Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2011-11-30 12:35:24, szerda
 
  Csáky Ili Grófnő: Első bánatVégre, végre beesteledett.

A gyermekszobában várják, lesik a Jézuska érkezését.

Mademoisellenak sok baja volt ma a kis népséggel, sehogy sem lehetett nyugalomban tartani. Hetek óta számitják már a napokat, melyek elválasztják őket a nagy ünneptől: "Még huszonkét nap...már csak tizenhárom...hét...holnap azt mondjuk, hogy holnapután lesz..." S ma már alig lehetett velök birni. Minden perczben kérdezték az órát: siettetni szerették volna ebédjüket, sétájukat, csak hogy hamarább este legyen. A legmulatságosabb játék, a legszebb mese hatás nélkül maradt, sőt még a kedvencz tészta is, a lekváros derelye, csaknem érintetlenül vándorolt vissza a konyhába.

S most mégiscsak este lett végre. A fehér tájra szürke homály ereszkedett: messze, messze egy kis kunyhó halvány mécsese gyúlt ki. Masemoiselle összerakja himzését: már nem lát.

A három kis szőke fej összebújik az ablaknál. Izgalomtól elfojtott hangon suttogják: "Most, most kell jönnie!"

Az égen egy széles, rózsaszin szegélyű felhő úszik, - még aranyos a lenyugodott nap utolsó sugarától.

"Látjátok, ez a Jézuska kocsija", szól Gyuszi a legidősebb.

"És a két fehér bárány van elébe fogva! Olyan fényesek: alig lehet rájok nézni!"

"De hol van a Jézuska maga? Őt nem látni!"

"Ő most van a mamánál, - átadja neki a sok szép holmiját!"

"De hátha nem jött el? hátha csak a kocsija áll ott s ő egy más házba ment?", s Birikének már sirásra áll a kis piros szájacskája.

"Ne félj, kis csacsi!" szól most Böske. "Hiszen jók voltunk. Csak a rossz gyermekeket felejti el a Jézuska. Úgy-e, Mademoiselle?"

"Oui, oui, mes enfants! Csak még egy kis türelem!"

Behozzák a lámpát. A rózsaszinű felhő, a fehér báránykák eltünnek. "Most ment tovább a Jézuska. A mi fánkat már meggyújtotta!" kiált Gyuszi. "Vajjon mit hozott?"

Összegyűlnek a szalonba vezető ajtó mellett s most már némán lesik a csengetyű hívó szavát.

Kik lelkeik belemélyednek a ragyogó látványokba: csillogó, fényes mesebeli csodafa, angyalok repülik körül s hull, hull a sok szebbnél-szebb ajándék: tánczoló medve, lovas jockey, púpos-teve, rózsaszinű babaszoba, tarka tehénkékkel megtelt istálló - vajjon ez lesz-e? az lesz-e?

Csak Böske nyugodt egészen. Ő tudja, hogy mit hoz neki az édes Jézuska. Tudja, mert hisz olyan szépen kérte, picziny fehér kezecskéit összekulcsolva, minden reggel, este: "És hozzál nekem, kérlek, szép kékszemű babát, aranyszinű, hosszú haja legyen, mint a jó Genovevának, akiről olyan szépen mesél a Masemoiselle - és úgy fogom szeretni! oly jó dolga lesz, meglásd, édes Jézuskám!"

S minden nap hozzákivánt egy-egy új tökéletességet: hogy lecsukható legyen a szeme, hogy fésülhető legyen a haja, hogy czipője, harisnyája is legyen...

S minden este, már félig álomban, megölelte párnácskáját és úgy súgta halkan: "Én szép Genovevám!"

Csing-ling-ling - csing-ling-ling.

Egy perczig dobogó szivecskékkel állnak ott, - egymásra néznek, - csing-ling-ling - kinyílik az ajtó előttük, ezer meg ezer gyertya fényében csillogva, a tündérországbeli csodafa. Angyalok is vannak rajta, csakugyan, ott fekszik a fehér asztalokon a sok szebbnél szebb játék: púpos teve, lovas jockey, tarka tehénke. Újongva rohannak rájuk Gyuszi és Birike.

Böske azonban mintegy megigézve áll. Nem lát semmit, csak testté vált álmát: szép Genoveváját, ott, ott a fa alatt. Hosszú, selymes aranyszőke a haja: nefelejtskék szemével, cseresznyepiros ajkával rámosolyog a boldog gyermekre, ki egy ideig szinte átszellemülten nézi, aztán kezecskéit szivéhez szorítva, halkan rebegi:" Köszönöm, köszönöm, aranyos Jézuskám!"

Aztán oda megy, felveszi, össze-vissza csókolja, magához öleli:"Én szép Genovevám!"...Egész este másra sem néz, nem tud tőle egy perczre elválni. Mikor lefektetik, maga mellé teszi párnájára s úgy alszik el, boldog mosolylyal ajkain.

"Furcsa gyerek" szól az atyja:" ki hitte volna, hogy az a baba olyan boldoggá teszi!" a többi ajándékra alig is nézett.

"Túlságosan érez mindent", szól halkan az anyja, " félek sokat fog szenvedni az életben!"

S ime, már másnap megösmerkedett a bánattal: mikor felébredt s boldogan kereste Genoveváját, nem volt többé mellette. A gyermek éjjel mozgolódott, a baba lecsúszott a párnáról, kiesett az ágyból, - ott fekszik most a földön összetörten, siralmasan: egy kis nyomorúságos rongyhalmaz.

"Genoveva! Genoveva!" kiált kétségbeesetten a kislány. De senki nem felel, s a porcellándarabkák csak ott feküsznek könyörtelenül, mozdulatlanul.

Böske egy perczig némán, a rémülettől kidülledt szemekkel nézi, - kis szivét mintha hegyes tőr járná át, - ime hát: hosszú hónapok forró kivánsága, csillogó reménye, végre valóra vált boldogsága egy percz alatt véget ért! Ráborul a kis rongy- és cseréphalmazra s szivszaggató zokogásban tör ki. Úgy érzi, hogy nem lehet boldog soha, sohasem!...

"Quelle bétise!" mondja Mademoiselle. " Majd hoz le bon petit Jésus mást, szebbet. Soyez done raisonnable!"

De Böske csak még fájdalmasabban zokog: "Nem, nem! Nem kell! Soha, soha többé! Én szegény, szép Genovevám! úgy vártalak! úgy szerettelek!..."

Mademoiselle türelmetlenül vállat von: " Hogy lehet egy ilyen ostobaságon igy bánkódni! Hiszen ott van még egy egész csomó új játék, - egyik szebb a másiknál."

"Hagyja Masemoiselle", szól szomorúan az anya. " Kis leányom korán összeismerkedett a bánattal, - korán megtanulta, milyen hiú szivárvány a boldogság! Mert, ha csekély is az okozója s ha elmúlik is hamar, e perczben ép oly mély, ép oly igaz, ép oly szent az ő fájdalma, mint akármelyikünknek legnagyobb bánata. Szegény kis Böském. Miért is vert meg az Ég melegen érző szivvel!"
 
 
0 komment , kategória:  Csáky Ili Grófnő: Első bánat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 331
  • e Hét: 5534
  • e Hónap: 15885
  • e Év: 15885
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.