Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
30 éve szabadon Emlékév - sorozat 3. rész, 1. fejezet
  2019-08-28 06:54:07, szerda
 
   
  Egy igazi '56-os unikum Mosonmagyaróváron

Az In memoriam 1956 - országos képzőművészeti pályázat és kiállítás története 1996-2006-2016

A rendszerváltás óta az 1956-os forradalom és szabadságharc kerek évfordulóinak alkalmából Mosonmagyaróváron (1996, 2006, 2016) egy országosan is egyedülálló 1956-os képzőművészeti hagyomány alakult ki a helyi önkormányzat, a helyi művelődési központ és a helyi '56-os egyesület szervezésében.
A tízévenként meghirdetésre és megrendezésre kerülő In memoriam 1956 című országos képzőművészeti pályázat és kiállítás egy igazi '56-os unikum Mosonmagyaróváron, mely méltó, hogy egy összefoglaló írásban megemlékezzek az eddigi alkalmakról és kívánjam e hagyomány továbbélését, a majdani negyedik képzőművészeti pályázat-kiállítást (2026), az 1956-os forradalom és szabadságharc 70. évfordulójára.

1. ,,In memoriam 1956" I. - 1996

Az első országos pályázat és kiállítás szervezői a Flesch Kulturális Központ (Kátainé Kiss Katalin) és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület volt. A pályázati kiírás szerint a rendezők 1956 szellemiségét, a magyar nép szabadságszeretetét kifejező műveket vártak. A korabeli sajtómegjelenések szerint hatvanegy alkotóművész 130 alkotással jelentkezett. A műveket egy háromfős zsűri értékelte és válogatta a bemutatóra (Csikai Márta, szobrászművész, Gulyás Dénes festőművész, Grensperger Bea, a Képző -és Iparművészeti Lektorátus főmunkatársa). Az első három helyezett pénzjutalomban részesült ( 150,130 és 100 ezer Ft), de voltak különdíjasok is.
A megnyitó és eredményhirdetés 1996.október 23-án volt a Flesch Kulturális Központban a városi ünnepség keretében.
Böröndi Lajos igazgató, Stipkovits Pál polgármester és Botos Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntői után, a meghívó szerint Sümegi György, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti Osztályának vezetője nyitotta meg.
A díjátadás előtt irodalmi műsort adott Kátai Zoltán énekmondó előadóművész, Böröndi Zsóka és Marjai Virág versmondók.
A Kisalföld megyei napilap cikke alapján az alábbi helyezések születtek:
Az első díjazott (a Nemzeti Alapítvány díja) Cziráki Lajos, győri festőművész lett.
A második díjazott, Lugossy Mária szobrászművész (a megyei közgyűlés, a Millecentenáriumi Alapítvány és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület közös díja).
A harmadik díjazott pedig (a Flexum Dolgozói Alapítvány díja) Szathmáry Gyöngyi szobrászművész.
További különdíjasok (szervezők, pártok, gazdasági szervezetek díjai) lettek:
Baranyai Ferenc, grafikus, festő
Bardocz Barna, szobrász, ötvös
B. Laborcz Flóra és Benedek József, ötvös,-éremművész, szobrász
Farsang Sándor, festő,grafikus
Jáger István, grafikus
Karczagi Endre, festő
Kelemen Benő Benjámin, grafikus
Paizs László, festő
Szemadám György, festő
Széri-Varga Géza, szobrász
Vecsei László, festő
Wagner János, festő,grafikus
A díjak átadásában közreműködött Medgyasszay László országgyűlési képviselő.
A kiállítás december 1-ig volt látogatható.
Külön érdekessége az első alkalomnak az, hogy a helyi bemutató után a tárlat anyagát még tervezték Győrben ( Bartók Béla Megyei Művelődési Központ) és az ország több kulturális intézményében is bemutatni. ( Kisalföld, megyei napilap 1996. szeptember 19.)

2. ,,In memoriam 1956" II. - 2006

Az In memoriam 1956 c. országos képzőművészeti pályázat és kiállítás második alkalmára 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján került sor a Flesch Károly Kulturális Központban. Szervezője Kátainé Kiss Katalin művelődésszervező.
A sajtómegjelenések alapján mintegy hatvan művész száz alkotása került a Képző- és Iparművészeti Lektorátus delegálta zsűri ( Barabás Márton, festő,Húber András szobrászművész, Készman József művészettörténész, Kertész László művészettörténész) elé. Ebből huszonnégy pályázó munkájából válogatott a zsűri a kiállításra.

A 2006. október 23-án a Flesch Művelődési Központban nyílt kiállításon köszöntőt mondott Szabó Miklós polgármester. A kiállítást Tóth Csaba festőművész nyitotta meg. Közreműködött Kátai Zoltán énekmondó előadóművész és Horváth Ferenc versmondó.
Az első díjazott (Miniszterelnöki Hivatal díja) Koppány Attila győri festőművész,
a második díjazott ( Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat díja) Kelemen Benő Benjámin újrónafői grafikus,
a harmadik díjazott ( Mosonmagyaróvár díja,átadta Szabó Miklós polgármester) Szabó György budapesti festőművész lett.
Különdíjat Mengyán András budapesti festő
Polgár Ildikó budapesti keramikus
Farsang Sándor győri festő és
Halmi-Horváth István budapesti festő kapott.
A II. alkalom fél millió forintos pályázati támogatásban részesült a 2006-os évi emlékbizottságtól. A tárlat november 23-ig volt látogatható. A katalógusban a képek, ahogy az 1996-osban is fekete-fehérek. Bevezetőjét Böröndi Lajos, a művelődési központ igazgatója írta. A kiállítás kiadványait Kelemen Benő Benjámin tervezte, a kiállítást Kelemen Benő Benjámin rendezte.

3. ,,In memoriam 1956" III. - 2016

Az In memoriam 1956 c. országos képzőművészeti pályázat és kiállítás harmadik alkalmára 2016-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján került sor.
A kiírásban a mosonmagyaróvári sortűz (1956. október 26.) megjelenítése külön is szerepelt.
A sajtómegjelenések alapján mintegy százhat művész közel kétszáz alkotása került a zsűri elé. Ebből hatvankilenc pályázó száz alkotását válogatta be a zsűri (N. Mészáros Júlia művészettörténész, Pázmándi Antal szobrász- és keramikusművész, Lévay Jenő grafikusművész, Orgován Kinga művészeti tanácsadó, és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület képviseletében Németh Alajos) a kiállításra.
A 2016. október 23-án a Flesch Központban nyílt kiállításon köszöntőt mondott Dr. Árvay István polgármester és Csiszár Péter a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kiállítást N. Mészáros Júlia művészettörténész nyitotta meg.
Az első díjazott Kelemen Benő Benjámin (Újrónafő) grafikusművész,
a második Turcsányi Antal (Budapest) festőművész ,
a harmadik Antal András (Alsótold) keramikus iparművész lett.
A fődíjakat dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere adta át.
Kiemelt különdíjas Karczagi Endre mosonmagyaróvári festő lett. A díjat Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója adta át.
A zsűri különdíjra érdemesítette még
Csízy László (Budapest) képalkotó grafikust. A Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata által adományozott különdíjat Staár Katalin képviselő , a Társadalmi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.
Magyar Mónika (Sopron) grafikusművészt. A díjat a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület és a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség adományozta, átadta Nagy Sándor, a szövetség elnöke.
Miklós János (Úrhida) keramikusművészt. A díjat dr. Iváncsics János alpolgármester adta át.

A zsűri elismerő oklevélben és díjban részesítette Balogh Tamás grafikust. A díjat adományozta: Újrónafő Község Önkormányzata, átadta Kertész Attila, Újrónafő polgármestere.
A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület különdíját ( 100.000 Ft, Dr. Nagy István országgyűlési képviselőtől) Gábor Józsefné, az egyesület elnöke adta át Matusz Péter (Mosonmagyaróvár) festő, grafikusnak.
A pályázat és kiállítás fő lebonyolítója és szervezője Bakó Tünde a Flesch Központ művelődésszervezője volt.
A III. alkalom 862.500 forintos pályázati támogatásban részesült a 2016-os évi emlékbizottságtól. Az érdeklődők november 12-ig látogathatták.
A harmadik alkalomra megjelent művészeti katalógust Kelemen Benő Benjámin újrónafői grafikus tervezte. A bevezetőt N. Mészáros Júlia művészettörténész jegyezte.
A díjazott művészek pénzjutalmai 300.000 Ft, 200.000 Ft és 100.000 Ft voltak.
A kiállítást Kelemen Benő Benjámin és Karczagi Endre rendezte.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, eredményhirdetés, keramikusművészt, miniszterelnöki, mosonmagyaróvár, keramikusművész, grafikusművészt, pénzjutalomban, képviseletében, képzőművészeti, grafikusművész, alpolgármester, szobrászművész, rendszerváltás, érdemesítette, látogathatták, közreműködött, országgyűlési, szabadságharc, évfordulójára, polgármestere, megemlékezzek, iparművészeti, önkormányzata, lebonyolítója, intézményében, szellemiségét, megjelenítése, szervezésében, megrendezésre, meghirdetésre, évfordulóinak, pénzjutalmai, előadóművész, különdíjasok, polgármester, 1956-os forradalom, helyi önkormányzat, helyi művelődési, helyi ’, tízévenként meghirdetésre, összefoglaló írásban, eddigi alkalmakról, majdani negyedik, első országos, pályázati kiírás, korabeli sajtómegjelenések, háromfős zsűri, első három, városi ünnepség, meghívó szerint, díjátadás előtt, Flesch Kulturális Központ, Kátainé Kiss Katalin, Csikai Márta, Gulyás Dénes, Grensperger Bea, Iparművészeti Lektorátus, Flesch Kulturális Központban, Böröndi Lajos, Stipkovits Pál, Botos Gábor, Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, Sümegi György, Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti Osztályának, Kátai Zoltán, Böröndi Zsóka, Marjai Virág, Nemzeti Alapítvány, Cziráki Lajos, Lugossy Mária, Millecentenáriumi Alapítvány, Flexum Dolgozói Alapítvány, Szathmáry Gyöngyi, Baranyai Ferenc, Bardocz Barna, Laborcz Flóra, Benedek József, Farsang Sándor, Jáger István, Karczagi Endre, Kelemen Benő Benjámin, Paizs László, Szemadám György, Széri-Varga Géza, Vecsei László, Wagner János, Medgyasszay László, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, Flesch Károly Kulturális Központban, Szervezője Kátainé Kiss Katalin, Barabás Márton, Húber András, Készman József, Kertész László, Flesch Művelődési Központban, Szabó Miklós, Tóth Csaba, Közreműködött Kátai Zoltán, Horváth Ferenc, Miniszterelnöki Hivatal, Koppány Attila, Szabó György, Különdíjat Mengyán András, Polgár Ildikó, Halmi-Horváth István, Bevezetőjét Böröndi Lajos, Mészáros Júlia, Pázmándi Antal, Lévay Jenő, Orgován Kinga, Németh Alajos, Flesch Központban, Árvay István, Csiszár Péter, Flesch Nonprofit Kft, Turcsányi Antal, Antal András, Csízy László, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, Staár Katalin, Társadalmi Kapcsolatok Bizottság, Magyar Mónika, Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, Nagy Sándor, Miklós János, Iváncsics János, Balogh Tamás, Újrónafő Község Önkormányzata, Kertész Attila, Nagy István, Gábor Józsefné, Matusz Péter, Bakó Tünde, Flesch Központ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hátha kedvet kap valaki  Facebookon kaptam  2 év  Járhatsz bárhol a világban...  Facebookon kaptam  Kakukkmák - alvászavarokra  Adjon Isten jó reggelt!  Szarvas ősszel  Őszi kép  Olyan lángot gyújtani az ember...  Xavéri Szent Ferenc, áldozópap...  Gani Zsuzsanna: December köszö...  Ünnepváró szép napot!  Bízz és reménykedjél  Joe Biden  Mókus gombákkal  Geresdlaki Mézeskalácsfalu  Facebookon kaptam  2 év  Facebookon kaptam  Mókus és a viztükör  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  XVII. Béke bajnok Szent Rita  Milyen sokat lehet tanulni!  Jótékonyan hat rád az alma  Facebookon kaptam  Róka  Kávé  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Segítek Apának  Kellemes kávézást  “Az advent a várakozás, ...  Csokor ládában  Png rózsa  Rorate I hét, szerda Csíksoml...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa  Mosolygós  Facebookon kaptam  A pitypang gyógyhatásai  220 éve született Vörösmarty M...  Aloe vera  Joe Biden  Őszi kép  Rorate I hét, szerda Csíksoml...  A vén xilofonos  Készítsd el ügy lelked otthoná...  Rorate caeli desuper - organ a...  Facebookon kaptam  Rózsák üvegekben  VÁRAKOZÁS Megállunk és emlékez...  Aloe vera  Leánykökörcsin  Facebookon kaptam  Szenvedés és jellem  Joe Biden  Ádventi örvendezés  Rákölő élelmiszerek  Őszi kép  Rákölő élelmiszerek  Magyarországon működő egyházak...  Gondolatok a halálbüntetés elt...  Adventi gondolatok - 2020. dec...  Facebookon kaptam  Sárgarigó  Advent  Mezei pacsírta  Újabb veterán kihívója akadt M...  Adjon Isten jó reggelt!  A fekete retek epekőre és pajz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hermelin  Szarvas ősszel  Mókus nefelejccsel  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  A Magyar konyha ínyencségei &#...  Isten hozott December!  Magadon kell kezdeni  Kékcinege  Napraforgó csokor  Kellemes délutánt kívánok  Joe Biden  Nő kalapban  Szép estét  Facebookon kaptam  Szürke mókus  Kellemes délutánt kívánok  Geresdlaki Mézeskalácsfalu  Facebookon kaptam  Csak előfizetéssel  December  Szilágyi Anita versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A banán gyógyhatásairól  Vásárolni mindig kell  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, helyi önkormányzat, helyi művelődési, helyi &#8217, tízévenként meghirdetésre, összefoglaló írásban, eddigi alkalmakról, majdani negyedik, első országos, pályázati kiírás, korabeli sajtómegjelenések, háromfős zsűri, első három, városi ünnepség, meghívó szerint, díjátadás előtt, alábbi helyezések, első díjazott, második díjazott, megyei közgyűlés, harmadik díjazott, díjak átadásában, kiállítás december, első alkalomnak, helyi bemutató, tárlat anyagát, ország több, sajtómegjelenések alapján, kiállítást Tóth, tárlat november, művelődési központ, kiállítás kiadványait, kiállítást Kelemen, mosonmagyaróvári sortűz, harmadik Antal, díjat Csiszár, szövetség elnöke, zsűri elismerő, díjat adományozta, egyesület elnöke, érdeklődők november, harmadik alkalomra, díjazott művészek, mosonmagyaróvári, eredményhirdetés, keramikusművészt, miniszterelnöki, mosonmagyaróvár, keramikusművész, grafikusművészt, pénzjutalomban, képviseletében, képzőművészeti, grafikusművész, alpolgármester, szobrászművész, rendszerváltás, érdemesítette, látogathatták, közreműködött, országgyűlési, szabadságharc, évfordulójára, polgármestere, megemlékezzek, iparművészeti, önkormányzata, lebonyolítója, intézményében, szellemiségét, megjelenítése, szervezésében, megrendezésre, meghirdetésre, évfordulóinak, , ,
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 3013
  • e Hónap: 2120
  • e Év: 219483
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.