Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amiről a Kisalföld nem, de a Nógrád Megyei Hírlap igen
  2017-01-29 06:51:43, vasárnap
 
   
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendhagyó találkozások zajlottak sortüzeik okán a két test-vér város Mosonmagyaróvár és Salgótarján között. Ezekről a történelmi pillanatokról a Győr-Moson-Sopron megyei napilap egyszer sem, míg a Nógrád Megyei Hírlap sok-sok képpel, háromszor is írt. Íme:


Salgótarjániak a mosonmagyaróvári gyásznapon
2016. november 4.

Történelmet írt október 26-án a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád Megyei Szervezete. Salgótarjáni középiskolásokat utaztatott Mosonmagyaróvárra, abba a városba, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ugyanúgy a fegyvertelen tömegbe lőttek, és ahol a mindennapi emlékezet - dacolva a tudósi tárgyilagossággal, hűvösséggel - ugyanúgy több száz halottról beszél, mint a nógrádi megyeszékhelyen. Október 26. Szigetköz központjában a helyi önkormányzat határozata alapján gyásznap, hasonlóan a salgótarjáni december 8-hoz.

Mosonmagyaróvár/Salgótarján. A tanulmányi kiránduláshoz az adta az alkalmat, hogy a Pofosz Nógrád Megyei Szervezete megvalósítási lehetőséget kapott egy közös 1956-os szellemi vetélkedőre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton. A nyertes pályamunka eredményeként egy öt évvel ezelőtti gondolat valósulhat meg, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

A kétnapos tanulmányút szerves részét képezte a sokat szenvedett két város középiskolásai szellemi vetélkedőjének. A felkészülést segítette, új ismeretekhez és személyes élményekhez juttatta a fiatalokat.

Az úton Nógrád megye székhelye hét középfokú tanintézményének négy-négy fős csapatai vettek részt, kísérő, illetve felkészítő tanáraikkal, a Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, a hosszú utazásra egészségileg még képes tagjainak társaságában. Összesen negyvennégy személy vett részt a tanulmányi kiránduláson. S érdemes megemlítenünk, hogy a gyásznapi ünnepségen tiszteletét tette Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is, és a többi emlékezővel együtt koszorút helyezett el Rieger Tibor Golgota című szobránál.

A salgótarjáni középiskolások ugyanazt az utat járták be, mint amelyet 1956. október 26-án a határőrlaktanyához megtettek a fegyvertelen mosonmagyaróváriak (Fotó: S. Janka Erika)
A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében megvalósítandó középiskolás szellemi vetélkedő következő állomása a mosonmagyaróvári diákok salgótarjáni viszontlátogatása lesz december 8-án, az itteni gyásznapon. Ezután, december 12-én mind a két városban megrendezik a vetélkedőt, egyazon időpontban. A városi vetélkedők első három helyezettje képviseli majd települését a döntőben, jövő év február 25-én Budapesten, a Parlamentben.
(s-ok)


Irány a Parlament!
2016. december 14.

Hétfő délután 1956-os szellemi vetélkedőt rendeztek a Stécé Kávéházban, amelyen Salgótarján hat középiskolájának hét - négy-négy tanulóból álló - csapata mérte össze tudását. Ugyanebben az időspontban Mosonmagyaróváron, az ottani öt középfokú intézmény diákjai is versenybe szálltak egymással. Városunkból az első három helyezett - a Bolyai János Gimnázium lány-, valamint fiú csapata, illetve a Táncsics Mihály csoportja - jutott tovább az országos döntőbe, amelyet 2017. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak majd a Parlamentben.
Salgótarján. A rendezvény elején az ötlet kitalálójával, Sulyok Lászlóval, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének alelnökével beszélgettünk. Tudomást szereztünk arról, hogy a szervezetük pályázaton nyert a helyi, illetve a mosonmagyaróvári középiskolások szellemi vetélkedőjének lebonyolítására. Ennek a városi döntőjét rendezték meg hétfő délután.
Kifejtette továbbá, azért fontolgatta, majd valósította is meg ezt az ,,összecsapást", hogy a két sortüzet átélt település - amelyek annyit szenvedtek '56 miatt, továbbá bűnös városnak voltak kikiáltva - találkozzon, valamint megismerje egymás történetét. Mosonmagyaróváron október 26-án volt az a tragikus esemény, amely nálunk több mint egy hónappal később, azaz december 8-án történt meg.

Az alelnök hozzátette, mindkét helyen azt mondják, úgy él a köztudatban, hogy száznál több halott volt, azonban sehol sem tudják ezt papírokkal alátámasztani. A sortűznek ,,köszönhetően" az előbb említett városban ötvenöt halott, megyeszékhelyünkön pedig negyvenhat haláleset van anyakönyvezve. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok is megismerjék egymást, illetve a városok történelmét, továbbá kapcsolat, együttműködés, valamint barátság szülessen a két város között.
Miután megtudtuk ezeket az információkat, kezdetét is vette a közel két órán keresztül tartó verseny, amelyet Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezetett.
A nagy összecsapást megelőzően Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, illetve néhány hasznos gondolatot, tanácsot intézett a versenyzők felé.
Hangsúlyozta, hogy a szervezet, illetve az '56-osok, továbbá a salgótarjániak számára nagyon fontos esemény ez a vetélkedő. Megköszönte a diákok felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját is.
Mindezek után emléklapot, valamint plakettet adott át a zsűri elnökének, azaz dr. Bablena Ferencnek, a megyei közgyűlés alelnökének az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a salgótarjáni sortűz 60. évfordulójának emlékére.

A pontozók között szerepelt még Miklós Frigyesné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, valamint Sulyok László ötletgazda is.
Ezt követően pedig elkezdődött az izgalmas összecsapás, amelynek feladatai természetesen '56-ról szóltak. A szervezők próbálták úgy összeállítani a játéktípusokat, hogy ne legyenek unalmasak, továbbá kicsit szórakoztassa is a résztvevőket, illetve méltó legyen a forradalomhoz és szabadságharchoz is. A kilenc feladattípus között szerepelt villám-, illetve tesztkérdés, arcképek-, továbbá események felismerése, valamint rövidítések, fogalmak magyarázata.
Az összecsapás középpontjában Salgótarján, valamint Mosonmagyaróvár, a két sortűz által sújtott város állt. Előzetes feladatként volt meghirdetve egy 1956-os, A/3-as méretű plakát készítése, amely a forradalom szellemiségét, továbbá az erre való buzdítást fogalmazta meg.
A verseny végén a tanulók szellemileg elfáradva, azonban egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva várták az eredményhirdetést. Pár perc izgalmas várakozás után kiderült, mely három csapat képviselheti Salgótarjánt a Parlamentben megrendezendő döntőn.
Elsőként jutott tovább a Bolyai János Gimnázium II. számú csapata, azaz a fiúk. A képzeletbeli dobogó második fokára ugyanezen intézmény lánycsoportja állhatott. A harmadik helyet pedig a Táncsics Mihály tanulói ,,nyerték meg".
Az eredményhirdetést követően dr. Bablena Ferenc összegezte a versenyt, illetve szólt néhány kedves gondolatot a jelenlévőkhöz.
Gerhát Karina


Múltidézés mosonmagyaróváriakkal
2016. december 31.

Utolsó fázisában jár a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári középiskolások 1956-os szellemi vetélkedője, melyet a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete szervez a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a Magyar Szabadság Éve programsorozat keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

Salgótarján. A két város diákjai és '56-os szervezeteinek a tagjai már kölcsönösen részt vettek egymás, a gyilkos sortüzekre emlékező gyásznapi megemlékezésein. A vendégek - először a salgótarjániak, majd a mosonmagyaróváriak - együtt járták végig azt az utat (ha nem is teljes egészében), amelyet 1956. október 26-án az északnyugat-magyarországi város felvonulói, 1956. december 8-án pedig a nógrádi megyeszékhely tüntetői. A két sortűz kiváltó oka és eseménysora között meglepően sok a hasonlóság. Többek között ennek tételes számbavétele is témája a közös vetélkedőnek, melynek helyi tudáspróbáját december közepén már mind a két településen megtartották. Következésképp megvannak azok a csapatok is - erről lapunk egyik korábbi számában tájékoztattuk olvasóinkat −, amelyek résztvevői lesznek majd a döntőnek. Ennek időpontját és helyszínét tudatosan választották ki a szervezők. Ez pedig: 2017. február 25-e, illetve a budapesti Parlament. A nógrádi Pofosz-szervezet vezetősége ugyanis úgy gondolta, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja, illetve az ország háza méltó alkalom és hely egy ilyen, eddig még sosem volt rendezvény számára.

Most ugyan iskolai szünet van, befejezésével azonban az első három-három csapat számára folytatódik a komoly csapatmunka, a történelemtanárok által irányított felkészülés, a megadott irodalomjegyzék alapján. Reméljük, hogy a döntő jól sikerül majd a továbbjutott salgótarjáni csapatoknak, és szereplésükkel elégedettek lesznek mind az iskoláik, mind a Nógrád megyei Pofosz-szervezet, nem utolsósorban pedig saját maguk.
A vetélkedő történetéhez tartozik, hogy december 8-án, amikor a mosonmagyaróvári fiatalok és felnőttek, egy nagy autóbuszt megtöltve, Salgótarjánban jártak, történelmet írtak; épp úgy, mint október végén, amikor a salgótarjániak mentek el ugyanígy a mosonmagyaróvári gyásznapra. Ilyen még nem volt: sem a két város között, sem az ország más városai között. Az 1956-os sortüzek miatt megbélyegzett és oly sokat szenvedett két város lakói együtt, közösen idézték fel a múltat, és hajtottak fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt. A tragédia, a fájdalom és a gyász így forraszthat össze, így erősíthet közösségeket, és adhat érzelmi, szellemi muníciót a következő időszakokra, az újabb és újabb megemlékezésekhez. Mert a múltat nem szabad elfelejteni, még inkább nem szabad eltörölni. Abból tanulni kell: okos ember módjára.
...
(s-ok)

In.: nhc24.hu



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, szabadságharchoz, középiskolásokat, középiskolájának, tanintézményének, megemlékezésein, mosonmagyaróvár, megyeszékhelyen, irodalomjegyzék, lebonyolítására, megvalósítandó, középiskolásai, programsorozat, salgótarjániak, szervezeteinek, évfordulójának, középiskolások, szereplésükkel, vetélkedőjének, emlékbizottság, salgótarjánban, felejthetetlen, középpontjában, következésképp, játéktípusokat, polgármestere, befejezésével, szabadságharc, anyakönyvezve, tudáspróbáját, közalapítvány, szervezetének, tájékoztattuk, alátámasztani, szellemiségét, támogatásával, 1956-os forradalom, történelmi pillanatokról, mosonmagyaróvári gyásznapon, fegyvertelen tömegbe, mindennapi emlékezet, tudósi tárgyilagossággal, nógrádi megyeszékhelyen, helyi önkormányzat, salgótarjáni december, tanulmányi kiránduláshoz, közös 1956-os, nyertes pályamunka, 1956-os Emlékbizottság, kétnapos tanulmányút, sokat szenvedett, felkészülést segítette, Nógrád Megyei Hírlap, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, Nógrád Megyei Szervezete, Pofosz Nógrád Megyei Szervezete, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, Fekete Zsolt, Rieger Tibor Golgota, Janka Erika, Stécé Kávéházban, Bolyai János Gimnázium, Táncsics Mihály, Sulyok Lászlóval, Politikai Foglyok Országos Szövetsége, Simon Lajos, Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft, Bérczesi Mihályné, Pofosz Nógrád, Bablena Ferencnek, Miklós Frigyesné, Sulyok László, Bolyai János Gimnázium II, Bablena Ferenc, Gerhát Karina, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete, Magyar Szabadság Éve,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 20  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Garai Gábor - Takarítás  Minden harmadik...  Még csak most kezdődik a nap  Png ház  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Kellemes délutánt kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Erdőn  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  Alvó cicák  Egy bizonyos határt  Zilahy Lajos gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Png kislány  Fehér virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Gonosz démon-álarc  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Nagyi telefonál  210 éve született a SZÓZAT meg...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Jó éjszakát  Reménység és erő Krisztustól e...  A másik dolog,  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Png kislány  Paul David Tripp Április 21  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  A sors  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png kutya  Sokan azt tartják  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mindig jusson idő nevetni  Hogy lehet megtartani  Png cica  Illyés Gyula - Milyen hamar. 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, történelmi pillanatokról, mosonmagyaróvári gyásznapon, fegyvertelen tömegbe, mindennapi emlékezet, tudósi tárgyilagossággal, nógrádi megyeszékhelyen, helyi önkormányzat, salgótarjáni december, tanulmányi kiránduláshoz, közös 1956-os, nyertes pályamunka, 1956-os Emlékbizottság, kétnapos tanulmányút, sokat szenvedett, felkészülést segítette, úton Nógrád, hosszú utazásra, tanulmányi kiránduláson, gyásznapi ünnepségen, többi emlékezővel, salgótarjáni középiskolások, utat járták, magyar szabadság, mosonmagyaróvári diákok, itteni gyásznapon, városi vetélkedők, időspontban Mosonmagyaróváron, első három, országos döntőbe, kommunizmus áldozatainak, rendezvény elején, ötlet kitalálójával, szervezetük pályázaton, mosonmagyaróvári középiskolások, városi döntőjét, hónappal később, alelnök hozzátette, sortűznek &#8222, előbb említett, városok történelmét, nagy összecsapást, versenyzők felé, salgótarjániak számára, diákok felkészülését, tanárok áldozatos, zsűri elnökének, megyei közgyűlés, salgótarjáni sortűz, pontozók között, izgalmas összecsapás, szervezők próbálták, kilenc feladattípus, összecsapás középpontjában, forradalom szellemiségét, erre való, verseny végén, tanulók szellemileg, felejthetetlen élménnyel, képzeletbeli dobogó, harmadik helyet, eredményhirdetést követően, gyilkos sortüzekre, vendégek &#8211, nógrádi megyeszékhely, közös vetélkedőnek, budapesti Parlament, nógrádi Pofosz-szervezet, ország háza, első három-három, komoly csapatmunka, történelemtanárok által, megadott irodalomjegyzék, továbbjutott salgótarjáni, vetélkedő történetéhez, mosonmagyaróvári fiatalok, nagy autóbuszt, salgótarjániak mentek, mosonmagyaróvári gyásznapra, 1956-os sortüzek, ártatlan áldozatok, következő időszakokra, mosonmagyaróvári, szabadságharchoz, középiskolásokat, középiskolájának, tanintézményének, megemlékezésein, mosonmagyaróvár, megyeszékhelyen, irodalomjegyzék, lebonyolítására, megvalósítandó, középiskolásai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 240
  • e Hónap: 5121
  • e Év: 27174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.