Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amiről a Kisalföld nem, de a Nógrád Megyei Hírlap igen
  2017-01-29 06:51:43, vasárnap
 
   
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendhagyó találkozások zajlottak sortüzeik okán a két test-vér város Mosonmagyaróvár és Salgótarján között. Ezekről a történelmi pillanatokról a Győr-Moson-Sopron megyei napilap egyszer sem, míg a Nógrád Megyei Hírlap sok-sok képpel, háromszor is írt. Íme:


Salgótarjániak a mosonmagyaróvári gyásznapon
2016. november 4.

Történelmet írt október 26-án a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád Megyei Szervezete. Salgótarjáni középiskolásokat utaztatott Mosonmagyaróvárra, abba a városba, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ugyanúgy a fegyvertelen tömegbe lőttek, és ahol a mindennapi emlékezet - dacolva a tudósi tárgyilagossággal, hűvösséggel - ugyanúgy több száz halottról beszél, mint a nógrádi megyeszékhelyen. Október 26. Szigetköz központjában a helyi önkormányzat határozata alapján gyásznap, hasonlóan a salgótarjáni december 8-hoz.

Mosonmagyaróvár/Salgótarján. A tanulmányi kiránduláshoz az adta az alkalmat, hogy a Pofosz Nógrád Megyei Szervezete megvalósítási lehetőséget kapott egy közös 1956-os szellemi vetélkedőre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton. A nyertes pályamunka eredményeként egy öt évvel ezelőtti gondolat valósulhat meg, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

A kétnapos tanulmányút szerves részét képezte a sokat szenvedett két város középiskolásai szellemi vetélkedőjének. A felkészülést segítette, új ismeretekhez és személyes élményekhez juttatta a fiatalokat.

Az úton Nógrád megye székhelye hét középfokú tanintézményének négy-négy fős csapatai vettek részt, kísérő, illetve felkészítő tanáraikkal, a Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, a hosszú utazásra egészségileg még képes tagjainak társaságában. Összesen negyvennégy személy vett részt a tanulmányi kiránduláson. S érdemes megemlítenünk, hogy a gyásznapi ünnepségen tiszteletét tette Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is, és a többi emlékezővel együtt koszorút helyezett el Rieger Tibor Golgota című szobránál.

A salgótarjáni középiskolások ugyanazt az utat járták be, mint amelyet 1956. október 26-án a határőrlaktanyához megtettek a fegyvertelen mosonmagyaróváriak (Fotó: S. Janka Erika)
A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében megvalósítandó középiskolás szellemi vetélkedő következő állomása a mosonmagyaróvári diákok salgótarjáni viszontlátogatása lesz december 8-án, az itteni gyásznapon. Ezután, december 12-én mind a két városban megrendezik a vetélkedőt, egyazon időpontban. A városi vetélkedők első három helyezettje képviseli majd települését a döntőben, jövő év február 25-én Budapesten, a Parlamentben.
(s-ok)


Irány a Parlament!
2016. december 14.

Hétfő délután 1956-os szellemi vetélkedőt rendeztek a Stécé Kávéházban, amelyen Salgótarján hat középiskolájának hét - négy-négy tanulóból álló - csapata mérte össze tudását. Ugyanebben az időspontban Mosonmagyaróváron, az ottani öt középfokú intézmény diákjai is versenybe szálltak egymással. Városunkból az első három helyezett - a Bolyai János Gimnázium lány-, valamint fiú csapata, illetve a Táncsics Mihály csoportja - jutott tovább az országos döntőbe, amelyet 2017. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak majd a Parlamentben.
Salgótarján. A rendezvény elején az ötlet kitalálójával, Sulyok Lászlóval, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének alelnökével beszélgettünk. Tudomást szereztünk arról, hogy a szervezetük pályázaton nyert a helyi, illetve a mosonmagyaróvári középiskolások szellemi vetélkedőjének lebonyolítására. Ennek a városi döntőjét rendezték meg hétfő délután.
Kifejtette továbbá, azért fontolgatta, majd valósította is meg ezt az ,,összecsapást", hogy a két sortüzet átélt település - amelyek annyit szenvedtek '56 miatt, továbbá bűnös városnak voltak kikiáltva - találkozzon, valamint megismerje egymás történetét. Mosonmagyaróváron október 26-án volt az a tragikus esemény, amely nálunk több mint egy hónappal később, azaz december 8-án történt meg.

Az alelnök hozzátette, mindkét helyen azt mondják, úgy él a köztudatban, hogy száznál több halott volt, azonban sehol sem tudják ezt papírokkal alátámasztani. A sortűznek ,,köszönhetően" az előbb említett városban ötvenöt halott, megyeszékhelyünkön pedig negyvenhat haláleset van anyakönyvezve. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok is megismerjék egymást, illetve a városok történelmét, továbbá kapcsolat, együttműködés, valamint barátság szülessen a két város között.
Miután megtudtuk ezeket az információkat, kezdetét is vette a közel két órán keresztül tartó verseny, amelyet Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezetett.
A nagy összecsapást megelőzően Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, illetve néhány hasznos gondolatot, tanácsot intézett a versenyzők felé.
Hangsúlyozta, hogy a szervezet, illetve az '56-osok, továbbá a salgótarjániak számára nagyon fontos esemény ez a vetélkedő. Megköszönte a diákok felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját is.
Mindezek után emléklapot, valamint plakettet adott át a zsűri elnökének, azaz dr. Bablena Ferencnek, a megyei közgyűlés alelnökének az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a salgótarjáni sortűz 60. évfordulójának emlékére.

A pontozók között szerepelt még Miklós Frigyesné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, valamint Sulyok László ötletgazda is.
Ezt követően pedig elkezdődött az izgalmas összecsapás, amelynek feladatai természetesen '56-ról szóltak. A szervezők próbálták úgy összeállítani a játéktípusokat, hogy ne legyenek unalmasak, továbbá kicsit szórakoztassa is a résztvevőket, illetve méltó legyen a forradalomhoz és szabadságharchoz is. A kilenc feladattípus között szerepelt villám-, illetve tesztkérdés, arcképek-, továbbá események felismerése, valamint rövidítések, fogalmak magyarázata.
Az összecsapás középpontjában Salgótarján, valamint Mosonmagyaróvár, a két sortűz által sújtott város állt. Előzetes feladatként volt meghirdetve egy 1956-os, A/3-as méretű plakát készítése, amely a forradalom szellemiségét, továbbá az erre való buzdítást fogalmazta meg.
A verseny végén a tanulók szellemileg elfáradva, azonban egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva várták az eredményhirdetést. Pár perc izgalmas várakozás után kiderült, mely három csapat képviselheti Salgótarjánt a Parlamentben megrendezendő döntőn.
Elsőként jutott tovább a Bolyai János Gimnázium II. számú csapata, azaz a fiúk. A képzeletbeli dobogó második fokára ugyanezen intézmény lánycsoportja állhatott. A harmadik helyet pedig a Táncsics Mihály tanulói ,,nyerték meg".
Az eredményhirdetést követően dr. Bablena Ferenc összegezte a versenyt, illetve szólt néhány kedves gondolatot a jelenlévőkhöz.
Gerhát Karina


Múltidézés mosonmagyaróváriakkal
2016. december 31.

Utolsó fázisában jár a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári középiskolások 1956-os szellemi vetélkedője, melyet a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete szervez a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a Magyar Szabadság Éve programsorozat keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

Salgótarján. A két város diákjai és '56-os szervezeteinek a tagjai már kölcsönösen részt vettek egymás, a gyilkos sortüzekre emlékező gyásznapi megemlékezésein. A vendégek - először a salgótarjániak, majd a mosonmagyaróváriak - együtt járták végig azt az utat (ha nem is teljes egészében), amelyet 1956. október 26-án az északnyugat-magyarországi város felvonulói, 1956. december 8-án pedig a nógrádi megyeszékhely tüntetői. A két sortűz kiváltó oka és eseménysora között meglepően sok a hasonlóság. Többek között ennek tételes számbavétele is témája a közös vetélkedőnek, melynek helyi tudáspróbáját december közepén már mind a két településen megtartották. Következésképp megvannak azok a csapatok is - erről lapunk egyik korábbi számában tájékoztattuk olvasóinkat −, amelyek résztvevői lesznek majd a döntőnek. Ennek időpontját és helyszínét tudatosan választották ki a szervezők. Ez pedig: 2017. február 25-e, illetve a budapesti Parlament. A nógrádi Pofosz-szervezet vezetősége ugyanis úgy gondolta, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja, illetve az ország háza méltó alkalom és hely egy ilyen, eddig még sosem volt rendezvény számára.

Most ugyan iskolai szünet van, befejezésével azonban az első három-három csapat számára folytatódik a komoly csapatmunka, a történelemtanárok által irányított felkészülés, a megadott irodalomjegyzék alapján. Reméljük, hogy a döntő jól sikerül majd a továbbjutott salgótarjáni csapatoknak, és szereplésükkel elégedettek lesznek mind az iskoláik, mind a Nógrád megyei Pofosz-szervezet, nem utolsósorban pedig saját maguk.
A vetélkedő történetéhez tartozik, hogy december 8-án, amikor a mosonmagyaróvári fiatalok és felnőttek, egy nagy autóbuszt megtöltve, Salgótarjánban jártak, történelmet írtak; épp úgy, mint október végén, amikor a salgótarjániak mentek el ugyanígy a mosonmagyaróvári gyásznapra. Ilyen még nem volt: sem a két város között, sem az ország más városai között. Az 1956-os sortüzek miatt megbélyegzett és oly sokat szenvedett két város lakói együtt, közösen idézték fel a múltat, és hajtottak fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt. A tragédia, a fájdalom és a gyász így forraszthat össze, így erősíthet közösségeket, és adhat érzelmi, szellemi muníciót a következő időszakokra, az újabb és újabb megemlékezésekhez. Mert a múltat nem szabad elfelejteni, még inkább nem szabad eltörölni. Abból tanulni kell: okos ember módjára.
...
(s-ok)

In.: nhc24.hu 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, szabadságharchoz, középiskolásokat, középiskolájának, tanintézményének, megemlékezésein, mosonmagyaróvár, megyeszékhelyen, irodalomjegyzék, lebonyolítására, megvalósítandó, középiskolásai, programsorozat, salgótarjániak, szervezeteinek, évfordulójának, középiskolások, szereplésükkel, vetélkedőjének, emlékbizottság, salgótarjánban, felejthetetlen, középpontjában, következésképp, játéktípusokat, polgármestere, befejezésével, szabadságharc, anyakönyvezve, tudáspróbáját, közalapítvány, szervezetének, tájékoztattuk, alátámasztani, szellemiségét, támogatásával, 1956-os forradalom, történelmi pillanatokról, mosonmagyaróvári gyásznapon, fegyvertelen tömegbe, mindennapi emlékezet, tudósi tárgyilagossággal, nógrádi megyeszékhelyen, helyi önkormányzat, salgótarjáni december, tanulmányi kiránduláshoz, közös 1956-os, nyertes pályamunka, 1956-os Emlékbizottság, kétnapos tanulmányút, sokat szenvedett, felkészülést segítette, Nógrád Megyei Hírlap, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, Nógrád Megyei Szervezete, Pofosz Nógrád Megyei Szervezete, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, Fekete Zsolt, Rieger Tibor Golgota, Janka Erika, Stécé Kávéházban, Bolyai János Gimnázium, Táncsics Mihály, Sulyok Lászlóval, Politikai Foglyok Országos Szövetsége, Simon Lajos, Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft, Bérczesi Mihályné, Pofosz Nógrád, Bablena Ferencnek, Miklós Frigyesné, Sulyok László, Bolyai János Gimnázium II, Bablena Ferenc, Gerhát Karina, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete, Magyar Szabadság Éve,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.17. 19:26 Ukrán repülő - Ukrajna ismételten kérte Iránt, hogy adja át neki a lelőtt u...
01.17. 19:16 Impeachment - Pompeo: vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy a volt kijev...
01.17. 19:16 Halálos közúti baleset történt Salgótarjánban
01.17. 19:06 BKV: lezajlott a bértárgyalás újabb fordulója
01.17. 18:56 Vízilabda Eb - A szlovákok győztek a nyeretlenek csatáján a magyar csoportb...
01.17. 18:36 Női kézilabda NB I - Idegenben győzött a Vác
01.17. 18:36 Halálra gázoltak egy idős nőt Szabolcsban
01.17. 18:35 Illegális bevándorlás - Frontex: jelentősen megnőtt tavaly a Törökországból...
01.17. 18:16 Egy nappal őrizetbe vétele után szabadlábra helyezték Szlovákiában a volt l...
01.17. 18:16 M4 Sport-Az Év sportolója gála - Négy ponttal győztek az FTC pólósai
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Medve a havas erdőben  Oszd meg mindened . . .  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Háború  Hófehérré válhattok  Az alázatosság útja  Nasi délutánra  Alvó baby  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Mai harmónia kártyám  Png cica  A kézmosás jelentősége  Facebookon kaptam  Gondolatok a kórházban  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Öngyilkosság  Bésame Mucho - André Rieu  Weöres Sándor: A társ  Jó éjszakát kívánok!  Szèp napot kívánok  Pár könyvtáramat töröltem  Mai harmónia kártyám  Alvó baby  Nő téli öltözékben  Facebookon kaptam  Havas fenyő  Png kislány  Furcsa háború  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png nő  Téli ablak  Magányos fenyő  Kellemes délutánt kívánok!  Szülinapra  Fiatalító táplálékok  Nő virágokkal  Búza mező  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Az alázatosság útja  A csakrák betegségei  Kerítés madárral  Urunk megkeresztelkedése "A" é...  Téli kép  Weöres Sándor: A társ  Png nő  Kerítés madárral  Facebookon kaptam  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Magányos fenyő  Posertube  Facebookon kaptam Krisztina...  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Téli naplemente  Vakoknak a színekről - Kétszáz...  Png nő  Ha katolikus vagy, 2020-ban ez...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  A munkásosztály elárulása 1990...  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Kerítés madárral  Az alázatosság útja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Január  1. évközi hét csütörtök 01.16  Jó reggelt, szép napot kívánok...  Jó reggelt, szép napot kívánok...  Serfőző Simon : Ha  Facebookon kaptam  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Png rózsa csokor  Furcsa háború  Facebookon kaptam  Medve a havas erdőben  Szép kora estét!  Legyen békesség!  Bésame Mucho - André Rieu  he Lonely Shepherd - André Rie...  Kezünk titkokról árulkodik  Vakoknak a színekről - Kétszáz...  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  Bon bon  Nő virágokkal  Zelk Zoltán: Este jó, este jó...  Vízcseppes rózsák  El kell indulni  Jó reggelt, itt a tej ébredezn...  El kell indulni  Facebookon kaptam Krisztina...  Az alázatosság útja  Vízcseppes rózsák  Facebookon kaptam  Halál  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, történelmi pillanatokról, mosonmagyaróvári gyásznapon, fegyvertelen tömegbe, mindennapi emlékezet, tudósi tárgyilagossággal, nógrádi megyeszékhelyen, helyi önkormányzat, salgótarjáni december, tanulmányi kiránduláshoz, közös 1956-os, nyertes pályamunka, 1956-os Emlékbizottság, kétnapos tanulmányút, sokat szenvedett, felkészülést segítette, úton Nógrád, hosszú utazásra, tanulmányi kiránduláson, gyásznapi ünnepségen, többi emlékezővel, salgótarjáni középiskolások, utat járták, magyar szabadság, mosonmagyaróvári diákok, itteni gyásznapon, városi vetélkedők, időspontban Mosonmagyaróváron, első három, országos döntőbe, kommunizmus áldozatainak, rendezvény elején, ötlet kitalálójával, szervezetük pályázaton, mosonmagyaróvári középiskolások, városi döntőjét, hónappal később, alelnök hozzátette, sortűznek &#8222, előbb említett, városok történelmét, nagy összecsapást, versenyzők felé, salgótarjániak számára, diákok felkészülését, tanárok áldozatos, zsűri elnökének, megyei közgyűlés, salgótarjáni sortűz, pontozók között, izgalmas összecsapás, szervezők próbálták, kilenc feladattípus, összecsapás középpontjában, forradalom szellemiségét, erre való, verseny végén, tanulók szellemileg, felejthetetlen élménnyel, képzeletbeli dobogó, harmadik helyet, eredményhirdetést követően, gyilkos sortüzekre, vendégek &#8211, nógrádi megyeszékhely, közös vetélkedőnek, budapesti Parlament, nógrádi Pofosz-szervezet, ország háza, első három-három, komoly csapatmunka, történelemtanárok által, megadott irodalomjegyzék, továbbjutott salgótarjáni, vetélkedő történetéhez, mosonmagyaróvári fiatalok, nagy autóbuszt, salgótarjániak mentek, mosonmagyaróvári gyásznapra, 1956-os sortüzek, ártatlan áldozatok, következő időszakokra, mosonmagyaróvári, szabadságharchoz, középiskolásokat, középiskolájának, tanintézményének, megemlékezésein, mosonmagyaróvár, megyeszékhelyen, irodalomjegyzék, lebonyolítására, megvalósítandó, középiskolásai, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 14 db bejegyzés
Összes: 2539 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 3801
  • e Hónap: 14560
  • e Év: 14560
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.