Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Epilepszia: a misztikus betegség
  2016-11-27 19:02:41, vasárnap
 
   
  Tünetek, kezelés, elsősegélynyújtás

Szerző: dr. Kerekes Éva
Létrehozva: 2005. január 1.
Módosítva: 2016. május 16. 13:06
Partner: HáziPatika.comMegosztás E-mailben
Címkék: epilepszia, neurológia, epilepsziás roham, görcsroham

Az epilepsziát súlyos társadalmi előítéletek övezik, ami információhiányból ered. A betegség ősidőktől fogva misztikus kórképnek számított.Az epilepszia betegség és az epilepsziás roham fogalma

A roham váratlan fellépése, bizarr jelenségei és a tudat zavara azt a látszatot keltették, hogy a beteget valami természetfeletti erő kerítette hatalmába (szent betegség). Gyakori korképről van szó, előfordulása gyerekkorban 1-2 százalék, felnőtteknél 0,5 százalék.

Az epilepszia nem fogyatékosság, hanem egy állapot , ami miatt állandóan vagy átmenetileg gyógyszert kell szedni és orvoshoz kell járni. A betegség különlegessége az, hogy legtöbbször egyetlen tünete az epilepsziás roham, egyébként a páciens panasz- és tünetmentes. A rosszullét viszont váratlanul tör elő, a tudatzavar miatt a beteg teljesen védtelen és kiszolgáltatott. Ezért ez a betegség lelki szempontból sokszor nagyobb terhet jelent, mint egy súlyosabb, de kiszámítható kórállapot. Mivel főleg gyerek-és serdülőkorban kezdődik, gyakran, néha indokolatlanul befolyásolja a pályaválasztását, a gépjárművezetői engedély megszerzését/elvesztését, valamint megnehezíti a gyermekvállalást, társadalmi beilleszkedést, párválasztást.

Az epilepsziás roham az agysejtek kórosan szinkronizálódott kisülése, ami genetikai hajlam vagy szerzett sérülés talaján alakul ki. Kiemelendő az a tény, hogy egy-egy epilepsziás jellegű roham lezajlása nem jelenti azt, hogy a beteg epilepsziás, más betegségek egyik tünete is lehet. Az eszméletvesztéssel járó görcsroham az agy nem specifikus reakciója valamilyen veszélyetető állapotra (tüdő- vagy szívbetegség által okozott oxigénhiány, alacsony vagy extrém magas vércukor, koponyasérülés, agyvérzés vagy -lágyulás, kiszáradás, agyvelőgyulladás, agydaganat, alkohol- és drogfüggősség), ezért az első roham mindig sürgősségi kivizsgálást igényel. A fent felsorolt okok által kiváltott rosszullétet alkalminak véleményezzük, ekkor a betegnek nem kell epilepsziaellenes gyógyszert szednie, mivel a rohamot kiváltó alapbetegség kezelése elégséges a további rohamok kivédésére.
Epilepsziáról csak akkor beszélünk, ha a visszatérő rohamok provokáló tényezők nélkül is létrejönnek. A diagnózis alapja a rosszullét alapos megfigyelése, ezért a neurológushoz a beteg először, ha lehet, szemtanú kíséretében menjen, de legalább telefonon legyen elérhető a rosszullétet megfigyelő személy a szakember számára. Az éjszakai rohamoknál hasznos lehet, ha a hozzátartozó felveszi videomagnóra a rohamot. Ezzel elkerülhető több hetes- hónapos megterhelő kivizsgálás és fölösleges gyógyszer kipróbálás, ugyanis a sikeres kezelés záloga az epilepsziatípus beazonosítása, lehetőleg minél rövidebb időn belül, mert minden egyes ismételt roham a beteg számára veszélyes és ártalmas. Ezt követik a kiegészítő vizsgálatok (labor, EEG koponya CT és/vagy MR).

A pontos diagnózist puzzle-szerűen a kórtörténetből, családi történetből, tünetekből , a rohamfajtából, életkorból, vizsgálati leletekből állítják fel. A legtöbb információ az EEG (elektroencefalográfia) vizsgálattól várható, ami képes rögzíteni a betegség lényegét: az agysejtek kórosan szinkron kisüléseit. Szükség lehet az EEG videofelvétellel történő rögzítésére 24 órán keresztül, alvás közben is. Bizonyos típusú rohamoknál a kialvatlanság, szendergés a rohamprovokáló tényező, ezért alvásmegvonás utáni alvásban rögzítjük az EEG-t, hogy pontosabban lássuk azt a kóros agyi tevékenységet, amit kezelnünk kell. Epilepszia műtét előtti kivizsgálásnál végeznek SPECT és PET vizsgálatokat, melyek az agysejtek cukor felhasználás alapján mutatják ki, honnan indul ki a roham.

A rohamok típusai

A legtöbb ember úgy tudja, hogy az epilepszia azonos a mindenki által már látott "nagyrohammal", amikor a beteg elveszti az eszméletét, elesik, végtagjai görcsösen rángatóznak, szájából véres hab ürül, illetve gyakran artikulátlan hangot ad ki, arca elkékül, légzése nehezített. Ezzel szemben több rohamfajta létezik.

A leggyakoribb felnőttkori rohamforma a fokális roham. A betegséget kiváltó körülírt agyi sérülés helyének megfelelően a beteg szája vagy végtagjai rángatóznak, de tudata megtartott vagy részlegesen zavart. Gyakran a beteg nem esik el, de érdemlegesen nem együttműködő, látszólag célszerű, de az adott helyzetben nem odaillő cselekvéssort visz végbe. Egy-egy ilyen automatizmusnak nevezett mozgássorozatnak lehet szexuális tartalma, kísérhetik beszédfoszlányok, nevetés, sírás vagy ijedt arckifejezés, fuldoklás. Gyakran másodlagosan az egész test görcsrohama is kialakul, mert az izgalmi állapot a körülírt területről ráterjed az egész agyra. A rohamok jelentkezhetnek éjszakai alvásban is. Van olyan rosszullét is, amikor a beteg az ágyban heves mozgássorozatot végez, hasról hátra és hátról hasra fordul; ezeknek a jelenségeknek a beazonosítása gyakran csak alvás közben végzett video-és EEG felvétel alapján lehetséges.


Egyes rohamok aurával járnak: a beteg megérzi, hogy rosszul lesz. A rohamot megelőző érzés sokféle, időnként nehezen körülírható, de mindig egyformán zajlik ugyanannál a betegnél. Ha a roham alatt sikerül EEG-t készíteni, a görbén már az aura alatt láthatóak az epilepsziára jellemző kóros elektromos kisülések, pedig a kívülálló még nem lát semmit a betegen. Az aura alatt rögzített EEG igen hasznos az orvos számára, főleg ha műtéti kezelést terveznek.

A gyerekkori epilepszia gyakori típusa az absence roham: ez rángás és elesés nélkül jár, a gyermek néhány másodpercre elréved, félretekint. Ezeket a nem látványos rosszulléteket gyakran nem a szülő, hanem a gyermekkel egész nap szemben álló tanár veszi észre. Az ilyen kis rohamok napi 100 alkalommal is jelentkezhetnek. Ha az oktató jelzi, hogy a gyermek gyakran "elbambul", nem figyel és nem válaszol, ha szólnak hozzá, elnéz, akkor érdemes ezt megbeszélni az orvossal (az absence rohamot könnyű kiprovokálni erőltetett szuszogással, ekkor a figyelmes szülő is észreveheti, hogy a gyermeknek másodpercekig tartó tudatzavara van). Gyerekkori sajátosság a tónusvesztéses rohamtípus is: a gyermek tiszta tudat mellett görcsös jelenség nélkül esik össze.
Elsősegélynyújtás nagy rohamnál-

Az epilepsziás roham az ijesztő tünetek ellenére általában nem igényel beavatkozást. Elsősorban nyugtassa meg a környezetben állókat. Fektesse oldalra a beteget és ne kísérletezzen a nyelv kihúzásával és a szájzár oldásával, mert ez veszélyes és felesleges. Tegyen valamit a rohamozó feje alá, hogy a fejsérülést megelőzze. A roham perceken belül megszűnik, ezt célszerű megvárni. Ha nem muszáj, ne érintsük meg a beteget, mert a roham alatt/után jelentkező ködös tudatállapotban ezt félreértheti.


Roham esetén fontos tudni az elsősegélynyújtás lépéseitCsak akkor kell mentőt hívni, ha nem ismerjük a beteget: ismert epilepsziás esetében telefonon a hozzátartozóit kell értesíteni, hiszen ők tisztában vannak azzal, mi a további teendő. A fölösleges mentőszállítás, sürgősségi ellátás káros, hiszen a betegen érdemlegesen csak az őt gondozó epileptológus tud segíteni, viszont a mentőszállítás, kórház, fölösleges vizsgálatok csak növelik a beteg negatív társadalmi megítélését és rontják a lelkiállapotát, fölösleges szenvedést okozva neki és hozzátartozóinak.

Kezelés és prognózis

A gyerekkori epilepsziák jelentős része 18 éves korra elmúlik, a többi epilepszia gyógyszerszedés mellett 70-80 százalékban rohammentessé tehető, és egy részük 2-3 éve rohammentesség esetében szintén meggyógyul. Az epilepsziával együtt élő gyermek intellektusa önmagától az epilepsziától az esetek többségében nem fog romlani, bár van néhány olyan kedvezőtlen prognózisú agyi betegség, amit epilepsziás rohamok is kísérnek. Az alacsony iskolai teljesítményt általában az előítéletek és a csökkent szülői elvárások okozzák. A jó gyógyulási hajlammal bíró epilepsziával együtt élő gyermeknél a szülőnek kerülni kell az indokolatlan óvó magatartást. A cél az, hogy mire az epilepszia elmúlik, a gyermeknél nem alakuljon ki fokozott betegségtudat és nem érezze azt, hogy betegsége miatt ő különleges, neki nem kell tanulni és dolgozni sem, hanem legyen teljes értékű gyerek- és serdülőkora.

A Magyar Epilepsziaellenes Liga által akkreditált epilepszia szakrendeléseken dolgozó speciálisan képzett epileptológusok minden egyes betegnek és hozzátartozónak a kivizsgálás végeztével pontos diagnózis és kezelést, valamint korrekt prognózist nyújtanak, de segítenek az iskolákkal, gyógypedagógusokkal történő együttműködésben, pályaválasztásban.

Az epilepszia és a családalapítás

Családalapításnál nem okoz gondot az apa epilepsziájaA korszerű epilepsziagondozás mellett a legtöbb ellátottunk családalapítását már lényegesen nem befolyásolja az epilepsziája. Az édesapa betegsége és gyógyszerszedése nem okoz születési rendellenességet. Több gyógyszercsoportnál jóval nagyobb százalékban alakul ki magzati fejlődési rendellenesség egy epilepsziás terhesnél, mint a gyógyszert nem szedőknél. Ezért egy kislány gondozása már gyerekkorban is sok körültekintést igényel. Az epilepsziával együtt élő nőknek azt javasolják, hogy tervezze meg terhességét, hogy legyen idő a gyógyszer elhagyására vagy cseréjére, a magzatvédő vitaminokat is 3 hónappal a fogamzás előtt kell elkezdeni szedni.


Névjegy: dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus
Immár 16 éve a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház Neurológiai Osztályán dolgozom. Érdeklődési területem szakmán belül az epilepszia, szakmán kívül a klasszikus zene és az utazások, valamint lánykoromban szerettem könyveket olvasni. Utolsó szülésem óta erre már nincs lehetőségem (majd ha nyugdíjas leszek!). Férjem belgyógyász, 2 gyermekem van, Katalin a zongoraművésznek tanul, Mihály 7 éves.
Ez a cikk a HáziPatika.com "Gyógyító toll" pályázatára készült.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!
KÉRDEZZEN ÖN IS!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:
30248

Link
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Címkék: szakrendeléseken, zongoraművésznek, gyógyszerszedése, agyvelőgyulladás, videofelvétellel, természetfeletti, gyermekvállalást, hozzátartozóinak, együttműködésben, pályaválasztását, mozgássorozatnak, rendellenességet, beszédfoszlányok, családalapítását, jelentkezhetnek, tudatállapotban, epilepsziatípus, gyógyszerszedés, gépjárművezetői, hozzátartozónak, mozgássorozatot, automatizmusnak, epileptológusok, kiszolgáltatott, kivizsgálásnál, koponyasérülés, indokolatlanul, különlegessége, rohamprovokáló, rohammentesség, beilleszkedést, hozzátartozóit, körültekintést, családalapítás, tónusvesztéses, kórtörténetből, epilepsziát súlyos, betegség ősidőktől, epilepszia betegség, epilepsziás roham, roham váratlan, tudat zavara, látszatot keltették, beteget valami, betegség különlegessége, páciens panasz-, rosszullét viszont, tudatzavar miatt, beteg teljesen, betegség lelki, gépjárművezetői engedély, agysejtek kórosan, Kerekes Éva, Magyar Epilepsziaellenes Liga, Felső-Szabolcsi Kórház Neurológiai Osztályán, KÉRDEZZEN ÖN IS,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Ima a Családom védelméért  Mindent, amit adtál.....  Szép estét - jó éjt kívánok !  Facebookon kaptam  Cukorbetegség és a vese  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Kereszthordozás  Himalája ( Nepál )  Hívő ember  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Köszönöm a látogatást  Ma találkoztam valakivel,  Gyertya  Gyertya  Facebookon kaptam  Juhász Gyula: Béke  Az élethez bátorság kell.....  Az élet rövid, élj!  Jó reggelt mindenkinek  Ma találkoztam valakivel,  Szép estét - jó éjt kívánok !  Jó éjt !  Helyettesítés  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Facebookon kaptam  Ha minden ember adna magából  Facebookon kaptam  Április 16 Magyarországon 2001...  Április 16 Magyarországon 2001...  Himalája ( Nepál )  Pihenő  Szép estét  Ma Győr - beoltják a mamát  Elkiabáltam  Mindig lesz valaki  Az élet rövid......  Sóhegyek Iránban  Az ember eszköz  Facebookon kaptam  Cocora völgy /Kolumbia/..........  Facebookon kaptam  Elhunyt Törőcsik Mari, a legna...  Petőfiné szobra Koppenhágában  Facebookon kaptam  Miért feledkeztél meg rólam?  A vashiányos vérszegénység ot...  Önzetlen ember  Facebookon kaptam Krisztinától  Esernyő  Facebookon kaptam  Tulipànok  Elhunyt Törőcsik Mari, a legna...  Facebookon kaptam  A hazugság nem titkolható jele...  Tulipànok  Helyettesítés  Facebookon kaptam  Aratás  Szép estét  Tanulás  A siratófal  Naplemente  Harmónia......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tulipànok  Elvetettség és szenvedés  Szép estét kedves látogatóimna...  Tegyünk egyszer egy próbát. Zá...  Astra Zeneca és a vérrögösödés  Az áprilisi rügyekhez  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tegyünk egyszer egy próbát. Zá...  A kereszt nagysága  A nyugalom padja  Tanulás  Cukorbetegség és a vese  Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma  Gyertya  Az életek védelme  Egy csésze kávét?  Tavaszi kép  Jézus hív, bár zúg, morajlik ...  Szép estét - jó éjt kívánok !  Facebookon kaptam  Mai napi mosoly Nektek :) ...  Tavaszi kép  Köszönöm a látogatást  Naplemente  Egy csésze kávét?  Facebookon kaptam  Kórusban  A nagyok kegye  Kereszt  A vashiányos vérszegénység ot...  Facebookon kaptam  Aratás  Jézus 
Bejegyzés Címkék
epilepsziát súlyos, betegség ősidőktől, epilepszia betegség, epilepsziás roham, roham váratlan, tudat zavara, látszatot keltették, beteget valami, betegség különlegessége, páciens panasz-, rosszullét viszont, tudatzavar miatt, beteg teljesen, betegség lelki, gépjárművezetői engedély, agysejtek kórosan, beteg epilepsziás, első roham, fent felsorolt, rohamot kiváltó, további rohamok, visszatérő rohamok, diagnózis alapja, rosszullét alapos, beteg először, rosszullétet megfigyelő, szakember számára, éjszakai rohamoknál, hozzátartozó felveszi, sikeres kezelés, epilepsziatípus beazonosítása, beteg számára, kiegészítő vizsgálatok, pontos diagnózist, legtöbb információ, betegség lényegét, rohamprovokáló tényező, kóros agyi, agysejtek cukor, rohamok típusai, legtöbb ember, epilepszia azonos, mindenki által, beteg elveszti, leggyakoribb felnőttkori, fokális roham, betegséget kiváltó, beteg szája, adott helyzetben, egész test, izgalmi állapot, körülírt területről, egész agyra, rohamok jelentkezhetnek, ágyban heves, beazonosítása gyakran, beteg megérzi, rohamot megelőző, roham alatt, aura alatt, epilepsziára jellemző, orvos számára, gyerekkori epilepszia, absence roham, gyermek néhány, gyermekkel egész, oktató jelzi, gyermek gyakran, absence rohamot, figyelmes szülő, gyermeknek másodpercekig, tónusvesztéses rohamtípus, gyermek tiszta, ijesztő tünetek, környezetben állókat, nyelv kihúzásával, szájzár oldásával, rohamozó feje, fejsérülést megelőzze, roham perceken, elsősegélynyújtás lépéseit, hozzátartozóit kell, további teendő, fölösleges mentőszállítás, betegen érdemlegesen, beteg negatív, gyerekkori epilepsziák, többi epilepszia, epilepsziával együtt, esetek többségében, alacsony iskolai, csökkent szülői, szülőnek kerülni, epilepszia elmúlik, kivizsgálás végeztével, legtöbb ellátottunk, édesapa betegsége, epilepsziás terhesnél, kislány gondozása, gyógyszer elhagyására, magzatvédő vitaminokat, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 591
  • e Hét: 1812
  • e Hónap: 4060
  • e Év: 30667
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.