Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Tudni jó
  2017-09-27 19:30:50, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Az iskola arra való
  2017-09-13 09:09:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Csak jó tíz évvel az iskola után
  2017-09-06 09:14:20, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Becsengettek
  2017-09-04 14:42:17, hétfő
 
  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Boldog új tanévet minden kis diáknak!
  2017-09-04 14:37:08, hétfő
 
  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Biztos, hogy kell a sok különóra a gyerekeknek?
  2017-09-04 11:21:39, hétfő
 
  Biztos, hogy kell a sok különóra a gyerekeknek?

Angol, német, spanyol, zongora, gitár, úszás, lovaglás, dzsesszbalett. A különórák kapcsán ritkán ejtünk szót arról, mennyit bírnak a sok ,,jóból" a gyerekek. Hasznunkra válnak-e az iskolán kívüli tevékenységek, és normális-e, ha már az óvodások szülei azon tépelődnek, felveszik-e majd egyetemre a csemetéjüket?

V. Kulcsár Ildikó írása.

,,Persze az elég jó szülő az önállóság megadása mellett elfogadható mennyiségű szabályt is alkot, amelyeket rugalmasan, de következetesen betartat."

Az ősi latin közmondás szerint palma sub pondere crescit, teher alatt nő a pálma, ami a pálmafa szempontjából igaz. Minél dúsabbak, nehezebbek a törzs csúcsáról lehajló levelei, annál vastagabb törzset kell növesztenie, hogy elbírja a súlyukat. Azaz ahogy növekszik a teher, úgy lesz erősebb, masszívabb a szépséges fa. Amikor sok évvel ezelőtt egy szigorú iskolaigazgató a gyerekek túlterhelése kapcsán elmondta e hasonlatot, egy nevelési tanácsadó kezdő munkatársaként még csak finoman mondtam ellent, de ha ma találkoznánk, bizony hozzátenném, hogy elszáradnának az üdezöld pálmafák, ha idegen, hozzájuk nem illő súlyokkal terhelnénk a törzsüket vagy az ágaikat, mondjuk, hintát szerelnénk rájuk. Mert azóta sokszor tapasztaltam, hogy elvész a gyerekkor, ha a kicsikre nem egy, hanem öt-hat hintát is szerelnek a szüleik - csupa jóakaratból.

ÚSZÁS UTÁN KÍNAI

Rékával, a valahai évfolyamtársammal alig-alig lehetett találkozni az előző tanévben, pedig korábban ő volt a régi csapat lelke. Ugyanis a fiúunokája harmadikos lett, és elkezdte a zenei tanulmányait. Tehát Réka kikönyörögte a munkahelyén, egy magánnyelviskolában, úgy osszák be az óráit, hogy hetente kétszer vihesse zongoraórára a gyereket - karatéra az elfoglalt apa hordja a kisfiút -, a hetedikes lányunokája napi(!) kézilabdaedzéseiből pedig kettőt vállalhasson. Mindennek hatására olyan lett, mint egy űzött vad, s ha nagy ritkán összefutottunk, arról panaszkodott, hogy ő nem nagymama, hanem sofőr. Bár amikor megkérdeztem, örülnek-e az unokái a rengeteg különórának, sértetten nézett rám.

- Árpikának zseniális a hallása, természetes, hogy zongorázni tanul, karatéra pedig azért viszik, mert ebben a ronda világban meg kell magát védenie. Ágotám imádja a kézilabdát, amelyben nagyon sikeres, de a vejem szerint a németórák is fontosak lennének a jövője szempontjából, csakhogy nem tudjuk beleapplikálni az életébe a sport miatt. Neked mondjam, hogy olyan gyenge a közoktatás, hogy egy felelős szülő nem tehet mást? - mondta mérgesen. - Ha elvesztegetjük ezeket az éveket, nem lesz belőlük sikeres felnőtt! Az unokáim osztálytársai ugyanilyen elfoglaltak. Például igazuk van azoknak a szülőknek, akik az úszásoktatást hiányolják az egyébként elit iskolájuk hétköznapjaiból, hiszen egy kultúrembernek ma már kötelező a vízbiztonság.

Utóbbi mondatára rímel egy dunántúli városban működő művészeti magánóvoda vezetőjének panasza.

- Szeretnek minket a szülők, évek óta több gyereket akarnak beíratni, mint amennyit fel tudunk venni. Az utóbbi időben azonban egyre több kicsit visznek el tőlünk a szüleik, mert nálunk nincs úszásoktatás, és inkább áthordják őket a szomszéd városba (harminc perc, autóval), ahol van az óvodában télen-nyáron használható medence. Nem érdekli a szülőket a ránk jellemző magas színvonalú kézművesség, rajzolás, néptánc és zene, mert divat lett az úszás. Nem tehetek mást, mint hogy kölcsönt veszek fel, és nálunk is lehetővé teszem az úszásoktatást. Néhány évvel ezelőtt ugyanígy tört ki az ,,angolőrület", amit könnyebb volt megoldanom: felvettem egy angolul jól beszélő, kedves óvónőt. Az uszoda húzósabb... Egyes kollégáim szerint a kínai nyelv lesz a következő divat a szülők között, akik jót akarnak a gyerekeiknek, amikor kiveszik őket a megszokott-megszeretett közösségből, csakhogy nem tudom, jót tesznek-e velük. 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Legyen sikeres az új tanév!
  2017-09-04 10:35:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ez csak humor...Nehogy komolyan vegyétek!
  2017-09-04 10:32:20, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Az új tanévhez sok sikert gyerekek!
  2017-09-04 10:30:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Egy jó iskolakezdés megalapozhatja az év eleji lendületet
  2017-09-03 19:42:11, vasárnap
 
  Egy jó iskolakezdés megalapozhatja az év eleji lendületet a gyereknél.

Ha szeretnénk az iskolakezdést minél jobban stressz menetesíteni, akkor ez a hírlevél hasznos segítségül fog szolgálni.

A gyerek aludja ki magát

A nyár a buli, a hosszú esték, későn kelések ideje. Az iskola kezdése idejére minden felborul. Ideje visszaállni a régi rutinra. Hét közben a délelőtt 10 óra helyett lassan térjünk át a korábbi ébredésekhez, és korábbi lefekvésekhez. Itt elsősorban a kipihenten történő iskolakezdés a fontos.

A gyerekei lehet, hogy morogni fognak, és reklamálni, hogy ők még nem fáradtak, de ne dőljünk be neki. Ők hálásak lesznek Önnek, akkor, mikor suli időben senki nem keveri őket össze a mosogató ronggyal.

Lazaságból vissza a rutinfeladatok világába

Az emberek nem szereik a változást, mi sem, és a gyerekek sem. A hirtelen váltások helyett hasznosabb a fokozatosság elvét követni. Az iskola időszakában a házi feladatok elkészítésének van egy megszabott ideje. Ez a napszak lehet a megfelelő időszak a nyári szünet utolsó hetében, hogy a gyerek elkezdje összerendezni a tanszereit, ruháit. Igen ezt a gyerekek is meg tudják csinálni, nem a szülő feladata, hogy önállóan végiggályázza a tanévkezdést!

Ez kialakít benne egy rutint, és elkerülhetővé teszi a házi feladatok idején hallható siránkozást!

Haditerv

Haditerv Legyen a gyereknek egy külön fiókja, dossziéja, és mellé naptára, amibe a beadandó munkáit kell, hogy tárolja, illetve azt tartja számon, hogy mikor mi a feladata.
Készítsenek együtt tervet a következőkre:

Minek hol van a helye? Hova rakjuk a táskát, a tanszereket, a használt ruhát, tesi cuccot? Ezt ne csak ledaráljuk nekik, hanem kérdezzük vissza tőlük, hogy minek hol a helye. Illetve beszéljük meg, hogy minek mi legyen a következménye, ha mindez nem teljesül. Így nem megyünk át cseléd, és romeltakarító szerepébe, ha hazajövünk este a munkából!

Legyen a gyereknek egy külön fiókja, dossziéja, és mellé naptára, amibe a beadandó munkáit kell, hogy tárolja, illetve azt tartja számon, hogy mikor mi a feladata.

Ekkor nem fog lemaradni semmiről, mert mindennek meg lesz a megfelelő helye, és nyilván van tartva mikor mi a teendője.

Legyünk elérhetőek a gyermekünk számára

Sok gyerek aggódik, hogy milyen lesz a tanévkezdés. Kik lesznek az új tanárai? Hol lesz az osztályuk?

Mielőtt kezdődik az iskola, hagyjunk időt a gyermekünknek arra, hogy kibeszélje magából a problémáit, aggodalmait, ha kell, nyugtassuk meg őt. Ez legkönnyebben úgy megy, hogy jelen vagyunk, és egy felmerülő kérdés esetén a gyermekünket abban segítjük, hogy a megoldásra fókuszáljon a problémák helyett.

A gyerekek legfőbb problémája, hogy milyen módon talál magának barátokat. Tanítsuk meg bemutatkozni, egy kicsit beszélni magáról. Egy új osztályban, közösségben fontos az első benyomás, ha az jó a folytatás is könnyebb. Segíthetünk neki abban, hogy képes legyen kifejezni önmagát, megfigyelni a körülötte zajló világot, melyről tud beszélgetni másokkal. Legtöbbünk számára elkezdeni nehéz a beszélgetést, a folytatás könnyebben fog menni.

Azok a kötetlen beszélgetések

Ami soha nem így indul. Hanem egy valamilyen tevékenység közben kialakuló kapcsolat alatt jön létre. Nálam legjobban a játék, és a fürdés, illetve az utazás alatt indul be a beszélgetés. Van ahol a vacsora, a reggeli, a sport a folyamat katalizátora. Ez semmi másról nem szól, minthogy jól érezzük magunkat, miközben együtt vagyunk. A gyermek életében a jelenlét egy formája.

De mikor lesz igazán könnyű az iskolakezdés?

Akkor, ha mi szülők se vesszük véresen komolyan. Ha mi tele vagyunk feszültséggel, hogy a gyereknek mindenben készen kell lennie, akkor az átragad a gyerekre is.

Mi történne, ha nem minden lesz kész szeptember 1-re?

Ha a gyerek kinőtte a ruháit, olyan nincs, hogy egyszerre mindent kinőtt.

Ha nincs meg a legújabb Nike cipő a suli kezdésre, akkor se dől össze a világ, mert még lehet, hogy jó a régi, és kevesebbe kerül az iskolakezdés.

Ha nem olvasta el a kötelező olvasmányt eddig, a tanár akkor se fogja az első nap kérdezni.

A könyveket se kell rögtön, miután megkapták becsomagolni, mert a végén legtöbbször úgyis olyan lesz, mint a saláta (fiúknál legalább is).

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 280 db bejegyzés
e év: 1631 db bejegyzés
Összes: 50306 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2284
  • e Hét: 6689
  • e Hónap: 132140
  • e Év: 819690
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.