Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Hónapok jelentése
  2010-06-27 17:01:06, vasárnap
 
 
január - Fergeteg hava
február - Jégbontó hava
március - Kikelet hava
április - Szelek hava
május - Ígéret hava
június - Napisten hava
július - Áldás hava
augusztus - Új kenyér hava
szeptember - Földanya hava
október - Magvető hava
november - Enyészet hava
december - Álom hava

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Világirodalmi arcképcsarnok
  2010-06-13 20:31:23, vasárnap
 
  ........ ......Hegedüs Géza - Világirodalmi arcképcsarnok

...... ........... ...........Link

..... Fontos az általános tudáshoz,hát el fogom olvasni én is.
..... Ezért hoztam el magammal a blogomba.


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Machiavelli, Niccolo
  2010-06-13 20:11:28, vasárnap
 
  Niccolo Machiavelli (1469-1527)

Niccolo Machiavelli (Firenze, 1469. május 3. - Firenze, 1527. június 21.) olasz író, filozófus, politikus, korának egyik legnagyobb hatású gondolkodója.

A fejedelem (1513)
Il principe (1513)

S mert a fejedelemnek jól kell használnia az állati természetét, a rókát és az oroszlánt kell követnie; az oroszlán tehetetlen a hurokkal szemben, a róka a farkasok elől nem tud elmenekülni. Ezért hurkot ismerő rókának kell lennie, és farkast rémítő oroszlánnak. Aki egyedül az oroszlán természetét utánozza, semmire nem megy vele. A bölcs uralkodó tehát ne legyen szótartó, ha ez a magatartás kárára válik, s ha az okok, melyek miatt ígéretet tett, megszűntek. Ha az emberek jók lennének, ez az elv kárt okozna; de mert gonosz indulatúak, nem tartanák meg adott szavukat veled szemben; így hát neked sem kell megtartanod velük szemben.
(XVIII)
(Ford.: Lutter Éva)

Sendo, dunque, uno principe necessitato sapere bene usare la bestia, debbe di quelle pigliare la golpe e il lione; perché il lione non si defende da' lacci, la golpe non si defende da' lupi. Bisogna, adunque, essere golpe a conoscere e' lacci, e lione a sbigottire e' lupi. Coloro che stanno semplicemente in sul lione, non se ne intendano. Non puo, pertanto, uno signore prudente, né debbe, osservare la fede, quando tale osservanzia li torni contro e che sono spente le cagioni che la feciono promettere. E si gli uomini fussno tutti buoni, questo precetto non sarebbe buono; ma perché sono tristi, e non la osservarebbono a te, tu etiam non l'hai ad osservare a loro.
(XVIII)

.... Olasz író, drámaíró, államférfi, filozófus.

Mint Firenzében politikai vezető szerepet betöltő személy írja értekezéseit, követségleírásait, hadügyi javaslatait.
Mindezen művek bevezetők csupán fő műveihez.
A háború művészete (1521) katonai értekezése,
Az első évtized terzinákban megírt krónikája, illetve A fejedelem (1513) 26 fejezetben megírt értekezése, mely a legnagyobb hatást tette az utókorra, az uralkodókra.
A fejedelemben a történelem hatóerőit, az események okait az emberi természet megnyilvánulásaiban (virtus, szerencse, szabad akarat) látja.
A fejedelem feladata az erős állam létrehozása, a szilárd törvények betartása.
Ez a Beszélgetések Titus Livius első tíz könyvéről (1531) című műve eszmeiségének alapja.


...... .....Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.........

...... .....ÉS ITT EGY KÖNYVE :

...... ........... ........... Niccolo Machiavelli ... - A FEJEDELEM -

...... ........... ........... ........... .......Link

--- "A fejedelem" című, egyszerre nagyon komoly és nagyon mulatságos könyvét. Az egyik Medici uralkodó herceghez címzett, tanácsadás formában írt politikai tanulmány ez. Az uralkodásról, a hatalom megszerzéséről és megtartásáról, uralkodó és alattvalók viszonyáról szól ez a sok mindenben máig is érvényes vizsgálódás. Az érzelem nélküli, józan hatalomgyakorlás rendszere. ...

--- Kedvességgel, jutalmazással, olykor megvesztegetéssel több hívet lehet szerezni és megtartani,...
--- Az igaz, hogy a ravaszságnak, ha kell a hazudozásnak is szükségét látja.
--- Hirdeti, hogy a politikának semmi köze az erkölcshöz. Itt hasznosságról, károsról, fölöslegesről van szó.
--- A szépség a művészetekre, a költészetre tartozik.
--- A jóság és gonoszság a vallásra, a becsületre, a magánéletre vonatkozik.
--- Az igazság a bíróságok dolga.
--- A hatalom birtoklása és az alattvalók jólétének szolgálata a célszerűség, az ésszerűség, a hasznosság gyakorlásának a világa... Persze amit a könyvben ír azt át lehet tenni napjainkra.
.. És hasznos tanácsokat kaphatsz így az élettel kapcsolatosan.


.. Aki meg akarja érteni Machiavelli filozófiáját, tudományát és művészetét, aki át kívánja tekinteni életének útját és fordulatait - annak mindenekelőtt azt kell tudomásul vennie, hogy Machiavelli nem volt machiavellista.

- A neki tulajdonított nevezetes mondatot, hogy "A cél szentesíti az eszközöket" - nem ő mondta, nem ő írta.
Ez a jezsuiták jelmondata volt, és Loyolai Szent Ignáctól származik.
Attól kezdve azonban, hogy Machiavelli híres könyve, a politika alapelveit tudományosan vizsgáló
"A fejedelem" című könyve elterjedt, majd beleépült a később kialakuló társadalomtudományba, a félreértések egész sora rakódott a szerzőre.
Mégis, minden félreértés és torzítás ellenére helye a reneszánsz kultúra legnagyobbjai közt volt és maradt.
Hiszen a társadalomtudományok előkészítése mellett vele kezdődik a történetfilozófia, ő a hadtudományok első klasszikusa, két vígjátékával a drámatörténet új utakra indítója.

Számunkra még azért is érdekes, mert Arany János egy komikus-fantasztikus elbeszéléséből vette a "Jóka ördöge" bizarr témáját.
Sokoldalú lényével beleépült kultúránk reneszánsz örökségébe.
Változatos életútja az írástudók lehetőségeinek példázata.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Emberképzés kutyákhoz
  2010-04-15 15:55:08, csütörtök
 
  .....A videó feliratos,de megéri olvasni,hidd el.
...... ..............Link-1 rész

... A folytatás a videó végén van - 5 részből áll.

..Nagyon jó sorozat!
..Te magad is tanulhatsz belőle.
..És megtanulhatod milyen A KUTYA !
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A költözés
  2010-02-10 15:12:06, szerda
 
  Ezt is meg kell tanulni egyszer. Amerikában például ebből nem csinálnak
olyan nagy gondot mint mi.
Ők oda mennek ahol jobb az élet több a pénz,jobb az állás !

... " A költözködéstől sokan megijednek, pedig igazán pozitív hatással is lehet az életünkre. Az új környezet mindig esélyt ad arra, hogy a hátunk mögött hagyjuk a problémáinkat.

Hagyd hátra a fájdalmaidat!

Ha elég bátrak vagyunk, mi magunk is megoldhatjuk az életünket.
A legkönnyebb helyzetben az albérletben élők vannak, hiszen nekik nem kell bajlódniuk a lakáseladással járó hercehurcákkal, és nem kell új ingatlant venniük.
Mikor költözzünk? Bármikor megtehetjük, ha nem érezzük jól magunkat!
Szakítás, válás esetén a legpraktikusabb. Ha éppen a férjed, az exed költözik el tőled, akkor se ragaszkodj az egykori közös otthonhoz. Cseréld le azonnal! Szabadulj meg minden fájó emléktől, amely még összeköt azzal az emberrel, akivel már nem is akarsz kapcsolatban maradni. A lakások falaiba beépülnek az energiáink. A fájdalmaink, sírásaink, szorongásaink ott maradnak akkor is, ha már elköltözött mellőlünk az, aki okozta őket.

A költözés előtti dobozolásnál gondolj arra, hogy új életet kezdesz: dobj ki mindent, ami azokra emlékeztet, akik elhagytak vagy megbántottak. Ne rejtsd dobozkába a régi szerelmes leveleket, közös fotókat, ajándékokat, szemétbe minden ilyesmivel! Ezek a kacatok gátolják az energiát, hogy egy új kapcsolat részese lehess. A bútorokat, a tárgyakat mosd le, tisztítsd meg minden olyan energiától, amely rátapadt.-Az első lépések az új lakásban

Költözködj a boldogságért.Mielőtt beköltöznél az új otthonodba, tisztítsd meg azt az előző lakó energiáitól! Az a legjobb, ha mindenekelőtt kifested - vagy a tulajdonossal kifesteted - a falakat. Ha erre nincs lehetőség, akkor szellőztess, csinálj kereszthuzatot, és égess el minden sarokban egy-egy szantálfüstölőt. Mosd le az ajtókat, a polcokat, az ablakokat, a fürdőkádat, és csak akkor vidd be a saját holmidat, ha mindezzel megvagy.-Ha hiszel a feng shui ,,varázslataiban", akkor érdemes kiszámolni, kimérni, hogy a lakás mely pontján árad leginkább az energia a munkával, a párkapcsolattal vagy a tanulással kapcsolatban. Ezekre a helyekre tedd az ágyad, íróasztalod. Ha nincs kéznél ismerős, aki ért a kiszámításhoz, akkor figyelj az ösztöneidre! Ne azért tedd ide vagy oda az ágyad, mert ott jól néz ki, hanem azért, mert ott nyugodtan tudsz majd aludni. Ha szükségesnek érzed, még eltologathatod a bútorokat.
Tegyél sok zöld növényt a lakásba. Ha nem világos, akkor olyasmit keress, ami bírja a félhomályt is.

Elhunyt családtagok fotóit nem szerencsés kitenni a falra, akkor sem, ha nagyon szeretted őket! Tedd albumba ezeket a képeket, és fel egy polcra. Engedd el a holtakat! Új élet előtt állsz, a jövőre koncentrálj, ne a múltra!

Helyettük olyan képeket válassz, amelyeken számodra kedves tájak vagy szimbólumok láthatók. Kedvenc filmjeid plakátjai is pozitív hatással lehetnek rád.

Fogadalmak

Ne tégy fogadalmakat a beköltözésnél! (Pl. itt majd lefogyok, itt majd leszokom a cigiről, itt majd boldog leszek.) Ezek mind megkötnek, ráadásul semmit sem használnak! Úgy élj, hogy bátran állhass a tükör előtt, de ne a fogadalmaid vezessenek!

Rend kívül-belül

Ha már kényelmesen beköltöztél, akkor is figyelj az egyensúly megtartására! Igyekezz rendet tartani a lakásban, ne halmozd fel a mosatlant, és mindennap vidd le a szemetes zacskókat a kukába! Ha időközben valamelyik bútort odébb tolnád, ne várj vele, ne halogasd, tedd meg azonnal. Merj változtatni, és törekedj arra, hogy mindig öröm legyen hazamenned!

Magadban is tégy rendet, gondold át a kapcsolataidat, a teendőidet! Lefekvés előtt gondold át az elmúlt napot, és engedd el a problémákat! Ne úgy aludj el, hogy az idegeskedéstől görcsben áll a gyomrod! Mondd ki hangosan, hogy ,,megtalálom a megoldást erre vagy arra a problémára"!

Ha környezeteden harmónia uralkodik, akkor előbb-utóbb belül is megtalálod azt a nyugalmat, amelyre vágysz
Forrás:Nők Lapja Cafe

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ékes,édes anyanyelvünk...
  2010-01-18 17:27:55, hétfő
 
  ... Ékes, édes apanyelvünk

> Fényes napunk felsugárzott új világunk hajnalán,

> "Ember - e szó büszkén hangzik" - mondta Gorkij hajdanán.
> Ember ma már nincsen nálunk, legföllebb ha gazember
> Van helyette ürge, ipse, pasas, pasi, pasinger,


> Manusz, mandró, mangár, muki, muksó, muksi, apafej,
> Hapsi, hapek, gádzsó, bádzsó, kani, kandur, kurájber,
> Szivar, mókus, csóró, csávó, fószer, apus, tata, krapek,
> Pacsmag, pali, palimadár, pofa, pacák, pók meg pacek.
>
>
>
> Volt itt régen szép menyecske, kisasszonyka, hajadon,
> Ma már csaj van, spiné, spinkó, pézsma, tojó, amazon,
> Csinibaba, szilva, szöcske, szirén, szatyor, kismadám,


> Macska, menyét, pulyka, gyöngytyúk, pipi, nyanya, szépanyám;
> Kocsid járgány, tragacs, kordé, szemétláda, skatulya,
> Tupírozott szappantartó, bűzdaráló taliga;
> Szépre, jóra, kitűnőre azt rebegjük: oltári,


> Penge, szuper, állati klassz, baromi jó, haláli;
> Ami nehéz: rázós, fázós, csomós, cikis, meredek,
> Hullafrankó bigét smárol Sándor, József, Benedek.
>
>
>
> Okos férfi ritka nálunk, tengernyi az ostoba,
> Olyan, akin nem hagy nyomot tanfolyam, se oskola,
> Sok az olyan - gyakran halljuk - kinek esze hézagos,
> Hütyü, plömplöm, stupid, bornírt, flúgos, buggyant, kótyagos,


> Hígvelejű, golyós, hangyás, hibbant, hibás, ütődött,
> Süsü, gügye, lüke, gyagyás, lökött avagy lökődött,
> Ügyefogyott, félcédulás, félnótás vagy félkalap,
> Blőd, akinek jószerével még a kör is téglalap,


> Idióta, abnormális, degenerált, debilis,
> Bunkó, balfék, bomlott agyú, balga, bamba, be dilis,
> Tökkel csapott, elmegyenge, dinka, dinnye, balfácán,
> Bolond, kinek vekkeróra csireg-csörög bal lábán,


> Zagyva, szédült, badar, bárgyú, bugris, hólyag, fafejű,
> Agyalágyult, tahó, tökfej, tuskó, kretén, féleszű.
> Jó leány a kis Mariska, csinos, dolgos, takaros,


> Rosszlányokra bő a lista: utolsó vagy fapados,
> Örömleány, sarki csillag, cemende vagy utcalány,
> Cafka, cafat, céda, kokott, kéjnő, kuruc, kurtizán,
> Feslett, cula, rüfke, prosti, éji lepke, pillangó,


> Rima, ribanc, szajha, lotyó, hetéra vagy kisringló.
> Kérdésemet nem szeretném véka alá rejteni:
> Képernyőnkön mér' kell őket mindig ku-nak ejteni??!


> "Csudálatos szép magyar nyelv!" - tapsikol egy délnémet,
> "Tősgyökeres" magyar szókkal szédíti a nénémet:
> Ziherejsz-tű, hózentróger, kredenc, kurbli, puceráj,


> Hercig trampli, smucig spicli, fecni, lichthof, kóceráj,
> Pacsni, plecsni, cekker, cvikker, stempli, spulni, stampedli,
> Strimfli, svindli, sufni, smirgli, hakni, hülzni, stanecli.


> Pató Pali semmittevő, aluszékony, tohonya,
> Nemtörődöm, rest és renyhe (nagykutya a rokona!),
> Lomha, lassú, lusta, léha, hanyag, henye, komótos,
> Álomszuszék, tétlen, tunya, naplopó és pityókos,


> Nem igyekszik, nem törekszik, nem dolgozik rendesen,
> Nem fűlik a foga hozzá, nincsen hozzá kedve sem;
> Ám szemébe nem ezt mondják, ha az ÜB határoz:
> "Pató Palcsi helytelenül viszonyulsz a munkához!"


> Pápaszemes felszólaló körmondata dagályos,
> Panelekből építkezik, ez a módi ragályos:
> Nékem az a meglátásom... szűk a keresztmetszetünk...
> Jelenlegi időpontban hiánycikket termelünk...


> Szükségletek beszerzése lerendezést igényel...
> Problémaként jelentkezik szabály közt a kivétel;
> Megmondjuk a tagság felé... irányt veszünk előre...
> Per pillanat lebeszéljük... sztornírozzuk jövőre...


> Kapacitást biztosítunk... beruházást eszközlünk...
> Újságokban mindenféle marhaságot leközlünk;
> Ruha- s cipőféleséget marketolunk önöknek -
> Harminc éve, hogy e sémák vissza-visszaköszönnek!


> Sugárutak csinosodnak, szépülnek a közterek,
> aszfalton és hímes réten rügyeznek a közhelyek;
> Pedáloz egy buzgó mócsing, hat húszassal érkezett,


> Most jött le a falvédőről, s tűzközelbe férkezett:
> Csókolom a kisztihandját! - Hogy oda ne tipegjek!
> Nékem az csak leányálom, hogy kegyeddel kikezdjek!
> - Elegáncsos vagy ma este! - Igyekszik a dolgozó!


> - Részemről a fáklyásmenet - szól egy hullahordozó.
> - Helyes nő ez! - Himlőhelyes! - Szerény, mint az ibolya!
> - Lúdtalpa van, szinte gágog! - Mézből van a mosolya!


> - Mennyi nő, és mind a másé! - Ez van, ezt kell szeretni!
> - Nászéjszakán besegítünk... - Lehet róla fecsegni!
> - Ezt a ziccert nem hagyom ki, nem ettem én meszetet,
> - Esküszöm az életedre! - Legszebb szó a szeretet!


> - Mink itt aztat nem tudhassuk - mórikál egy professzor,
> - Nem vagyunk az őserdőben! - int a lánya huszadszor.
> - Le vagyok én targiázva! - Ez is jól megaszonta;


> - Intelligencs ember vagyok, kéccer fürdök havonta;
> - Beleköptek levesembe! - Mint a bolha köhögök;
> - Ide azt a rozsdás bökőt! - Én ezen csak röhögök.
> - Nem vagyok én Czeizel Endre, hogy az okát kutassam!


> - Meséld ám a nénikédnek! - Mondjam-é vagy mutassam?!
> - Pattanj, mint a nikkelbolha! - Előállt a kordélyom!
> - Szopogasson zsilettpengét! - ajánlja a borbélyom.


> Csiricsáré beszéd kábít fiatalt meg öreget,
> Éjjel-nappal szajkózzuk e falmelléki szöveget,
> Anyanyelvünk romlik, kopik, szennyeződik szüntelen,
> Közhelyektől lesz a szavunk fakó, szürke, színtelen;


> Goromba szó, utcazsargon, irodanyelv fénytelen,
> Mit a nyelvhű állampolgár elviselni kénytelen,
> Pedig tudjuk, hisszük, valljuk: gazdag nyelv a magyaré,
> Rajtunk áll, hogy tiszta, pontos és játékos marad-é.


> Megjegyzés:

- E versezetet Bessenyei Ferenc mondta el Vácott a Madách
> Imre Művelődési Házban 1982 június 4-én a III. Humorfesztivál
> döntőjében.
> Elnyerte az Írószövetség különdíját.

A szövegből 10-12 sornyi rész kimaradt (bár a döntőben elhangzott),
mert a szerkesztők úgy ítélték meg, hogy a kelleténél pajzánabb.


..


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 40
  • e Hét: 219
  • e Hónap: 2599
  • e Év: 2599
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.