Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
'56-os vetélkedő a Parlamentben
  2017-03-05 05:49:13, vasárnap
 
   
  A kommunizmus áldozatainak emléknapján vetélkedő volt Budapesten, a Parlamentben, salgótarjáni és mosonmagyaróvári középiskolás diákcsapatok részvételével.
A vetélkedőn Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, a vetélkedőt Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója vezényelte le, a zsűri elnöke dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád megyei közgyűlés alelnöke volt, további két tagja pedig Kimlei Péter mosonmagyaróvári könyvtáros, valamint Sulyok László, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád megyei alelnöke. A részletekre későbbi lapszámunkban visszatérünk.
(nhc24.hu 02.27.)

Diákok 1956-os vetélkedője az Országházban

Több hónapos serény tervezés és konkrét cselekvési sorozatok után február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján felkerült az i-re a pont: az Országház Vadásztermében szellemi vetélkedőn mérték össze az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló tudásukat a salgótarjáni és mosonmagyaróvári középiskolások. Egészen pontosan azoknak az iskoláknak a négy-négy fős csapata versengett egymással, amelyik a december 12-ei városi vetélkedőkön jogot szerzett az országos döntőben való részvételre.

A helyszínt és az időpontot nagyon határozottan és tudatosan választotta ki a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének vezetősége. Az Országház építészeti nagyszerűségét, politikai-szellemi-érzelmi motivációs erejét aligha kell külön hangoztatnunk: a Steindl Imre által, az ezeréves Magyarország alkalmából megálmodott neogótikus épület önmagáért beszél.

Ugyanakkor, és immáron több mint másfél évtizede, február 25-e dátuma is sokak fülében cseng már ismerősen: 1947-ben ezen a napon fogták le és hurcolták el mindenféle magyar és nemzetközi jognak fittyet hányva a megszálló szovjet csapatok a népszerű kisgazda politikust, Kovács Bélát, teljes egyetértésben a mind erőszakosabban és nyíltabban egyeduralomra törő hazai kommunista vezetők egyetértésével. Napjainkban, a harmadik évezredben erre a botrányos cselekedetre emlékeztetünk ezen a napon, és emlékezünk meg egyúttal a kommunizmus mindennemű áldozatáról.

Az emberek többsége tudja, hogy a kommunizmus szót nem mindig emlegettük olyan negatív értelemben és elítélőn, mint ahogyan tesszük azt a rendszerváltoztatás óta. Azt is sokan tudják, ez az eszmerendszer a társadalmat és gazdaságot, sőt - meglehetősen morbid gondolatként - magát az embert is átalakító, világmegváltó eszmeként született a demokratikus Nyugaton, eszméit -ötleteléseit - azonban Kelet-Közép-Európában kezdték megvalósítani a magukat kommunistának valló politikusok. Úgynevezett ország- és nemzetmentő tevékenységüknek szenvedés, vér és halál lett a következménye. Mert nem elégedtek meg vélt vagy valós politikai ellenfeleik egyszerű kikapcsolásával, hanem fizikálisan is az életükre törtek. Totális erőszak, totális rettegés. Cél a végső győzelem, a múlt teljes eltörlése, a megsemmisítés. Még a saját fajtájuk sem érezhette magát tőlük biztonságban. Ennek következménye a páratlan mérleg - amellyel sajnos igazából még nem egészen őszintén és nyíltan néztek szembe a politikai leszármazottak, sem az egyenes-, sem az oldalágon. De a továbbiakban nem kívánunk erről elmélkedni, ,,csak" a felháborító, a lehangoló és korántsem véges adatot közöljük: szerte a nagyvilágban több mint százmillió halálos áldozatot követelt a Marx, Engels, Lenin és Sztálin - idehaza a Rákosi és Kádár János - nevével fémjelzett kommunista zsákutca, a féktelen diktatúra, az eszement terror.
Mindez - ismételten hangsúlyozzuk - pusztán azért, mert egyesek meg akarták változtatni, a maguk lehetetlen elképzeléseihez akarták igazítani a világot, az emberiség mindennapi életét.

Az 1956-os szellemi vetélkedő ötletadója - még hat évvel ezelőtt - Sulyok László magyar -történelem szakos középiskolai tanár, kulturális újságíró, a Pofosz megyei szervezetének elnökhelyettese volt, de a megvalósítás feltételei csak mostanra, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára értek meg. A megyei Pofosz-szervezet pályázatot nyújtott be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz, s az 1956-os Emlékbizottság grémiuma megvalósításra érdemesnek tartotta.

Így vált lehetővé, hogy a két "nagysortüzes", sokat szenvedett város középiskolásai alaposabban megismerjék egymás 1956-os történetét, valamint az országos eseményeket. Tavaly októberben a salgótarjáni diákok és Pofosz-tagok vettek részt a mosonmagyaróvári gyásznapon, decemberben pedig az észak-nyugat dunántúliak ezt viszonozták. Más szóval együtt emlékeztek, együtt mentek végig azon az úton, amelyiken 1956-ban a tüntető, jórészt munkások, illetve koszorúztak azokon a tereken, amelyeken a végzetes sortüzek eldördültek, fegyvertelen, ártatlan emberek, köztük asszonyok, nagyon sok, szinte még gyerekkorú fiatal életét kioltva. Ezek a látogatások nem egyszerűen csak előzményül szolgáltak a vetélkedőkhöz, hanem szellemi gazdagodást és érzelmi motivációt is jelentettek, azaz hozzájárultak a diákok eredményes felkészüléséhez.

A parlamenti döntőre mindkét városból 50-50 résztvevő érkezett, beleértve a versenyzőket is. A közönség mindvégig együtt élt az igényesen végiggondolt, színvonalas és rendkívül jó hangulatú versennyel. Mind a salgótarjáni, mind a mosonmagyaróvári, java részben egykori '56-osok kíváncsian szemlélték a versenyzők és a zsűri asztalainál zajló eseményeket, érdeklődéssel hallgatták a kérdéseket és a válaszokat. A csapatok - túlzás nélkül állíthatjuk - alaposan felkészültek a megmérettetésre, és igazán kitettek magukért, Ezért elismerés illeti a felkészítő tanárokat is, Salgótarjánból Petőné Gál Ildikót és Sóvári Lászlót, Mosonmagyaróvárról pedig Nyerges-Zombó Katalint és Varga Bálintot.

A versenyt egyébként politikai személyiségek is megtisztelték, akik a közönség sorai közt elvegyülve szurkolták ugyancsak végig a döntőt. Nekik aztán elsősorban a végén, a díjak átadásakor jutott aktív szerep.

A vetélkedő alaphangját Balla Mihály Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselő adta meg, aki röviden bemutatta a helyszínt is: a Vadásztermet. Együtt izgult továbbá a vetélkedőkkel Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Mosonmagyaróvárról dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelődésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Árvay István polgármester. S természetesen jelen volt a két '56-os szervezet vezetője is: Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke és Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári 1956-os Egyesület elnöke. A zsűri első embere dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke volt, tagjai pedig, természetesen az igazságosság jegyében: Kimlei Péter mosonmagyaróvári könyvtáros és Sulyok László salgótarjáni ötletgazda. Ez utóbbi két személy dolgozta ki a vetélkedő feladattípusait, valamint a kérdéssorokat, az értékelés rendjét, a vetélkedő tartalmi részének teljes lebonyolítását. A vetélkedőt Simon Lajos konferanszié, műsorvezető, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezette - aki már a decemberi salgótarjáni városi vetélkedőn bizonyította rátermettségét −, mindenki nagy megelégedésére, végül bekapcsolva az események sodrába a közönséget is.

A remek hangulatú, színvonalas versenyen végül az alábbi eredmény született. Első helyezett lett a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium fiú csapata 54 ponttal (felkészítő tanár: Sóvári László), második ugyanennek az iskolának a leány csapata, valamint a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 6-os asztalnál ülő vegyes csapata (felkészítő: Nyerges-Zombó Katalin). A harmadik helyet a mosonmagyaróvári Bolyai Jánosról elnevezett középiskola diákjai szerezték meg (felkészítő: Varga Bálint). Negyedik helyen végzett a piarista gimnázium 1-es csapata, s a sort végül - 41 ponttal - a salgótarjáni Táncsics Mihály közgazdasági szakközépiskola diákjai zárták (felkészítő tanár: Petőné Gál Ildikó).

Valamennyi résztvevő értékes könyvcsomagot kapott. Végül is tehát mindenki sikeresnek érezheti magát, az is, aki nem léphetett fel a képzeletbeli dobogóra, hiszen valamennyi versenyző - no meg a közönség is - számos új ismerettel gazdagodott, illetve részese lehetett egy felemelő, okos játéknak. A dobogós helyen végzettek a könyvajándékokon és a 2017-es Pofosz-falinaptáron kívül díszes, szép serleget is kaptak, hogy iskolájuk is emlékezhessen a jövőben az eredményes szereplésre. S ugyanezzel a céllal bekeretezett oklevelet is átnyújtottak a szervezők a résztvevő iskoláknak. A két város polgármestere külön ajándékcsomaggal kedveskedett a partnerváros diákjainak.

A vetélkedőt állófogadás zárta a Vadászterem másik, a mérkőzés közben berendezett végében. Minden résztvevő rászolgált az ízes falatokra: a vetélkedők a teljesítményükért, a "szurkolók" pedig a kitartásukért és hűségükért, de ezzel még nem volt vége a programnak. A Salgótarjánt és Mosonmagyaróvárt képviselő jelenlévők ezután megkoszorúzták a Földművelésügyi Minisztérium falán az 1956. október 25-ei véres sortűz emlékezetére elhelyezett emléktáblát.

Végül kivételes élménnyel, pozitív érzésekkel búcsúztak el egymástól a jelenlévők, s nem utolsósorban azzal a gondolattal, hogy ez a rendezvény folytatásra érdemes, a két város között kialakult kapcsolatot ápolni és megtartani kell; és lehetőség szerint újabb 1956-os vetélkedőkkel őrizni 1956 szellemiségét, ma is érvényes üzeneteit.

Így koronázták meg a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári polgárok a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját február 25-én Budapesten, az ország pompás házában, a Szent Korona árnyékában.
(nhc24.hu 2017.03.04.)


Megj.: A fenti írásokat sok-sok képpel a Nógrád Megyei Hírlap online oldalán olvastam, ahogy a két város ötvenhatos találkozásáról (Mosonmagyaróvár 2016.10.26-27.) , (Salgótarján 2016.12.08 09.) és tanulóik helyi vetélkedéséről megjelenő korábbi írásokat is. ( blogom: 2017.01.29.)
A Kisalföld megyei ( Győr-Moson-Sopron Megye) napilap online oldalán meg semmit se a korábbi eseményekről, se erről a parlamenti vetélkedőről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tevékenységüknek, ajándékcsomaggal, mosonmagyaróvári, könyvajándékokon, szabadságharcról, közalapítványhoz, mosonmagyaróvárt, feladattípusait, megmérettetésre, felkészüléséhez, szakközépiskola, kikapcsolásával, mosonmagyaróvár, elképzeléseihez, elnökhelyettese, földművelésügyi, nagyszerűségét, középiskolások, vadásztermében, erőszakosabban, középiskolásai, emlékbizottság, leszármazottak, megvalósításra, egyetértésével, salgótarjánból, rátermettségét, megelégedésére, megkoszorúzták, lebonyolítását, vetélkedéséről, találkozásáról, eszmerendszer, forradalomról, szervezetének, világmegváltó, kommunizmus áldozatainak, vetélkedőn Balla, vetélkedőt Simon, zsűri elnöke, részletekre későbbi, 1956-os forradalomról, december 12-ei, országos döntőben, időpontot nagyon, ezeréves Magyarország, napon fogták, megszálló szovjet, népszerű kisgazda, mind erőszakosabban, harmadik évezredben, botrányos cselekedetre, Balla Mihály, Simon Lajos, Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft, Bablena Ferenc István, Kimlei Péter, Sulyok László, Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád, Országház Vadásztermében, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének, Steindl Imre, Kovács Bélát, Kádár János, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz, Salgótarjánból Petőné Gál Ildikót, Sóvári Lászlót, Nyerges-Zombó Katalint, Varga Bálintot, Balla Mihály Nógrád, Skuczi Nándor, Nógrád Megyei Közgyűlés, Nagy István, Földművelődésügyi Minisztérium, Árvay István, Bérczesi Mihályné, Pofosz Nógrád, Gábor Józsefné, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, Sóvári László, Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola, Nyerges-Zombó Katalin, Bolyai Jánosról, Varga Bálint, Táncsics Mihály, Petőné Gál Ildikó, Földművelésügyi Minisztérium, Szent Korona, Nógrád Megyei Hírlap, Győr-Moson-Sopron Megye,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.19. 11:31 A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megy...
01.19. 11:21 Ritkán hallható műveket ad elő Miranda Liu a Pesti Vigadóban
01.19. 11:02 Líbia - Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Berlinben a Líbia-...
01.19. 10:51 A hejcei katasztrófa áldozataira emlékeztek
01.19. 10:31 Az apostolok cselekedeteire összpontosít az ökumenikus imahét
01.19. 10:21 Conor McGregor villámgyőzelemmel tért vissza az UFC-be
01.19. 10:11 Szakértő: sorsdöntő lehet az Emilia Romagna-i tartományi választás
01.19. 10:11 Férfi kézilabda Eb - Elődöntőbe jutásukat ünneplik a horvátok
01.19. 09:51 Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton
01.19. 09:11 Az ultranacionalista Önrendelkezés elnökét bízta meg kormányalakítással a k...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kislány  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  A történelmi tények elhallgatá...  Facebookon kaptam  Kombucha külsőleg  Halló Január!  Már nem kételkedem  Taps  Facebookon kaptam  Ejnye , anyu ! ........  Árpád-házi Szent Margit szűz  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Halló Január!  Kellemes hétvégét  Png virág  Facebookon kaptam  Isten győzelmi útja  Vajda Pál: Az alázatosság útja  Mikler Roland férfi kézilabda ...  "Hányszor gondolsz bele mélyen...  Orchidea  Facebookon kaptam  Fehér orrszarvú....  A szeretetre nem várni kell, h...  Kaktusztorta  Facebookon kaptam  Téli képek  Kellemes kávézást!  Kellemes hétvégét  Ejnye , anyu ! ........  Egyszer eljön majd a pillanat ...  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Halál  Tündöklik  Facebookon kaptam  Gulácsi Péter: Próbáltam úgy f...  Harmónia......  Kb. nekem is ilyen volt  Ahogy telet követ tavasz  Téli kép  Képes idézet !  Orchidea  Halló Január!  Önismeret  Marcellus Hesperus: AZ ÚR SZÍN...  Ferenczi Csilla versei  Posertube  Téli este  Uram, tekints e földre  Az sasok királya.......  Mai harmónia kártyám  Sexy nő  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Az sasok királya.......  Orchidea  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  A nap képe.......  Reményik Sándor  Havas rózsa  Korpacibere  Facebookon kaptam  Szívemben él!  Kislány  Facebookon kaptam  Az sasok királya.......  Mikulástorta  Ékszertorta  Amikor valaki autóbaleset áldo...  Ferenczi Csilla versei  Nő téli öltözékben  A történelmi tények elhallgatá...  Billy a koala......  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Minyon  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Bundástorta  Profi munka........  Te vagy a legfontosabb!  Kaktusztorta  Meteorit gif  Jákób kútjánál  Útravaló – 2020. január ...  Harmónia......  Szent Antal apát 01.17  Facebookon kaptam  Téli kép  Szép estét  Facebookon kaptam  - És, ha ez a zene szól...  Facebookon kaptam  Halál  A karalábé gyógyhatásairól  Önismeret  Isten már mindent elintézett  Aranyosi Ervin: Éjjeli bagoly ... 
Bejegyzés Címkék
kommunizmus áldozatainak, vetélkedőn Balla, vetélkedőt Simon, zsűri elnöke, részletekre későbbi, 1956-os forradalomról, december 12-ei, országos döntőben, időpontot nagyon, ezeréves Magyarország, napon fogták, megszálló szovjet, népszerű kisgazda, mind erőszakosabban, harmadik évezredben, botrányos cselekedetre, kommunizmus mindennemű, emberek többsége, kommunizmus szót, demokratikus Nyugaton, magukat kommunistának, életükre törtek, végső győzelem, múlt teljes, saját fajtájuk, páratlan mérleg, politikai leszármazottak, nagyvilágban több, féktelen diktatúra, eszement terror, maguk lehetetlen, emberiség mindennapi, 1956-os szellemi, megvalósítás feltételei, megyei Pofosz-szervezet, 1956-os Emlékbizottság, országos eseményeket, salgótarjáni diákok, mosonmagyaróvári gyásznapon, észak-nyugat dunántúliak, végzetes sortüzek, diákok eredményes, parlamenti döntőre, közönség mindvégig, igényesen végiggondolt, zsűri asztalainál, felkészítő tanárokat, versenyt egyébként, közönség sorai, díjak átadásakor, vetélkedő alaphangját, vetélkedőkkel Skuczi, zsűri első, igazságosság jegyében, vetélkedő feladattípusait, értékelés rendjét, vetélkedő tartalmi, decemberi salgótarjáni, események sodrába, remek hangulatú, alábbi eredmény, leány csapata, harmadik helyet, mosonmagyaróvári Bolyai, piarista gimnázium, sort végül, salgótarjáni Táncsics, képzeletbeli dobogóra, dobogós helyen, eredményes szereplésre, céllal bekeretezett, résztvevő iskoláknak, partnerváros diákjainak, vetélkedőt állófogadás, mérkőzés közben, ízes falatokra, rendezvény folytatásra, mosonmagyaróvári polgárok, ország pompás, korábbi eseményekről, parlamenti vetélkedőről, tevékenységüknek, ajándékcsomaggal, mosonmagyaróvári, könyvajándékokon, szabadságharcról, közalapítványhoz, mosonmagyaróvárt, feladattípusait, megmérettetésre, felkészüléséhez, szakközépiskola, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 16 db bejegyzés
Összes: 2541 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 268
  • e Hónap: 15357
  • e Év: 15357
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.