjuk, a szerelmet se tudja
senki reánk erőltetni, valahol, a lelkünk mélyén
úgy döntünk, szeretünk, de nem muszáj, mi
akarjuk, ezért senkit nem hibáztathatunk, ha
nem olyan, milyennek elképzeltük.
Mert a szeretet is egy lehetőség, mint az élet,
mi döntünk, elpusztítjuk, vagy éljük, de mi
mégis választjuk, sok-sok fájdalmat elviselünk,
egy-két gyönyörű pillanatáért. 
 
0 komment , kategória:   Bölcs tanácsok   
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 732
  • e Hét: 18815
  • e Hónap: 50796
  • e Év: 50796
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.