Regisztráció  Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
"Az én újságom 1956-ról" Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2006-os Pro Urbe Díjasok
  2018-08-14 04:44:18, kedd
 
  2006-ban a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület ( az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek kutatásáért és feltárásáért, az emlékek ápolásáért és a szervezet érdekképviseleti tevékenységéért.) és az akkor 68 éves Palkovits Gusztáv ( a város életének különböző területein működő társadalmi szervezetekben több évtizede végzett aktív munkájáért, a köz érdekében kifejtett önzetlen, lelkiismeretes és áldozatos tevékenységéért) részesült Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjban.

Palkovits Gusztáv a Mozgáskorlátozottak Egyesületében, a Városközpontiak Egyesületében és a Mosoni Polgári Körben is gazdasági feladatokat látott el, de elnöki babérokra is vágyott (volna).

A napokban olvastam a kisalfold.hu-n az alábbi gyászhírt:

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata fájdalommal értesült arról, hogy
PALKOVITS GUSZTÁV
Mosonmagyaróvár Város PRO URBE díjasa életének 81. évében elhunyt. Temetésére 2018. augusztus 13-án, hétfőn 15 órakor Mosonmagyaróváron a magyaróvári köztemetőben, polgári szertartás keretében kerül sor.

Azért én megjegyzem, hogy Dr. Thiesz József a Mozgáskorlátozottak Egyesületének kezdettől fogva elnöke viszont csak posztumusz lehetett Pro Urbe Díjas Mosonmagyaróváron, 2017-ben. R.I.P. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás jeles magyaróváriak sírjainak öntözésére
  2018-08-13 06:53:33, hétfő
 
  Kedves Lokálpatrióta Ismerőseim!

Augusztus 14. kedd délután 6 órára óvári temetői locsolásra invitállak benneteket.

Ha hétfőn és kedden nem esne az eső, akkor kedd délután öntözzük meg a "Jeles Magyaróváriak sírjain" a növényeket, akiknek nincs hozzátartozójuk vagy mivel már nem magyaróváriak a leszármazók messze laknak és max mindenszentekkor járnak erre.

Kannákat hozzatok magatokkal, mert a temetőben kevés van és foglaltak szoktak lenni.

Néhány sír amelyet gondoltam: Hőnel, Ruff, Kumpf, Cselley, Soós J., Króner, II. vh. és 56-os emlékhely, Szekeres Richárd, Manninger kripta, Nyugat-Magyar felkelőké és a Hősi emlékhely stb. ...

Beregszászi Balázs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár 80 - Mesélő terek
  2018-08-12 16:03:52, vasárnap
 
  Budapest 100 - Mesélnek a terek című ismeretterjesztő sorozat egyik részét láttam a tévében vasárnap (08.12.) az Ozone Network csatornán. A neten utána lehet nézni a budapestiek eme rendezvénysorozatának.

A film nagyon tetszett és már fordítottam is Mosonmagyaróvárra. Itthon, a városegyesítés 80. évfordulójára (1939-2019) se lenne érdektelen egy hasonló sorozat ( különböző témákban) készítése, melynek egyik fejezete például Mosonmagyaróvár 80 - Mesélő terek címet kaphatná (akár több részben).

Tereink:

'48-as tér
Akadémia tér
Czéh Sándor tér
Deák Ferenc tér
Erzsébet tér
Gyász tér (1956-os emlékpark)
Kápolna tér
Kühne Ede tér
Masch Antal tér
Régi vámház tér
Ruff Andor tér
Sőtér Ágost tér
Szent László tér
Városkapu tér

Az 1956-os Gyász tér filmes bemutatása különösen aktuális lenne, mert kialakítása 1989-ben kezdődött, így jövőre lesz harmincéves.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elment a kultúrharcos
  2018-08-12 13:10:54, vasárnap
 
  Emlékeim Kerényi Imre ( 1943-2018) miniszterelnöki megbízottal kapcsolatban.:

1. A Nemzeti Könyvtár sorozat, melyet minden közintézmény megkapott, kivéve talán a Városi Kollégiumot, hiába kértem többször is. Az Október 23. címűt azért megvettem.

2. A Magyar Krónika folyóirat, melyben többször ajánlottam a mosonmagyaróvári sortűz emlékezetét megjelentetni, de mindig leráztak.

3. A Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei c. festménykiállítás, melyet személyesen láttam Budapesten és nagyon szerettem volna, ha Mosonmagyaróváron is bemutatják, ( Sopronba elkerült) de eredménytelenül.

R.I.P. Kerényi Imre 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elment az utolsó orvos is
  2018-08-12 03:08:27, vasárnap
 
  91. életévében elhunyt Dr. Kiss András, az utolsó helyi kórházi orvos, aki az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortüzet követően még részt vett a sérültek ellátásában. 2010-ben a Hansági Múzeumba adta be az 1956. október 26-án készített fotóit.

Link

Temetése 2018. aug.15-én, szerdán lesz 15 órakor az óvári temetőben.
Nyugodjék békében! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In memoriam Ferenczy Erika Alice 1938-2018
  2018-08-11 06:22:36, szombat
 
  Hetvenkilenc évesen elhunyt Ferenczy Erika Alice író, kritikus, történész, forgatókönyvíró szerdán - ( 08.09.) tudatta a család pénteken az MTI-vel.

Ferenczy Erika Alice 1938. december 6-án született Zalaegerszegen. A közlemény szerint a különféle társadalmi rétegeket ért igazságtalanságok, a vidéki magyarság háttérbe szorítása ellen küzdött. 2006-ban a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség kitüntetését vehette át 1956 szellemi örökségének ápolásáért és a magyarságnak tett szolgálatáért.

A szocializmus évtizedeiben újságíró-kritikusként dolgozott, 1973-ban az akkor alakuló Fiatal Kritikusok Fórumához kapott felkérést az Élet és Irodalomban. Munkatársa volt többek között a Filmvilágnak, a Négy Évszaknak, a Pesti Műsornak. Novellái jelentek meg országos lapokban és külföldön. A Mozgó Világban a lap megszűnéséig publikált. 1996-ban a Kortárs című folyóirat országos novellapályázatának egyik nyertese volt.

A rendszerváltáskor kezdett bele haláláig tartó történészi munkájába. 1989-től a Történelmi Igazságtétel Bizottság mellett működő Oral History Archívum, majd a Történelmi Tényfeltáró Bizottság számára készített életútinterjúkat. 1996-tól a fiával, Kinyó Ferenczy Tamással közös Art Opus stúdióban az 1950-es évek világát és az 1956-os forradalmat bemutató dokumentumfilmek forgatókönyvírója, riportere volt.

Főbb művei közé tartozik a Gr. Széchenyi Zsigmond - Pályarajz egy vadász-íróról, Az út - Szolnoktól-Ungvárig - 1956, a Rácsos egyetem; A szürke fegyház keskeny kőszeme - Börtönművészet 1945-56, a Kegyelem című filmballada, a Rabálom - Márianosztra 1952, "C"-legények - Katonák fegyver nélkül, "Gyilkosság, lövés által" - Forradalom Zalában.

In. : 24.hu

Ferenczy Erika '56-os emlékmegőrző barátom volt. Nem említett könyve Siófok '56-járól emlék, Tőle.
Legutolsó nagy munkája a Látlelet egy kórházról - Tétényi 1956 c. film forgatókönyve volt.

Emlékét megőrzöm én is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szigethy Attila emlékezete Kapuváron
  2018-08-10 09:30:27, péntek
 
  Szigethy Attila Kapuvár szülötte. Emlékezetét méltón őrzi szülővárosa.
Emléktáblája található lakóházán, síremléke a Nemzeti Sírkert része, de utcanév is őrzi emlékét.
Volt a századik születésnapjára kiállítása a Városháza aulájában és minden évben halála évfordulóján két helyszínen is megemlékezést tartanak.
Városa, honlapján is őrzi emlékét a Híres kapuváriak sorában.
Azt nem tudom, hogy a hat évvel ezelőtti tervüket, miszerint legyen emlékszobája a helyi múzeumban megvalósították-e, de ami késik az nem múlik. Mindenesetre a Kapuvári Arcképcsarnokban Ő is szerepel.

Ilyen teljes körű emlékmegőrzés még egy településen van. Ez Levél Község, ahol Gulyás Lajos ref. lelkész, '56-os mártír emlékét őrzik példamutatóan.

Elismerésem mindkét településnek.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Híres kapuváriak
  2018-08-09 06:47:53, csütörtök
 
  Kapuvár város honlapja főmenüsorában a Városunk c. menüben találhatók a Híres kapuváraik, köztük Szigethy Attila.

SZIGETHY ATTILA (1912-1957)

Szigethy Attila Parasztpárti politikus. Kapuváron járt elemi és polgári iskolába, később a Soproni Erdőmérnöki Főiskolán, l. tagozaton szerzett erdőgazdasági oklevelet. 1929-től díjnok lett a Kapuvári Járásbíróságon, majd a helybeli iparosok meghívták körzeti ipartestületi jegyzőnek, ezt a feladatot 1949-ig látta el.

A világháború alatt támogatta az antifasiszta ellenállókat, többeknek nyújtott átmeneti menedéket. 1944-től részt vett a Békepárt néven újjáalakult kommunista párt tevékenységében. 1945-től a Nemzeti Parasztpárt kapuvári szervezetének titkára, megyei pártelnök, majd az NPP fennállásának legutolsó szakaszában Sopron megyei titkár.
1947-ben a Nemzeti Parasztpárt tagjaként országgyűlési képviselővé választották. Mandátumát 1957-ig megtartotta, noha a kommunista pártba nem lépett be.
1950-től a Győr-Sopron megyei tanács elnökhelyettese volt.

1953-ban elkötelezte magát Nagy Imre politikája mellett. 1954-ben a reformok mögé sorakozó Magyar Írók Szövetségének Győri Csoportja őt tekintette irányítójának, októberben peődig lett a Hazafias Népfront Győr Megyei Szervezetének alelnöke.

Rákosi hatalmának ismételt megerősödésekor megtört fölfelé ívelő politikai karrierje is. Az 1954. évi tanácsválasztáskor már a VB jelölőlistájára sem került fel. Rövid ideig állás nélkül maradt, majd a papíron még létező Nemzeti Parasztpárt budapesti központjában hoztak létre számára politikai munkatársi állást, majd Erdei Ferenc segítségével a Kistölgyfamajori Állami Gazdaság igazgatójává nevezték ki. A forradalom kitörésekor is itt dolgozott.

1956. okt. 26-án őt választották a Győri Nemzeti Tanács elnökévé. Az okt. 30-án megalakult Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke is ő lett, amiként beválasztották az újjászervezett Petőfi Párt (Nemzeti Parasztpárt) vezetőségébe is. Határozottan és félreérthetetlenül Nagy Imre oldalán állt, a szenvedélyek csillapítására és a szélsőségek megfékezésére törekedett. Eredményesen akadályozta meg a fegyveres harcot, az esetleges ellenkormány megalakítását. Szorgalmazta az ÁVH felszámolását és a forradalmi szervek kiépülését, elismerését, igyekezett ezek tevékenységét a megyében, majd október 30-ától az egész Dunántúlon koordinálni. Október 31-én a Dunántúli Nemzeti Tanács küldöttségének élén a parlamentben tárgyalt Nagy Imrével és Tildy Zoltánnal.

1956. nov. 4-e után a szovjet hadsereg segítségével szerveződő hatalom "védőörizetbe" vette, de az ekkor még küzdőképes néptömegek nyomására visszakapta szabadságát. A forradalom alatt megindított Hazánk című lap felelős kiadója volt, és 1956 decemberében kezdeményezte a Soproni Napló nevű időszaki lap megindítását. A Kádár-rezsim megpróbálta megnyerni, így tagja lett a Hazafias Népfront 1957 tavaszán Bulgáriába utazott delegációjának. 1957 elején a Győr-Sopron megyei képviselői csoport munkájában is részt vett, de az 1957. máj. 9-én összeült országgyűlésben már azt állították róla, hogy mandátumáról lemondott. 1957. máj. 3-án tartóztatták le. Május 17-én cellájában öngyilkosságot kísérelt meg. A győri Honvédkórházba szállították, másnap kiugrott az ablakon. 1957. augusztus 12-én, máig tisztázatlan körülmények között, harmadik "öngyilkossági kísérletével" vetett véget életének.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10-én, pénteken lesz a Szigethy Attila megemlékezés
  2018-08-08 05:34:53, szerda
 
  Kapuvár Város Önkormányzata
és a Szigethy Attila Társaság
tisztelettel meghívja Önt
SZIGETHY ATTILA
az 1956-os Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke
halálának 61. évfordulóján
rendezendő megemlékezésre.
2018. augusztus 10. péntek

Program:
18:00 Koszorúzás Szigethy Attila egykori
lakóházánál (Kapuvár, Kossuth u. 39.)


18:30 Megemlékező ünnepség és koszorúzás
Szigethy Attila sírjánál
(Kapuvár, temetői díszsírhely)
Megemlékező beszédet mondja:

Gábor Józsefné
Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke

Közreműködnek:
- Ivánkovics Kata (vers)
- Horváth István (tárogató)
HIMNUSZ

Narrátor: Najdek Lászlóné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyv Szigethy Attiláról
  2018-08-07 05:33:42, kedd
 
  A 2017-ben megjelent Emlékező rábaköziek könyvsorozat 5. része Szigethy Attilának állít emléket.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 186 db bejegyzés
Összes: 2016 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 917
  • e Hónap: 4383
  • e Év: 112477
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.