Regisztráció  Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
"Az én újságom 1956-ról" Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
’56-os programkínálat a hétvégére
  2017-03-24 03:40:26, péntek
 
  2017. március 24. péntek 17 óra Sokorópátka művelődési otthon - Dr. Vehrer Adél néprajzkutató 1956 a sokorópátkai szájhagyományokban c. könyvének bemutatója

2017. március 25. szombat délelőtt Jánossomorja,Hanság-futás, az '56-os menekültek emlékére

2017. március 25. szombat 15 óra Tízéves az Aranypor című térségi irodalmi periodika - Fehér Ló Közösségi Ház, ünnepi találkozó

2017. március 25. szombat 18 óra Hédervár polgármesteri hivatal nagytermében Hossala Tamás budapesti fotóművész kiállítása az ötvenhatos menekülők útvonaláról, a Hanság tájáról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatvan év múltán is szolgaian, kritika nélkül …
  2017-03-23 19:56:17, csütörtök
 
  A mosonmagyaróvári ávós laktanya 1956. október 26-ai sortűz utáni eseményei zavaros, összemosott történetekben keveredtek össze a történészek alapvető munkáiban.
Értékük olyan, mint a kocsmai baritonok csodálatot váró, nagynak gondolt büszke dalolásuk.
Visszatérve a történészekhez.
Forrásaik, a megtorlási tárgyalásokra fabrikált történetek ávós terminológiával és hazugságaikkal.
Ezt elfogadni és felhasználni vulgáris, még tekintélyes történészektől is tisztességtelen.
Az 1956. október 26. délutáni ávós laktanya története három részre bontható.
Az első rész, amikor a sortűz után a városban a fegyveres hatalom egyedül, magabiztosan, Dudás István laktanyaparancsnok és ávósai kezében maradt és aljas magyarázatokat gyártottak a gyilkolásukról. Rájuk a város lakói veszélyt nem jelentettek, mert fegyvertelenek voltak. Azonban néhány óra múlva az ávó kizárólagos hatalma bizonytalanná vált. Az erőviszonyok ugyanis megváltoztak Földes Gábor és Tihanyi Árpád megjelenésével. Győrből fegyveresek úton vannak - tudta meg Dudás és a parancsnoki törzs. Gyors időszámvetés eredményeként a tisztek és az ávós katonák egy részével azonnal menekülni kell, itt nem várhatják meg a győri fegyveres forradalmárokat. Ezek most fegyverrel a kezükben jönnek és ők nem éneklő fiatalok lesznek zászlókkal.
A második rész, amikor a gyáva gyilkos Dudás, aki a parancsnokságot az otthagyott ávós tisztekre ruházta, ő meg patkány módra elszökött.
A harmadik rész a történészek beszámolói. Kezdődött a megtorlási vádiratokból kiszedett Földes és Tihanyi állítólagos tevékenykedéséről, az ávósok leszereléséről, telefonálásról, fehér zászlós látogatásról, az ávósok fabrikálta esemény történeti, kitalált teóriájukról, két személyautós érkezésről, nagyszámú fegyveresekkel teli teherautókról és személyes ellenőrzésekről fabrikált hazug történetekről. A győri fegyveresek jelenlétéről és jelentőségéről csak a kommunista terminológiával írtak, ahogy azokról az ott békéltetőkről ( Földes Gábor, Tihanyi Árpád Győr, Gulyás Lajos, Levél), akiket a megtorlási perekben majd kivégeznek. Különösen érdekes, hogy az ávós laktanya sortűz utáni, délutáni eseményeinek leírása és beszámolók megírása a Dudás szökése utáni történetekkel kezdődnek, a megbízott új parancsnokról, ahogy az ávó megfogalmazta, megalkotta és kívánta. Ezt vették át szolgailag, kritika nélkül az '56-ról író történészek műveikben, de a gyilkoló ávós katonákról és Dudás menekülésének okairól hallgatnak. Csak a parancsnokságot átvevő tiszt működéséről, a történészek itt kapott, ávó fabrikált anyag felhasználásával alakították ki, a szerintük egyetlen elfogadható, fellelhető forrásra alapozott történetüket.
A megismert és a megtorláskor szerkesztett '56 ellenes szellemben írt értéktelen művekben megjelent írásokra, mint kortárs, szükségesnek véltem felhívni a figyelmet. Ahogy a félrevezető hazugságokra is, mert nekünk, nem kizárólag a gonosz ávós verziót kell ismerni, és az áltörténészeknek forrásként felhasználni és terjeszteni. Nem beszélve arról, hogy ez nem méltó '56 emlékéhez. Mi több, sértő és bántó.
Ekker László, New York
2017.03.03.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március 23. A lengyel-magyar barátság napja
  2017-03-23 05:14:45, csütörtök
 
  Mosonmagyaróvári delegáció utazik a lengyel-magyar barátság napjára Piotrków Trybunalskiba,mely település Mosonmagyaróvár testvérvárosa (mosonmagyarovar.hu)

2017. március 18-26-án kerül megrendezésre Piotrków Trybunalskiban a XI. évi Lengyel-Magyar Barátság Napja, ahol a két ország legfőbb állami tisztségviselői is képviseltetik magukat.
A lengyel-magyar barátság napjának története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

A két nép baráti kapcsolatai emléknapjának minden évben a másik ország egy-egy városa ad otthont. Idén március 24-én újra Lengyelország lesz a vendéglátó.

Városunkat a város vezetői mellett a Lajta Néptánc Együttes, a Tourinform Iroda, a Hansági Múzeum és a Mosonyi Mihály Zeneiskola is képviseli.

A Lajta csoport fiataloknak szóló táncműhellyel mutatkozik be a lengyel városban, a Hansági Múzeum Székely Zoltán múzeumigazgatóval és 4 mosonmagyaróvári művésszel utazik: Kelemen Benő Benjámin, Sárközy Anikó, Nádas Péter és Bernáth Judit. A Múzeum két kiállítást visz: az egyik képző- és iparművészeket vonultat fel (16 művész munkáival), a másik fotósokat (13 főt). Mindenkitől 3-3 művel szerepeltetnek a Modern Magyar Művészeti Kiállításon.
A Tourinform Iroda a Nemzetközi Gasztroturisztikai vásáron kóstoltatja Mosonmagyaróvár és Szigetköz helyi termékeivel - Szigetközi Friss Víz, Szigetközi pálinkák, Óvári sajt - a résztvevőket, míg a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 30 vonós és fúvós diákkal és felkészítő tanáraikkal ad együttes koncertet a helyi lengyel iskola zenekarával karöltve.
A program gálaestjét az OMEGA együttes koncertje zárja március 25-én.
infomovar.hu
2017. 03.20.

Megj.: A hírről az jut eszembe, hogy 2014-ben a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége szintjén ápoltam ezt a barátságot, amikor Mosonmagyaróvárra szerveztem le a lengyel nagykövetség ,,Szétlőtt városok. Poznan-Budapest 1956" című kiállítását, melyet a lengyel nagykövet, Roman Kowalski is megtisztelt jelenlétével.

A nagykövet úr és minden lengyel tiszteletére Beregszászi Balázs levéltáros akkor egy kamara kiállítást is rendezett Lengyel menekültek a mosonmagyaróvári járásban 1939-1945 címmel.
Ugyanekkor Püski község képviselői lehetőséget kaptak a nagykövet úrtól arra, hogy ismertessék vele és együttműködést kérjenek tőle a 2014. szeptemberre tervezett megemlékezésük megszervezéséhez.. (A lengyel internáltak faluba érkezésének 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést 2014. szeptember 27-én a Győr-Moson-Sopron megyei Püski település önkormányzata.

Hét és fél évtizeddel ezelőtt a lengyel civileket Püskin, a katonákat pedig a szomszédos Kisbodak faluban szállásolták el. Szentmisékre viszont mindannyian a Püski templomba jártak, s hálájuk jeléül egy miseruhát ajándékoztak a templom számára. Az idei ünnepségen e miseruhát őrző vitrin mellett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái álltak díszőrséget.

A szentmisét követően emléktáblát avattak, majd a koszorúzás alatt a dandárzenekar játszotta az előírt dallamot. A tatai katonáknak ezt követően is volt feladatuk: a díszőrök, a koszorúvivők és a zenészek vezették át a vendégeket a temetőbe, ahol megkoszorúzták a lengyel katona sírjánál felállított és erre az alkalomra felújított keresztet. /honvedelem.hu/)

A fent leírtak jó példák a lengyel-magyar barátságra Mosonmagyaróváron és környékén.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Huszonhat éve történt
  2017-03-22 04:51:08, szerda
 
  2017. március 23-án huszonhat éve lesz, hogy végső nyughelyre temették a mosonmagyaróvári '56-os mártírokat. Az akkori híradó tudósításból kiderül, hogy kik mondtak megemlékező beszédeket:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mezőtúri rekviem
  2017-03-21 06:34:02, kedd
 
  Egy igen tisztelt és szeretett ötvenhatos barátomtól, D. Szűcs Lászlóné Horváth Erzsébettől, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének humánpolitikai elnökhelyettesétől nemrég emlékbe kapott Mezőtúri rekviem című, társszerzővel írt ( Kiss Imréné Mikes Éva), majd háromszáz oldalas könyvéből szeretnék egy részletet megosztani veletek, mely minket, mosonmagyaróváriakat is különösen érint.

Történet a Lányról, a Fiúról és a fegyverekről

1957. augusztusában a vádlottak ügyének kivizsgálására most is külön bíróságot rendeltek ki.
Dr. Bordács Miklós ügyvéd (Micó bácsi) dacol, rimánkodik, érvel, véd:
,, Hisz oly fiatalok mindketten. A Lány alig múlt tizennyolc éves, a Fiú egy évvel idősebb. Istenem! Szerelembe estek, lelkesek voltak, ösztönösen tették mindazt, amit vádként zúdítanak rájuk. Kérem a tisztelt bíróságot vegye figyelembe enyhítő körülménynek, hogy a Fiú önként jelentkezett a rendőrségen, a nemzetőri kokárdáját le sem vette, pedig november 4-4 elmúlt. A brutális rendőrpofonok világosították fel: Elmúlt az illúziók ideje. A Lány aggódott szerelméért, ezért dugta el a Fiúval együtt a fegyvereket. Nem használták ők azokat. Dehogyis! Védték mindketten a hidat, a Berettyó hídját, hogy oktalan emberek fel ne robbantsák. Mindketten jót akartak! Építeni és nem rombolni vágytak."

A Fiúnak Fortuna vakot mutatott. Szép barna hajú fejét még augusztusban meghajtották, a szorítókötél árát kifizettették a hozzátartozókkal. Igaz, testét nem négyelték fel, csak minden év október 23-án lovakkal trappoltak fiatal testének sírhelye felett.
A Lány élte a hétköznapok nappalait, de az éjszakák a ,,vak zivatar" - t sodorták felé. Feledni soha nem tudta Fortuna igazságtalanságát. Férjhez ment, gyermekeket szült. Felnevelte őket. Már a legkisebb unokáját is elkísérte az iskolába. Férje sírjához ritkán látogatott ki.
S aztán egy borongós őszi napon, amikor egyedül maradt, felballagott a padlásra, s követte ártatlanul kivégzett első szerelmét, a Fiút.
1996. október 23-át írtak a naptárak!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
New York után Rábapatonán is
  2017-03-20 05:25:55, hétfő
 
  New York után (2017.március 12.), Rábapatonán is (2017.március 15.) az 1848/'49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján avattak ötvenhatos emlékművet, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Míg New Yorkba nem (6872,5 km), Rábapatonára
(43,6 km) vezetett utam. Vasárnap el is autóztam a településre.

A polgármesteri hivatal hátsó traktusába (udvarára) elhelyezett emlékmű alapját és a tartóoszlopot Böcskei György enesei kőfaragómester, a szobrot Horváth György pannonhalmi keramikus készítette.

( ,,Rábapatona Község Önkormányzata
Pályázati konstrukció: ,,Büszkeségpont" pályázat
Pályázat leírása: "A víz szalad, a kő marad" - Büszkeségpont létrehozása Rábapatonán az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére (Az önkormányzat egy emlékművet kíván elhelyezni a forradalom 60. évfordulójának alkalmából.)
Megítélt forrás: 4 000 000 Ft" - magyarforradalom1956.hu -)

Az emlékmű avatására az alábbi meghívót fogalmazták meg:

Rábapatona Község Önkormányzata tisztelettel hívja és várja Rábapatona lakosságát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó ünnepi megemlékezésre, valamint Büszkeségpont átadó ünnepségére.
Ideje: 2017. március 15. 14 : 00
Helyszíne: Rábapatonai Polgármesteri Hivatal udvara és díszterme
9142 Rábapatona Kossuth Lajos utca 18.
Ünnepi program
Ünnepi köszöntőt mond Molnár- Nagy Béla polgármester.
Közreműködik Horváth György tárogatón.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére létrehozott emlékmű felavatása.
Az emlékművet megáldja Wolf Pál Péter plébános.
A Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora.
Mindenkit szeretettel várunk a megemlékezésre!
Molnár - Nagy Béla polgármester
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Ehhez képest 19-én, vasárnap egyetlen egy koszorút, virágot, mécsest, nemzeti szín szalagot vagy bármi egyebet azon az emlékhelyen én nem láttam, nem találtam. Nem elég, hogy (szerintem) egy eldugott, takarásban lévő helyre állították (én is úgy kérdeztem meg, hogy hol van), négy nappal később már a nyomát sem találni az avatásának.

A Képtáram Rábapatona c. albumába töltöttem fel fotókat az emlékműről. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak a járáson túl
  2017-03-19 04:01:46, vasárnap
 
  Tulajdonképpen az én járásomban, Ásványráró, Bezenye, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunasziget, Feketeerdő, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Jánossomorja, Károlyháza, Kimle, Kisbodak, Lébény, Levél, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, MOSONMAGYARÓVÁR (járási székhely), Mosonszolnok, Mosonudvar, Püski, Rajka, Újrónafő, Várbalog,(Győr-Moson-Sopron megye) a 2016-os emlékévben, csak két új '56-os emlékművet, emléktáblát avattak, az országos 1956-os Emlékbizottság pályázati támogatásának igénybevételével. (Kimle, Mecsér) Ez azonban nem azt jelenti, hogy már csak ezekből a településekből hiányzott '56. Nem. Vannak még olyanok, akik nem rendelkeznek megfelelő emlékhellyel. Vagy semmilyennel.

Ezért, sajnos, hogy újabbakat tudjak fotózni, ahhoz a járáson túlra kell utaznom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A harmincadik alkotó alkotása
  2017-03-18 07:05:09, szombat
 
  Tegnap arról írtam, hogy tervezem a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület és a Gulyás Lajos Kollégium '56-os képzőművészeti gyűjteményének bemutatását.(Helyszín kérdése az egész)

Ma épp a harmincadik alkotó alkotásáért fogok elmenni.

Névsor

1.Nády Mária
2.Vecsei László Ezékiel
3.Szűcs Zsuzsanna
4.Fikner Piroska
5.Gróf Gyöngyi
6.Laborcz Mónika
7.Molnár Antal
8.Szabó János
9.Herenyik Zsuzsanna
10.Szarka Hajnalka
11.Aba Béla
12.Turcsányi Antal
13.Ballonyi Pál Margit
14.Drozsnyik István
15.Rudnyákné Németh Csilla
16.Éder Vilmos
17.Gondár Zsuzsa
18.Murányi Imre
19.Suba György
20.Romanek Inka
21.Nagy Miklós
22.Ács János
23.Nagy Mária
24.Bencsics Dorina
25.Bánhegyi István
26.Horváth Attila
27.Szalai Boglárka
28.Németh Gyöngyi
29.Burda Zsuzsanna

30.Paulik Lászlóné, Orosz Ildikó
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tizenkét kiállítás után
  2017-03-17 06:55:06, péntek
 
  2010 és 2016 között tizenkét '56-os kiállítást rendeztem a legkülönbözőbb helyszíneken.

2010. 1. Városi Kollégium
2011. 2. Flesch Károly Művelődési Központ
2012. 3.Városi Kollégium - az 56. évforduló alkalmából
2013. 4.Gulyás Lajos Kollégium , 5. Móra Ferenc Általános Iskola (Beszélő plakátok), 6. 1956-os relikviák a Kult Utcán ( utcakiállítás)
2014. 7. Gulyás Lajos Kollégium ( Poznan-Budapest 1956), 8. 1956-os könyvek, kiadványok a Kult Utcán ( utcakiállítás)
2015. 9.Huszár Gál Városi Könyvtár, 10. 1956-os fotókiállítás a Kult Utcán (utcakiállítás)
2016. 11.Gulyás Lajos Kollégium ( Ötvenhatunk vásznon és papíron), 12. Hansági Múzeum (1956 emlékezete Mosonmagyaróváron és környékén (1989-2016)

Az utolsó (12.) után (múzeum) azt gondoltam, hogy eleget tettem le az asztalra. De aztán bizonyos történések arra sarkallnak, hogy nem hagyhatom abba, hanem újabb és újabb rendezvény szervezésével őriznem és élővé kell tennem ötvenhat emlékét. Úgyhogy 2017-ben is lesz utcakiállításom, ahol a hatvanadik évfordulóra megjelent könyvekből, kiadványokból (már most van 35 darabos saját gyűjtésű kollekcióm) rendezek bemutatót és lesz (csak helyszín kérdése!)) egy képzőművészeti kiállítás is, melyen a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület és a Gulyás Lajos Kollégium képzőművészeti gyűjteményét (mintegy harminc alkotó szerepel a névsorban) szándékozom bemutatni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-ról
  2017-03-16 06:00:28, csütörtök
 
  1956, egy olyan feneketlen mélységű tó, melyben mentőmellényben sem ajánlatos az úszás.
- Simon Zsuzsanna -
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 92 db bejegyzés
Összes: 1534 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 396
  • e Hét: 3559
  • e Hónap: 13546
  • e Év: 35846
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.