Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Salátákról
  2015-07-01 07:59:55, szerda
 
 
A hagyományos tejfölös uborkasaláta bár kedvelt, könnyen puffadáshoz vezet,
az ecetes krumplisaláta sokak szerint nem is igazi saláta, az orosz hússalátába
pedig nem mindig lehet tudni, hogy milyen állat kerül, ráadásul a majonéz sem
kimondottan diétás.

Fogyassz belőlük minél többet az őszi időszakban, hogy a bennük lévő vitaminokkal
megerősítsd az immunrendszeredet, szépítsd a bőrödet, támogasd az anyagcserédet.

A görög saláta talán az egyik legkedveltebb salátafajta. A benne lévő uborka lúgosítja
a szervezet, a lila hagyma segít a vértisztításban, az olajbogyó pedig E-vitamin
tartalmának köszönhetően rákellenes és bőrszépítő hatású.

Hozzávalók:

5 paradicsom
1 kígyóuborka
2 tv paprika
1 gerezd fokhagyma
1 fej lila hagyma
15 dkg olívabogyó
40 dkg fetasajt
1 csokor bazsalikom
olívaolaj
citromlé

Elkészítés ideje:

3 óra.
Elkészítés menete:

Egy kisebb tálkában készítsd el a dresszinget. Ehhez kelleni fog az olívaolajból
körülbelül egy deciliternyi, pár csepp citromlé, ebbe beletörve a fokhagyma és
egy jó evőkanálnyi bazsalikom.
Ha ezeket összekeverted, tedd félre nagyjából egy órára állni, addig aprítsd fel
a zöldségeket. A paradicsomokat kockázd fel, a lila hagymát szintén, az uborkát
vágd karikákra, vagy ha az jobban tetszik, kockázhatod is, bár így kicsit
macerásabb.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Guglielmo Marconi feltaláló
  2015-07-01 07:17:07, szerda
 
 

Guglielmo Marconi (1874. április 25. - 1937. július 20.) olasz feltaláló. 1909-ben megkapta a Fizikai Nobel-díjat Karl Ferdinand Braun-nal együtt.

Bologna közelében született Giuseppe Marconi, egy olasz földbirtokos, és ír felesége, Annie Jameson (a Jameson Whiskey szeszfőzde alapítójának unokája) második fiaként.
Marconi Bolognában, Firenzében, és később Livornoban tanult.

Marconit lenyűgözték Karl Hertz elekromágnesességgel kapcsolatos munkái. Azok alapján látott neki a "drótnélküli távíró" kidolgozásához. Az adást, és vételt nagy méretű antennákkal, a demodulálást kohererrel oldotta meg. Megvalósította az első Transz-Atlanti rádióösszeköttetést. Munkáját a haditengerészet támogatta. A Titanic rádiósai a Marconi társaság alkalmazásában voltak, nem a hajótársaságéban.

Marconi Nikola Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta kutatásait és annak eredményeit. Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban (Tesla 1943. január 7-én bekövetkezett halála után) az Amerikai Legfelső Bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását. A jelentés alapján Tesla szabadalmát már 1896-ban (tehát 4 évvel Marconi előtt) bemutatta. Továbbá a rádió más feltalálók eredményeit is tartalmazza. Ezért Marconitól megvonták a rádió feltalálásának elsőségét.

* 1905. március 16-án feleségül vette Beatrice O'Brien-t (1882-1976), Edward Donough O'Brien lányát. Három lányuk és egy fiuk született. 1924-ben elváltak, házasságukat 1927-ben érvénytelenítették.
* 1927. június 15-én feleségül vette Maria Cristina Bezzi-Scali-t (1900-1994).
* Gyermekei Degna (1908-1998), Gioia (1916-1996), Giulio (1910-1971), és Elettra (1930-).
* Egy testvére volt, Alfonso, és egy mostohatestvére, Luigi.
* Benito Mussolini volt Marconi tanúja, mikor másodszor házasodott 1927-ben.
* A Marconi Stallions nevű ausztrál focicsapatot róla nevezték el.

forrás wikipédiaLink
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
A szendvics "feltalálója".
  2015-07-01 07:16:13, szerda
 
 

Lord John Montagu Sandwich angol politikus, a szendvics "feltalálója". A brit főrend nevét egy étkezési szokása tette hallhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek.

A szendvics "felfedezése" 1762-re tehető, körülményei persze mai napig vitatottak. A legismertebb legenda szerint az első szendvicset azért szolgálták fel a lordnak, mert még az étkezés kedvéért sem akart felállni a kártyaasztaltól és az értékes perceket táplálkozásra vesztegetni. Az első szendvics két kenyér közé tett hússzeletből állt, amelyet egy ültő helyében fogyasztott el. Életrajzírója szerint a grófot politikai és tengerészeti feladatai kötötték sokszor napokon, éjszakákon át íróasztalához, ezért találta ki a táplálkozásnak ezt a gyors és laktató formáját. Így ugyanis nem kellett dolgozószobáját elhagynia, étkezését, munka közben is megoldhatta.

Lord John Montagu Sandwich 1718. november 3-án született, iskoláit Etonban, majd Cambridge-ben végezte. Néhány évet utazgatással töltött, majd bekapcsolódott a politikai életbe és elfoglalta helyét a Lordok Házában. 1746-ban Hollandiába utazott és részt vett az osztrák örökösödési háború lezárását előkészítő tárgyalásokban. 1753-ban az Admiralitás Első Lordja, vagyis haditengerészeti miniszter lett. Sok legenda kering már ekkor hírhedtté vált korrupciós ügyeiről és az angol radikális újságírás atyjának nevezett John Wilkes elleni hadjáratáról, rendszeres látogatója volt a politikai, vallási és erkölcsi botrányairól híres-hirhedt Hellfire Klubnak. A gróf politikai tevékenységét John Gay Koldusopera című darabjában állította pellengérre, leleplezve, hogy a fennkölt álarc mögött a politikai és üzleti életet ugyanolyan törvények mozgatják, mint a közönséges rablóbandákat.

1770-ben államtitkárrá választották, majd Lord North miniszterelnöksége alatt (1770-1782) ismét az Admiralitás Első Lordja lett. Kezében tartotta a haditengerészet teljes gépezetét, és kiterjedt összeköttetései voltak a Kelet-India Társasághoz is, hivatali ideje alatt saját politikai pártja érdekeinek rendelte alá a haditengerészet ügyeit.

Családi életét tragédiák kísérték. 1740-ben nősült meg, de felesége egyetlen fia születése után megőrült. A boldogtalan férj később mégis felhőtlen boldogságra lelt a tehetséges operaénekesnő Martha Ray oldalán, akitől számos gyermeke született. 1779-ben újabb tragédia sújtotta, amikor második feleségét egy féltékeny rajongója házuk lépcsőjén meggyilkolta.

Nevét a szendvicsen kívül a Sandwich-szigetek is őrzik. A lord ugyanis elkötelezett és lelkes támogatója volt James Cook második és harmadik felfedező útjának, pénzügyi támogatást és felszerelést biztosított a kapitánynak. Cook 1775-ben elsőként hajózta körül az Antarktiszt és fedezte fel a Dél-Georgia és a Sandwich-szigeteket, majd 1778-ban a régen keresett észak-nyugati átjáró után kutatva megpillantotta a Hawaii-szigetek központi csoportját, melyet Sandwich-szigeteknek nevezett el, s legfőbb támogatójáról nevezte el az alaszkai Montagu-szigeteket is. Lord Sandwich haditengerészeti pályafutását 1782-ben fejezte be, ezután visszavonult a politikától, s életének hátralevő részét teljes egészében a zenének szentelte.


A Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe, szigetcsoport az Atlanti-óceánon, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között. A területnek 1985 óta van külön irányítása, előtte a Falkland-szigeteki gyarmatok részeként kormányozták. A felségterülethez Déli-Georgia szigete (a legnagyobb sziget a térségben) valamint egy csoport kisebb sziget tartozik, amelyeket összefoglaló nevükön Déli-Sandwich szigeteknek hívnak. A szigeteknek nincs őslakosságuk, a lakosság gyakorlatilag a Bird-szigeti kutatóállomások legénységéből, tudósokból, a grytvikeni múzeum alkalmazottjaiból és a brit kormány tisztviselőjéből tevődik össze.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Goldmark Péter Károly
  2015-07-01 07:15:20, szerda
 
  Goldmark Péter Károly (Budapest, 1906. december 6. - Port Chester, 1977. december 7.) magyar származású amerikai mérnök, fizikus.Goldmark Péter Károly

Dédapja Goldmark József volt, a zeneszerző Goldmark Károly testvére, jeles kémikus és lánglelkű forradalmár, aki nemcsak 1848 bécsi forradalmi mozgalmaiban vett részt, de - emigránsként - Amerikában is, az Észak-Dél háborúban, az északiak oldalán. Nemcsak szellemével, hanem újfajta puskagyutacs találmányával is segítette a hadsereget.

Goldmark Péter Károly büszkén vállalta őseit. (Nevében a Károly tudatos emlékezés a zeneszerző rokonra.) Maga is vonzódott a zenéhez, késő éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodman-nel. Pesti középiskolás korában azonban fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda hát, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult, és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be.

Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján.

Sikerei nyomán az angol Pye társaság alkalmazta őt, majd újabb rövid bécsi tartózkodás után 1933-ban New York-ba hajózott. Itt 1935-ben a CBS hírközlési társaság munkatársa - később kutatási laboratóriumának vezetője, majd a társaság igazgatója, utóbb alelnöke - lett. Csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és új útra tért: az elektronikus - képcsöves - televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát: a gyakorlatban használható színes televíziót.

A 2. világháború alatt (1939-1945) haditechnikai kérdésekkel foglalkozva, megoldotta a német radarkészülékek zavarásának kérdését. A háború után tökéletesítette színes TV eljárását, amelyet már az űrkutatás során is alkalmaztak: ennek révén láthatták szerte a világon a Holdon tett 1. emberi séta számos mozzanatát. Ő dolgozta ki a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, és nevéhez fűződik a "hosszan játszó", népszerű nevén: a mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése.

Zseniális módon oldotta meg a televíziós kép "konzerválását" is: eljárása, az EVR (electro video recording) a képmagnetofon elterjedéséig maradt elismert és közkedvelt módszer.

Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter - 14 tudóstársával együtt - neki is átnyújtotta a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentős nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medal of Science-t.

 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Harry Coover feltaláló
  2015-07-01 07:14:41, szerda
 
  Harry Coover Newarkban született 1917-ben, majd a New York-i Hobart főiskola elvégzése után a Cornellen szerzett kémikusi diplomát.Harry Coover véletlenül fedezte fel a szuper erős ragasztószert. Először 1942-ben fedezték fel a cianoakrilátot, amikor a második világháborúban használt fegyverekhez akartak műanyag távcsöveket készíteni. Az anyag mindenhez odaragadt, amihez hozzáért, ezért inkább nem kísérleteztek vele tovább.


Kilenc évvel később megint előkerült az anyag, amikor repülőgépek pilótafülkéjéhez kerestek hőálló bevonatot. Akkor figyeltek fel az anyag előnyös tulajdonságára, amikor tönkretettek vele egy 3000 dolláros refraktométert - összeragasztottak két lencsét. Coover szemfüles volt, és végül az Egyesült Államokban 1958-ban piacra dobták a ragasztót Super Glue néven.


Ez persze csak egy szabadalom volt a Coover által levédett 460-ból. Munkája során több polimert feltalált, foglalkozott a szén gázosításával és az organofoszfátokkal is. Kreativitását többször díjazták, 2004-ben felkerült az amerikai feltalálók dicsőségfalára, Barack Obamától pedig 2010-ben kapott kitüntetést.

Harry Coover 2011 március 26-án természetes halállal halt meg otthonában Kingsport, Tennessee állam.

A pillanatragasztó (másként Super Glue, vagy Cyanoacrylate) egy gyorsan ható kötőanyag, mely szilárd felületeken használva polimerizálódik. A polimerizáció következtében szoros köteléket alkot az alkalmazott tárgyak között. A Kodak Research Labs két munkása, Dr. Harry Coover és Fred Joyner fedezte fel véletlenül az egyik kísérletezésük alatt, miközben célzókészülékekre alkalmas plasztikát próbáltak készíteni.

A pillanatragasztó egy akrilgyanta, mely a legtöbb tárgyat azonnal összeköti, a polimerizációt a vízben levő hidroxidionok idézik elő. Az úgynevezett anionos polimerizációs folyamaton megy keresztül, melyben a cianoakrilátos monomerek a víz hatására összekötődnek. A kötődő láncok addig kötődnek tovább, ameddig a polimerszálak csak bírják, így tartós műanyaghálót alkotva. Ezek a polimerek több millió polimerszállal kötik össze az összeragasztandó felületeket, így különlegesen erős köteléket alkotva.

A pillanatragasztót leginkább fogyasztási cikkek javítására szokták használni. Ezen kívül használatát lelte a törvényszéki orvostanban is, ahol az ujjlenyomatok felfedezésére használják, továbbá meg testi sebeket is össze lehet ragasztani vele.

A polimerizációs foolyamat olyan gyorsan megy végbe, hogy a bőrön található víz által pillanatok alatt ráragad a bőrre. Emiatt óvatosan kell kezelni, többek között ha a szembe kerül, akkor összeragaszthatja a szempillákat. Az akrilmonomerből kipárolgó ártalmas pára ingerülje az orrt, torkot és a tüdőt.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Robert Victor Neher feltaláló
  2015-07-01 07:13:29, szerda
 
  Robert Victor Neher (született: Schaffhausen 1886 február 2 - meghalt: 1918 november 21) volt svájci nagyiparos és az alumínium technológia úttörője. 1910. október 27-én szabadalmaztatta a hengerelt ezüstfóliát.

Akkoriban a fólia még kicsit vastagabb volt az emberi hajnál, de már alkalmazható volt fény- és légmentes csomagolóanyagként, amely elkülönít és frissen tart.


Neher első vevője a Tobler berni cég, amely a mai napig alufóliába csomagolja híres háromszögletű csokoládéit.


Az évek során alumíniumfóliába csomagolták a vajat, tablettákat, kávét, cigarettát, tejet és gyümölcslevet, de a klasszikus, felhengerelt alufólia a tízórai csomagolásának is állandó kelléke.


A természetvédők azonban alternatívák keresésére buzdítanak, mivel a termék előállítása nagyon energia- és áramigényes.

Az Európai Alumíniumfólia-szövetség (EAFA) adatai szerint a világszerte előállított ezüstfólia háromnegyedét háztartásokban csomagolásra, a többit pedig autók alkatrészeinek, kábeleknek az elkülönítésére használják.

"További hasznos felhasználási javaslat a fólia asztaldekorációként vagy madárijesztőként való alkalmazása: az anyag csillogása elijeszti a hívatlan vendégeket" - mondta el Guido Aufdemkamp, az EAFA szóvivője.

A második világháború idején a német ipar alumíniumcsíkokat gyártott, amelyeket a katonai repülőgépekből kidobva akadályozták az ellenséges radarok működését.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Elhunyt Alex Steinweiss a lemezborító feltalálója.
  2015-07-01 07:10:03, szerda
 
  Elhunyt Alex Steinweiss a lemezborító feltalálója.

Kilencvennégy éves korában elhunyt Alex Steinweiss grafikus dizájner, a lemezborítók feltalálója a floridai Sarasotában vasárnap, írja a New York Times.

Steinweisstől származik nemcsak az az ötlet, hogy a lemezeket a ma is használatos papírtokban forgalmazzák, hanem az is, hogy ezeket művészi formába öntsék.


A férfi 1939 óta dolgozott a Columbia Recordsnál. "Nevetséges volt, ahogy akkoriban a lemezeket árulták. A borító barna, bézs vagy zöld papírból állt. Egyáltalán nem voltak figyelemfelkeltőek" - mondta el egy 1990-ben adott interjúban.Alex Steinweiss 1974-ben

A magasabb költségek ellenére Steinweiss megvalósította ötletét. Az általa tervezett borítók segítségével George Gershwin Kék rapszódia című szerzeményének és Ludwig van Beethoven III. (Eroica) szimfóniájának eladása hirtelen megkilencszereződött.A lemezborítók Steinweissnak köszönhetően a modern kultúra részévé, nem egy esetben pedig legendává váltak.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Jánosi Marcell gépészmérnök
  2015-07-01 07:08:43, szerda
 
 

Jánosi Marcell (Budapest, 1931. december 5. - 2011. július) gépészmérnök, konstruktőr. A mikroflopi feltalálója. Az MCD típusú hajlékonylemezt a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban (BRG) fejlesztette ki. A BRG-nél és korábbi munkahelyein feltalálta az automatikus hidraulikus fröccsöntőgépet, és részt vett az első modern, háromsebességes orsós magnó, a Calypso megtervezésében, nem is beszélve az akár vincseszterként is használható magnetofonmechanikáról.A kazettás flopi

Amikor a szabadalmi idő lejárt Jánosi nem hosszabbította meg azt. Ezért bárki felhasználhatta találmányát. Elsőként az amerikai IBM érdeklődött a flopi után, és később készítettek egy, a Jánosiénál nagyobbat, egy 8 inch-eset. A japánok is kíváncsiak voltak rá, majd el is készítették a Jánosiéra leginkább hasonlító flopit.

Magyar Népköztársaság Állami Díja II. fokozat (1975) - A magnetofontechnika hazai fejlesztésében végzett munkásságáért. Megosztott díj Hegyi Mihállyal, Kutassy Imrével, Machala Gáborral, Somlai Csabával és Zártos Alajossal.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
14 nő, akiknek fontos találmányokat köszönhetünk.
  2015-07-01 07:07:53, szerda
 
  A szabadalmak nagy része férfiak nevéhez kötődik, ezért különösen érdekesek azok a nők, akiknek fontos találmányokat köszönhetünk. Íme 14 nagy női feltaláló.

1. Szilikon. Ezt az anyagot Patricia Billings szobrászművész találta fel, amikor megpróbált létrehozni egy cement-adalék, ami nem engedi szétesni alkotásait.


2. Golyóálló mellény. Stephanie Kwolek negyvenéves pályafutása alatt huszonnyolc nagy jelentőségű találmányt alkotott, mint az amerikai DuPont vegyiművek vezető kutatója. Egyik szabadalma sem bírt azonban akkora jelentőséggel, mint a modern idők acélja, a kevlár.
Az új anyagot számos extrém helyzetben tesztelték és rájöttek arra, hogy a belőle készült szálakból szövetszerű anyag készíthető, amely motorosruhák, illetőleg golyóálló mellények alapanyaga lehet - a mellény a közvetlen közelről leadott pisztolylövésnek is ellenállt.


3. Wi-Fi. Vic Hayes 1941-ben született a holland fennhatóság alatt álló Surabaya - ban (ma Indonézia). Elktromos és radarmérnöki diplomát szerzett az amszterdami HTS főiskolán, majd a holland Royal Air Force-nál helyezkedett el mint rádió- és radarmérnök. 1997-ben, mint a holland hadsereg mérnöke ünnepelte a Wi-Fi technológia feltalálását, amely eredetileg azért jött létre, hogy pénztárak zárási nyilvántartásait összekapcsolják. Senki nem gondolta volna akkor, hogy a találmány ekkora sikereket fog elérni. Az első WiFi eszköz neve WaveLan volt, és 1-2 Mbit/s sebességgel működött.


4. Chocolat chip cookie. Azaz a csokicseppes süti a véletlenek összejátszása révén született. 1933-ban a Toll House Inn tulaja Ruth Wakefield alkotta meg. Wakefield tervei szerint a tésztába kevert csokidaraboknak el kellett volna, hogy olvadjanak, ehelyett ropogósan benne maradtak. A csoki történetesen Nestlé volt, így Wakefield nyélbe ütötte élete üzletét: a folyamatos, ingyenes csokicsepp szállítmányokért a Nestlé megkapta a receptet, amit a csokicseppek tasakjának hátuljára nyomtak. Azóta a recept számtalan variációban újjászületett. Készülhet dupla csokival (tészta is csokis) vagy M&M's golyókkal, dióval, mogyoróval, mindenhogyan finom. Ideális társa a reggeli bögre tejnek.

5. Eldobható pelenka. A gyereknevelés területén is akad női találmány: az eldobható pelenka Marion Donovan nevéhez fűződik. A fiatal nőnek 1949-ben tele lett a hócipője a pelenkamosással, így először egy - zuhanyfüggönyből készült - műanyag borítást alkotott az újrahasználható darabokhoz, majd összehozta a kompletten kukába rakható változatot is. Az ötletével ezután körbeházalt több céget is, de mindenhonnan elhajtották azzal, hogy a kivitelezés sokba kerülne, így saját vállalkozást alapított, és pár év múlva egymillió dollárért adott túl rajta. Persze könnyű volt a dolga: feltalálók családjából származott.


6. Autó kipufogó. El Dolores Jones találta fel 1917-ben.


7. A papír kávé szűrő. Merlittoy Benz találta fel 1909-ben.

8. Ablaktörlő. Mary Anderson az ablaktörlőt találta fel. 1903-as bejegyzésével a szabadalom ráadásul öt évvel megelőzte az első tömegautó, a Ford T-modell gyártásának megkezdését, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk: Anderson a jövőbe látott, amikor megalkotta az utastérből működtethető, hó, eső és minden más csapadék ellen is bevethető lapátokat. 12 évvel később, 1915-ben az ablaktörlő alaptartozék is lett a gépkocsikon.


9. Hómaró. Cynthia Westover találta fel 1892-ben.10. Melltartó. Mary Phelps Jacob New York-i hölgy nevéhez a legnőiesebb találmány kapcsolódik: a melltartó. Az első darab két zsebkendőből és egy rózsaszín szalagból készült 1913-ban, egy parti előtt, és rögtön aznap este felhívta magára a figyelmet - amúgy pedig messze nem az első volt a sorban, mert melltartó-szerű fehérneműt már a 7. században is hordtak a nők. Ettől függetlenül Mary Phelps Jacobnak minden nő és férfi hálás lehet, mert azzal, hogy újra feltalálta az elengedhetetlen ruhadarabot, egy csapásra megszabadította a csajokat az évszázadokig egyeduralkodó, minden más megoldást feledtető fűzők szorításából.


11. Mosogatógép. Josephine Cochrane ohiói születésű asszonyt zavarta, hogy a személyzet összetöri a tányérokat munka közben, úgyhogy elhatározta: ha más nem készít biztonságos mosogatógépet, majd ő csinál egyet. 1886-ban meg is tette. Találmánya a nagyközönség előtt az 1893-as Világkiállításon debütált, és a szálloda-, valamint étteremtulajdonosok körében népszerű is lett, a hírnévre vágyó ötletgazda azonban azt már sajnos nem érhette meg, hogy a nagyközönség is keblére ölelje a mosogatógépeket, mert erre egészen 1950-ig kellett várni.


12. Tengeralattjáró periszkóp. Sarah Mather találta fel 1845-ben.


13. Szalagfűrész. Tabitha Babbitt 1813-ban találta fel a végtelenített fűrészt (szalagfűrész). Egy fűrészüzemben dolgozott Massachusettsben, amikor úgy döntött hogy kidolgozik egy jobb módszert a "míg az egyik ember húzza a másik tolja a fűrészt a fán" módszer helyett.


14. Asztrolábium. Alexandriai Hüpatia (kb. 370 - 415. március) matematikus, csillagász és filozófus. Ő az első ismert matematikusnő. Egyes források szerint a tudósnő fejlesztette ki az asztrolábiumot, de legalábbis értett a készítéséhez.


 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
Ábrahám György és Wenzel Klára gépészmérnökök.
  2015-07-01 07:03:39, szerda
 
 

Ábrahám György (1948) és Wenzel Klára (1939) gépészmérnökök alkották meg a ,,színtévesztést korrigáló szemüveget". A színtévesztést korrigáló szemüveg világszabadalma Ábrahám György és Wenzel Klára gépészmérnökök (BME) nevéhez fűződik. A lencsékre felvitt mikrorétegekkel olyan színszűrő szemüveg készíthető, amivel a retina hibás receptorain, a normális receptor fényérzékelése alakul ki. Colorite néven amerikai-magyar vegyes vállalat alakult a szabadalom elterjesztése érdekében. Ma már új utakon keresik az ötlet megismertetését.
 
 
0 komment , kategória:   Feltalálók   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 78922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 732
  • e Hét: 18815
  • e Hónap: 50796
  • e Év: 50796
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.