Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
30 éve szabadon Emlékév 6.
  2019-08-15 07:53:52, csütörtök
 
   
  30 éve szabadon Emlékév

Érdekességek, furcsaságok a mosonmagyaróvári 1956-os emlékhelyek történetéből
1989-2019

1991. '56-os emlékpark-Gyásztér

A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark - Gyásztér - az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emlékét őrző emlékhely az Ipartelepen, a sortüzet lövető és lövő ÁVH-s határőrlaktanyával szemben, a sortűz helyszínén található.

Hivatalos története 1989. augusztus 4-én helyi pártok és egyesületek ötvenhatos emlékmű állítására vonatkozó kötelezettségvállalásával kezdődött, melynek teljesítésére kuratóriumot hoztak létre, ami két évig szervezte, intézte, koordinálta az emlékművel kapcsolatos valamennyi ügyet, feladatot, adománygyűjtést.

A későbbi, monumentális, háromalakos Golgota emlékmű Rieger Tibor szobrászművész önzetlen, áldozatos munkája jóvoltából készült el. Az egyéb szükséges anyagiakat közadakozásból teremtették elő, amihez több és többféle rendezvényt, de még sport eseményt is szerveztek.

Az emlékmű elkészülte (1991) előtt a térre kihelyeztek egy haranglábat és sor került az emlékmű alapkő letételére, egyben az első gyalogos felvonulást és megemlékezést is megtartották a sortűz helyszínén október 26-án (1989) egy évvel később pedig elkészült az ötvennégy, névre faragott kopjafa (1990) Horváth Gábor és Németh Alajos felajánlásából.

Érdekesség, hogy 1990-ben a taxis blokád miatt egy meghívott se jött le Mosonmagyaróvárra október 26-án. Egyedül Orbán Viktor a FIDESZ frakcióvezetője repült helikopterrel a városba, ahol a Polgármesteri Hivatal erkélyéről mondott beszédet. Pedig az Ő neve a meghívón nem szerepelt, azt utólag bélyegezték rá. Később miniszterelnökként való megjelenését helyi politikusok hozzáállása akadályozta. Sajnálatos,hogy 1990 óta nem járt a városban egyetlen október 26-án sem.

Az így elkészült emlékhelyen a Jézus levétele a keresztről (Golgota) alkotás avatására 1991. október 26-án, 1990 óta hivatalosan is elnevezve, a Városi Gyásznapon került sor.

Azóta a sortűz napján minden évben a legmagasabb közjogi méltóságok és közéleti személyiségek (is) fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt.

1992-ben a város képviselőtestülete által hozott határozat (117/1992 (IX.7.) Ktsz.) alapján ,,az Ipartelepen az 5091/1. hrsz-ú közterületet '56-os emlékparknak" nevezték el. A város lakossága azonban Gyásztérnek mondja ezt a véráztatta teret.

1998-ban az emlékmű alkotója Rieger Tibor szobrászművész a város legnagyobb elismerésében, a Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díjban részesül.

2001-ben a térre a Magyar Igazság és Élet Pártja helyi szervezete ültetett fákat és helyezett ki egy kis emléktáblát. ( Néhány évvel később, mind a fák, mind a tábla eltűnt az '56-os emlékparkból.)

2002-ben Böröndi Lajos a művelődési ház igazgatója felelős kiadóként képeslapot adott ki a Golgotáról. A fotót Balassa Tamás készítette.

2006-ban a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen Mosonmagyaróvár ,,Arany diplomát" és tárgyjutalmat kapott az '56-os emlékhely méltó kialakításáért.

2011-ben a 303/2011. ( XII.23.) Korm. rendelet Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér" ( Határőr u.10. előtti tér) helyszínt Történelmi emlékhellyé nyilvánította.

2012-ben az Európai örökség Győr-Moson-Sopron megyében c. könyvben megjelent Simon Zsuzsanna fotója is a Gyásztérről.

2014-ben a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület állított kopjafát az 1957-es győri koncepciós per során kivégzett mártírok emlékére. Ettől kezdve leginkább itt emlékeznek június 16-án az 1956-os Mártírok Emléknapjára.

Szintén ebben az évben még a Nemzeti Örökség Intézete is kihelyezte emlékoszlopát, a terület, mint történelmi emlékhely megjelölésére.

2016-ban az önkormányzat pályázati pénzből letérköveztette a Golgotához vezető gyalogos utakat és szikladarabokkal töltötte fel és szórta körbe a Golgotát. A térre új fákat ültettek, a dísznövényzetet azonban nem frissítették.

Simon Zsuzsanna felterjesztése alapján a Gyásztér Győr-Moson-Sopron megye Megyei Értéktárának része lett 2016-ban.

2019. május 11-én a Nemzeti Örökség Intézetének országos Emlékhelyek Napja c. programjához elkötelezett emlékmegőrzők szerveztek a térre előadásokat, visszaemlékezéseket, versfelolvasásokat, könyvbemutatókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetszépítő, szikladarabokkal, mosonmagyaróvári, könyvbemutatókat, mosonmagyaróvár, határőrlaktanya, dísznövényzetet, adománygyűjtést, frakcióvezetője, letérköveztette, közadakozásból, szobrászművész, felterjesztése, kialakításáért, felajánlásából, nyilvánította, emlékoszlopát, teljesítésére, személyiségek, megjelölésére, elismerésében, polgármesteri, helikopterrel, tárgyjutalmat, megemlékezést, emlékmegőrzők, kuratóriumot, magyarország, önkormányzat, megtartották, érdekességek, emlékparknak, értéktárának, történetéből, közterületet, áldozatainak, mosonmagyaróvári 1956-os, mosonmagyaróvári ’, sortüzet lövető, sortűz helyszínén, emlékművel kapcsolatos, egyéb szükséges, emlékmű elkészülte, térre kihelyeztek, emlékmű alapkő, első gyalogos, évvel később, taxis blokád, városban egyetlen, sortűz napján, legmagasabb közjogi, áldozatok emléke, Rieger Tibor, Horváth Gábor, Németh Alajos, Egyedül Orbán Viktor, Polgármesteri Hivatal, Városi Gyásznapon, Urbe Mosonmagyaróvár, Magyar Igazság, Élet Pártja, Böröndi Lajos, Balassa Tamás, Virágos Magyarország, Simon Zsuzsanna, Mártírok Emléknapjára, Nemzeti Örökség Intézete, Megyei Értéktárának, Nemzeti Örökség Intézetének, Emlékhelyek Napja,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Hernádkak  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdet  A szív és a cselekvés egységes...  Kokárda  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Gősi Vali - Tükre lennék...  A kávé  Facebookon kaptam  A gyász  A halolaj és a hal még a migré...  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Esti kép  Benned is ezerféle szín van  Kokárda  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Esti kép  Szabó Norbert – Szabadsá...  Aztán itt van egy másik szerep...  Könnyáztatta asszonysorsok  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Por  Minden jónak végeszakad egysze...  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Üdvözöllek az oldalamon  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jóga férfiaknak  Házi botox  A Mindenható Istenben bízva  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Éljen a magyar szabadság!  A csonk és a facsemete  A magukat nyílt és őszinte emb...  Ibolya  Mély, puha álom - sárga féltés  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Akinek vaj van a fején...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Jó éjszakát  Az agyat és a csontokat is erő...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A szív és a cselekvés egységes... 
Bejegyzés Címkék
mosonmagyaróvári 1956-os, mosonmagyaróvári &#8217, sortüzet lövető, sortűz helyszínén, emlékművel kapcsolatos, egyéb szükséges, emlékmű elkészülte, térre kihelyeztek, emlékmű alapkő, első gyalogos, évvel később, taxis blokád, városban egyetlen, sortűz napján, legmagasabb közjogi, áldozatok emléke, város lakossága, véráztatta teret, emlékmű alkotója, város legnagyobb, tábla eltűnt, fotót Balassa, határőrlaktanya előtti, 1957-es győri, 1956-os Mártírok, önkormányzat pályázati, dísznövényzetet azonban, térre előadásokat, környezetszépítő, szikladarabokkal, mosonmagyaróvári, könyvbemutatókat, mosonmagyaróvár, határőrlaktanya, dísznövényzetet, adománygyűjtést, frakcióvezetője, letérköveztette, közadakozásból, szobrászművész, felterjesztése, kialakításáért, felajánlásából, nyilvánította, emlékoszlopát, teljesítésére, személyiségek, megjelölésére, elismerésében, polgármesteri, helikopterrel, tárgyjutalmat, megemlékezést, emlékmegőrzők, kuratóriumot, magyarország, önkormányzat, megtartották, érdekességek, emlékparknak, értéktárának, történetéből, közterületet, áldozatainak, monumentális, megjelenését, emléknapjára, frissítették, programjához, elkötelezett, emlékparkból, legmagasabb, hozzáállása, kapcsolatos, hivatalosan, emlékhelyek, politikusok, háromalakos, bélyegezték, teremtették, rendezvényt, akadályozta, furcsaságok, gyásztérnek, ipartelepen, egyesületek, felvonulást, emléktáblát, emlékhellyé, intézetének, haranglábat, gyásztérről, előadásokat, koordinálta, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 153
  • e Hónap: 3017
  • e Év: 20837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.