Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ami belül ragyog, az kívülről is látható." Hioszi Tatiosz Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/53 oldal   Bejegyzések száma: 521 
Érzelmi zsarolás
  2017-11-21 20:50:39, kedd
 
 
Érzelmi zsarolás
- hogyan ismerd fel, és mit tegyél, ha áldozat vagy?
Írta: Gábor

Vannak egyértelmű helyzetek. Elütnek egy autóval, kirúgnak a munkahelyedről, megvernek vagy hozzád vágnak egy teljes étkészletet... Ezeket az élményeket könnyű észrevenni, és viszonylag egyszerű értelmezni is. A legtöbb esetben az okozott fizikai és lelki károsodás is elég jól körülhatárolható, hiszen egyszeri nagy impulzusként érkezett a sérülést kiváltó esemény. Vannak azonban olyan támadások is, amelyek szépen lassan, akár teljesen észrevétlenül pusztítanak el.
Ilyen támadás az érzelmi zsarolás is. És pont attól válik pusztítóan veszélyessé, hogy a szeretet álcája mögé bújva jelentkezik - sokszor valódi szeretettel vegyülve. Ezért is olyan nehéz felismerni, hiszen minél erősebb az érzelmi kötődés a másik ember iránt, annál kevésbé érzékeljük, ha ez az ember éppen a vérünket szívja.
De van még egy csavar a dologban: sok esetben maga az érzelmi zsaroló sem veszi észre, hogy éppen ezt teszi. Hiszen ő csak szeret... Ő csak jót akar Neked... És bár vannak olyan érzelmi zsarolók is, akik tudatosan manipulálnak másokat (például a profi csalók vagy a pszichopaták egy része), de a többség nem ilyen. Az érzelmi zsarolók jelentős részének fogalma sincs róla, mekkora kárt okoz a másik embernek. Ezért jó, ha az áldozatnak van róla fogalma.
erzelmi_zsarolas
Az első lépés természetesen az, hogy felismerd: érzelmi zsarolás áldozata vagy. A kapcsolatod - legyen szó akár párkapcsolatról, akár szülő-gyerek, baráti vagy rokoni kapcsolatról - hiába épül szeretetre, ha közben apró adagokban szeded be nap mint nap a lelkedet pusztító mérget. Érzed, hogy valami nagyon nem stimmel, de mivel szereted a másik embert - és a legtöbb esetben ő is valóban szeret Téged -, ezért lelkiismeret-furdalásod van, ha akár csak rosszat is gondolsz a másikról. Vagy talán gondolni már mersz bármit, tenni viszont semmit sem. Mert belül mélyen mindenki érzi, ha megborul az egyensúly, csak nagyon sokan tudatosan vagy tudat alatt felveszik az áldozat szerepet. Hiszen akit szeretünk, az ellen nem akarunk fellépni. Ráadásul aki szeret minket, az nem is tud igazán ártani nekünk, nem igaz?
Sajnos nem igaz. A legnagyobb károkat éppen a szeretet síkján lehet elszenvedni. Ennek két oka is van. Az egyik az, hogy azáltal, hogy szeretünk, egyúttal sebezhetővé is válunk. Ahol megnyílunk egy másik ember felé, ott szükségszerűen beengedünk bármilyen támadást is. A másik ok pedig az, hogy ha egy ember szeret egy másikat, akkor hajlamos elhinni azt, hogy tudja, mi a jó a másik ember számára. És hajlamos ezt a ,,jót" akár rá is erőltetni a szeretett személyre. A szeretet egy képesség - és ha valaki nem sajátította el a szeretet képességének legmagasabb szintjét, akkor komoly károkat tud okozni önmaga és a másik ember számára egyaránt.
Hogyan ismerd fel?
Az érzelmi zsarolás felismerése attól válik nehézzé, hogy az áldozat nemcsak a másik emberrel, hanem a saját érzéseivel és a lelkiismeretével is harcol. A legtöbben ezért az elfojtást választják: magukba zárják a problémát, és sok esetben meg is magyarázzák (még önmaguknak is), hogy nem is gáz ez a kapcsolat; van néhány probléma ugyan, de hát ott a szeretet, baj nem lehet. Csakhogy ez nem igaz. Lehet baj, méghozzá elég nagy, és mielőtt ez bekövetkezik, jobb, ha teszel is valamit ellene.
Ha már tudatosult benned, hogy valami nagyon nincs rendben, és elkezdesz figyelni, akkor az érzelmi zsarolás felismerése már nem is lesz olyan bonyolult feladat. Röviden erről van szó: a kapcsolatotokból hiányzik az egyenlőségjel. Az érzelmi zsaroló gyakran emeli magát föléd (Te ilyen meg olyan vagy, bezzeg én megteszem érted ezt meg ezt...), és igyekszik bebizonyítani, hogy míg ő mindent megad Neked, Te nemcsak kevés vagy, de még hálátlan is. Az érzelmi zsaroló legerősebb fegyvere a bűntudatkeltés. Ő a jó, Te vagy a rossz. Egyszerű logika, könnyen le is leplezhető, de attól válik működőképessé, hogy érzelmekkel van átitatva.
Kik ők és hogyan csinálják?
Az érzelmi zsarolás elkövetője lehet mentálisan ép vagy sérült ember is, egy valami viszont biztos: az ilyen ember lelkileg sérült. Így nem is érdemes rá haragudnod, amiért Téged pusztít, mert a legtöbb esetben ezt nem szándékos károkozásként teszi, hanem a saját lelki sérülését vetíti ki Rád. Igen, jogosan érzed úgy, hogy az ilyen ember egy seggfej, de minden seggfejnek megvan a maga terhe. Ha haragszol rá, azzal Te magad is csak egy újabb terhet veszel fel, ezért inkább őrizd meg a lelki békédet, de határozottan és rövid időn belül zárd ki őt az életedből, vagy korlátozd a kapcsolatodat vele. Mert ha nem teszed meg, akkor ez a kapcsolat szép lassan felőröl.
De mielőtt az érzelmi zsarolók kezeléséről beszélnénk, nézzük meg, hogy mik a leggyakoribb típusai az ilyen embereknek, és milyen lelki sérülés húzódik meg a háttérben.
bilincsben
Az agresszív érzelmi zsaroló olyan ember, aki rendkívül akaratos személyiségével olyan határozottan Rád telepedik, hogy azt nehéz lenne nem észrevenni. Az van, amit ő akar és kész. Megmondja, hogy mit csinálj, és ha nem azt teszed, vagy valami nem úgy alakul, ahogy azt ő elvárja, akkor bebizonyítja Neked, hogy mekkora szar ember vagy. Tipikusan férfiaknál és férfias nőknél tapasztalható ilyen viselkedés. Az agresszív érzelmi zsaroló lelki sérülése az, hogy tudat alatt gyengének érzi magát, ezért erősnek akar látszani. Ehhez pedig szüksége van egy olyan emberre, akit el tud nyomni.
A mártír érzelmi zsaroló ezzel szemben azt a stratégiát választja, hogy elhiteti Veled: ő cipeli a vállán a világ terheit. Gyakran panaszkodik, sajnálatot kelt benned, és ha szembe akarnál menni azzal, amit ő szeretne, akkor Te vagy a hibás azért, mert még egy terhet rátettél a már amúgy is roskadozó vállára. Gonosz vagy, aki megtapossa a Földre szállt angyal meggyötört lelkét, és miattad fog összeomlani a világ legjobb, legtöbb szeretetet adó, legártatlanabb embere. A mártír érzelmi zsaroló lelki sérülése a szeretethiány. Jó eséllyel még gyerekkorában nem kapta meg azt a figyelmet és szeretetet, amire szüksége lett volna, és azóta cipeli magával ezt a terhet.
A hideg érzelmi zsaroló azt használja ki, hogy mivel Te feltétel nélkül rengeteg érzelmet közvetítesz felé, ő közömbös (vagy legalábbis nem túl érzelmes) tud maradni. Folyton azt érezteti veled, hogy Neked nagyobb szükséged van rá, mint neki Rád - és ez könnyen lehet, hogy igaz is. Mindenesetre ezt csak akkor tudod meg, ha egyensúlyba hozod az érzelmi intenzitásotokat, vagy akár a sajátodat az övé alá viszed. Az ilyen ember lelki sérülése az érzelmektől való félelem. Korábban olyan csalódás érte egy érzelmi alapú kapcsolatban, ami miatt többé nem akar érzelmessé, és ezáltal sebezhetővé válni. Ez a lelki sérülés is gyakran valamelyik szülővel való kapcsolat, vagy a szülők egymással való kapcsolatának élménye miatt alakul ki.
A játszmázó érzelmi zsaroló stratégiája az, hogy tudatosan, vagy akár tudat alatt visszaél a pillanatnyi vagy tartós helyzeti előnyével. Adok-kapok játékot játszik Veled, és előszeretettel bosszulja meg a vélt vagy valós tetteidet. Büntet, nem veszi fel a telefont, ha keresed, és ha bármi olyat teszel, amit ő sérelmez, akkor többszörösen fogod visszakapni. Az ilyen embernek az igazságérzete sérült, és az egója nagy. Üzleti alapra helyezi a kapcsolatot: pontosan megméri a gonoszságaidat, és az annak megfelelő kompenzációt adja érte cserébe.
Mit kezdj az érzelmi zsarolóval?
Végül nézzük, mit tudsz tenni, ha érzelmi zsarolás áldozata vagy. Nem egyszerű a helyzeted, hiszen minél erősebb az érzelmi szál, annál kevésbé érzel erőt magadban ahhoz, hogy kiszállj a játszmából. De ha már eléggé fáj ahhoz, hogy változtass, akkor változtatni fogsz. Ez ilyen egyszerű.
Arra kevés esély van, hogy észérvekkel meg tudj győzni egy érzelmi zsarolót arról, hogy amit tesz, az nem helyes. Ő sem az észérvek síkján mozog, még ha sokszor elő is hoz racionálisnak tűnő magyarázatokat. Az érzelmekkel tart sakkban, azok pedig mindig felülírják az észérveket. Amíg az érzelmi zsaroló lelki sérülése feldolgozatlan marad, addig vagy Téged fog pusztítani, vagy önmagát - és az is lehet, hogy mindkettőtöket. Ez pedig szükségszerűen felvet egy olyan kérdést, amely egy önzetlen, kiegyensúlyozott, feltétel nélküli szeretetre épülő kapcsolatban fel sem merülhet: megéri ez Neked?
Megéri hónapokat, vagy akár több évet szánni arra, hogy először felismertesd a másik emberrel az általa okozott kárt, aztán ha ez sikerül, akkor megkeressétek a háttérben húzódó lelki sérülését, majd feloldjátok azt? Igen, van az a kapcsolat, ahol megéri végigjárni ezt az utat, de azt csak Te tudod eldönteni, hogy a Tiéd ilyen-e.
Ha nem ilyen, akkor menj! Minél előbb, minél messzebb. Lelkileg mindenképp, de általában fizikailag is szükséges. Zárd le teljesen a kapcsolatodat az érzelmi zsarolóval, mert ha nem teszed, akkor tovább fogja szívni a véredet, újra és újra elhitetve veled, hogy Te vagy a rossz ember, és ő a jó.
Ha viszont a másik ember fontos számodra annyira, hogy időt és energiát fektess a lelki sérülése - és ezáltal a kapcsolatotok - rendezésébe, és vállalod annak a lehetőségét is, hogy ez nem fog sikerülni (mert ha ő nem akarja, akkor nem fog), akkor maradj, és egy empátiára, ugyanakkor határozott következetességre is épülő stratégiával tegyél azért, hogy közösen előbbre jussatok. Lesznek nagyon fájdalmas pillanatok is, főleg a lelki sérülésének megkeresésénél és feloldásánál, de ha képesek vagytok a kölcsönös megértésre és elfogadásra, akkor a bizalom is újra megerősödhet köztetek.
A stratégia mindig személytől függ, de egy valami egészen biztos: csak rendszeres és őszinte kommunikációval működhet. Ahhoz, hogy egy érzelmi zsarolóból újra lelkileg egészséges, kiegyensúlyozott, önzetlen szeretetre képes ember váljon (amilyen talán egészen kicsi gyerekként volt utoljára), rengeteg munkára és folyamatos együttműködésre lesz szükség. És még valamit fontos tudnod: soha senkit nem fogsz tudni megváltoztatni. Mindenki csak önmagán képes változtatni - egy másik ember csak segíteni tud ebben. De a segítség is csak akkor ér bármit is, ha nem ráerőlteted azt a másik emberre, hanem az ő személyiségéhez, lelki sérüléséhez és pillanatnyi helyzetéhez igazítva adod számára. Pont úgy, ahogy az eső: nem áttör rajtad, hanem az alakodat felvéve áztat el.
Ha így csinálod Te is, akkor van esély rá, hogy sikerülni fog. És ha ő is akarja, akkor biztos, hogy képesek lesztek egészségessé alakítani egy beteg kapcsolatot. Legtöbbször azonban az áldozat részéről vagy a reakció, vagy a segítség módja nem megfelelő, és az is nagyon gyakori, hogy az érzelmi zsaroló nem ismeri fel tetteinek káros hatásait. Vagy felismeri, de ez az állapot tökéletesen megfelel számára.
Bárki válhat önhibáján kívül érzelmi zsarolás áldozatává. De ha valaki áldozat is marad, az már kizárólag a saját felelőssége.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Az élesztő, mint természetes virágtáp!
  2017-11-21 06:08:21, kedd
 
  Szobanövényeinknek folyamatos tápozásra van szüksége, soha ne feledkezzünk róluk, hiszen a tápanyag-, és fényszegény környezetben hajlamosak hamar elpusztulni.

Különösen a virágzási szezonban ajánlott odafigyelni jobban a szobanövényünk igényeire. Használjunk természetes tápot, az élesztőnél jobbat nem is választhatnánk!

Az élesztő, mint természetes virágtáp!

Szükségünk lesz:

10 gramm élesztőre
1 evőkanál cukorra
1 liter langyos vízre

Alkalmazás:

1.kavarjuk el az élesztőt egy kevés hideg vízben

2.adjuk hozzá a cukrot, majd ezt is oldjuk fel

3.hagyjuk állni egy órán keresztül

4.ezután az oldatot adjuk hozzá az 1 liter langyos vízhez

A téli, és őszi időszakban havonta egyszer öntözzük az élesztős táppal növényeinket, nyáron tíz naponta egyszer.Az eredmény szinte azonnal látható lesz.

Az élesztő számos B-vitamint, és fitohormont tartalmaz, melyek mind szükségesek a növényeink számára. Serkenti a növekedést, és ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben.

Ezt az élesztős módszert még a profi szakemberek is alkalmazzák, éppen ezért nyugodtan kipróbálhatod te is.VIA
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Ilyen csodás
  2017-11-18 12:36:23, szombat
 
 
Csak néhány ember előtt ismert, hogy a babérlevél a konyhai használaton kívül egészségügyi problémák kezelésére is alkalmas. Babérfa leveléből és bogyós terméséből is előállítanak kiváló gyógyászati olajat, amely rendelkezik egy csomó hasznos tulajdonsággal egészségünk szolgálatában. A babérlevél olaj előnyei többek között: Megnyugtatja az idegrendszert .Erősíti az immunrendszert. Csökkenti a vastagbél problémákat. Csökkenti az izzadás. Nagyon hasznos az ízületi fájdalmak kezelésében és segít megszabadulni a visszerektől. Javítja a szellemi tevékenységet, serkenti a memóriát.

Ilyen csodás gyógyhatású olajat, házilag is készíthetünk. Időigénye 4 hét, de megéri a fáradtságot!

Szükséges hozzávalók:

30 g babérlevél
250 ml olívaolaj
1 tároló üveg

Elkészítése:

Törjük össze a leveleket egy mozsárban. Észrevehető lesz, hogy a zúzás során már egy kis olaj szabadul fel a levelekből. A zúzott levelet terítsük szét egy tálcán és szárítsuk meg. Ezután a leveleket tegyük az üvegbe és öntsük fel az olíva olajjal, zárjuk le és száraz, hűvös helyen tároljuk, érleljük 2 hétig. Az aroma és hatás fokozása miatt, szűrjük le az olajat és újabb frissen zúzott levelekkel tegyük el újabb 2 hétre. Ezt a 4 hétig érlelt, esszenciális olajat használjuk problémáink kezelésére.

Visszér kezelésére, használjuk kissé felmelegítve és dörzsöljük be vele az érintett területeket.
Használható ízületi fájdalomcsillapító masszázs olajként is.
Erős migrén esetén dörzsöljük be nyakunkat, halántékunkat.
Szépség olajként is használhatjuk problémás bőrre, megszünteti a mitesszereket, pattanásokat.
Belsőleg alkalmazva adjuk ételekhez, javítja az étvágyat, megszünteti a gyomorfájást és a bélrendszeri problémákat.
Normalizálja a vese és a máj működését.

Megosztásokat köszönöm

forrás: blogmania
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Tallóztam
  2017-10-23 09:39:15, hétfő
 
 
Miért viszket folyton a fejbőröm?

A viszkető fejbőr nemcsak kellemetlen - sőt időnként kifejezetten fájdalmas -, de kínos is lehet. Milyen betegségek okozhatják a viszketést, és mit tehetünk ellene?

A viszketés önmagában nem betegség, hanem egy igen fontos figyelmeztető tünet, mely általában valamilyen bőrirritációval kapcsolatos. A fejbőr viszketése meglehetősen gyakori tünet, mellyel az emberek többsége találkozik élete során.

A viszketést okozhatja fertőzés, allergiás reakció, sőt súlyosabb krónikus betegség is. A fejbőr vakargatása lelki problémákra is visszavezethető, előfordulhat, hogy ugyanolyan kényszeres pótcselekvéssé válik, mint például a körömrágás.
Nem csak esztétikai probléma a viszkető fejbőr

A leggyakoribb kiváltó okok között találhatjuk a jól ismert korpásodást. A korpásodást okozhatja a túlságosan száraz fejbőr, a rosszul megválasztott hajápoló szerek, a túl gyakori hajmosás, de a fejbőrön elszaporodó gombák is.

Szintén viszkető, korpás fejbőrként jelenhet meg az úgynevezett szeborreás dermatitisz, melyet részben a gombás fertőzés, részben pedig egyéb tényezők (pl. környezeti hatások, stressz, vitaminhiány, tartós betegség stb.) váltanak ki.

A legtöbb esetben a korpásodás ellen igen hatékonyak lehetnek a drogériában, gyógyszertárban kapható samponok, például azok, melyek teafaolajat tartalmaznak.

korpa
A rosszul megválasztott tisztálkodási szerek is okozhatnak korpásodást

A nem megfelelő kozmetikumok nemcsak korpásodást, de bőrirritációt is okozhatnak. Az arra érzékenyek szervezete viszketéssel reagálhat bizonyos összetevőkre, illatanyagokra, vagy éppen a hajfestékekben található kemikáliákra.

Hajfestés előtt minden esetben végezzünk bőrpróbát, még akkor is, ha korábban nem reagált érzékenyen a fejbőrünk az adott termékre. Igyekezzünk előnyben részesíteni a kímélőbb hajápoló termékeket, és lehetőleg ne ,,keverjük" vagy váltogassuk túl sűrűn a kozmetikumokat.
Élősködők a fejbőrön

Előfordulhat, hogy fejtetű okozza a viszketést. Ez a parazita igen gyakori lehet az óvodás, iskolás gyermekeknél, akikről a család többi tagjára is átkerülhetnek az élősködők. Bár sokan úgy gondolják, nem a tetvek ,,mászkálása" okozza a viszketést, hanem a csípésükre adott allergiás reakció.

Fontos megjegyezni, hogy a viszketés általában a tetűfertőzés előrehaladottabb stádiumában jelentkezik, előfordulhat, hogy valaki már hetek óta hordozza az apró élősködőket. A visszatérő fertőzésnél a viszketés hamarabb jelentkezhet, mert a szervezet gyorsabban reagál az allergénekre.

A tetűfertőzéssel összefüggő viszketés mértéke egyénenként igen eltérő lehet. Ezen okok miatt nem érdemes csak a viszketésre ,,hagyatkozni": érdemes rendszeresen átvizsgálni a gyermekek, felnőttek haját, és az első gyanús jelekre megkezdeni a tetűellenes kezelést.
Nemcsak viszket, fáj is a fejbőr

Autoimmun betegségek, elsősorban a pszoriázis is okozhatja a fejbőr viszketését. A viszketés és a korpásodásra hasonló tünetek mellett vöröses, fájdalmasan hámló foltokat is felfedezhetünk a fejbőrön, de a tarkón, a homlokon, sőt szinte a test bármely részén, még a körmökön is.

A pszoriázis jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, de jól kezelhető, például krémek, gyógyszerek vagy fényterápia segítségével. A beteg állapota változhat a környezeti hatásoktól (pl. az időjárástól), a szedett gyógyszerektől, a bőrt érő sérülésektől vagy a stressztől is, de az alkoholfogyasztás és a dohányzás is szerepet játszhat abban, hogy fellángol-e a betegség vagy sem.

Tudta, hogy a fényterápia a fejbőr viszketésére is hatásos lehet? Olvasson tovább!

Forduljunk orvoshoz a viszkető fejbőr miatt?

A legtöbb esetben a fejbőr viszketését viszonylag egyszerű megszüntetni: elég lehet egy másik sampon, hajbalzsam. Esetenként azonban szükséges lehet a bőrgyógyász segítségére is, nemcsak a pontos diagnózis felállításában, de a megfelelő terápia meghatározásában is.

Mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, ha a viszketés (esetleg korpásodás) egy-két hónapon belül nem csökken vagy éppen romlik az állapotunk; ha a drogériában, esetleg gyógyszertárban kapható samponok nem javítanak a tüneteinken; ha a viszketés mellett mást is tapasztalunk, például fájdalmat, váladékozást vagy hajhullást. Akkor is haladéktalanul keressük fel az orvosunkat, ha a viszketés annyira erős, hogy nem tudunk tőle aludni, pihenni, vagy zavarja a munkánkat, esetleg az iskolai teljesítményt.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Hihetetlen
  2017-10-22 10:06:04, vasárnap
 
  A legkárosabb tevékenységek az agyra nézve: így teszed tönkre egészségedet, anélkül, hogy tudnál róla

Legártalmasabb szokásaink, melyekkel ártunk az agyműködésünknek és az egészségünknek!

A legkárosabb tevékenységek az agyra nézve: így teszed tönkre egészségedet, anélkül, hogy tudnál róla

Agyunk, legfontosabb része a szervezetünknek, hiszen összetettségénél fogva, a test ,,irányító központjának" is nevezhetjük.

Az információ feldolgozása mellett, rengeteg funkciót ellát, feladatokat old meg és ad ki. Agyunk egy nagyon érzékeny szerkezet, melyet könnyen érhet sérülés, és ezek különféle egészségügyi problémákat okozhatnak.

Nézzük, melyek a legártalmasabb szokások, melyekkel kárt okozhatunk e szervünknek!

1. Ha nem reggelizünk

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mégis, időhiány miatt nem egyszer kihagyjuk azt. Ha ezt megtesszük, agyunk nem jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, és ha ezt sorozatosan tesszük, károsodást szenvedhet az agyműködésünk.

2. Ha nem alszunk eleget

A hosszas ideig tartó alváshiány, az agysejtek károsodásához vezethetnek. Mert az alvás ideje alatt regenerálódnak a napi stressz hatására elhasználódott agysejtek.
3. Ha túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe

Sajnos, a cukor jelen van majd minden élelmiszerben, melyeket napi szinten fogyasztunk. Ha sikerül mellőznünk ezeket az élelmiszereket, sokat tehetünk általa az egészségünkért, mivel a túlzásba vitt cukor fogyasztás mellékhatásaként, szervezetünk nem lesz képes a tápanyagok felszívására. Ez alultápláltsághoz vezet és az agyműködést is károsan befolyásolja.

4. Ha túl sokat eszünk

Az evés túlzásba vitele, puffadáshoz majd túlsúlyhoz vezet, melynek eredményeként aztán saját önbecsülésünk látja kárát hosszú távon. Ennek hatására előbb-utóbb mentális tevékenységünk is romlani fog.

5. Ha cigarettázunk

Egyik legártalmasabb szokásunk. a cigarettázás, mely számos egyéb mellékhatásán kívül, az agyi tevékenység romlásához is vezet, és olyan betegségek kialakulását idézi elő, mint az Alzheimer vagy a demencia.

6. Ha alvás közben betakarjuk a fejünket

Hihetetlen, de ez a rossz szokás csökkenti az agy oxigénnel való ellátását, mely az egészséges agyműködés alapvető feltétele.

7. Ha szennyezzük a levegőt

Mivel nem viselhetünk folyton maszkot, ez ellen elég nehéz tennünk. Ha szennyezett levegőnek vagyunk kitéve, ez negatív hatással lesz az agyműködésünkre is, hiszen a normális agyműködés alapvető feltétele az oxigén dús levegő.

8. Ha ,,munkára" erőltetjük az agyunkat betegség ideje alatt

Egy rohanó világban élünk, ahol nincs idő a pihenésre. Pedig a munka végeztével, agyunknak nagy szüksége van a pihenésre, a regenerálódásra. A betegség nem más, mint egy figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy szervezetünknek, agyunknak szüksége van a pihenésre.

9. Ha ritkán beszélgetünk

A beszéd által fejlődik agyunk, tehát a párbeszéd erősíti ezen szervünket.

10. Ösztönző gondolatok hiánya

A gondolkodás fejleszti az agyműködést. Minél többet használjuk agyunkat, annál nagyobb lesz a befogadó- és problémamegoldó képessége.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
20 kérdés
  2017-10-20 12:09:23, péntek
 
 
20 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt megházasodsz

Megtaláltad a párod, aki meg is kérte a kezed, te viszont azon tanakodsz, hogy vajon jó lenne-e neki igent mondani? Ha őszintén válaszolsz magadnak pár kérdésre, valószínű nem fogsz többé aggódni.

Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 20 legfontosabb kérdést, amit mindenképp tegyél fel magadnak, mielőtt igent mondasz a párodnak.

1. Hogyan érzed magad a párod jelenlétében?

A párod bátorít téged arra, hogy még jobb emberré válj, vagy inkább akkor érzi jól magát, amikor neked nem mennek nagyon jól a dolgaid és ezáltal ő sikeresebbnek érezheti magát?

2. Elfogadjátok egymást?

Meg szeretnél változtatni valamit a partneredben? Ha igen, akkor nem valószínű, hogy jól teszed, ugyanis senki sem szereti azt, ha nem tud önmaga lenni egy párkapcsolatban.

3. Ki vagy te?

Amikor meg szeretnél házasodni, jó az, ha előbb tudod, ki vagy te valójában, ahhoz, hogy tudd, hogy a párod illik-e hozzád.

4. Boldog vagy ebben a párkapcsolatban?

Szörnyű dolog az, ha minden nap egy olyan férfihez kell hazamenj, aki nem tesz téged boldoggá. Folyamatosan veszekedtek, de te mégis azt reméled, hogy idővel ez meg fog változni? Nem fog, úgyhogy ne házasodj meg valakivel, aki mellett nem vagy boldog!

5. Csapdában érzed magad?

Az időd többségében arra vágysz, hogy a pároddal legyél, vagy csak egy menekülő útvonalat keresel? Csak azért maradtál vele, mert már túl sok időt fektettél ebbe a kapcsolatba, vagy tényleg szeretsz vele lenni?

6. Úgy viselkedsz, ami nem tesz jót a kapcsolatotoknak?

Lehet, hogy figyelmesebbnek, megértőbbnek és kevésbé önfejűnek kellene lenned? Gondolkodj azon, hogy mi nem tesz jót a kapcsolatotoknak, és mit kellene másképp csinálnod.

7. Kiegyensúlyozott a párkapcsolatotok?

Úgy érzed, hogy egyenlő arányban vagytok kompromisszum képesek és ugyanolyan mértékben támogatjátok egymást és viselitek gondját egymásnak? Vagy egyikőtök többet tesz ezen a téren, mint a másik?

8. Tudtok együtt szórakozni?

Láttál valaha két olyan embert, akik egy asztalnál ülnek, csendben, és úgy néznek ki, mintha köteleznék őket arra, hogy egymás mellett üljenek? Ez a látvány egyáltalán nem vicces!

9. Tudtok külön szórakozni?

Képes vagy arra, hogy a párod nélkül szórakozz? Az sincs rendjén, ha csak a párodtól függsz és sehova nem mész nélküle szórakozni.

10. Miért vagy ebben a párkapcsolatban?

Azért vagy a pároddal, mert tiszteled, szereted őt és felnézel rá? Vagy amiatt, mert félsz az egyedülléttől és bizonytalannak érzed a pénzügyi helyzetedet nélküle? Vagy csupán a jól felépített életedet félsz elhagyni?

11. Milyen irányba tart a kapcsolatotok?

Jó az, ha a jelenben élsz, de az együtt töltött időnek végül mégis vezetnie kell valamerre, úgyhogy mindenképp lennie kell egy közös tervnek is.

12. Megbízol benne?

Ha nem bízol meg a párodban, kérdezd meg magadtól, hogy mi miatt érzel így, és hogyan tudod visszaépíteni ezt a bizalmat. Bizalom nélkül a párkapcsolat halálra van ítélve.

13. A párod jó ember?

Szeretnéd, ha a párod egyben a barátod is lenne?

14. Vonzódsz hozzá?

A fizikai vonzalom nem a legfontosabb összetevője egy párkapcsolatnak, azonban, ha kényszeríted magad arra, hogy egy olyan emberrel légy, akihez nem vonzódsz fizikailag, de egyébként minden egyéb tökéletes vele, egyikőtök számára sem korrekt megoldás. Neked lelkiismeret furdalásod lesz, a párod pedig elutasítottnak fogja érezni magát.

15. Anyának vagy partnernek érzed magad mellette?

Nagyon szép dolog az, ha gondját viseled annak, akit szeretsz, de ha úgy érzed, hogy neveled is a szerelmed, a helyzet bonyolultabbá válhat, és idővel ez a helyzet frusztrációval tölthet el.

16. Támogat téged?

Úgy érzed, hogy egy hűséges csapat tagja vagy, ahol a partnerek támogatják egymást? Vagy az az érzésed, hogy a párod mindig keresztbe tesz neked a céljaid elérésekor?

17. Ugyanazokat a dolgokat szeretnétek?

Egyes párok elkerülik a fontos beszélgetéseket a vallásról, a házasságról és gyerekvállalásról, mert úgy gondolják, hogy ezek a dolgok majd maguktól megoldódnak a megfelelő időben. De amikor rájönnek, hogy ez még sincs így, a dolgok bonyolulttá válhatnak.

18. Együtt fejlődtök?

Amikor meg szeretnél házasodni, kérdezd meg magadtól, hogy te és a párod még mindig együtt fejlődtök-e ebben a párkapcsolatban? Nagyon fontos az, hogy kövessétek a szenvedélyeiteket és ne stagnáljatok.

19. Maszk nélkül, önmagad vagy mellette?

Ha szerelmes vagy valakibe, nem kell megváltoztatnod az identitásodat csak azért, hogy az ő életstílusához passzolj.

20. Mit mond az ösztönöd?

Az embernek nem véletlenül van intuíciója, úgyhogy ebben az esetben is, hallgass rá!
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Ha megnézzük
  2017-10-20 09:49:07, péntek
 
 
FIGYELEM! MOSTANTÓL HAVONTA 27 EZRET BUKHAT A NYUGDÍJÁBÓL HA EZT A SZABÁLYT NEM ISMERI! MÁRPEDIG NAGYON KEVESEN ISMERIK! ITT TÁJÉKOZÓDHAT >>>

Ha megnézzük a lakossági megtakarítások mértékét Magyarországon, akkor sajnos Magyarország Európai viszonylatban az alsó harmadban van helyezkedik el, de még szomorúbb a kép, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról esik szó , nyilatkozta a jegybank vezetője a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján.
Nagyjából szintben vagyunk a Visegrádi Négyek hazánk nélkül számolt értékeivel (Csehország, Szlovákia és Lengyelország vannak így a csoportban) a lakossági megtakarítások szempontjából, de tőlük is jócskán elmaradtunk a nyugdíjcélú megtakarításaikkal, közölte Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója.

1,14 millió tagja van az 1994 óta működő Önkéntes Nyugdíjpénztárakak (ÖNYP). 123 ezren rendelkeznek nyugdíj-előtakarékossági számlával, és 224 ezren pedig nyugdíjbiztosítással hazánkban. Ezt a két utóbbi megtakarítási formát: sorrendben 2006 és 2014 óta lehet választani.

A jegybanki vezető elmondása szerint 45 év a nyugdíjbiztosítást kötők átlagéléletkora és átlagosan évente 210 ezer forintot fizetnek be átlagosan, a nem állami nyugdíjrendszernek a leghangsúlyosabb ága az ÖNYP, de egyelőre nem igazán fényesek a kilátásai, mert igen kevés a fiatal új belépők száma, ezért, ha nem tesznek valamit nemsokára elnéptelenedhet a rendszer.

Ha folytatódnak a jelenlegi belépési trendek, akkor a jegybank előrejelzése szerint, , 2030-ra csupán 880 ezren lesznek a rendszerben, és, ha ez nem lenne elég, akkor hozzájön az is, hogy rövid időn belül életkoruknak köszönhetően nagyon sokan fognak kikerülni a rendszerből. Azért van ennél pozitívabb MNB-s előrejelzés is, ami inkább egy célkitűzésnek nevezhető, 2030-ra elérhetik az 1,48 milliós taglétszámot is.

A jelenben, igencsak jó hírnek számít, hogy a rendszerben egyre emelkedik az egyéni befizetések aránya, a jegybanki ügyvezető igazgató azt is elmondta, hogy szerencsére nem igazolódtak be azok a félelmek, amelyek az ÖNYP-be fizethető munkáltatói hozzájárulás megadóztatásakor, 2017 elején, a rendszer elsorvadásától tartottak.
Egy példa segítségével illusztrálta, hogy miért érdemes minél korábban ÖNYP-taggá válni . A kalkulációval kapcsolatban meg kell jegyezni:

- a jegybanki vezető úgy számolt: megmarad az ÖNYP-s egyéni befizetésekre a 20 százalékos adójóváírás, ráadásul 2 százalékos reálhozamot is elérünk évente a pénzünkön.

- Ha ezeket vesszük figyelembe, akkor ,ha 25 évesen kezdünk havonta 7 600 forintot megtakarítania, akkor ebből a nyugdíjunkat havi 27 ezer forintot is meghaladó mértékben egészíthetjük, ez pedig a jelenlegi átlagnyugdíjhoz képest 24,25 százalékos emelkedés. Így jól látszik, hogy nagyjából : a nyugdíjunk egynegyedével lesz magasabb, mintha nem takarítottunk volna meg.
Szponzorált linkek

De ha csak később, például , 45 évesen kezdünk 9 500 forintot havonta megtakarítani, akkor már csak 14 514 forint extra luszt kaphatunk a nyugdíj mellé, így alig 13 százalékos az emelkedés.
A Pénzcentrum egy táblázattal szemlélteti a fenti példát:

ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁRI BEFIZETÉSEK HATÁSA A NYUGDÍJRA
25 évesen
kezdünk befizetni Önkéntes Nyugdíjpénztári számlára
7 600 forintot
havonta, akkor
24,25 százalékkal nő a nyugdíjunk
a 2017-es átlagnyugdíjhoz viszonyítva

45 évesen
kezdünk befizetni Önkéntes Nyugdíjpénztári számlára
9 500 forintot
havonta, akkor
12,97 százalékkal nő a nyugdíjunk

a 2017-es átlagnyugdíjhoz viszonyítva

Megmaradó 20 százalékos adójóváírás, 2 százalékos reálhozam és 65 éves korban még 16,5 év várható élettartam esetén
forrás: MNB
Jól látszik, hogy minél hamarabb állunk neki takarékoskodni, annál több pénz jut a megélhetésre nyugdíjas éveinkben.

Admin
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Hűtőben eltartható
  2017-10-16 00:30:15, hétfő
 
 
Hűtőben eltartható “mindenre jó" tészta recept, amit neked is ki kell próbálnod!

Aki próbálta már ezt a tésztát, mindig tart belőle a hűtőben, annyi mindenre fel tudja használni.

A recept végtelenül egyszerű. Csak jól össze kell dolgozni a hozzávalókat, majd tetszés szerint felhasználni. Vagy a hűtőbe vagy a fagyasztóba eltenni. Sokak szerint ez a legjobb pizza tészta. De kenyér, tekercs, lepény is készíthető belőle.

Hozzávalók:

220 ml (220 g) langyos tej
2 teáskanál cukor
80 g friss élesztő (vagy 4 teáskanál szárított élesztő vagy 4 teáskanál instant élesztő)
1 kg liszt
3 teáskanál sütőpor
3 teáskanál só
360 ml (360 g) natúr joghurt
2 egész tojás

Elkészítés:

Egy kis tálban összekeverjük a langyos tejet a cukorral és az élesztővel. Hagyjuk kis ideig állni, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóhoz adva, robotgépben (a dagasztó karral) jól összekeverjük.

Lágy, pizza tésztához hasonló legyen az állaga - ha a tészta túl száraz, kevés tejet vagy vizet adunk hozzá. Ha túl puha, adj hozzá kevés lisztet.

A mindenre jó tésztát felhasználhatod azonnal. Ez esetben nyújtás, formázás után hagyd 15-20 percig kelni a meleg konyhában, és mehet is a sütőbe.

Így tárold!

Tedd a tésztát egy élelmiszer tároló zacskóba, nyomd ki belőle a levegőt és csomózd be. Tedd bele egy másik, nagyobb zacskóba, mert ha a tészta tovább növekszik, az első zacskót esetleg szétnyomhatja. Mindig csak annyit kell elővenned belőle, amennyit éppen fel akarsz használni. Tárolhatod így a hűtőben akár 3 napig.

Ha később szeretnéd felhasználni, összeállítás és zacskózás után lefagyaszthatod. Felengedés után is tökéletes!
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Csökkenti a ráncok megjelenését
  2017-10-14 21:56:41, szombat
 
  Manapság szinte minden nőt nagyon érzékenyen érint az arcbőr ráncosodása. Régebb sokkal kevesebb hangsúlyt fektettünk a ráncok jelenlétére, de az is igaz, hogy csupán idősebb korban kezdtek jelentkezni.

A stresszes, túlhajszolt, és káros anyagokkal teli életünk hozzájárul ahhoz, hogy a ráncok már a 20-30-as évek elején mély nyomot hagynak az ember arcán.

Felejtsük el a drága kozmetikai kezeléseket, és kencéket, inkább próbáljunk ki valami természetesebb módszert. Az alábbi keverék igen hatékony, szinte semmibe sem kerül, és néhány kezelés után már látni fogjuk az eredményt. Csökkenti a ráncok megjelenését, és lassítja az öregedési folyamatot is. A hatékonyság titka, a fő alapanyagban, az ánizsban rejlik.

Hozzávalók:

1 maroknyi ánizs
1 csésze víz
egy kisebb edény

Elkészítés:

Tegyük oda a vizet főni, majd, amikor felforrt, tegyük bele az ánizst. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 5 percig. Ezután szűrjük le, és a keletkezett folyadékot töltsük egy kis üvegbe.

Naponta legalább egyszer, ébredés után mossuk le az arcunk ezzel a főzettel, főleg azokon a területeken, ahol már a ráncok kialakultak. Nyugodtan este is alkalmazhatjuk az ánizsos lemosót, hiszen így sokkal eredményesebb lesz a kezelés. Az ánizs puhává, simává varázsolja a bőrt, és hatására a ráncok is el fognak tűnni.

Nem kell túl sok pénzt költeni a drága kozmetikumokra, inkább próbáljuk ki ezt a főzetet. Ha bevált, ajánljuk ismerőseinknek is!

A kezelést kiegészíthetjük ánizs illóolajjal is, hiszen így sokkal hatásosabb lehet. Könnyen beszerezhető a gyógynövényboltokban, számos kozmetikum alapanyagaként használják. Ha sikerült hozzájutnunk, cseppentsünk a főzetbe 1-2 csepp ánizsillóolajat, és így alkalmazzuk.

Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Tallóztam
  2017-09-25 11:20:58, hétfő
 
 
Tanuljatok jót tenni

Egy mai tanmese

Ugyanazon az úton járt haza, évtizedek óta. Amikor a szomszéd telken építkezni kezdtek, mély gödör zárta el útját. A megszokott úton haladva nem vette észre, beleesett. Jól megütötte magát. Kimászni nem tudott. Kiabálni kezdett segítségért.
Az arra jövő pszichológus készségesen ajánlotta fel a segítségét, megvizsgálta a gödör kiterjedését, mélységét, összehasonlította azt más ilyen élethelyzetekkel és a férfi személyiségével. Kifejtette ezek összefüggését, egymásra hatását, majd ezek figyelembevételét ajánlva elköszönt.
Hamarosan megállt egy pszichoterapeuta is a gödör szélén. Leguggolt, hogy közelebb legyen klienséhez, érdekes kérdéseket tett fel a férfi múltjára vonatkozóan, majd a korábbi gödörbeeséses tapasztalatait és az onnan való kikászálódás lehetőségeit illetően. Mivel az áldozat még sohasem volt ilyen helyzetben, hozott neki egy ásót, és ajánlotta, ásson mélyebbre, ott majd rálel a megoldás gyökereire. Aztán, munkájával elégedetten, folytatta útját.
Bibliaórára menet megállt a kiáltozás hallatára egy lelkész is. Meghallgatta a szomorú történetet, majd megkísérelte biblikus összefüggésbe állítani, és hitbeni tanítást nyújtani. Elmondta a 130. zsoltárt: "A mélységből kiáltok hozzád, Uram...", majd áldást kívánva elsietett a bibliaórára.
Az arra járó szociális munkás azonnal beugrott az áldozat mellé a gödörbe, hogy tisztázza vele, melyik biztosítónál jelentheti majd be kártérítési igényét, és utána fekvőtámaszokat végeztetett a férfival, hogy az majd képessé váljék önerejéből kimászni a mélységből.
Szerencsére arra sétált egy pszichiáter orvos is. Röviden diagnosztizálta a kórképet, majd táskájából néhány tablettát vett elő, melyeket a bajba kerültnek - a dózis pontos megjelölésével és a lehetséges mellékhatásokról való felvilágosítással - vigyázva ledobott.
Már későre járt, amikor az edzésről hazafelé tartó kisfiú rácsodálkozott a gödörbe kerültre.
- Tessék mondani, elhozzam a létránkat? - kérdezte.
Elhozta. Kimászott.

Berg, I. K. nyomán
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
     1/53 oldal   Bejegyzések száma: 521 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 2304 db bejegyzés
Összes: 39170 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 437
  • e Hét: 38301
  • e Hónap: 161077
  • e Év: 1889431
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.