Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Február 4-én Gulyás Lajos emlékére is
  2019-02-11 05:35:57, hétfő
 
   
  Simon Zsuzsanna megnyitó beszéde 2019.02.04-én a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium Anne Frank-Történelem a mának c. vándorkiállításának megnyitóján.

Amikor szívedig ér már,
Nem lehet, hogy ne szóljál.
A fájdalom, ha átjár,
Mintha magadnak fájnál.
Minden, mi valaha élet volt aztán semmivé lett,
Benned fáj, lüktet, éget.
Letéphetetlen bélyeg.

A semmi is semmivé lett.
Isten szívére égett.
A jövő szívére égett.
S most már örökké éget.

A hiány: üres asztal.
Tér: tele fájdalommal.

Tisztelt Vendégek! Kedves Diákok!

Böröndi Lajos Virrasztás című versével köszöntöm Önöket, melyet az 1944. május 16-án a mosoni gettóból Győrbe, majd onnét Auschwitzbe hurcolt zsidó honfitársaink emlékére írt.
Egy régről való tartozásomat igyekszem leróni ennek a kiállításnak Mosonmagyaróváron történő bemutatásával. Éveken át itt a kollégiumban számtalan történelmi előadást, kiállítást rendeztünk. A magyar történelem minden korszakáról.De a vészkorszakról egyet sem. Ezt többször szóvá is tette nekem valaki, de aztán a megváltozott körülmények nem tették lehetővé a méltó megemlékezést, egészen a mai napig. Így engedjék meg, hogy most ezt a kiállítást és a mellette készített kamara tárlatot Kovács Sándorné Back Irénnek és férje emlékének ajánljam, akik évtizedeken keresztül gyűjtötték, írták a mosoni zsidóság történetét, őrizték az elhurcoltak emlékét. Dolgoztak a felejtés ellen. Remélem, hogy némi megbocsátást most kapok Irénke nénitől és köszönöm, hogy ébren tartotta bennem ezt a lelkiismeretfurdalást.

Tisztelt Vendégek!

Egyébként is mindig aktuális ennek a kiállításnak a megrendezése, de most különösen. Egyrészt Anne Frank születésének 90. évfordulója lesz 2019. június 12-én, másrészt, nemrég, január 27-én volt a holokauszt nemzetközi emléknapja, mely az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának időpontjára emlékeztet, mely haláltábort, Anne Frank családjából egyedül az édesapa, Ottó Frank élte túl.
De különös aktualitással bír ez a kiállítás idehaza Mosonmagyaróváron is, hisz a járás és Moson teljes zsidó lakosságát ítélték halálra és hurcolták el, leginkább szintén az auschwitzi koncentrációs táborba. Az Ő emlékükre, de köznevelési intézményként, az elpusztított száz fő fölötti Moson megyei 14 év alatti gyermekre kiemelten emlékezve rendezzük ezt a mai napot és a kiállítást.
De ezzel a kiállítással névadónkra, Gulyás Lajos, levéli református lelkész, '56-os mártírra is emlékezünk.
Gulyás Lajost ugyanis nem csak az 1956-os mosonmagyaróvári forradalmi események megtorlása során fogták perbe majd végezték ki.Gulyás Lajos már 1944-ben, a német megszállás idején is csatlakozott a fegyveres ellenálláshoz, üldözött zsidókat is mentett, amiért a nyilasok letartóztatták és börtönbe zárták. Mindez, akkori szolgálati helyén, Balatonszepezden történt. Az ottani helytörténeti kutatások szerint a bújtatottak, Gulyás Lajosnak köszönhetően így megmenekültek a koncentrációs tábor borzalmai, a biztos halál elől.
Égjen hát az emlékezés mécsese a MI tisztalelkű, bátor, embermentő, mártírsorsú névadónk emlékére is, akinek ma, február 4-én van születésének 101. évfordulója.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Diákok!

Vasárnap reggel, amikor ezt a beszédet írtam, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság c. műsorában arról beszéltek, hogy Hollandiában, - ahol ennek a kiállításnak az anyaintézménye, az Anne Frank Ház működik,- milyen atrocitások, fenyegetések, támadások érik az ott élő zsidó embereket, a zsidó szervezetek vezetőit, milyen nyílt antiszemita megnyilvánulások hangoznak el az utcán, az egyes intézményekben, s hogy a média mennyire nem vesz tudomást ezekről az esetekről, s, hogy a zsidó embereknek némán tűrniük kell ezeket a bántalmazásokat, ahogy a zsidó temetőik rongálásait is! Figyelmeztető jelenségek ezek! De mi a helyzet Magyarországon? A kormány által mondottzéró tolerancia, vajon elegendő-e? Ha azt veszem, hogy a legnagyobb közösségi oldalon meghirdetett kiállításunkra is érkeztek zsidóellenes, holokauszttagadó hozzászólások, akkor azt hiszem nem. Pozitív példák kellenek. EZ a mai esemény mutatja a mikéntjét és a hogyanját. Mert szép és méltó a városban eddig rendezett előadások, kiállítások sora. De ezek leginkább kultúrtörténetiek voltak. Van emlékhelye a holokauszt helyi áldozatainak és a helyi értéktár része a zsidó temető is. És volt a Mosoni Zsidó Hitközség által szervezett megemlékezés és volt a levéltár által rendezett kiállítás a Holokauszt Emlékévben,de ennél több és más is kell. Kell az iskolák látogatása az Auschwitzi koncentrációs táborba, ahogy azt a Hunyadi Iskola tette, kell a másféle Anne Frank kiállítás, ahogy azt a Huszár Gál Városi Könyvtár tette, kellenek az íróink, költőink, képzőművészeink alkotásai. Reisinger Attila író Vörös istálló c. regénye, az L. Burda Zsuzsanna által Zsoanna, a tragikus élettörténetű zsidó lány bemutatása az Ella könyvében, Böröndi Lajos költő emlékező versei, név szerint is, mint a Knapp Paulára emlékező,Rudnyák Károlyné Németh Csilla Anne Frank emlékére készített képe, vagy Giczi Dóráé.Kellenek a nyomtatott emlékezet közlések, ahogy azt a Mosonvármegye könyvkiadó tette legutóbb Kovács Sándorné és férje három kötetes kéziratának kiadásával 2016-2017-ben. S kellenek még további emlékezet állítások is! De nem alig ismert, láthatatlan helyekre és nem elsősorban magánszemélyek általi kezdeményezésre, hanem szívből jövő,őszinte közösségi kezdeményezésre. Például Vass Márta tanár, igazgató emlékére néhai iskolájának falán.
És igen. Kell egy állandó kiállítóhely. Mindennek s Mindenkinek, akiről és amiről nincs sehol vagy nem elegendő, nem megfelelő az emlékezet. A teljes huszadik századunknak, mely oly sok gyötrődést, veszteséget, fájdalmat hozott Mosonvármegyének, s melyekre nem emlékezünk kellőképpen vagy inkább sehogy. Igen. Egy múzeumról beszélek, melyre 2005-től voltak tervek XX. Század Múzeum néven, majd elsikkadtak, kiradírozódtak, 2019-ben már említést sem tesznek róla. A múzeumnak kért és kapott laktanya épületet most elbontják és más célra hasznosítják területét. A kérdés az, hogy a következő nemzedék/nemzedékek identitása, a majd ötvenezresen túli városban, eléri-e azt a szintet, hogy a választott/megtartott szülőhelyük/lakóhelyük múltját kézzelfogható módon is megőrizzék, bemutassák, továbbörökítsék utódaiknak?
Nekünk, ez úgy néz ki, nem sikerül. Ezért kellenek az ilyen és hasonló történelmi kiállítások, rendhagyó megemlékezések, mint ma a Gulyás Lajos Kollégiumban. Amiért külön köszönet az Anne Frank Háznak, magyarországi kapcsolat tartójának, Kulcsár Dorottyának, a jelenlévő képviselőiknek, a diáktárlatvezető tréning vezetőinek Fanni Hedinek és Serhal Dianának,a Győri Tankerületnek, a Gulyás Lajos Kollégium megbízott vezetőjének, Morvaiéné Hipszki Erikának, a nevelőtestületnek, a technikai dolgozóknak,a kollégistáknak, a kiállítás helyszínének kialakításáért, a megnyitón való szereplésért, a tárlatvezető tréningen való részvételért, családomnak, akik mint eddig is minden rendezésemben, most is segítettek és támogattak.Köszönöm Nagy Györgynek a kiállítás elhozatalát Kisújszállásról, Simon Nagy Tamásnak a kiállítás felállítását itt a kollégiumban
Nagyon fontos, hogy elmondjam. Erre a kiállításra minden nyomtatott helyi és megyei újság külön figyelmet fordított és jelentette meg az ismertetőt. Köszönöm tehát a Lajta Pressnek, a Kisalföldnek, a Mosonvármegyének, a Civil Szemlének, a Hír 14 Mosonvármegyének.Szintén köszönöm az infomovar.hu, a duoinfomovar.hu,a kisalfold.hu oldalaknaka megjelenést, a mostani részvételt, a Mosonmagyaróvári Városi Televíziónak az esemény bemondását és most a helyszíni forgatást. Külön köszönöm a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnökének, Németh Zoltánnak, hogy hozzájárult a kiállítás teljes sajtóanyagának megjelenéséhez a megye honlapján.

Tisztelt Vendégek!

Köszönöm, hogy meghallgattak, köszönöm, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásunkat és eljöttek a megnyitóra! Kérem ajánlják Anne Frankot ismerőseik, családtagjaik figyelmébe is!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonvármegyének, megnyilvánulások, mosonmagyaróvári, diáktárlatvezető, holokauszttagadó, balatonszepezden, kezdeményezésre, képzőművészeink, bántalmazásokat, továbbörökítsék, kisújszállásról, magyarországon, kiállításunkra, kiradírozódtak, megjelenéséhez, intézményekben, letartóztatták, anyaintézménye, vészkorszakról, megemlékezések, sajtóanyagának, képviselőiknek, kollégistáknak, magánszemélyek, kialakításáért, ellenálláshoz, koncentrációs, bemutatásával, megemlékezést, intézményként, aktualitással, élettörténetű, tankerületnek, magyarországi, rendezésemben, meghallgattak, mosonmagyaróvári Gulyás, jövő szívére, mosoni gettóból, régről való, kollégiumban számtalan, magyar történelem, vészkorszakról egyet, megváltozott körülmények, méltó megemlékezést, mellette készített, mosoni zsidóság, elhurcoltak emlékét, felejtés ellen, holokauszt nemzetközi, auschwitzi koncentrációs, kiállítás idehaza, Gulyás Lajos, Simon Zsuzsanna, Gulyás Lajos Kollégium Anne Frank-Történelem, Tisztelt Vendégek, Kedves Diákok, Böröndi Lajos Virrasztás, Kovács Sándorné Back Irénnek, Egyrészt Anne Frank, Anne Frank, Ottó Frank, Gulyás Lajost, Gulyás Lajosnak, Tisztelt Hölgyeim, Kossuth Rádió Vasárnapi Újság, Anne Frank Ház, Mosoni Zsidó Hitközség, Holokauszt Emlékévben, Hunyadi Iskola, Huszár Gál Városi Könyvtár, Reisinger Attila, Burda Zsuzsanna, Böröndi Lajos, Knapp Paulára, Rudnyák Károlyné Németh Csilla Anne Frank, Giczi Dóráé, Kovács Sándorné, Például Vass Márta, Század Múzeum, Gulyás Lajos Kollégiumban, Anne Frank Háznak, Kulcsár Dorottyának, Fanni Hedinek, Serhal Dianának, Győri Tankerületnek, Gulyás Lajos Kollégium, Morvaiéné Hipszki Erikának, Köszönöm Nagy Györgynek, Simon Nagy Tamásnak, Lajta Pressnek, Civil Szemlének, Mosonmagyaróvári Városi Televíziónak, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Németh Zoltánnak, Anne Frankot,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.27. 16:52 Csökkent az új családi házak eladása az Egyesült Államokban decemberben
01.27. 16:52 MNB: 50 milliárd forinttal csökken a forintlikviditást nyújtó devizaswap-ál...
01.27. 16:51 Szlovák parlamenti választás - MKÖ: egyenjogúsítani kell a déli régiókat
01.27. 16:51 Anna Soós a fost realeasă coordonatorul liniei maghiare de la Universitatea...
01.27. 16:42 HLSZ - Újra Lanzafame a legjobb mezőnyjátékos
01.27. 16:42 Gazprom: egymilliárd köbméter gáz haladt át a Török Áramlat vezetéken
01.27. 16:41 Jelentősen csökkent tavaly a munkanélküliség Franciaországban
01.27. 16:21 A Szegedi Törvényszék bírái elfogultságot jelentettek be a Human Operator Z...
01.27. 16:12 Megvonta Quim Torra képviselői mandátumát a katalán parlament elnöksége
01.27. 16:11 Matolcsy György a Rubik kockához hasonlítja a magyar gazdaságpolitikát
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Vándor  Dália csokor  Orchidea  Himnusz Szent Margitról  Hiányzol  Facebookon kaptam  Téli kép  Png kisfiú  Vízcseppes rózsa  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes teázást  Hóember  Téli kép  Harmónia......  Tavaszi szerelem  Téli kép  Himnusz Szent Margitról  Orchidea  Retro lemezjátszó  Weöres Sándor: Öregek - Kodál...  2020 Dávid naptár időjárás elő...  Png nő  Facebookon kaptam  Apátság  Ibolya csokrok  Facebookon kaptam  Csokor vázában  Egy Mauchline-i kópé sírfelir...  Kelj föl  Kelj föl  Kellemes pihenést  Téli kép  A kivi gyümölcs  Betty Boop  Facebookon kaptam  Png kisfiú  Alvó baby  Téli kép  Pihenő kutya  Tél  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Vándor  Png kutya  Pihenő kutya  Vízcseppes rózsa  Png kutya dobozban  Facebookon kaptam  Gyerekkoromban – öt-hat ...  Rózsaszín rózsa  1900. január 25-én született F...  Piros rózsa  Amíg nem érted  Várnunk kell őt  Tél  Orchídeák  Harmónia......  Emlékezet  Apátság  Festőművész  Vízcseppes rózsa  Hóvirág  Téli kép  Hóember  Facebookon kaptam  Png kutya dobozban  Virágok pohárban  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Png virág  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Hiányzol  Facebookon kaptam  Hűség  Körte balerina  Naplemente  Cica gif képek  Himnusz Szent Margitról  Évközi 3. vasárnap 01.26 Csíks...  Facebookon kaptam  Sárga rózsák  Kellemes kávézást!  Esős este  Piros rózsa  Az ördög elvitte a fináncot  Kellemes délutánt kívánok  II. János Pál pápa: Mosolyod  Harmónia......  Erőtlenül erős  Robert Burns - Shelah ONeil  2020 Dávid naptár időjárás elő...  Évközi 3. vasárnap 01.26  Csokor vázában  Téli kép  Facebookon kaptam  Téli kép  Restaurátorra van szükséged...  Várnunk kell őt  Hóesés 
Bejegyzés Címkék
mosonmagyaróvári Gulyás, jövő szívére, mosoni gettóból, régről való, kollégiumban számtalan, magyar történelem, vészkorszakról egyet, megváltozott körülmények, méltó megemlékezést, mellette készített, mosoni zsidóság, elhurcoltak emlékét, felejtés ellen, holokauszt nemzetközi, auschwitzi koncentrációs, kiállítás idehaza, elpusztított száz, kiállítással névadónkra, 1956-os mosonmagyaróvári, német megszállás, fegyveres ellenálláshoz, nyilasok letartóztatták, ottani helytörténeti, koncentrációs tábor, biztos halál, emlékezés mécsese, beszédet írtam, zsidó szervezetek, egyes intézményekben, média mennyire, zsidó embereknek, zsidó temetőik, helyzet Magyarországon, kormány által, legnagyobb közösségi, városban eddig, holokauszt helyi, helyi értéktár, zsidó temető, levéltár által, iskolák látogatása, másféle Anne, tragikus élettörténetű, nyomtatott emlékezet, állandó kiállítóhely, múzeumról beszélek, múzeumnak kért, következő nemzedék, majd ötvenezresen, jelenlévő képviselőiknek, diáktárlatvezető tréning, technikai dolgozóknak, kiállítás helyszínének, megnyitón való, tárlatvezető tréningen, kiállítás elhozatalát, kiállítás felállítását, kiállításra minden, mostani részvételt, esemény bemondását, helyszíni forgatást, kiállítás teljes, megye honlapján, mosonvármegyének, megnyilvánulások, mosonmagyaróvári, diáktárlatvezető, holokauszttagadó, balatonszepezden, kezdeményezésre, képzőművészeink, bántalmazásokat, továbbörökítsék, kisújszállásról, magyarországon, kiállításunkra, kiradírozódtak, megjelenéséhez, intézményekben, letartóztatták, anyaintézménye, vészkorszakról, megemlékezések, sajtóanyagának, képviselőiknek, kollégistáknak, magánszemélyek, kialakításáért, ellenálláshoz, koncentrációs, bemutatásával, megemlékezést, intézményként, aktualitással, élettörténetű, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 23 db bejegyzés
Összes: 2548 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 290
  • e Hét: 589
  • e Hónap: 22537
  • e Év: 22537
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.