Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
30 éve szabadon Emlékév - sorozat 3. rész, 1. fejezet
  2019-08-28 06:54:07, szerda
 
   
  Egy igazi '56-os unikum Mosonmagyaróváron

Az In memoriam 1956 - országos képzőművészeti pályázat és kiállítás története 1996-2006-2016

A rendszerváltás óta az 1956-os forradalom és szabadságharc kerek évfordulóinak alkalmából Mosonmagyaróváron (1996, 2006, 2016) egy országosan is egyedülálló 1956-os képzőművészeti hagyomány alakult ki a helyi önkormányzat, a helyi művelődési központ és a helyi '56-os egyesület szervezésében.
A tízévenként meghirdetésre és megrendezésre kerülő In memoriam 1956 című országos képzőművészeti pályázat és kiállítás egy igazi '56-os unikum Mosonmagyaróváron, mely méltó, hogy egy összefoglaló írásban megemlékezzek az eddigi alkalmakról és kívánjam e hagyomány továbbélését, a majdani negyedik képzőművészeti pályázat-kiállítást (2026), az 1956-os forradalom és szabadságharc 70. évfordulójára.

1. ,,In memoriam 1956" I. - 1996

Az első országos pályázat és kiállítás szervezői a Flesch Kulturális Központ (Kátainé Kiss Katalin) és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület volt. A pályázati kiírás szerint a rendezők 1956 szellemiségét, a magyar nép szabadságszeretetét kifejező műveket vártak. A korabeli sajtómegjelenések szerint hatvanegy alkotóművész 130 alkotással jelentkezett. A műveket egy háromfős zsűri értékelte és válogatta a bemutatóra (Csikai Márta, szobrászművész, Gulyás Dénes festőművész, Grensperger Bea, a Képző -és Iparművészeti Lektorátus főmunkatársa). Az első három helyezett pénzjutalomban részesült ( 150,130 és 100 ezer Ft), de voltak különdíjasok is.
A megnyitó és eredményhirdetés 1996.október 23-án volt a Flesch Kulturális Központban a városi ünnepség keretében.
Böröndi Lajos igazgató, Stipkovits Pál polgármester és Botos Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntői után, a meghívó szerint Sümegi György, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti Osztályának vezetője nyitotta meg.
A díjátadás előtt irodalmi műsort adott Kátai Zoltán énekmondó előadóművész, Böröndi Zsóka és Marjai Virág versmondók.
A Kisalföld megyei napilap cikke alapján az alábbi helyezések születtek:
Az első díjazott (a Nemzeti Alapítvány díja) Cziráki Lajos, győri festőművész lett.
A második díjazott, Lugossy Mária szobrászművész (a megyei közgyűlés, a Millecentenáriumi Alapítvány és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület közös díja).
A harmadik díjazott pedig (a Flexum Dolgozói Alapítvány díja) Szathmáry Gyöngyi szobrászművész.
További különdíjasok (szervezők, pártok, gazdasági szervezetek díjai) lettek:
Baranyai Ferenc, grafikus, festő
Bardocz Barna, szobrász, ötvös
B. Laborcz Flóra és Benedek József, ötvös,-éremművész, szobrász
Farsang Sándor, festő,grafikus
Jáger István, grafikus
Karczagi Endre, festő
Kelemen Benő Benjámin, grafikus
Paizs László, festő
Szemadám György, festő
Széri-Varga Géza, szobrász
Vecsei László, festő
Wagner János, festő,grafikus
A díjak átadásában közreműködött Medgyasszay László országgyűlési képviselő.
A kiállítás december 1-ig volt látogatható.
Külön érdekessége az első alkalomnak az, hogy a helyi bemutató után a tárlat anyagát még tervezték Győrben ( Bartók Béla Megyei Művelődési Központ) és az ország több kulturális intézményében is bemutatni. ( Kisalföld, megyei napilap 1996. szeptember 19.)

2. ,,In memoriam 1956" II. - 2006

Az In memoriam 1956 c. országos képzőművészeti pályázat és kiállítás második alkalmára 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján került sor a Flesch Károly Kulturális Központban. Szervezője Kátainé Kiss Katalin művelődésszervező.
A sajtómegjelenések alapján mintegy hatvan művész száz alkotása került a Képző- és Iparművészeti Lektorátus delegálta zsűri ( Barabás Márton, festő,Húber András szobrászművész, Készman József művészettörténész, Kertész László művészettörténész) elé. Ebből huszonnégy pályázó munkájából válogatott a zsűri a kiállításra.

A 2006. október 23-án a Flesch Művelődési Központban nyílt kiállításon köszöntőt mondott Szabó Miklós polgármester. A kiállítást Tóth Csaba festőművész nyitotta meg. Közreműködött Kátai Zoltán énekmondó előadóművész és Horváth Ferenc versmondó.
Az első díjazott (Miniszterelnöki Hivatal díja) Koppány Attila győri festőművész,
a második díjazott ( Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat díja) Kelemen Benő Benjámin újrónafői grafikus,
a harmadik díjazott ( Mosonmagyaróvár díja,átadta Szabó Miklós polgármester) Szabó György budapesti festőművész lett.
Különdíjat Mengyán András budapesti festő
Polgár Ildikó budapesti keramikus
Farsang Sándor győri festő és
Halmi-Horváth István budapesti festő kapott.
A II. alkalom fél millió forintos pályázati támogatásban részesült a 2006-os évi emlékbizottságtól. A tárlat november 23-ig volt látogatható. A katalógusban a képek, ahogy az 1996-osban is fekete-fehérek. Bevezetőjét Böröndi Lajos, a művelődési központ igazgatója írta. A kiállítás kiadványait Kelemen Benő Benjámin tervezte, a kiállítást Kelemen Benő Benjámin rendezte.

3. ,,In memoriam 1956" III. - 2016

Az In memoriam 1956 c. országos képzőművészeti pályázat és kiállítás harmadik alkalmára 2016-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján került sor.
A kiírásban a mosonmagyaróvári sortűz (1956. október 26.) megjelenítése külön is szerepelt.
A sajtómegjelenések alapján mintegy százhat művész közel kétszáz alkotása került a zsűri elé. Ebből hatvankilenc pályázó száz alkotását válogatta be a zsűri (N. Mészáros Júlia művészettörténész, Pázmándi Antal szobrász- és keramikusművész, Lévay Jenő grafikusművész, Orgován Kinga művészeti tanácsadó, és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület képviseletében Németh Alajos) a kiállításra.
A 2016. október 23-án a Flesch Központban nyílt kiállításon köszöntőt mondott Dr. Árvay István polgármester és Csiszár Péter a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kiállítást N. Mészáros Júlia művészettörténész nyitotta meg.
Az első díjazott Kelemen Benő Benjámin (Újrónafő) grafikusművész,
a második Turcsányi Antal (Budapest) festőművész ,
a harmadik Antal András (Alsótold) keramikus iparművész lett.
A fődíjakat dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere adta át.
Kiemelt különdíjas Karczagi Endre mosonmagyaróvári festő lett. A díjat Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója adta át.
A zsűri különdíjra érdemesítette még
Csízy László (Budapest) képalkotó grafikust. A Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata által adományozott különdíjat Staár Katalin képviselő , a Társadalmi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.
Magyar Mónika (Sopron) grafikusművészt. A díjat a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület és a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség adományozta, átadta Nagy Sándor, a szövetség elnöke.
Miklós János (Úrhida) keramikusművészt. A díjat dr. Iváncsics János alpolgármester adta át.

A zsűri elismerő oklevélben és díjban részesítette Balogh Tamás grafikust. A díjat adományozta: Újrónafő Község Önkormányzata, átadta Kertész Attila, Újrónafő polgármestere.
A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület különdíját ( 100.000 Ft, Dr. Nagy István országgyűlési képviselőtől) Gábor Józsefné, az egyesület elnöke adta át Matusz Péter (Mosonmagyaróvár) festő, grafikusnak.
A pályázat és kiállítás fő lebonyolítója és szervezője Bakó Tünde a Flesch Központ művelődésszervezője volt.
A III. alkalom 862.500 forintos pályázati támogatásban részesült a 2016-os évi emlékbizottságtól. Az érdeklődők november 12-ig látogathatták.
A harmadik alkalomra megjelent művészeti katalógust Kelemen Benő Benjámin újrónafői grafikus tervezte. A bevezetőt N. Mészáros Júlia művészettörténész jegyezte.
A díjazott művészek pénzjutalmai 300.000 Ft, 200.000 Ft és 100.000 Ft voltak.
A kiállítást Kelemen Benő Benjámin és Karczagi Endre rendezte.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, eredményhirdetés, keramikusművészt, miniszterelnöki, mosonmagyaróvár, keramikusművész, grafikusművészt, pénzjutalomban, képviseletében, képzőművészeti, grafikusművész, alpolgármester, szobrászművész, rendszerváltás, érdemesítette, látogathatták, közreműködött, országgyűlési, szabadságharc, évfordulójára, polgármestere, megemlékezzek, iparművészeti, önkormányzata, lebonyolítója, intézményében, szellemiségét, megjelenítése, szervezésében, megrendezésre, meghirdetésre, évfordulóinak, pénzjutalmai, előadóművész, különdíjasok, polgármester, 1956-os forradalom, helyi önkormányzat, helyi művelődési, helyi ’, tízévenként meghirdetésre, összefoglaló írásban, eddigi alkalmakról, majdani negyedik, első országos, pályázati kiírás, korabeli sajtómegjelenések, háromfős zsűri, első három, városi ünnepség, meghívó szerint, díjátadás előtt, Flesch Kulturális Központ, Kátainé Kiss Katalin, Csikai Márta, Gulyás Dénes, Grensperger Bea, Iparművészeti Lektorátus, Flesch Kulturális Központban, Böröndi Lajos, Stipkovits Pál, Botos Gábor, Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, Sümegi György, Közoktatási Minisztérium Képzőművészeti Osztályának, Kátai Zoltán, Böröndi Zsóka, Marjai Virág, Nemzeti Alapítvány, Cziráki Lajos, Lugossy Mária, Millecentenáriumi Alapítvány, Flexum Dolgozói Alapítvány, Szathmáry Gyöngyi, Baranyai Ferenc, Bardocz Barna, Laborcz Flóra, Benedek József, Farsang Sándor, Jáger István, Karczagi Endre, Kelemen Benő Benjámin, Paizs László, Szemadám György, Széri-Varga Géza, Vecsei László, Wagner János, Medgyasszay László, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, Flesch Károly Kulturális Központban, Szervezője Kátainé Kiss Katalin, Barabás Márton, Húber András, Készman József, Kertész László, Flesch Művelődési Központban, Szabó Miklós, Tóth Csaba, Közreműködött Kátai Zoltán, Horváth Ferenc, Miniszterelnöki Hivatal, Koppány Attila, Szabó György, Különdíjat Mengyán András, Polgár Ildikó, Halmi-Horváth István, Bevezetőjét Böröndi Lajos, Mészáros Júlia, Pázmándi Antal, Lévay Jenő, Orgován Kinga, Németh Alajos, Flesch Központban, Árvay István, Csiszár Péter, Flesch Nonprofit Kft, Turcsányi Antal, Antal András, Csízy László, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, Staár Katalin, Társadalmi Kapcsolatok Bizottság, Magyar Mónika, Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, Nagy Sándor, Miklós János, Iváncsics János, Balogh Tamás, Újrónafő Község Önkormányzata, Kertész Attila, Nagy István, Gábor Józsefné, Matusz Péter, Bakó Tünde, Flesch Központ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindig jusson idő nevetni  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 19  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Adakozás  A kételkedés kezelése  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Egy lelki imádság  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png ház  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Hiányzik  Adakozás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png kislány  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A másik dolog,  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Akarat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem tudhatod  Png telefon  Tanuld meg ezt a versemet  Szép álmokat!  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Lóhere  Szép álmokat!  Nem méltó hozzád  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Tavaszi kép  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, helyi önkormányzat, helyi művelődési, helyi &#8217, tízévenként meghirdetésre, összefoglaló írásban, eddigi alkalmakról, majdani negyedik, első országos, pályázati kiírás, korabeli sajtómegjelenések, háromfős zsűri, első három, városi ünnepség, meghívó szerint, díjátadás előtt, alábbi helyezések, első díjazott, második díjazott, megyei közgyűlés, harmadik díjazott, díjak átadásában, kiállítás december, első alkalomnak, helyi bemutató, tárlat anyagát, ország több, sajtómegjelenések alapján, kiállítást Tóth, tárlat november, művelődési központ, kiállítás kiadványait, kiállítást Kelemen, mosonmagyaróvári sortűz, harmadik Antal, díjat Csiszár, szövetség elnöke, zsűri elismerő, díjat adományozta, egyesület elnöke, érdeklődők november, harmadik alkalomra, díjazott művészek, mosonmagyaróvári, eredményhirdetés, keramikusművészt, miniszterelnöki, mosonmagyaróvár, keramikusművész, grafikusművészt, pénzjutalomban, képviseletében, képzőművészeti, grafikusművész, alpolgármester, szobrászművész, rendszerváltás, érdemesítette, látogathatták, közreműködött, országgyűlési, szabadságharc, évfordulójára, polgármestere, megemlékezzek, iparművészeti, önkormányzata, lebonyolítója, intézményében, szellemiségét, megjelenítése, szervezésében, megrendezésre, meghirdetésre, évfordulóinak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1341
  • e Hét: 2792
  • e Hónap: 7673
  • e Év: 29726
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.