Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A hibátlan memória titka egy hétköznapi dolog
  2018-04-03 18:24:55, kedd
 
  A hibátlan memória titka egy hétköznapi dolog: iskolásként csináltad utoljára
Nem is tudod, milyen jót tesz.

A keresztrejtvényfejtés csak az egyik hatásos módja a memória fejlesztésének. Van azonban egy sokkal egyszerűbb és jóval hatékonyabb módszer is arra, hogy az emlékezőképességed csak úgy hasítson!

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói megtalálták a világ legegyszerűbb módját a memória fejlesztésére. A kutatási eredmények szerint a hangos felolvasás 15%-kal jobb emlékezőtehetséget eredményez.

A győztes módszer

A tudósok 95 résztvevőt kértek meg, hogy teszteljenek le négyféle módszert, mellyel az írott információ megtanulható. Az egyik mód a csendben olvasás, a másik a hangos felolvasás, a harmadik valaki más felolvasásának a hallgatása, a negyedik pedig a saját felolvasásuk hanganyagként való visszahallgatása volt. Azok a tesztalanyok érték el a legjobb eredményt a memóriateszten, akik saját maguknak hangosan olvastak fel: 5%-kal több információt 15%-kal gyorsabban tanultak meg ezzel a módszerrel.

- Ha hangosan kimondod azokat az információkat, amelyeket szeretnél megjegyezni, sokkal gyorsabban és nagyobb eséllyel elő tudod majd hívni őket az emlékeidből. Ennyire egyszerű - mondta Colin MacLeod pszichológus, a kutatás egyik munkatársa.

Ezért hatékony

A tudósok szerint tehát a beszéd - vagyis a hangosan kimondás - és a saját beszéd hallásának együttes hatása a kulcs a memória jobb működéséhez. A hangos felolvasás során az információk az agyban a hosszú távú emlékek közé kerülnek, így könnyebben előhívhatók.

Az 5%-kal több információ megtanulása elsőre nem tűnhet nagy fejleménynek, és az elvégzett kutatás nem széleskörű - hiszen, ha ezer emberrel tesztelték volna a módszereket, sokkal pontosabb képet kapnánk. Ellenben, a drága kondibérlethez vagy az állandó keresztrejtvényfejtéshez képest ez a módszer sokkal könnyebb, és semmibe sem kerül.

Legközelebb, ha vizsgára vagy egy fontos prezentációra készülsz, tanulás közben olvasd fel magadnak hangosan a megjegyzendő anyagot. Talán meglepődsz majd, milyen könnyen előjönnek bizonyos információk.

Az edzés is fejleszti a memóriát

A rendszeres testmozgás nemcsak az alakra, de a gondolkodásra is jó hatással van: az edzés során olyan hormonok termelődnek a szervezetben, melyek segítik az agy hatékonyabb működését, és hozzájárulnak a hippokampusz - az agy tanulásért és emlékezésért felelős központja - idegsejtjeinek termelődéséhez. És nem is kell olyan sokat mozogni a hatásért!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Egy magyar tanító vallomása a tisztes nemzetszolgálat
  2017-01-17 22:20:24, kedd
 
  Egy székely tanítónő barátnőm írása:

Egy magyar tanító vallomása a tisztes nemzetszolgálat teljesítéséről

Tanítójelöltként már a kezdetek kezdetén tudatosítanom kell önmagamban, hogy bármilyen körülmények között nem vállalhatok oktatói-nevelői szolgálatot, csakis akkor, ha a példaképeim nyomdokait követve munkálkodom. Hálás vagyok a sorsnak, amiért idejekorán megismerhettem Benedek Elek meseíró, az öreg faültető életet adó feladatvállalását és Nyirő József székely írók örökérvényű tanításait ( Az én népem, Isten igájában ), akiknek kötelességtudata mentén becsületes útra irányíthatom az új nemzedékeket.

Kérem, ne marasztaljanak el, amiért nyugalmazott tanító híján fogalmazom meg válaszlehetőségeimet az Önök által közvetített kérdésekre. Ritka az a népnevelő, aki az igazak útján felvállalta a magvetői szolgálatát, éppen ezért a Magyar Múlt tanítóinak gondolatai alapján válaszolok az alábbi kérdésekre.

1.Milyen volt a nagyanyáink idejében az iskola?

Nagyanyáink idején az iskola a legszentebb hajléknak számított a templom után. A magyar nemzettudat kialakítása és megőrzése volt az elsődleges feladat. A tanító a népet szolgálta, s a reá bízottakért akár az életét is odaadta volna.

2. Milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a tanítónak?

Nem volt könnyű dolga a tanítónak az állami apparátussal szemben, ha a népét igazsággal akarta szolgálni.

3. Hogyan jutott hozzá az oktatási segédeszközökhöz?

Az állam által kiadott tankönyvekből kellett tanítania, ezek híján saját műveltségére hivatkozott.

4. Hogyan kommunikált a tanító a saját felettesével?

A tanító legtöbbször kiszolgáltatottja volt feletteseinek.

5. Miként zajlott a tanórák hangulata? Milyen hangulat uralta az iskolát?

Az igazi tanító a tanítványaival állandó kapcsolatban állt, éppen ezért minden örömüket, bánatukat ismerte. Ennek megfelelően gondoskodott róluk. Ezért az iskola közössége egy nagy családnak számított.

6. Miként alakultak a szülő-tanító kapcsolatok?

A szülők teljes egészében megbíztak a nagytekintélyű tanítóban.

Özvegy dédnagyanyám a tanító úrra bízta a fiait, mivel a családfenntartás egyedül az ő vállára nehezedett.

7. Mi volt a pozitívum az iskolai oktatás tanmenetében?

Az általános műveltség megszerzése és az igaz tudás feltárása lehetőséget adott még a legszegényebb család gyermekének is a továbbjutáshoz.

A tanítás folyamatában sokrétűbben képezték a gyermekeket. A társadalom elvárásai is arra irányították az ifjúság figyelmét, hogy teljes értékű emberekké váljanak. Az élet tisztelete egy magasabb szintre emelte életminőségüket.

8. Mikor érezte sikeresnek a munkáját a tanító?

Akkor volt elégedett a tanító, amikor becsületes embereket indított az életbe.
Nem a jelennek élt, hanem a jövendőre gondolt.

9. Megtalálta-e hivatását?

Aki vállalja a székely néptanítók szolgálatát, az példaképünk vallomásával szól:

" Mi hasznom benne, én nem kérdezem,
Csak ültetek a jövő nemzedéknek."
Benedek Elek - ( Az öreg faültető éneke )


Jakab Anna tanítónő, Sepsiszentgyörgy
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
G. Németh Éva: Honi olwassatlanok, olvassatok!
  2017-01-09 18:41:25, hétfő
 
 109 éve látta meg a napvilágot gróf czegei Wass Albert, aki sokat nem nyugodhat se romántól, se magyartól. Nem elég, hogy éltében nem kaphatta vissza az ő hegyeit, nem elég, hogy a román régi-új politika mindent elkövet, s hamis színben feltüntetve az íróóriást továbbra sem rehabilitálja, üldözi szobrait, iskolákat kötelez a névhasználat mellőzésére, még itthon sem nézik jó szemmel megbecsülését, tiszteletét, emléke nyilvános megőrzését szorgalmazó kezdeményezéseket. Valóra vált volt gazdatisztje, Balázs András leányához 1996-ban írt levelének pár sora, az Úr lehetőséget adott neki, hogy időnként kísértet lehessen. Jól megriasztotta Erdély, a Mezőség hű szerelmese a bocskorosok leszármazottait.

Fájdalmas arculcsapások, félelem, reménység, és újabb meg nem érdemelt ott maradsz kiáltás, de az elhallgattatáshoz ennél több kellett. Soha nem szűnt meg hinni az igazat, szeretni hazájának feltámadását, soha nem feledkezett meg népéről, noha azt sokáig nem hagyták emlékezni rá. Bizakodott és akart. Úgy harcolt Erdélyért, s értünk, hogy sokan nem is tudtak róla. Nem az ő Magyarországa volt a törpehaza 1996-ban sem. És most sem az. Idegen nemzet és idegen magyarok, (magyaridegenek?) törtek feje fölött pálcát, mondanak felette ma is ítéletet. Életét Erdélyen kívül élte, mégis végig Erdélyben, egy pillanatra sem feledkezett el róla. Ez a valódi sorstalanság.

Wass Albert úgy írt, hogy szégyenkezés és kisebbségi komplexus nélkül kevesen bátorkodhatnának közelébe. De nem talált haza, majd átadta nemes lelkét teremtőjének, s most fentről és csak édes hegyeire tekinthet békés szeretettel. Az elbitorolt Erdélyt egyelőre továbbra is románok igazgatják, s az anyaország eldobja magától messzire árva, hontalan gyermekét.

Szülőföldjén az új birtokosok, a háború csinálta honfoglalók 1945-ben kimondták a verdiktet. Bűnös. S hogy mennyire féltek és tartanak ma is e bűnös igazságától Erdély erőszakos szerzői, jelzi kitartó, vérszomjas hajszájuk a távoli Amerikából is minduntalan a magyarság felemelkedésén rendíthetetlenül munkálkodó író után. Mert Wass Albert tollából folyamatosan kiáltott a szó, hogy a hamis történelmet írók hagyta téves nyomokat eltávolítsa a nyugati tudatból.

Wass Albertet 1946. március 13-án távollétében kiáltotta ki a kolozsvári népbíróság háborús bűnösnek, a halálos ítélet kihirdetéséről később szerzett tudomást. Az író már 1945 tavaszán elhagyta az országot. Előbb Németországba emigrált, majd 1951-ben Amerikába érkezett. A tengerentúlon háromszor is vizsgálódtak háborús bűnösségével kapcsolatban, a vádakat megalapozatlannak találták. Megállapították, hogy soha nem volt a Nemzeti Szocialista Párt tagja, és semmilyen más szervezeté, amit szélsőségesként tart nyilván az Egyesült Államok Főügyészsége.

A románok 1979 őszén akciót indítottak ellene könyvei, tanulmányai és egyáltalán személye hitelének rontására a sajtóban, s mint háborús bűnös kiadatását követelték. Fabó Lászlóhoz címzett, 1979. szeptember 17-én kelt levelében Wass Albert így fogalmaz: Engem tettek felelőssé minden állítólagos atrocitásért, amit 1940 szeptemberében az Észak-Erdélybe bevonuló honvédek állítólag elkövettek. Tanúik azonban nincsenek, mivel nem is lehetnek.

A folyamatosan a Ceaușescu-rezsim embertelenségére és törvénytelen kisebbségi politikájára rávilágító írót többször is megpróbálták hatástalanítani. Erről számol be Wass Albert Szeleczky Zita művésznőnek 1986. január 22-én: még ősz elején értesítést kaptam az INTERPOL-tól, hogy Ceaușescu tizenkét Securitate terroristát küldött át, mint diplomatákat a Washington-i követség és a Clevelandi konzulátus mellé és ezeknek egyik feladata az, hogy engem eltegyenek láb alól. Két hétre rá a floridai FBI iroda képviselője is fölkeresett és tudtomra adta, hogy Clevelandben merénylet készül ellenem és arra kért, hogy ne menjek el az erdélyi napra.

Levelében elbeszéli még, hogy pár napra rá egy rendszám nélküli teherkocsi elütötte. A járművet egy szerelőműhelyben lelték meg két nappal később, a jobboldali sárhányóját javították, pontosan azt a helyet, ahol a térdét érte a sárhányó ütése. A kocsi a román követséghez tartozott. Wass Albert sérülése miatt lemondta az utat, az FBI kívánságára azonban szobát foglalt szokott helyén. Itt kapták rajta a román konzulátus két emberét amint TV szerelőknek álcázva álkulccsal bementek a számára lefoglalt szobába és bombát próbáltak elhelyezni. Egyebet nem tehettek, minthogy kizsuppolták őket az országból, mivel diplomáciai mentességük volt - írja.

A hetvenes években is többször próbálkoztak eltávolításával a Secu ügynökei. Fegyvereikből származó golyónyomokat még a vele készült, 1996-ban forgatott riportfilm során is meg tudta mutatni.

És ha már a meghurcoltatásnál és 1996-nál tartunk, azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Wass Albert az év júniusának 24. napján a Horn-éra Belügyminisztériumához fordulva, amelynek vezetői székében Kuncze Gábor üldögélt, kérte magyar állampolgárságának visszajuttatását. Uraim! Nyolcvannégy éves vagyok, magyarnak születtem. Alapítványom célja irodalmi munkásságomat hazámnak bemutatni. Mint magyar állampolgár kívánok hazalátogatni, nem pedig mint román vagy amerikai. (...)

A szaktárca válasza magáért beszél: (...) Sajnálattal értesítem arról, hogy magyar állampolgárságát, az 1945. évi fegyverszüneti egyezmény rendelkezései alapján elveszítette, így a magyar állampolgárság fennállását tanúsító bizonyítványt kiállítani nem tudok. (...) Kérem, a fentieket megértően fogadni szíveskedjék. dr. Ugróczky Mária, főosztályvezető Budapest, 1997 január 11.

Ügyét felkarolva Kunczénál közbenjárt Tar Sándor tiszteletbeli washingtoni konzul és Csoóri Sándor a Magyarok Világszövetségének elnöke is, amelynek hatására fél évvel később, június 26-án nagy kegyesen kiállították Wass Albert magyar állampolgárságát kinyilvánító bizonyítványát, amely a lábjegyzet tanúsága szerint a kiállítástól számított egy évig érvényes. Később próbálták megmagyarázni, hogy az egy év csupán a dokumentum és nem az állampolgárság érvényességére vonatkozik.

Hát így. Ennél jobban aligha lehet belegázolni egy igaz magyar lelkébe. Kilencvenévesen, 1998. február 17-én távozott el örökre. Állítólag önkezével vetett véget jobb sorsra érdemes életének, de ezt sokan kétségbe vonják. Így vagy úgy, a lélek szárnyán hazatérve erdélyi hegyei közé, végre megpihenhet. Talán így van, talán csak a szépet látja, az erdőket, hegyeket, tisztásokat, régi vadászhelyeit, patakok lágy sodrását, szarvasok szökkenését. Talán megkíméli őt az Úr mindazon mocsok tapasztalásától, amit mi fejcsóválva figyelni kényszerülünk. Erdélyi szobrai kivégzését, bedeszkázását, letakarását, rehabilitációjának elmaradását, a népbírósági ítélet érvényben tartását. A bögözi Wass Albert-iskola nevének hatalmi szóval követelt radírozását, vagy az emlékére rendezett 24 órás felolvasóestet ért acsargó támadásokat.

Persze, a mi kisvezérinkkel sem jeleskedhettünk, hiszen az itthoniak sem a példamutatás bajnokai. 2004-ben ugyanis a Wass Albert Vérmezőn felállítandó szobrához a változatosság kedvéért Bukarestből vártuk az utasítást.

A fővárosi önkormányzathoz 2003 decemberében érkezett civil kezdeményezők kérelme a Wass Albertet ábrázoló szobor engedélyeztetésével kapcsolatban. Az I. kerületi önkormányzat két szakbizottsága támogatta a kezdeményezést, amelyet az MTA Irodalomtudományi Intézete is üdvözölt. 2003 szeptemberében el is juttatták véleményüket a főpolgármesteri hivatal kulturális ügyosztálya vezetőjének, amelyben kifejtették, hogy igen nagyra becsülik Wass Albert irodalmi munkásságát. "Az a véleményünk, hogy az irodalomtudományi szakma oldaláról semmiféle akadálya nem lehet a szobor felállításának".

A románbarát Kovács László külügyminiszter közvetítésével vélhetően Bukarestből várták a szót, mi legyen. A kulturális bizottság SZDSZ-es elnöke szakvéleményeket kért az 1946-os népbírósági ítéletről a külügyi tárcától, valamint az Igazságügyi Minisztériumtól. Melyik győz vajon, a posztkommunista román igazság, vagy az Igazság? Az igazságra még egy évtizedet kellett várni.

2008 után országszerte egyre több közteret neveztek el róla, intézmények, szobrok, emlékhelyek sora jött létre. Budapest sem tudott sokáig "ellenállni", bár kétségkívül a bűnös város húzta a legtovább. Wass Albert szobrát 2015. szeptember 12-én avatták fel a Margitszigeten.

Poraiban Wass Albert azért talán megkíméltetik, s ma már csak nekünk fáj kálváriája. Ez az ország hagyta elmenni, hagyta idegenben egyetemen tanítani, eltaposta, elhallgatta. Ma talán már csak félig néznek rossz szemmel arra, aki Wass Albert egy kötetét tartja kezében. Ők is az ország kisebbik feléhez tartoznak. Tisztul a kép.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Nemzeti Alaptanterv Kós, Nyírő, Reményik...nélkül
  2012-02-23 07:25:41, csütörtök
 
  "Nemzeti" Alaptanterv Kós, Nyírő, Reményik, Szabó Dezső, Tormay Cécile és Wass Albert nélkül - tiltakozzunk!

Alább olvasható Takaró Mihály irodalomtörténész felhívása:


Megjelent az új Nemzeti Alaptanterv tervezete, mely tantárgyanként tartalmazza a tanítandó kötelező törzsanyag tartalmait. Sajnálatos és döbbenetes módon magyar irodalomból egyetlen olyan író sem szerepel benne, aki a XX. század első fele nemzeti konzervatív polgári irodalmának képviselője lenne.
Így továbbra sem szerepel például Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Wass Albert, Gyóni Géza, Reményik Sándor, Tompa László, Kós Károly, Nyirő József és Szabó Dezső!!! Ez azért fájdalmas és döbbenetes, mert a fent nevezett írók a nemzetközileg ismert - többük esetében irodalmi Nobel-díjra jelölt - a magyar irodalom minőségi, első vonalát reprezentáló alkotók voltak.
Nem jelenik meg a tervezetben az 1920 után hárompólusúvá vált magyar irodalom-felfogás sem, így egyáltalán nem tárgyalja a transzilvánizmust mint fogalmat, és ezzel újra teljesen egyoldalúan, torzítva és csonkán óhajtja bemutatni az említett korszakot.
Ez azért életveszélyes, mert ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy marad a Nyugatot egyedüli progresszív irányként bemutató, idejétmúlt felfogás.

Nyoma sincs a nagyapáink idejében csodákat művelő nemzeti gondolatnak Hoffmannék alaptantervében
A tervezethez március 2-ig lehet BÁRKINEK! hozzászólnia. Kérem önöket, lehetőleg minél nagyobb számban tegyék meg írásbeli hozzászólásukat a minisztérium, illetve a NAT-bizottság számára! Most létfontosságú, hogy éljünk jogainkkal, és kérjük-követeljük az egyoldalú, valóságnak nem megfelelő nézetdiktatúrás álláspont felülvizsgálatát. A tét óriási, ezen múlik, hogy az elkövetkező években-évtizedekben az új magyar generációk megismerkednek-e a korszak valóságával, és végre 22 évvel a rendszerváltozás után a magyar irodalom tantárgy betöltheti-e nemzeti identitásképző szerepét is.
A

Link

honlapon - állítólag március 2-ig - bárki megteheti észrevételét. Ajánlom azonban, hogy inkább mielőbb küldje be! Ehhez kattintson a ,,Nyilvános az új Nemzeti alaptanterv vitaanyaga" címre. Lejjebb kattintson ,,A véleményezési felület"-re, azután jelölje a magyar irodalmat. A fent említett írókról a végén lévő ,,Közműveltségi tartalmak" fejezetben érdemes bővebben írni, de jónak látnám rögtön az első felületre is írni pár bevezető mondatot.
Kérem továbbá, hogy hozzászólását küldje meg nekem is,
info@takaromihaly.huhogy hivatkozni tudjak - a remélhetőleg igen nagy számú - észrevételre, hogy ezáltal lehetetlenné tegyük azok letagadását. Segítségét előre is hálásan köszönöm!


Takaró MihályLink

Kedves Mindenki!

Hiszek egy Istenben,
Hiszek egy Hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek MAGYARORSZÁG igazában!
(Hiszek magyarok örök tudásában!)

Jól hangzik? Megszoktuk az eredeti szöveget?
Gondolkodtunk-e ezen valaha?
Feleim!
Ha fel kellene támadnia egy országnak,
talán bizony most éppen halott?
Halottak volnánk???
NEM!
MAGYARORSZÁG él!!!

Hát nem látjátok, miként sugalmazzák,
hogy önként legyünk tehetetlen bénák?!
Hogy felejtsük minden igaz múltunkat,
s hogy meg ne mozduljunk semmiért és semmire?

Lehet, hogy éppen koldusok vagyunk,
vagy éppen bujdosó, kinek orozták fedelét.
De véletlenül sem feltámadásra váró halott!!!

A helyzetünkön örök isteni elvek szerint javítva változtatni, azt igen!
A Jövőt megalapozni, azt igen!
De feltámadni???
NEM!
MAGYARORSZÁG él!!!

Vétkemül ne vétessék, hogy ezt leírom,
de az üzenet így hordoz építő,
lélekemelgető üzenetet.

De meg is lehet tartani a régi szöveget. Miért ne?
Csak akkor ne sírjon senki magyar,
hogy tényleg fel kell támadni elveszejtésünk után.

Amíg ez az elveszejtés nem történik meg,
élőnek vélem magam, és a magyarokat.

Nem kínlódni jöttünk erre a Földre!
S nem sírva, bénán halomra halni!
Hisz annyi Fény jár lélek szerint
hajlékunkban, hogy nincs annyi ima,
amivel új átszületésig köszönhetnénk.
Így aztán csak éljünk igazul, tisztán,
ameddig adatik. Végül köszönve,
mindent átölelő határtalan mosollyal.

Boldogságos, Fényes napot mindenkinek!

LENGYEL KÁROLY
 
 
1 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3091
  • e Hét: 3091
  • e Hónap: 50162
  • e Év: 2078370
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.