Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2011-12-21 08:25:28, szerda
 
  Gaál Mózes: Egy pár csizmaKicsiny voltam még, alig hat esztendős. Düledező házikóban laktam, melynek téglás födelét kikezdelte a szél, oldalai pedig roskatag, öreg emberként félregörbültek. A ház padlója keményre taposott föld vala, melybe a szeges patkó - ha csak a hidegtől keményre nem fagyott - bele-beleharapott. A jégvirágok haragudtak a mi ablakunkra, mert a falubeli asztalos apró táblácskákból rakta össze léckeretbe szorítva, s a pompás leveleknek nagyon össze kellett zsugorodniok, úgy is szüken fértek el... Szegény jégvirágok!

A nyitott kemence-padkán ültem csendesen. Édesanyám font és beszélt a kis Jézuskáról... Beesett, sovány arcát az én szeretetem glóriája sugározta körül, tekintetének édes lágysága, hangjának szelid rezgése betöltötte a hideg földü, kis szobát, csak azon csodálkozom, hogy a jégvirágok miért nem olvadnak el attól, mikor az én arcom úgy lobogott, úgy égett.

A bátyáim elmentek guzsalyosba. Leánytréfa, legényöröm kellett nekik, nekem pedig az én édesanyám kellett, az én édesanyámnak karácsonyesti szent meséje:

,,Jézuska ellátogat minden jó szegény gyermekhez. Nem szégyeniti magát a szegények házikójában, s nem marad tovább a deszkapadlós uri házakban. Aki didereg, azt meleg takaróba göngyöli; aki sir, annak letörli könnyeit; aki beteg azt meggyógyitja..."

- Eljön hozzánk is, úgy-e bár?

- El, fiacskám, el. Szépen tudsz imádkozni, nem csufolod az öreg, gyámoltalan embereket, szereted pajtásaidat, szófogadó vagy, bizony ellátogat ide is. A csuprocskából idd ki tejedet, edd meg a kenyér-karéjt, azután mondd el az estéli imádságot és feküdjél le. Holnap meglátod, hogy itt járt nálad, hozott neked is valamit.

- Ó, édesanyám, ha nekem a Jézuska egy pár csizmát hozna! Nem kivánnám, hogy sarkantyu legyen rajta, azt sem, hogy az orrára sárgapléhből sapkát tegyenek, mint a serfőzőék fiának van. Csak jó meleg legyen, hogy elmehessek az iskolába, a templomba.

- Jól tudja a Jézuska, hogy mit hozzon neked, drága fiacskám. Jobban tudja, mint én, bizony nálad is jobban tudja. Azért csak feküdjél le szépen.

Az ágyban térdre állva igy imádkozám:

Én lefekszem én ágyamba,

Minden esti koporsómba...

A végére buzgó áhitattal hozzátettem:

,,Édes Jézuskám, hozz nekem egy pár csizmát, nem bánom én, ha nem is teszel reá sarkantyut és sárgapléh sapkát az orrára. Ámen!"

Magamra huztam a takarót, hanem a két szemem reá tapad a nyilás alól kikandikálva édesanyámra.

Csak font, csak font tovább...

Ha végig néznéd a szekrények, ládák fiókját, tükör hátát, a gerendák közét: nem találnál bizony egy forintra való pénzt sem ebben a házban. És én csizmát kértem a Jézuskától, édesanyám pedig azt mondta, hogy a Jézuska jól tudja, mit hozzon nekem.

Áldott... áldott asszony te, aki ott kuporogsz a kemence előtt és fáradhatatlan kezeid töltik az orsót vékony cérnaszállal, a cérnaszálakat durva vászonná szövik, azt megfehéritik s azután eladják egy nehány hatosért a singjét. Hatoskákból rakja össze a forintot azt beköti kendőjének a csücskébe és kuporgatja, hogy legyen karácsonyra.

Ugyan kinek? Ugyan kinek?

Az ő ruhája avatag, az ő kivánsága néma, az ő szeretete véghetetlen.

A magasságbeli Isten látja csak, hogy mekkora az ő jósága. Nézem őt s hiába incseleg velem az álom, elriasztja sok gyermekes gondolatom, nagy nyugtalanságom. Mesebeli tündérnek látom anyámat, aki éjjel dolgozik azokért, akiket szeret. Ó, ha én mokst mesebeli királlyá változnám, s odaállhatnék eléje aranyos koronával a fejemen, palástosan és azt mondhatnám:

- Elég volt már, tedd le a guzsalyodat. Nézd, palotámnak legfényesebb termében vetve az arany ágy, puha vánkosra hajtsd a fejedet és aludjál te jó asszony...

Fölkel a padkáról s odalép ágyamhoz, fölém hajol és nem tudom megállani, hogy meg ne öleljem, meg ne csókoljam sokszor... sokszor.

- Édes anyám, ha a Jézuska azt gondolja, hogy igen sokat kivánok, hát én nem kérek tőle egyebet, mint egy téli kendőt, de jó meleget.

- Minek az neked, fiacskám?

- Odaadnám édesanyámnak, hogy járjon el helyettem a templomba és ne fázzék soha... soha...

- A te édes anyád nem fázik fiacskám. Te amiatt ne aggódjál. Hunyd be a szemedet és aludjál... aludjál...

Künn lármás legények mentek végig a hosszu utcán, s a kutyák erősen ugattak. A lárma is, a kutyaugatás is mind távolabb hangzott, nem tudom miért, de még az álomnak is nagyobb lett az ereje, mióta lehajtotta fejét édes anyám a vánkosra és lassan, szeliden a fülembe sugta:

- Aludjál!... aludjál!... aludjál!...

A nagy világ ugy összezsugorodott előttem hirtelen. A falubeliek apró csirkéknek tetszettek, akik kotló anyjuk szárnya alá furakodnak. A torony akkora lett, hogy átléptem rajta, s a szomszédok kivilágitott ablaka, mintha csak egy szentjános-bogárka lett volna. A kemencén egyet-kettőt pattogott a száraz gály, s mintha az is a falu végéről hallatszott volna. Édes álom az édes anya mellett: adott-e ennél nagyobb boldogságot embernek az Isten?

Másnap reggel ágya előtt állott az uj pár csizma. Nem volt rajta sarkantyu, sem sárgapléh sapka, de volt az egyikben is tizenkét dió, a másikban is tizenkét dió.

Reggeli imádságul csak ezt tudtam mondani: ,,Ó, te áldott Jézuska, köszönöm a csizmát!"

Míg ezeket mondom, valami erőszakos hatalom kikergeti szememből a könnyet. Pedig olyan közönséges történet ez. A szegény asszony szegény fiának karácsonyfája, mely nem terem egyebet egy pár kis csizmánál és huszonnégy diónál.

És mégis ugy szeretnék még egyszer hat esztendős mezitlábos fiucska lenni, ha az a szegény asszony élne... ha az a szegény asszony föltámadna.

/Forrás: Cimbora, 1925. dec./
 
 
0 komment , kategória:  Gaál Mózes: Egy pár csizma  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 84
  • e Hét: 6561
  • e Hónap: 25643
  • e Év: 25643
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.