Belépés
keresztenyhivek.blog.xfree.hu
Milyen csodálatos igazság : Isten a mi Kősziklánk! Római Katolikusok - Beatrix Rózsa
1978.02.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
"Életét halálra adta"
  2016-03-25 07:01:58, péntek
 
 A kép nagyban: Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagypéntek  
Sík Sándor: A keresztúton
  2015-04-01 14:17:02, szerda
 
  Megy a Jézus a Kálváriára,
Fejében a töviskoronája.

Véres rózsák verték ki a testét.
Megy a Jézus viszi a keresztjét.

Most először roskadt el alatta,
vad pribékek keze fölrángatta.

Szeges szíjak a húsába tépnek,
Borzalommal kísérik a népek.

Szeges szíjak csontig elevenbe.
Jön az úton Szűzmária szembe.

A szeméből mennyek mosolyognak,
De szívében hét tőre pokolnak.

Nézi Jézust, nézi a keresztfát,
Azt a véres, verejtékes orcát,

Azt az Arcot, azt az édes-egyet,
Aki az ő testéből testedzett.

Kis Betlehem boldog éjjelében
Ő ringatta ámuló ölében,

Ő mosott rá, főzött és dagasztott,
Ágya szélén de hányszor virrasztott!

Ruhácskáit szőtte, fonta, foldta,
Haj pedig már akkor is de tudta...!

Ó hogy nézte távolodó képét,
Mikor elment, három éve, végképp!

Nézi most is, rogyadozó testtel,
Kicsi fiát a szörnyű kereszttel.

Nézi, nézi, fátyolodó szemmel.
Megy a Jézus, utána a tenger.

Véres úton, végestelen hosszan:
Tenger ember, férfi, gyermek, asszony.

Véres tajték veri ki a mezsgyét.
Valamennyi viszi a keresztjét.

Nem hiányzik senki sem a sorból:
Legelöl a tizenkét apostol,

Utánuk a számolatlan ezrek,
Ködbevesző végtelen keresztek.

Ott piheg a sok mái szegény is:
Édesapám, édesanyám, én is!

Hétfájdalmas, nézz ide miránk is,
Krisztus Anyja, légy a mi anyánk is!


Forrás: Adoremus (könyörgés)
 
 
0 komment , kategória:  Nagypéntek  
Nagypénteki könyörgés a zsidókért
  2015-03-13 18:13:01, péntek
 
  Dr. Heinz-Lothar Barth a ,,Kirchlichen Umschau" áprilisi számában írt dolgozatában azt magyarázza el, hogy miért volt helyes a Szent X. Pius Papi Közösség részéről, hogy nem vette át azt az újítást, melyet XVI. Benedek pápa 2008-tól írt elő a régi mise nagypénteki rítusa számára. Ami akkor még bizonyos értelemben homályos volt, az most a pápa két új könyve után teljesen világos lett - az új ima nem a zsidók megtéréséért könyörög.

Az új nagypénteki ima a zsidókért így hangzik: ,,Imádkozzunk a zsidókért is. A mi Urunk Istenünk világosítsa meg szívüket, hogy ismerjék el Jézus Krisztust minden ember Üdvözítőjeként. Mindenható, Örök Isten, Te, aki azt akarod, hogy minden ember üdvözöljön és eljusson az igazság megismerésére, add meg kegyesen, hogy belépve egyházad népeinek teljességébe, egész Izrael üdvözöljön. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen."

Már 3008-ban megállapítottuk, hogy a zsidók megtéréséért mondott ima második részében láthatólag ezt a megtérést csak az idők végezetére kérik. Valóban, Kasper bíboros az új ima bírálóinak már akkor azt mondta, hogy a könyörgés nem misszióra való felhívás. Ezt a szándékot most a pápa - sajnos - kifejezetten megerősítette.

Ugyan interjúkötetében (A világ világossága) a Szentatya a modern teológia számos áramlatával szemben hangsúlyozta, hogy ,,nem létezik két út az üdvösségre, tehát Krisztus nem csak a pogányok, de a zsidók megmentője is", de ehhez rögtön hozzáfűzte, hogy az új imában ,,a zsidók megtéréséért nem közvetlenül misszionárius értelemben imádkozunk", hanem csak azért, hogy ,,az Úr minél hamarabb elhozza azt a történelmi pillanatot, melyben mi mindnyájan egymással egyesülünk". (133. oldal)

Azután Jézus-könyvének második kötetében a pápa egyetértően idézte Hildegard Brem-t, aki azt állítja, hogy az Egyháznak ,,Róm 11,25 alapján nem kell azon igyekeznie, hogy a zsidók megtérjenek, mivel az Istentől erre kijelölt időpontot, amíg a pogányok teljes számban meg nem térnek -Róm 11,25- ki kell várni". - A pápa tehát egész komolyan úgy véli, hogy az Egyháznak nem kell törődnie a zsidók lelki üdvével!

Mindeközben a Római levélre való hivatkozás nagyonis tisztességtelen. Még ha Szent Pál az egész zsidó nép végleges megtérését csak az idők végére várja, akkor is az apostolok kifejezetten igyekeztek legalább egyes zsidókat már korábban Krisztushoz vezetni. Pál maga missziós tevékenységét gyakran [eleinte mindig] az általa meglátogatott városok zsidó zsinagógáiban kezdte meg. Ő mondja, hogy a zsidók közötti apostoli hivatalt különleges módon Péterre bízták (Gal 2,7: ,,Én éppúgy megbízást kaptam az evangélium hirdetésére a körülmetéletlenek, mint ahogy Péter a körülmetéltek körében.")
Hogy Pál mennyire kívánta népe fiainak a megtérését, maga bizonyítja a Rómaiakhoz írt levelében: ,,Nagy a szomorúságom és állandó szívem fájdalma. Inkább azt kívánnám, hogy magam legyek átok alatt, távol Krisztustól, testvéreimért, a test szerint népemből valókért." (Róm 9,2-3)
Pál tehát - ha ez lehetséges lenne - inkább lemondott volna saját mennyei boldogságáról, mint hogy végignézze, ahogy népének nagyobb része Krisztustól távol él. De sajnos a zsinatutáni egyházban az ilyen katolikus magától értetődő igazságokról senkinek sincs világos képe.
 
 
0 komment , kategória:  Nagypéntek  
Nagypéntek
  2015-03-13 18:11:03, péntek
 
  Nagypénteken a keresztény világ Krisztus keresztre feszítésére emlékezik. Nagypéntek a protestáns egyház legnagyobb ünnepe, náluk nem csupán gyásznap, hanem isteni üdvtény is. Tőlük vette át a római katolikus egyház a Krisztus szenvedései útvonalának bejárását, a kálváriát vagy keresztutat, valamint a háromórás liturgiát, amit nagypéntek napján déltől, délután 3 óráig tartanak. Az anglikánok ugyancsak háromórás istentiszteleten vesznek részt. A keleti ortodoxok már nagycsütörtök este elvégzik Krisztus sírba tételének szertartását. Az evangélikusok felolvassák Jézus szenvedéseinek és halálának evangéliumi történetét. A reformátusoknál szigorú bűnbánó nap, számos gyülekezetben kiosztják az úrvacsorát. Sokfelé közös ökumenikus istentiszteletet végeznek a keresztény egyház egységének, összefogásának kifejezésére, s a közép-európai országokban szokás a szent sír elkészítése.

Nagypénteken a gyertyák és virágok nélküli templomokban nem tartanak misét, mert úgy vélik, ezen a napon a legfőbb pap, maga Jézus Krisztus mutat be áldozatot. A mise helyett igeliturgia van, áldoztatással. A pap, a vértanúság színében, piros öltözékben végzi a szertartást. Mind a papok, mind segítőik teljes csendben vonulnak be a templomba, s a lecsupaszított oltár előtt letérdelve arcra borulnak. Ezután felolvassák János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét, a haláláról szóló részt, a passiót. A körmenetbe hozott kereszt előtt a hívők kifejezik Krisztus iránti imádatukat és hálájukat. Ezt követi az áldozás, a nagycsütörtökön megszentelt ostyával, vagyis Isten testével. A liturgiát könyörgéssel fejezik be, áldásosztás és elbocsátás ezúttal nincs.

A böjtölés az ókor óta világszerte ismert, elsősorban vallási elhívatottságból böjtöltek vallásalapítók és híveik, s böjtölnek ma is az elkötelezettek, papok, papnők, beavatásra várók. Arra vonatkozóan, hogy ezen a napon a keresztények a bűnbánat mellett böjtöltek is, először a 2. századból találtak utalásokat, a szigorú böjttel kapcsolatos szokások azonban csak a katolikusokra vonatkoztak. Hosszú időn keresztül a keresztények, különösen a római katolikusok és a keleti keresztények, egy-egy negyven napos böjtöt tartottak, a nagyböjt tavaszi bűnbánati időszakában és a karácsony előtti bűnbánat, az advent idején. A II. vatikáni zsinat (1962-65) óta azonban már csak a hamvazószerda és a nagypéntek a kötelező böjtnap. A protestánsoknál a böjt nincs egységesen szabályozva, a hívők lelkiismeretére bízzák a betartását. A ,,szent negyven napja" néven ismert nagyböjt a húsvét ünnepére való felkészülés - hamvazószerdától nagycsütörtökig tartó - ideje.

Forrás: Rosta Erzsébet honlapja
 
 
0 komment , kategória:  Nagypéntek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 476
  • e Hónap: 1091
  • e Év: 4105
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.