Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2012-04-30 13:59:04, hétfő
 
  Munkácsi Miklós
Lelki Segély
(Hangjáték)Lelki Segély: Halló halló! Ez itt a Vércukor Rádió... (Helyben valakihez) Nekem is adj egyet. ,,Vércukorral!" Totál rongy vagyok. Hallom a hangomat: mintha egy nyúlketrecből jönne. (A telefonba) Elnézést, itt a Vércukor Adó, Lelki Segély-vonal. Jó estét... illetve jó hajnalt! Miben segíthetek?

Ismeretlen hívó: Jó estét. Van egy gondom, és szeretnék...

Lelki Segély: Bárcsak egy gondom lenne nekem is! Haha... Bocs a hülye viccért. Megkérdezhetem a nevét?

Ismeretlen hívó: Nesztor. Itt virrasztok egy kocsiban, és...

Lelki Segély: Nesztor? De érdekes! Ez utónév?

Nesztor: Hát... Legyen utónév.

Lelki Segély: Oké. De ha jól hallom, nem vagy még öreg. Mesélj magadról. Mitől ez az álmatlanság: szomatikus probléma? Lelki?

Nesztor: Mondjuk, hogy... mentális. Általában már alszom ilyenkor. De most Mindenszentek van, és tetszik tudni...

Lelki Segély: Depresszió, mi? Minden második ember kikapja, nekem elhiheted. Legyek őszinte? Ma engem is leamortizált. Az agy negatív mókuskereke! Szakítsd ki magad. Szállj ki, ember! Menj haza, és lazíts.

Nesztor: Ez lenne a megoldás, de...

Lelki Segély: Na látod. Szóval, mi a gáz? Munkahelyi problémák? Családi zűr?

Nesztor: Mondjuk, hogy munkahelyi. Nekem... nincs családom.

Lelki Segély: Ember, így keverjük össze a dolgokat! Tudd meg: a magányosságod vetíti át a depresszióidat a munkahelyedre. Torzan felnagyítja, mint Eizenstein filmjében az árnyékokat. Legjobb, ha elmondasz nekem mindent... Láttad a Rettegett Ivánt?

Nesztor: Talán... Azt hiszem.

Lelki Segély: Rendbe hozzuk a szénádat, csak figyuzz! Én már vagy harminc embert lebeszéltem a szuicídiumról. Meggyőztem őket, és megígérték, hogy nem teszik. Na jó, hát... aztán többnyire mégis megtették, de ez már nem ide tartozik. Higgy nekem: az a probléma, amit annak látsz, egyszerűen nem is létezik. Nincs!

Nesztor: Bárcsak ne létezne! De sajnos...

Lelki Segély: Kérlek, gondold át, és ne tedd meg! Piálsz egyébként?

Nesztor: ...Alkoholt? Nem. Nem valami sokat... Mit ne tegyek meg?

Lelki Segély: Ne dobd el magadtól az életet! Nézd, az enyém se sokkal tartalmasabb a lócitromnál, nem is azért vagyok a prókátora. Legyek őszinte? Itt áll előttem egy üveg Teacher's. Nem egy márka, de ez a palack néha a jövőt jelentheti... Érted, mire célzok.

Nesztor: Nem. De ha tekerni akar egyet a nyakán, ne zavartassa magát.

Lelki Segély: Tekerjek a nyakán. Ez jó! Miért nem tegezel, haver?... Na mindegy, térjünk a tárgyra. Először is, hadd emlékeztesselek arra a hasonlíthatatlan boldogságra és lebegésre, amivel egy elvégzett munka jutalmaz bennünket. A nehézség leküzdésének tudata. Ismered az érzést?

Nesztor: Ismerni ismerem, de...

Lelki Segély: De nem annyira, hogy visszatartson, mi? Megértelek. Legyek őszinte? Nekem is tele van a zsákom ezzel a nyálveréssel.

Nesztor: ...Nyálveréssel?

Lelki Segély: El nem hinnéd, hogy mi minden marhasággal hívnak éjszakánként. Ha a papagáj nem akar beszélni, ha a szódában kevés a szénsav, ha egy keverék kutya bolhás lesz, ha a férj kevesebbet prütyköl, ha a nagypapa többet fingik a szokásosnál, mindenki mindjárt öngyilkos akar lenni. Sokszor ott tartok, hogy még egy perc, és én vágom el a torkomat!

Nesztor: Te jó ég... Ilyen semmiségekért?

Lelki Segély: Miért, nekem is van egy életem, haver! Veszed egyáltalán, amit sóderolok? Van fogalmad, mennyi értelmetlenséget, hülyeséget és nyomorúságot kell itt abszorbeálnom? Minek nézel engem? Valami hülye gépnek?... Tényleg tekerek egyet a nyakán, a fene vinné el!

Nesztor: Sajnálom.

Lelki Segély: ...Sajnálod! Mit: hogy iszom egy kortyot?

Nesztor: Nem mutattam elég... empátiakészséget.

Lelki Segély: Empátia, jó vicc! Egyáltalán nem erről van itt szó, kedves... Hogy is mondtad a neved?

Nesztor: Nesztor.

Lelki Segély: Persze, Nesztor, bocs! Az empátia az egy dolog. Vagy van, vagy nincs... De gondold csak meg: ha én életeket mentek, akkor mindenképp része vagyok a történéseknek, már csak annál fogva is, hogy itt kell ülnöm, és csinálnom kell.

Nesztor: Azt hittem, hivatástudatból teszed... vagy ilyesmi. Még egyszer: bocsánatot kérek.

Lelki Segély: Na, álljunk meg egy szóra... Olyan benyomást tettem én rád, mintha valami jóllakott, hivatástudatból böfögő idióta köcsög, szarrágó kreatúra volnék? Úgy őszintén.

Nesztor: Te jó ég... Eszembe sem jutott ilyesmi.

Lelki Segély: Csak megkérdeztem. Szóval? Minek nézel? Netán egy leereszkedőn kioktató, saját magától megrészegült faszkalapnak? Méltóságteljes lelki toprongynak, aki sztentori hangon prédikál, és közben rendszeresen veri a gyerekeit? Őszintén.

Nesztor: Tulajdonképpen mit akarsz... tőlem hallani?

Lelki Segély: Fejtsd ki a véleményedet. (Italt tölt)

Nesztor: De hát miről?... Kérlek.

Lelki Segély: Az emberi méltóságról, például.

Nesztor: Emberi méltóság? Hát nézd... Nekem az a véleményem, hogy a legtöbb ember az energiáinak a java részét egész életén át annak a méltóságnak a látszatára fordítja, aminek egyébként a nyoma sincs meg benne. (Gyorsan) Egyáltalán nem állítom, hogy te ezek közé tartozol...

Lelki Segély: De azért hivatástudatról csacsogsz. Bravó! Ráadásul az én szakmámmal kapcsolatban! Azt képzeled, hogy függetleníteni tudom magam a dohánytól, ami tömény mocsokká változtatta ezt az egészet?

Nesztor (kínban): Már... miféle egészet?

Lelki Segély: A szakmámról beszélek, jóember, az elektronikus médiáról! A csatornákról, amelyek a legegyszerűbb, közepes sűrűségű fekáliát tették a minőség mércéjévé. De még itt sem álltak meg: most már abban versengenek egymással, hogy miként lehet a jó öreg szart ötletesen összekombinálni a friss okádékkal, a nyálzó hülyék taknyával és a drágán, külön e célból rohasztott háztartási szeméttel. Ha belegondolok, legszívesebben szétlőném a fejemet!

Nesztor: Bocsánat, de hát... miért kell ebbe belegondolni? Jelen pillanatban egymással beszélünk. Vagy ez is csak része a szemétnek?

Lelki Segély: Pótcselekvés, ember! Nekem a szakma, a minőség volt az életem. Tudod, hogy kik csinálják ma ezt? Beszédhibás, nem tudni, honnan szalajtott, tökéletesen gátlástalan bányarémek, akikkel szemben az az első követelmény, hogy szellemileg retardáltak legyenek. A másodikat már jobb, ha meg sem említem. Büdös klubokban és krimókban töltöm a hajnalt, hogy leöblítsem az undort és az aktuális gyűrődéseimet...

Nesztor: Miért nem szállsz ki az egészből?

Lelki Segély: Remek ötlet. Tényleg, elmehetnék például szövőnőnek.

Nesztor: A megélhetésnek számtalan módja...

Lelki Segély: Na ne! Kímélj meg a hülye közhelyektől... Hacsak nem akarod, hogy máris kiugorjak az ablakon.

Nesztor: Épp azon... volnék, hogy ne tedd ezt.

Lelki Segély: Pedig a legjobb úton vagy, hogy elérd... Egészségedre!

Nesztor: Neked is. Bár ha megengeded... hisz végtére is nem az én dolgom... nem vagyok meggyőződve róla, hogy pont ez a poharazgatás az, amivel karbantarthatnád az...

Lelki Segély: Áhá, szóval hallgatózunk is! Na, mesélj: mi bajod a poharazgatással?

Nesztor: Nem oldasz meg vele semmit.

Lelki Segély: ...Hát ez őrület! Ember, mikor mondtam én azt, hogy meg akarok oldani bármit is? Én egész egyszerűen ki akarok fingani! És bevallom, amióta veled beszélek, ez a vágyam szépen, egyenletesen fokozódik.

Nesztor: Szégyellem... ha valóban ezt váltottam volna ki.

Lelki Segély: Szégyelled. Képzelem, mennyire!

Nesztor: Mit mondhatnék, hogy másképp lásd a dolgokat?

Lelki Segély: Semmit. Eleven rothadás az egész, lehet ezt másképp látni?

Nesztor: Abszolúte lehet. Csak akarni kell más szemszögből látni.

Lelki Segély: Nem tudsz te semmit... Na, mindegy. Mi is a foglalkozásod?

Nesztor: Az etológia volt a területem.

Lelki Segély: Az más, mint amit most csinálsz?

Nesztor: ...Nem sokban tér el tőle. Az erdők ökológiai egyensúlyára felügyeltem. Aztán egy napon valakik úgy döntöttek...

Lelki Segély: Figyuzz csak: hogy működik ez? Az ökológusok vadásznak is?

Nesztor: Etológusok! Vadásznak éppen. Ahogy vadászhat bárki más is.

Lelki Segély: Családos voltál?

Nesztor: Az voltam. Amíg fel nem gyújtották a...

Lelki Segély: Engem az asszonyom tett a csúszdára. Megvonatta a gyermekeim láthatásának a jogát. Te tudsz annyi pénzt adni a tiednek, ami szerinte elég lenne?

Nesztor: Biztosan tudnék. De neki már nincs szüksége...

Lelki Segély: El sem képzeled, hogy mennyire hiányoznak! Akár egy levágott végtag vagy a kihúzott fog helye. Van fogalmad, mennyire tud fájni ez?!

Nesztor: Van. De engem sajnos úgy amputáltak, hogy...

Lelki Segély: Idegroncs vagyok nélkülük! Nyakig ülök a magányban, a szarban, reményem sincs, hogy valaha egyenesbe kerüljek. Egészségedre... (Italcsobogás) Folytassam?

Nesztor: Csak ismételni tudom: szerintem nem old meg semmit.

Lelki Segély: De viccesek vagyunk! Nem az ivásra értettem.

Nesztor: Bocsánatot kérek... Ott tartottunk, hogy a baj nem szerencse, a hiány nem gazdagság, a szemét nem minőség. De ettől még kell hogy legyen megoldás.

Lelki Segély: Te aztán mindenre tudsz gyógyírt, a ribanc feleségtől a sáskajárásig, mi? Elő a farbával! Mit tanácsolsz? Görkorizzak az aluljáróban? Járjak el egy templomi kórusba? Vagy egy gyülekezetbe, ahol transzba esve rángatózhatnék, egy rakásban a többivel, a földön? Hm? Mi lenne a gyógyír?

Nesztor: Ötletes vagy, megtalálnád. De az ilyen helyzetben nem gyógyírra van szükségünk, hanem válaszra.

Lelki Segély: És az mi?... Egészségedre!

Nesztor: A túlélés.

Lelki Segély: A túlélés.

Nesztor: Az. Gondolj például a hüllőkre.

Lelki Segély: A hüllőkre!... Megszólal az etológus? Na jó, halljuk.

Nesztor: Mindannyiunknak vannak rossz napjai, talán csak a hüllőket kivéve. De minthogy őket is érheti baleset, mivel ők is a tápláléklánc tagjai, fejlődéstani szempontból a túlélésre összpontosítottak. A hüllők a törzsfejlődés legtökéletesebb túlélői. A lényeg: túlélni a legrosszabb napokat is. Ez az igazi teljesítmény.

Lelki Segély: Vagyis növesszek szarupáncélt? Fogódzkodj, megpróbáltam. De felhagytam vele, mert alig mutatkozott ered...

Nesztor: Nézz rá egy hüllőre. Mi az első, ami feltűnik rajta? Az, ahogyan fel van építve. Minden apró része a túlélés magasiskolája. A minőséget hiányolod? Íme, itt van. Tedd a túlélés eszméjévé!

Lelki Segély: A hüllők mint eszményi minőség!... (Italt tölt) Hát, azt hiszem, ma nagyon be fogok rúgni. Aztán... a számba veszem a gáztűzhely gumicsövét... és letüdőzöm.

Nesztor: Bocsánatot kérek...

Lelki Segély: Miért?

Nesztor: Nem tartom jó ötletnek. A hányadék bekerülhet a tüdőbe. Fájdalmas halál, és nem is biztos.

Lelki Segély: Tudom, persze: ugorjak ki az ablakon!

Nesztor: Butaság... Elnézést. Összedrótoznak, és tolószékben kötsz ki.

Lelki Segély: Mit javasolsz? Gyógyszerem nincs, fegyverem nincs... Talán kés?

Nesztor: Még rosszabb. Az önvagdosók nyolcvan százalékát megmentik, mert egyik sem tudja, hogyan kell a kést használni.

Lelki Segély: A szentségit, te állandóan csak destruálsz, miközben én haza akarom magamat vágni! Miért nem segítesz nekem?

Nesztor: Halaszd el a dolgot. Holnapra másként látod az egészet.

Lelki Segély: De mit?! Egytől egyig vakációzó halottak vagyunk, ember! Mi a redves francot fogok másként látni?

Nesztor: Egy vakáció is lehet szép. Miért kellene siettetni a végét?

Lelki Segély: ...Félek, haver. Lehet másnak gyönyörű is, nekem depressziós rémálom. (Italt tölt)

Nesztor: Mitől az?... Konkrétan.

Lelki Segély: Mondjam, hogy üldöznek, hogy ki akarnak nyírni? Francokat. Nincs semmi ,,konkrétan". Túlléptem a negyvenet. Félek a magánytól és az öregségtől. Félek a haláltól, félek, hogy elrohadok, mire megtalálnak, hogy a szobában, ahol egyedül fogok haldokolni, egy gyerekkori ősz emléke szorul majd a szívem köré. Elvesztegettem az életemet. Elvesztettem egy asszonyt, és már tudom, hogy nem fogom megtalálni.

Nesztor: Van értelme egy elvesztett aszszonyt...?

Lelki Segély: Nincs... Csak éppen bele fogok dögleni, hogy nincs.

Nesztor: Mi az, ami nem pótolható benne?... Szép?

Lelki Segély: Micsoda blődség... Szép! Nem annyira szép, hogy idős kereszténydemokraták pajszerrel behatolnának utána a parlament női mosdójába... De azért szép.

Nesztor: Mégis, mit képvisel, amiért érdemes lenne meghalni?

Lelki Segély: Tényleg nem értesz semmit? Ki a franc akar egy nőért meghalni? Meg kell halni, mert bekozmásodik minden... Mert a múlt egy kupac elrohadt növény. Meg kell halni, mert szerettem őt, és tudom, hogy nincs protekció az időnél. (Sírva fakad. Italt tölt)

Nesztor: Elképesztően bírod a piát. A helyedben én már...

Lelki Segély: A helyemben te már...? Folytasd csak!

Nesztor: Tudom is én... Jódliznék, vagy ilyesmi.

Lelki Segély: Megszokás dolga. Nekem sajnos már tréningben vannak az enzimjeim... Elárulnád végre, mi az a francos probléma, amiért telefonáltál?

Nesztor: Csakugyan... hogy elkalandoztunk. Segítségre volna szükségem. El kellene végeznem egy munkát, de valahogy semmi kedvem hozzá.

Lelki Segély: Miféle munkát?... Egészségedre!

Nesztor: Hát... hogy is mondjam? Várok egy embert, aki hajnalban szokott elindulni. Meg kellene keresnetek telefonon: jól tenné, ha ma nem menne el otthonról.

Lelki Segély: ...Miért?

Nesztor: Én nem figyelmeztethetem. Szabálytalan volna. Ti meg könnyebben is kommunikáltok másoknál. Amúgy jól védett házban lakik: kamerák, biztonsági őr... Semmi sem fenyegeti addig, amíg ki nem lép.

Lelki Segély: De miért... ne menjen el otthonról?!

Nesztor: Hát...tudod, nagyon megorroltak rá. Felvett valami jelzálogkölcsönt, és nem fizeti. Minden határideje lejárt... mit tudom én. Nem ártom magam ezekbe a dolgokba. De ma nincs kedvem ezt a munkát elintézni... Jó? Akkor mondanám a címét.

Lelki Segély (hosszú csend): Nincs kedved... ,,elintézni"?!

Nesztor: Ahogy már említetem: ez a Mindenszentek bezavart nálam. Valahogy bizarr dolog valakit éppen most... Butaság, persze, de...

Lelki Segély: ...Hogy mondtad? Valakit... elintézni?!

Nesztor: Bevallom, nem tudom a nevét. De a címe után megtalálhatjátok. Hásító utca öt, első emelet öt... (Hosszú szünet) Halló... Halló!... Ott vagy még?

Lelki Segély: ...Ja. Itt vagyok... (Italt tölt) Egészségedre!

Nesztor: Neked is. Szóval, akkor... felírtad a címet?

Lelki Segély: Fölösleges. Az illető nem fog elmenni otthonról.

Nesztor: Miért gondolod?

Lelki Segély: ...Nincs is otthon, van egy olyan érzésem.

Nesztor: Furcsa... Ismered netán?

Lelki Segély: Hogy ismerem-e? Hm... Tudom, ki lakik ott.

Nesztor: Komolyan mondod?... Ki?

Lelki Segély: ...Én. 
 
0 komment , kategória:  Munkácsi Miklós Lelki Segély  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 5262
  • e Hónap: 15613
  • e Év: 15613
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.