Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megemlékező beszéd a kommunizmus áldozatai emlékére
  2018-02-20 00:17:37, kedd
 
   
  ,,Kiáltanod kell nap-nap azokért,
kiket örökre elnémítottak." - szólít fel bennünket Tollas Tibor költő Sose szabadulva című versében.

Kedves Diákok!

Jegyezzük meg ezt a mondatot, hiszen világszerte, az 1997-es Kommunizmus fekete könyve alapján száz millió emberre, de csak magyar részről és itt az egész Kárpát-medencére is kell gondolnunk, százezrekre emlékezünk a közelgő Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Az idehaza hivatalosan 2000. óta létező emléknapra manapság elnevezői is kellő odafigyeléssel készülnek, de már települési önkormányzatok, megyei jogú városok, egyéb intézmények, kiállítóhelyek s a média is tematikus napot, kiállítást, előadást, filmvetítést,megemlékezést szervez. Külön jelentőséggel bír, hogy a kormány 2015-öt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, november 25-ét pedig a Szovjetunióba hurcoltak emléknapjává. Sőt, a Parlamentben a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága és a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások Szervezete tartott akkor konferenciát Trauma és tabu címmel.

Ezen a napon azonban emlékezünk még azokra is, akik az ötvenes évek elején létrehozott internáló- , kényszermunka táborokban, börtönökben sínylődtek, vesztették vagy vették el életüket. E kor áldozatainak emlékét is ma már szerencsére több szervezet őrizheti.

Az egyik ilyen a Hortobágyi Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Egyesülete, melynek alapvető célja, hogy ezek a hortobágyi táborhelyek ne vesszenek el az idő homályában, hanem emlék - és kiállítóhelyek, emlékművek figyelmeztessenek a sok-sok szenvedésre, hisz ezekbe a táborokba kényszerítettek száma elérte a tízezer főt. Ezen emlékezet megőrzését szolgálja az is, ha a túlélők, még ha az utolsó pillanatban is, de papírra vetik élettörténetüket. Erre szép példa Hantó Zsuzsa történész Haramiák és Emberek című könyve, mely mintegy négyszáz oldalon keresztül ismerteti a Magyar Gulágon szenvedők visszaemlékezéseit.

Míg Hantó könyve a hortobágyiakra fókuszál, addig Ilkei Csaba, Internálótáborok Kistarcsától Recskig című, mintegy 340 oldalas könyve az átfogó emlékezet megőrzését szolgálja.
A szerzői kiadásban megjelent munka letölthető az internetről.

S, ahogy Ilkei már könyvének címében is megemlíti Recsket, nekem is beszélnem kell arról a büntető - haláltáborról, amely 1950-1953 között a legkegyetlenebb volt Magyarországon. Helyére nemzeti emlékparkot hozott létre a Recski Szövetség, s annak néhai elnöke Krasznay Béla, volt recski fogoly, aki haláláig, kilencvenhárom éves koráig rendíthetetlenül őrizte társai emlékét. Előremutató, hogy a recski tábornak van egy elkötelezett kutatója és publikálója is. Ő Bank Barbara történész, aki egyben a kormány által, a kommunista diktatúra működésének feltárására 2014-ben létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottságnak is a tagja.

De tudnunk kell a Magyar Politikai Foglyok Szövetségéről, a POFOSZ-ról, ahogy az 1956-os forradalom emlékét őrző 56-os Szövetségről, az 1956-os Pesti Srác Alapítványról vagy a Corvin-közi Bajtársi Közösségről, ahogy a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületről is.

Az említett szervezetek mellett azonban vannak olyan kutatóhelyek és intézetek is, melyek még régebbről vagy csak épp a közelmúlttól foglalkoznak az emlékezet megőrzésével.

A korábbiak közül érdemes megemlíteni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, illetve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, a legújabbak közül pedig a VERITAS Történetkutató Intézet 1945 utáni kutatócsoportját, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet, a RETÖRKIT, melynek kutatóitól két viszonylag új könyvet is találni a témában. Az egyik a Politikai túlélés művészete, mely arra keresi a választ, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP), mint a pártállami diktatúrát irányító, 800 ezres taglétszámú Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódja és örököse, hogyan élhette túl a '89-es rendszerváltást. A másik pedig a Nagy Imre kód című munka, mely a mártír miniszterelnök és társai 1989. június 16-ai újratemetésével kapcsolatos állampárti döntéshozatalok kulisszatitkaiba nyújt betekintést.

A kiállítóhelyek legismertebbje nyilván a 2002 óta működő Terror Háza Múzeum Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatt, de tudni kell a Fónay Jenő egykori '56-os halálraítélt által kezdeményezett és létre is hozott Kisfogház Emlékhelyről, a Rákoskeresztúri köztemető látogatóközpontjáról, a felújított 297, 298, 300,301-es hősi parcellákról is.

Vidéken a Csongrád megyében található hódmezővásárhelyi Emlékpont a legismertebb, ahol idén egy teljes heti program sorozattal emlékeznek a Kommunizmus Áldozataira. A sorozat részeként lesz könyvbemutató Kereszténység és kommunizmus között címmel, rendhagyó történelemóra a kuláksorsokról, de kiállítás is, 1956-os hősök portréiból illetve filmvetítés.

Egy másik vidéki emlékhely a Nógrád megyei Hugyag községbeli, illetve a Pongrácz Gergely által létrehozott kiskunmajsai és a Fekete Pál által létrehozott békéscsabai '56-os múzeumok. A legújabb kiállítóhely Zalaegerszegen készült 2017-ben, ahol a volt ÁVH- s székház földszintjén és alagsorában alakítottak ki börtönmúzeumot. Mosonmagyaróváron sajnos a 2005-ben kitalált és sok-sok tárgyalást, tervezést, újságcikket és ígéretet megért XX. század múzeumból sosem lett semmi és már nem is fog, hisz a tervezett helyre, az ipartelepi volt határőrlaktanya épületébe, az óvári terror házába, az 1956-os sortüzet lövetők laktanyájába a piaristák költöznek.

Kedves emlékező diákok!

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a börtönbe vetett, internált, kivégzett emberek, kicsit később az ötvenhatosok mellett meg kell emlékeznünk mindezen emberek családjairól is, akiket megbélyegeztek, akiknek az életét tették tönkre, akiknek a gyerekeit nem engedték továbbtanulni, akiket kicsaptak az iskolából, a munkahelyről.
S ez a stigma nem került le róluk az 1963 -as úgynevezett nagy amnesztia után sem. Maradtak másodrendű, megfigyelt állampolgárok hazájukban. S ez már bőven maga a Kádár -rendszer, a későbbi gulyáskommunizmus, a legvidámabb barakk időszaka, mely tartott az 1990-es rendszerváltásig, de
ha elolvassuk a Hamvas Intézet munkafüzeteit vagy megnézzük a Lejáratás és bomlasztás - A hálózat örök című dokumentumfilmet, akkor belátjuk, hogy annál sokkal hosszabb ideig, mondhatni napjainkig tartó folyamatról van szó.

Nekünk mosonmagyaróváriaknak, ez az emléknap , ahogy az október 26-ai, a november 4-ei vagy a június 16-ai az 1956-os sortűz emlékét jelenti leginkább. A sortűz áldozatainak, mártírjainak emlékezete 1989 után már soha nem halványulhat el ebben a városban. Ezért él az '56-os Egyesület, és ezért vette fel a helyi kollégium Gulyás Lajos '56-os mártír nevét. Ma ők a legfőbb emlékmegőrzők. Amíg ők léteznek, biztosan lesznek kiállítások, előadások, megemlékezések. Mint most ez a mai napi is volt.

Kedves Kollégisták!

A kollégium további megemlékező programja egy filmvetítés lesz, mely névadójáról Gulyás Lajos '56-os mártírról fog szólni.

Elhangzott Mosonmagyaróváron, a Gulyás Lajos Kollégium megemlékezésén 2018.02.19-én.
Helyszín: Magyaróvári temető, 1956-os emlékhely
Beszédet mondott: Simon Zsuzsanna, tanár

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendíthetetlenül, kényszermunkások, dokumentumfilmet, rendszerváltásig, kutatócsoportját, kulisszatitkaiba, élettörténetüket, mosonmagyaróvári, internálótáborok, döntéshozatalok, újratemetésével, kényszerítettek, állambiztonsági, rákoskeresztúri, rendszerváltást, határőrlaktanya, legkegyetlenebb, önkormányzatok, megemlékezésén, megemlékezések, szovjetunióban, odafigyeléssel, magyarországon, kuláksorsokról, kezdeményezett, miniszterelnök, rendszerváltás, zalaegerszegen, kiállítóhelyek, hortobágyiakra, közalapítványt, kilencvenhárom, börtönmúzeumot, legismertebbje, történetkutató, megbélyegeztek, egész Kárpát-medencére, ötvenes évek, táborokba kényszerítettek, utolsó pillanatban, hortobágyiakra fókuszál, szerzői kiadásban, legkegyetlenebb volt, elkötelezett kutatója, kommunista diktatúra, 1956-os forradalom, 1956-os Pesti, említett szervezetek, közelmúlttól foglalkoznak, emlékezet megőrzésével, korábbiak közül, legújabbak közül, Tollas Tibor, Kedves Diákok, Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Egyesülete, Hantó Zsuzsa, Magyar Gulágon, Ilkei Csaba, Kistarcsától Recskig, Recski Szövetség, Krasznay Béla, Bank Barbara, Emlékezet Bizottságnak, Magyar Politikai Foglyok Szövetségéről, Pesti Srác Alapítványról, Corvin-közi Bajtársi Közösségről, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, VERITAS Történetkutató Intézet, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet, Magyar Szocialista Párt, Magyar Szocialista Munkáspárt, Nagy Imre, Terror Háza Múzeum Budapesten, Fónay Jenő, Kisfogház Emlékhelyről, Kommunizmus Áldozataira, Pongrácz Gergely, Fekete Pál, Hamvas Intézet, Gulyás Lajos, Kedves Kollégisták, Elhangzott Mosonmagyaróváron, Gulyás Lajos Kollégium, Simon Zsuzsanna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.17. 17:36 Enyhén romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban januárban
01.17. 17:35 Eljárás indult egy hamis engedélyekkel játszó labdarúgó és edzője ellen
01.17. 17:26 Robbanótestet találtak Szolnokon, korlátozzák a forgalmat a belvárosban
01.17. 17:26 Ausztrál tűzvész - Több százezer hal pusztult el a Macleay folyóban
01.17. 17:25 Férfi kézilabda Eb - Nyilvános helyen fogyasztott alkoholt négy svéd játéko...
01.17. 17:16 Vízilabda Eb - Fölényes orosz siker
01.17. 16:56 Gyöngyöspatai iskolaügy - Rétvári: a kormány természetben szeretné kompenzá...
01.17. 16:55 Tényleges életfogytiglanra ítélték a zsámboki gyilkost
01.17. 16:45 Karácsony: évi kétmilliárdból megszüntetnék a CT- és MR-várólistákat
01.17. 16:39 A román Dacia autógyár 5,1 százalékkal több gépkocsit értékesített tavaly
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Nő téli öltözékben  Fiatalító táplálékok  Serfőző Simon : Ha  Facebookon kaptam  Png nő  Szép estét  A nagyberényi smaragdfák  Halál  Facebookon kaptam  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  Január  Ima  ...aztán a hó, megint a hó  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Isten hangja megköveteli a lél...  Furcsa háború  Öngyilkosság  he Lonely Shepherd - André Rie...  Szép estét, jó éjszakát ! .......  A vihar  Thoth 48 alapelv összefoglalás...  Png kislány  Facebookon kaptam  Isten hangja megköveteli a lél...  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Háború  Kutya és cica kávézik  Posertube  Nő kalapban  Oszd meg mindened . . .  Esti ima  Az olajfalevél és kivonata gyó...  Pár könyvtáramat töröltem  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Png kislány  Medve a havas erdőben  Rózsás csokor  A csakrák betegségei  Nasi délutánra  Esti ima  Járomba hajtott fejjel lehetet...  Facebookon kaptam  Png cica  Png nő  Oszd meg mindened . . .  Facebookon kaptam  Ima  Háború  Jó reggelt, itt a tej ébredezn...  Jó éjszakát kívánok!  Hamarosan hidegfront jön és ...  Cica melegen öltözve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Thoth 48 alapelv összefoglalás...  Fehér rózsák  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Kezünk titkokról árulkodik  Facebookon kaptam  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  Esti ima  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  Benedekfyy Katalin: Haj hó, ha...  Téli kép  Gondolatok a kórházban  he Lonely Shepherd - André Rie...  Mosoly  Szegénykék......  Urunk megkeresztelkedése "A" é...  M. Laurens MIÉRT HAGYTUK?  Jó reggelt, itt a tej ébredezn...  El kell indulni  Nő piros sálban  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rajzos téli kép  Gyulladáscsökkentő gyógynövény...  Nő téli öltözékben  Urunk megkeresztelkedése "A" é...  Nő téli öltözékben  Nő kalapban  Fehér cica  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. január ...  Zöldség és gyümölcsfogyasztásr...  Legyen békesség!  Halál  Esti ima  Vakoknak a színekről - Kétszáz...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rózsa gömbben  Stresszoldás néhány módja  Szeretet  Nő rózsával  Csontritkulás - káros szokások  Kellemes délutánt kívánok!  Facebookon kaptam  Jó éjszakát kívánok!  Január 
Bejegyzés Címkék
egész Kárpát-medencére, ötvenes évek, táborokba kényszerítettek, utolsó pillanatban, hortobágyiakra fókuszál, szerzői kiadásban, legkegyetlenebb volt, elkötelezett kutatója, kommunista diktatúra, 1956-os forradalom, 1956-os Pesti, említett szervezetek, közelmúlttól foglalkoznak, emlékezet megőrzésével, korábbiak közül, legújabbak közül, másik pedig, mártír miniszterelnök, teljes heti, sorozat részeként, másik vidéki, volt ÁVH-, 2005-ben kitalált, tervezett helyre, ipartelepi volt, óvári terror, 1956-os sortüzet, piaristák költöznek, kommunizmus áldozatainak, börtönbe vetett, életét tették, 1963 &#8211, legvidámabb barakk, 1990-es rendszerváltásig, hálózat örök, október 26-ai, 1956-os sortűz, sortűz áldozatainak, kollégium további, filmvetítés lesz, rendíthetetlenül, kényszermunkások, dokumentumfilmet, rendszerváltásig, kutatócsoportját, kulisszatitkaiba, élettörténetüket, mosonmagyaróvári, internálótáborok, döntéshozatalok, újratemetésével, kényszerítettek, állambiztonsági, rákoskeresztúri, rendszerváltást, határőrlaktanya, legkegyetlenebb, önkormányzatok, megemlékezésén, megemlékezések, szovjetunióban, odafigyeléssel, magyarországon, kuláksorsokról, kezdeményezett, miniszterelnök, rendszerváltás, zalaegerszegen, kiállítóhelyek, hortobágyiakra, közalapítványt, kilencvenhárom, börtönmúzeumot, legismertebbje, történetkutató, megbélyegeztek, szövetségéről, továbbtanulni, történelemóra, szovjetunióba, megemlékezést, állampolgárok, jelentőséggel, haláltáborról, emlékmegőrzők, könyvbemutató, nyilvánította, kényszermunka, kereszténység, alapítványról, munkafüzeteit, gulágkutatók, laktanyájába, emléknapjává, áldozatainak, parcellákról, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 14 db bejegyzés
Összes: 2539 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 3758
  • e Hónap: 14517
  • e Év: 14517
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.