Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2012-04-05 06:54:08, csütörtök
 
  HAYPÁL TIBOR
LátogatóbanPityu meszet szórt a horpadt vödör fenekére, vizet öntött rá, vékony akácfaággal kevergette a fortyogó masszát, majd megindult vele a disznóól melletti budihoz. Felemelte az ülőkéről a fedőt, az ürülékhalmon pondrók nyüzsögtek. Nagy, zöld légy röppent ki az emésztőgödör szájából. Aprólékos gondossággal szétöntötte a meszes vizet, s amikor már csupa fehérség virított a gödörben, és a bûzt is felváltotta a mész kellemes illata, visszaillesztette a fedőt.
Forró hőhullámok vibráltak a levegőben. Három hét óta cseppnyi eső sem esett. Kábultan indult felfelé a dombon, a földet nézte, féltette szemét a sugárzástól.
Öregapja görnyedten ült gyalogszékén, a roggyant tanya északra néző tûzfalának árnyékában. Kukoricát morzsolt a terebélyes vesszőkosárba. a körülötte lebzselő tyúkok a kipattogó könnyebb kukoricaszemeket felkapkodták a földről... Megint rázni kezdte a köhögés, arca verejtékben ázva piroslott. A tyúkok közé köpte a felkrákogott turhát, a kendermagos jérce, már a levegőben elkapta, s lenyelte.
Ettől Pityunak fölkeveredett a gyomra. Gyermekkorában érzett hasonlót. Nagyapja akkoriban fiatalabb , vidámabb ember volt. Beterelte a birkát a ketrecszerû tákolmányba, s tejtől duzzadó tőgyét, hátsó lábai között hátrahúzta, tenyerébe köpött és gyors mozdulatokkal fejni kezdett. Szegény birka, idegesen izgett-mozgott, s néhány bogyót pottyantott a sajtárba. Nagyapja káromkodott, belenyúlt a tejbe, kidobta az ürüléket, és fejt tovább. Amikor végzett, a birkát kirántotta kényelmetlen helyzetéből, elkapott egy másikat, betuszkolta a helyére, újból tenyerébe köpött, s megint munkához látott. Remek juhsajtot készített nagyapó, de ha kínálta, többet nem volt hozzá étvágya...
Az öreg a fiúkra nézett, s megenyhült a tekintete.
- Eszünk? - kérdezte, s fölállt a kosár mellől.
Pityu bólintott.
Fölmelegítették a tegnapról maradt krumplilevest, szalonnát sütöttek a serpenyőben, tojásokat ütöttek rá. Csendben eszegettek. Kenyérrel tunkolták a szalonnazsír maradékát, pincehideg, pinpókos, enyhén savanyú vörösbort ittak.
Étkezés után, az öreg maga termelte szûzdohányból csavart cigarettát szívott. Nehéz, eres, napbarnított ökleit az asztalon nyugtatta.
- Olyan vagy, mint az apám volt - mondta. - Ahogy emberesedsz, egyre nagyobb a hasonlóság. Õ is kevés beszédû volt, akárcsak te.
Pityu kortyolt a borból. - Mire kíváncsi?
- Milyen a német menyecskéd?
- Szorgalmas.
- Szép is legalább?
- Olyan se szép, se csúnya.
- És az ágyban? Jobb, mint a mi fajtánk?
Míg élt a nagyanyja, mindig a fehérnép miatt zsörtölődött az öreggel, csillapíthatatlan bikatermészete miatt. Pityu nevetett. - Időbe telik, míg fölhevül, de ha belelendül, akár a tûz.
Látszott az öregen, tetszett a válasz. Huncutkodva hunyorgott, pödörgette a bajuszát, majd másfelé terelte a szót.
- Szigorú az új gazdád?
- Nincs új gazdám.
- Hogyhogy nincs? Hát ott nem számolták fel a szövetkezeteket?
- Több mint háromnegyedük a talpán áll. Senki nem bántja a közöst. Szépen gyarapodnak. A pulykakeltető, ahol a gépeket karbantartom, a régebbinek háromszorosára nőtt, az utóbbi években. A fal ledöntése után, a szövetségi kormány, tiszteletben tartotta a keleti parasztok akaratát. Közösen gyarapított vagyonukat megőrizhetik, s még megfelelő támogatást is kapnak.
Az öreg hallgatott. Nézte a gyalult asztaltető erezetének csomóit, s a rezgőtokájú, recsegő hangú, dühös szitkozódóra gondolt, aki azon a félelmekkel és bizonytalanságokkal teli tavaszon, megbolygatta a környék lakóit. A többséggel együtt, ő is a téesz feloszlatására szavazott. Később a kárvallott többség kijózanodott, de akkor már elúszott a keserves kínlódással megteremtett szövetkezeti vagyon. Kevesek kezébe került az országos hírû, bőven tejelő holstein-friz tehenészet, a temérdek hasznos gép, a sok gazdasági épület, az életet adó föld.
- Itt mi a helyzet? - kérdezte Pityu.
Az öreg legyintett. - Már a földlicit első napján kiderült, hogy az ígéretekkel lóvá tettek bennünket. A volt nagygazdák a kárpótlási jegyeikkel, ötven-száz hektár jó földet nyertek a liciten, egy idegen vállalkozó pedig, aki felvásárolta az öreg, magányos kárpótoltak jegyeit, kétszázötven hektár birtokosaként távozott a színhelyről. Nekem középparaszti őseink után a rozzant tanya meg hat hektár jutott. Évek óta már csak nyüglődöm. A felvásárlás csapnivaló, lépten-nyomon becsapnak, olcsójános lettem. A többség még ennél is sanyarúbb sorsra jutott. A volt cselédek, napszámosok, szegényparasztok ivadékai kárpótlási jegyükért fél vagy egy, legfeljebb két hektárt kaptak. A betevőhöz is kevés. Ha meg munkát vállalnak a megtollasodottaknál, éhbérért gürcölnek.
Szerette volna Pityu vigasztalni az öreget, de semmi nem jutott eszébe, amivel felvidíthatta volna. Néhány napot szüleinél töltött Csepelen. Belőlük is dőlt a panasz. Mindenütt érzékelte, hogy az irigyelt legvidámabb barakkból, Európa legszomorúbb barakkja lett.
Nagyapja előrehajolt, megemelte a kancsót, öntött a poharakba. Mosolyogni próbált, két metszőfoga hiányzott, savanyú volt a lehelete... Anyjától hallotta Pityu, hogy itt még a fogkrémek is megfizethetetlenül drágák lettek. A fogpótlás egy vagyonba kerül, egyre több a foghíjas ember.
Régebben az ital nótát csalt ki kettejükből. Most nekidühödten, némán hörpölték a lilás-vörös löttyöt. Pityu végül rosszul is lett a bortól. Sötét este volt, amikor a disznóól hátsó részén, a trágyadomb mellett, nyögdécselve könnyített magán.
Visszatértekor nagyapja már az asztalra borulva horkolt. Õ meg betámolygott a belső szobába, végignyújtózott a díványon. De nem tudott elaludni, csak hánykolódott álmatlanul. Hiányzott a Möritz-tó melletti pulykakeltető gépek alig észlelhető zenéje.
Elhatározta, hogy a hajnali vonattal visszaindul félszegmosolyú asszonyához.
 
 
0 komment , kategória:  HAYPÁL TIBOR Látogatóban  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 98
  • e Hét: 98
  • e Hónap: 19180
  • e Év: 19180
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.