Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
30 éve szabadon Emlékév 7.
  2019-08-16 09:36:43, péntek
 
   
  30 éve szabadon Emlékév

Érdekességek, furcsaságok a mosonmagyaróvári 1956-os emlékhelyek történetéből 1989-2019

1992. Városháza emléktábla

Mosonmagyaróvár város Önkormányzatának Képviselőtestülete 1992-ben két ötvenhatos vonatkozású határozatot hozott. Az egyikben hozzájárult, hogy az 1991-ben alakult, de bíróságilag 1992. március 30-án bejegyzett Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elhelyezhesse első emléktábláját, méghozzá a Polgármesteri Hivatal Fő utcai bejárata első oszlopának nyugati oldalára, 55x44 cm-es nagyságban.

A másik határozat pedig arról szólt, hogy a Képviselőtestület az Ipartelepen az 5091/1 hrsz. közterületet ( az 1956. október 26-ai sortűz helyszíne) 56-os emlékparknak nevezi el. ( Ennek megjelenítése se akkor, se azóta nem történt meg.)

A városháza egyik oszlopára szerelt tábla felirata: Ebben az épületben alakult meg 1956. október 26-án a magyar nemzeti tanács helyi szervezete.

Avatása 1992. október 26-án volt. Avató beszédet Ebinger Endre '56-ban óvári gimnáziumi tanár, az ötvenhatos nemzeti tanács, az 5-ös bizottság tagja, a forradalom leverése utáni megtorlások elszenvedője mondott.

Szavai így hangoztak:

,,A forradalom elfojtása után mindenki tudta, hogy 1956-ban Magyarországon forradalom volt, de senki sem beszélhetett róla valóságnak megfelelően szíve szerint, emlékét leplezni kellett, nevét sem lehetett kiejteni. Mi Mosonmagyaróváriak mindig emlékeztünk. Ki-ki a maga módján, szűk családi körben, barátok között, templomokban, temetőkben, börtönökben. Ez a lappangó emlékezés adta az erőt és bátorságot ennek a városnak, hogy három évtized eltelte után az országban szinte elsőként nyíltan és hangosan megszólalt.
Azóta e napon évről-évre emlékezünk alapkőletétellel, kopjafák állításával, emlékműavatással. Most is az 56-os emlékparkhoz indulunk.
Előtte azonban itt a városháza bejáratánál méltó és maradandó táblát avatunk annak a testületnek emlékére, amely a forradalom alatt a város vezető testülete volt. Megemlékezünk arról a Nemzeti Tanácsról, amely a forradalom viharában jött létre, a fegyverek, a gyász, az indulatok viharában.
A régi, rendíthetetlennek hitt hatalom összeomlására forradalmi erő még nem jött létre, az indulatok elszabadultak, a város összeroppant. Ezekben a sorsdöntő órákban az emberek városszerte az eseményeket tárgyalták és küldötteket választottak.
Akkor én gimnáziumi tanár voltam itt. 24 éves. A város pedagógusai - egy viharos gyűlés után - azzal a megbízással küldtek a városháza épületébe, hogy a pedagógusok érdekei mellett a mosonmagyaróvári ifjúságot is képviseljen.
Ebben az épületben alakult meg a Nemzeti Tanács, mely magára vállalta a város ideiglenes irányítását. Ezt a város polgáraival falragaszon tudatta, melyben a Nemzeti Tanács a forradalmat a magyar nép győzelmének nevezte, hitet tett a rend és nyugalom helyreállítására.
Említést érdemel, hogy később, a megtorlás idején pár soros falragasz nyomdai engedélyezése is bűncselekménynek számított és ezért hurcolták meg a városház akkori igazgatási osztályvezetőjét Pál Sándort is.
A Nemzeti Tanács megalakulása után osztozott a város gyászában, fájdalmában, halottait eltemette és előre tekintett. A város sebesültjeinek vér, Budapestnek segítség kellett. A mosonmagyaróvári Nemzeti Tanács tartotta kezében az ország egyik ütőerét, Hegyeshalmot. Hegyeshalom hirtelen kiemelkedő szerepet kapott. Óriásira nőtt a személy és áruforgalom, Az üzemi Munkástanácsoknak döntő szerepük volt a segélyszállítmányok továbbításában. Megalakult a Nemzetőrség. A határ őrzését a Katonai Tanács vette át Ambrus őrnagy vezetésével. A felesketett gazdászhallgatók járőröztek, vigyáztak a rendre. A Nemzeti Tanács a kórház orvosainak segítségével a rendkívüli nehéz körülmények ellenére is biztosítani tudta a város sebesültjeinek ellátását.
Később, a Nemzeti Tanács ez irányú tevékenységéről nyilatkozva Dr. Vida Ferenc - a hírhedt vérbíró - a Legfelsőbb Bíróságon ezt azért minősítette bűncselekménynek, mert a vér és gyógyszer az ellenforradalmárok számára érkezett. E kijelentés nemcsak a mosonmagyaróvári Nemzeti Tanács, hanem az egész emberiség arculcsapása volt.
A forradalom győzött. Benne részt venni csodálatos és megrendítő volt. A Nemzeti Tanács az üzemi Munkástanácsokkal egyetértve november 5-ére meghirdette a város egész területére a munka elkezdését.
November 2-án azonban már vészjósló jelek mutatkoztak. Abda, Öttevény sorra jelezte telefonon a rajtuk áthaladó szovjet páncélosok számát. A túlerő félelmetes volt. A határt a szovjet páncélosok hermetikusan lezárták.
A történelem fintora, hogy míg az ország ezekben a napokban az Amerikai Egyesült Államoktól várt hathatós segítséget, addig a város Nemzeti Tanácsának egyik utolsó tevékenysége éppen segítségnyújtás volt a vesztegzár miatt itt rekedt és a szovjetek őrizetébe került nyugati és amerikai diplomata-családtagok kimentésére és elszállásolására.
November 4-én hajnalban a szovjetek lefegyverezték az épületben tartózkodó kis létszámú nemzetőrséget és a városházát elfoglalták. PA szovjet páncélosok körülvették az Akadémia várépületét. A reggeli órákban a helyzet kritikussá vált. Lugosi Géza, a Nemzeti Tanács elnökének kérésére a gazdászhallgatók fájó szívvel, könnyes szemekkel letették a fegyvert. Elkerültük a további vérontást.
November 5-én Szuvorov alezredes erőszakkal átvette a hatalmat. A Nemzeti Tanács megszűnt.
Tagjai nem voltak hősök, csupán a városért, a forradalom teljes győzelméért tenni akaró polgárok.
Az 56-os forradalom befejezetlen maradt. 1989-ben újra elkezdtük. Folytatása, a forradalom teljes győzelmének kivívása a mai fiatal generáció kötelessége. Legyen ehhez példakép a Nemzeti Tanács tenni akarása, adjon nekik erőt és segítse őket 56 szelleme."



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gazdászhallgatók, mosonmagyaróvári, önkormányzatának, elszállásolására, bűncselekménynek, alapkőletétellel, emlékműavatással, osztályvezetőjét, helyreállítására, tevékenységéről, segítségnyújtás, mosonmagyaróvár, továbbításában, sebesültjeinek, lefegyverezték, magyarországon, polgármesteri, összeomlására, megjelenítése, megemlékezünk, engedélyezése, nemzetőrséget, elszabadultak, emléktábláját, elhelyezhesse, összeroppant, befejezetlen, templomokban, érdekességek, arculcsapása, beszélhetett, választottak, közterületet, megalakulása, elszenvedője, hermetikusan, mosonmagyaróvári 1956-os, egyikben hozzájárult, 1991-ben alakult, másik határozat, városháza egyik, épületben alakult, magyar nemzeti, ötvenhatos nemzeti, 5-ös bizottság, forradalom leverése, forradalom elfojtása, maga módján, lappangó emlékezés, országban szinte, 56-os emlékparkhoz, városháza bejáratánál, Önkormányzatának Képviselőtestülete, Polgármesteri Hivatal Fő, Ebinger Endre, Nemzeti Tanácsról, Nemzeti Tanács, Katonai Tanács, Vida Ferenc, Legfelsőbb Bíróságon, Amerikai Egyesült Államoktól, Nemzeti Tanácsának, Lugosi Géza,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Petőfi Sándor - A tavaszhoz  A tékozló és Isten gondviselés...  A szív és a cselekvés egységes...  Nemzeti  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Atyám !  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Evan Esar tollából  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Paul David Tripp Március 15  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Amikor 5 éves voltam,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Éljen a magyar szabadság!  Esti kép  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  ...és mégis ráismersz  Vágy, élet és sugár  Aztán itt van egy másik szerep...  Hernádkak  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A közszereplő  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Ne engedd el kezem!  Nagy László - Szerelem emléke  Meghitt estéken . . .  Esti kép  Gősi Vali - Tükre lennék...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Meghitt estéken . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Őri István - Dal az életről  Rochefoucauld - a bölcs  Gősi Vali - Tükre lennék...  Müller Péter tollából  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Isten áldja  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Könnyáztatta asszonysorsok  Dóró Sándor: Tétova lét  Mélységes szomorúsággal  Könnyáztatta asszonysorsok  Az élet  Fújjad márciusi szél . . .  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Rejtő Jenő versei  Mai harmónia kártyám  Szép estét kedves látogatóimna...  Március 15-re emlékve  A közszereplő  Hernádkak  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  A szív és a cselekvés egységes...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Szent-Györgyi Albert gondolata  Március 15-re emlékve  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
mosonmagyaróvári 1956-os, egyikben hozzájárult, 1991-ben alakult, másik határozat, városháza egyik, épületben alakult, magyar nemzeti, ötvenhatos nemzeti, 5-ös bizottság, forradalom leverése, forradalom elfojtása, maga módján, lappangó emlékezés, országban szinte, 56-os emlékparkhoz, városháza bejáratánál, testületnek emlékére, forradalom alatt, város vezető, forradalom viharában, indulatok viharában, indulatok elszabadultak, város összeroppant, sorsdöntő órákban, emberek városszerte, eseményeket tárgyalták, város pedagógusai, viharos gyűlés, megbízással küldtek, városháza épületébe, pedagógusok érdekei, mosonmagyaróvári ifjúságot, város ideiglenes, város polgáraival, megtorlás idején, városház akkori, város gyászában, város sebesültjeinek, mosonmagyaróvári Nemzeti, ország egyik, üzemi Munkástanácsoknak, határ őrzését, felesketett gazdászhallgatók, kórház orvosainak, rendkívüli nehéz, hírhedt vérbíró, egész emberiség, forradalom győzött, üzemi Munkástanácsokkal, város egész, munka elkezdését, rajtuk áthaladó, túlerő félelmetes, szovjet páncélosok, történelem fintora, ország ezekben, város Nemzeti, vesztegzár miatt, szovjetek őrizetébe, szovjetek lefegyverezték, épületben tartózkodó, városházát elfoglalták, reggeli órákban, helyzet kritikussá, gazdászhallgatók fájó, további vérontást, forradalom teljes, 56-os forradalom, gazdászhallgatók, mosonmagyaróvári, önkormányzatának, elszállásolására, bűncselekménynek, alapkőletétellel, emlékműavatással, osztályvezetőjét, helyreállítására, tevékenységéről, segítségnyújtás, mosonmagyaróvár, továbbításában, sebesültjeinek, lefegyverezték, magyarországon, polgármesteri, összeomlására, megjelenítése, megemlékezünk, engedélyezése, nemzetőrséget, elszabadultak, emléktábláját, elhelyezhesse, összeroppant, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 153
  • e Hónap: 3017
  • e Év: 20837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.