Regisztráció  Belépés
reifregina.blog.xfree.hu
A múlt emlék,a jövő titok,a jelen ajándék. Somlai Angyalka
1977.07.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A mosoly
  2016-02-05 16:20:39, péntek
 
  Az asszony egy fárasztó munkanap után állt sorban kenyérért egy furgon mellett, amely minden nap adott időben érkezett a patika szomszédságába. A kenyér finom volt és olcsónak számított, o tehát igyekezett kifogni, hogy lehetőleg minden nap jusson belőle nekik is. A szeme ide-oda révedezett az utca túloldala és a sorban előtte álló, hajlott vállú öregember háta között, de nem fogta fel, mit lát: mindennapos szürke kötelességei zakatoltak az agyában. Most beugrik az óvodába a gyerekért, aztán hazaviszi, és paprikás krumplit fog főzni vacsorára, ahhoz éppen jó lesz egy kis friss kenyér is. Danika majd közben ellesz a tévével. Jobb, ha nem a szobájában játszik, mert akkor ötpercenként nyávog, hogy anya, gyere - ehhez most neki se ideje, se kedve, se türelme nincs. Sietnie kell, hogy elkészüljön, mire hazaér a férje.
Végre ő került sorra a furgon ajtajánál.
- Egy kilót kérek - mormolta fásultan.
Az eladó - harminc körüli nőo - hátrafordult és leemelt egy kenyeret a polcról. Visszafordult és átnyújtotta. Az asszony felemelte a kezét az előre kikészített pénzzel, és felemelte a tekintetét is, egyenesen az eladó szemébe nézve. Az eladó rámosolygott.
Az a mosoly egy élő ajándékmosoly volt. Az ennivaló mellé lelki táplálékot adott: átmelegítette az asszony belsejét, felragyogtatva a színtelen utcát és a monoton, egyhangú napot. Az asszony hökkenten visszamosolygott, nem akarta elhinni, hogy éppen neki, pont neki és csak neki szólt az a finom, meleg, szeretetteli mosoly.
Eltette a szatyorba a kenyeret.
Az óvodában azzal lepte meg Danikát, hogy megkérdezte, van-e kedve a játszótérre menni. Most valahogy nem tűnt olyan életbe vágónak a sietség, sokkal fontosabbnak érezte, hogy a gyermekének örömet szerezzen. És büszkén dicsérte meg, amikor felmászott a mászóka legtetejére.
Otthon a tévé elé ültetés helyett ismét választási lehetőséget kínált fel a gyereknek:
- Van kedved főzni velem?
A kisfiú lelkesen bólintott, és teljes komolysággal összpontosított a krumplihámozás bonyolult műveletére. Az asszony meghatottan figyelte.
Sokáig dédelgette magában azt a mosolyt, amit aznap kapott. Még évek múltán is, amikor eszébe jutott, ugyanazt a csodálkozó meglepődést érezte, hogy miért éppen ő részesült ekkora ajándékban. Újra és újra átélte, hogy egyetlen pillantással át lehet adni a szeretet melegét. Megértette, hogy akiben ilyen energia van, az képes szétszórni maga körül és örömmé varázsolni a fakó hétköznapokat mások számára is. Mosolygott tehát, kéretlenül és önzetlenül, megváltoztatva annak a napját, akinek átadta az ajándékát.
Hegedűsné Éva
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Így érd el céljaidat!
  2015-08-16 20:01:08, vasárnap
 
  Csupán önbizalomra és akaraterőre, no meg a következő fortélyokra van szükség ahhoz, hogy könnyebben valóra válthasd az álmaid.

1. Találj ki egy pozitív mondatot, és naponta többször ismételd el (''Le tudok szokni a dohányzásról'').

2. Tűzz ki reális célokat! Határozd el például, hogy három hónapon belül leadsz öt kilót - ahelyett, hogy majd valamikor fogysz tízet. Emellett találj ki apró köztes célokat, hogy könnyebben megvalósíthasd a nagyobbat.

3. Ne félj a kudarctól! A folyamat természetes velejárói a hibák, amik azért vannak, hogy segítsék a további fejlődésedet.

4. Tudatosan mondj le apróságokról! Egy hétig kerüld az édességet, vagy rossz időben is menj el futni ahelyett, hogy a tévé előtt üldögélnél. Ez elősegíti, hogy higgy a saját eredményeidben.

5. Vágj bele MOST céljaid megvalósításába, de legkésőbb 72 órán belül, mert utána valószínűleg elállsz a szándékától!Forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/lelekgyogyaszat/igy-erje-el-a-celjait-104476
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Ahogy eszik úgy szerelmeskedik
  2015-01-22 15:30:11, csütörtök
 
  Van egy állítás, mely szerint mindenki úgy eszik, ahogy szerelmeskedik. Érdekes dolgokat tudhatsz meg új párodról egy közös ebéden vagy vacsorán, mégpedig azt, hogy valójában milyen is az ágyban? Még magunkról is megtudhatunk dolgokat. :)

Aki tiszta tányért hagy maga után

Vannak olyanok, akik soha nem hagynak egy falatkát sem a tányéron, annyira nem, hogy még a díszítést is megeszik, majd ha végeztek, egy kis kenyérrel még ki is törlik az egész tányért csillogó tisztára. Ha ilyen párt fogtál magadnak, biztos lehetsz benne, hogy a szexben is ugyanilyen alapos lesz. Mindenre rá tudod majd venni, de magától nem nagyon fog kitalálni semmit. Ennek ellenére ha te tapasztalt vagy, akkor igazán kitűnő szeretőre tettél szert, mert jobban szereti ha irányítják.

A mindent felszeletelő

Kicsit már viccesnek tűnhet ahogyan eszik, mert már az étkezés elején felszeletelgeti az ételt, és a tányérja egy katonasereghez hasonlít leginkább. Ez a típus ahogy eszik, egyre jobban jön meg az étvágya, és ez igaz a szexre is. Túl nagy dolgokat ne várj tőle, de egy biztos: az ágyban borzasztóan kitartó, többször is képes a szexre egymás után. A nagy "étvágyúak" jó választása.

A tartalékoló

Ez a típus kiválogatja a tányérján lévő ételeket azoknak finomsága szerint, és a legkevésbé finom falatoknál kezdve halad végig a tányérján, úgy hogy a végére hagyja a legfincsibb falatokat. A szex közben is ezt várhatjuk tőle, vagyis hosszú előjátékkal varázsol el bennünket, majd egyre jobban begerjesztve haladhatunk vele az orgazmus felé. Kivételélesen jól ért az előjátékhoz, de néha önző lehet az ágyban.

A fűszerező

Még szinte le sem ültünk az asztalhoz, máris a fűszertartót keresi; anélkül hogy megkóstolta volna az ételt sózza és borsozza. Ezután mindent gyorsan befal anélkül, hogy egy pillanatig is láthatnánk rajta, hogy élvezi az ízeket. Vigyázzunk vele, mert neki a szex is egyfajta szükséglet, így előjátékot ne is várjunk tőle, a lepedőakrobataság is messze áll tőle. Egy-két pózzal beéri, de szeretőként lehetőleg ne őt válasszuk. 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Valami elmúlt (életrajzi füzér) 3. A homoktorta
  2014-08-05 15:17:10, kedd
 
  Úgy érzem, azok jártak jobban, akik soha nem kerülhetnek haza! Akik meghaltak.- dörmögte mind több ízben maga elé.

A két gyerek otthagyta a felnőttek csoportját.

A hazatért férfit lázasan kérdezgették, mert a háború befejezte után, a bevonultak közül még csak kevesen tértek vissza a hadifogságba kerültek közül.

- Az én Lajosomról tud valamit? - kérdezte Márta néni a harmadik szomszédból

- Az ő behívója más gyülekező helyre szólt. Mikor Pesten átszervezték a csoportokat, akkor láttam utoljára. Őket, a keret altisztjei szerint Székesfehérvár felé vitte tovább a vonat. Minket Komáromban várt a hadosztály már fegyverben lévő része. Csak Bélát láttam azután az itteniek közül. Mi légvédelmi tüzérek voltunk. Én bemérő lettem. kezdetben nagy, ,,két füles" távcsővel állapítottuk meg az ellenséges repülők pontos helyét. Később új, gyorsabb, pontosabb felderítő eszközre, radarra kaptam kiképzést, Béla tőlünk kapta a lőelemeket. Azokkal az adatokkal állította célra a lövegeket. - fordult egy másik, párjáért izguló asszonyhoz

- Később mi néhányan a harc közbeni visszavonulás során egészen a Bajor erdőig jutottunk. Amerikai fogságba estünk. A sorsunk könnyebb volt, mint azoké, akik orosz, vagy francia hadifoglyok lettek! Azért is kerültem már haza... - folytatta.

- Nagyon sokan vannak, jól, egészségesen, kiket még nem engedtek el.

A szerencsés hazatérő igyekezte elkerülni az egyenes válaszokat azokkal kapcsolatban, kikről biztosan tudta, hogy hősi halált haltak. A megnyugtató hírekre éhes hozzátartozók figyelmét nagyon nehéz volt kijátszani...

A beszámoló további részére a kisfiú ma már nem emlékszik. Csak az maradt meg benne, hogy néhány néni kötényébe temetkezett arccal támolygott haza, akik másnaptól fekete szoknyában, kendővel jártak. Mások bizakodva távoztak, és reménykedő arccal jártak dolguk után.A kiskölykök valóban ,,ünnepi uzsonnát" készítettek az udvar végében hagyott homokdombon.

Egy lyukas szitából készített torta-formában gyúrták a nedves homokból tortájukat. Egy szeletet vittek is a fiúcska apjának.A szabadult hadifogoly kedvetlennek tűnt valamiért.

Anyja, és apja beszélgetése a két csemete érkeztével fagyos csenddé fagyott.

A homoktorta szeletet halvány mosollyal, hálás símogatással fogadta el az ünnepelt.A következő napokat az apa munkahely keresgéléssel töltötte.

A bombázások során egy Liberátor telibe találta a házat, amelynek földszintjén a kis fodrászat működött, ahol behívásáig dolgozott a férfi.

- Messze van az az idő, amikor újjá tudom építeni a házat, üzletet. Magunk is a napamasszony házában lakunk. - mondotta a ház gazdája

- Ha felépítjük valamikor, akkor számítunk magára! Addig más helyet kell találnia.- adott kezet a kárvallott munkaadó.

Nem járt jobban az elesett kis ember máshol sem.

Egyik nap mégis rámosolygott a szerencse.

Az Előljáróság folyosóján várakozott a többi helyét keresővel együtt, amikor a szomszéd városkából érkezett egykori vendége szólította meg.- Mi járatban mester uram? Örömmel látom, hogy épségben hazatért. - kérdezte a kalapos-csizmás gazdaember

- Munka kellene, de a műhelyt lebombázták. Más lehetőség se adódott.- felelt a családapa

- Az biz' nagy gond! De tudok egy lehetőséget. A portám utcai részén a háború előtt kis vegyes kereskedést bérelt egy család. Szerencsések vagyunk: megmaradt sértetlenül a házunk is, meg a bolt épülete is. A bérlők elköltöztek a front elől. Eddig nem jöttek vissza. Nézze meg borbély uram. Ha megfelel, és át tudja alakítani, legyen egymással szerencsénk!A kisfiú sokszor érte szüleit fojtott hangú vitatkozáson, amit megjelenése pillanatában megszakítottak.

A hazatért apa megváltozott körülményeket talált otthonukban.

Az unokát addig dédelgető nagyszülők is hűvösebbek, apjával szemben ellenségesek voltak.

Az alapvetően békés természetű nagyapa barátságosabb volt vejével, ám az anyós állandóan felcsattant, szinte kereste az összeütközéseket. Ezek a koccanások mind élesebbek voltak.A hazatért katona úgy érezte, ismerősei kerülik. Ha beszédbe is elegyedett egyik-másik baráttal, ismerőssel - úgy érezte - valamit elhallgatnak előle.

- Úgy érzem, azok jártak jobban, akik soha nem kerülhetnek haza! Akik meghaltak.- dörmögte mind több ízben maga elé.- Meg kellene nézni azt az üzlethelyiséget. - mondta asszonyának az ember.

A nő húzódozott a költözéstől.

Végül egy napon, amikor a kisfiú nagyapjára volt bízva, a házaspár átment a szomszédos kisvárosba megnézni a lehetőséget.

Folytatása következik

 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Cukkiniről
  2014-08-03 17:21:48, vasárnap
 
  A nyarak egyik slágere nálunk a cukkinis tészta: a kockára vágott cukkinit füstölt szalonna kiolvadt zsírján pirítjuk, kakukkfűvel, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Tetszés szerinti tésztát, orsót, pennét, fodros kockát, a szokásos módon kifőzünk, és a készre párolt zöldséghez adjuk, jól összekeverjük és levesszük a tűzről. Tejfölt, egész tojást és reszelt sajtot kikeverünk és tésztára öntjük, jól elkeverjük. Tálaláskor petrezselyemmel, reszelt sajttal és citromhéjjal megszórjuk. (Ez az étel mángolddal vagy spenóttal is készíthető a cukkini helyett, ilyenkor fokhagyma is kerül bele.)


A cukkini remek köret is lehet, így készítem: füstölt szalonnát kiolvasztok, és a darabolt cukkinit rádobom, együtt párolom készre. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítom és felkockázva a cukkinihez adom, Ételízesítővel, borssal fűszerezem. Baromfihoz, sertéshez kitűnő, de önmagában is megállja a helyét. Időnként előfordul, hogy a cukkini nagy levelei alatt megbúvó termések óriás méretűre nőnek, és már későn vesszük észre. Ilyenkor jön a főzelék! A tökhöz hasonlóan legyalulom az óriást majd pirított vöröshagymán ételízesítővel és pirospaprikával megszórva puhára párolom. Víz nagyon kevés kell alá, hiszen a cukkini víztartalma - hasonlóan a tökhöz - igen magas. Amikor már majdnem kész, kevés liszttel megszórom, átkeverem. Jöhet a tejföl, majd a friss kapor. Hidegen is nagyon finom.

A cukkini fasírt - bátran mondhatom - Áfonya kutyánk nagy kedvence. Ha nincs túl nagy étvágya, mi is jóllakhatunk belőle. A cukkinit a nagylyukú reszelőn átnyomom, tojást, zsemlemorzsát, aprított hagymát, fokhagymát, petrezselymet, borsot, ételízesítőt adok hozzá és összekeverem. Forró olajba szaggatom a masszát, kicsit ellapogatom és pár perc alatt készre sütöm. Általában paradicsomsalátával tálalom, adhatunk mellé sajtot, uborkát, paprikát, pirítóst. Hasonlóan készíthetünk vagdaltat csillagtökből, burgonyából és sárgarépából, céklából, zellerből, karalábéból, lóbabból, zöldborsóból, brokkoliból. Az eljárás minden esetben azonos, a fűszerezést igazítsuk az adott zöldségfélékhez.

A hagyományos rakott krumplihoz is szoktam a szezonban cukkinit karikázni, ilyenkor paradicsomot, paprikát, padlizsánt is használok. A rakomány tetejére a tejföl mellett sok-sok reszelt sajt dukál, fűszerként pedig bazsalikom, kakukkfű, bors, esetleg zöldhagyma vagy póréhagyma zöldje. (A friss póréhagyma zöldje, ha nem használjuk fel, kiválóan alkalmas szárításra, később ízesítésre felhasználható, mint a snidling.)

Nyáron gyakran kerül az asztalunkra a francia lecsó: apróra vágott lila- és vöröshagymát olívaolajon párolunk-pirítunk, majd puhulási sorrendben kerülnek az edénybe a zöldségek: paprika (ez lehet többféle is), padlizsán, cukkini, paradicsom. A zöldfélék köre ízlés szerint bővíthető répával, csillagtökkel, zellerrel, burgonyával, karfiollal. A fűszerezéshez ételízesítőt, borsot, fokhagymát és sok-sok kakukkfüvet használok.

Tavaly rábukkantam egy könnyen elkészíthető különleges savanyúságra: 1,5 kg cukkinit legyalulunk. Fűszeres levet forralunk: 1 l víz, 3-4 teáskanál só, 4 ek. olívaolaj, 2 teáskanál kurkuma, 8-10 szem feketebors és szegfűbors, 3-5 szem tört kardamom, 1 felkockázott kápiapaprika, 1 felkarikázott vöröshagyma felhasználásával. Az üvegbe tömködött cukkinit leforrázzuk, lezárjuk az üveget és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nekem soknak bizonyult a lé, ezért felkockáztam a tököt, és a maradék lében azt tettem el.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Valami elmúlt Életrajzi novella füzér-2 Első emlékek
  2014-07-31 15:14:40, csütörtök
 
  Nyár lehetett.

A szomszéd kislány - akinek nevére hiába erőlteti: nem emlékszik - átbújt szakadozott kerítésen. Az emlékek ködén át úgy dereng, hogy valamivel idősebb lehetett a legénykénél, sokszor játszottak együtt. Néha összevesztek, mert a leánygyermek szerette volna anyáskodva bár, pajtására erőltetni akaratát. Egy napon a lány, a gazos, akna tépte gödrökkel tarkított kert végén talált egy rozsdás vastojást. Szabályos tojás alakja lett volna, de egyik végén fülben végződött.

Majd a kotlós alá tesszük, hátha kikölti. - mondta a csitri
A hosszú ház udvarán mások is laktak. Kibombázott családok számára hevenyészett módon választották le a nagy ház részeit.

Egyik lakásból félkarú, gyógyult sebhelyes férfi lépett ki vizeskannával, hogy a kútnál megtöltse.

Meglátta a két gyereket. Kerekre nyílt szeme megtelt borzalommal, mikor észrevette mi van a lányka kezében.

Azonnal tedd le, de óvatosan! - ordított a rájuk rémülettől megbicsaklott hangon, eltorzult arccal
A két kicsi megértette, hogy a szomszéd bácsi retteg a súlyos tojástól. Nem tudták miért, de úgy vélték, hogy most a felnőtt ember fölé kerültek a tárgy birtoklása révén.

A kiskölyök elkérte a pici lánytól a földdel - rozsdával borított vasdarabot. Játékosan a sebesüléséből épp, hogy felépült ember felé lendítette tojást. Nem tudta, hogy a ,,lelet" halált hozó pusztító eszköz.

A szomszéd ordítva földre vetette magát, és a többi felnőttet hívta segítségül.

Két asszony került elő, kezét tördelve. Nem jöttek közelebb, messziről sápítoztak.

Végül a fiú anyja is kilépett a lakásukból. Megértette a helyzetet.

Határozott léptekkel odament fiához.

Csak a tyúk alá akarjuk tenni a többi tojás mellé. - szepegte a két gyerek
Majd én oda teszem! - mondta határozottan a fiatalasszony, és elvette a borzalmak konzervjét
A földön fekvő férfi magához tért rémületéből. Óvatosan elvette a gránátot az asszonytól, aki fakanalával visszasietett, a tűzhelyen sercegő lábasaihoz.

Most odaégett a rántás! Amikor olyan kevés a liszt, meg a zsír. - foglalta össze fejcsóválva, korholóan az eseményeket, este a fürdetéskor gyermekének.
Még közel volt a háború, minden borzalmával, a megmaradtak fásultak voltak, nem csináltak nagy ügyet semmiből. Az asszonyok más természetű szörnyűségeknek voltak nemrég kitéve.

A sebesült, csonkolt karú katona a fegyverek szörnyű természetével volt tisztában. 'S azzal, hogy a hozzá nem értő gyerekek kezében mire képes az eldobott, ,,el nem működött" harceszköz.

*

A kislánnyal játszottak akkor is, amikor borostás arcú, kopott egyenruhás, csont sovány, elcsigázott férfi tért be az utcai kapun. Tétován keresgélte melyik lakásban is találja meg, akit keres.

Az udvar lakói végül a kisfiú anyjának ajtajához irányították. Vállán átvetett málhazsákját nem tette le. Kopogott a nyitott ajtón. Idegesen topogott, míg az asszony oda nem jött.

A nő felismerte a jövevényt. Arcán aggódás, és öröm kifejezése váltakozott.

Te vagy? Visszajöttél? Hát élsz? - kiáltotta
Összecsapta kezét, első meglepetésében.

A többi lakásból köréjük gyűltek: A gyerekek otthagyták a homokozót. Átfurakodtak a felnőttek gyűrűjén. A jövevény már kimosakodva felelgetett a tömegével érkező kérdésekre.

Amint a fiúcska átvergődött a szomszédok élő falán, a férfi ránézett.

A fiad. - mondta anyja
Az apa felkapta, magasba emelte.

Két hetes voltál, amikor jött a SAS behívóm. - szólt elérzékenyülve
A szomszédok - többnyire párjukat hazaváró asszonyok - hadarva, egymás szavába vágva kérdezgették a hazatértet, hozzátartozóikról faggatózva.A kislány, magával hozott babáját keblére ölelve, kézen fogta kis barátját:

- Apukád hazatértének napja ünnep! Gyere! Süssünk neki ünnepi tortát homokból. - vonta magával a kicsi lányka

***Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Életrajzi novella füzér-1 A látogató
  2014-07-31 14:14:29, csütörtök
 
  Lassan, méltóságteljesen állt be a vonat a megújult állomás peronjára.

Szisszenve nyílt a kocsi ajtaja. A kiszálló utasnak nem kellett a mélybe nyújtania lábát: a kocsi padlója szintben volt, és sima, tisztára sepert járdára lépett.

Kicsit tájékozódott, mert több mint hatvan éve járt itt.

Akkor az állomás romokban hevert. A vonat piszkos, kopott marhavagonokból állott. Riadt, szedett-vedett ruhájú emberek sürögtek. Csomagjaik batyuk, hátizsákok, madzaggal összekötött vedlett vulkánfíber bőröndök.

Most elhaladt a tiszta egyenruhás, piros sapkás forgalmista mellett,és kijutott az állomás előtti térre.

Elballagott a forgalmas utca járdáján a jó nevű gimnázium előtt. Kapuja zárva, nem sürögtek ki,és be kapuján diákok: már a nyári szünidő ideje járt.

Eljutott a főtérig. Megismerte a hajdani cukrászdát. Szülei igyekeztek elkerülni, mert itt többnyire kiszakította kis mancsát kezükből. Előre rohant, és a kerthelyiség asztala melletti székre üggyel-bajjal felkapaszkodva, nagyosan keresztbe tett lábbal kért egy szelet dobostortát. Mikorra felmenői odaértek, a vigyori pincérlány, már hozta is a ,,kedves vendég" süteményét.

Most gyorsétterem zajoskodik a meghitt hangulatú cuki helyén.

Kedvetlenül tovább ment a Múzeum felé.

Bement a nyitott kapun. Megállt a város címerében is látható csorba szélű tülök-kürt előtt. Felidézte rég halott apja meséjét a hajdani csapatvezérről, aki a vesztett csata után e kürttel csapta homlokon az őt és seregét megalázó császárt.*Tovább sétált, és eljutott szülőházához.

A magas deszka kerítésen nem látott túl.

Keze megállt a csengő gombja felett pár milliméterre...

-Mire való volna? - kérdezte hangtalanul

Tovább lépett.

Visszatért a főtérre.

Belépett a templom kapuján. Odabent szűrve jutott fülébe a kinti nyüzsgő utcazaj. Az ősi keresztelő medence mellett megállt.

A szentély előtt meghajtotta derekát. A gyaloglás megviselte térdeit, a keresztvetést ívbe hajlott derékkal végezte el.

Leült egy fohász idejére az emlékezet szerinti padsorban akkoriban szokott helyükre. A háborúban megsérült, hiányos üvegablak kipótolt színes képein ismerős szentek néztek rá teljes épségben.Elsétált a temetőbe. Nagyszülei, rokonai sírját kereste. Nem találta meg. Szeretett volna kibékülni mindig zsémbes nagyanyjával. Békés, mosolygós, pörge bajúszú nagyapjának nyughelyén akarta megköszönni, a lopva-csenve, a kamra titoktartó magányában szájába tömött kolbász karikákat. Volt egy leküzdhetetlen szokása az öregembernek. Zsebében tartott bicskájával megrabolta, lecsapta keskenyebbik végén a tyúkok által frissen tojt tojásokat. Ugyancsak zsebében hordott - külön e célra szolgáló - kis sótartóból a lágy tojásra hintett a kristályokból, és megitta a meszes héjban lévő tartalmat. Cinkosan egymásra mosolygott az unoka, és nagyapja. Vele, lélekben találkozott. Mécsest gyújtott a nagy kereszt előtt.A Zagyva part menti sétányon leült egy padra.

A nyári melegben alig volt sodrása a folyónak. Egy törött szárú rózsa lebegett a víz tetején.

- Valami elmúlt. -gondolta

Felidézte - akkor még gyermektelen - nagybátyja emlékét, amikor horgászni tanította. A derék szabó mester munkája sikertelen volt. Soha nem hatotta át ez a csendet, magába fordulást igénylő szenvedély. Mégis, e folyócska zsilipjénél fogta élete első, és egyetlen szúrós törpeharcsáját.

Kereste a műtárgyat, de nem tudták az arra járók útba igazítani.Hiába kereste a legelőt, ahová bácsikája kivitte focizni. Egy kapura játszottak. A kaput levetett inge, illetve a labdát tartalmazó szatyor jelképezte. Sajnos a pálya kijelölésekor elkerülte figyelmüket valamelyik tehén ,,hagyatéka".

A fiú sikeresen bele is vetődött a szikkadt felületű, a kéreg alatt még zöldes-barnás lepénybe.

Illata visszalengett az Idő távolából, de a pálya helyén utcasor, burkolt közút terpeszkedett. A város lelegelte, megette a hajdani füves, gyepes rétet. A tehenek elmentek valahová...Eltelt az idő, felszállt a hazafelé tartó vonatra.

A hínáros vízre hajított rózsaszálra gondolt újra.

- Valami elmúlt az Idővel.***

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 68 db bejegyzés
Összes: 1100 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 358
  • e Hónap: 1302
  • e Év: 51535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.