Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szeretettel
  2012-05-09 17:46:14, szerda
 
  Darnay Kálmán: A malaclopóA múlt század legszebb őszi évadja 1811-ben volt. A vénasszonyok nyarának sütőnapja szinte versenyre kélt a Balaton hullámfodrait melengető júliusi nappal. De egyéb csoda is megesett a nektárt termő évben. Nagy idő óta most kívánkozott ki először a szüretre - a betegeskedéséből váratlanul feléperedett - Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor hitvese. Úgy történt az eset: Terézia napjának előestéjén a daliás Skublics Imre váratlanul becsörtetett csengős négyesén Kisfaludy-kúriába.
A francia háború, a nemesi fölkelés viharai, Kisfaludy Sándort, - mint József nádor szárnysegédjét - hosszabb időre Budára szólították. A háború utáni évek nagy küzdelme pedig belenyomta az ekeszarvát a földesurak kezébe. Így valahogyan az együttérző két baráti szív elsodródott egymástól. A lelkifurdalás előbb ülte meg Skublics Imrét, ki Szegedy Rózának is szívbeli barátja volt. Ő élesztette Róza fellángolásait Kisfaludy iránt, kit báró Splényi ármánykodása a lombardiai harcok mezejére, majd a franciák fogságába sodort. Különösen az bántotta lelkiismeretét, hogy mióta 1805-ben Kámból a fiatal pár Sümegre, - a családi házba - költözött, nem tett náluk látogatást.
Soha melegebb fogadtatásban nem volt része Imrének, mint ahogy Sándor fogadta. Sőt a tartózkodó természetű Róza is, - a meglepetés örömének kitörése között - keblére ölelte rég látott barátjukat. Róza most élte asszonybájának virágfakadását. Betegeskedése, ha meg is szűrte egy kissé viruló arcának rózsapírját, karcsúbbá tette termetét, megsötétült szőke tincsei alól kisugárzó szeme kéksége most is versenyt ragyogott a felhőtlen égbolttal. Skublics Imre pedig ugyancsak kapóra jött. Nem is eresztik el Mindszentek napjáig körükből. Mert éppen holnap kezdődik a szüret a Baglas-hegyen. Ha itt végeznek, két napra Somlyóra rándulnak, azután Badacsonyba, az öt év előtt szerzett új szőlőbe, mely az idén bőséges termést ígér. Ott fogják föleleveníteni a másfél évtized előtti badacsonyi szüret feledhetetlen kedves emlékeit. Hármasával együtt ünnepelnek majd, oda telepedve a «Rózsakőre», a szerető szívek megnyilatkozásának bűvös helyére. Belekóstolnak ismét a Badacsony bazalttestéből kiömlő csodaforrásba. Fölelevenítik a «Rózsakőhöz» fűződő ősi legendáját, - a leányfejjel özvegysorba került, - Lád Mártának, akit szintén a «Rózsakő» csodavarázsa juttatott másodszor igazán főkötő alá...
Alkonyodott. A Szegedyek árkádos szőlőhajlékának szomszédságában ágaskodó Kisfaludy pince tűzfalára rárakta bíborát a nyugvó nap. A szomszédos szőlőből áthallatszottak Matus bandájának bokorugrós nótái. A talpalávaló zene hangát zűrzavarossá tette a nyírádi kisbirtokosok kunyhóiból felverődő cigánytrombitások trotyogó zenéje.
Lisa néni nagy hozzáértéssel forgolódott az ágasfán csüngő borács körül. A birkagulyás paprikás illata átjárta az alkonyat balzsamos levegőjét. A szárnyrakelt esti dongók zümmögő szava kicsalta a gyepes udvarra a kis társaságot. Nyomban el is határozták, hogy a diófa alatti kőasztalon költik el szüreti vacsorájukat. Róza maga látott a terítéshez, finomvágású kezecskéivel a pirossávolyos terítő ráncait egyengette, míg Imre és Sándor kicipelték a szalmafonatú karosszékeket az asztal köré. Mert hát mégis azokban legjobb ejtőzni, sőt még a jánosházi muskotály illatos füstje is szebben kavarog, ha hátradőlve eregetjük azt a meggyfaszárú pipából.
A paprikás gulyásra, a friss töpörtyűs pogácsára csúszott az édes-erős ital. Még Róza is, szokása ellenére, többször belekóstolt a «kéknyelűbe». Meg is indult tőle nagy szaporasággal a beszélgető szó, mint a hullámcsapástól a ringó csónak. Lábdi felől lábat öltött az alkonyati szellő. A hitvesét féltő költő belépett a pincehajlékba, valamely vállmelegítő nagykendőért. Akkorakadt meg a szeme - az öt év óta a sarok fogasán árválkodó - fehér katonaköpönyegen. Pedig nagy históriája van a Mihály nemzetes úr által félszázad évig hordott, ütött-kopott malaclopónak. Annak feledhetetlen, kedves emlékei rajzolódtak bele a költő agyába. Le is akasztotta nyomban, legalább lesz mitől mesélgetni Imrének, sőt még Róza sem hallotta a malaclopóval kapcsolatos történetét:
Amikor azelőtt félszáz évvel Kisfaludy Zsigmond óbester úr kadétságból tisztisorba lépett, Mihály öccsének adta kopadozó köpönyegét. Jó lesz esőfogónak, a gazdaságban való kocsikázásokhoz! Annyira testéhez nőtt Mihály nemzetes úrnak ez a katonaköpönyeg, hogy inkább meggyfaszárú pipáját hagyta otthon, mint a fehér malaclopót. Ez volt még az éjjeli takaródzó is, ha a szüreti hetet kint töltötte a Baglas-hegyen. Amikor 1805 őszén Kámból Sümegre költözött, Sándor fiának átadta a sümegi, gyömörői, gógánfai, bodorfai birtokrészeit, nagyot gondolt elhatározásán, hogy Sándor fiára hagyja-e az amúgy is kopadozó, - szerencsét hozott - katonaköpönyeget. Sándor befelé mosolygott, de nem szegte kedvét ura-atyjának. Kisfaludy Mihály nemzetes úrnak, aki áldozatot vélt hozni a históriai köpeny odaajándékozásával. Pedig Sándornak úgyis ott ácsorgott az előszoba fogasán a lombardiai hadjáratot, a rajnamenti ütközeteket átélt tiszti lebernyéje.
Így került a fehér malaclopó a badacsonyi szőlőhajlékba. Ott is volt a legméltóbb helye, hisz tizenhat év előtt a híres badacsonyi szüreten játszotta el a katonaköpönyeg megörökítésre méltó históriáját: Amikor a zalabéri Horváthék felső pincéjében a Csukly Pepitől nekitüzelt fiatalság a tréfás «csörgőtáncot» járta, a bolondságokhoz ritkán hajló Kisfaludy Sándor észrevétlenül kilépett a sárguló pázsitos gyümölcsösbe. Közelebb volt szerelmes szívéhez a teleholdtól megvilágított Balaton sima tükrében való gyönyörködés, az öntöző-rózsákba rakott kavicsok csörgő szavánál. Ott sóhajtozott, jövő boldogságának ábrándjait szőve, amikor a hold fényében a szőlőrendek között kifehérlett a fehér katonaköpönyeg. Éppen kapóra jött a dolog! Úgyis szót akart váltani négyszemközt Kisfaludy ura-atyjával, Mihály nemzetes úrral... Utána is loholt, de csak akkor érte el, - megkapva köpönyege sarkát - amikor átlépett a vizesárkon és sebtében csak annyit szólhatott utána:
Uram-apám! Szeret ám Róza, enyém lesz, kiérzem szeme pillantásából.
A siető alak vissza sem fordulva, csak fogai között morzsolta el pár szavas válaszát:
Hát csak udvarolj Rózának! Addig üsd a vasat, míg meleg!
Ezzel el is tűnt a mély útban! Sándor megelégedéssel igyekezett a hajlék felé. De ugyancsak elképedt, amikor Rosty, Svastics, Bogyay, Hertelendy, Tarányi-Oszterhueber, Saáry, Mihalovics, szentgyörgyi és zalabéri Horváth uraságok társaságában megpillantotta a nagy hangon mesélgető ura-atyját.
Még a szívverése is elakadt, amikor összeszámlálva a jelenlévőket, meggyőződött, hogy nem hiányzik a társaságból más, mint Szegedy viceispán uram, a Róza édesapja. Így akaratlanul az ő kezébe tette le először szíve vallomását. Megdöbbenését valóságos ujjongás váltotta fel, mert eszébe ötlött a viceispán úr sebtében elejtett biztató szava. Nagy boldogságában odarepült az oroszlánlábas kanapén pihenő Róza elé és az ifjúság örömrivalgása között beugrott a csörgő-táncba. A tréfás eset csak hajnali szürkületkor tudódott ki, amikor a haza készülő Mihály nezetes úr fehér köpönye helyett a viceispán úr rókamálos malaclopóját találta a fogason.
A tréfát Szegedy uram azért eszelte ki, amikor elálmosodva megszökött a koccintgató társaságtól, hogy ne követhesse őt Mihály nemzetes úr, a társaságában lévő Rosty Antallal, ki mesélgetéseivel szórakoztatta a mulatozókat. Miért legyen megbontója a fiatalok hejehujázó kedvének hajnal hasadásig, amikorra a köpönyegét kereső Mihály nemzetes úrnak úgyis majd markába nyomja vincellérje a féltett fehér malaclopóját.


Forrás- Darnay Kálmán: Kaszinózó táblabírák
 
 
0 komment , kategória:  Darnay Kálmán: A malaclopó  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1044
  • e Hét: 2237
  • e Hónap: 21319
  • e Év: 21319
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.