Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amire nem tudtam felmenni
  2015-11-05 15:21:57, csütörtök
 
   
  Bemutatták az Életreítéltek című filmet a Kisfogház történetéről

Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás kevéssé ismert, ám annál fontosabb helyszínét, a Kisfogházat mutatja be az Életreítéltek című dokumentumfilm, amelynek premierjét szerdán tartotta a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

November 4-e 2013 óta nemzeti gyásznap - emlékeztetett Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke, aki szerint annál méltóbban nem lehet emlékezni október hőseire, mint egy ilyen film vetítésével. Az alkotás az egykori áldozatok visszaemlékezésein keresztül mutatja be a Kisfogházat, ahol az 1956-os forradalom elítéltjei közül sokan raboskodtak. A Kisfogház a Budapesti Fegyház és Börtön (a Gyűjtőfogház) része volt, 68 magánzárkát és 156 közös zárkát foglalt magába. Az 1956-os forradalom leverését követően a népbíróságok 1963-ig mintegy 26 ezer embert ítéltek hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre vagy halálra, és a halálos ítéleteket legtöbbször a Kisfogház udvari részében hajtották végre.

A NÖRI elnöke kiemelte, hogy az egykori börtön története méltatlanul elfedett, ezért is indítványozta korábban az intézet, hogy a helyszín a Rákoskeresztúri Újköztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellája alkotta nemzeti emlékhely részévé váljon. A négy erős történetet bemutató, 53 perces filmben a szereplők egymást váltva jelennek meg saját otthonukban, majd az elbeszéléseikből kibontakozó, kronologikusan előrehaladó történet fokozatosan vezeti el a nézőt a múltból a jelenbe. “Véleményem szerint a film legmegrendítőbb része az, amikor a két egykori elítélt, Fónay Jenő és Regéczy-Nagy László személyesen is ellátogatnak szenvedéseik színhelyére, a Kisfogházba" - fogalmazott Radnainé Fogarasi Katalin.

Az egykori halálraítélt Fónay Jenő, a Széna téri felkelők egyik vezetője, a Magyar politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) alapítója, aki létrehozta a Kisfogház Emlékhelyet, Regéczy-Nagy László pedig Göncz Árpád egykori pertársa, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) elnöke. Mellettük szerepel a filmben Wittner Mária, az 1956 utáni megtorlás egyik legismertebb áldozata, aki 13 évet ült börtönben, valamint a kevéssé ismert egykori sorkatona, a komlói Puchert János is, akinek már csak egy hete volt hátra a leszerelésig, amikor kitört a forradalom, parancsot teljesítve harcokba keveredett, majd csak 1970-ben szabadult.

Szakértőként feltűnik a film elején Susa Éva igazságügyi szakértő, a gyászparcellák exhumálásainak egyik fő alakja, Rainer M. János történész, a Kisfogházban kivégzett és eltemetett Nagy Imre életrajzírója, valamint Radnainé Fogarasi Katalin is.

A NÖRI a filmre meghívásos pályázatot írt ki, amelynek győzteseként Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur készíthették el az alkotást. A NÖRI elnöke kiemelte: a tehetséges fiatalok nemrég végeztek dokumentumfilm-rendező szakon Almási Tamás osztályában, Szakonyi Noémi nemzetközi díjat nyert filmtervét a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja, Vincze Máté Artur diplomafilmjét pedig beválogatták a múlt hónap végén az Urániában megrendezett nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválra. A film operatőre Vincze Máté Artur és Vízkelety Márton, a zeneszerző Mátyássy Szabolcs.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc az igazságért való lázadás örök szimbóluma - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A fideszes képviselő a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az Életreítéltek című dokumentumfilmjének díszbemutatóján a huszonegyedik század egyik legnagyobb világtörténeti eseményének nevezte az 1956-os szabadságharcot és forradalmat, amelynek szerinte éppolyan része a szabadságharc vérbefojtása, mint az azt követő koncepciós perek és kettétört életutak. Gulyás Gergely szerint az Életreítéltek című dokumentumfilm olyan hősöket mutat be, akik egyszerre tettek tanúbizonyságot a nemzet és a szabadság iránti hűségükről, valamint halált megvető hősiességről. "A kommunisták ezt soha nem értették meg, ezért is váltott ki belőlük félelmet"- fogalmazott a politikus, hozzátéve, "a földi világ sokszor nem igazságos, ezért a hazához való hűség a hazát tartja meg és nem azt, aki hű hozzá".

Az Országgyűlés alelnöke aláhúzta, a nemzetnek örökké emlékeznie kell azokra, akik 1956-ban a hazáért haltak, illetve akiket bebörtönöztek, megnyomorítottak. Bennük testesül meg ugyanis mindaz, ami határokra tekintet nélkül nemzetté formálja a világon szétszóródott magyarság egészét - mondta Gulyás Gergely.

pestisracok.hu
2015.10.05.

Megj.: Fájó szívvel,de nem tehettem eleget a meghívásnak. Dolgoznom kellett. De azért itthon mi is megnéztünk két filmet a kollégistákkal. Az egyik A gyilkosokat néven nevezni című, a másik a Titkolt örökség című alkotás volt. Hamarosan egy 1957-es filmhez fogok hozzájutni. Ezt is megnézzük majd.
A Kisfogházban különben mi is jártunk s egy prezentációt is készítettünk róla. A linken keresztül elérhető:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megnyomorítottak, elbeszéléseikből, börtönbüntetésre, legmegrendítőbb, tanúbizonyságot, rákoskeresztúri, szabadságharcot, díszbemutatóján, dokumentumfilm, filmszínházban, gyászparcellák, kollégistákkal, diplomafilmjét, kronologikusan, exhumálásainak, világtörténeti, életrajzírója, életreítéltek, szétszóródott, szabadságharc, huszonegyedik, bebörtönöztek, emlékeztetett, indítványozta, készíthették, legismertebb, hősiességről, készítettünk, leszerelésig, kisfogházban, népbíróságok, szakértőként, történetéről, halálraítélt, országgyűlés, megrendezett, 1956-os forradalom, ilyen film, egykori áldozatok, népbíróságok 1963-ig, halálos ítéleteket, egykori börtön, négy erős, szereplők egymást, elbeszéléseikből kibontakozó, film legmegrendítőbb, egykori halálraítélt, filmben Wittner, 1956 utáni, kevéssé ismert, komlói Puchert, hete volt, Nemzeti Örökség Intézete, Uránia Nemzeti Filmszínházban, Radnainé Fogarasi Katalin, Budapesti Fegyház, Rákoskeresztúri Újköztemető, Fónay Jenő, Regéczy-Nagy László, Foglyok Szövetsége, Kisfogház Emlékhelyet, Göncz Árpád, Történelmi Igazságtétel Bizottság, Wittner Mária, Puchert János, Susa Éva, Rainer, Nagy Imre, Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur, Almási Tamás, Szakonyi Noémi, Magyar Nemzeti Filmalap, Vízkelety Márton, Mátyássy Szabolcs, Gulyás Gergely,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Mindent de mindent visszakap  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Vidámság  Különleges  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Borzasztó  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Kertem  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Egy párkányon  Az ember  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Különleges  Különleges  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  jó reggelt  Hamvas Béla  Magamnak  Az ember emlékekből áll  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  Paul David Tripp Április 15  Tanácsok egy pszichológustól  Alvó kislány  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen  Nagy és kis csodák  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Jázmin  Szép estét  Vidámság  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó cica  ajándék, mellyel meglepem  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Magamnak  Tanácsok egy pszichológustól  Szeretem ujjad karcsuságait, 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, ilyen film, egykori áldozatok, népbíróságok 1963-ig, halálos ítéleteket, egykori börtön, négy erős, szereplők egymást, elbeszéléseikből kibontakozó, film legmegrendítőbb, egykori halálraítélt, filmben Wittner, 1956 utáni, kevéssé ismert, komlói Puchert, hete volt, film elején, gyászparcellák exhumálásainak, filmre meghívásos, tehetséges fiatalok, múlt hónap, film operatőre, zeneszerző Mátyássy, igazságért való, fideszes képviselő, huszonegyedik század, 1956-os szabadságharcot, szabadságharc vérbefojtása, szabadság iránti, földi világ, hazához való, hazát tartja, nemzetnek örökké, hazáért haltak, világon szétszóródott, gyilkosokat néven, linken keresztül, megnyomorítottak, elbeszéléseikből, börtönbüntetésre, legmegrendítőbb, tanúbizonyságot, rákoskeresztúri, szabadságharcot, díszbemutatóján, dokumentumfilm, filmszínházban, gyászparcellák, kollégistákkal, diplomafilmjét, kronologikusan, exhumálásainak, világtörténeti, életrajzírója, életreítéltek, szétszóródott, szabadságharc, huszonegyedik, bebörtönöztek, emlékeztetett, indítványozta, készíthették, legismertebb, hősiességről, készítettünk, leszerelésig, kisfogházban, népbíróságok, szakértőként, történetéről, halálraítélt, országgyűlés, megrendezett, szenvedéseik, igazságtétel, győzteseként, gyűjtőfogház, ellátogatnak, prezentációt, vérbefojtása, beválogatták, forradalmat, kommunisták, raboskodtak, otthonukban, vetítésével, kisfogházat, előrehaladó, kibontakozó, fokozatosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 562
  • e Hét: 3708
  • e Hónap: 4170
  • e Év: 26223
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.