Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Öt éve hunyt el Dr. Székelyhidi László
  2017-05-25 23:46:51, csütörtök
 
   
  2012. május 26-án hunyt el Dr. Székelyhidi László.
Temetését 2012. június 1-jén tartották a magyaróvári temetőben. Búcsúbeszédet Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke, Dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő és Farkas István piarista atya mondott.
Temetésén személyesen képviseltette magát az '56-os Szövetség, koszorút küldött a POFOSZ 1956-os Hagyományőrzők Tagozata.
Elhunytáról megemlékeztek a Magyar Országgyűlésben, Kövér László Házelnök méltatása után, de gyászközlemény volt olvasható a hvg.hu, a kisalfold.hu weboldalokon is.
A papíralapú megemlékezések ma is elolvashatók a Mosonvármegye, a Civil Szemle és az 56-os Szövetség Híradó c. újságokban.
A végső búcsúztatást hivatásos fotós is megörökítette. (DUO Info Mosonmagyaróvár Kft.)

Ki volt Dr. Székelyhidi László?

,, In memoriam Székelyhidi László (1928-2012)

Dr. Székelyhidi Lászlót a Pázmány Péter Egyetemen szerzett orvosi diplomája átvétele után 1953-ban helyezték a mosonmagyaróvári katonai, műszaki alakulathoz, mint honvédorvos.
Az 1956. október 26-án, délelőtt tizenegy óra tájban eldördült sortűz után, a csak egy kilométerre lévő műszaki laktanyából a szolgálatban lévő fiatal orvos egy katonai mentőkocsival, többedmagával a tetthelyre hajtott, ahol a leírhatatlan, iszonyú sortűz pusztítása fogadta őket. Azonnal nekiláttak a sebesültek ellátásának, majd a kocsiba helyezett sérültekkel a kórházba hajtottak. A kórház orvosaival és dolgozóival hajnalig operáltak, műtöttek, készítették elő továbbszállításra a legsúlyosabb sebesülteket.
Dr. Székelyhidi László ma azon kevesek egyike, aki még részt vett a sebesültek ellátásában. Élő szemtanú, hiteles történetíró, aki név szerint is feljegyezte, hogy kik voltak azok, akik megmentették, akik ellátták és ápolták a sortűz sebesültjeit. Ő az egyedüli, akinek kórházi tényfeltáró igyekezetét a 80-as évek legvégén azzal torolták meg, hogy felmondtak neki a munkahelyén. A sérültek közül többen felgyógyulásukat az ő szakmai tudásának köszönhetik s köszönik is mind a mai napig. A sortüzet követő megtorlás idején őt is kihallgatták a hírhedt rendőrségi épület pincéjében, de nem tudták megvádolni semmivel. (A lebontott épület helyén üzletközpontot építettek.)
Dr. Székelyhidi László leszerelése után egy rövid távollét után visszatért a városba és hosszú évtizedekig a Karolina Kórház belgyógyászaként majd a kórház járó beteg ellátásért felelős igazgatóhelyetteseként szolgálta városunk egészségügyét.
Az 1990. évi országgyűlési választásokon dr. Székelyhidi Lászlót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeként, a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének választották. A megalakult Antall-kormány idején, az országgyűlés plenáris ülésein elhangzott felszólalásaiban több alkalommal a Tisztelt Ház előtt beszélt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről, sürgetve annak kivizsgálását, a felelősök megnevezését, egy parlamenti ad hoc bizottság felállítását. Dr. Székelyhidi Lászlónak elévülhetetlen szerepe van az 1956-os forradalmat követő megtorlások következtében halálra ítélt mosonmagyaróvári mártírok 1991.március 23-ai újratemetésének megvalósulásában, melyen Antall József néhai Miniszterelnök is részt vett és megemlékező beszédet tartott. A Képviselő Úr az Országházban tartott beszédében név szerint is megemlékezett a forradalom mosonmagyaróvári mártírjairól.
Képviselői tevékenységének köszönhető az is, hogy a helyi kórházban, - folyamatos akadályoztatása ellenére- hivatalosan is elkezdődhetett az addig még el nem tüntetett kórlapok felkutatása. 1957-ben ugyanis a győri katonai elhárítás tisztjei teherautón elszállították az iratanyagok többségét. A megmaradtakat a '90-es évek elején igyekeztek megsemmisíteni. Ezek közül csak egyetlenegy betegfelvételi napló az ,,élő" bizonyíték arra, hogy lőtt sebekkel kerültek a kórházba emberek tucatjai. Ez a dokumentum harmincöt nevet tartalmaz az 1956. október 26-ai sortüzet követő kórházi felvételi bejegyzésekben. A könyv ötvenhat éve őrzi a sérültek, a sebesültek adatait.
Dr. Székelyhidi László helyi közéleti tevékenységének központjában is az '56-os sortűz körülményeinek a feltárása, az áldozatok, mártírok emlékének méltó megőrzése állt. Kezdettől fogva aktív tagja a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, míg korábban a Mosonmagyaróvári '56-os Alapítvány kuratóriumi elnöke is volt. Kezdeményezésére 2006-ban helyeztek emléktáblát a Karolina Kórház régi épületének falára, tisztelegve a kórház dolgozóinak akkori hősies helytállása előtt.
Számtalan publikációjában minden esetben a történelmi igazságtétel szükségességét hangsúlyozta és védte az áldozatok, az ártatlanul meghurcoltak emlékét. A helyi közéletben a mai napig aktívan részt vevő nyugalmazott orvos minden szinten képviseli az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméjét. Lehet az idehaza előadás, riport, cikk vagy történelmi pályázat ő minden esetben vállalja a felkéréseket. Családja révén kapcsolatban áll a kanadai '56-osokkal is, akiknek 2011-ei torontói megemlékezésükről személyesen küldött tudósítást, s adott interjút a helyi rádiónak.
Az 56-os Szövetség Dr. Székelyhidi Lászlót, volt országgyűlési képviselőt, a város '56-os tragédiájának kivizsgálásában, a sortűz ártatlan áldozatai emlékének őrzésében, a kivégzett mártírok rehabilitációja érdekében, a megtorlások elszenvedőinek védelmében végzett több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként, a nemzet sorsát és a történelmet formáló nehéz időkben tanúsított példamutató helytállásáért, a szabadság, az emberi méltóság és a nemzeti összefogás melletti kiállásáért, példamutató hazaszeretetéért, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméinek érdekében végzett tevékenységéért 2011-ben részesítette Kósa Pál Emlékérem elismerésben."

Elhunyta után, posztumusz kapta meg a Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díjat ( 2012.augusztus 20.), a 2016-os ötvenhatos Hansági Múzeumi kiállításon pedig a családtól kapott relikviák bemutatásával idéztem fel alakját.
Dr. Székelyhidi László parlamenti felszólalásai, beszédei letölthetők a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról c. blogomból, de a Mosonmagyaróvár,1956 c. weboldal, Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület c. almenüjében külön is megemlékezek róla. ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu), ahogy a facebook In memoriam Mosonmagyaróvár, 1956 című oldalon. Az utókor szerencséjére, Dr. Székelyhidi Lászlóval 2012 tavaszára elkészült a helyi múzeum igazgató, Szentkuti Károly Közéleti személyiségek Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében című dvd sorozatának főorvos úrral készült része és lezajlott a Havasmezői József vezette Közöttünk élnek - Arcvonások című közéleti beszélgetés főorvos úrral, amit Dr. Nagy István polgármesterrel folytatott. 2011-ben még a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában készült vele interjú. A mosonmagyaróvári kollégisták pedig szintén ebben az évben egy ötvenhatos diákpályázatra dolgozták fel az életútját.
A helyi könyvtár Moson Megyei Életrajzi Lexikonjában olvasható róla is szócikk, melyhez egy rövid kiegészítést kellene csak írni.( 2012. aug.20. posztumusz Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díj).

Dr. Székelyhidi Lászlóra ma is mindenki tisztelettel gondol a városban, emlékét igyekezzünk méltón megőrizni!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: belgyógyászaként, mosonmagyaróvári, hazaszeretetéért, vonzáskörzetében, megvalósulásában, felszólalásaiban, kezdeményezésére, felgyógyulásukat, akadályoztatása, publikációjában, mosonmagyaróvár, tevékenységéért, rehabilitációja, kivizsgálásában, tevékenységének, országgyűlésben, polgármesterrel, újratemetésének, elismeréseként, elévülhetetlen, körülményeinek, elszenvedőinek, képviselőjének, választókörzet, megemlékezések, gyászközlemény, üzletközpontot, diákpályázatra, hagyományőrzők, miniszterelnök, elkezdődhetett, elszállították, megsemmisíteni, betegfelvételi, bejegyzésekben, helytállásáért, magyaróvári temetőben, papíralapú megemlékezések, 56-os Szövetség, végső búcsúztatást, mosonmagyaróvári katonai, kilométerre lévő, szolgálatban lévő, katonai mentőkocsival, tetthelyre hajtott, sebesültek ellátásának, kocsiba helyezett, kórházba hajtottak, kórház orvosaival, legsúlyosabb sebesülteket, sebesültek ellátásában, sortűz sebesültjeit, Székelyhidi László, Búcsúbeszédet Gábor Józsefné, Nagy István, Farkas István, Hagyományőrzők Tagozata, Magyar Országgyűlésben, Kövér László Házelnök, Civil Szemle, Szövetség Híradó, Info Mosonmagyaróvár Kft, Székelyhidi Lászlót, Pázmány Péter Egyetemen, Karolina Kórház, Magyar Demokrata Fórum, Tisztelt Ház, Székelyhidi Lászlónak, Antall József, Képviselő Úr, Szövetség Dr, Kósa Pál Emlékérem, Urbe Mosonmagyaróvár Díjat, Hansági Múzeumi, Székelyhidi Lászlóval, Szentkuti Károly Közéleti, Havasmezői József, Kossuth Rádió Vasárnapi Újság, Moson Megyei Életrajzi Lexikonjában, Urbe Mosonmagyaróvár Díj, Székelyhidi Lászlóra,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.03. 22:13 Koronavírus - Ausztriában a 11 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzö...
04.03. 22:13 Koronavírus - Erdogan: a török hatóságok 31 várost lezárnak a személyforgal...
04.03. 22:13 Koronavírus - Franciaországban 6500 fölött a halottak száma
04.03. 22:12 Koronavírus - Semjén: bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van ...
04.03. 22:02 Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskunhalasnál
04.03. 21:42 Koronavírus - Az Opus Global előrehozza szállodai fejlesztéseit
04.03. 21:32 Koronavírus - Fehér Ház: Trump és Macron az ENSZ BT öt állandó tagjának tan...
04.03. 21:32 Elmarad a budapesti cselgáncs Grand Slam-torna és az Európa-bajnokság
04.03. 21:22 Európa Tanács: az emberkereskedelem áldozatainak száma jelentősen nőtt az e...
04.03. 21:14 Koronavírus - A Magyar Közösség Pártja levélben reagált Donald Tusk üzeneté...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
A szavak  Rendkívüli nagyböjti triduum H...  Ferenc pápa: Örömmel haladunk ...  Rendkívüli nagyböjti triduum H...  Mi az igazi szabadság? 04.02  5. Hittanóra Csaba testvérrel ...  Néha állj meg, csak egy percre...  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Jó reggelt  Virágos csendélet  Naponta 13 órától 14 óráig Sze...  Facebookon kaptam  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Az Epsom-só megváltoztatja az ...  Szent Klára, jöjj taníts minke...  9. állomás Jézus harmadszor es...  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Hiszek, mert tudom...  Ünnepi szentmise 2020.04.12 -é...  Kellemes kávézást!  Petőfi Sándor - István Öcsém...  Petőfi Sándor - István Öcsém...  Színes csokor  Istenre várok  Tavaszt köszöntők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó egészséget, erős immunrends...  Vártalak...  Nárciszok  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Ima  Sokan szeretnék a világot megv...  ÁPRILIS – SZENT GYÖRGY H...  Tavaszi kép  Sárga tulipánok  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Kellemes délutáni pihenést  Szentmise a Szent István-bazil...  Pilinszky János költő  Kellemes kávézást!  Png rózsa  Így neveld a sárkányodat mese  Valami pozitív  Rendkívüli nagyböjti triduum H...  Rendkívüli nagyböjti triduum H...  Fáradtság elleni gyógynövények  Facebookon kaptam  Fájdalomcsillapító és gyulladá...  Kapcsolódjunk be, imádkozzuk e...  Vártalak...  A rettegett carpalis alagút sz...  A fejfájás gyógyítása gyógysze...  A hatósági házi karantén adato...  Így neveld a sárkányodat mese  Facebookon kaptam  Szentmise 2020.04.02 -Emlékezé...  71. Szülinap :) ISTEN ÉLTESSEN...  Facebookon kaptam  Ünnepi szentmise 2020.04.12 -é...  Jó egészséget, erős immunrends...  Szent Klára, jöjj taníts minke...  Kis kertemben kinyílott az ill...  Virág csészében  Bíró András: Ez a húsvét  Csendélet  Az egész ország területén növe...  Facebookon kaptam  5. nagyböjti hét csütörtök Csí...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes kávézást!  Vártalak...  Lévay László : Még mindig remé...  Szép napot kívánok!  Virág csészében  Gyász  Pilátus előtt  Keresztút és szentmise Csíksom...  A fejfájás gyógyítása gyógysze...  Mai harmónia kártyám  Betty Boop  Png nő  Ravasz vagy te, április,  Sárga rózsák  Jó egészséget, erős immunrends...  Orchidea  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Tavaszi kép  Nagyböjt a mi ítéletünk ideje ...  Sárga rózsák  Facebookon kaptam  Az élet győz!  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kis kertemben kinyílott az ill... 
Bejegyzés Címkék
magyaróvári temetőben, papíralapú megemlékezések, 56-os Szövetség, végső búcsúztatást, mosonmagyaróvári katonai, kilométerre lévő, szolgálatban lévő, katonai mentőkocsival, tetthelyre hajtott, sebesültek ellátásának, kocsiba helyezett, kórházba hajtottak, kórház orvosaival, legsúlyosabb sebesülteket, sebesültek ellátásában, sortűz sebesültjeit, 80-as évek, sérültek közül, sortüzet követő, hírhedt rendőrségi, lebontott épület, rövid távollét, kórház járó, megalakult Antall-kormány, országgyűlés plenáris, 1956-os mosonmagyaróvári, felelősök megnevezését, 1956-os forradalmat, forradalom mosonmagyaróvári, helyi kórházban, győri katonai, iratanyagok többségét, kórházba emberek, dokumentum harmincöt, könyv ötvenhat, sebesültek adatait, kórház dolgozóinak, történelmi igazságtétel, ártatlanul meghurcoltak, helyi közéletben, 1956-os Forradalom, idehaza előadás, kanadai &#8217, helyi rádiónak, város &#8217, sortűz ártatlan, kivégzett mártírok, megtorlások elszenvedőinek, nemzet sorsát, történelmet formáló, emberi méltóság, nemzeti összefogás, 2016-os ötvenhatos, családtól kapott, utókor szerencséjére, helyi múzeum, mosonmagyaróvári kollégisták, ötvenhatos diákpályázatra, helyi könyvtár, belgyógyászaként, mosonmagyaróvári, hazaszeretetéért, vonzáskörzetében, megvalósulásában, felszólalásaiban, kezdeményezésére, felgyógyulásukat, akadályoztatása, publikációjában, mosonmagyaróvár, tevékenységéért, rehabilitációja, kivizsgálásában, tevékenységének, országgyűlésben, polgármesterrel, újratemetésének, elismeréseként, elévülhetetlen, körülményeinek, elszenvedőinek, képviselőjének, választókörzet, megemlékezések, gyászközlemény, üzletközpontot, diákpályázatra, hagyományőrzők, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 2604 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 2146
  • e Hónap: 1079
  • e Év: 54035
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.