Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Május 14. Emlékhelyek Napja, de nem Mosonmagyaróváron
  2016-04-25 05:18:45, hétfő
 
   
  A Nemzeti Örökség Intézete egyéni kezdeményezésében és saját szervezésében május 14-én, Emlékhelyek Napját hirdetett és tart országosan valamennyi nemzeti- és történelmi emlékhelyünkön. A szervezet weboldalán könnyedén nyomon követhetők mind nemzeti ( 14 darab), mind történelmi (46 darab) emlékhelyeink.
http://nori.gov.hu/nemzeti-emlekhelyek/ és http://nori.gov.hu/tortenelmi-emlekhelyek/

Mosonmagyaróvár '56-os történelme okán, 2011-ben került be a történelmi emlékhelyek sorába.

A kitüntetett cím Szabó Miklós volt polgármester, majd önkormányzati képviselő és társa/társai munkájának sikere.

Erről az alábbi jegyzőkönyv is tanúskodik, mely készült Mosonmagyaróváron, 2012. február 2-án 13 órakor a Képviselő-testület ülésén a városháza I. emeleti nagytanácstermében.

,, Napirend előtt

Szabó Miklós képviselő: Mosonmagyaróvár számára öröm, hogy sikerrel járt eddigi
munkájuk, hiszen 2011. november 7-én elfogadta a Parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását, amely bevezette a nemzeti és történelmi emlékhelyek fogalmát. Ezzel a Mosonmagyaróvári 56-os határőr laktanya és az előtte lévő terület olyan illusztris helyre került, mint az egri vár, az esztergomi vár, vagy a Terror Háza Múzeum stb. Ez komoly lehetőséget rejt magában, hiszen azzal, hogy a törvény mellékletében a gyásztér felsorolásra került, nyilvánvalóan a pályázati források is könnyebben nyílnak majd meg és sikerrel járhat a város egy méltó emlékhely létrehozására.
Több évig tartó előkészítő munkának az eredménye ez a rangos cím. Szól az előzményekről. 2005. őszén a Kisalföld című napilapban Vida István tanár, újságíró vetette fel egy emlékhely létrehozását az 50. évforduló közeledtével. Ezt követően Hiller István akkori kultusz miniszterrel Sopronban egy rendezvényen találkozott, ahol kért személyes találkozóra lehetőséget. Ez létre is jött, amelyen hárman vettek is részt, Vida István, Sólyom Tibor és jómaga. A miniszter Boros Péterhez, a Kegyeleti és Emlékhely Bizottság elnökéhez irányította őket, akivel sikerült hármasban találkozniuk, s kérték, hogy Mosonmagyaróvár kerüljön be a mellékletbe. Még ebben az évben részt vettek a Hadtörténeti Múzeumban a bizottság által rendezett konferencián, ahol tájékoztatót tartottak a konferencia hallgatóinak Mosonmagyaróvár 56-tal kapcsolatos eseményekről és a tervekről.
2009. október 26-án - meghívásukra - Mosonmagyaróváron járt a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság és annak elnöke Boros Péter tartott a megemlékező beszédet. Itt járt a Terror Háza Múzeum igazgatója is, Schmidt Mária, akit arra kértek, hogy nagy tapasztalata lévén egy olyan tervet próbáljanak meg készíteni, amely minimális költséggel üzemeltethető és méltó emléket állít az 56-os áldozatoknak. Valóban impozáns tervet készítettek, amely minimális költségekkel üzemeltethető és működtethető. Részletekről nem beszélhet, mert titoktartási kötelezettség kötelezi.
Az utóbbi másfél évben nem tudja, hogy történt-e valami ebben az ügyben. Schmidt Mária 2011-ben itt járt, hiszen Ő mondta a megemlékező beszédet október 26-án. Elmondja, hogy nyilván Sólyom Tibornak és neki munkaköri kötelessége volt, Vida István tanár, újságírónak nem volt kötelessége. Senki nem kapott egy fillért sem a tevékenységért. Ezúton is köszönetét fejezi ki a segítségért. A héten Boros Péter miniszterelnök úrnak is megköszönte a támogatását. Kéri a városvezetést, hogy ezt levélben is tegye meg a bizottság elnökének, hiszen neki nagy szerepe van abban, hogy ez a törvény elkészült, illetve a mellékletben Mosonmagyaróvár is szerepel. Azt javasolja, hogy újra melegítsék fel a vonalat, hiszen most már más pozícióból indul a város ezen a téren. Jövő héten személyesen is köszönetét fejezi ki Boros Péter úrnak.

Dr. Nagy István polgármester: köszöni mindazoknak, akik támogatták és segítik a nemes cél
megvalósítását. Boldog volt, amikor a törvény szavazásán részt vehetett és megszavazhatták, hogy Mosonmagyaróvár bekerült a történelmi emlékhelyek közé. Új lehetőség nyílik arra, hogy Mosonmagyaróváron méltó emlékhely alakulhasson az 56-os sortűz áldozatainak emlékére, tiszteletére. Reméli, hogy az elkövetkező időszakban mindaz a munka, ami elkezdődött az elmúlt 5-8 évben, az a következő években gyümölcsözővé válik és meg tud valósulni az emlékhely. Ennek drukkolnak. Kéri, hogy ki-ki a maga helyén segítse az ügy előmozdítását, mert így megy előre a város a siker útján. ,,


Az emlékhellyé válást a NÖRI egy emlékoszlop állításával is nyomatékosította szerte az országban. Ezek egységes megjelöléséről is ők gondoskodtak. A Gyásztérre 2014 nyarán helyezték ki a feliratos sztélét.

A Nemzeti Örökség Intézete 2016-ra is igyekezett valami egyedivel előállni. Ez lett az Emlékhelyek Napja 2016, melyet május 14-én országosan tartanak meg.

,,Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése.

Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban. ,,

A rendezvény helyszínekről jól lehet tájékozódni a facebook-on. Magam is kísérem az oldalt, s várom, hogy Mosonmagyaróvár történelmi emlékhelyével mikor jelenik meg. Különösen MI , hisz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából kötelességünk is részt venni rajta.

De úgy tűnik, hogy ezt várhatom! Legutóbbi érdeklődésemre azt írták, hogy ,,a mosonmagyaróvári emlékhely idén nem tudott csatlakozni az Emlékhelyek Napja rendezvényhez. Emiatt május 14-re nem készülnek programokkal. ,,

Nagyon szeretném tudni, hogy ki/kik és milyen alapon döntött/döntöttek úgy, hogy az '56-os történelmi emlékhelyünkkel nem veszünk részt az Emlékhelyek Napján!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, nyomatékosította, mosonmagyaróvár, emlékhelyünkkel, megszavazhatták, tevékenységért, népszerűsítése, emlékhelyünkön, miniszterelnök, érdeklődésemre, megvalósítását, megjelöléséről, gyümölcsözővé, létrehozására, kötelezettség, helyszínekről, rendezvényhez, városvezetést, üzemeltethető, önkormányzati, mellékletében, magyarországi, nyilvánvalóan, szabadságharc, szervezésében, kötelességünk, előzményekről, emlékhelyével, emlékhelyeink, előmozdítását, miniszterrel, rendezvényen, közeledtével, alakulhasson, költségekkel, tájékoztatót, szervezet weboldalán, történelmi emlékhelyek, kulturális örökség, előtte lévő, törvény mellékletében, gyásztér felsorolásra, pályázati források, méltó emlékhely, emlékhely létrehozását, rendezvényen találkozott, miniszter Boros, évben részt, bizottság által, konferencia hallgatóinak, megemlékező beszédet, olyan tervet, Emlékhelyek Napja, Nemzeti Örökség Intézete, Emlékhelyek Napját, Szabó Miklós, Terror Háza Múzeum, Vida István, Hiller István, Sólyom Tibor, Boros Péterhez, Emlékhely Bizottság, Hadtörténeti Múzeumban, Nemzeti Kegyeleti, Boros Péter, Schmidt Mária, Sólyom Tibornak, Nagy István, Különösen MI, Emlékhelyek Napján,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A csend aranyat ért  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Ha nyitott vagy  Képes idézet !  A nagyhét eseményei  Kékfestőről pár szóban  Az izmaink nem csak testmozgás...  A jó kedv a világon  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem jár  A szeretetről  Nárcisz  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Devecsery László - Húsvét  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Óraállítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Vérnyomáscsökkentés  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  Alvó cica  Rács mögé  Nem látom őket  Válaszok a halál után  Nem azt látja  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy hét kihagyás  Alvó baby  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Sir Andrew Lloyd Webber  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Rács mögé  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Nem látom őket  Amikor még kicsi voltál...  Esti képek  A nagy természet  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Sonka vásár  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Hibáztam már  Boldogság  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Szép estét  A pálma a győzelem és a diadal...  Manna OWell tollából  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztina b...  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Haja van  Nem jár  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Odaadja 
Bejegyzés Címkék
szervezet weboldalán, történelmi emlékhelyek, kulturális örökség, előtte lévő, törvény mellékletében, gyásztér felsorolásra, pályázati források, méltó emlékhely, emlékhely létrehozását, rendezvényen találkozott, miniszter Boros, évben részt, bizottság által, konferencia hallgatóinak, megemlékező beszédet, olyan tervet, 56-os áldozatoknak, utóbbi másfél, héten Boros, bizottság elnökének, törvény elkészült, mellékletben Mosonmagyaróvár, város ezen, törvény szavazásán, 56-os sortűz, elkövetkező időszakban, maga helyén, siker útján, emlékhellyé válást, emlékoszlop állításával, feliratos sztélét, esemény célja, emlékhelyek népszerűsítése, egyes emlékhelyek, köztudatba mindinkább, magyarországi emlékhelyek, rendezvény helyszínekről, 1956-os forradalom, mosonmagyaróvári emlékhely, mosonmagyaróvári, nyomatékosította, mosonmagyaróvár, emlékhelyünkkel, megszavazhatták, tevékenységért, népszerűsítése, emlékhelyünkön, miniszterelnök, érdeklődésemre, megvalósítását, megjelöléséről, gyümölcsözővé, létrehozására, kötelezettség, helyszínekről, rendezvényhez, városvezetést, üzemeltethető, önkormányzati, mellékletében, magyarországi, nyilvánvalóan, szabadságharc, szervezésében, kötelességünk, előzményekről, emlékhelyével, emlékhelyeink, előmozdítását, miniszterrel, rendezvényen, közeledtével, alakulhasson, költségekkel, tájékoztatót, tapasztalata, mellékletben, programokkal, eseményekről, polgármester, meghívásukra, hallgatóinak, hadtörténeti, áldozatainak, konferencián, gondoskodtak, részletekről, titoktartási, felsorolásra, találkozniuk, áldozatoknak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 523
  • e Hónap: 3921
  • e Év: 21741
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.