Belépés
bedmarika47.blog.xfree.hu
Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál! Béd Józsefné
1947.06.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wass Albert - Az aranymadár
  2018-10-05 11:48:44, péntek
 
   
  Az aranymadár
**************

És most, kedvesem, mielőtt éjszakába menne át az este, és egymásnak nyugodalmas jó éjszakát kívánnának, hadd mondjak még el egy utolsó mesét.
Nem is mesét: igaz történetet. Mint ahogy mindaz, amit eddig elmondtam neked, nem mese volt tulajdonképpen, hanem csupa valóságos, igaz történet. Mert valóságos igaz ám, hogy él az erdő, élnek benne a fák és a virágok, és hogy az állatok és madarak beszélnek egymással meg a fákkal.
Való igaz az is, hogy vén Csönd bácsi mohaszakállában apró kis csigák mászkálnak, és az Angyalok Tisztását is megleled valahol jól elrejtve az erdők között. Igaz a kék hegyek története is, Bulámbuk, a vén gombacsináló, mindaz, amit elmondtam neked, színtiszta igaz.
Most pedig jól figyelj ide, hadd mondjam el az utolsó igaz mesét.
Volt egyszer, nagyon régen, egy kisfiú.
Ott élt valahol messze keleten, erdők és hegyek között egy kicsike országban, amelyikről ma már alig tud valaki, és amelyiknek Erdélyország volt a neve.
Ott nőtt föl ez a kisfiú, abban az országban, az erdők között. Az erdő tanította meg látni, hallani, érezni. Játszótársai az őzek voltak, és a kisnyulak. Barátai a fák, virágok, pillangók.
Látó-ember volt. Értette a fák beszédét, a patak suttogását. Időnként átment az Angyalok Tisztásán is, és az angyalok megtöltötték a szívét szeretettel, jósággal, békességgel, és mindazokkal a drága kincsekkel, amiket a Jóisten az ember számára ajándékul adott.
De amikor a kisfiúból nagy fiú lett, érte jöttek a városból a gyűjtő-emberek, és elvitték magukkal, hogy dolgozzék nekik. Elhurcolták messzire, nagy városok kőházai közé, és nem engedték többé szabadon. Majd jöttek a rontó-emberek, elfogták, megkötözték, hogy ameddig csak él, szolgálja őket.
Pedig odahaza várta ám az erdő. Várták a fák, az őzek és a pillangók. A visszhang, a patak, a csönd. A virágok nyíltak, elhervadtak. Vándormadarak jöttek, vándormadarak mentek. De a fiú mégsem tért vissza.
Mikor aztán már nagyon-nagyon sok idő eltelt, és a fák újra zöldek voltak, a rétek virágain pillangók kergetőztek, és Visszhang ott ült kék ruhájában a sziklákon, és versenyt dalolt a madarakkal: az erdő elhatározta, hogy üzen érte. Előhívta legkisebb szolgáját, a fenyőszagú szellőt, és azt mondta neki:
- Eridj, szolgám, és keresd meg az én barátomat. Járd végig a völgyeket mind, az emberek kőházait mind, és mondd meg neki, bárhol is találod: üzeni az erdő, hogy hűs árnyékkal várják haza a fák. Neki gyűjtik illatukat a virágok. Érte tanulják új dalaikat a madarak. Mesét kíván csobogni fülébe a patak. Hívják az őzek, nyulak, mókusok. Jöttét lesi az ösvény. Mondd, hogy jöjjön, siessen, érte üzen az erdő!
Perdült a szellő, és tovaszállt.
Az erdő pedig készült a fogadtatására. Friss záporral mosta tisztára a fák leveleit. Feldíszítette a virágokat harmatos ékszerekkel. Mohaszőnyeget terített az ösvényre, a hazatérő lába alá.
Aztán eltelt egy nap. Egy második nap. Egy harmadik. Az erdő várt.
Negyednapra hazatért a kicsi szellő. Fáradt volt és poros.
- Megtaláltad-e? - kérdezte az erdő.
S a szellő felelt:
- Megtaláltam. Poros, piszkos kőházak rengetegében. Fáradt és szomorú.
- Jön? - kérdezték izgatottan a fák, virágok, madarak.
- Nem jöhet - sóhajtott a szellő. - Láthatatlan láncokkal megkötözték. Nem jöhet.
A fák szomorúan lehajtották ágaikat. A patak sírni kezdett. A virágok elsápadtak. A csönd sóhajtott.
Másnap szélnek eresztett az erdő egy kis bolyhos felhőcskét.
- Eridj, és mondd meg neki, hogy ne hallgasson a gyűjtő-emberekre, ne féljen a rontó-emberektől, tépje szét láthatatlan láncait, és jöjjön. Neki akar tetszeni a harmatcsöpp a fűszálak hegyén. A pillangók betanulták új táncaikat. Mondd, hogy jöjjön, siessen. Hűvös az árnyék. Illatos a pázsit. Harangvirágok köszöntik az estét. Az élet szép. Eridj.
Elszállt a felhőcske, és teltek a napok. Sok idő múltával tért meg csupán. Tépetten, rongyosan, szürkén. S mondta:
- Fájt a szíve, amikor meglátott, és könny volt a szemében. De a láncokat gonosz varázslat rakta reá, és nem bír velük. Kormos, szennyes kőrengetegben raboskodik. Nem jöhet.
Sírni kezdett a kicsi felhőcske, sírtak a fák, a virágok, a rétek. Elhallgattak a madarak is, és az őz bánatosan elvezette fiait a legsötétebb katlan sűrűjébe.
Ekkor az Erdő Jó Angyala, ott fent az Angyalok Tisztásán, elővett egy kis aranykalitkát, és az aranykalitkából kiengedett egy színarany madarat.
- Eridj hát te - parancsolt rá az angyal. - Törd meg a gonosz varázslatot, és hozd őt vissza közénk. Eridj!
Azzal föllendítette a levegőbe.
Az aranymadár szállt. Előtte járt a szellő, és mutatta az utat. Fehér felhő kísérte odafent. Így értek el a városig.
A szellő megmutatta, melyik az ablaka. Az ablak előtt egy szomorú, satnya utcai fa állott.
Az aranymadár fölszállott a fa legtetejére, megrázta tollait és nagyot füttyentett. És abban a pillanatban kinyílt magától az ablak.
Az aranymadár újra füttyentett. De olyan csodálatos szépen, hogy a rab az ablakhoz szaladt, és csodálkozva nézett ki az utcára. Meglátta az aranymadarat a fa tetején. És abban a pillanatban, amikor meglátta, csodálatos szép varázslat történt. A láthatatlan láncok lehullottak róla.
Csak állt az ablakban, nézte az aranymadarat, és hallgatta a füttyét. Aztán nevetni kezdett. De a szeméből könnyek ömlöttek, lassan megtöltötték a szobát, kiömlöttek az utcára, végigfolytak az utca kövein, és amerre folytak, ragyogó-tiszta ösvényt mostak a városon végig, a gyűjtő-emberek és rontó-emberek között, varázslatos ösvényt, melyet nem léphetett át senki sem, akinek tisztátalan volt a szíve.
Az aranymadár még füttyentett egyet, majd megrázta szárnyait, és felröppent a levegőbe. Keringett egyet, aztán lassan szállani kezdett keletnek. Az ember pedig, aki rab volt, elindult utána, ujjongó szívvel és felszabadultan, a könnyek bűvös ösvényén, hazafele.
Így történt ez, lelkecském, éppen így.
Amikor majd megnősz, és a gyűjtő-emberek téged is elvisznek magukkal, és a rontó-emberek rád bilincselik láthatatlan láncaikat, akkor egy szép napon magad is megtudod, hogy ez a mese az utolsó szóig igaz.
Amikor már nagyon fáradt leszel, és nagyon céltalannak érzed a sorsodat: egyszerre csak érted üzen az erdő.
Először csak egy kis szellővel, mely csak úgy végigsurran melletted az utcán. Fenyőillatából már alig érezhetsz valamit, de meghallod mégis, amikor a füledbe súgja:
- Üzeni az erdő, hogy árnyékkal várnak rád a fák... illatukat neked gyűjtik a rét virágai... jöttödet lesi az ösvény... jöjj, siess...!
Fájva dobban meg tőle a szíved. Torkodat fojtogatja a honvágy. De nem mehetsz. Nem eresztenek a láncok, a láthatatlan láncok, amiket rád raktak a gonosz varázslatok.
Aztán meglátsz egy felhőt, egy kicsi bolyhos fehér felhőt az égen, és tudni fogod, hogy újra üzent érted az otthoni erdő. Látni fogod emlékezetedben a régi tájakat, és úgy sajog valami benned, mint még soha addig.
Végül aztán meghallod ablakod alatt az aranymadár füttyét. Ablakod magától kitárul. És ott ül majd a fán, és hazahív otthonod drága aranymadara: a sárgarigó.
Valami megpattan benned akkor. Szemedből előtörnek a könnyek, lemossák rólad a láthatatlan láncokat, kiömlenek az utcára is, és végigfolynak a köveken, bűvös ösvényt mosva lábaid elé az emberek között. És te elindulsz majd ezen az ösvényen. Keletnek, mindig csak keletnek, amerre a sárgarigó hív.
Így.
Most aludj jól, a mese véget ért.
A fák is alszanak már odakint.
Wass Albert********** Bédné Marika : 2018 . 10 . 05 . 11 : 47 **********


 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Címkék: aranykalitkából, mohaszakállában, fenyőillatából, tulajdonképpen, emlékezetedben, felszabadultan, mohaszőnyeget, vándormadarak, kőrengetegben, feldíszítette, fogadtatására, aranykalitkát, föllendítette, harangvirágok, aranymadarat, végigfolytak, megtöltötték, játszótársai, gombacsináló, elhallgattak, végigfolynak, erdélyország, rengetegében, legtetejére, láthatatlan, tisztátalan, megkötözték, füttyentett, pillanatban, fölszállott, kergetőztek, varázslatok, megtaláltad, végigsurran, negyednapra, elhurcolták, utolsó mesét, erdők között, utolsó igaz, kicsike országban, erdő tanította, őzek voltak, patak suttogását, angyalok megtöltötték, szívét szeretettel, drága kincsekkel, ember számára, kisfiúból nagy, virágok nyíltak, rétek virágain, erdő elhatározta, fenyőszagú szellőt, Wass Albert, Angyalok Tisztását, Angyalok Tisztásán, Erdő Jó Angyala, Bédné Marika,
Béd Józsefné (#1)   2018-10-05 11:58:15


Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.16. 23:42 Koronavírus - Már három izraelit találtak, aki megfertőződött a Jokohamában...
02.16. 21:52 Riói tenisztorna - Balázs Attila nem jutott főtáblára
02.16. 21:12 Birkózó Eb - Orosz, olasz, török és georgiai aranyak
02.16. 21:02 Kálló Gergely nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén
02.16. 20:42 Jégkorong Erste Liga - Háromgólos hátrányból nyert a Vasas
02.16. 20:04 Salvini: elég volt az Európai Uniótól kapott pofonokból
02.16. 20:04 Labdarúgó NB II - Az éllovas MTK nem bírt otthon a Békéscsabával
02.16. 20:02 Osztrák jégkorongliga - A Fehérvár kiütötte a sereghajtót
02.16. 20:02 Charles Michel: cél a kapcsolat elmélyítése a nyugat-balkáni országokkal
02.16. 19:42 Női kézilabda NB I - Otthon győzött a Szombathely
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Pakolás  Útravaló – 2020. február...  A balgák bölcsessége - gondola...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hízelgés  Facebookon kaptam  Tóth Árpád - Isten oltó - kése  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Keresztút - A Golgotán áll a k...  Tejszínes  Facebookon kaptam  Rózsa  Ratzinger bíborosról érdekes h...  Törékeny kis virágok . . .  Ünnepi szentmisék Veszprémben ...  Facebookon kaptam  Madárdal  Ajándék  Png virág  Png rózsa  Szent János-sziget......  Posertube  Nem nem  Számítógépnél  Vízcseppes rózsa  Png nő  Kellemes kávézást!  Reggel, mielőtt kinyitjuk a sz...  Kész lesz a kép  Facebookon kaptam  Png nő  Öreg nénike és a macska  Hízelgés  Aranyosi Ervin: Különleges sze...  Rózsák  Rózsák  Facebookon kaptam  Vannak, akiket a Valentin nap ...  Facebookon kaptam  Balett mozdulat  Bohóc  Jó éjszakát  Hóesés  Mi magunk próbáljunk megváltoz...  Hagyj már békén  XXIII. Hét, 3. Keresztség: A k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Maroka barát...  Törékeny kis virágok . . .  Hóesés  A mindenható Isten  Hőmérséklet változás  Png rózsa  Magánkápolnájából követte a ke...  Hóesés  Angyalok  Facebookon kaptam  Neked szól  Rózsák kosárban  Boldog Valentin napot kívánok ...  Pipás  Png csokor  Bagoly fürdés  A muzsika  Rózsák kosárban  Posertube  2020. február 15. – Szom...  Liliom  Facebookon kaptam  Álomtündér  Posertube  Kutyus  Naplemente  Hízelgés  Kellemes kávézást!  Reggel, mielőtt kinyitjuk a sz...  Png kislány  Neked szól  Aranyosi Ervin: Farsang van ma  „Hadd menjek Istenem, mi...  Welcome  Hízelgés  Ördögi  Föld gömb  Madárdal  Ismeretlen szentek  Facebookon kaptam  Anya és én  Facebookon kaptam  Rajzos nő  Angyalok  Png csokor  Kellemes délutánt kívánok  Hízelgés  Keresztút - A Golgotán áll a k...  Múló idő  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Autómosás 
Bejegyzés Címkék
utolsó mesét, erdők között, utolsó igaz, kicsike országban, erdő tanította, őzek voltak, patak suttogását, angyalok megtöltötték, szívét szeretettel, drága kincsekkel, ember számára, kisfiúból nagy, virágok nyíltak, rétek virágain, erdő elhatározta, fenyőszagú szellőt, völgyeket mind, emberek kőházait, erdő pedig, virágokat harmatos, hazatérő lába, erdő várt, kicsi szellő, szellő felelt, patak sírni, virágok elsápadtak, csönd sóhajtott, fűszálak hegyén, pillangók betanulták, élet szép, láncokat gonosz, kicsi felhőcske, legsötétebb katlan, aranykalitkából kiengedett, színarany madarat, gonosz varázslatot, aranymadár szállt, szellő megmutatta, ablak előtt, aranymadár fölszállott, pillanatban kinyílt, aranymadár újra, ablakhoz szaladt, láthatatlan láncok, szeméből könnyek, utca kövein, városon végig, ember pedig, könnyek bűvös, gyűjtő-emberek téged, szép napon, utolsó szóig, füledbe súgja, gonosz varázslatok, kicsi bolyhos, otthoni erdő, régi tájakat, aranymadár füttyét, láthatatlan láncokat, emberek között, mese véget, aranykalitkából, mohaszakállában, fenyőillatából, tulajdonképpen, emlékezetedben, felszabadultan, mohaszőnyeget, vándormadarak, kőrengetegben, feldíszítette, fogadtatására, aranykalitkát, föllendítette, harangvirágok, aranymadarat, végigfolytak, megtöltötték, játszótársai, gombacsináló, elhallgattak, végigfolynak, erdélyország, rengetegében, legtetejére, láthatatlan, tisztátalan, megkötözték, füttyentett, pillanatban, fölszállott, kergetőztek, varázslatok, megtaláltad, végigsurran, negyednapra, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 121 db bejegyzés
Összes: 4948 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 38
  • e Hét: 776
  • e Hónap: 11773
  • e Év: 41614
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.