Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról "Vérük már bennem dobol" ( Böröndi Lajos: Halottaink) Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
’56-os kiállítóhely az épülő piarista iskolában
  2018-12-13 00:12:31, csütörtök
 
  Számomra nem kérdés, hogy a volt határőr laktanya helyén, telkén, túloldalán épülő piarista iskolában helyet kell biztosítani egy '56-os kiállítóhelynek és természetesen úgy, hogy a jelenlegi Hansági Múzeumbeli állandó '56-os kiállítás a helyén marad. A kiállítóhelynek alkalmasnak kell lennie a 2016.évi időszaki kiállítás újbóli felállítására, anyagainak bemutatására, a meglévő képzőművészeti alkotások bemutatására, de a legmodernebb digitális eszközök elhelyezésére és használatára is. A kiállítóhely méretének olyannak kell lennie, hogy abban összejöveteleket, előadásokat, filmvetítéseket is lehessen tartani. Továbbá külön helyiséget szükséges biztosítani egy olyan felelős személynek, aki koordinálja a kiállítóhely látogatási alkalmait, aki az ott tartandó eseményeket, programokat, rendezvényeket szervezi, lebonyolítja. A kiállítóhelyet külön bejárattal szükséges elérhetővé tenni az érintett utcafront felől. Oda megfelelő kiírásokat, névtáblákat, információs táblákat kell elhelyezni, de egy olyan emléktáblát is, mely a határőr laktanyára emlékeztet. A kiállítóhely létrehozása és fenntartása városi kiemelt feladat és kötelesség, teljesítve valamennyi '56-os önkormányzati határozatot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soproni Füzetek
  2018-12-12 07:58:30, szerda
 
  December 9-én Sopronban voltam és részt vettem a soproni képzőművészek hagyományos Adventi Tárlat megnyitóján, és, a néhány éve együtt tartott Soproni Füzetek ( Sopron kulturális, művészeti kiadványa negyven éve) idei számának bemutatóján.Mintegy hatvan alkotás a falakon és a Füzetek, mintegy 372 oldal, amit így is csak kétezer forintért árultak.Rengeteg ember. Művészek, publikálók, érdeklődők, pazar ünnepi műsor, fogadás, de több beszéd és adventi gyertyagyújtás is volt.

Mire taníthat bennünket a soproni példa? Mert ugye az a cél, hogy sokan szerepelhessenek és sokan érdeklődjenek, vásároljanak, olvassanak a kiadványból. Nos, véleményem szerint az, hogy akár idehaza is össze kellene vonni egy-egy ilyen bemutatót egy megfelelő méretű helyen és akkor nem néhányan lézengenének azok bemutatóin. Továbbá környezetvédelmi szempontok is érvényesülhetnének, ha mondjuk egy, könyvformában jelenne meg az, ami most több alkalommal, néhány oldalon.

Persze ahány ház, annyi szokás. Vagy annak elhagyása. Mint így Advent idején Mosonmagyaróváron a Magyar utcai történelmi belváros kiüresítése. Az ember szíve szakad meg mikor a nagy semmit látja a templomkertben, a Szent László téren, az utcán. A háromszázötven éves óvári templom emlékévébe sem fért már bele az ünnepi dísz, az adventi koszorú, a Betlehem, a karácsonyfa. Nagyon lehangoló. Ahogy a belváros felélénkítésére (is) létrejött Belvárosi Üzletkör, Kult Utca rendezvényének kimúlása. Ha már nyáron csak pár alkalmat szerveztek, akkor itt volt az alkalom, Advent négy csütörtökje. De ők sem aktivizálták magukat. Pedig, az ő hívószavuk még mindig ott cseng az emberek fülében. Nem tudom mibe és mennyibe került volna mondjuk egy faház a Magyar utcára, ahol forralt bort, teát, stb ...- kínáltak volna az adventi hangulatot áhítozó embereknek? Vagy, egyéb ünnepi dísz állítása? Egy biztos. Én akármerre járok az országban, mindenhol a belváros, a templom, a főtér köré szervezik a karácsonyi hangulatot. Sajnos, Mosonmagyaróvár ebben is más, mint a többi!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvbemutató
  2018-12-12 00:22:46, szerda
 
  Nády Mária Lélekfüzér c. verseskötetének a bemutatója
DEC. 14. PÉN 17:00 -18:00
FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ | GYŐR-MOSON-SOPRON, MOSONMAGYARÓVÁR, SZENT ISTVÁN KIRÁLY U. 140.

KÖNYVBEMUTATÓ December 14-én pénteken 17 órakor, a Fehér Ló Közösségi Házban. Nády Mária Lélekfüzér c. verseskötetének a bemutatója.

A kötetet bemutatja a költő. Közreműködik: Sági Tünde.

Tisztelettel és szeretettel várjuk az érdeklődőket.
A könyv a helyszínen megvásárolható.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
December 8. Salgótarján
  2018-12-10 07:41:58, hétfő
 
  Az 1956. december 8-ai sortűz napja Salgótarjánban is Városi Gyásznap.
A sortűz helyszíne a December 8. tér elnevezést viseli.
A sortűz emlékét több emléktábla, emlékmű, emlékhely is őrzi a téren.
A December 8. tér 2018-ban Történelmi Emlékhely lett.
2018. December 8-án avatták az erre emlékeztető sztélét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határozat a XX. Század Múzeum létrehozására van
  2018-12-08 06:01:32, szombat
 
  A 2018. december 13-ai képviselő testületi ülés egyik előterjesztése a Javaslat a Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 hrsz. alatti ingatlan értékesítésére (egykori határőr laktanya) címet viseli. Ebből kiderül, hogy licitálás útján kívánják értékesíteni, de az ajánlattevőnek kizárólagos tulajdonában álló 1 db mosonmagyaróvári, legalább bruttó 200 millió forint értékű belvárosi csereingatlannal kell rendelkeznie, melynek alkalmasnak kell lennie önkormányzati (elsősorban szociális) közfeladat ellátásához. Arról azonban nincs kitét, hogy annak, aki a határőrlaktanyát megveszi, annak kötelessége helyet biztosítani a XX. Század Múzeumnak, holott képviselő testületi határozat ennek létrehozására van, méghozzá 2005-ből!
Véleményem szerint ehhez mindenképp ragaszkodnia kellene/kellett volna a városnak, ha valóban szeretné/szerette volna huszadik századi történelmét megőrizni, benne nyilván, már csak a helyszín miatt is, kiemelten az 1956. október 26-ai sortűz emlékét.
Erről azonban szó nincs ebben az előterjesztésben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kalapács alá kerül az 5101/1. ingatlan
  2018-12-07 04:15:14, péntek
 
  ELŐTERJESZTÉS

a Képviselő-testület 2018. december 13-i ülésére

Tárgy: Javaslat a Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 hrsz. alatti ingatlan értékesítésére (egykori határőr laktanya)

Előterjesztő: Dr. Árvay István polgármester

Az előterjesztést megtárgyalja:

Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság

Előkészítő szervezeti egység: Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal - Városfejlesztési és Fenntartási Osztály - Tóth Szabolcs osztályvezető
Készítette: Dr. Dudás Eszter vagyongazda
Pénzügyi fedezetet igényel/nem igényel, igazolás: nem igényel
Törvényességi szempontból kifogást nem emelek, beterjesztésre alkalmas:
Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző

A napirendet nyilvános ülésen javasolt tárgyalni, a határozat elfogadásához minősített többség szükséges.

Tisztelt Képviselő-testület!

Mint ahogy az a Képviselő-testület előtt is ismeretes, az Önkormányzatnak több éve szándékában áll értékesíteni az egykori határőr laktanya területét, melynek érdekében legutóbb a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság 153/2018. (VI. 28.) GVB határozatával döntött többek között a Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 hrsz. alatti ingatlan szabályozási terv szerinti telekalakításáról, valamint a Képviselő-testület - többek között - ezen ingatlanra vonatkozóan módosította vagyonrendeletét.
Fenti módosítások átvezetését követően az ingatlan az alábbiak szerint szerepel az ingatlan- nyilvántartásban: Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 hrsz. alatt nyilvántartott, kivett iroda, gazdasági épület, udvar megnevezésű, 2 ha 9999 m2, amelyet terhel a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. javára bejegyzett vezetékjog.
Az ingatlan a város ipartelepi városrészén, az egykori lőporgyár kiszolgáló épületei között található. Utolsó funkciója határőr laktanya volt, jelenleg helyi védelem alatt áll. A város nyugati részén lévő ingatlan közelében családi házas épületek és többlakásos társasházak találhatók, melyet jelenleg zöldövezet vesz körül. A főépület előtt helyezkedik el a Gyász tér az 1956-os emlékművel. Az ingatlanon 5 db épület (főépület, irodaépület, gazdasági épület, garázs, raktár) található. Jelenleg a főépület földszintjén múzeumi raktár található. Az épületek mindegyike teljes felújításra szorul.

A Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának vagyonáról és vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 27/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 7. § (1) bekezdés a) pontja szerint,az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyon megszerzésére vagy átruházására irányuló döntést megelőzően az adott vagyontárgy értéke ingatlanvagyon esetén az erre vonatkozó értékbecslésben meghatározott érvényességi idejű, de 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján határozandó meg.
Az ingatlanra készíttetett értékbecslés szerint, forgalmi értéke bruttó 442.000.000 Ft,-
A Vagyonrendelet 8. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, a vagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlóját átruházásnál a vagyontárgynak a 7. § szerint meghatározott értéke határozza meg.
A Vagyonrendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja szerint, az üzleti vagyon körébe tartozó vagyon átruházásáról és feltételeiről nettó 5.000.001,- Ft vagyonértéktől a Képviselő-testület dönt.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény(a továbbiakban: Nvtv.) 13. § (1) bekezdése szerint, valamint a Vagyonrendelet 33. § (1) bekezdése alapján, az érintett ingatlan értékesítése versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet, mely alapján az előterjesztés tárgyát képező ingatlan értékesítése esetén licitálás (árverés) meghirdetése szükséges.
Az Nvtv. 13. § (2) bekezdése szerint, nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni természetes személy vagy átlátható szervezet részére lehet. Ezen rendelkezés alapján, jogi személy licitálása esetén, az árverésen való részvételhez szükséges kitöltött átláthatósági nyilatkozat bemutatása.
Mivel az ingatlant az Önkormányzat 2008-ban szociális célra szerezte meg, ezért indokolt az árverésre vonatkozó hirdetményben előírni, hogy a nyertes ajánlattevőnek rendelkeznie kell egy mosonmagyaróvári, legalább bruttó 200 millió forint értékű belvárosi csereingatlannal, mely alkalmas önkormányzati (elsősorban szociális) közfeladat ellátásához és, amely adásvétellel vegyes csereszerződés keretében az Önkormányzat tulajdonába kerül.
Arra való tekintettel, hogy az ingatlan helyi védelem alatt áll, a hirdetményben rögzítésre kerülne, hogy az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlanra vonatkozó helyi védettséget 2019. május 31. napjáig megszünteti.
A licitálás konkrét időpontja testületi felhatalmazás alapján, a későbbiekben kerülne meghatározásra, figyelemmel a Vagyonrendelet 45. § (2) bekezdésében foglaltakra, mely szerint, a licitálás időpontját úgy kell meghatározni, hogy a hirdetmény közzétételének napja és a licitálás időpontja között a rendelkezésre álló határidő ne legyen kevesebb 15 napnál.
Kikiáltási árnak- a vagyonrendelet fenti rendelkezéseit figyelembe véve - fenti értékbecslésben meghatározott bruttó 442.000.000,- Ft forgalmi értéket indokolt meghatározni.
A Vagyonrendelet 44. § (3) bekezdése szerint, a licitálásról és technikai feltételeinek biztosításáról a kiíró gondoskodik, továbbá a Vagyonrendelet 47. §-a alapján bizottságot kell létrehozni, melynek tagjait és levezető elnökét a polgármester bízza meg.A licitálás lebonyolításával a MOVINNOV Kft.-t bízza meg. A Vagyonrendelet 47. § (1) és (3) bekezdése szerint, a licitálást páratlan létszámú, legalább 3 fős bizottság bonyolítja le, akik közül 1 fő jogi végzettségű, továbbá, amelynek tagjait és levezető elnökét az Önkormányzat, mint kiíró esetén a polgármester bízza meg.

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy a Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 hrsz. alatti ingatlan értékesítésére vonatkozó határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek!

Mosonmagyaróvár, 2018. november 26.


Dr. Árvay István s.k.
polgármester


Határozati javaslat:

...../2018. (XII.13.) Kt. határozat

1. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete értékesítésre kijelöli a Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 helyrajzi szám alatti, 2 ha 9999 m2 térmértékű, kivett iroda, gazdasági épület, udvar megnevezésű ingatlan 1/1 tulajdoni illetőségét.
2. Az 1. pontban foglalt értékesítésre nyilvános, egyfordulós licitálás (árverés) formájában kerül sor a Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 27/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) vonatkozó előírásai alapján.
3. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy az árverés időpontját a Vagyonrendelet 45. § (2) bekezdésében foglaltak szerint meghatározza.
4. A Képviselő-testület megbízza a MOVINNOV Kft.-t, hogy az árverésta határozat melléklete szerinti hirdetményben foglaltak, valamint a 3. pontban foglalt polgármesteri döntés alapján kiírja és lebonyolítsa.
5. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a licitálás lebonyolítására létrehozandó bizottság tagjai közé Szabóné Molnár Ildikó pénzügyi osztályvezetőt és dr. Dudás Eszter vagyongazdát(Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal) delegálja. A bizottság levezető elnöke Pollhammer Jenő ügyvezető (MOVINNOV Kft.).
6. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a licitálás (árverés) nyertes ajánlattevőjével a határozat melléklete szerinti Hirdetményben foglaltaknak megfelelő adásvétellel vegyes csereszerződést megkösse, a jogügylet során teljes jogkörben eljárjon, továbbá valamennyi jognyilatkozatot megtegyen.
Felelős: Dr. Árvay István polgármester
Pollhammer Jenő ügyvezető (MOVINNOV Kft.)
Határidő:2019. március29. a3.- 5. pont vonatkozásában
2019. május 31. a 6. pont vonatkozásában

Melléklet a .../2018. (XII.13.) Kt. határozathoz

HIRDETMÉNY


1.
1.1. Az értékesítéssel érintett ingatlan adatai:

Hrsz.: Mosonmagyaróvár 5101/1 helyrajzi szám
Terület: 2 ha 9999 m2
Művelési ág: kivett iroda, gazdasági épület, udvar
Tulajdonos: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
1/1 tulajdoni hányad

1.2. Ingatlan-nyilvántartási terhek:
vezetékjog:
− jogosultja: MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. (cím: 9200 Timföldgyári út 1.)
1.3. Az ingatlan elhelyezkedése, környezete, jellemzői:
Az ingatlan a város ipartelepi városrészén, az egykori lőporgyár kiszolgáló épületei között található. Utolsó funkciója határőr laktanya volt, jelenleg helyi védelem alatt áll. A város nyugati részén lévő ingatlan közelében családi házas épületek és többlakásos társasházak találhatók, melyet jelenleg zöldövezet vesz körül. A főépület előtt helyezkedik el a Gyász tér az 1956-os emlékművel. Az ingatlanon 5 db épület (főépület, irodaépület, gazdasági épület, garázs, raktár) található. Az épületek mindegyike teljes felújításra szorul.A főépület tetőszerkezete ez év augusztusában leégett, az épület egyéb szerkezetei nem sérültek.
Az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlanon fennálló, önkormányzati rendeletben rögzített helyi védelmet 2019. május 31-ig megszünteti.
Az ingatlan közterületről megközelíthető,lekerítve.
A telek VT jelű településközponti vegyes építési övezetre esik.
Beépítési mód: szabadonálló telepszerű (tömbtelkes).
Megengedett legnagyobb beépítettség: legfeljebb 50 %.A telken elhelyezhető építmények épületmagassága legfeljebb 12,5 m.
A beépítési lehetőségekről, valamint a közművekről az ajánlat megtétele előtt a licitálónak kell tájékozódnia.
Az ingatlan a MOVINNOV Kft.-vel előre egyeztetett időpontban megtekinthető.
2. Az ingatlan kikiáltási árát az Önkormányzat bruttó 442.000.000,- Ft összegben határozza meg.

3. Az árverésre vonatkozó szabályok:

3.1. Az árverés időpontja:
3.2. Az árverés helyszíne: MOVINNOV Kft. (9200 Mosonmagyaróvár, Szent
István király út 122.) irodájában.
Árverező: kijelölt lebonyolító bizottság,
elnöke: Pollhammer Jenő ügyvezető
tagjai: Szabóné Molnár Ildikó pénzügyi osztályvezető
dr.Dudás Eszter vagyongazda

3.3. Az árverésen az alábbi dokumentumok benyújtása, bemutatása szükséges:
- Az ajánlattevő azonosító adatai:
 természetes személy esetén: név, lakcím, levelezési cím, születési hely, idő, anyja neve,
 jogi személy esetén: név, székhely, képviselő neve, nyilvántartási szám/cégjegyzékszám/törzsszám.
- Az árverési előleg befizetéséről szóló hiteles banki igazolás (az árverési előleg az ajánlati ár 10 %-a, az árverésen kizárólag az vehet részt, akinek a nevére az árverési előleg befizetésre került).
- Jogi személy ajánlattevő esetén teljes bizonyító erejű magánokiratba/közokiratba foglalt átláthatósági nyilatkozat (Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének az átláthatóságról szóló 32/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete alapján).
- Ajánlattevő kizárólagos tulajdonában álló 1 db mosonmagyaróvári, legalább bruttó 200 millió forint értékű belvárosi csereingatlanra vonatkozó nem hiteles tulajdoni lap, mely ingatlan alkalmas önkormányzati (elsősorban szociális) közfeladat ellátásához. Az ingatlan értékét 6 hónapnál nem régebben készült értékbecsléssel kell igazolni.
Nem vehet részt az árverésen, aki
- az azonosításhoz szükséges dokumentumokat nem mutatja be,
- az árverési előleg befizetéséről szóló hiteles banki igazolást nem mutatja be,
- jogi személy ajánlattevő esetén nem rendelkezik a jelen pontban hivatkozott átláthatósági nyilatkozattal vagy nem felel meg az átláthatóság követelményeinek,
- a fent említett csereingatlan azonosítására vonatkozó nem hiteles tulajdoni lapot, valamint értékbecslést nem mutatja be.

3.4. A vételi ajánlatot a helyszínen kell megtenni a licitálás szabályainak megtartásával.
Az ajánlatokat az árverési előleg megfizetésének sorrendjében lehet megtenni.
Áremelés szabályai:
Alsó licitlépcső: 100.000,- Ft
Felső licitlépcső: 1.000.000,- Ft

A licitálásra a Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 27/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelet rendelkezései, különösen a licitálásra (árverésre) vonatkozó szabályok irányadók.

3.5. Az árverésen résztvevőknek az ingatlan vonatkozásában az árverés időpontjáig bruttó 44.200.000,- Ft árverési előleget kell befizetnie Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11737076-15367400 számú számlájára. A nyertes licitáló esetén az összeg foglalóként szolgál. A nem nyertes ajánlattevők javára az árverési előleg az árverést követő 5 munkanapon belül kamat nélkül visszafizetésre kerül.

4. Szerződéskötés:
A nyertes ajánlattevővel Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata az árverést követő 15 napon belül köt adásvétellel vegyes csereszerződést, mellyel a nyertes ajánlattevő által, az árverés megkezdését megelőzően nem hiteles tulajdoni lappal igazoltan, kizárólagos tulajdonában álló, 1 db mosonmagyaróvári, legalább bruttó 200 millió forint értékű belvárosi csereingatlan (mely ingatlan alkalmas önkormányzati (elsősorban szociális) közfeladat ellátásához) az Önkormányzat tulajdonába kerül.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 14. § (2) bekezdése értelmében, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan értékesítése esetén az államot minden más jogosultat megelőző elővásárlási jog illeti meg, ezért az Önkormányzattal kötött szerződés a Magyar Állam elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatának beérkezését követően vagy a nyilatkozat kiadására rendelkezésre álló határidő elteltét követő napon lép hatályba az elővásárlási jog jogosultjával szemben.
Amennyiben a Magyar Állam élni kíván az elővásárlási jogával, úgy az Önkormányzattal kötött szerződés nem lép hatályba, a vevőnek a megfizetett árverési előleg kamatmentesen 5 munkanapon belül visszajár.

5. Fizetési határidő:
Az ingatlan vételárát - tekintettel a 3.3. és az 5. pontban említett csereingatlan értékére és a hatályos általános forgalmi adó fizetési szabályokra - az elővásárlásra nyitva álló határidő leteltét vagy a nemleges nyilatkozat kézhezvételét követő naptól az adásvétellel vegyes csereszerződésben meghatározott határidőn belül kell megfizetni.

( mosonmagyarovar.hu)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Antall József emlékére Mosonmagyaróváron
  2018-12-06 00:12:48, csütörtök
 
  25 éve hunyt el Antall József

Megemlékezést tartanak Miniszterelnök Úr emlékére 2018. december 9-én vasárnap 11:30 a Fő u.23. alatt. Megemlékező beszédet mond Gergátz Elemér az Antall-kormány egykori minisztere.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyetem történet 1918-2018 - benne 1956 is -
  2018-12-05 06:16:10, szerda
 
  Évfordulós ünnep - Száz éve fogadta be Sopron az egyetemet
kisalfold.hu 2018.12.04.

A Soproni Egyetem és a selmeci örökséget őrző utódintézmények, együttműködve Sopronnal, jövő év áprilisáig tartó programsorozattal emlékeznek meg arról a száz évvel ezelőtti eseményről, amikor Selmecbányáról a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözött. A centenárium egyik fontos eseményét tartották meg tegnap a Liszt-központban.

Ma is bennük él Selmec

- Bennünk él Selmec! - mondta ünnepi beszédében prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora tegnap a Liszt-központban, ahol az akadémia Sopronba költözésének századik évfordulója alkalmából tartottak nagyszabású megemlékezést.

- Selmeci-soproni diák vagyok, még ha öregdiák is. Eszerint élek - kezdte ünnepi beszédét, sorra véve azokat a történelmi eseményeket, amik érték és befolyásolták az 1918-ban kényszerűségből Sopronba költözött selmeci akadémiát. De a város befogadta és meg is becsülte az idemenekült főiskolát, ahol rövidesen otthonra lelt professzor, oktató és diák.

A selmeci hagyományok Sopronban is folytatódtak, az 1919. április 28-án 326 hallgatóval megtartott első előadások után is. Sőt, ma is meghatározzák a Soproni Egyetem mindennapjait.

Ezt már dr. Fodor Tamás polgármester mondta az ünnepségen, aki felelevenítette azoknak a fontos döntéshozóknak az alakját is, akiknek szerepük volt abban, hogy Sopron egyetemi várossá vált.

Elsősorban Thurner Mihály érdemei elévülhetetlenek, aki polgármesterként kitárta a város kapuit a hontalanná vált akadémia előtt.

- Az elmúlt száz évben Sopron és az egyetem véglegesen összefonódott, egymás nélkül ma már elképzelhetetlenek. Történelmi, sorsdöntő események is alakították és zárták szorosra ezt a kapcsolatot, s így alakult, hogy Sopron vérrel szerzett alma mater lett - mondta többek között a polgármester.

- Köszönteni és megköszönni jöttünk. Köszönteni a százéves évfordulót és megköszönni a bányászati és kohászati kart, amely végül az egyetemünkre került - folytatta az ünnepi beszédek sorát dr. Czap László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, aki a Selmec-Sopron-Miskolc egység jegyében üdvözölte a jelenlévőket a Jó szerencsét! hagyományos köszöntéssel.

Sütő Andrást idézte Komlóssy József öregdiák, egyike azoknak a soproni egyetemistáknak, akik 1956-ban Kanadába menekültek, s Vancouverben fejezték be tanulmányaikat: - El lehet menni, de a szellemi zsákmánnyal vissza kell térni! Mi nemcsak hoztunk vissza, hanem vittünk is, a kanadai erdészet a soproni tudással lett azzá, ami.

Komlóssy József tizenhat társának aláírásával levelet is hozott, üzenetükben az egykori diákok kifejezték szoros kötődésüket, s hogy gondolatban együtt ünnepelnek az egyetem minden polgárával.

A megemlékezésen részt vett a Miskolci mellett az Óbudai és a Dunaújvárosi Egyetem küldöttsége is.

A beszédeket követően ők is megnézték, illetve meghallgatták Csemiczky Miklós ,,Carmina Universitatis" című, a selmeci diákhagyományok dalaiból építkező zeneművét a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Szimfonikus Zenekara és Női Kara előadásában.

A darab igazi kuriózum: hasonlóan a Carmina Buranához diákdalokra építkezik, de ez a selmeci diákdalokra fókuszál.

Az ünnepség ,,Selmecbánya a szépirodalomban" című zenés, irodalmi műsorral, illetve fáklyás felvonulással folytatódott.

A hagyományos szalamander ezúttal a Liszt-központtól kígyózott az egyetemig, ahol jelképes befogadókapu-nyitás emlékeztette a résztvevőket a selmeciek megérkezésére.

A rendezvény a főépületre vetített fényjátékkal zárult.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szilánkok Magyar Katalinról (1940-1956)
  2018-12-04 05:45:38, kedd
 
  Magyar Piroska Magyar Katalin húga, 2017

Nagyon jó testvér volt, mindig vigyázott rám, mindig védett, mindig biztatott, tele volt élettel. Nagyon helyes volt, mindig énekelt,mindig vidám volt, pedig sok mindenen mentünk keresztül otthon is. Az otthoni körülmények. Akkor feketelistán volt az egész család, s ezt mi, gyerekek is éreztük. De ettől függetlenül a Kati mindig csak ment előre, mindenkit biztatott, mindenkinek segített.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vereb Zsolt szerint …
  2018-12-03 00:59:49, hétfő
 
  A Mosonmagyaróvári Városi Televízió Hírháttér műsorának Vereb Zsolt igazgató volt a vendége 2018. november végén, aki 2013 óta vezeti a piarista iskolát. Meghívásának apropója az új piarista iskola építése a 104 éves Ipartelep központjában. Az alábbiakban '56-tal kapcsolatos mondatait idézem:

1. Az önkormányzattal való tárgyalások odavezettek, hogy a jelenlegi főhercegi kastélyt a város megvásárolja a piarista rendtől és a piarista rend pedig megvásárolja a várostól a határőr laktanya telkét és a mögötte lévő telkét, egészen a Kiskapu utcáig. Ez egy négyzetméter híján három hektáros terület.

2. (az új iskola megközelítéséről) .... illetve a Határőr utca felől is, amit Gyásztérnek is szoktunk nevezni óvári szóhasználattal.

3. Az alsó tagozat gyakorlatilag a jelenlegi határőr laktanya helyén fog majd megszületni.

4. ( a határőrlaktanya épületéről, ami marad vagy nem marad?) No, ezzel kapcsolatban azt mondom, ennek a városrésznek történelmi sebe az '56-os sortűz. Az áldozatokra emlékezni kívánunk. Tehát ilyen módon ott van a Gyásztér a gyönyörű emlékhely kialakítással, ahová jelenleg is minden október 26-án kizarándokol az iskola és megemlékezik az ott elesettekről, arról az embertelenségről, ami ott történt. Ugyanakkor most azt mondom, a hóhéroknak nem akarunk emléket állítani. Tehát azzal tudjuk gyógyítani ezt a városrész szövetén esett mély történelmi sebet, hogyha eltűnik onnét ez a vészterhes épület. Egyfajta Isteni gondviselésnek a keze nyomát látom abban, hogy az elmúlt nyáron leégett az épület, így nem is tartható az épület tovább és a helyi védettséget is leveszi róla a város, tehát ilyen módon elbonthatóvá válik, jelenleg életveszélyes épület, tehát azt megerősíteni nincs értelme illetve a belső tér kiképzése meg teljesen idegen az újonnan megszülető iskola szövetétől.

5. ( Van-e valamiféle kikötés Önökkel szemben, hogyha ez eltűnik, legyen helyette valami más megemlékező hely? Vagy nincs ilyen?) Erre azt mondom, hogy egyrészt magán az épületegyüttesen belül kialakítani történelmi emlékhelyet, hogy így mondjam, nem zárkózunk el előle, de ugyanakkor a város minden résztvevőjét érdemes ezzel kapcsolatban meghallgatni, akár például a Hansági Múzeumot. Nagyon kevés a történelmi emlék, ... belső elrendezésű történelmi emlékhely esetében kérdés a fönntartás, a nyitva tartás, a látogathatóság megszervezése. Ugyanakkor vannak olyan ötletek is, hogy esetleg a jelenlegi Gyásztér folytatásában valami önálló pavilont elhelyezni, ahol az utca embere bármikor szembesülhet azokkal a fotókkal, relikviákkal, amik megmaradtak abból a korból.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 323 db bejegyzés
Összes: 2153 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 976
  • e Hónap: 2607
  • e Év: 162183
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.