Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Coco Chanel: A divat változik...a stílus örök
  2016-06-24 23:41:11, péntek
 
   
 

Link

" A divat változik,
a stílus örök".

(Coco Chanel)
LinkA Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coco Chanel

Coco Chanel kalap

Link

Született: 1883. augusztus 19.[1][2]
Elhunyt:1971. január 10. (87 évesen)[1][2]
Párizs
Állampolgársága:francia
Élettárs:Paul Iribe
Szülei: Jeanne Devolle
Foglalkozása:divattervező,koreográfus
formatervező,művész
Kitüntetései:Neiman Marcus Fashion Award
Sírhely:Cimetière du Bois-de-Vaux
weboldal IMDb
A Wikimédia Commons tartalmaz Coco Chanel témájú médiaállományokat.

Coco Chanel 1928-ban

Link
Gabrielle Bonheur ,,Coco" Chanel (Saumur, 1883. augusztus 19. - Párizs, 1971. január 10.) francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, az haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma.

Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a ,,kis fekete ruhát", a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt. Meghatározó védjegyei közé tartozik a tweed anyagból készített kosztüm, a kamélia virág, a több soros gyöngyből készült kosztümékszerek és a bézs színű, fekete orrú lábbeli.[3] Nevéhez fűződik a modern divat megalapozása. Szabászati stílusát az egyedi, férfias vonású, letisztult, néhol tengerészek és katonák öltözetére emlékeztető stílusjegyek jellemzik.

"Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést." (Christian Dior)

Tartalomjegyzék
1Életrajza
1.1Gyermekkora
1.2Gabrielle-ből Coco lesz
1.3A kezdetek
1.4A siker parfümje
2A tervezés új korszaka
3Filmek az életéről
4További információk
5Jegyzetek

Életrajza

Gyermekkora
Gabrielle Chanel 1883 nyarán Saumur-ben látott napvilágot. Édesapja Albert Chanel vándorkereskedő, édesanyja Jeanne Devolle varrónőként dolgozott, így meglehetősen szerény körülmények között nevelték gyermekeiket.

Édesanyja 33 évesen tuberkolózisban meghalt. Ennek hatására az amúgy is szeszélyes apja úgy döntött, hogy elhagyja családját, és Amerikába megy szerencsét próbálni. Az alig 12 éves Gabrielle és lánytestvérei, Julie-Berthe és Antoinette, a ciszterciek által működtetett aubazine-i árvaházba kerültek. Fiútestvéreit, a 6 éves Lucient és a 10 éves Alphonse-t egy tanyára küldték dolgozni a szociális munkások.

Gabrielle forradalmi stílusán markáns nyomot hagytak a zárdában töltött kemény évek. A semleges színek, a keményített gallérok és az egyenes vonaltervezés mind-mind az árvaház építészeti stílusát és az ott dolgozó nővérek egyenruháját idézik. A Chanel divatház logója a ciszterci rózsaablakokon összefonódó "C" betűkből merített ihlet eredménye.[4]Egy másik legenda szerint logóját inkább az 1920-as években Irène Bretz kastélyában (Château de Crémat,C C) töltött vakáció ihlette.)

Gabrielle 18 éves korában a kanonok által működtetett moulins-i Notre-Dame intézetbe került, ahol elsajátította a varrás művészetét. Varrónői munkásságát 1903-ban babaruhák és kelengyék varrásával kezdte a Maison Grampayre-nél.

Gabrielle-ből Coco lesz
5 évvel később Gabrielle letette a tűt és a cérnát, útnak indult, és szerencsét próbált Vichyben élő bácsikájánál. Akkoriban úgy gondolta, hogy a színpadi szereplés sokkal szórakoztatóbb és tartalmasabb életforma, mint a varrónői állás, így rögtön háttérszerepet is vállalt a "La Rotonde" című, kávézókban előadott darabban. Pár hónappal később már olyan színdarabokban is megjelent, ahol énekelnie kellett. A hivatalnokokból álló közönség pedig rajongott az általa előadott sanzonokért. Leghíresebb színpadi száma a "Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro?" meghozta neki a sikert, és ettől fogva mindenki "Cocó"nak hívta.

A kezdetek
Vagyonos udvarlók rajongták körül. Ekkoriban találkozott Étienne Balsannal, a jómódú hivatalnokkal, neki köszönhetően ismerte meg Coco a felsőbb társadalmi réteg szokásait és etikettjét. Románcuk azonban néhány hónap után véget ért. Balsan baráti körében ismerkedett meg Gabrielle Arthur Capellel, egy gazdag angol bankár fiával, akit a későbbiekben "Boy"ként, Gabrielle első szerelmeként emlegettek. Capel az első világháború alatt szénszállításból gazdagodott meg, és saját lovaspóló csapattal rendelkezett. 1909-ben Gabrielle otthagyta az énekesnői pályát, és Párizsba költözött szerelméhez.

CHANEL No5 parfum

Link
Capel anyagi segítségével Coco megvette Étienne Balsan garzonlakását a boulevarde Malesherbes-en, és kalapkészítő műhelyt nyitott. 1910-ben megnyílt Gabrielle első üzlete a << CHANEL MODES >>. A 21 rue Cambon tökéletes helyszínnek bizonyult, hiszen ezen a környéken élt az eleganciát kedvelő párizsi felső osztály, és mindössze pár lépésre volt a Vendôme tértől és a luxus francia fellegvárától, a rue du Faubourg Saint-Honorétól. Az itteni sikereket követően két újabb üzletet nyitott: 1913-ban Deauville-ban és 1914-ben Biarritzban.

Mivel a kalapok óriási sikert arattak, Coco úgy döntött 1918-ban, hogy újabb üzletet nyit a Cambon utcában, a 31-es szám alatt. Ez az üzlet már a mai butik fogalmának felelt meg: a ruhák és kalapok mellett helyet kaptak az ékszerek, a szépségápolási termékek és a legendás Chanel N°5 parfüm. Ekkoriban a földszinten volt maga a butik, az első emeleten a ruhakollekciók, a másodikon pedig Coco lakása (ma itt dolgozik Karl Lagerfeld tetőig úszó fényáradatban).[5]

A siker parfümje
Coco Chanel 1921-ben egy a Francia Riviérán töltött vakációja során találkozott Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel. Chanel, akiről ebben az időben egész Párizs beszélt, arra kérte Ernest, hogy készítsen neki egyedi parfümöt. Coco kifejezetten különleges illatra vágyott, egy olyan összetételt szeretett volna, ami mesterséges, mint a felső szabászati ruhastílus "egy női parfüm, aminek nő illata van". Ebben az időszakban ez azért volt különleges, mert eddig minden illatszer alapanyagául virágok szolgáltak, s így természetesnek minősültek. A fiatal vegyész, már évek óta tanulmányozta az aldehideket. Ezek olyan szintetikus anyagok, amelyek a desztillálási folyamat során egyre erősödő természetes virágillatot fejlesztenek. Chanel beleegyezett, hogy kipróbáljon néhány mintát.

Intim kapcsolatban élt az emigráns Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceggel. Ő rajzolta a Chanel N° 5 első flakonját, ami nem volt más, mint a cári testőrség vodkásüvege.[6] A flakon azóta többször formát váltott.

A Chanel N°5 nem csak azért különleges, mert ez az első mesterségesen alkotott parfüm, hanem azért is, mert Coco ezzel a lépésével új tendenciát indított: innentől kezdve minden neves divatház saját parfümmel is rendelkezett.

Coco az Ernest által ajánlott mintasorozatból szándékosan az 5. ampullát választotta, mert ez volt a szerencseszáma. A névválasztás, pedig tudatosan történt: " A kollekciómat az ötödik hónap, ötödik napján indítom el a piacon, így hagyjuk meg neki az ötös számot, amely majd szerencsét hoz neki is".

"Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen." - mondta Coco 1923-ban.

A tervezés új korszaka

Chanel 1919, Georges Gousat (Sem) karikatúrája

Link
Chanel nyitott volt a környezetére és barátai is inspirálólag hatottak rá. Család helyett művészek, írók vették körül, Igor Stravinsky, Serge Lifar ukrán származású táncos és koreográfus, Szergej Pavlovics Gyagilev, Paul Morand író, diplomata, akadémikus, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Jean Cocteau. Hat éven át volt barátnője Hugh Grosvenornak, Westminster hercegének. 1928-ban Skóciában jártak, és onnan hozta haza a tweed kösztümök ötletét. De nem akart férjhez menni, élete végéig Mademoiselle maradt.

Coco Chanel öltöztette mind az európai, mind az amerikai nőket. Az amerikai hölgyek különösen élvezték ruháit, mivel ők a praktikus öltözködést részesítették előnyben, és Chanel teremtette meg az elegáns egyszerűség és kényelem definícióit.

Elvetette az összetett elegancia kellékeit (pl. a fájdalmat okozó fűzőket), és bemutatta a kényelmes és egyszerű elegancia új stílusát. Chanel hatása a divatvilágban akkora volt, hogy más tervezők - mint Dior, Givenchy és Lanvin - lecserélték a különc és extravagáns stílusú ruháikat egy egyszerűbb és meglehetősen alkalmi változatra, azért, hogy visszanyerjék elvesztett vásárlóikat. Vállalkozó szelleme és ruháinak egyszerűsége elsöprő sikert aratott és több millió dollárt hozott számára. Akkoriban Chanelt és ruháit merésznek tartották: a fűzőt félredobta, haját fiúsan rövidre vágatta, férfinadrágot viselt, és hagyta, hogy a nap lebarnítsa bőrét. Vásárlói imádták ruháinak egyszerűségét és eleganciáját, ami éles ellentétben állt a kor komplikált és kényelmetlen öltözködésével. A divatlapok kezdtek rá felfigyelni, és Chanel jellegzetes dzsörzékosztümjei - kardigánszerű felsőrészükkel - divathóborttá váltak Párizsban.

1924-ben fantázia ékszereket kezdett tervezni és készíteni, Etienne de Beaumont, majd Fulco di Verdura ékszertervezőt is elhívta a divatházba. Chanel népszerűsítette a hosszú hamis gyöngyfüzér kosztümékszereket, továbbá a strasszból, gyémántból, rubinból készült karperecekkel és melltűkkel.

1926-ban rukkolt elő a ,,kis fekete ruhával", ami egyszerűségével hódított, annak ellenére, hogy a korszak divatja teljesen másról szólt. A Vogue divatkritikusait nyerte meg legelőször, akik a kis feketében a modern nő egyenruháját látták. Kollekciójába felvette az esőkabátot és a blézert is aranyozott gombokkal. Női ruháihoz olyan anyagot választott, mint a tweed és a gabardin, amelyek addig a férfiaknak voltak fenntartva.

1932-ben Chanel újra a híradások középpontjába került. A Guilde internationale du Diamant felkérésére gyémánt ékszereket tervezett, a gyémántokat platinára dolgozták rá. Ilyen extravagáns dolgokat csak ő engedhetett meg a gazdasági válság nehéz éveiben.


1970-ben

Link
1935-ben 4000 alkalmazott dolgozott nála, a rue Cambonban 5 lakóháza volt, és évente kb. 28 000 modellt adott el.

1939-ben bezárt a varroda és a divatház. Chanel először vidékre ment. De mivel akkori szeretője, Hans Gunther von Dinklage német katonatiszt volt, kollaboránsnak számított, és 1944-ben Svájcba menekült. Saint-Moritzban élt, ahol újra találkozott az emigrációban élő Paul Morand-nal, akinek elmesélte életét.[7]

A háború utáni időszak döntő volt Chanel számára. Amikor visszatért Svájcból, Franciaország lelkesen ünnepelte Christian Dior új divattrendjét. A 71 éves Mademoiselle készen állt az újabb csatára. 1954-ben megnyílt a rue Cambon-i műhely, új kollekció született, de a kritika hűvösen fogadta. 1955-ben megjelent a láncos steppelt táska végső formájában, 1957-ben pedig a fekete orrú szandál. 1955-ben kreálták a divatház első férfi parfümjét, a Pour Monsieur-t. Még ugyanebben az évben Marilyn Monroe nyilvánosan kijelentette, hogy a Chanel N° 5 néhány cseppje nélkülözhetetlen az éjszakáihoz. Ez újabb ragyogó elismerést jelentett. 1957-ben Mademoiselle Chanelnek ítélték a Neiman Marcus Fashion-díjat Dallasban. Amerikában is népszerűek voltak modelljei, Jaqueline Kennedy rózsaszínű Chanel-kosztümöt viselt a merénylet idején.

Filmek az életéről
Coco Chanel és Hugh Grosvenor, Westminster hercege
1981: Chanel solitaire, angol-francia film[8]
2008: Coco Chanel, két részes angol-francia-olasz TV-film[9]
2009: Coco avant Chanel, francia film[10]
2009: Coco Chanel et Igor Stravinsky, francia film[11]
További információk[szerkesztés]
Coco Chanel - cikk
Chanel N°5 (franciául)
Chanel kosztüm (magyarul)
A Chanel története (franciául)
Chanel news (franciául)


LinkCoco Chanel és Hugh Grosvenor, Westminster hercege


Link
 
 
0 komment , kategória:  {Coco Chanel  
Címkék: nélkülözhetetlen, szénszállításból, parfümkészítővel, divatkritikusait, egyszerűségével, mintasorozatból, állampolgársága, népszerűsítette, kosztümékszerek, vándorkereskedő, tartalomjegyzék, legkiemelkedőbb, tuberkolózisban, enciklopédiából, hivatalnokokból, öltözködésével, szórakoztatóbb, internationale, kollaboránsnak, szépségápolási, felsőrészükkel, ékszertervezőt, háttérszerepet, természetesnek, rózsaablakokon, színdarabokban, ruhakollekciók, szerencseszáma, elsajátította, kardigánszerű, nagyherceggel, legnépszerűbb, vonaltervezés, desztillálási, franciaország, hivatalnokkal, divat változik, stílus örök, szabad enciklopédiából, haute couture, francia elegancia, rövid szoknyát, csillogó kosztümékszereket, világ legnépszerűbb, tweed anyagból, kamélia virág, több soros, bézs színű, modern divat, ciszterciek által, tanyára küldték, szociális munkások, Coco Chanel, Paul Iribe, Neiman Marcus Fashion Award, Wikimédia Commons, Gabrielle Bonheur, Chanel N°5-öt, Christian Dior, Gabrielle Chanel, Édesapja Albert Chanel, Jeanne Devolle, Maison Grampayre-nél, Gabrielle-ből Coco, Étienne Balsannal, Gabrielle Arthur Capellel, CHANEL No5, Étienne Balsan, CHANEL MODES, Faubourg Saint-Honorétól, Chanel N°5, Karl Lagerfeld, Francia Riviérán, Ernest Beaux-val, Dmitrij Pavlovics Romanov, Chanel N°, Georges Gousat, Igor Stravinsky, Serge Lifar, Szergej Pavlovics Gyagilev, Paul Morand, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Jean Cocteau, Hugh Grosvenornak, Akkoriban Chanelt, Hans Gunther, Paul Morand-nal, Pour Monsieur-t, Marilyn Monroe, Mademoiselle Chanelnek, Neiman Marcus Fashion-díjat Dallasban, Jaqueline Kennedy, Hugh Grosvenor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 10:01 Szakértő: a válság előtti szinthez közelít az autókereslet
01.18. 09:41 A Dunából mentettek ki egy nőt a fővárosban
01.18. 09:41 Miniszterelnökség: emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány
01.18. 08:40 KPMG: a McDonalds 5 év alatt 153,4 milliárd forinttal emelte a magyar GDP-t
01.18. 07:04 Brexit - Fényjátékokat, alkalmi érmét tervez a brit kormány a kilépés napjá...
01.18. 07:04 Macronnak távoznia kellett egy színházi előadásról a tüntetők ostroma miatt
01.18. 07:04 Iráni-amerikai viszály - Trump Hameneinek: "nagyon óvatosan kell bánnia a s...
01.18. 07:04 Impeachment - WSJ: a Trumpról jelentést készítő Kormányzati Ellenőrzési Hiv...
01.17. 22:16 Három amerikai nagyváros repülőterein bevezetik a kínai Vuhanból érkező uta...
01.17. 22:06 Férfi kézilabda Eb - Ismét kikapott a svéd válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér rózsák  Téli kép  Pilinszky János : Te győzz le  Téli png  Facebookon kaptam  Png rózsa  Szép estét, jó éjt!  Png cica  Bésame Mucho - André Rieu  Pilinszky János : Te győzz le  Téli este  Budai Zolka: Égve égek  Maci séf sapkában  Kellemes teázást!  A munkásosztály elárulása 1990...  Fiatalító táplálékok  Jó reggelt, itt a tej ébredezn...  Facebookon kaptam  Búza mező  Kellemes teázást!  Cica melegen öltözve  Szèp napot kívánok  Krókuszok hóban  Krókuszok hóban  Png nő  Naplemente  Karbantartás  Isten hangja megköveteli a lél...  Rózsaszín rózsa  Téli png táj  Bon bon  Ave Maria - André Rieu & Mirus...  Facebookon kaptam  Hófehérré válhattok  Isten hangja megköveteli a lél...  Cica melegen öltözve  A kézmosás jelentősége  Facebookon kaptam Krisztina...  Budai Zolka: Égve égek  Jó reggelt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png madár sapkában  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  Rózsa gömbben  Facebookon kaptam  Az alázatosság útja  Az olajfalevél és kivonata gyó...  Halál  Szèp napot kívánok  Január  André Rieu - My Way (Live at R...  Háború  Esti ima  Krókuszok hóban  A vihar  Kérded, hogy vagyok?  Szülinapra  A nagyberényi smaragdfák  Png virág  Jó éjszakát kívánok!  Jó reggelt, szép napot kívánok...  Kerítés madárral  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  Szegénykék......  Magyar autósok százezreinek az...  Facebookon kaptam  Thoth 48 alapelv összefoglalás...  A szív változásai 50 éves kor ...  Útravaló – 2020. január ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szülinapra  Nasi délutánra  Zenerózsa  Facebookon kaptam  A hormonális egyensúlyhiány je...  Alvó cica  Téli képek  Harmónia......  Zelk Zoltán: Este jó, este jó...  Halál  Hófehérré válhattok  Magányos fenyő  Téli kép  Facebookon kaptam  Isten hangja megköveteli a lél...  Nő kalapban  Png cica  Az alázatosság útja  Isten hangja megköveteli a lél...  Wieslawa Dudkowiak - ACCORDION...  Havas fenyő  Mosoly  Alvó cica  El Kazovszkij Ikerhattyúja.  Rajzos téli kép  Png kislány  Facebookon kaptam  Boríték 
Bejegyzés Címkék
divat változik, stílus örök, szabad enciklopédiából, haute couture, francia elegancia, rövid szoknyát, csillogó kosztümékszereket, világ legnépszerűbb, tweed anyagból, kamélia virág, több soros, bézs színű, modern divat, ciszterciek által, tanyára küldték, szociális munkások, zárdában töltött, semleges színek, keményített gallérok, egyenes vonaltervezés, árvaház építészeti, ciszterci rózsaablakokon, másik legenda, 1920-as években, kanonok által, varrás művészetét, színpadi szereplés, varrónői állás, hivatalnokokból álló, általa előadott, jómódú hivatalnokkal, felsőbb társadalmi, gazdag angol, első világháború, énekesnői pályát, boulevarde Malesherbes-en, eleganciát kedvelő, luxus francia, itteni sikereket, kalapok óriási, 31-es szám, szépségápolási termékek, legendás Chanel, földszinten volt, első emeleten, másodikon pedig, siker parfümje, híres parfümkészítővel, időben egész, olyan összetételt, felső szabászati, fiatal vegyész, desztillálási folyamat, emigráns Dmitrij, cári testőrség, flakon azóta, első mesterségesen, ötödik hónap, ötös számot, tweed kösztümök, amerikai nőket, amerikai hölgyek, praktikus öltözködést, elegáns egyszerűség, összetett elegancia, fájdalmat okozó, divatvilágban akkora, fűzőt félredobta, divatlapok kezdtek, hosszú hamis, korszak divatja, férfiaknak voltak, híradások középpontjába, gyémántokat platinára, gazdasági válság, háború utáni, újabb csatára, kritika hűvösen, láncos steppelt, fekete orrú, divatház első, évben Marilyn, merénylet idején, nélkülözhetetlen, szénszállításból, parfümkészítővel, divatkritikusait, egyszerűségével, mintasorozatból, állampolgársága, népszerűsítette, kosztümékszerek, vándorkereskedő, tartalomjegyzék, legkiemelkedőbb, tuberkolózisban, enciklopédiából, hivatalnokokból, öltözködésével, szórakoztatóbb, internationale, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 151
  • e Hét: 4018
  • e Hónap: 10511
  • e Év: 10511
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.