Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
’56-os életrajzi lexikon -F-
  2019-01-13 05:56:38, vasárnap
 
   
  '56-os életrajzi lexikon - Mosonmagyaróvár és környéke -

F

Fazekas János László
Fábián József
Fehér János
Ferenci Lajos
Ferenczy Erika
Földes Gábor
Fónay Jenő
Fűzfa János

Fazekas János László 1928-2017
Az 56-os Szövetség elnöke. Elnöksége idején ( 2006-2014) szoros kapcsolata volt Mosonmagyaróvárral. Egyrészt a szervezet városban létező képviselete által, akik egyénileg is mind tagjai voltak a Szövetségnek, másrészt a Városi Kollégium ( 2013-tól Gulyás Lajos Kollégium) által, melyet, mint köznevelési intézményt teljes jogú tagjává szavazott meg a Szövetség közgyűlése 2011-ben. Az intézmény és igazgatója ötvenhatos emlékápoló tevékenységét elismerő oklevéllel, emlékplakett adományozásával 2010-ben ismerték el. Az 56-os Szövetség Országos Elnöksége, az 56-os Szövetség alapításának huszadik évfordulója alkalmából Gábor Józsefnét, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnökét, a Szövetség 1999-2010 jubileumi emlékérem kitüntetésében részesítette. Az elismerést 2011. február 16-án, a Szövetség budapesti székházában rendezett ünnepi közgyűlésen Elnök Úrtól vehette át. 2011. június 16-án pedig dr. Székelyhidi László országgyűlési képviselő ( 1990-1994) vehette a Szövetség Kósa Pál emlékplakettjét a mosonmagyaróvári Városháza dísztermében.Az 56-os Szövetség Fazekas János László Elnökön keresztül több alkalommal is anyagi támogatást nyújtott a kollégium különböző 1956-os előadásainak, kiállításainak megrendezéséhez, folyamatosan biztosította a szervezet Híradó c. újságjában való megjelenési lehetőséget. A Szövetség, Elnök Úr hozzájárulásával az évek során több személyt is felterjesztett magas rangú kitüntetésre, akár a Magyar Köztársaság Elnöke (2011, 2014), akár Mosonmagyaróvár Önkormányzata (Pro Urbe 2012) felé is. A Szövetséget alelnökein keresztül képviselte Mosonmagyaróvár Gyásznapján, de neves helyi közéleti személy végső búcsúztatásán is.

Fábián József 1937-1956
Sortűz áldozat. Nőtlen. Kubikusként dolgozott a Timföldgyárban. Síremlékét egyenlőre nem találtam.

Fehér János 1940-2018
Tizenhat éves inaslegény volt 1956. október 26-án a mosonmagyaróvári sortűz idején.
Részt vett a felvonuláson, kint volt a téren, a sortűzben ő is megsebesült.Sérülésének szilánkjait élete végéig hordozta lábában.Az október 27-ei népharag helyszínén szintén jelen volt, de nem végig, mert onnan egy ismerőse elzavarta.A forradalom megtorlása során egy, a népítéletről készült fotó alapján 1958. november 5-én a munkahelyéről vitték el a tizenhét éves fiút és vádolták meg gyilkosságban való részvétellel.Halálra ítélték, hiába mondta, hogy nem ő van a képen, nem hittek neki.Az ítéletet végül tizenkét év börtönre változtatták.Fehér János nem szabadult egyik amnesztia idején sem. Köztörvényesként bent tartották 1967-ig. Szabadulása után sem nyughatott. Állást nehezen kapott, figyelték, követték,jelentettek róla, neki magának is rendszeresen jelentkeznie kellett, lakhelyét este nem hagyhatta el.A rendszerváltáskor alapítója lett a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, tagja a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének és az '56-os Szövetségnek is.Számtalan érmet, kitüntetést kapott ezektől a szervezetektől, de 2006-ban a megyétől is, illetve Mosonmagyaróvár Polgármesterétől, Dr. Nagy Istvántól, Polgármesteri Elismerő Oklevelet 2011-ben. 2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Dr. Árvay István polgármester emléklapot adott neki.Fehér Jánost nem rehabilitálták a '90-es években, épp a köztörvényes ítélete miatt. Majd csak a 2000-es években sikerült elérnie ezt.
2006-ban szerepelt egy holland filmben. 2018-ban Simon Zsuzsanna jegyezte le élettörténetét, mely halála után megjelent a szél-járás c. folyóiratban is. Síremléke a magyaróvári temetőben található.

Ferenci Lajos 1905-1956
1956-ban a mosonmagyaróvári erdészeti kirendeltséget vezette a mosoni Korona Szállóban. Október 26-án irodája ablakán kopogtak be a mezőgépgyári munkások, kérve, hogy az erdészettől is jöjjenek a felvonulásra. Így csatlakozott ő is a menethez. A hat gyerekes családapa egyik fiával találkozott is a laktanya előtti téren. Szerencsére a gyereket nem, viszont Ferenci Lajost a sortűzben haslövés érte és hősi halált halt. Sírja a mosoni temetőben található. A mai Kisalföldi Erdőgazdaság 2016-ban újraavatott emlékhelyet állított emlékére a Kálnoki híd utáni erdősávban a lőtér előtt.

Ferenczy Erika Alice 1938-2018
Író, kritikus, történész, forgatókönyvíró. 1989-től a Történelmi Igazságtétel Bizottság mellett működő Oral History Archívum, majd a Történelmi Tényfeltáró Bizottság számára készített életútinterjúkat. 1996-tól a fiával, Kinyó Ferenczy Tamással közös Art Opus stúdióban az 1950-es évek világát és az 1956-os forradalmat bemutató dokumentumfilmek forgatókönyvírója, riportere volt.
2006-ban a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség kitüntetését vehette át 1956 szellemi örökségének ápolásáért és a magyarságnak tett szolgálatáért. Legutolsó nagy munkája a Látlelet egy kórházról - Tétényi 1956 c. film forgatókönyve volt, melyben Magyar Katalin mosonmagyaróvári ötvenhatos hős diáklánynak is emléket állít.

Földes Gábor 1923-1958
1956-ban a győri színház főrendezője. Tevékeny szereplője a város forradalmi eseményeinek. A mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortüzet követően Szigethy Attila ( győri nemzeti tanács elnöke) megbízásából a városba érkezik a további vérontások megakadályozása érdekében. A megtorlás során hamis vádakkal perbe fogják és kivégzik. A sopronkőhidai rabtemetőből való exhumálás után végső nyughelyre Budapesten, a Rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájába helyezik 1991-ben. Sírja Nemzeti Sírkert része. Emlékét Győrben emléktábla és utcanév őrzi.

Fónay Jenő 1926-2017
A POFOSZ elnökeként 1999. október 26-án a Mezőgazdasági Akadémia aulájában mondott kegyeleti megemlékező beszédet.

Fűzfa János 1930-2017
Tanár 1954, igazgató 1966-1995 volt a Hunyadi Mátyás Szakmunkásképző Iskolában.

Mosonmagyaróvár - Hunyadi 50 - Emlékfoszlányok
Iskolai emlékkönyv, 2017

Fűzfa János, nyugalmazott igazgató: 1956 nehéz napjairól

1956-ban tanár voltam. Sok olyan tény volt, amit még most sem fogadnak el ...
A forradalomról én nem tudtam különösebbet, nem volt tv, rádiót nem hallgattam. Október 26-án rendesen tanítottunk, az igazgató hallgatta a rádiót, nagyon ideges volt. Reggel mondta, zűrök vannak Pesten, szakszervezeti bizottsági titkárként azt tanácsoltam, tanítsunk. Egyszer csak döngették az ajtót a tüntetők, jöttek a gimnazisták, egyetemisták és munkások. Vonultak az utcán. Az igazgató sorakozót hívott össze és hazaküldte a diákokat. Mindenki hazament, csak egy virgonc gyerek ment a nagyanyjához a Sulzer-malomhoz, ledobta a táskát, kért ételt, és szabályosan elszökött a nagyanyjától, ő is meghalt. Ügyes, helyes, műszerésztanuló volt Őri Lacika. A virgoncságával fizetett rá, minden eseménynél első volt.
Csoportosan nem akartunk kimenni az utcára, néztük, mi fog történni. Sajnos ilyenkor mindig a hangadók mennek elöl, a többi megy velük, mögöttük. Leverték a csillagot a Fekete Sas fölött és a pártbizottságnál. A busz a Volán iroda mellett állt, a postánál, felugrott valaki a tetejére, és elszavalta a ,, Talpra magyart", és mondta, nyissuk ki a börtön kapuit. Tényleg kinyitották a börtönt, és kijöttek a fogvatartottak. A Sulzer-malomnál egyenesen ment tovább a tömeg, néztem, gyerek az iskolából nem volt. A levéli útnál akkor még nem volt lámpa, a Gyári úton haladt tovább a tömeg.
akkoriban három laktanya volt: egy határőrlaktanya, egy sorkatonáknak való levéli úti laktanya és a Tritol-laktanya. A levéli úti parancsnok összehívta a katonákat és parancsba adta, hogy tűnjenek el és hat órakor parancskihirdetésre legyenek ott.
A katonák szállingóztak, ki amerre akart. Jött két-három legény, a tömegből kiugrott 2-3 ember, az egyik elkezdte ütlegelni a katonákat. Pont azon mentünk Kiss Palival. A sapkájukon rajta volt a csillag, ezért meg akarták lincselni őket. Ráparancsoltam a hősködő civilekre, mutattam a hadnagykönyvemet, és rájuk szóltam. Megismertek, hogy tanár vagyok, de kijelentettem szolgálatba lépek. Erre habzó szájjal elmentek a civilek, otthagyták a katonákat. Nekik azt mondtam, hogy vegyék le a csillagot a kalapjukról, tegyék zsebre és majd 6 óra előtt rakják vissza.
A civilek üvöltötték, menjünk az ÁVO-s laktanyához. Az borzasztó volt, hiába üvöltöttem, ne menjenek. Megállítottam az embereket, hogy ne menjenek ki, de a hirtelen-emberek nem hallgattak rám. A tömeg ment tovább, találkoztak a timföldgyáriakkal, kint meg várták őket a katonák a laktanyánál. Palival megegyeztünk, visszamegyünk az iskolához. A kórház előtt, a nyomda mellett mentünk, és fegyverropogást hallottunk. Sortűz volt a laktanyánál. Pár perc után teherautó hozta a sebesülteket. Leszállították őket, az első a szomszédunk fia volt, egyik karja roncs volt, lógott rajta a hús, ő volt Szente Géza.
Én nem tudom, mi történt kint, nem voltam ott. Voltak tanulók is: A MOFÉM tanműhelyből, gyakorlati oktatáson voltak: Kardos Miki aranyos gyerek volt. Őt biztatták, verd le a csillagot a kapun, és ő felmászott ... és lelőtték ... Ismerem a terepet, mert a háború után az rendőrlaktanya volt. Mi javítottuk, akkor még fiatalember voltam. A villanyt én csináltam.
Eltelt az idő, másnap reggel nagyon szomorú voltam, kimentem a temetőbe: a két Rácz-lány szinte meztelenül ott feküdt, barátom lányai.
Hét iskolás diák volt tudomásom szerint, Kardosra, Wilhelmre, Őrire emlékszem, őket tanítottam. Minden a gyakorlatról mentek ki, tudtunk nélkül. A gimnáziumból viszont szervezetten mentek ki, ezért a gimnázium igazgatóját ki is rúgták, az ő helyébe ment Hatt János, ott volt igazgató negyven évig.
Azt nem tudom, hogy a gimnazisták közül lett-e áldozat. Nehezen viseltem el az egészet, hisz a szomszédomat is meglincselték. A városban is híre ment a sortűznek, de én ezzel nem foglalkoztam, csak bosszantott, hogy kimentek és hiába szóltam.
Voltak tanulók, akik biciklivel elmentek, disszidáltak, átmentek gyalog a határon. Két egyetemista is jött éjjel hozzám, hogy Monek Gyula javasolta, keressenek meg. Vacsoráztattam őket, lerajzoltam, merre menjenek. Nagyszüleim a határ mellett laktak, addig tudtam az utat, utána nem.
Sok év telt el azóta, a sortűz emlékére Németh Alajos tanárunk állított kopjafákat, díjmentesen, gyönyörűen elkészítette. Tanulóinkkal vitték oda azt a nagy követ, a Lalinak köszönhető, hogy ez az emlékhely létrejött.

Fűzfa János egykori igazgató vallomását életéről és iskolájáról lejegyezte Keresztes Csaba, gondolatait írásos formába öntötte Csicsai Ferenc.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: dokumentumfilmek, köztörvényesként, életútinterjúkat, mosonmagyaróvári, pártbizottságnál, hozzájárulásával, hadnagykönyvemet, polgármesterétől, adományozásával, rákoskeresztúri, mosonmagyaróvár, műszerésztanuló, emlékfoszlányok, megakadályozása, szakmunkásképző, emlékplakettjét, forgatókönyvíró, megrendezéséhez, fegyverropogást, határőrlaktanya, szakszervezeti, kitüntetésében, fogvatartottak, rehabilitálták, timföldgyárban, felterjesztett, ráparancsoltam, élettörténetét, vacsoráztattam, kirendeltséget, kiállításainak, leszállították, szervezetektől, virgoncságával, rendőrlaktanya, polgármesteri, 56-os Szövetség, szervezet városban, elismerést 2011, mosonmagyaróvári Városháza, kollégium különböző, szervezet Híradó, évek során, mosonmagyaróvári sortűz, október 27-ei, ismerőse elzavarta, forradalom megtorlása, népítéletről készült, munkahelyéről vitték, tizenhét éves, ítéletet végül, rendszerváltáskor alapítója, Fazekas János László, Fábián József, Fehér János, Ferenci Lajos, Ferenczy Erika, Földes Gábor, Fónay Jenő, Fűzfa János, Városi Kollégium, Gulyás Lajos Kollégium, Szövetség Országos Elnöksége, Gábor Józsefnét, Elnök Úrtól, Székelyhidi László, Szövetség Kósa Pál, Szövetség Fazekas János László Elnökön, Elnök Úr, Magyar Köztársaság Elnöke, Mosonmagyaróvár Önkormányzata, Mosonmagyaróvár Gyásznapján, Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének, Mosonmagyaróvár Polgármesterétől, Nagy Istvántól, Polgármesteri Elismerő Oklevelet, Árvay István, Fehér Jánost, Simon Zsuzsanna, Korona Szállóban, Ferenci Lajost, Kisalföldi Erdőgazdaság, Ferenczy Erika Alice, Történelmi Igazságtétel Bizottság, Oral History Archívum, Történelmi Tényfeltáró Bizottság, Kinyó Ferenczy Tamással, Magyar Vidék Országos, Magyar Katalin, Szigethy Attila, Rákoskeresztúri Újköztemető, Nemzeti Sírkert, Emlékét Győrben, Mezőgazdasági Akadémia, Hunyadi Mátyás Szakmunkásképző Iskolában, Fekete Sas, Kiss Palival, Szente Géza, Kardos Miki, Hatt János, Monek Gyula, Németh Alajos, Keresztes Csaba, Csicsai Ferenc,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Alázat  Neked tudnod kell  Kaffka_Margit  Png kislány  Paul David Tripp Április 19  Png nő  Facebookon kaptam  Alvó cicák  A boldog családok mind hasonló...  Próbálj meg ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Png lepke  Kerüld el az evangélium örömén...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Tavaszi kép  Akarat  Alázat  Albert Einstein gondolata  képre írva  Egy bizonyos határt  Neked tudnod kell  Jó éjszakát  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Kellemes délutánt kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Szép napot kívánok  Jó éjszakát  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy lelki imádság  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Popper Péter szavai  Png fotel  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig jusson idő nevetni  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem méltó hozzád  A Megváltó szolgálatában  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Neked tudnod kell  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Még csak most kezdődik a nap  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Albert Einstein gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Idő  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png ház  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Hogy lehet megtartani  Png virág  Elköszönt  A boldog családok mind hasonló...  Nagyi telefonál  Mindig jusson idő nevetni  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Csak a fogyatkozás látható  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet 
Bejegyzés Címkék
56-os Szövetség, szervezet városban, elismerést 2011, mosonmagyaróvári Városháza, kollégium különböző, szervezet Híradó, évek során, mosonmagyaróvári sortűz, október 27-ei, ismerőse elzavarta, forradalom megtorlása, népítéletről készült, munkahelyéről vitték, tizenhét éves, ítéletet végül, rendszerváltáskor alapítója, 1956-os forradalom, köztörvényes ítélete, 2000-es években, holland filmben, magyaróvári temetőben, mosonmagyaróvári erdészeti, mosoni Korona, mezőgépgyári munkások, laktanya előtti, sortűzben haslövés, mosoni temetőben, lőtér előtt, 1950-es évek, 1956-os forradalmat, magyarságnak tett, győri színház, város forradalmi, mosonmagyaróvári 1956, városba érkezik, további vérontások, megtorlás során, sopronkőhidai rabtemetőből, igazgató hallgatta, igazgató sorakozót, virgonc gyerek, virgoncságával fizetett, hangadók mennek, többi megy, börtön kapuit, levéli útnál, sorkatonáknak való, katonák szállingóztak, tömegből kiugrott, egyik elkezdte, sapkájukon rajta, hősködő civilekre, civilek üvöltötték, borzasztó volt, tömeg ment, kórház előtt, nyomda mellett, háború után, rendőrlaktanya volt, gyakorlatról mentek, gimnáziumból viszont, gimnázium igazgatóját, gimnazisták közül, határ mellett, sortűz emlékére, nagy követ, emlékhely létrejött, dokumentumfilmek, köztörvényesként, életútinterjúkat, mosonmagyaróvári, pártbizottságnál, hozzájárulásával, hadnagykönyvemet, polgármesterétől, adományozásával, rákoskeresztúri, mosonmagyaróvár, műszerésztanuló, emlékfoszlányok, megakadályozása, szakmunkásképző, emlékplakettjét, forgatókönyvíró, megrendezéséhez, fegyverropogást, határőrlaktanya, szakszervezeti, kitüntetésében, fogvatartottak, rehabilitálták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 440
  • e Hét: 568
  • e Hónap: 5449
  • e Év: 27502
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.