Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2012-04-20 20:38:27, péntek
 
  Kövesi Péter
Beavatások egykor és maBeavatás - milyen misztikusan csengő szó! Titkokat sejtet: a beavatott rejtett dolgok tudója, különleges tudás és képességek hordozója, teljesebb, több másoknál. Beavatottnak lenni kiváltság, kitüntetés, természetes hát, hogy beavatottak szeretnénk lenni. A nagy lelkesedésben viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ehhez hosszú és fáradságos út vezet.
A törzsi társadalmak a fiúk és lányok nemi éréséhez kötik a beavatást. Csak akit felavattak, az teljes tagú tagja a közösséghez, joga van harcolni, részt venni a közös tevékenységekben és családot alapítani. Bizonyítani kell, hogy tényleg felnőttek. Ez a bizonyítás pedig nem megy vér és fájdalom nélkül. Ki kell bírni a fizikai megpróbáltatásokat félelem és zokszó nélkül. Az avatás nagy és nyilvános ünnepségen történik. Ezen minden fiatalnak részt kell venni, csak így lehet felnőtt. Akik a közösségben különösen fontos feladatokat kapnak: főnök, varázsló, uralkodó, ezután még hosszú kiképzés és próbák sora előtt állnak, míg tisztségükbe felavatják őket. Ezek már titkos dolgok, a többiek elől rejtve történnek.
Az ókor valamennyi társadalmában a beavatások a valláshoz kötődtek. Hogy a legendás Atlantisz mágusai és papjai milyen beavatásokat adtak és kaptak, csak homályos utalásokból és médiumi közlésekből sejtjük. Mivel élő és hiteles hagyomány nem maradt fenn, nehezen képzelhető, hogy ma valaki ilyen beavatást kaphasson. Azt is csak sejtjük, hogy az atlantisziak titkos tudását vitték tovább utódaik a történeti ókorban.
Az egyiptomi beavatások lényege a túlvilág személyes megjárása lehetett. Hosszú felkészítés, képzés után a jelölt tudatosan belépett a halálba, majd visszatért a megszerzett tudással. Beavatásokkal jutottak az istenségek - főleg Ozirisz, Ízisz és Hórusz - misztériumának, valódi, titkos jelentőségének birtokába is. A sok ilyen témájú irodalmi alkotás között például egy mélyen ihletett regény, Haich Erzsébet ,,Beavatás" című műve sejteti, hogyan juthatott egy fiatal hosszú évek felkészülése és próbái után a beavatásig, és hogyan bukhatott el még beavatottként is, ha méltatlanná vált arra. A bukás egyenlő volt a kitaszítottsággal vagy a halállal.
Hogy különleges értéke volt az egyiptomi beavatásoknak, bizonyítja, hogy az ókori görögök és rómaiak legjava egyiptomi beavatott volt. Filozófusok, történet- és drámaírók, költők és államférfiak hajóztak át a tengeren, vállalták a hosszú képzést. Feltehetőleg nem úgy történt, hogy a következő járattal már jöttek is vissza, tunikájuk zsebében az értékes pergamennel, ahogy ma szívesen tennénk. Saját beavatásaik is voltak természetesen. Ezek is egyes istenségekhez illetve a tiszteletükre alapított misztériumokhoz kötődtek. Delphoi, Dodona, Szamothráké, Eleuszisz - és még hosszan sorolhatnánk a misztériumok helyszínét. A misztériumnak volt egy mindenki számára élményt nyújtó exoterikus része, ünnepség, színjátékok, mulatozás - és volt egy titkos, ezoterikus oldala, ahol az arra kiválasztottak és felkészítettek az istenség titkos tanítását kapták meg a létezés benső titkairól. Itt a történetírók elhallgatnak: ,,ezekről többet nem mondhatok, mert szent esküvés köti nyelvem".
A nagy vallások beavatásai minden hívő számára elérhetőek. A keresztelés, vagy az ennek megfelelő szertartás az első, ezáltal lesz valaki a közösség tagja és részesül mindazokban az előnyökben, amelyeket a többiek élveznek. Innentől az utolsó beavatásig, amely a halálon segíti át, számos szentséget és áldást kaphat meg, amelyek kisebb-nagyobb beavatásokat jelentenek, energiát, lelki-szellemi erőt a továbbéléshez. Az ezotéria beavatásai ezzel szemben mindig feltételekhez voltak kötve, amelyek a kornak, társadalomnak, az adott közösségnek megfelelően változtak. Az ősidők életre-halálra szóló, véres és kegyetlen beavatásai után a hangsúly a titkok kinyilatkoztatására helyeződött, a tudás átadására és az ehhez tartozó rituálékra. A középkor - újkor szerette a látványos külsőségeket, a sokféle és hangzatos nevű fokozatokat és a nagy titkokat. A templomosok, rózsakeresztesek, szabadkőművesek, illuminátusok és egyéb társaságok beavatásairól a titoktartás miatt még évszázadok múltán sem tudhatunk sokat. Szimbolikus formában viszont néhányan mégis leírták élményeiket. Ilyen írás Valentin Andrea műve a ,,Christian Rosenkreuz alkímiai menyegzője", amely egy királyi esküvő leírásába rejti a lényeget, a rózsakeresztes beavatást. St. Germain gróf, akihez hasonló titokzatos személyiség nem sok élt a világon, a ,,Szent Trinisophia" című beavatási regényben vall a saját útjáról. ,,A beavatás próbái megszámlálhatatlanok"- állítja. Mozart csodálatos remeke, a Varázsfuvola sem más sokak szerint, mint egy szabadkőműves beavatási út. Élvezetes, sokat sejtet, de a titkot nem adja ki.
Rudolf Steiner szerint a mai ember útja a beavatottsághoz kevesebb misztikumot, ám nagyobb tudatosságot kíván meg. A beavatás útja ma a megértésen, az intellektuson keresztül vezet és voltaképp önbeavatás, hiszen az egyéni gyakorláson, fejlődésen van a hangsúly. Ha így közelítjük meg, az egész életünk egyetlen beavatási út, amely a tudatlanságtól a tudás, megvilágosodás, a haláltól az élet, a szenvedéstől a boldogság, a kiszolgáltatottságtól a szabadság felé vezet. Az élet minden eseménye, amelyet megértettünk, minden probléma, amelyet megoldottunk, egy - egy beavatási fokozat. Az úgynevezett csúcsélmények nagyobb, a hétköznapi felismerések kisebb lépcsőt jelentenek ezen az úton. Szükséges persze, hogy mindennek tudatában is legyünk és ennek megfelelően éljünk. Nem kellenek beavatók, guruk, mágusok, egyszerűen csak nagyobb tudatosság és felelősségérzés kell. Steiner egész életútja ezt példázza. Egy másik mai ösvény például Franz Bardon mágikus iskolája (,,Az igazi beavatás útja"). Kemény önfejlesztő módszer, nem tűr semmi lazítást, de aki bírja, különleges képességeket és lehetőségeket kap. Nem gyors, de biztos eredményt hoz. A mai ezotéria számos módszere is segíthet a fejlődésben: az asztrológia, a tarot, az I-csing, a jóga, vagy bármi más, amit tudatosan és kitartóan gyakorolunk. Elmondják, hol tartunk, mik az erősségeink és gyengéink, melyek az aktuális feladataink és programot adnak a napi gyakorláshoz. Voltaképp ez a lényeg és nem a módszer.
A Vízöntő-kor embere viszont gyakorta a régi idők, a titkok és misztikum felé kacsintgat. Ez törvényszerű is, hiszen az egész ezotéria azt vallja, hogy voltak idők, amikor egy teljesebb tudás és harmónia birtokosai voltunk. Vágyunk erre a tudásra, szeretnénk a beavatottjai lenni. Egy lényeges dologról viszont hajlamosak lehetünk megfeledkezni: a klasszikus beavatások mindig megkövetelik az élő átadást. Ez azt jelenti, beavatásra csak az képes (és jogosult), aki maga is az adott módon kapott beavatást egy ugyanígy beavatott élő mestertől - és így tovább, visszafelé az alapítóig, aki egy hosszú utat saját erejéből végigjárva jutott a titok birtokába. Ilyen nagy szellem viszont nagyon kevés van. A hagyományos iskolákban a próbatételek sem maradhatnak el, csak ezek után léphet a jelölt felsőbb fokozatba. A sikeres beavatáshoz több tényezőnek is együtt kell lennie: kell egy beavató, aki maga is beavatott és birtokában van a módszernek, kell egy bevált és biztonságos módszer, végül kell egy beavatandó jelölt, aki a kijelölt utat végigjárta és testileg, lelkileg felkészült. A régiek - és néha a maiak is - a megfelelő időt, a csillagok állását is figyelembe vették. Mindez a személyre szabott, nem tömeges beavatás mellett szólt.
A fogyasztói társadalom embere pedig szeret mindenhez gyorsan, fáradtságtól mentesen hozzájutni, mindent megvásárolni. Ám ami megy a hétköznapokban, nem ugyanígy működik az ezotéria berkeiben. Ahol az élő átadás megszakadt, nem lehet könyvből feltámasztani, sem pedig ,,kimeditálni" a módszereket. Az se jellemző, hogy az angyalok olyannak mondják el a titkot, aki azután világra szóló üzletet csinál belőle. Ezért nem lehet ma egyiptomi vagy atlantiszi beavatottakat, se esszénusokat, vagy sámánokat, képezni. (Illetve, van, amit lehet, de ahol hitelesen csinálják, nem állnak szóba bárkivel és nem vállalnak ,,gyorstalpaló" képzést.) Tibetbe is hiába utazik valaki, a kínai hódítás és népirtás óta már csak az energiákat őrzik a szent helyek, az élő mesterek elmentek, vagy úgy eltűntek, hogy a helyi katonák se lelik meg őket, nemhogy a turisták. Mindezek mellett a beavatás nem csak nyugaton nőtte ki jövedelmező üzletággá magát, mert Indiában, Tibetben, vagy a Fülöp-szigeteken már a repülőtéren ott vannak a felhajtók, akik magas szintű beavatást, megvilágosodott mestereket ígérnek az ,,ezoterikus turistáknak".
Van egy nagyon meggyőzően hangzó érv, amit a gyors beavatások képviselői világszerte hangoztatnak: ,,felgyorsult az idő, sok beavatott (gyógyító) kell és Isten megengedte (nekem!) hogy pár nap alatt bárkit mesterré avassak". Sokan pedig el is hiszik, hogy vasárnapra mesterei lesznek valaminek, amiről esetleg pénteken még azt sem tudtak, hogy létezik. Mindez az ego, a hiúság színjátéka, és aki szeretné magát másoknál különbnek érezni, könnyen megkaphatja, pár hónap alatt fél tucat mesteri oklevelet is magáénak mondhat anélkül, hogy tenni, fejlődni kellett volna érte. Nem akarjuk azt mondani, hogy mindez csalás, olykor a ,,valami van, de nem az igazi" látszik megvalósulni, de egy-egy ilyen beavatás sajnos tartós energetikai vagy pszichés károsodást, elmebajt is okozhat. Ezt nyilván épp azok tagadják, akinek a keze alól sok ilyen szerencsétlen kerül ki, de aki nyitott szemmel jár az ezoterikus világban, sok szomorú esettel találkozik. Egy működő beavatásnak abban is segítenie kell, hogy az ember a hétköznapokban is jobban megállja a helyét, ám akik eltévednek a csodás energiák, látomások, angyalok, ufók káprázatában, egyre inkább elvesztik a talajt a lábuk alól. Ahogy nem veszünk meg egy olyan autót, amely arról híres, hogy sok benne a hibaforrás és gyakoriak a balesetek, egy beavatásos módszer biztonságos működését is ellenőrizni kellene, nem csak arra figyelni, mennyi idő alatt, mekkora összegért milyen fokozatokat kaphatunk! Ahogyan megválasztjuk, ki érhet a testünkhöz, kihez megyünk orvoshoz, fogászhoz, fodrászhoz, úgy, de még alaposabban meg kellene néznünk, ki nyúlhat a lelkünkhöz, auránkhoz, energiarendszerünkhöz! A beavatás bizalmi ügy. Ha valakit nem érzünk hitelesnek, vagy egyszerűen nem szimpatikus, ne kérjünk, ne fogadjunk el tőle beavatást, még ha olyan híres, vagy ingyen adja is!
Mindennek ellentmondani látszik, hogy vannak olyan gyógyító vagy személyiségfejlesztő módszerek, ahol ,,az utcáról beesett" résztvevők is kapnak beavatásokat. A magasabb fokozatokhoz is elég sokan eljutnak, ám ahol adnak valamit a tisztességre és a tradíciókra, ott biztosan nem avatnak boldog-boldogtalant mesterré. Ehhez a leggyorsabb úton, a legelhivatottabb tanulónak is évekre van szüksége. Tudnunk kell viszont, hogy ezek nem azok a régi beavatások, amelyekért egy teljes életet kellett adni áldozatként. Sokan ezért inkább a mértéktartó ,,behangolás", ,,összehangolás" kifejezéseket használják. Egy ilyen átadás inkább csak lehetőség, előleg: a jelöltet egy magasabb energiaszintre juttatják, amelyet rendszeresen használnia kell, hogy fejlődést érjen el. Így valóban sok emberhez jutnak el pozitív energiák, amire ma igencsak szükség van.
Összegezve mindezt: a múlt lezárult hiába ábrándozunk arról, hogy hajdan volt módszerek feltámadjanak. Akkor és ott volt rájuk szükség, ma időszerűtlenek, vagy működésképtelenek lennének.
Két lehetőségünk van: keresünk egy olyan rendszert, amelynek élő hagyománya és átadási vonala van, vagy a nehezebb utat választjuk: folyamatos gyakorlással önmagunkat csiszoljuk és végigjárjuk önmagunk beavatásának útját.


 
 
0 komment , kategória:  Kövesi PéterBeavatások egykor   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 401
  • e Hét: 4195
  • e Hónap: 14546
  • e Év: 14546
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.