Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2011-12-21 19:24:30, szerda
 
  Kosztolányi Dezső: KoldusA kétségbeesés pillanatában, mikor lábad alól elveszted a talajt, s a szemhatár végképp elborul, arra gondolsz, hogy majd koldulnod kell, s megjelenik előtted a koldusbot árnyéka. Ez a kép határozatlan, azért olyan kísérteties és szörnyű. Hidd el, a valóság nem egészen ilyen. Az másképp szörnyű. Részleteiben, aprólékos kicsinyességében az. Most itt az udvarban előttem áll a koldus. Károly bácsinak hívják, és ötvenöt esztendős. Homlokára barna-deres haj csapzik, bajusza van, Krisztus-szakálla. Rongyok födik szénporos testét, inge cafatokban lóg, de figyelmes szemlélő még meg tudja különböztetni az egyes ruhadarabok határvonalait, kabátját, mellényét, nadrágját. Kék szeme a rozzant test templomában áhítatosan világít. Arcéle sovány. Olyan nemes és előkelő, hogy frakkban valami nagyhercegnek hihetnéd, s palástban egy apostoli szentet játszhatna színpadon. Felvidéki tót. Törve beszél magyarul. A társalgás németül folyik. Elkérem botját, mert még sohase fogtam kezembe koldusbotot. A koldusbot olyan, mint minden más bot, még csak nem is sokkal hitványabb. Engedélyét maga nyomja kezembe.
Hangosan olvasom. ,,Könyöradománygyűjtési engedély, budapesti lakosnak. A könyöradománygyűjtés szabályozása tárgyában kiadott 81 000/1924. számú (ügyeljünk a számra) belügyminiszteri körrendeletben megállapított jogomnál fogva megengedem, hogy X. Y. a saját részére nyomorenyhítés céljából, a mai naptól számított 60, azaz hatan napon át Budapest székesfőváros területén házról házra járva, könyöradományokat gyűjthessen magának."
Lám a dicső huszadik század a nyomort csatornázza, mindenre talál hivatalos formulát. A szöveg fölött lila tintával az áll, hogy az engedély 60 napra meghosszabbíttatott. ,,Személyleírás. Termete: közép, arca: hosszas, szeme: kék, orra: rendes, haja: őszes-barna." - Mi a baj?
- Sérv. Én mindig csak az igazságot mondom.
- Mióta jár így?
- Tíz éve. Mire hazajöttem a háborúból, a feleségem meghalt, eltemették, azt se tudom, hol fekszik. A népszállóban kaptam lakást. Aztán mit kezdhettem? Járni se tudtam, ruhám se volt. Így lettem koldus.
Amint ezt a szót kiejti, szeme egyszerre megtelik könnyel, ez a zúzmarás fejű férfi sírva fakad, úgy sír, mint a záporeső.
- Mi volt azelőtt?
- Pék. Én mindig csak az igazat mondom. Kisgyerekkoromtól fogva dolgoztam. Én mindig csak az igazat mondom.
- Mennyi jön össze egy nap?
- Egy pengő, egy pengő húsz. Nem bírom a lépcsőjárást. Emiatt.
Lágyékát mutatja.
- Mások többet keresnek?
- Akik a negyedik kerületben járnak, a Váci utcán. Ó, ha én a negyedik kerületbe mehetnék, de ott már nagyon sok van. több mint ezerötszáz.
- Ismeri őket?
- Majdnem mindegyiket.
- Hányan vannak Budapesten?
- Az hallottam, tizenkétezren.
- Találkoznak néha?
- Múltkor Kispesten gyűltünk össze egy udvarban.
- Miről beszéltek?
- Hát a keresetről.
- No és ki a leggazdagabb koldus?
- Egy nyolcvanéves anyóka. A templom előtt koldul. Annak lakása is van. szép szobája, konyhája.
- És magának?
- Csak egy kis bódém, fából, magam ácsoltam. Én az igazságot mondom, csak az igazságot. Ich sog' die Wahrheit, nur die Wahrheit.
- Tudom, tudom. A bódéért legalább nem kell fizetnie.
- Dehogynem. A helyért minden hónapban egy pengő ötven fillér jár.
- Melyik a legjobb nap?
- A vasárnap.
- Melyik a legjobb évszak?
- A nyár. Télen a hidegben, mikor fúj a szél, senki se veti le a kesztyűjét, senki se gombolja ki a kabátját. De nyáron könnyebben adnak.
- Mennyit?
- Két fillért, négy fillért, hat fillért. Aki tíz fillért ad, az már gavallér.
- Hol koldul?
Lekapja sapkáját, s mint kisdiák a leckéjét úgy fújja, rossz magyarsággal: ,,Kezét csókolom, adjanak szegény nyomorultnak, kezét csókolom."
- Mit evett ma?
- Egy kis rántott levest.
- Hol szerzi be ételét?
- Úgy kapom. Vannak házaim. Egy helyütt kenyér, másutt főzelék, sajtmaradék, a piacon egy-egy alma. A pénz ruhára kellene. Ezt a csizmát öt pengőért vásároltam. Csak ilyen rongyos ne volnék.
Kitárja karjait, s a madárijesztő-ruha, mely csupa férc, szétnyílik, látni lehet mellét, hónalját, meztelen testét, ahogy az Isten megteremtette.
- Mi ez itt?
Föltartja jobb karját.
- Még tizenhat esztendős koromban rajzolta ide egy barátom.
Két tetovált szív, középütt a születési éve, 1872, fönn egy kifli és egy császárzsemlye, alatta két keresztbe tett fakanál, mint céh-jelkép.
- Miért?
- Szokás. Akkor fájt, megdagadt, három napig dolgozni se bírtam. De jó, hogy itt van. legalább tudom, hogy valamikor pék voltam.
Megint könnyezik.
- Nincs fia, rokona?
- Senkim a világon. Csak a jó Isten. Nur der liebe Gott. Csak a jó Isten...
Akivel senki se törődik a földkerekségén, semmiféle támogató és istápoló, annak a legelőkelőbb pártfogója van, akihez a királyok is térden állva imádkoznak. Károly bácsi a tavaszi égre emeli kék szemét. Háláról, kézcsókról, könnyekről beszél. Milyen regényes, milyen középkori minden koldus, milyen nyugodt. Tudja, hogy lejjebb már nem kerülhet, s ez valami fönséget ad neki, valami nagy-nagy békét. Lassan kifelé ballag. Nem siet. Elért oda, ahova kellett. Kikísérem, hogy a kutya le ne húzza, mert az orrával már megszimatolta, hogy kiről van szó, s valami évezredes gyűlölettel vicsorítja fogát. A kutya az állatok közt a nyárspolgár.


Pesti Hírlap, 1927. március 13.
 
 
0 komment , kategória:  Kosztolányi Dezső: Koldus  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1003
  • e Hét: 4797
  • e Hónap: 15148
  • e Év: 15148
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.