Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2011-11-30 12:24:21, szerda
 
  Forgó János: Karácsony EstéjeA sugár fenyőfa ágairól apró viaszgyertyaszálak merednek fölfelé s a családatya, ócska házi köntösében, óvatosan megkerülgeti a csillámló lángocskákból, pogácsa-almákból, aranyos diókból, kötél általi halálra ítélt mézeskalács huszárokból alakult csodát s kezében a koppantóval, figyelve lesi, melyik viaszgyertyácskának nőtt meg a hamva.

A mama ott ül, hol a fény legsugárzóbb s ölében az az izmos 14 hónapos férfiu, szokatlan komolysággal vizsgálja a kezében levő diós szilva édes belét s miután kutatásainak tárgya csakhamar kis bendőjébe vándorol, egy nagy almának fekszik neki, mely csak kevéssel kisebb fejénél. Hol kéthetes fogaival dolgozza meg az almát, hol meg - változatosság kedvéért - az almával az asztalt, mely eljárás folytán a borizü gyümölcs nedve a jó mama szeme közé freccsen.

Néha-néha sikerül egyik vagy másik testvérét üstökön ragadni, melyet aztán ugyancsak megczibál: de az ezen kényuraság által támadó jajgatások nem zavarják meg az est ünnepi, vidám hangulatát.

Az asztal négy szélén a többi gyermek telepedett le. A legidősb leányka, a nagymama utasitásai szerint foglalkozik a bábu nevelésével, melynek csakugyan van krinolinja, mint magának a kis Juczinak. A fiucska, nagyobb biztosság kedvéért, keményen hóna alá szoritja az uj képes könyvet. Bal oldalán a fakard kényesen lóg le s ama fakoczkákból lánczhidat, szinházat s palotákat épit: ő legalább palotáknak mondja épületeit, s a szülék távol vannak tőle, kis fiok nagyravágyását a kritika által lehűteni.

Egyszerre az apa, ki gondosan vette el épen egy viaszgyertyának hamvát, komolyan körültekint s aggodalmas kifejezéssel kérdi:

- Hol van Pali? Kiment Pali?

Az ezen névvel biró apró egyéniség a házigazda harmadik csemetéje.

- Örzsi, nézzed csak Palit, nincs-e a hálószobában?

A szolgáló gyorsan elhagyja teritékét - e szent ünnepen ő is tagja a családnak - s a kis fiucska keresésére indul. Két percz mulva visszatér: a Palika sem a tensurék hálószobájában, sem a "nagyasszonyéban" ( értsd nagymamáéban) föl nem lelhető.

- Haszontalan beszéd, kiált az apa, a fiu csak nem vált láthatatlanná? Ahá! - a mézeskalácsból való huszár hiányzik tányérján - mindig mondtam, feleség, ha az a gyermek akkora mézeskalácsot kap, mint idősb testvérei, karácsony estéjén baj lesz. Pali! Pali! Nyomban ide mellém jöjj!

Ezen ellenállhatatlan parancs alig hangzott el, midőn az ablaki függöny mögül sajátszerü nesz hallszik a miután a keresve keresett, egy köpczös vagy négyéves fiucska, némileg aggodalmas s mindamellett feltűnően elégedett arczczcal lép övéi elé, kik mindnyájan rászegzik szemöket.

- Fiu! hol hagytad el a mézeskalácsot? kérdi szorongva édes anyja.

Az interpellátio azonban fölösleges, mert az a sárgásbarna pép, mely a kicsinye szája köré oda van mázolva s pisze orrának még furcsább kifejezést ad, félremagyarázhatlanul szól az eseményről. Ezenfölül a nagyobbik testvér Laczi az ablakfüggöny mögé vonul s a nagy mézeskalács huszárnak csak a csizmaszárát hozza vissza.

- Honnan az istenért származott erre a fiura ez a példátlan telhetetlenség? mondja mérgesen a papa.

- Pedig két darab kalácsot evett meg az ozsonnai kávéhoz! jajgat a szerencsétlen anya.

- No, no, a kis gyermek mind ilyen, édes fiam, csititja vejét a jó nagymama: nem árt meg neki.

- Nem kap vacsorát s azonnal ágyba vele! parancsolja az apa s Örzsi, mintegy végrehajtó birósága a háznak, megragadja a mézeskalács pusztitót s elhurczolja őt, mialatt a szigoru apa itéletéhez kommentár gyanánt megjegyzi:

- A hasa olyan, akár a dob.

Természet és neveléstanilag egyaránt nevezetes azonban a bünös magaviselete. Teljes nyugodtsággal hallgatja, türi azt a mi vele történik s nyilván ő is ama nagy bölcsész mondatát vallja: a büntetés a bünös joga.

Hirtelen megcsendül a pitvar csöngetyűje.

- Ki lehet az ily későn? Tán csak nem az Örzsit keresi valaki? kérdi félig komolyan, félig tréfásan a háziasszony.

- Édes mama, az a szegény asszony lesz kisfiával: tudod, ki ott lakik a kut mellett abban a sötét kis szobában, mondja Juczika, ki ezalatt kifutott, hogy a pitvarajtót kinyissa.

- Oh pap, édes papa! Szabad-e még egyszer meggyújtanom a fát? kérdé Laczi ki szembetűnőleg örül rajta, hogy majd a szegény asszonynak is jut valami a karácsonyfáról.

- Szabad, fiam, csak vigyázz, meg ne égesd ujjadat, mond az apa s barátságosan int a szegény özvegy felé, ki gyermekével karján alázatosan állt meg az ajtóban.

A jószivü háziasszony vastag babáját a nagymama ölébe teszi le s az elhagyottat tiszta teritett asztalához vezeti, hol a neki szánt, nélkülözhetetlen téli öltönydarabokból, kalácsból és sültből álló ajándékok voltak lerakva. A szegény nő szemeit törölgeti, a háziasszony kezét megcsókolja s nem veszi észre, hogy a nagymama által duczolgatott "buksi" épen azon van, hogy a szegény asszony gyermekének hajába fogózzék. Embertelen szándékában szerencsére megakasztja édes apja, ki idejekorán odalépett s a szegény nővel közli azon örvendetes hirt, hogy a nőegylet részéről állandó foglalkozást fog nyerni.

Ne kisértsük meg a kis kör megelégedettségét kifejezni: az ilyesmit, mint a zenét, nem lehet szóval leirni. Ha e szép összhangba disszonánczia vegyül, ugy csak a kis Palikától származik az, ki csak most jutott az iránt tisztába, hogy hiszen voltakép ő neki nem is járt ki az ő vacsorája s a tányércsörgés alkalmából Örzsit, ki az asztalt teriti, kéri is, hogy legyen közbenjárója.

- Édes Pálom, szól mosolyogva férjéhez az asszony, megengeded a kis druszádnak, hogy fölkeljen s közénk üljön?

- Nem bánom, hanem higyjétek el, végkép elrontjátok ezt a gyereket, mond az apa s ölbe kapva a kis bünöst, gyöngéden szivéhez szoritja.

S igy , lélekemelő kegyelmi ténnyel fejeződött be a karácsony estéje.
 
 
0 komment , kategória:  Forgó János: Karácsony Estéje  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 658
  • e Hét: 5861
  • e Hónap: 16212
  • e Év: 16212
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.