Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról "Vérük már bennem dobol" ( Böröndi Lajos: Halottaink) Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
A járás '56-os sajtója 2017. január-június
  2019-07-23 05:58:45, kedd
 
  2017.

01.14. Kisalföld
Emlékhely épül az elszármazottaknak

Dunakiliti Önkormányzata szeretett volna az '56-ban ill. az előtte és utána lévő években a faluból eltávozott hetvenkét helybeli emlékére emlékhelyet állítani a temetőben. Megterveztették, a faluval három tervet is véleményeztettek, pályáztak rá, nyertek is, de aztán mégsem valósították meg. Sajnos ennek okáról már nem jelent meg cikk.

01.25. Kisalföld
Új helyre költöznének a piaristák

A piaristáknak a határőrlaktanya épülete nem, de a területe ill. a mellette lévő üresen álló parcella tetszene.
2018.08.23-án a laktanya épülete felgyulladt, tetőzete leégett, a helyreállítás szóba se jött, a helyi védelmet levették róla, az ötvenhatos sortűz ikonikus épületét, amibe 2005 óta a XX.Század Múzeumot tervezték lebontják.

02.17. HÍR 14 Mosonvármegye
Gulyás Lajosra emlékeztek

A Gulyás Lajos Kollégium emlékezett névadójára emléktáblájánál.

03.02. Kisalföld
Vetélkedő ötvenhatról - Mosonmagyaróvár-Salgótarján-Budapest

Nagyon régi álmuk, vágyuk volt a Nógrád megyei Pofoszosoknak ez a vetélkedő. Évekig dédelgették az ötletet. A 60. évfordulós pályázaton nyert támogatásból sikerült megvalósítaniuk. A városok nyertes csapatai a Parlamentben vetélkedtek.

03.08. Kisalföld
Emlékszobája lesz Gulyás Lajos mártír lelkésznek

Levél Önkormányzata pályázott az Emlékévben rá és nyert is 2,5 millió forintot. A hiányzó összeget a település pótolta.

05.18. HÍR14 Mosonvármegye
Gulyás Lajos emlékszobát avattak Levélen

Az egész oldalas cikkben Simon Zsuzsanna részletes beszámolóját adta az ünnepi eseménynek.

05.29. Kisalföld
Bobbie Kalman mosonmagyaróvári forradalma

Cikk A Menekült gyermek - emlékeim az 1956-os forradalomról c. könyvéről. A Kanadában élő és könyvkiadással foglalkozó hölgy már 2006-ban megírta ezt a remek kis könyvét ( nekem is megvan). Azóta szeretné magyarra fordíttatni s Dr. Székelyhidi László meg jómagam is próbálkoztunk vele itthon, de néhány oldalnyi privát fordítás után nem sikerült utat találni hozzá. Ettől függetlenül minden kiállításunkon bemutatjuk a könyvet és a magyar oldalakat is. Igazából az Emlékévi pályázatokon lett volna keresnivalója a könyvnek, s magyarra fordításának.

06.16. Lajta Press
Simon Zsuzsanna'56-os magángyűjteménye a Magyar utcán
Belvárosi Üzletkör, KultUtca

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megjelent '56-os könyvek, kiadványok, újságok bemutatása a Magyar utcán szabadtéri kiállítás keretében. Simon Zsuzsannának egyébként nem ez volt az egyetlen kiállítása a Kult Utcán. Öt éven keresztül bemutatta minden egyéb más gyűjteményét is (fotó, érem, szalvéta, helytörténet,iskolatörténet, környezetvédelem, Trianon, stb ...) a nagyszámú érdeklődőnek. '56-ost többet is rendezett. Mindenesetre ez a 2017. június 16-ai volt az utolsó. Többet nem hívták.

06.16. HÍR14 Mosonvármegye
Öt éve ment el - In memoriam Székelyhidi László 1928-2012

Simon Zsuzsanna megemlékező írása Mosonmagyaróvár első, rendszerváltás utáni országgyűlési képviselőjéről, az ötvenhatos sortűz áldozatai, mártírjai emlékének örökös őrzőjéről. 2012-ben posztumusz lett Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasa.

07.28. HÍR14 Mosonvármegye
1956-os emlékpont Feketeerdőn

A hivatalos emlékév végére készült el Feketeerdő különleges kivitelezésű emlékhelye. A járás települései közül egyébként még így is, hogy az emlékévben öt millió forintig lehetett pályázni jópáran nem pályáztak, s máig nincs méltó emlékhelyük, pedig ötvenhatos múltja mindegyiknek van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56 sajtója – Mosonmagyaróvár 2016-2017
  2019-07-22 04:10:52, hétfő
 
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját emlékévvé nyilvánította a kormány 2016. 02.25.-2017.06.16. között. A Magyar Szabadság Évének a közel másfél évre szüksége is volt a sok száz program, esemény, könyv, kiadvány, film, emlékhely, stb ... elkészítéséhez, avatásához, bemutatásához stb... a meghirdetett pályázati lehetőségeken keresztül.
Az alábbiakban Mosonmagyaróvár '56-os sajtójából válogatok az Emlékév (2016-2017) kapcsán a saját, papíralapú sajtógyűjteményemből. Leginkább helyi és megyei újságok megjelenései, cikkei, ajánlói fognak szerepelni egy -egy megjegyzéssel, kiegészítéssel. Az összeállítás időrendi sorrendet követ majd.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Imre bácsi
  2019-07-21 04:14:42, vasárnap
 
  Most, hogy határozatlan ideig bezár a könyvtárunk energetikai felújítás miatt, extrán, húsz darab könyvet lehet kölcsönözni. Azt gondoltam két részletben veszek ki én is annyit, hogy legyen mit olvasni később is. Az első körbe került Imre bácsi. Nem kéne, de már kezembe vettem Méray Tibor könyvét.: Imre bácsi - Nagy Imre közelről és a messzeségből.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ’56-os sajtógyűjtemény maradt
  2019-07-20 00:04:25, szombat
 
  Most, hogy az '56-os teljes gyűjteményemet (egy sor másik mellett) górcső alá vettem és sok mindent megsemmisítettem vagy elajándékoztam, az ötvenhatos sajtógyűjteményemet valahogy nem volt szívem felszámolni. Olyan szépen, mappákba, évek szerint van rendezve, hogy csak na! Szuper könyv lehetne csak a cikkekből!
Nem beszélve az oral history-ról, az elbeszélt történelemről, persze nem olyan sokból, mint a volt '56-os Intézetnek, de azért készítettem én is néhányat.
És persze vannak még külön tematikus sajtó- és dokumentum gyűjteményeim is, mint például a Laktanya Múzeumé 2005-2019,
s miután 2019. aug.23-án egy éve lesz, hogy felgyulladt a határőr laktanya, ennek kapcsán mindenképp áttekintést írok az elmúlt egy év történéseiről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rokop József nevét őrizné az utca
  2019-07-19 06:31:15, péntek
 
  A Kisalföld megyei napilap 2019.07.18-ai számában jelent meg egy cikk, Rokop József nevét őrizné az utca címmel. Nagyon tiszteletreméltó kezdeményezése ez Tihanyi Lászlónak és a Szigethy Attila Társaságnak.

Rokop Józsefről én magam is kétszer emlékeztem meg itt a blogomban.

Egyszer 2017. 08.25-én írtam róla és kerestem meg a sírját Nagycenken,

egyszer meg 2018. 04.15-én írtam róla az általa létrehozott Szigethy Attila Alapítvány kapcsán.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itthon nyaralok
  2019-07-18 08:54:36, csütörtök
 
  Már, ha annak számít, hogy két hete nem bírok kikeveredni egy bedurrant mandulagyulladásból és annak bájos kíséretéből. Gyógyszerre többet költöttem a nyári szünetben, mint sörre. Na, jó. Fagyira. Igaz, valamire úgyis köll szórni a lóvét. Nem sör, nem fagyi. Tabletta, köptető, szippantó ... Majd csak elmúlik!

Közben, meg már előtte is csinálom a nagy rendrakást, szanálást, szortírozást, gyűjteményeim felszámolását. Lélegezzen már fel a ház, a kert, a melléképület, s persze én is. Haladok, haladok, de még mindig elképesztő a mennyiség, amit az ember az élete, a munkája során összegyűjt, szeret, félt, őriz, aztán egyszer csak értelmetlenné, hasznavehetetlenné, feleslegessé válik. Aztán szórja ki, tépi miszlikre, zárja dobozokba, törli a gépéről, stb ...

S, amint ez megvan, abban a pillanatban pont az kellene, pont azt kérné valaki, pont vele álmodsz, stb ..., de ezeket visszahozni már nincs mód. Amit elengedtem, azt már nem hozom vissza. Végül is nem ez a nehéz, hanem az út addig. Mert az eltarthat, akár harminckét évig, huszonhétig vagy tizenkettőig, vagy ötig vagy ...

S mire kicsit jobb lenne a közérzetem, érkeznek az újabb és újabb gondolkodnivalók.
A legújabb Reisinger Attila Veteránok c. könyvében olvasott ,,szenzáció", hogy Szamuely Tibort a mosoni zsidó temetőben temették el anno. Nem részletezve Sz. bűnlajstromát, közelünkben véghezvitt gyilkosságait ( Sopron, Csorna, Nagycenk ...), vérlázító, ha ez igaz.
Ha meg nem, akkor az, hogy ez nyomtatásban megjelenhetett, s most már a megyei napilapban is.

Eldöntendő kérdés, hogy tényleg a mosoni zsidó temető halottja-e Szamuely Tibor? Írtam, beszéltem többekkel. Nem, ez csak legenda írják, mondják. Velük szemben viszont ott az író leírása.
Ha így van, ha úgy van, ez mind Mosonmagyaróvárra, mind a mosoni zsidókra rossz fényt vet. Az utóbbiakra azért is különösen, mert ahogy olvasni, Sz.-t több helyen nem engedték eltemetni, volt, hol kihantoltatták a tetemét és el kellett onnan vinni. A mosoni zsidók meg eltemették? És azóta is őrzik?

Mosonmagyaróvár is nagyon rosszul jön ki a történetből, akár igaz, akár nem. Hírnevének, megítélésének rongálása a ,,sztori", hisz egy megvetett, többszörös gyilkost rejteget évtizedek óta. A történettől el kell határolódni, az igazságot pedig feltárni.

Úgy gondolom az író átlépett egy határt.

Hegyeshalmiként, munkásságát Mosonmagyaróvár polgármestere 2015-ben Polgármesteri Elismerő Oklevéllel díjazta, 2018-ban pedig Győr-Moson-Sopron megye kulturális életében betöltött szerepéért, magas színvonalú prózaírói tevékenységéért Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vett át a földművelésügyi minisztertől Március 15-e alkalmával.

Jómagam, 2017-ben az 1956-os online kiadvány sorozatom tizedik részét szenteltem neki, az akkor megjelent legújabb '56-os könyve kapcsán, ,,1956-os emlékmegőrzés Reisinger Attila: A Lajta menti forradalom című regénye mentén" címmel. A huszonhárom oldalas kiadvány bevezetésében az alábbiakat írtam: A tizedik rész Reisinger Attila hegyeshalmi író, A Lajta menti forradalom című kisregényéről, annak valós szereplőiről szól. Az író az Aranypor c. térségi irodalmi periodika 2017. tavaszi jubileumi mellékletében rendkívül szerényen és szűkszavúan mutatkozik be: ,,Hegyeshalomban születtem 1947-ben. Jelenleg is ott élek. A hetvenes évek óta írok prózát. Első írásaimat különféle folyóiratok közölték. 2005-től kisregényeket írok. Köteteim alapvetően történelmi-lélektani regények, amelyek elsősorban szülőföldem múltját dolgozzák fel. A cselekmény mindig megtörtént eseményen alapszik; a szereplők, a helyszínek valódiak. Legutóbbi kötetem - A Lajta menti forradalom -, az ötvenhatos mosonmagyaróvári sortűz hatvanadik évfordulójára jelent meg." Reisinger Attilának a 2016-ban megjelent kisregénye a tizenharmadik volt, melyek közül több, szintén az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos. Az író, a Magyar Írószövetség tagja, Mosonmagyaróvár Polgármesteri Elismerő Oklevelese. Kiadója, a Magyar Napló Legsikeresebb szerzője díjas lett 2016-ban. 2017-ben tizennegyedik könyve Út Nyugatra címmel jelent meg.

Nagyon szomorú vagyok, hogy ennyi kötet, ismertség, elismerés után Reisinger Attila egy olyan történettel állt elő, ami mind vele kapcsolatosan, mind a várossal kapcsolatosan komoly erkölcsi aggályokat vet fel, egyben felveti a kérdést, hogy az eddig feldolgozott szülőföldi múlt, cselekmény, megtörtént esemény, valódi szereplő, valódi helyszín milyen forrásokból, kutatásokból eredtek, s hogy vajon mi lesz a következő ,,dobása"?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határozatlan ideig zárva
  2019-07-17 03:46:08, szerda
 
  Jövőhét péntekig lesz már csak nyitva a helyi könyvtárunk, ugyanis jó nagy késéssel, de elkezdődik a fűtés, világítás felújítás és ablakcsere. A kitett táblán 167 millió Ft-os pályázati összeg szerepel. Több hónapos zárva tartás várható, úgyhogy jól be kell spájzolni könyvekből az 'ínséges időkre". Remélem
aztán az új köntös, némi tartalom bővítéssel is fog járni mind az újságok, mind a könyvek tekintetében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os online kiadványsorozatom
  2019-07-16 15:30:57, kedd
 
  Simon Zsuzsanna 1956-os online kiadványsorozata

Tartalomjegyzék

1.rész Válogatás a ,,Magyar Szabadság Éve 1956-2016" mosonmagyaróvári eseményeiből

2. rész Válogatás Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkész,'56-os mártír mosonmagyaróvári és levéli emlékezetéből

3. rész Válogatás Magyar Katalin (1940-1956)
mosonmagyaróvári emlékezetéből

4. rész Válogatás a mosonmagyaróvári
'56-os emlékpark - Gyásztér történetéből (1989-1992)

5. rész Válogatás Mosonmagyaróvár
Gyásznapi beszédeiből 2014-2015

6.rész Válogatás Jánossomorja, Lébény, Halászi, Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár 1956-os emlékhelyeiből

7. rész Válogatás Mosonmagyaróvár mosoni temetőjében tartott 1956-os megemlékezésekből

8. rész Válogatás a mosonmagyaróvári
1956-os Mártírok Emléknapja eseményekből 2010-2017

9. rész Válogatás 1956-os mosonmagyaróvári előadásokból, kiállításokból, könyvbemutatókból 2010-2015

10. rész 1956-os emlékmegőrzés Reisinger Attila: A Lajta menti forradalom című regénye mentén

11. rész A mosonmagyaróvári kórház szerepe az 1956. október 26-ai sortűz sebesültjeinek ellátásában

12. rész A Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia '56-os hősi halottainak emlékezete 1989-1991 - Prof. Dr. Kuroli Géza dékán (1936-2016) emlékére

13. rész Ötvenhat andaui/mosontarcsai emlékezete 1966-2016

14. rész Válogatás az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett mosonmagyaróvári és környéki megemlékezésekből

15. rész Ötvenhatunk vásznon és papíron - 1956-os verseskötet

16. rész Ekker László 1956-os emlékei, versei, írásai

17. rész Fehér János '56-os élettörténete

18. rész Zob Álmos '56-os élettörténete

19. rész In memoriam Dr. Székelyhidi László 1918-2012

20. rész Kiss László Valér '56-os élettörténete

21. rész Apám emlékére - In memoriam Németh Boldizsár 1928-2007

22. rész Az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz emlékezetének képi megörökítője, Erdélyi János filmrendező

23. Böröndi Lajos '56-os versei - verseskötet

24. Simon Zsuzsanna '56-os versei

25. Cser Zoltán (1950-2002) mosonmagyaróvári költő emlékére

26. Kreizer Sándor (1934-1956) emlékére

Letölthetők a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldalról
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás Moson Megyei Tárlat 2019-re
  2019-07-15 07:03:31, hétfő
 
  FELHÍVÁS - MOSON MEGYEI TÁRLAT 2019
2019. szeptember 6. - szeptember 29.
Hansági Múzeum

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum pályázatot hirdet Mosonmagyaróvárott és a Mosonmagyaróvári Járásban élő vagy innen elszármazott képző- és iparművészek számára.

A pályázat beadásának feltételei:

1. Minden alkotó maximum két, 2018/19-ben készült alkotást adhat be az alábbi műfajokban:
grafika (kiállításra alkalmas módon, paszpartuban, keretben) - maximum 700x1000 mm méretben,
festmény - maximum 100x150 cm méretben,
plasztika - maximum 1 m² alapterületen,
iparművészeti alkotás (textil, üveg stb.) - maximum 2 m² alapterületen.

2. A pályamunkákon kérjük feltüntetni a mű címét, méreteit, technikáját, valamint az alkotó nevét, postacímét és egyéb elérhetőségét (telefon, e-mail cím).

Az alkotások beadásának helye és időpontja:
Mosonvármegyei Múzeum (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 1.)
2019. augusztus 26., hétfő, 10.00-15.00 óra között

A kiállításra javasolt művekről szakmai zsűri dönt, amely egyben javaslatot tesz a díjak odaítélésére is. A zsűri döntéséről e-mailben értesítjük az alkotókat.

A beadott alkotások - a kiállítás lebontása után - 2019. október 1-én és 2-án 10.00-15.00 óra között vehetők át a Mosonvármegyei Múzeumban (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 1.).

A megnyitó helyszíne és időpontja:
Mosonvármegyei Múzeum (Mosonmagyaróvár, Szent István király út 1.)
2019. szeptember 6. 17:00 óra

A kiállítás megtekinthető 2019. szeptember 6. és szeptember 29. között hétfő kivételével 10.00-től 18.00 óráig.

Információ: hansagi@hansagimuzeum.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb '56-os montázsok
  2019-07-14 05:53:13, vasárnap
 
  Földes Gábor, Tihanyi Árpád, Gulyás Lajos, Szigethy Attila mellett készítettem montázst az Akadémia és az ipari iskola hősi halottainak emlékére is. Feltöltöttem ide a blogom Képtárába is. A mappa címe Montázsok.De nyitottam egy új albumot nekik a saját facebook oldalamon is. Mindegyik montázs szépiás és egységes világosbarna képkeretben vannak. Szerintem szépek lettek. Ma folytatom a munkát.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 206 db bejegyzés
Összes: 2379 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 574
  • e Hónap: 9063
  • e Év: 59535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.