Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Brutálisan őszinte
  2018-03-29 17:26:22, csütörtök
 
  Keserű rajzok egyetlen szó nélkül a mai világunkról. Pawel Kuczynski ütős rajzai napjaink társadalmáról.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Van egy harmadik személy
  2017-12-29 16:31:44, péntek
 
 


Egyszerűen nem tudjuk megunni az ehhez hasonló, interneten újra és újra felreppenő becsapós rajzokat, képeket! Mindamellett, hogy szórakozni vágyunk és kipróbálnánk, vajon nekünk is sikerül-e megfejteni a rejtélyt, közben még egy rögtönzött szem- és agytornán is részt vehetünk, így tehát többszörösen megéri az igyekezet. Vajon te azonnal észreveszed, mi vagy ki van elrejtve a képen?

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Két­éves mo­tor­ver­senyző a net sztárja
  2017-01-26 15:40:08, csütörtök
 
  Ilyen cuki nincs is.A szülők általában körbekiabálják a világot, ha gyermekük megteszi az első lépéseit.


Akiknél ez egyéves kor előtt sikerül, dagadó mellel feszítenek, mondván: utódjuk különleges, különlegesebb, mint mások.

Tima Kuleshov szülei vajon mit mondanak? Az alig kétéves kisfiú négyéves barátjával különös szenvedélyének él már most: Makar Zheleznyak autóversenyző, Tima motorral száguld.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Van, ami 100 év alatt sem változott.
  2016-02-13 20:59:31, szombat
 
  a magyar oktatásban.

Több mint ötvenen vannak ezen az 1918-as képen, amely feltehetően egy osztályt örökített meg. A rövid frizura és a karba tett kéz, úgy tűnik, kötelező volt, azt pedig nem tudni, hogy az első sorban pózolók mivel érdemelték ki a helyüketA felvétel a kolozsvári Piarista Főgimnázium tantermében készült, a gyerekek fegyelmezetten viselik a fotózást és az igen kényelmetlennek tűnő fapadokat is. Növelhette viszont a komfortérzetet, hogy már vezetékes villany is volt1931-ben a képen látható ballagáson a diákokat hegedűvel is kisérték. Ez ma már ritkaságnak számít, a ruházat viszont nem sokat változott azóta.


A beállított képek egyik szörnyű példája lehetne ez a tanteremben készült felvétel, amelyen a diák éppen hibát vét, ám erre figyelmezteti a résen lévő pedagógus


A mai Villányi úti - akkor még Szent Imre herceg úti - Szent Margit Gimnázium fizikai előadójáról készült ez a fotó még1935-ben. A korábbi képekhez képest jóval kisebb a létszám, a tanulók között pedig csak lányok voltak.A budapesti Eötvös Gimnázium diákjai a gőzgép és az Otto-motor működési elvét tanulmányozzák 1949-ben.

1949-ben még óriásabakusszal gyakorolták a számolást.Sokkal barátságosabb hangulat árad erről az 1955-ös képről, amely feltehetően egy politechnikaórát örökített meg.

Ez az 1962-es fénykép készülhetett volna a 90-es évek elején is, a berendezés - a táblák, a tanári asztal és a tantermenkénti egy nagy szekrény - ugyanis nem sokat változott. A korábbi évtizedekhez képest viszont kevesebben vannak már a tanteremben, fiúk és lányok egy osztályba járnak, és talán még a padok is kényelmesebbé váltak. A kép az angyalföldi Radnóti Miklós utcai iskolában készült.Ballagnak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium végzősei 1966-ban a XIV. kerületi Cházár András utcában. Magyarország jelenleg a GDP-nek kevesebb mint 4 százalékát költi oktatásra.

Az Autóközlekedési Technikum udvara 1969-ben a budapesti Rippl-Rónai utcában. A tanulók egy 1900-as Nesselsdorfer személygépkocsit állnak körül.

Testnevelésóra 1976-ban a IX. kerületi József Attila-lakótelepen, ahova az Ifjúmunkás utcai iskolások jártak ki tornázni
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
LEHET-E Fenyegetőzni a Facebookon-----
  2014-12-02 11:15:50, kedd
 
  Az amerikai Legfelsőbb Bíróság azt vizsgálja, hogy vajon büntethető-e valaki azért, mert a Facebookon fenyegetőnek ítélt kommenteket tett közzé.Washingtonban a Legfelsőbb Bíróság elé került annak a férfinak az ügye, akit négy év börtönre ítéltek, miután durva és erőszakos rap-szövegeket posztolt Facebookra. Vélhetően Eminemtől idézett. A kommentek arról szóltak, hogy a férfi a tőle elhidegült feleségét megöli; hogy a levegőbe röpít egy óvodát; és megtámad egy FBI-ügynököt is. Anthony Elenois a bíróságon azzal védekezett, hogy ő csak kiadta a dühét a közösségi médiában, nem gondolta komolyan szavait, senkit nem akart megfenyegetni. Azonban sem a felesége, sem az ügyészség nem így értékelte Elenois kommentjeit. A szövetségi fellebbviteli bíróságon azt az érvet is elvetették, miszerint Elenoist az alkotmány első kiegészítése, a szabad véleménynyilvánításhoz való joga védi.
Csak egy módja van annak, hogy szeresselek, de ezer módja annak, hogy megöljelek. Addig nem nyugszom, amíg a tested egy roncs nem lesz, vértől átitatottan, és haldokolva az apró vágásoktól.
A bíróság szerint ugyanis az előbbi idézetről hiába állítja azt a férj, hogy nem fenyegetésnek szánta, a feleség igenis fenyegetve érezte magát tőle, és ez az, ami jelen esetben számít. Évtizedek óta ez alapján ítélnek a bíróságokon Amerikában: ha az alperes fenyegetve érzi magát, akkor nem veszik figyelembe az elkövető szólásszabadságához és a véleménynyilvánításhoz való jogát. A Legfelsőbb Bíróságon a tárgyalás még nem ért véget, de a bevett gyakorlat alapján Elenois vélhetően hiába védekezik azzal, hogy hirtelen felindulásból, meggondolás nélkül írt bántó szövegeket, amelyeket csak félreértelmeztek az ügyészek, valószínűleg nem fogadják el a fellebbezését.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
130 diákból 130-at megbuktattak egy középiskolában
  2014-02-19 20:11:38, szerda
 
  Egy esztergomi intézmény 9. osztályában 24 gyerekből 23 négy vagy annál is több tárgyból bukott meg. A legjobb tanuló négynél kevesebb tantárgyból kapott egyest. A pedagógusok szerint a jelenség oka a gyerekek kiválasztódása, a 18 évig tartó tankötelezettség korábbi előírása, valamint a korszellem. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.
Az esztergomi Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola 9. évfolyamának 130 diákjából 130-an megbuktak félévkor - írta a 444.hu. Közülük 88 gyereket négy vagy több tárgyból húztak meg.

A 9. B osztályban 24 gyerekből 23 négy vagy több tárgyból bukott meg, a maradék 1 diák csak háromnál kevesebb tárgyból. Az osztályban összesen 142 bukás volt.

A gyerekek 3,5-ös vagy annál is jobb átlaggal jönnek az általános iskolából, vannak köztük kitűnők is, a középiskola első évében mégis megbuknak.

A matematikatanár 23 gyerekből 21-et buktatott meg, az igazgató felmentette, de most ugyanez a tanár fizikára tanítja a diákokat - mondta az egyik szülő, Endrédi József, aki feljelentette az iskolát az ügyészségen közokirat-hamisítás miatt. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.

A bukott gyerekeket a vérengző iskolából kivenni is bajos, mert egyik intézmény sem vesz át szívesen olyan tanulókat, akik az előző helyen több tárgyból buktak.

Meszes Balázs igazgató szerint a szakközépiskolákban 70-80 százalék a bukások normális aránya, mert a gyerekek hátrányos helyzetből jönnek, rosszak a szociális körülményeik, a szülők nem tartják a kapcsolatot az iskolával. Szerinte a félévi jegyek jelzésnek számítanak, arra intik a gyereket, hogy szedje össze magát. A nagyarányú buktatás fő oka azonban, hogy a 18 éves korig tartó tankötelezettség miatt olyan gyerekek is járnak oda, akiknek nem ott lenne a helyük - tette hozzá az igazgató.

A 444.hu egy másik szakközépiskolát is megkeresett. A II. Rákóczi Ferenc középiskolában a 9. osztályban 33-an vannak, 24-en buktak meg közülük, volt, aki 7 tárgyból. Tanáruk szerint a szakközépiskolák nem tudnak válogatni a gyerekek között, a jókat elviszik az elit gimnáziumok, a resztli marad nekik. Ezek a diákok nem tudnak tanulni, a figyelmük szétszórt, a Facebookot is úgy használják, hogy egyszerre tíz ablakban csetelnek.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Bizony, a sakkozáshoz CSAVARos észjárás kell!
  2014-01-31 20:20:13, péntek
 
 


A gyalog a játék lelke, azon nyugszik a támadás és a védelem, jó és rossz lépésein múlik a siker vagy a bukás. /Philidor/
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tata története.
  2013-12-02 14:11:48, hétfő
 
 Tata története
Tata a Gerecse-hegység lábánál, a Kisalföld keleti csücskében kedvező természeti környezetben épült fel. A XIX. századtól központi fekvése miatt- tizenegy településről vezet út a városba- róla nevezték el a környező községeket is magába foglaló Tatai-medencének. A legrégibb időktől kezdve ember által lakott hely volt. Kr. e. II. században a rómaiak elfoglalták Pannóniát és megépítették a limes egyik fontos katonai táborát, Brigetiót (Ószőny). A Tatához közeli tábort a Látó-hegy oldalán végigfutó római vízvezetéken, az ún. Kismosó-forrásokból látták el ivóvízzel.
Az Árpád-házi uralkodók idején Tata királyi birtok. A bencések a XI. században, a mai Fürdő utca környékén monostort építettek. A település neve Tata alakban először 1221-ben fordult elő. A XIII. századtól 1326-ig a Csák család uradalmához tartozott. Az ő birtoklásuk idején kezdődött meg a vár építése is. Tata 1387-től, Zsigmond királytól kapta meg a mezővárosi jogot. Az oklevelekben ettől az időtől civitasként emlegették. 1410 után a tatai vár Zsigmond (1387-1437) király kedves tartózkodási helye. Habsburg Albert felesége, Erzsébet királyné Komáromban megszülte csecsemőjét. A későbbi V. Lászlót Székesfehérvárra vitték koronázásra, amikor 1440. május 14-én a főúri kíséret és a magyar Szent Korona a tatai várban töltötte az éjszakát. A vár lassú pusztulását Mátyás (1458-1490) király állította meg, amikor 1467-ben visszaváltotta a Rozgonyiaktól. A várat- Bonfini leírása szerint- késő gótikus stílusú rezidenciává alakította át. 1472-től Mátyás minden évben egy alkalommal Tatán vadászott. Ide tért vissza a Habsburgokkal vívott háborúk fáradalmainak kipihenésére is. 1494-től már II. Ulászló (1490-1516) király birtokaként említik a várat. Néhány vadászattól és fogadástól eltekintve II. Ulászló nem tartózkodott Tatán. Kivéve az 1510. évi országgyűlést, amit az országban dúló pestisjárvány miatt a ferencesek kolostora előtti főtéren (ma Tóváros) tartottak.
A törökök 1543-ban foglalták el Tata városát. A száznegyvenöt éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. A vízivár átépítését és a napjainkban is látható bástyákat Süess Orbán tervei szerint 1568-1577 között valósították meg. A Rákóczi-szabadságharc idején, 1705-ben, a Battyán János vezette dunántúli hadjárat során a vár rövid időre a kurucok kezére került. Tatát és a környező falvakat 1727-ben az Esterházyak ifjabb, fraknói grófi ágába tartozó Esterházy József vásárolta meg. A mezővárosba hívott építészek (Fellner Jakab, Éder József, Grossmann József, Schweiger Antal) mérnökök (Bőhm Ferenc, Mikoviny Sámuel) keze nyomán kialakult Tata, Tóváros és Váralja.
Az első négy Esterházy gróf életében, 1727-1811 között, Tata nemcsak az uradalom igazgatási központja volt, hanem Komárom vármegye egyik legszebb, barokk stílusú épületekben gazdag mezővárosává fejlődött. 1809-ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után I. Ferenc (1792-1835) magyar király udvarával két hónapig Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. A kastély északi tornyában írta alá 1809. október 14-én a Schönbrunni békét. Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején Görgey Artúr fővezér a Szarka fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára. Később Kosztolányi Mór ezredes Klapka György parancsára 1849. június 25-én az ellenség kezén lévő tatai várat rövid időre elfoglalta csapataival. Az 1867-es kiegyezés után kezdődött el Tata és Tóváros nagyarányú városiasodása. Kisebb gyárak épültek. A Bécset Budapesttel összekötő vasút 1883-1884-ben érte el Tatát. Esterházy Miklós gróf lóversenypályát, közelében 1886-ban Tóvároskert néven vasúti megállót, 1888-ban Várszínházat építetett. A nyolc osztályos piarista főgimnázium 1911-1912-ben valósult meg.
A Trianoni békeszerződés után, 1921-ben a második királypuccs idején, IV. Károly (1916-1918) király feleségével és minisztereivel október 24-e és 26-a között a tatai Esterházy kastélyban tartózkodott. A két világháború között felgyorsult a polgárosodása az iker községeknek. A Szent Imre fiúiskola, a piarista konviktus, a Tatai Múzeum, a Mezőgazdasági Népiskola, dr. Mike József sebész főorvos szanatóriuma került átadásra. Az Esterházy-uradalom tiltakozása ellenére végül 1938. június 1-én Tata és Tóváros közigazgatási egyesítése is megtörtént. Tatát 1945. március 19-én elfoglalták az orosz csapatok. A nagyközség életében az 1945 utáni évek, bár nagy változást hoztak, de a fejlődés, az építkezés csak jóval később,
1954 után indult meg, amikor Tatát újkori történetében várossá nyilvánították. Tata az elmúlt évtizedekben nemcsak a vizeivel, angolkertjével, árnyas parkjaival, felújított épületeivel, rendezett útjaival, olimpiai Edzőtáborával vált nevezetessé, hanem múzeumaival, tudományos tanácskozásaival, állandó rendezvényeivel (Víz, Zene, Virág fesztivál; Tatai Sokadalom; Barokk Fesztivál; Szabadtéri játékok; őszi nagyhalászat) is, melyek öregbítették a város hírnevét.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ma első nap az iskolába !!
  2013-09-02 09:09:37, hétfő
 
 


Kötelező testnevelés minden nap, rendfenntartó iskolarendőr és relaxációs gyakorlatok - mi változik szeptembertől az iskolákban?Bűnmegelőzési tanácsadó - hivatalosan így nevezik a szeptembertől a középiskolákban munkába álló rendőröket. Nem mindenhol, csak a ,,kiemelten veszélyeztetett" iskolákban lesznek. A szolgálati nyugdíjba vonult rendőrök legfeljebb 3 iskolában szolgálhatnak, és a tantestület tagjaiként felügyelik a diákokat. Azt remélik, hogy az iskolarendőrök jelenléte csökkenti majd a drogfogyasztást és az iskolai agressziót.Szeptembertől bizony minden tanítási napon lesz testnevelésóra - szóval gyakrabban kell mosni a tornazsákot. Egyelőre nem minden évfolyamnak kell minden nap testnevelésórára menni: az 1-2., az 5-6. és a 9-10. évfolyamnak lesz napi egy órája, és majd 2015/2016-os tanév lesz az első, amikor mindenkinek kötelező lesz.
Nemcsak relaxáció lesz az új tananyagban, szeptembertől új tantárgyakat is kell tanulniuk a gyerekeknek. Az elsősöknek és az ötödikeseknek erkölcstant vagy hittant kell tanulniuk - erről korábban dönthettek a szülők, melyiket tanulja agyerek a kettő közül. Az ötödik osztályban heti egy óra dráma és tánc vagy hon- és népismeret, a kilencedik évfolyamon pedig dráma és tánc vagy mozgókép és médiaismeret közül kellett választaniuk az iskoláknak.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Gondolatban ; mi ez??
  2013-04-22 20:43:34, hétfő
 
 

O.P.E.L. - Nesze, itt a kutyád feje! 1994


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2150
  • e Hét: 5040
  • e Hónap: 23127
  • e Év: 23127
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.