Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Beszédem a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján
  2015-03-05 12:55:23, csütörtök
 
   
  ,,Kiáltanod kell nap-nap azokért,
kiket örökre elnémítottak." - szólít fel bennünket Tollas Tibor költő Sose szabadulva című versében.

Tisztelt Megemlékezők!

Igen, jegyezzük meg ezt a mondatot, hiszen világszerte, az 1997-es Kommunizmus fekete könyve alapján száz millió emberre, de csak magyar részről és itt az egész Kárpát-medencére is kell gondolnunk, százezrekre emlékezünk ma, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Az idehaza hivatalosan 2000. óta létező emléknapra manapság elnevezői is kellő odafigyeléssel készülnek, de már települési önkormányzatok, megyei jogú városok, egyéb intézmények, kiállítóhelyek s a média is tematikus napot, kiállítást, előadást, megemlékezést szervez. Külön jelentőséggel bír idén, hogy a kormány 2015-öt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, november 25-ét pedig a Szovjetunióba hurcoltak emléknapjának. A mai napon pedig a Parlamentben a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága és a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások Szervezete tartott konferenciát Trauma és tabu címmel.

Tisztelt Egybegyűltek!

Ezen a napon azonban emlékezünk még azokra is, akik az ötvenes évek elején létrehozott internáló- , kényszermunka táborokban, börtönökben sínylődtek, vesztették vagy vették el életüket.
E kor áldozatainak emlékét is ma már szerencsére több szervezet őrizheti.

Az egyik ilyen a Hortobágyi Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Egyesülete, melynek alapvető célja, hogy ezek a hortobágyi táborhelyek ne vesszenek el az idő homályában, hanem emlék - és kiállítóhelyek, emlékművek figyelmeztessenek a sok-sok szenvedésre, hisz ezekbe a táborokba kényszerítettek száma elérte a tízezer főt. Ezen emlékezet megőrzését szolgálja az is, ha a túlélők, még ha az utolsó pillanatban is, de papírra vetik élettörténetüket. Erre szép példa Hantó Zsuzsa történész Haramiák és Emberek című könyve, mely mintegy négyszáz oldalon keresztül ismerteti a Magyar Gulágon szenvedők visszaemlékezéseit.

Míg Hantó könyve a hortobágyiakra fókuszál, addig Ilkei Csaba, Internálótáborok Kistarcsától Recskig című, mintegy 340 oldalas könyve az átfogó emlékezet megőrzését szolgálja.
A szerzői kiadásban megjelent munka letölthető az internetről.

S, ahogy Ilkei már könyvének címében is megemlíti Recsket, nekem is beszélnem kell róla. Arról a büntető - haláltáborról, amely 1950-1953 között a legkegyetlenebb volt Magyarországon. Helyén ma nemzeti emlékparkot hozott létre a Recski Szövetség, melynek elnöke Krasznay Béla volt recski fogoly, aki igen hajlott kora, kilencvenkét éve ellenére ma is rendíthetetlenül őrzi társai emlékét. Előremutató, hogy a recski tábornak is van ismert kutatója. Ő Bank Barbara történész, aki egyben a kormány által, a kommunista diktatúra működésének feltárására 2014-ben létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottságának is a tagja.

De tudnunk kell a Magyar Politikai Foglyok Szövetségéről, a POFOSZ-ról, ahogy az 1956-os forradalom emlékét őrző 56-os Szövetségről, az 1956-os Pesti Srác Alapítványról vagy a Corvin-közi Bajtársi Közösségről is.

Az említett szervezetek mellett azonban vannak olyan kutatóhelyek és intézetek is, melyek régebbről vagy csak a közelmúlttól foglalkoznak az emlékezet megőrzésével.

A korábbiak közül érdemes megemlíteni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, illetve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, a legújabbak közül pedig a VERITAS Történetkutató Intézet 1945 utáni kutatócsoportját, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet, a RETÖRKI-t, melynek kutatóitól két új könyvet is találni a témában. Az egyik a Politikai túlélés művészete, mely arra keresi a választ, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP), mint a pártállami diktatúrát irányító, 800 ezres taglétszámú Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódja és örököse, hogyan élhette túl a '89-es rendszerváltást. A másik pedig a Nagy Imre kód című munka, mely a mártír miniszterelnök és társai 1989. június 16-ai újratemetésével kapcsolatos állampárti döntéshozatalok kulisszatitkaiba nyújt betekintést.

A kiállítóhelyek legismertebbje nyilván a 2002 óta működő Terror Háza Múzeum Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatt, de vidékről is jó lesz megjegyezni és felkeresni a hódmezővásárhelyi Emlékpontot , a Nógrád megyei Hugyag községbeli kiállítóhelyet vagy a Pongrácz Gergely által létrehozott kiskunmajsai illetve a Fekete Pál által létrehozott békéscsabai '56-os múzeumokat.

Tisztelt Emlékezők!

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a börtönbe vetett, internált, kivégzett ötvenhatosok mellett meg kell emlékeznünk ezen emberek családjairól is, akiket megbélyegeztek, akiknek az életét tették tönkre, akiknek a gyerekeit nem engedték továbbtanulni stb.
S ez a stigma nem került le róluk a maximum 1963 -as amnesztia után sem. Maradtak másodrendű, megfigyelt állampolgárok hazájukban. S ez már bőven maga a Kádár -rendszer, a későbbi gulyáskommunizmus, a legvidámabb barakk időszaka, mely tartott az 1990-es rendszerváltásig, de
ha elolvassuk a Hamvas Intézet munkafüzeteit vagy megnézzük a Lejáratás és bomlasztás - A hálózat örök című dokumentumfilmet, akkor belátjuk, hogy annál sokkal hosszabb ideig, mondhatni napjainkig tartó folyamatról van szó.

Tisztelt Megemlékezők!

Nekünk, mosonmagyaróváriaknak a mai emléknap elsősorban, ahogy az október 26-ai, a november 4-ei vagy a június 16-ai is az 1956-os sortűz emlékét jelenti. A sortűz áldozatainak, mártírjainak emlékezete 1989 után már soha nem halványulhat el ebben a városban. Ezért él az 56-os Egyesület, ezért vette fel a helyi kollégium Gulyás Lajos 56-os mártír nevét. Ma leginkább ők a legfőbb emlékmegőrzők. Amíg ők léteznek, biztosan lesznek kiállítások, előadások és február 25-ei megemlékezések is.

Tisztelettel felkérem hát az 56-os Egyesületet, hogy helyezze el az emlékezés koszorúját, majd közösen gyújtsuk meg az emlékezés mécseseit.


Megj.: A beszéd 2015. február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, a magyaróvári temető 1956-os emléktáblájánál hangzott el.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: élettörténetüket, dokumentumfilmet, kutatócsoportját, kényszermunkások, rendszerváltásig, internálótáborok, kulisszatitkaiba, rendíthetetlenül, állambiztonsági, kényszerítettek, rendszerváltást, döntéshozatalok, legkegyetlenebb, újratemetésével, emléktáblájánál, rendszerváltás, odafigyeléssel, önkormányzatok, történetkutató, miniszterelnök, legismertebbje, kiállítóhelyek, szovjetunióban, kiállítóhelyet, magyarországon, hortobágyiakra, megbélyegeztek, közalapítványt, megemlékezések, haláltáborról, emlékmegőrzők, továbbtanulni, szövetségéről, bizottságának, megemlékezést, alapítványról, egész Kárpát-medencére, ötvenes évek, táborokba kényszerítettek, utolsó pillanatban, hortobágyiakra fókuszál, szerzői kiadásban, legkegyetlenebb volt, kommunista diktatúra, 1956-os forradalom, 1956-os Pesti, említett szervezetek, közelmúlttól foglalkoznak, emlékezet megőrzésével, korábbiak közül, legújabbak közül, másik pedig, Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, Tollas Tibor, Tisztelt Megemlékezők, Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, Tisztelt Egybegyűltek, Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Egyesülete, Hantó Zsuzsa, Magyar Gulágon, Ilkei Csaba, Kistarcsától Recskig, Recski Szövetség, Krasznay Béla, Bank Barbara, Emlékezet Bizottságának, Magyar Politikai Foglyok Szövetségéről, Pesti Srác Alapítványról, Corvin-közi Bajtársi Közösségről, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, VERITAS Történetkutató Intézet, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet, Magyar Szocialista Párt, Magyar Szocialista Munkáspárt, Nagy Imre, Terror Háza Múzeum Budapesten, Pongrácz Gergely, Fekete Pál, Tisztelt Emlékezők, Hamvas Intézet, Gulyás Lajos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  Irgalom és ítélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Radikális szeretet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem méltó hozzád  Adakozás  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Zilahy Lajos gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Hiányzik  Alvó cicák  George Byron - Ahogy itt jár -...  Reggel van  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Esti kép  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Bounty krémes  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Zilahy Lajos gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Csak a fogyatkozás látható  Miért kiabálunk amikor dühösek...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Őrizkednünk kell...  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete István - Akác  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egész Kárpát-medencére, ötvenes évek, táborokba kényszerítettek, utolsó pillanatban, hortobágyiakra fókuszál, szerzői kiadásban, legkegyetlenebb volt, kommunista diktatúra, 1956-os forradalom, 1956-os Pesti, említett szervezetek, közelmúlttól foglalkoznak, emlékezet megőrzésével, korábbiak közül, legújabbak közül, másik pedig, mártír miniszterelnök, hódmezővásárhelyi Emlékpontot, kommunizmus áldozatainak, börtönbe vetett, életét tették, maximum 1963, legvidámabb barakk, 1990-es rendszerváltásig, hálózat örök, október 26-ai, 1956-os sortűz, sortűz áldozatainak, 56-os Egyesület, 56-os Egyesületet, emlékezés koszorúját, emlékezés mécseseit, beszéd 2015, élettörténetüket, dokumentumfilmet, kutatócsoportját, kényszermunkások, rendszerváltásig, internálótáborok, kulisszatitkaiba, rendíthetetlenül, állambiztonsági, kényszerítettek, rendszerváltást, döntéshozatalok, legkegyetlenebb, újratemetésével, emléktáblájánál, rendszerváltás, odafigyeléssel, önkormányzatok, történetkutató, miniszterelnök, legismertebbje, kiállítóhelyek, szovjetunióban, kiállítóhelyet, magyarországon, hortobágyiakra, megbélyegeztek, közalapítványt, megemlékezések, haláltáborról, emlékmegőrzők, továbbtanulni, szövetségéről, bizottságának, megemlékezést, alapítványról, szovjetunióba, emléknapjának, munkafüzeteit, állampolgárok, nyilvánította, kényszermunka, jelentőséggel, kistarcsától, kutatóhelyek, megemlékezők, kiskunmajsai, áldozatainak, parlamentben, megőrzésével, tisztelettel, foglalkoznak, közelmúlttól, elnémítottak, szövetségről, családjairól, konferenciát, egybegyűltek, halványulhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 324
  • e Hét: 452
  • e Hónap: 5333
  • e Év: 27386
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.