Belépés
bedmarika47.blog.xfree.hu
Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál! Béd Józsefné
1947.06.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nincs Cím
  2019-02-03 14:08:08, vasárnap
 
   
  SZENT BALÁZS
Február 3.
+316 táján

Vincéhez, a vértanú diákonushoz hasonlóan Balázs is a korai kereszténység azon szentjei közé tartozik, akiknek emlékezete a kultuszban, a névadásban és a népszokásokban figyelemreméltó elevenséggel maradt meg, életükre vonatkozóan azonban alig rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek történetinek tekinthetők.

Többféle változatban tudósít a legendás Szent Balázs szenvedéstörténete arról, hogy szentünk örmény születésű volt, és olyan példamutató keresztény életet élt, hogy Szebaszte hívő népe püspökké választotta. Balázs erre a Szentlélek indítását követve visszavonult egy magányos hegyi barlangba, jóllehet tette nem éppen egyezett a kor püspök-eszményével. Innen vezette imádkozva, tanácsokat osztva és gyógyítva a rábízott közösséget. Vadállatok őrizték, háziállatok módjára engedelmeskedve neki.

Sajnos azonban nemcsak a keresztények ismerték a barlanghoz vezető utat, hanem Agricola helytartó poroszlói is, aki 316 táján még folytatta Szebasztéban azt a keresztényüldözést, amelyet korábban még Licinius császár rendelt el. Az oroszlánokból, tigrisekből, medvékből és farkasokból álló derék testőrség nem tudott segíteni a remete- püspökön, mert ő ellenállás nélkül engedte, hogy elfogják és Agricola bírói széke elé hurcolják. Mivel Balázst nem bírták hittagadásra kényszeríteni, a szokásos megkorbácsolás után siralomházba került. Mint előbb barlangjában, a börtönben is sok segítséget kérő ember kereste föl. Rabságában sok-sok csodát tett, amelyekről a legendája beszél. Vízbefojtás általi halálra ítélték, de végül is lefejezték.

Hogy a történelmi tények talaján maradjunk, a szentnek széles körben elterjedt kultuszából kell kiindulnunk. Kezdetben hallgatnak róla az egyébként annyira beszédes görög atyák. Eszerint a Balázs-tisztelet nyilvánvalóan nem közvetlenül a halála után kezdődött. Keleten azonban legkésőbb a 6. századtól, nyugaton a 9. századtól már mint a torokbajok ellen védő szentet tisztelték.

Elterjedt ereklyéinek kultusza is. Így hamarosan föltűnnek Szent Balázs maradványai Tarantóban, St. Blasienben, Mainzban, Trierben, Lübeckben, Párizsban és Raguzában, ahol a város védőszentjévé is lett. Számos templomot szenteltek neki Konstantinápolyban és Rómában egyaránt.

Annak alapján, hogy egy kínzó torokfájás esetén segített, a késő középkorban a tizennégy segítőszent közé sorolták. Ezek ismeretében meglepő, hogy a Balázs-áldás mindmáig élő liturgikus szokása csak a 16. században keletkezett és a 17. században nyomtatták ki a Rituale Romanum (Római Szertartáskönyv) függelékében.

A Balázs-legenda első, a 9. századból származó képi ábrázolása a római Szent Kelemen-bazilika altemplomában található. Egyes jeleneteket ábrázol a Paderbornban lévő abdinghfi hordozható oltár az 1100 körüli időkből.

Balázst a középkorban rendszerint püspöki öltözetben vagy palástban ábrázolták; pásztorbottal (15. század) és keresztbe illesztett gyertyákkal; sertésfejjel és gerebennel (emlékezésül arra a vaskampóra, mellyel a legenda szerint kínzatása alkalmával a testét tépték); ritkábban egy fiúval.

Tisztelete a latin egyházban a 12. századtól lett általános, mégpedig egy gégedaganat elleni imádsággal kapcsolatban. Később vérzések, hólyagbetegségek (a német név alapján: Blasius -- Biase = hólyag), továbbá kelések, kólika, pestis és fogfájás esetén fordultak hozzá. Részben érthető kapcsolat révén aztán védőszentje lett az orvosoknak, a takácsoknak (gereben!), valamint a szélmolnároknak és a fúvós muzsikusoknak (blasen = fújni). Mint az állatok barátja oltalmazza a háziállatokat és a nyájakat a farkasoktól. Vincéhez hasonlóan időjelző szentként is tiszteletik: ünnepének ideje a tél végét és a veszedelmes viharokat jelzi.

A hívő nép még ma is szívesen fogadja a szent áldását a Gyertyaszentelő gyertyáinak szelíd fényében. Ünnepét Rómában a 12. század óta ülik február 3-án.

Szent Balázsra csodás fényt vet a legenda.

Egy napon rémült anya sietett hozzá, mert fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút -- egy másik változat szerint eltávolította a szálkát --, és így megmentette a haláltól.

Egy másik alkalommal, amikor a bíró elől visszakísérték cellájába, úgy segített egy asszonyon, hogy visszaadta sertését, amelyet farkas rabolt el. Az asszony hálából ajándékot hozott neki, húst, kenyeret és gyertyát. Balázs nem maradt adós: a gyertya-fölajánlás évenkénti megismétlését különleges áldásával kötötte össze.

A szent csodáiból nem hiányzik annak a magatartásnak a megnyilvánulása sem, amelyet humornak vagy paraszti huncutságnak lehetne nevezni. A helytartó először vízbefojtás általi halálra ítélte. Abba a tóba kellett vetni őt, amelybe korábban keresztény asszonyokat fojtottak, mert beleszórták a helytartó házi isteneit a tóba. A bölcs csodatévő akkor a következőt tette: a partra érve rövid áldást adott a számára halált jelentő tóra, aztán a vízen járva a tó közepéig sétált. Ott megfordult, és barátságosan fölszólította bíráit, hogy saját isteneikbe vetett hitük bizonyságául kövessék őt a vízen járva. Hatvanöt férfi elfogadta a kihívást, és mind a vízbe fulladt.
Istenünk, aki Szent Balázs püspököt oltalmazó segítségül adtad népednek, kérünk, közbenjárására engedd, hogy földi életünkhöz egészséget és békét, örök életünkhöz pedig irgalmat nyerjünk Tőled!




Bédné Marika : 2019 . 02 . 03 . 14 : 07 . - Forrás - Internet












 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hólyagbetegségek, gyertyaszentelő, figyelemreméltó, megnyilvánulása, engedelmeskedve, szélmolnároknak, szertartáskönyv, népszokásokban, visszakísérték, közbenjárására, megkorbácsolás, nyilvánvalóan, altemplomában, megismétlését, védőszentjévé, muzsikusoknak, pásztorbottal, eltávolította, háziállatokat, oroszlánokból, fölszólította, magatartásnak, kereszténység, kényszeríteni, történetinek, sertésfejjel, kapcsolatban, függelékében, visszavonult, hittagadásra, siralomházba, barátságosan, bizonyságául, rendelkezünk, szebasztéban, keresztények, vértanú diákonushoz, korai kereszténység, népszokásokban figyelemreméltó, legendás Szent, magányos hegyi, rábízott közösséget, keresztények ismerték, barlanghoz vezető, remete- püspökön, szokásos megkorbácsolás, legendája beszél, történelmi tények, szentnek széles, egyébként annyira, halála után, torokbajok ellen, Nincs Cím, SZENT BALÁZS, Szent Balázs, Mivel Balázst, Rituale Romanum, Római Szertartáskönyv, Szent Kelemen-bazilika, Ünnepét Rómában, Szent Balázsra, Bédné Marika,
Béd Józsefné (#1)   2019-02-03 15:22:04


Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul David Tripp Április 12  Töröld le  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Alvó kislány  Ady Endre - Mindegy átka  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egy tavasz  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Az ember  A hagyma antibakteriális hatás...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  különleges  Paul David Tripp Április 14  Tanmese  Töröld le  Önmaga ellenére  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jó éjszakát  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Szép estét  Nevelőszülőkhöz adták,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Szép álmokat!  Megígért békesség  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Hamvas Béla  Segíts neki dicsérni Téged  Zilahy Lajos mondta  Robin Wight pitypang szobra  Horváth Szilvia tollából  Alvó cicák  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Nagy és kis csodák  Egy gondolat  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Szívek  Jó éjszakát  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul David Tripp Április 12  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét  Egy gondolat 
Bejegyzés Címkék
vértanú diákonushoz, korai kereszténység, népszokásokban figyelemreméltó, legendás Szent, magányos hegyi, rábízott közösséget, keresztények ismerték, barlanghoz vezető, remete- püspökön, szokásos megkorbácsolás, legendája beszél, történelmi tények, szentnek széles, egyébként annyira, halála után, torokbajok ellen, város védőszentjévé, kínzó torokfájás, késő középkorban, tizennégy segítőszent, római Szent, 1100 körüli, középkorban rendszerint, legenda szerint, testét tépték, latin egyházban, gégedaganat elleni, fúvós muzsikusoknak, állatok barátja, veszedelmes viharokat, szent áldását, napon rémült, torkán akadt, szent megáldotta, másik változat, másik alkalommal, bíró elől, asszony hálából, szent csodáiból, helytartó először, tóba kellett, helytartó házi, bölcs csodatévő, következőt tette, partra érve, számára halált, vízen járva, vízbe fulladt, hólyagbetegségek, gyertyaszentelő, figyelemreméltó, megnyilvánulása, engedelmeskedve, szélmolnároknak, szertartáskönyv, népszokásokban, visszakísérték, közbenjárására, megkorbácsolás, nyilvánvalóan, altemplomában, megismétlését, védőszentjévé, muzsikusoknak, pásztorbottal, eltávolította, háziállatokat, oroszlánokból, fölszólította, magatartásnak, kereszténység, kényszeríteni, történetinek, sertésfejjel, kapcsolatban, függelékében, visszavonult, hittagadásra, siralomházba, barátságosan, bizonyságául, rendelkezünk, szebasztéban, keresztények, elevenséggel, huncutságnak, barlangjában, paderbornban, halszálkától, középkorban, gyertyákkal, háziállatok, rendszerint, választotta, kiindulnunk, farkasokból, tigrisekből, eszményével, ereklyéinek, maradványai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 150 db bejegyzés
Összes: 8518 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1147
  • e Hét: 8915
  • e Hónap: 11307
  • e Év: 56648
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.