Regisztráció  Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2011-12-20 16:53:51, kedd
 
  Tersánszky Józsi Jenő: Az emberek jóságaPiskiri, a medvetáncoltató cigány a fogadóban kifosztogatta a pénzéből kártyán a lókupecet. Marcona, indulatos, veszedelmes alak volt ez a lókupec. A játék végén fölugrott, és ordítva gyanúsította meg Piskirit, hogy hamisan játszott! Valamint követelte tőle vissza a pénzét.

Persze, hogy vad dulakodás, huzakodás kerekedett. Ebből sikerült a cigánynak kiszakítania magát és kereket oldania.

A lócsiszár rohant utána kifelé a fogadóból. Markában nyitott kacorját szorongatta és a részegségnek őrjöngéses állapotában a gyilkolhatnék volt egyetlen vágya.

A fogadón túl, folyó szelte ketté a határt. A folyón rozoga palló vitt át. Közvetlen előtte érte utol a lócsiszár a cigányt. Azon módon a hátába mártogatta kacorját.

Piskiri, a cigány borzalmasat üvöltött és összerogyott. A kacor hegye pont a szívén hatolt át. Kettőt hördült, egyet vonaglott a havas országúton, azzal kampec lett neki.

A lócsiszár bambán hőkölt vissza a hulla elől. Majd mintha igazolni akarná szörnytettét maga előtt, nagyot rúgott a tetembe.

- Megkaptad! - förmedt rá.

A cigány teteme kissé tovahemperedett a rúgástól és hanyatt fekve maradt mozdulatlan. Ekkor a lócsiszár ráguggolt, kivette a cigány bőrzacskóját a pénzével. Majd a hullát a fél karjánál fogva tovavonszolta a pallótól a parton.

A part azon az oldalon meredeken zuhant a vízre. A lócsiszár a cigány hulláját egyetlen hatalmas rúgással küldötte az áradatba. A loccsanás után körülnézett. Senki sem láthatta a rémtettet. A havas tájék néptelen dermedezett a koratéli alkonyatban. A fogadóban ugyan nem méltatták érdeklődésre a kocódást. Napirenden volt az ilyen.


Janka, a medveprimadonna, Piskiri párja ezalatt egy elhagyott csőszkunyhóban feküdt a falu másik végében.

Janka orrában karikát hordott, amibe vékony lánc akasztódott. A nyakán szöges örvet viselt Janka és abba vasrudat erősített a cigány, hogy táncoltatás közben a medve neki ne mehessen. Azonkívül még vastag lánc is applikálódott az örvre. Ennél a láncnál vezette a cigány Jankát. És most is ennél fogva van odakötve Janka a csőszkunyhónak egy rozsdás kampósszögéhez.

Igazság szerint azonban ez a sok óvintézkedés csupa fölösleges, inkább is szimbolikus intézkedés volt.

Janka nem volt afféle vérengző, erdői fenevad. Hanem művelt, kedves művésznő. Fogságban, kultúrában született. Talán a képzeletéből is kiveszett az a lehetőség, hogy valami élőlényt megrohanjon és széttépje és fölfalja. A főzeléket, gyümölcsöt, kenyeret, édességet jobban szerette Janka a húsnál, pláne a nyers húsnál. Meg sem emésztette volna ezt a gyomra. Mert már fogazata is tönkrement. Janka rég túljárt azon a koron, amit a legmerészebb és legvitálisabb primadonnák még mindig ifjúkornak tartanak. Janka tulajdonképpen jámbor, okos, érelmeszesedésben sínylődő medve-banya volt.

Művészi körútjaik alkalmával sok galibát okozott nekik a szállás kérdése. Az embereknek, sajnos, leküzdhetetlen előítéleteik vannak a vadállatokkal szemben, akármilyen jól idomított példányok is legyenek. Piskiri tehát úgy oldotta meg a szállás kérdését, hogy a lakott helyeken kívül kutatott föl valami barlangot, kunyhót, aszalót, szénatartót és ott húzódott meg Jankával. Ha hűvös volt az időjárás, akkor Janka volt a kályha. Piskiri a medve mellé feküdt és úgy aludtak.

Nadehát, most Pikiri, a cigány egyedül hagyta Jankát és ezt nem tudta mire vélni.

Már több mint huszonnégy órája nyugtalankodott Janka gazdája után. Fájt a szíve, szorongással telt meg: hol késik a gazdája? Amellett éhes, és szomjas is kezdett lenni. Egyszer-egyszer már elbődült kétségbeesésében Janka. És nyüszögött, brummogott, kaparta a földet kínjában.

A láncát egy vacak, rozsdás szöghöz erősítette a cigány a csőszkunyhó cölöpéhez. Hát Janka egy kis rántással megszabadíthatta volna magát a szögről. Csakhogy ez súlyos fegyelemsértés lett volna, amiért a cigány kegyetlenül elveri, ha megjelen. Azért Janka nem merte megkockáztatni, hogy megszabadítsa magát fogságából.

No jó! Ez nem úgy értendő, hogy Janka a kunyhóból, mint más fenevad egyenesen őshazájába, az erdőbe menekül.

Dehogy! Janka csupán a gazdája keresésére indult volna, a közeli faluba. Mert Janka megszokta az embereket, bízott bennük, szerette őket.

Miért is ne? Hiszen tánca közben az emberek körülállták, csemegéket adtak neki és soha nem bántották őt. Piskiri a cigány pedig úgy gondoskodott róla, mint az édesatyja.

Janka tehát tűrt és várt a láncán a csőszkunyhóban...

Két nappal történt mindez a karácsony estét megelőzőleg. Janka most már negyvennyolc órája nyöglődött a csőszkunyhóban.

Nem bírta tovább. Kirántotta láncát a szögről és egyetlen lökéssel elhárította útjából a csőszkunyhó madzaggal bekötött ajtóját.

Azzal Janka künt állt a szabad mezőn. Fehér volt a táj. Aranyos hólepel borította. Janka megszimatolta a havon gazdája nyomát és elindult rajta egyenest a faluba.

Már sűrű alkonyi levegőben érkezett a falu szélére. Kezdtek kigyúlni a házak ablakai és az utcákon a szent estét megelőző sürgés-forgás.

Janka a falu végén pont betlehemesekkel botlott össze legelőbb. Ahogy embercsődület láttára illett, Janka, mint régi medveprimadonna, tüstént kétlábra állott és táncolni akart az embereknek.

De mit tapasztalt?

A betlehemesek vad riadalomban menekültek előle:

- Szent Isten! - ordítozták. - A medvéje megölte a medvetáncoltató cigányt és beront a faluba, újabb áldozatot keresni. Emberek! Segítség!

Janka nem tudta, mire vélni az embereknek ezt a buta, modortalan viselkedését.

De hát elsősorban is a gazdáját, a cigányt akarta megtalálni. Azért nem töprengett, kételkedett, hanem újra négylábra ereszkedett és a cigány nyomán most már ügetve indult tovább. A nyomok a falun keresztül a másik végében álló Körül-szemét nevű fogadóhoz vezettek. Mint a betlehemesek, úgy tűnt el minden: teremtett lélek a falu házaiba, éktelen riadalom közepette Janka elől. A kutyák veszett vonyításba törtek ki. Az ólakban, istállókban rémület szállta meg a háziállatokat.

A fogadó előtt elegáns urasági fogat állt. A két tüzes csikó, amikor a szél orrukba hozta a közeledő medve szagát, nagyot horkant és ágaskodott. Aztán megbokrosodva vitték neki a kocsit az úttalan határnak.

A fogadóból kirohantak a vendégek. De Janka láttára azok is hanyatt-homlok menekültek vissza a fogadóba.

Janka iramodott tovább a cigány nyomán.

Mikor a meredek folyópartra ért akkor már Janka érezte, hogy valami szörnyű történhetett a gazdájával. Szinte zokogásnak hallott nyüszítése, amint lemászott a meredek parton a vízig.

De ott?...Nos, ott eltűnt a gazdája nyoma...Janka panaszosan üvöltött az égre. És bele-belegázolt a folyóba, mintha követelné tőle vissza a gazdáját.

Ezalatt a faluban két puskás ember akadt, akik nagy bátran indultak az elszabadult fenevad nyomába.

Persze, hogy mihamar ráakadtak, merre ment Janka.

A fogadóból is kijött egy fegyveres mezőkerülő. És egy csomó kíváncsi néptől követve, a három puskás odarohant a folyópartra.

Janka, amint észrevette az embereket, a part tetején, tüstént illendően állt kétlábra. Nagyot bődült esedezően, mintha kérdené: emberek, nem láttátok Piskirit, a cigányt, a gazdámat?

De a három hős puskás félreértette Janka ordítását és ágaskodását. Célba vették és egyszerre sütötték rá fegyvereiket...Janka összerogyott és nyögő, vonagló teste befordult az árba...

Így végezte életét, pont a szeretet estéjén Janka, a medveprimadonna, aki bízott az emberekben és hűséges volt gazdájához.
 
 
0 komment , kategória:  Tersánszky Józsi Jenő: Az embe  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2701
  • e Hét: 2701
  • e Hónap: 103823
  • e Év: 1771179
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.